Koriander, bylinka s bohatou históriou i chuťou! Prečítajte si o jej výhodách a použití v kuchyni

Citrónová a kvetinová chuť koriandra našla miesto v mnohých kuchyniach i srdciach po celom svete.

Jeh chuť je veľmi netradičná a mnoho ľudí ju naopak označuje za nepríjemnú a mydlovú.

Prečítajte si o tejto bylinke viac a zistite čím je tak výnimočná, aké benefity z nej je možné čerpať a do akých pokrmov ju pridať, aby ste podporili vašu imunitu.

Čo je to koriander?

Týmto slovom sa buď označuje korenie vyrobené z okrúhlych, žltohnedých semien rastliny alebo sa takto opisuje celá rastlina vrátane jej listov, stoniek, semien. Bylinka je príbuzná s petržlenom, mrkvou a zelerom.

Bylinku môžeme nájsť vo všetkých záhradkách po celom svete, vrátane Európy, Ázie, Afriky a Ameriky.

O pôvode rastliny je známe len málo, hoci sa všeobecne predpokladá, že pochádza zo Stredomoria a častí juhozápadnej Európy. Odborníci sa domnievajú, že jeho použitie siaha až do doby najmenej 5000 rokov pred naším letopočtom.

Bylina bola jednou z prvých, ktorá bola pestovaná americkými kolonistami v Massachusetts. A Francúzi v 17. storočí ho používali na výrobu likéru.

Bylinka položená na miske plnej semienok.
Zdroj: healthline.com

Aký je rozdiel medzi koriandrom a petržlenom?

Koriander aj petržlen sú dve bylinky, ktoré sa hojne v kuchyni používajú. Vzhľadom na ich vzhľadovú a chuťovú podobnosť mnoho ľudí nespozná rozdiel. Ale určité rozdiely nájdeme.

Listy petržlenu sú jasne zelenej farby, ktorá sa používa ako korenie v kuchyniach v oblasti Stredozemného mora, vrátane severnej Afriky a pobrežia Turecka, odkiaľ bylina pochádza. Má rastlinnú a bylinkovú chuť, ktorá ľahko pripomína mätu bez mentolu.

Koriander dodáva pokrmom štipľavú chuť, ktorá môže pripomínať citrusy alebo citrónovú trávu skríženú s príchuťou byliniek. Koriander je svojou chuťou veľmi špecifický a mnoho ľudí pripomína chuť mydla alebo umývacieho prostriedku.

Ako chutí koriander?

Listy koriandra by mali mať osviežujúcu, kyslú a citrusovú chuť.

Semená, ktoré možno použiť celé alebo mletá majú chuť viac zemitú, kyslú a ľahko sladkastú chuť s jemnými kvetinovými tónmi.

Dve podobné, ale veľmi odlišné bylinky, nakreslené vedľa seba.
koriander vs. petržlen Zdroj: cleangreensimple.com

Zdravotné účinky koriandra

Túto bylinku je možné využiť nielen v kuchyni, taktiež je známa pre svoje liečivé vlastnosti. Tu je zoznam tých najdôležitejších:

Pomáha znížiť hladinu cukru v krvi

Semená, extrakt a olej z tejto byliny môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi.

Ľudia, ktorí majú nízku hladinu cukru v krvi alebo užívajú lieky na cukrovku, mali byť s jeho konzumáciou opatrní, pretože jeho účinky sú skutočne silné.

Bohatý na antioxidanty a posilňuje imunitu

Bylinka obsahuje niekoľko zlúčenín, ktoré zabraňujú poškodeniu buniek a potenciálnemu vzniku rakoviny a spomaľujú rast buniek rakoviny pľúc, prostaty, prsníka a hrubého čreva.

Podporuje zdravie srdca

Bylinka dokáže znižovať rizikové faktory vedúce k srdcovým ochoreniam, ako je vysoký krvný tlak a hladiny zlého cholesterolu.

Podporuje zdravie mozgu

Veľa mozgových ochorení, vrátane Parkinsonovej choroby, Alzheimerovej choroby a roztrúsenej sklerózy, je spojených so zápalom. Protizápalové vlastnosti koriandra môžu chrániť pred týmito chorobami.

Podporuje trávenie a zdravie čriev

Olej extrahovaný zo semien môže urýchliť a podporiť zdravé trávenie.

Je skvelý do diéty

Všetky časti rastliny sú jedlé a dajú sa jednoducho pridať do vášho každodenného jedálnička a tým podporiť zdravie (pozri Na čo sa používa koriander?)

Extrakt z bylinných semienok.
Zdroj: leannforst.com

Ako koriander pestovať?

  • Rastlinu vysaďte na jar po poslednom mraze alebo na jeseň.
  • Nepestujte ju v letných horúčavách, pretože rastliny budú uvadať.
  • Najlepšie je vybrať slnečné miesto, ktoré byline umožní, aby sa sama každé vegetačné obdobie obnovovala.
  • Semená zasaďte do ľahkej, dobre odvodnenej pôdy a rozmiestnite ich 3 až 6 cm od seba.
  • Počas klíčenia je dôležité udržiavať semená vo vlhkej pôde, preto nezabúdajte rastliny pravidelne zalievať.
  • Sadenice pravidelne zalievajte po celú dobu vegetačného obdobia.
  • Keď bylinke narastie stonka a semienka sa vysejú, rastlinu orežte.
  • Veľké listy je možné z rastliny odrezávať jednotlivo. Pri menších listoch ich odrežte 1-1/2 až 2 palce nad korunou.
  • Na zber semien z byliny odrežte hlavičky kvetov, keď rastlina začne hnednúť, a vložte ich do papierového vrecka. Vrecko so semenami zaveste, kým rastlina neoschne a semená nevyzerajú, tie potom môžete skladovať v uzavretých nádobách.
Proces rastu bylinky a jej koreňa.
Zdroj: 24mantra.com

Na čo sa používa koriander?

