Vynikajúce recepty na indické maslové kura. Ktorý z nich vyskúšate ako prvý?

Pochutnajte si na najobľúbenejších receptoch na butter chicken, ktoré vôbec existujú.

V pár krokoch si pripravte túto lahodnú a krémovú maslovú omáčku s kuracím mäsom.

Jedným uhryznutím objavíte krásy indických chutí.

Dobrú chuť!

Indické butter chicken

Aromatické zlatisté kúsky kurčaťa v neuveriteľnej smotanovej karí omáčke, tento recept na kura na masle je jedným z najlepších, ktoré vyskúšate! Okamžite si ho zamilujete, pretože je tak ľahké si ho v pohodlí domova pripraviť.

Čo budeme potrebovať

Na marinádu

  1. 800 g vykostených kuracích stehien (bez kože)
  2. 75 ml bieleho jogurtu
  3. 2 lyžičky cesnakového prášku
  4. Lyžica mletého zázvoru
  5. 2 lyžičky korenia garam masala
  6. Štipka soli
  7. Lyžička kurkumy
  8. lyžička mletej rasce
  9. Štipka chilli

Na omáčku

  1. 2 lyžice olivového oleja
  2. 2 lyžice ghí (alebo masla)
  3. Veľkú cibuľu (nekrájaná nadrobno)
  4. 2 lyžice cesnaku
  5. Lyžica mletého zázvoru
  6. 2 lyžičky mletej rasce
  7. 400 g drvených paradajok
  8. Štipka mletého koriandra
  9. Štipka soli
  10. Lyžička chilli
  11. 150 ml smotany na šľahanie
  12. Lyžica cukru

Postup

  1. Kuracie stehná si nakrájame na menšie kocky
  2. V miske si kuracie kúsky zmiešame so všetkými ingredienciami na marinádu
  3. Misu prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme aspoň na 30 minút do chladničky
  4. Keď je mäso dostatočne odležané, na veľkej panvici si rozohrejeme olivový olej na vysokú teplotu
  5. Kúsky kurčaťa postupne na oleji vyprážame
  6. Pozor, aby sa nám kura nezačalo variť, preto ho vyprážame vo várkach
  7. Kurča smažíme do zlatohnedej farby, z každej strany približne 3 minúty a dáme bokom
  8. Na rovnakej panvici si rozohrejeme ghí
  9. Pridáme cibuľu a vyprážame
  10. Pridáme cesnak a zázvor
  11. Restujeme ďalšiu minútu, kým sa zmes nerozvonia
  12. Potom pridáme mletý koriander, rascu a garam masalu
  13. Znovu necháme rozvoňať
  14. Hneď pridáme drvené paradajky, chilli a soľ
  15. Takto pripravenú zmes varíme, za občasného miešania, 10 – 15 minút, kým omáčka nezhustne a nezíska tmavo hnedú farbu
  16. Panvicu zložíme z platne a omáčku prelejeme do mixéra, v ktorom ju zmixujeme dohladka
  17. Omáčku vrátime späť do panvice a pridáme smotanu a cukor
  18. Pridáme kuracie stehná vrátane šťavy a varíme ďalších 8-10 minút, kým kurča nie je prepečené a omáčka hustá
  19. Na tanieri hotovej indickej butter chicken ozdobíme koriandrom a podávame ho s basmati ryžou alebo domácim naan chlebom
Lahodný krémový pokrm s mäsom a ryžou, ktorý chutí presne ako v Indii.
Zdroj: cubesnjuliennes.com

Kuracie prsia na masle s cajunským korením

Chuť tohto pokrmu spočíva v tom najkvalitnejšom korení! Skvele ochutená omáčka, krásne dokreslí celé jedlo. Stačí na nej iba 5 minút.

