Artičok, prečítajte si prečo by ste ho mali zaradiť do vašich receptov! Je lahodný a zdravý

Zistite viac o tejto všestrannej surovine, ktorá skvele dokreslí celý pokrm!

V našom článku sa dozviete ako spoznať čerstvý artičok, od starého, ako ho očistiť a pripraviť a následne aj na niekoľko rôznych spôsobov pripraviť!
Vychutnajte si ho napríklad ako chipsy. Vďaka tomuto článku sa dozviete ako!

Čo je to artičok?

Hoci artičok na pohľad nevyzerá vôbec ľúbivo, pripomína skôr bodliak, tak napriek tomu patrí medzi veľmi vyhľadávanú zeleninu s pomerne širokým využitím.

Artičoky vyžadujú trochu úsilia, pokiaľ ide o prípravu a varenie, ale poskytujú jemnú orechovú chuť, ktorá ľahko dopĺňa rôzne potraviny. Artičoky sa používajú k hlavným jedlám, prílohám, predkrmom a ako prísada do dipov a omáčok.

Veľké množstvo artičokov na jednom mieste.
Zdroj: dailysabah.com

Ako kúpiť dobrý artičok?

Vyberte si taký, ktorý je na svoju veľkosť kompaktný a ťažký. Drž sa ďalej od všetkých, ktoré majú ľahko fialovú farbu alebo klíčiacim. To sú známky toho, že artičok je prezretý. Mnoho artičokov má na listoch hnedé škvrny, to sú obvykle len stopy po mraze a sú stále dobré na jedenie.

Ako spoznať čerstvý artičok?

  • Listy sú pevné a kompaktné
  • Pri stlačení listy trochu škrípu
  • Na svoju veľkosť je ťažký, čo je známka toho, že má veľa šťavy a nie je vyschnutý

Ako spoznať zlý artičok?

  • Uprostred je diera a listy sú voľné
  • Konce listov sú rozstrapkané alebo scvrknuté, čo je známka toho, že sú vysušený
  • Je ľahký, ďalšie znamenie, že je vyschnutý
  • Pri stlačení pôsobí hubovito
Rozdiel medzi čerstvým a suchým artičokom.
Zdroj: jdubbydesign.com

Ako konzumovať artičok?

Srdce: celé srdce je jedlé

Vonkajšie listy: listy nie sú jedlé, okrem dužiny na spodnej strane, kde sa pripájajú k srdcu

Vnútorné listy: nemajú na spodnej strane jedlú dužinu, a preto nie sú jedlé

Stonka: vonkajšia vrstva stonky je obvykle vláknitá a tuhá, ale vnútorné časti sú jedlé a takmer na nerozoznanie od srdca

Jednotlivé časti artičoka, ktoré sú aj nie sú jedlé.
Zdroj: askthefoodgeek.com

Zdravotné benefity artičoku

Artičok je rastlina pochádzajúca z oblasti od Stredozemného mora. List, stonku a koreň sa používajú na výrobu extraktov, ktoré sa používajú na výrobu liekov.

Artičok sa tiež bežne konzumuje ako potravina. Obsahuje zlúčeniny, ktoré môžu znížiť nevoľnosť, zvracanie, kŕče a plynatosť.

Bolo tiež preukázané, že tieto zlúčeniny znižujú hladinu cholesterolu a chráni pečeň a žlčník. Podporuje tvorbu žlče a detoxikáciu organizmu.

Používa sa tiež pri vysokom krvnom tlaku, hepatitíde C, syndróme dráždivého čreva av mnohom ďalšom.

Odporúča sa po operáciách močového ústrojenstva.

Zdravotné benefity tejto plodiny, vrátane vitamínov a minerálov.
Zdroj: herbazest.com

Porovnanie výživových hodnôt vo vybraných druhoch zeleniny v 100 g

Druh zeleniny Kalórie Najvyšší obsah minerálov Najvyšší obsah vitamínov
Artičok 197 kJ draslík – 370 mg, sodík – 94 mg vitamín C – 11,7 mg
Karfiol 100 kJ draslík – 299 mg, sodík – 30 mg vitamín C – 48 mg
Brokolica 138 kJ draslík – 370 mg, sodík – 8 mg vitamín C – 87mg
Špargľa 84 kJ draslík – 202 mg, sodík – 2 mg vitamín C – 5,6 mg
Kapusta 100 kJ draslík – 170 mg, sodík – 18 mg vitamín C – 36,6 mg

Ako upraviť artičok?

Existujú rôzne spôsoby varenia artičokov. Varenie, dusenie, opekanie a grilovanie patrí medzi bežné prípravy.

Celé artičoky sa bežne varia vo vode alebo v pare.

Listy sa z artičoka vyťahujú, namáčajú do omáčky alebo masla, a potom sa dužina listu konzumuje tak, že sa spodná časť listu zahryzne a vtiahne cez zuby.

