Pochutnajte si na najobľúbenejších receptoch na butter chicken, ktoré vôbec existujú.
V pár krokoch si pripravte túto lahodnú a krémovú maslovú omáčku s kuracím mäsom.
Jedným uhryznutím objavíte krásy indických chutí.
Dobrú chuť!
Indické butter chicken
Aromatické zlatisté kúsky kurčaťa v neuveriteľnej smotanovej karí omáčke, tento recept na kura na masle je jedným z najlepších, ktoré vyskúšate! Okamžite si ho zamilujete, pretože je tak ľahké si ho v pohodlí domova pripraviť.
Čo budeme potrebovať
Na marinádu
- 800 g vykostených kuracích stehien (bez kože)
- 75 ml bieleho jogurtu
- 2 lyžičky cesnakového prášku
- Lyžica mletého zázvoru
- 2 lyžičky korenia garam masala
- Štipka soli
- Lyžička kurkumy
- lyžička mletej rasce
- Štipka chilli
Na omáčku
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice ghí (alebo masla)
- Veľkú cibuľu (nekrájaná nadrobno)
- 2 lyžice cesnaku
- Lyžica mletého zázvoru
- 2 lyžičky mletej rasce
- 400 g drvených paradajok
- Štipka mletého koriandra
- Štipka soli
- Lyžička chilli
- 150 ml smotany na šľahanie
- Lyžica cukru
Postup
- Kuracie stehná si nakrájame na menšie kocky
- V miske si kuracie kúsky zmiešame so všetkými ingredienciami na marinádu
- Misu prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme aspoň na 30 minút do chladničky
- Keď je mäso dostatočne odležané, na veľkej panvici si rozohrejeme olivový olej na vysokú teplotu
- Kúsky kurčaťa postupne na oleji vyprážame
- Pozor, aby sa nám kura nezačalo variť, preto ho vyprážame vo várkach
- Kurča smažíme do zlatohnedej farby, z každej strany približne 3 minúty a dáme bokom
- Na rovnakej panvici si rozohrejeme ghí
- Pridáme cibuľu a vyprážame
- Pridáme cesnak a zázvor
- Restujeme ďalšiu minútu, kým sa zmes nerozvonia
- Potom pridáme mletý koriander, rascu a garam masalu
- Znovu necháme rozvoňať
- Hneď pridáme drvené paradajky, chilli a soľ
- Takto pripravenú zmes varíme, za občasného miešania, 10 – 15 minút, kým omáčka nezhustne a nezíska tmavo hnedú farbu
- Panvicu zložíme z platne a omáčku prelejeme do mixéra, v ktorom ju zmixujeme dohladka
- Omáčku vrátime späť do panvice a pridáme smotanu a cukor
- Pridáme kuracie stehná vrátane šťavy a varíme ďalších 8-10 minút, kým kurča nie je prepečené a omáčka hustá
- Na tanieri hotovej indickej butter chicken ozdobíme koriandrom a podávame ho s basmati ryžou alebo domácim naan chlebom
Kuracie prsia na masle s cajunským korením
Chuť tohto pokrmu spočíva v tom najkvalitnejšom korení! Skvele ochutená omáčka, krásne dokreslí celé jedlo. Stačí na nej iba 5 minút.
Čo budeme potrebovať
Na cajunské korenie
- 2 lyžice trstinového cukru
- 2 lyžičky červenej papriky
- Lyžička sušeného oregana
- Štipka soli
- Lyžička mletého cesnaku
- Lyžička cibuľového prášku
- Štipka mletého korenia
- Lyžička chilli
Na kura
- 600 g kuracích pŕs
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 strúčiky cesnaku
- 75 g masla
- 100 ml kuracieho vývaru
Postup
- Všetky koreniace prísady na cajun zmiešame
- Kurča si nakrájame na 4 rovnako veľké steaky a vhodíme ho do cajun korenia
- Pridáme lyžicu oleja a kura v korení rovnomerne obalíme
- Zostávajúce olje rozohrejeme na panvici na strednú teplotu
- Kurča po várkach vyprážame na panvici
- Z každej strany približne 5-7 minút, kým nezozlátne
- Kuracie steaky z panvice zložíme a dáme ich na 5 minút oddýchnuť bokom
- Medzitým si pripravíme omáčku
- Teplotu na panvici si znížime a pridáme maslo
- To necháme rozpustiť a potom začneme restovať cesnak
- Necháme ho rozvoňať a následne vlejeme kurací vývar
- Za občasného miešania ho necháme zredukovať
- Kurča buď do omáčky pridáme alebo omáčkou kura následne pri servírovaní polievame
Garam masala butter chicken
Maslové kura je jedným z najobľúbenejších karí pokrmov na svete. Postup je jasný a jednoduchý, rovnako tak ako ingrediencie, ktoré sa v ňom používajú. Nemusíte hľadať žiadne zložitosti, postupujte krok po kroku a pripravíte si rovnakú špecialitu ako v Indii.