Čo budeme potrebovať

Na cajunské korenie

  1. 2 lyžice trstinového cukru
  2. 2 lyžičky červenej papriky
  3. Lyžička sušeného oregana
  4. Štipka soli
  5. Lyžička mletého cesnaku
  6. Lyžička cibuľového prášku
  7. Štipka mletého korenia
  8. Lyžička chilli

Na kura

  1. 600 g kuracích pŕs
  2. 2 lyžice olivového oleja
  3. 4 strúčiky cesnaku
  4. 75 g masla
  5. 100 ml kuracieho vývaru

Postup

  1. Všetky koreniace prísady na cajun zmiešame
  2. Kurča si nakrájame na 4 rovnako veľké steaky a vhodíme ho do cajun korenia
  3. Pridáme lyžicu oleja a kura v korení rovnomerne obalíme
  4. Zostávajúce olje rozohrejeme na panvici na strednú teplotu
  5. Kurča po várkach vyprážame na panvici
  6. Z každej strany približne 5-7 minút, kým nezozlátne
  7. Kuracie steaky z panvice zložíme a dáme ich na 5 minút oddýchnuť bokom
  8. Medzitým si pripravíme omáčku
  9. Teplotu na panvici si znížime a pridáme maslo
  10. To necháme rozpustiť a potom začneme restovať cesnak
  11. Necháme ho rozvoňať a následne vlejeme kurací vývar
  12. Za občasného miešania ho necháme zredukovať
  13. Kurča buď do omáčky pridáme alebo omáčkou kura následne pri servírovaní polievame
Krehké kura s jemnou maslovou omáčkou a koriandrom.
Zdroj: simplyrecipes.com

Garam masala butter chicken

Maslové kura je jedným z najobľúbenejších karí pokrmov na svete. Postup je jasný a jednoduchý, rovnako tak ako ingrediencie, ktoré sa v ňom používajú. Nemusíte hľadať žiadne zložitosti, postupujte krok po kroku a pripravíte si rovnakú špecialitu ako v Indii.

Čo budeme potrebovať

Na marinádu

  1. 75 ml bieleho jogurtu
  2. Lyžica citrónovej šťavy
  3. Lyžička kurkumy
  4. 2 lyžičky garam masala
  5. 3 strúčiky cesnaku
  6. Lyžička chilli (alebo kajenského korenia)
  7. Lyžička mletej rasce
  8. 5 cm čerstvého zázvoru (nastrúhaný)
  9. 750 g kuracích stehenných rezňov

Na karí

  1. 30 g ghí
  2. Plechovka paradajkového pretlaku
  3. 100 ml smotany na šľahanie
  4. Lyžica cukru
  5. Štipka soli

Postup

  1. Na marinádu si zmiešame všetky ingrediencie do jednej nádoby (okrem kurčaťa)
  2. Prísady potom rozmixujeme v kuchynskom robote, aby bola extra hladká
  3. Potom pridáme kuracie rezne
  4. Nádobu prikryjeme a dáme ju aspoň na 3 hodiny oddýchnuť do chladničky (najlepšie však cez noc)
  5. Na prípravu kurčaťa si na panvici rozohrejeme ghí na vysokú teplotu
  6. Pridáme naložené kura a varíme približne 3 minúty z každej strany
  7. Vmiešame paradajkový pretlak, smotanu, cukor a soľ
  8. Pridáme aj zvyšnú marinádu, čo nám zostala v miske po kurčaťu
  9. Teplotu pod panvicou stlmíme a varíme ďalších 20 minút
  10. Ochutnáme a podľa našich preferencií dochutíme
  11. Takto pripravené kura na masle podávame s basmati ryžou

Garam Masala je zmes korenia, ktorá je dnes bežne dostupná v supermarketoch. Nájdete ho v sekcii korenia a stojí približne rovnako ako ostatné korenia.

Kurča s maslom a lahodnou maslovou omáčkou s garam masala a naanom.
Zdroj: simplejoy.com

Kuracie stehná s maslom a naan chlebom

Tento recept na butter chicken je jedno z najjednoduchších indických karí jedál na prípravu. Maslová kuracia omáčka je tak dobrá, že ju budete chcieť jesť každý deň!

