Rozmarín, aromatická bylinka plná zdravotných aj kulinárskych benefitov!

Prevoňajte svoj domov a ochuťte svoje jedlá touto jedinečnou bylinkou, ktorý poznáme ako rozmarín.

Prečítajte si do akých jedál ho pridať, ako z neho vyrobiť lahodné domáce maslo a čaj, ktorý skvele detoxikuje vaše telo.

Zistite oveľa viac v našom článku!

Čo je rozmarín lekársky?

Ide o bylinu s ihličkovitými listami, ktorá pochádza z Ázie a Stredomoria. Tento vždyzelený ker patrí do čeľade mätovitých a je klasifikovaný ako trvalka, čo znamená, že každý rok sám znovu vyrastie. Kríky rozmarínu môžu dorásť do výšky a šírky asi 120 cm a jeho kvety môžu byť modré, fialové, biele alebo ružové.

Názov „rozmarín“ pochádza z latinských slov „ros“, čo znamená „rosa“ a „marinus“, čo znamená „more“ – „morská rosa“. Rozmarín sa v kuchyni používa minimálne od roku 500 pred nl

Ako liečivá bylina sa odporúča na posilnenie mozgu a pamäte. Bylina obsahuje látky, ktoré sú užitočné na zlepšenie trávenia a zlepšenie krvného obehu.

Pri varení sa rozmarín používa ako korenie do rôznych pokrmov, ako sú polievky, zapečené jedlá, šaláty a dusené jedlá. Rozmarín sa hodí ako ku kuraciemu mäsu, ale aj inej hydine, zverine, jahňaciemu, bravčovému, steakom a rybám, najmä tučným rybám. Hodí sa tiež k hubám, cibuli, hrášku, zemiakom a špenátu.

Rozmarín vs. levanduľa

Rozmarín a levanduľa sú si vzhľadovo veľmi podobné. Obaja sú kríky s drevnatými stonkami a ich listy sú dlhé, tenké a aromatické. A levanduľa má ľahšiu a kvetinovejšiu chuť a vôňu ako rozmarín.

Rastliny rozmarínu však všeobecne vyrastú do väčších rozmerov ako levanduľa.

Čerstvo odtrhnutá vetvička rozmarínu položená na drevenom stole.
Zdroj: masterclass.com

Zdravotné účinky rozmarínu

Vysoký obsah antioxidačných, antimikrobiálnych a protizápalových zlúčenín

Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré pomáhajú chrániť vaše telo pred zápalmi, ktoré môžu viesť k chronickým ochoreniam, ako je rakovina, srdcové ochorenia a cukrovka 2. typu.

Znižuje hladinu cukru v krvi

Pokiaľ sa vysoká hladina cukru v krvi nelieči, môže poškodiť vaše oči, srdce, obličky a nervový systém. Štúdie ukázali, že zlúčeniny v rozmarínovom čaji môžu so znižovaním efektívne pomáhať.

Zlepšuje náladu a pamäť

Užívanie rozmarínu orálne dvakrát denne počas 1 mesiaca významne znižuje úroveň úzkosti a zlepšuje pamäť a kvalitu spánku. Extrakt z rozmarínu môže zlepšiť náladu tým, že podporuje zdravú rovnováhu črevných baktérií a uľavuje časti vášho mozgu spojené s emóciami, učením a pamäťou.

Podporuje zdravie mozgu

Zlúčeniny v rozmarínovom čaji môžu napomáhať zdraviu vášho mozgu tým, že predchádzajú odumieraniu mozgových buniek.

Podporuje zdravie očí

Extraktu z rozmarínu môže spomaliť ochorenie očí súvisiacich s vekom.

Esenciálny olej vyprodukovaný z byliny.
Zdroj: hamiast.com

Ako pestovať rozmarín?

  • Začnite tým, že zasejete jeho semienka v kvetináči, ktorý je umiestnený vo vnútri. Tak dáte semenám väčšiu šancu vyklíčiť. Pretože semená klíčia a rastú pomaly, najlepšou dobou kedy rozmarín zasiať ich, zasajte ich 3 až 6 mesiacov pred začiatkom vegetačného obdobia.
  • To znamená, že semená zasadíte 8 až 10 týždňov pred posledným jarným mrazom. (Klíčenie semienok môže trvať dlho – 2 až 3 týždne – takže to hneď nevzdávajte!)
  • Namiesto výsadby by malo mať dobre priepustnú pôdu. Byline nevyhovuje neustále vlhká pôda.
  • Uistite sa, že doprajte rastlinám dostatok priestoru na rast. Akonáhle bylina zakorení, môže vyrásť do výšky aj šírky až 120 centimetrov.
  • Semená zasaďte do dobre odvodnenej pôdy. Pre najlepší rast by teplota pôdy mala byť okolo 21 °C.
  • Rastliny rozmarínu zalievajte rovnomerne v priebehu celého vegetačného obdobia, ale dávajte pozor, aby ste ho neprelievali.
  • Pokiaľ chcete rozmarín prezimovať, pestujte rastlinu vo vnútri v kvetináči. Umiestnite jej presvetlené miesto a chráňte pred studeným prievanom.

