Pripravte si lahodné guličky z burizónov, ktoré sa hodia na sviatočný stôl aj čajový večierok.

Chystáte občerstvenie pre nejakú dôležitú udalosť? Skúste recepty na burizonové guličky a uvidíte, že budete mať úspech.

Pufovaná ryža dodá zaujímavú a úplne netradičnú chuť, takže budete rozhodne za hviezdu.

Každý jednotlivý recept je niečím jedinečný a záleží len na vás, ktorý si zamilujete zo všetkých najviac.

Potešte nielen svojich blízkych, ale aj priatelia či kolegami v práci a nachystajte im niečo na zub.

Jednoduché burizonové guličky

Cukrovia z pufovanej ryže je tradičnou sladkou pochúťkou. Cukor jaggery dodá úplne odlišnú chuť ako ten biely. Príprava je jednoduchá a výsledok dokonale chutný a chrumkavý. Neváhajte omrknúť aj recepty na pečivo z burizónov .

Ingrediencie:

  • 4 hrnčeky burizónov (pufované ryže)
  • 1/2 hrnčeka cukru jaggery
  • 1/4 hrnčeka vody
  • 1/4 čajovej lyžičky kardamómového prášku

Postup:

  • Zahrejeme si panvicu so silnejším dnom na strednú teplotu.
  • Pridáme cukor jaggery, zalejeme vodou a privedieme do varu. Za stáleho miešania varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  • Akonáhle je hotové, použijeme sitko na odstránenie hrubých častíc z jaggery a to tak, že zmes precedíme do inej nádoby.
  • Potom nalejeme hladké jaggery späť do panvice a zahrejte na strednú teplotu. Znova privedieme do varu.
  • Akonáhle je jaggery dostatočne husté, aby získalo lesklú konzistenciu, prisypeme burizóny/pufovanú ryžu, prášok z kardamómu a premiešame.
  • Po chvíľke vypneme sporák a necháme pár minút vychladnúť.
  • Do misky dáme trochu oleja, namočíme doň prsty, naolejujeme si ruky a odoberáme malé kúsky hmoty.
  • Tvarujeme z nej stredne veľké guličky. Musíme pracovať rýchlo, pretože zmes po úplnom vychladnutí počas krátkej chvíle zatuhne.
  • Nakoniec necháme guličky trochu uschnúť, pokiaľ nebudú mať izbovú teplotu.
  • Uchovávame vo vzduchotesnej nádobe.
Zdravé guličky z pufovanej ryže s cukrom jaggery.
Zdroj: https://www.archanaskitchen.com

Burizonové guličky z karameliek

Kombinácia karamelových cukríkov, sladeného kondenzovaného mlieka a pufovanej ryže je úplne dokonalá.

Ingrediencie:

  • 400 g jednotlivo balených karamelových cukríkov
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka Salka
  • 4 polievkové lyžice nesoleného masla
  • 60 veľkých marshmallow
  • 6 – 8 hrnčekov chrumkavých burizónov

Postup:

  • Nepriľnavý hrniec dáme na platňu a nahrejeme na stredne nízku teplotu.
  • Vhodíme karamelky, maslo, zalejeme kondenzovaným mliekom a necháme spoločne rozpustiť, až vznikne hladká karamelová zmes.
  • Plech na pečenie s okrajom vyložíme papierom na pečenie a pripravíme si misu, do ktorej nasypeme niekoľko hrnčekov burizónov.
  • Do hrnca s karamelom prihodíme marshmallow a vidličkou obraciame, aby bol každý kúsok obalený v karameli.
  • Pomocou vidličky potom prenesieme do misy s burizónmi a dôkladne obalíme.
  • Akonáhle je gulička obalená, preložíme ju na plech s papierom na pečenie.
  • Takto postupne spracujeme všetky kúsky marshmallows. Podľa potreby pridáme do misky ďalšie burizóny, až kým nám nedôjde marshmallow alebo karamelová omáčka na obaľovanie.
  • Pokojne môžeme vhadzovať do karamelu tri až štyri marshmallow naraz, aby nám to netrvalo veľmi dlho.
  • Keď guličky zatuhnúť, navrstvíme ich do vzduchotesnej nádoby, pričom každú vrstvu oddelíme voskovým papierom.
  • Skladujeme v chladničke. Ak chceme skladovať o niečo dlhšie, môžeme nádobu vložiť aj do mrazničky. Výhodou je, že sa dajú guličky konzumovať ako rozmrazené, tak mrazené.
Vynikajúca karamelová ryža z cukríkov, marshmallow a sladeného karamelového mlieka.
Zdroj: https://www.afarmgirlsdabbles.com

Burizonové guličky zo salka

Pufovaná ryža je ideálna surovina na prípravu cukroví. Nemusí to byť len na Vianoce, naopak sa hodí na každý deň.