Celé semená je možné pridať do pečiva, nakladanej zeleniny, nátierok, pečenej zeleniny a varpokrmom zo šošovky. Jemná oriešková chuť semienok koriandra funguje najlepšie v zmesiach s ďalším korením a pomáha spojiť komplexné chute.

Zahriatím sa zo semien uvoľní ich aróma, po ktorej je najlepšie semená rozomlieť a pridať do cestovín alebo rôznych ciest.

Listy sa najlepšie hodia na ozdobu polievky alebo do studených cestovinových šalátov, šošovky, salsy z čerstvých paradajok alebo ázijských jedál s rezancami.

Čerstvé lístky môžete tiež rozmixovať na pyré s cesnakom, arašidami, kokosovým mliekom a citrónovou šťavou a túto pastu pridať do burrita, salsy alebo marinády.

Korenie z koriandra je bežne používanou bylinkou pri varení a často sa používa v kombinácii s rascou a škoricou. Nájdete ho v egyptskom dukkah a garam masale v kombinácii s korením, ako je rasca, škorica a fenikel.

Korene bylinky sa používajú ako doplnok k ďalším koreniam do thajského karí .
Listy bylinky, vďaka svojej špecifickej chuti sú ideálne do mexických sals a guacamole .
Horúce vietnamské pho blanšíruje čerstvé lístky a dodáva mu typickú chuť.
Domáce nakladané uhorky , Kde slaný nálev sa obvykle vyrába zo zmesi vody, octu a soli v kombinácii s korením, ako je koriander, kôpor a červenej papriky. (skúste aj naše recepty na domáce baranie rohy v láku )
Mrkvová polievka je vyrobená zo zmesi mrkvy, cibule a tejto bylinky. Zelenina sa orestuje, dusí a na koniec sa rozmixuje na hladkú a krémovú polievku. (pripravte si polievku z mrkvy podľa našich receptúr )
Egyptský dukkah je chutná zmes opečených orechov, semienok a korenia. Bežné prísady v tomto korení sú koriander, sezamové semienka, feniklové semienka, rasca, orechy (pistácie, kešu alebo píniové oriešky), soľ a čierne korenie.
Marináda , ktorú možno použiť na grilovanie steakov, kurčaťa, rýb a zeleniny. Bežná zmes korenia zahŕňa koriander, rascu, cesnakový prášok, mletý zázvor, škoricu, korenie a papriku. ( v tomto článku sa prečítajte viac o marinovaní a vychutnajte si mäso pri letnom grilovaní ako nikdy)
Nápady na recepty, v ktorých je možné použiť túto voňavú bylinku.
Zdroj: befunky.com

Čím sa dá koriander nahradiť?

Ak vám dochádzajú celé semienka koriandra, skúste ich nahradiť feniklom alebo rascou.

Ak nemáte k dispozícii semienko koriandra, nahraďte ho rovnakým množstvom rasce alebo feniklu alebo ich kombináciou.

Recept na domáci extrakt z koriandra

ako ste si mohli už prečítať najúčinnejšou formou na zlepšenie imunity a zdravia vášho tela je bylinný olej. Aby ste nemuseli utrácať peniaze, pripravili sme pre vás jednoduchý recept ako si ho vyrobiť v pohodlí domova a ušetriť nejakú tú kačku.

Čo budeme potrebovať

  • 50 g listov koriandra
  • 25 g plocholistej petržlenovej vňate
  • 75 ml olivového oleja
  • 75 ml rastlinného oleja

Postup

  • Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou.
  • Listy koriandra a petržlenu dajte do sitka a na 15 sekúnd ponorte do vriacej vody, vyberte a ihneď ich ponorte do misky s vodou naplnenou kockami ľadu.
  • Bylinky sceďte, zabaľte do čistej utierky a jemne osušte.
  • Nakrájajte ich nahrubo a vložte do mixéra s olivovým olejom.
  • Mixujte, a potom pridajte rastlinný olej a pokračujte v mixovaní ďalšiu 1 minútu pri vysokej rýchlosti.
  • Rozmixovanú zmes nalejte do kávového filtra a nechajte ju cez neho niekoľko hodín prekvapkať.
  • Zvyšné pyré vyhoďte a olej umiestnite až na 2 dni do chladničky alebo ho až na 3 týždne zmrazte.
Domáci extrahovaný olej z voňavej bylinky.
Zdroj: alifeadjacent.com

Skladovanie

Ak chcete listy bylinky skladovať, môžete ich zmraziť alebo sušiť.

Ak chcete listy zmraziť, vložte listy do uzatvárateľného vrecka a uložte ich do mrazničky.

Ako koriander usušiť?

Ak ich chcete usušiť, zviažte rastlinu do zväzku špagátom a zaveste ju na teplé miesto a čakajte do jej úplného vysušenia. Potom listy uložte do uzatvárateľného vrecka alebo nádoby.

Semená a mletý korenie skladujte vo vzduchotesných nádobách mimo dosahu svetla a tepla.

Čerstvá bylinka dlho nevydrží a budete ju musieť skladovať v chladničke. Jednou z metód je jej vložiť do bezpečne uzavretého plastového vrecka.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)