Čo budeme potrebovať

Na mäso

  1. 75 ml gréckeho jogurtu
  2. 2 strúčiky cesnaku
  3. 3 cm čerstvého zázvoru (nastrúhaný)
  4. 2 lyžičky mletej rasce
  5. 2 lyžičky mletého koriandra
  6. Korenie garam masala (podľa chuti)
  7. štipka chilli
  8. 600 g kuracích stehien (nakrájaných na kocky)
  9. Lyžica oleja
  10. 20 g masla
  11. Cibuľu
  12. 410 g drvených paradajok
  13. 150 ml kuracieho vývaru
  14. 100 ml smotany nie šľahanie

Na naan

  1. 4 g droždia v prášku
  2. 125 ml teplej vody
  3. 15 g bieleho cukru
  4. 30 ml plnotučného mlieka
  5. Vajcia
  6. 2 lyžičky soli
  7. 270 g hladkej múky
  8. 30 g ghí

Postup

  1. V mise si zmiešame jogurt, cesnak, zázvor, rascu, koriander, garam masala a chilli prášok
  2. Misku prikryjeme a umiestnime ju na 2 hodiny do chladničky
  3. Medzitým si pripravíme naan chlieb
  4. Na kvások si zmiešame droždie s teplou vodou a cukrom v menšej miske
  5. Tú zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 10 minút odpočívať na teplom mieste
  6. Ušľaháme si vajcia s mliekom
  7. Múku si samostatne preosejeme do samostatnej misy a pridáme soľ
  8. Pridáme mokré ingrediencie av múke urobíme jamku
  9. Do toho potom vlejeme hotový kvások a pridáme vyšľahané vajcia s mliekom
  10. Cesto začneme spracovávať a hniesť
  11. Keď je cesto z väčšej časti spracované, vytvoríme z neho guľu a misu prikryjeme utierkou
  12. Misu s cestom tak o uložíme na teplé miesto a necháme ho 1-1,5 hodiny kysnúť.
  13. Potom vykysnuté cesto položíme na pomúčenú pracovnú plochu a znovu ho prehniteme
  14. Prepracované cesto rozdelíme na 6 približne rovnakých kusov
  15. Tie potom tvarujeme do guličky, zľahka ich pomúčime, prikryjeme utierkou a znovu necháme 15 minút kysnúť
  16. Potom guličky na ľahko pomúčenej ploche vyvaľkáme do tenkých placiek
  17. Na panvici si zohrejeme tenkú vrstvu oleja na vysokú teplotu
  18. Jednotlivé placky naanu začneme vkladať a smažiť na panvici
  19. Placku otáčame až v momente keď spodná strana začne zlátnuť
  20. Z každej strany placku opekáme asi 1 minútu
  21. Keď sa marináda pripravená v hrnci si zahrejeme olej a rozpustíme maslo
  22. Pridáme cibuľu a za občasného miešania ju varíme, kým nezosklovatí
  23. Pridáme kuraciu zmes a varíme približne 5 minút, kým nezačne zmes meniť farbu
  24. Vmiešame paradajkový pretlak a vývar
  25. Hrniec prikryjeme a zmes privedieme do varu
  26. Keď sa zmes začne variť, teplotu znížime na minimum a za občasného miešame varíme ďalších 10 minút alebo kým kurča úplne nezmäkne a zmes nezhustne
  27. Vmiešame smotanu a varíme ďalších 5 minút, kým sa zmes neprehreje a nespojí
  28. Hotové kura s maslom podávame ešte teplé s čerstvým naan chlebom a lístkami koriandra
Krémový indický tradičný pokrm s kuracími stehnami a naan chlebom.
Zdroj: recipetineats.com

Butter chicken s kokosovým mliekom

Toto maslové kura s kokosovým mliekom je voňavé, korenené a krémové. Podáva sa s teplým naanom a posypané koriandrom. Toto jedlo sa stane voľbou číslo jedna u vás doma.

Čo budeme potrebovať

Na omáčku

  1. Cibuľa (nakrájaná)
  2. 5 strúčikov cesnaku (nasekaný)
  3. 5 cm čerstvého zázvoru (nastrúhaný)
  4. 2 chilli papričky (nakrájané)
  5. Lyžička chilli
  6. Lyžica garam masala
  7. Lyžica mletej rasce
  8. 2 lyžičky koriandra
  9. 50 g kokosového oleja
  10. 30 g paradajkového pretlaku
  11. 800 ml drvených paradajok
  12. 400 ml koksového mlieka
  13. 2 lyžice medu (alebo trstinového cukru)
  14. Soľ
  15. Korenie