Ako žať rozmarín

  • Odrežte stonky, ktoré potom použite ich čerstvé alebo si ich zaveste a usušte.
  • Pre tú najčerstvejšiu chuť zberajte mladé stonky a listy.
Vyklíčená malá bylinka pripravená na zasadenie.
Zdroj: diyncrafts.com

Čo sa dá urobiť s rozmarínom?

Záhrada – je pomerne nenáročný na pestovanie, čo z neho robí obľúbenú okrasnú záhradnú rastlinu.

Varenie – je vynikajúcim korením do polievok, dusených jedál, mäsa a omáčok. Je tiež obľúbenou bylinkou do čaju, a keď sa naseká a primieša do olivového oleja, vytvorí lahodnú zálievku na chlieb.

Vôňa – jeho výrazná aróma z neho robí bežnú zložku parfumov, šampónov a mydiel.

Čerstvé vetvičky rozmarínu opláchnite pod studenou tečúcou vodou a osušte.

Recepty obvykle vyžadujú celé listy, ktoré možno ľahko zo stoniek odstrániť.

Kačacie alebo kuracie prsia na rozmaríne
Pečené zemiaky s citrónom a čerstvými bylinkami
Artičoky zapečené s cesnakom a zmesou bylín (inšpirujte sa našimi ďalšími perfektnými receptami s artičokom )
Pečený losos na bylinkách
Cestoviny penne v omáčke z kozieho syra s citrónom a bylinkami
Jahňacie koleno na rozmaríne (alebo vyskúšajte ďalšie chutné recepty z jahňacieho mäsa )

S čím rozmarín spárovať?

  • Marhule
  • Fazuľa, šošovica, hrášok
  • Kuracie mäso, jahňacie mäso, bravčové mäso, ryby, polievky, vajcia, zemiakové placky
  • Paprika, kapusta, baklažán, paradajky, tekvica, zemiaky

Ďalšie bylinky

  • bobkový list
  • pažítka
  • cesnak
  • levanduľa
  • mäta
  • oregano
  • petržlen
  • šalvia
  • tymian
Nápady v ktorých sa používa aromatická bylinka.
Zdroj: befunky.com

Recept na rozmarínové maslo

Toto maslo je výborným doplnkom k steaku, alebo ho klasicky namažte na domáce pečivo, skvele sa tiež hodí k pečeným zemiakom alebo k cestovinám.

Postup

  • Nakrájajte 2 stredné strúčiky cesnaku a potom ich roztlačte širokú
  • V malej miske zmiešajte cesnak s 1 lyžičkou čerstvej citrónovej šťavy a asi 1 lyžičkou soli
  • Pridajte ½ lyžičky najemno nakrájaných lístkov čerstvého rozmarínu a dobre premiešajte
  • Pridajte 70 g masla a roztlačte ho vidličkou, kým sa dôkladne nezmieša
  • Dajte ho do chladničky alebo zmrazte
Stuhnuté domáce bylinkové maslo.
Zdroj: parade.com

Ako pripraviť rozmarínový čaj

Rozmarínový čaj sa veľmi ľahko pripravuje doma a vyžaduje iba dve ingrediencie – vodu a rozmarín.

Postup

  • Priveďte do varu 300 ml vody
  • Do horúcej vody pridajte 1 lyžičku lístkov rozmarínu alebo ich nasypte do čajového lúhovača a nechajte ich 5–10 minút lúhovať, podľa toho, aký silný čaj chcete
  • Listy rozmarínu sceďte a použité listy vyhoďte
  • Pridajte sladidlo, ako je cukor, med alebo agávový sirup
Horúci ochutený bylinkový čaj.
Zdroj: detoxinista.com

Ako rozmarín skladovať?

Ak chcete rozmarín skladovať, vložte vetvičky do plastového vrecka s vlhkou papierovou utierkou. Čerstvý rozmarín vydrží v chladničke cca 1 týždeň.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)