Baby artičoky možno grilovať alebo opekať. Na rozdiel od bežného artičoka je celý baby artičok jedlý.

Čistenie – každý artičok umyte pod tečúcou studenou vodou alebo ich niekoľkokrát ponorte do nádoby s vodou, aby ste spod listov dostali nečistoty. Listy artičoka sú blízko pri sebe a môže byť ťažké ich vyčistiť.

Príprava – odrežte stonku artičoka pri stopke, aby mohla ľahko stáť. Pomocou kuchynských nožníc alebo odstrihnite z listov hornej špičky.

Pomocou pevného kuchynského noža odrežte hornú 1/3 až 1/4 artičoku. Artičoky, ktoré už boli nakrájané, vložte do kúpeľa s vodou a 30 ml citrónovej šťavy alebo vody a 30 ml bieleho octu. To pomáha eliminovať hnednutie, ktorý u artičokov prebieha rýchlo. Nechajte ich vo vode, kým nebudú všetky pripravené.

Postup ako si krok po kroku pripraviť artičok na ďalšie varenie.
Zdroj: thecubanreuben.com

Varenie vo vode

Naplňte veľký hrniec dostatočným množstvom vody, aby bol artičok pokrytý. Do vody pridajte 2 lyžice soli a 1 lyžičku celého čierneho korenia.

Pridajte aj kôru z 1/2 citróna, ktorú ste predtým vytlačili na artičok.

Pridajte artičok do vody a zaťažte ho (artičoky plávajú). Hrniec prikryjeme pokrievkou a privedieme k strednému varu.

Varte domäkka asi 20 minút. Artičok je hotový, keď nôž zasunutý do stredu nekladie žiadny odpor, podobne ako varený zemiak. Pred podávaním nechajte niekoľko minút odkvapkať nohami nahor.

Očistený čerstvý artičok, pripravený na varenie vo vode.
Zdroj: tastegreatfoodie.com

Pečenie

Predhrejte rúru na 200 stupňov.

Zabaľte pripravený a ochutený artičok do dvoch vrstiev silnej alobalu a pevne uzavrite. Zámerom je, aby sa artičok zaparil vo vlastnej šťave.

Artičok vložíme do pekáča a pečieme asi hodinu. Keď je hotové, mal by nôž prejsť stredom artičoku bez odporu, podobne ako pečený zemiakov.

Artičok vybratý z rúry a nechaný v bielej nádobe.
Zdroj: essenceeats.com

Varenie v pare

Vo veľkom hrnci priveďte do varu niekoľko centimetrov vody. Artičok vložte do naparovacieho košíka a zaveste nad vriacou vodou.

Prikryte hrniec pokrievkou a znížte teplotu na miernu.

Varte v pare asi 25 minút. Artičok je hotový, keď nôž zasunutý do stredu nekladie žiadny odpor, podobne ako pečený zemiakov.

Vyhnite sa príliš skoré alebo častému kontrolovaniu. Pri každom zložení pokrievky uniká para a teplo, ktoré sa musia znova pomaly nahromadiť, čo môže výrazne predĺžiť dobu varenia.

Očistené a okrájaný artičok v hrnci pripravený na naparenie.
Zdroj: jessicagavin.com

Na čo je dobrý artičok?

Artičoky v pare majú tri jedlé časti: listy, stonku a srdce.

Ak chcete zjesť listy, jeden po druhom ich olúpte a zuby zoškrabte mäkkú dužinu. Listy sú chutné samy o sebe, ale naozaj nie sú kompletné bez nejakej omáčky. Klasickou voľbou je rozpustené maslo, lahodné sú aj smotanové omáčky. Skúste ich podávať s naším dresingom Caesar alebo tatárskou omáčkou.
Akonáhle zjete listy, zostane vám srdce artičoka v tvare pohára a stonku. Obaja sú šťavnaté a chutné. Preto si ich vychutnajte s olivovým olejom, morskou soľou a citrónovou šťavou alebo ich namáčajte v akejkoľvek omáčke, ktorú ste podávali s listami.
Artičoky v pare sú skvelým predjedlom pre jarné recepty, ako sú tieto tagliatelle s cuketou a pancettou , cestoviny s pestom alebo tieto špagety Aglio e Olio .
Artičoky sú skvelou prílohou. Škárujte ich so špargľovou polievkou alebo akýmkoľvek mäsom, ktoré máte radi.
Jednotlivé pokrmy, do ktorých je možné tieto bylinu pridať.
Zdroj: Befunky.com

Ako artičoky skladovať?

Každý artičok zabaľte do papierovej utierky, aby absorbovala prebytočnú vlhkosť. Potom ich uložte vo vzduchotesnej nádobe do chladničky. Mali by vydržať zhruba týždeň.

Alebo artičoky uchovávajte v igelitovom sáčku, zľahka ich postriekajte vodou, a potom ich vložte do mrazničky.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)