Yzop lekársky, liečivá bylinka, ktorú by ste mali spoznať. A my vám s tým pomôžeme!

Yzop lekársky je všestranná trvalka, ktorá má veľa využití.

Môžete si ju pripraviť ako čaj alebo použiť ako korenie do rôznych pokrmov.

Viete, aké sú jej zdravotné benefity?

A ako sa pestuje?

To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom článku!

Čo je to yzop lekársky?

Yzop lekársky (Hyssopus officinalis) je vždyzelená vytrvalá bylinka z čeľade hluchavkovitých (Lamiaceae), pestovaná pre svoje aromatické listy a kvety. Využíva sa ako liečivka, ale svoje použitie nájde aj v kuchyni. Používajú sa čerstvé alebo sušené lístky, ktoré majú výraznú ľahko horkastú korenistú chuť a svojou vôňou trochu pripomínajú gáfor.

Yzop rastúci na záhrade.
www.gardeningknowhow.com

Zdravotné benefity yzopu

Yzop má množstvo pozitívnych účinkov na zdravie. Jeho užívanie zahŕňa liečbu nasledujúcich zdravotných neduhov:

  • zabíja rakovinové bunky
  • pomáha pri prechladnutí a bolesti v krku
  • podporuje trávenie
  • pomáha na problémy s pečeňou
  • bojuje proti ochoreniu žlčníka
  • lieči vredy
  • pomáha s liečbou astmy
  • odďaľuje starnutie pleti
  • potláča ukladanie tuku v tele
  • má antimikrobiálne, antioxidačné a antivírusové vlastnosti
  • pomáha na bolesti čriev
  • má diuretické účinky
  • zmierňuje menštruačné kŕče
  • funguje aj lokálne na popáleniny, modriny a omrzliny

Nežiaduce účinky yzopu

Aj prírodná liečba môže mať nežiaduce vedľajšie účinky a yzop nie je výnimkou. Predpokladá sa, že táto bylinka je bežnom množstve relatívne bezpečná, ale vo vysokých dávkach už môže spôsobovať určité problémy. Niektorí ľudia by sa mali yzopu úplne vyhýbať.

Medzi možné vedľajšie účinky patria:

  • alergické reakcie
  • zvracanie pri vysokých dávkach
  • nemali by ho konzumovať ľudia s epilepsiou – môže totiž zvýšiť riziko záchvatov, najmä pri vysokých dávkach
  • tehotné by sa mu mali tiež vyhnúť – môže spôsobiť sťahy maternice a spôsobiť až potrat

Kontraindikácie s liekmi

Yzop môže negatívne interagovať s niektorými liekmi a doplnkami stravy. Pred užitím yzopu sa poraďte so svojím doktorom alebo lekárnikom, ak užívate niektorý z nasledujúcich liekov:

  • lieky alebo doplnky proti epileptickým záchvatom
  • lieky na cukrovku
  • doplnky, ktoré menia hladinu cukru v krvi
  • lieky alebo doplnky znižujúce hladinu cholesterolu
  • antivírusové lieky
  • hlukokortikoidy
  • imunosupresívne lieky

Ako yzop lekársky vyzerá?

Yzop je malá vytrvalá rastlina vysoká asi 0,5 metra s tenkými drevitými štvorhrannými stonkami. Bodkované úzke elipsovité listy sú dlhé asi 2 až 3 cm a rastú v pároch na stonke. Jeho kvety sú modré, ale bol vyšľachtený aj yzop s bielymi kvetmi (Hyssopus officinalis Albus) a yzop s ružovými kvetmi (Hysspus officinalis Roseus). Plody sa neskôr vyvinú v malej podlhovasté nažky.

Ako využiť yzop v kuchyni?

Yzop sa najčastejšie používa ako korenie na dochutenie pokrmov a nápojov, čajov a likérov (napríklad absintu). Má silnú chuť, preto sa odporúča použiť do pokrmu iba niekoľko čerstvých listov a kvetov.

Jeho listy sa pridávajú sa do zeleninových šalátov, marinád na mäso a tiež do polievok, mäsitých omáčok či plniek . Malé množstvo tejto čerstvej nasekanej bylinky alebo štipka sušeného yzopu sa skvele hodí k hrášku, kapuste, červenej šošovke, mrkve, tekvici a hubám a dodá jedinečnú chuť ovocným kompótom, omáčkam, koláčom, ale aj dezertom s výraznou chuťou ako marhule, višne. broskyne.

Sušenými, drvenými listami môžete tiež posypať pečenú zeleninu, rôzne dipy, cestovinové pokrmy, citrónové pečené kura či jahňacie mäso . Výborne tiež chutí v kombinácii so zverinou .

Zmiešajte čerstvé, najemno nakrájané listy yzopu s maslom a vznikne vám skvelá pochúťka, ktorú môžete podávať k mäsu a zelenine.

Kvety yzopu majú jemnejšiu chuť ako listy, takže ich môžete pridať do šalátov ako peknú a chutnú ozdobu .

Táto bylina je jednou zo 130 rôznych bylín a kvetov používaných mníchmi v Chartreuse vo Francúzsku na výrobu likéru predávaného od roku 1840.

