Čaj zo šípok: pre zdravie i relaxáciu v zime

Šípkový čaj je možné variť z plodov ruže, šípok. Na tento účel sa môžu využiť takmer všetky šípky, ale cenné sú len tie, ktoré majú vyšší obsah vitamínu C.

Preto u nás prichádzajú do úvahy predovšetkým plody divej ruže, ktorá rastie voľne v prírode prakticky kdekoľvek. Šípky sú svojím obsahom vitamínu C na poprednom mieste v prospešnosti bylinných čajov.

A nielen z týchto dôvodov sme pre vás pripravili tie 3 najlepšie recepty na zdravé relaxačné šípovej čaju.

Pečený šípkový čaj s jablkami

INGREDIENCIE

  • 1 kg jabĺk
  • 1 lyžicu mletej škorice
  • 2 ks celej škorice
  • 0,5 kg šípok
  • 5 ks klinčekov
  • 450 g cukru
  • 150 ml rumu
  • čerstvý tymián

POSTUP

  1. Jablká umyjeme, vykrojíme jadrovník a nakrájame na kocky.
  2. Šípky tiež prepláchneme a odstránime stopky.
  3. Všetko rozprestrieme na hlboký plech a poprášime mletou škoricou. Pridáme niekoľko klinčekov a kúsky celej škorice.
  4. Pečieme 15 – 20 min. na 220 ° C.
  5. Pridáme cukor – na plný veľký plech 300 – 450 g a pečieme ďalších 20 min.
  6. Nakoniec pridáme rum na plný plech asi 5 lyžíc a dopečieme posledných 15 min.
  7. Nakoniec primiešame zdrhnuté lístky tymianu a premiešame.
  8. Horúce plníme do vyparených pohárov.
  9. Do každého pohára môžeme na vrch ešte naliať 1 lyžičku rumu – zabraňuje prípadnému rozvoju plesní.
Pečený šípkový čaj s jablkami
Zdroj: cuocadolce.blogspot.com
TIP : Dávejte si pozor při použití šípků do pečeného čaje, aby se úplně nerozmáčkly a nevypadly z nich semínka. Semínka totiž mají poměrně agresivní chloupky, které můžou dráždit k silnému kašli, až dávení. Proto se čaj z šípků musí cedit přes plátýnko, nestačí přes obyčejné sítko.

Prečo pridávame do pečeného čaju čerstvý tymián? Pôsobí totiž ako silné prírodné antibiotikum. Pomáha predovšetkým liečiť problémy horných dýchacích ciest, angínu, ale pôsobí priaznivo aj na cukrovkárov a reumatikov. Pridajte ho až na úplný záver, pred premiešaním, než naplníte čaj do pohárov.

Šípkový čaj s čerstvých šípok

Čaj z čerstvých šípok je starý osvedčený liečivý prostriedok podporujúci našej imunitu v chladných a vlhkých zimných mesiacoch.

Šípkový čaj dovedie napomáhať s chorobami nervového systému, zvyšuje odolnosť ľudského tela proti chorobám a má utišujúce a močopudné účinky.

INGREDIENCIE

  • 20 šípok
  • 1/4 vody

POSTUP:

  1. Čerstvo natrhané šípky rozpolíme alebo rozdrvíme, zalejeme studenou vodou a necháme 12 hodín vylúhovať.
  2. Druhý deň zahrejeme na teplotu asi 80 ° C, odstavíme a necháme 10 minút lúhovať.
  3. Po tej čaj precedíme cez jemné sitko alebo plátno.
Šípkový čaj s čerstvých šípok
Zdroj: hobbyblesk.cz

Šípkový čaj zo sušených šípok

Na čo si dať pozor?

  • Šípek musí byť naozaj dobre usušený, vrásnený a farba veľmi tmavá
  • Horúca vriacej sa voda v šípkach zabije všetko dobré, dôležitá je teplota tak pri sušení tak lúhovaní
  • Citlivejšie jedinca môže dráždiť šípkovej páperie, či už po požití alebo pri manipulácii

INGREDIENCIE

  • 300 g sušených šípok

POSTUP

  1. Večer pokrájame šípky na polovice a zalejeme vo väčšej nádobe studenou vodou.
  2. Necháme cez noc lúhovať.
  3. Druhý deň je čaj pripravený a stačí ho zahriať. Len mierne, aby sa nezničili vitamíny.
  4. Ideálne do 70 stupňov.
Šípkový čaj zo sušených šípok
Zdroj: sipkovycaj.cz

Mimo prípravy šípkového čaju môžeme šípky sušiť a zamraziť. Alebo skúsiť pripraviť šípkovú marmeládu , sirup, víno alebo omáčku.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.