Čo budeme potrebovať
Na marinádu
- 75 ml bieleho jogurtu
- Lyžica citrónovej šťavy
- Lyžička kurkumy
- 2 lyžičky garam masala
- 3 strúčiky cesnaku
- Lyžička chilli (alebo kajenského korenia)
- Lyžička mletej rasce
- 5 cm čerstvého zázvoru (nastrúhaný)
- 750 g kuracích stehenných rezňov
Na karí
- 30 g ghí
- Plechovka paradajkového pretlaku
- 100 ml smotany na šľahanie
- Lyžica cukru
- Štipka soli
Postup
- Na marinádu si zmiešame všetky ingrediencie do jednej nádoby (okrem kurčaťa)
- Prísady potom rozmixujeme v kuchynskom robote, aby bola extra hladká
- Potom pridáme kuracie rezne
- Nádobu prikryjeme a dáme ju aspoň na 3 hodiny oddýchnuť do chladničky (najlepšie však cez noc)
- Na prípravu kurčaťa si na panvici rozohrejeme ghí na vysokú teplotu
- Pridáme naložené kura a varíme približne 3 minúty z každej strany
- Vmiešame paradajkový pretlak, smotanu, cukor a soľ
- Pridáme aj zvyšnú marinádu, čo nám zostala v miske po kurčaťu
- Teplotu pod panvicou stlmíme a varíme ďalších 20 minút
- Ochutnáme a podľa našich preferencií dochutíme
- Takto pripravené kura na masle podávame s basmati ryžou
Garam Masala je zmes korenia, ktorá je dnes bežne dostupná v supermarketoch. Nájdete ho v sekcii korenia a stojí približne rovnako ako ostatné korenia.
Objavte podobné tipy
Kuracie stehná s maslom a naan chlebom
Tento recept na butter chicken je jedno z najjednoduchších indických karí jedál na prípravu. Maslová kuracia omáčka je tak dobrá, že ju budete chcieť jesť každý deň!
Čo budeme potrebovať
Na mäso
- 75 ml gréckeho jogurtu
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 cm čerstvého zázvoru (nastrúhaný)
- 2 lyžičky mletej rasce
- 2 lyžičky mletého koriandra
- Korenie garam masala (podľa chuti)
- štipka chilli
- 600 g kuracích stehien (nakrájaných na kocky)
- Lyžica oleja
- 20 g masla
- Cibuľu
- 410 g drvených paradajok
- 150 ml kuracieho vývaru
- 100 ml smotany nie šľahanie
Na naan
- 4 g droždia v prášku
- 125 ml teplej vody
- 15 g bieleho cukru
- 30 ml plnotučného mlieka
- Vajcia
- 2 lyžičky soli
- 270 g hladkej múky
- 30 g ghí
Postup
- V mise si zmiešame jogurt, cesnak, zázvor, rascu, koriander, garam masala a chilli prášok
- Misku prikryjeme a umiestnime ju na 2 hodiny do chladničky
- Medzitým si pripravíme naan chlieb
- Na kvások si zmiešame droždie s teplou vodou a cukrom v menšej miske
- Tú zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 10 minút odpočívať na teplom mieste
- Ušľaháme si vajcia s mliekom
- Múku si samostatne preosejeme do samostatnej misy a pridáme soľ
- Pridáme mokré ingrediencie av múke urobíme jamku
- Do toho potom vlejeme hotový kvások a pridáme vyšľahané vajcia s mliekom
- Cesto začneme spracovávať a hniesť
- Keď je cesto z väčšej časti spracované, vytvoríme z neho guľu a misu prikryjeme utierkou
- Misu s cestom tak o uložíme na teplé miesto a necháme ho 1-1,5 hodiny kysnúť.
- Potom vykysnuté cesto položíme na pomúčenú pracovnú plochu a znovu ho prehniteme
- Prepracované cesto rozdelíme na 6 približne rovnakých kusov
- Tie potom tvarujeme do guličky, zľahka ich pomúčime, prikryjeme utierkou a znovu necháme 15 minút kysnúť
- Potom guličky na ľahko pomúčenej ploche vyvaľkáme do tenkých placiek
- Na panvici si zohrejeme tenkú vrstvu oleja na vysokú teplotu
- Jednotlivé placky naanu začneme vkladať a smažiť na panvici
- Placku otáčame až v momente keď spodná strana začne zlátnuť
- Z každej strany placku opekáme asi 1 minútu
- Keď sa marináda pripravená v hrnci si zahrejeme olej a rozpustíme maslo
- Pridáme cibuľu a za občasného miešania ju varíme, kým nezosklovatí
- Pridáme kuraciu zmes a varíme približne 5 minút, kým nezačne zmes meniť farbu
- Vmiešame paradajkový pretlak a vývar
- Hrniec prikryjeme a zmes privedieme do varu
- Keď sa zmes začne variť, teplotu znížime na minimum a za občasného miešame varíme ďalších 10 minút alebo kým kurča úplne nezmäkne a zmes nezhustne
- Vmiešame smotanu a varíme ďalších 5 minút, kým sa zmes neprehreje a nespojí
- Hotové kura s maslom podávame ešte teplé s čerstvým naan chlebom a lístkami koriandra
Butter chicken s kokosovým mliekom
Toto maslové kura s kokosovým mliekom je voňavé, korenené a krémové. Podáva sa s teplým naanom a posypané koriandrom. Toto jedlo sa stane voľbou číslo jedna u vás doma.