Yzop má tráviace vlastnosti a často sa používa ako prísada do toniku .

Môžete ho tiež usušiť a použiť rovnakým spôsobom ako jeho čerstvú verziu. Sušené listy a kvety je možné uchovávať vo vzduchotesnej nádobe až 18 mesiacov. Čerstvý yzop skladujte voľne zabalený v sáčku v chladničke až týždeň.

Silný čaj vyrobený z listov a osladený medom je tradičným liekom na ochorenie nosa, krku a pľúc a niekedy sa zvonka aplikuje na pomliaždeniny. Med vyrobený z peľu yzopu je považovaný za obzvlášť jemný. Listy obsahujú olej , ktorý používajú parfuméri.

Čaj z yzopu

Budete potrebovať:

  • 1 polievkovú lyžicu sušeného yzopu (alebo tri polievkové lyžice čerstvého)
  • 230 ml vriacej vody
  • 1 lyžičku citrónovej šťavy (voliteľne)
  • 1 polievkovú lyžicu medu

Ako na to?

  1. Listy yzopu zalejte vriacou vodou a nechajte 10 minút lúhovať v zakrytej nádobe.
  2. Pridajte citrón a med.
  3. Pite pomaly a vdychujte paru z čaju hlboko do pľúc.
  4. Môžete opakovať dvakrát denne.
Bylinkový čaj v kanvičke s vedľa položeným čerstvým yzopom.
www.drweil.com

Použitie yzopu v receptoch

Pestovanie yzopu

Yzop rastie v Stredomorí, ale aj na Kaukaze a Sibíri. U nás sa iba pestuje. Poďme sa teda spolu pozrieť, ako yzop správne pestovať.

Kde yzop zasadiť?

Yzop rastie najlepšie na priamom slnku, ale znesie aj čiastočný tieň.

Yzop zasaďte do dobre priepustnej pôdy bohatej na kompost. Pridajte odležaný kompost alebo komerčnú organickú zmes na výsadbu. Yzop rastie najlepšie v pôde s pH 7,0 až 8,0 – mierne zásadité.

Kedy yzop zasadiť?

Semienko yzopu zasajte v interiéri skoro na jar, len asi týždeň pred posledným mrazom. Nechajte ho klíčiť pod žiarivkami – klíčenie trvá asi 14 dní. Potom ho presaďte na záhradu. Von môžete sadeničku aj s nádobou umiestniť už v apríli, ale na celé dni ju vonku ponechajte až v druhej polovici mája. Pokiaľ stavíte yzop rovno von na záhon, urobte to na jar po skončení posledných mrazíkov. Yzop možno pestovať nielen zo semien, ale aj delením či z rezňov.

Ako yzop zasadiť?

Semená zasejte asi 0,6 cm hlboko a zľahka ich zakryte.

Ako yzop zalievať a hnojiť?

Medzi zálievkami nechajte vrchnú časť pôdy vyschnúť. Neprelievajte ho. Yzop preferuje skôr sucho ako prílišné vlhko. Prvý rok ho zalievajte pravidelnejšie, aby mohol dobre zakoreniť, v ďalších rokoch už zalievajte iba keď bude sucho.

Hnojte yzop skoro na jar a potom ho môžete trochu prihnojiť na jeseň.

Ako sa o yzop starať?

Odstráňte odkvitnuté kvety, aby ste predĺžili dobu kvetu a podporili krovitý rast. Oplatí sa tiež ho na jeseň zostrihať na cca 20 cm, aby nedrevnatel.

Ako yzop žať?

Listy yzopu zberajte kedykoľvek podľa potreby, než rastlina vykvitne. Možno ich zbierať aj v zime, pretože yzop je zelený aj v túto ročnú dobu. Kvety zbierajte, keď sú z troch štvrtín otvorené. Väčšinou sa zbierajú v júni av júli. Nazbierajte kvety ráno, keď rosa uschne.

Pri zbere malého počtu listov odstrihnite časti stonky na okamžité použitie a potom listy odoberte zo stonky. Pokiaľ chcete listy či kvety sušiť, odrežte celé vetvy.

História yzopu

Yzop, pôvodom zo severného pobrežia Stredozemného mora a častí Stredného východu, sa používal už od staroveku a kedysi bol považovaný za všeliek na rôzne choroby. Ako prírodný liek bol predpisovaný lekárnikmi na zmiernenie ťažkostí dýchacích ciest, pri zažívacích ťažkostí a reumatizme. Listy sa používali na tinktúry a masti na rany alebo pomliaždeniny. Hovorí sa, že Európanky čuchali k sušeným kvetom yzopu, ktoré si vylisovali vo svojich žalmových knihách, aby ich udržali v kostole nahor. Yzop bol zavedený do Nového sveta kolonistami v roku 1631.

Mnohí veria, že názov Yzop bol odvodený z hebrejského slova „Aesob“, čo znamená svätá bylina, a tiež z gréckeho slova „Hysoppus“. Traduje sa, že pred storočiami sa bylina používala na očistenie posvätných miest.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)