Ingrediencie:

  • 350 g granulovaného cukru
  • 400 g sladeného kondenzovaného mlieka
  • 300 g čerstvého nesoleného masla
  • 210 g burizónov

Postup:

  • Pripravíme si hrniec, dáme doň cukor a necháme skaramelizovať.
  • Snažíme sa roztaviť aj tie najmenšie hrudky, ktoré sa môžu pri karamelizácii vytvoriť.
  • Do skaramelizovaného cukru pomaly nalievame kondenzované mlieko z plechovky.
  • Stále miešame, aby sa zmes, ktorá vznikne prilievaním mlieka, úplne rozpustila.
  • Akonáhle karamel hladký, vmiešame do horúcej zmesi maslo a miešame do úplného rozpustenia.
  • Odstavíme z platne a prisypeme burizóny. Dôkladne premiešame a necháme zhruba 15 minút vychladnúť, pričom často miešame až do vychladnutia.
  • Rukou odoberáme kúsky zmesi a tvarujeme guličky. Ruky je dobré z času na čas opláchnuť pod studenou vodou.
  • Uložíme najlepšie do chladničky, kde vydrží cca 2 – 3 dni.
Karamelové guličky z pufovanej ryže.
Zdroj: https://thebakeawayblog.wixsite.com

Vianočné pečivo z burizónov

Tento recept je trochu iný, ale aj tak veľmi dobrý. Príprava nie je nijako zložitá a keď sa nebudete ponáhľať, vytvoríte luxusné vianočné gule, po ktorých sa len zapráši.

Ingrediencie:

  • 200 g hnedého cukru
  • 60 ml vody
  • ½ lyžičky soli
  • 1 polievková lyžica kukuričného sirupu
  • 240 ml smotany na šľahanie
  • 100 g mliečnej čokolády (môžeme použiť akúkoľvek mliečnu čokoládu, ktorú máte radi)
  • 2 hrnčeky pufovanej ryže/burizónov

Na ozdobu:

  • M&M alebo lentilky

Postup:

  • Cukor, vodu, soľ a kukuričný sirup dáme do hrnca a na stredne vysokú teplotu zahrejeme. Musíme stále miešať, aby sa cukor úplne rozpustil.
  • Privedieme do varu a necháme cca 5 minút variť, aby zmes začala hustnúť.
  • Prilejeme smotanu a miešame, kým sa zmes nespojí.
  • Znovu privedieme do varu a varíme, až kým cukrový sirup zhustne. To trvá asi 5 minút – 6 minút.
  • Potom varíme tak dlho, aby zmes dosiahla teplotu 125 stupňov. Odstavíme a necháme vychladnúť na 82 stupňov.
  • Rozlámeme mliečnu čokoládu, vhodíme do hrnca a miešame, až sa rozpustí.
  • Nakoniec prisypeme burizóny a opatrne premiešame. Pufovaná ryža je krehká a mohla by sa rozdrobiť.
  • Polievkovou lyžicou naberáme rovnaké množstvo zmesi a skladáme vedľa seba na tácku vyloženú papierom na pečenie.
  • Necháme vychladnúť tak, aby ich bolo možné vziať do ruky, a vytvarujeme guličky.
  • Na každú z nich vtlačíme niekoľko lentiliek či M&M. Cukroví necháme úplne vychladnúť a zatuhnúť.
Nepečené sviatočné guličky s pufovanou ryžou.
Zdroj: https://www.theflavorbender.com

Tip: Skvelé sú aj guličky z burizónov bez salka.
Čo budeme potrebovať:
1/2 hrnčeka vody, 1/2 hrnčeka cukru jaggery, 1/4 lyžičky kardamómu, 4 hrnčeky burizonoov a 1/4 lyžičky sušeného zázvoru (korenie môžeme upraviť podľa chuti).
Ako na to:
Nahrejeme si panvicu so silným dnom, do ktorej vlejeme vodu a zahrejeme spolu s cukrom jaggery na miernom ohni. Miešame, kým sa cukor nerozpustí.

Sirup z jaggery precedíme cez sito a vrátime ho späť do panvice. Začneme zahrievať na strednú teplotu a pridáme sušený zázvor s kardamómom. Za stáleho miešania necháme zmes prebublať.

Vypneme sporák a prisypeme pufovanú ryžu. Premiešame, aby sa všetko spojilo. Dlane natrieme olejom, a ešte horúcu zmes po častiach odoberáme a tvoríme guličky, ktoré následne uložíme do vzduchotesnej nádoby.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.