Čo budeme potrebovať
Na omáčku
- Cibuľa (nakrájaná)
- 5 strúčikov cesnaku (nasekaný)
- 5 cm čerstvého zázvoru (nastrúhaný)
- 2 chilli papričky (nakrájané)
- Lyžička chilli
- Lyžica garam masala
- Lyžica mletej rasce
- 2 lyžičky koriandra
- 50 g kokosového oleja
- 30 g paradajkového pretlaku
- 800 ml drvených paradajok
- 400 ml koksového mlieka
- 2 lyžice medu (alebo trstinového cukru)
- Soľ
- Korenie
Na mäso a marinádu
- 1 kg kuracích stehien (nakrájaných na kocky)
- 75 ml bieleho jogurtu
- 2 lyžičky chilli
- 2 lyžičky garam masala
- Štipka mletého koriandra
- 2 lyžičky mletej rasce
Postup
- Na koreniacu zmes si v kuchynskom robote rozsekáme cibuľu, všetok cesnak, chilli papričky, zázvor
- Počas mixovania pridáme do zmesi niekoľko kvapiek vody, aby zmes získala mazľavú konzistenciu a dáme bokom
- Vo väčšej miske zmiešame jogurt, 2 lyžičky chilli, garam masalu, mletú rascu, mletý koriander a kura
- Všetko spoločne premiešame, aby sa kúsky kurčaťa rovnomerne v marináde obalili
- Marinádu s kuraťom dáme do chladničky a necháme aspoň 2 hodiny marinovať
- Medzitým si v mise zmiešame lyžicu chilli, garam masaly a rasce a 2 lyžičky koriandra
- Na vysokú teplotu si zahrejeme hlboký hrniec spoločne s kokosovým olejom
- Do hrnca pridáme koreniacu pastu, ktorú sme si pripravili v kroku 1 a 2 a necháme jej rozvoňať
- Vmiešame paradajkový pretlak a varíme ďalších 5 minút
- Vlejeme drvené paradajky a pridáme med
- Potom zmes dochutíme soľou a korením
- Omáčku privedieme do varu a potom stlmíme, prikryjeme a necháme ďalších 20 minút variť
- Hrniec potom odkryjeme a vmiešame plechovku kokosového mlieka
- Marinované kurča pridáme do kokosovo-máslovej omáčky a varíme 20-25 minút, kým kurča nie je mäkké
- Hotové kura s maslovou omáčkou podávame s basmati ryžou
Pakistanské kura na masle
Pre tento recept na butter chicken budeme používať kuracie stehná. Vďaka nim omáčka zostane šťavnatá po celú dobu varenia, ktorá je na varenie potrebná. Kuracie prsia môžu celý pokrm pokaziť, pretože môžu byť príliš suché.
Čo budeme potrebovať
- 50 ml oleja
- 500 g kuracích stehien
- 3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
- 5 cm zázvoru (nastrúhaného)
- Štipka soli
- Lyžička drvenej rasce
- Štipka koriandra
- Lyžička garam masala
- Štipka chilli prášku
- Štipka mletého čierneho korenia
- 75 ml bieleho jogurtu
- 3 celé lúpané paradajky z plechovky
- 75 ml smotany na šľahanie
- 30 g masla
Postup
- Na panvici rozpálenej na strednú teplotu si rozohrejeme olej
- Pridáme kura prelisovaný cesnak a zázvor
- Pridáme zvyšné korenie a restujeme 3-4 minúty, aby sa kura úplne obalilo
- Potom pridáme jogurt a znova miešame
- Do panvice pridáme paradajky a necháme ich prejsť varom
- Potom panvicu prikryjeme a na strednej tepote varíme 15 minút
- Po 15 minútach panvicu odkryjeme a necháme úplne vyvariť vodu, ktorá v omáčke zostala
- Teplotu znížime na minimum a prilejeme smotanu spoločne s korením a chilli
- Panvicu znovu zakryjeme a necháme 2-3 minúty variť
- Nakoniec pridáme maslo a necháme ho rozpustiť a omáčku prehriať
- Hotové kura na masle podávame s naan chlebom alebo uvarenou bielou ryžou
Tieto recepty sú predovšetkým o správnom marinovaní, ktoré z obyčajného kuracieho mäso urobí niečo tak neobyčajné, že sa budete oblizovať až za ušami ešte týždeň. Preto neváhajte a vyskúšajte aj ďalšie recepty na marinované kuracie mäso a vychutnajte si svoj obed ako nikdy predtým.