Na mäso a marinádu

  1. 1 kg kuracích stehien (nakrájaných na kocky)
  2. 75 ml bieleho jogurtu
  3. 2 lyžičky chilli
  4. 2 lyžičky garam masala
  5. Štipka mletého koriandra
  6. 2 lyžičky mletej rasce

Postup

  1. Na koreniacu zmes si v kuchynskom robote rozsekáme cibuľu, všetok cesnak, chilli papričky, zázvor
  2. Počas mixovania pridáme do zmesi niekoľko kvapiek vody, aby zmes získala mazľavú konzistenciu a dáme bokom
  3. Vo väčšej miske zmiešame jogurt, 2 lyžičky chilli, garam masalu, mletú rascu, mletý koriander a kura
  4. Všetko spoločne premiešame, aby sa kúsky kurčaťa rovnomerne v marináde obalili
  5. Marinádu s kuraťom dáme do chladničky a necháme aspoň 2 hodiny marinovať
  6. Medzitým si v mise zmiešame lyžicu chilli, garam masaly a rasce a 2 lyžičky koriandra
  7. Na vysokú teplotu si zahrejeme hlboký hrniec spoločne s kokosovým olejom
  8. Do hrnca pridáme koreniacu pastu, ktorú sme si pripravili v kroku 1 a 2 a necháme jej rozvoňať
  9. Vmiešame paradajkový pretlak a varíme ďalších 5 minút
  10. Vlejeme drvené paradajky a pridáme med
  11. Potom zmes dochutíme soľou a korením
  12. Omáčku privedieme do varu a potom stlmíme, prikryjeme a necháme ďalších 20 minút variť
  13. Hrniec potom odkryjeme a vmiešame plechovku kokosového mlieka
  14. Marinované kurča pridáme do kokosovo-máslovej omáčky a varíme 20-25 minút, kým kurča nie je mäkké
  15. Hotové kura s maslovou omáčkou podávame s basmati ryžou
Výbrná maslová omáčka s kokosovým mliekom, s kuracími stehnami a ryžou.
Zdroj: jocooks.com

Pakistanské kura na masle

Pre tento recept na butter chicken budeme používať kuracie stehná. Vďaka nim omáčka zostane šťavnatá po celú dobu varenia, ktorá je na varenie potrebná. Kuracie prsia môžu celý pokrm pokaziť, pretože môžu byť príliš suché.

Čo budeme potrebovať

  1. 50 ml oleja
  2. 500 g kuracích stehien
  3. 3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  4. 5 cm zázvoru (nastrúhaného)
  5. Štipka soli
  6. Lyžička drvenej rasce
  7. Štipka koriandra
  8. Lyžička garam masala
  9. Štipka chilli prášku
  10. Štipka mletého čierneho korenia
  11. 75 ml bieleho jogurtu
  12. 3 celé lúpané paradajky z plechovky
  13. 75 ml smotany na šľahanie
  14. 30 g masla

Postup

  1. Na panvici rozpálenej na strednú teplotu si rozohrejeme olej
  2. Pridáme kura prelisovaný cesnak a zázvor
  3. Pridáme zvyšné korenie a restujeme 3-4 minúty, aby sa kura úplne obalilo
  4. Potom pridáme jogurt a znova miešame
  5. Do panvice pridáme paradajky a necháme ich prejsť varom
  6. Potom panvicu prikryjeme a na strednej tepote varíme 15 minút
  7. Po 15 minútach panvicu odkryjeme a necháme úplne vyvariť vodu, ktorá v omáčke zostala
  8. Teplotu znížime na minimum a prilejeme smotanu spoločne s korením a chilli
  9. Panvicu znovu zakryjeme a necháme 2-3 minúty variť
  10. Nakoniec pridáme maslo a necháme ho rozpustiť a omáčku prehriať
  11. Hotové kura na masle podávame s naan chlebom alebo uvarenou bielou ryžou
Kurča na masle na pakistanský spôsob s naan chlebom a ryžou.
Zdroj: oliveandmango.com

Tieto recepty sú predovšetkým o správnom marinovaní, ktoré z obyčajného kuracieho mäso urobí niečo tak neobyčajné, že sa budete oblizovať až za ušami ešte týždeň. Preto neváhajte a vyskúšajte aj ďalšie recepty na marinované kuracie mäso a vychutnajte si svoj obed ako nikdy predtým.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.