Chystáte občerstvenie pre nejakú dôležitú udalosť? Skúste recepty na burizonové guličky a uvidíte, že budete mať úspech.
Pufovaná ryža dodá zaujímavú a úplne netradičnú chuť, takže budete rozhodne za hviezdu.
Každý jednotlivý recept je niečím jedinečný a záleží len na vás, ktorý si zamilujete zo všetkých najviac.
Potešte nielen svojich blízkych, ale aj priatelia či kolegami v práci a nachystajte im niečo na zub.
Jednoduché burizonové guličky
Cukrovia z pufovanej ryže je tradičnou sladkou pochúťkou. Cukor jaggery dodá úplne odlišnú chuť ako ten biely. Príprava je jednoduchá a výsledok dokonale chutný a chrumkavý. Neváhajte omrknúť aj recepty na pečivo z burizónov .
Ingrediencie:
- 4 hrnčeky burizónov (pufované ryže)
- 1/2 hrnčeka cukru jaggery
- 1/4 hrnčeka vody
- 1/4 čajovej lyžičky kardamómového prášku
Postup:
- Zahrejeme si panvicu so silnejším dnom na strednú teplotu.
- Pridáme cukor jaggery, zalejeme vodou a privedieme do varu. Za stáleho miešania varíme, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Akonáhle je hotové, použijeme sitko na odstránenie hrubých častíc z jaggery a to tak, že zmes precedíme do inej nádoby.
- Potom nalejeme hladké jaggery späť do panvice a zahrejte na strednú teplotu. Znova privedieme do varu.
- Akonáhle je jaggery dostatočne husté, aby získalo lesklú konzistenciu, prisypeme burizóny/pufovanú ryžu, prášok z kardamómu a premiešame.
- Po chvíľke vypneme sporák a necháme pár minút vychladnúť.
- Do misky dáme trochu oleja, namočíme doň prsty, naolejujeme si ruky a odoberáme malé kúsky hmoty.
- Tvarujeme z nej stredne veľké guličky. Musíme pracovať rýchlo, pretože zmes po úplnom vychladnutí počas krátkej chvíle zatuhne.
- Nakoniec necháme guličky trochu uschnúť, pokiaľ nebudú mať izbovú teplotu.
- Uchovávame vo vzduchotesnej nádobe.

Burizonové guličky z karameliek
Kombinácia karamelových cukríkov, sladeného kondenzovaného mlieka a pufovanej ryže je úplne dokonalá.
Ingrediencie:
- 400 g jednotlivo balených karamelových cukríkov
- 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka Salka
- 4 polievkové lyžice nesoleného masla
- 60 veľkých marshmallow
- 6 – 8 hrnčekov chrumkavých burizónov
Postup:
- Nepriľnavý hrniec dáme na platňu a nahrejeme na stredne nízku teplotu.
- Vhodíme karamelky, maslo, zalejeme kondenzovaným mliekom a necháme spoločne rozpustiť, až vznikne hladká karamelová zmes.
- Plech na pečenie s okrajom vyložíme papierom na pečenie a pripravíme si misu, do ktorej nasypeme niekoľko hrnčekov burizónov.
- Do hrnca s karamelom prihodíme marshmallow a vidličkou obraciame, aby bol každý kúsok obalený v karameli.
- Pomocou vidličky potom prenesieme do misy s burizónmi a dôkladne obalíme.
- Akonáhle je gulička obalená, preložíme ju na plech s papierom na pečenie.
- Takto postupne spracujeme všetky kúsky marshmallows. Podľa potreby pridáme do misky ďalšie burizóny, až kým nám nedôjde marshmallow alebo karamelová omáčka na obaľovanie.
- Pokojne môžeme vhadzovať do karamelu tri až štyri marshmallow naraz, aby nám to netrvalo veľmi dlho.
- Keď guličky zatuhnúť, navrstvíme ich do vzduchotesnej nádoby, pričom každú vrstvu oddelíme voskovým papierom.
- Skladujeme v chladničke. Ak chceme skladovať o niečo dlhšie, môžeme nádobu vložiť aj do mrazničky. Výhodou je, že sa dajú guličky konzumovať ako rozmrazené, tak mrazené.

Objavte podobné tipy
Burizonové guličky zo salka
Pufovaná ryža je ideálna surovina na prípravu cukroví. Nemusí to byť len na Vianoce, naopak sa hodí na každý deň.
Ingrediencie:
- 350 g granulovaného cukru
- 400 g sladeného kondenzovaného mlieka
- 300 g čerstvého nesoleného masla
- 210 g burizónov
Postup:
- Pripravíme si hrniec, dáme doň cukor a necháme skaramelizovať.
- Snažíme sa roztaviť aj tie najmenšie hrudky, ktoré sa môžu pri karamelizácii vytvoriť.
- Do skaramelizovaného cukru pomaly nalievame kondenzované mlieko z plechovky.
- Stále miešame, aby sa zmes, ktorá vznikne prilievaním mlieka, úplne rozpustila.
- Akonáhle karamel hladký, vmiešame do horúcej zmesi maslo a miešame do úplného rozpustenia.
- Odstavíme z platne a prisypeme burizóny. Dôkladne premiešame a necháme zhruba 15 minút vychladnúť, pričom často miešame až do vychladnutia.
- Rukou odoberáme kúsky zmesi a tvarujeme guličky. Ruky je dobré z času na čas opláchnuť pod studenou vodou.
- Uložíme najlepšie do chladničky, kde vydrží cca 2 – 3 dni.

Vianočné pečivo z burizónov
Tento recept je trochu iný, ale aj tak veľmi dobrý. Príprava nie je nijako zložitá a keď sa nebudete ponáhľať, vytvoríte luxusné vianočné gule, po ktorých sa len zapráši.
Ingrediencie:
- 200 g hnedého cukru
- 60 ml vody
- ½ lyžičky soli
- 1 polievková lyžica kukuričného sirupu
- 240 ml smotany na šľahanie
- 100 g mliečnej čokolády (môžeme použiť akúkoľvek mliečnu čokoládu, ktorú máte radi)
- 2 hrnčeky pufovanej ryže/burizónov
Na ozdobu:
- M&M alebo lentilky
Postup:
- Cukor, vodu, soľ a kukuričný sirup dáme do hrnca a na stredne vysokú teplotu zahrejeme. Musíme stále miešať, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Privedieme do varu a necháme cca 5 minút variť, aby zmes začala hustnúť.
- Prilejeme smotanu a miešame, kým sa zmes nespojí.
- Znovu privedieme do varu a varíme, až kým cukrový sirup zhustne. To trvá asi 5 minút – 6 minút.
- Potom varíme tak dlho, aby zmes dosiahla teplotu 125 stupňov. Odstavíme a necháme vychladnúť na 82 stupňov.
- Rozlámeme mliečnu čokoládu, vhodíme do hrnca a miešame, až sa rozpustí.
- Nakoniec prisypeme burizóny a opatrne premiešame. Pufovaná ryža je krehká a mohla by sa rozdrobiť.
- Polievkovou lyžicou naberáme rovnaké množstvo zmesi a skladáme vedľa seba na tácku vyloženú papierom na pečenie.
- Necháme vychladnúť tak, aby ich bolo možné vziať do ruky, a vytvarujeme guličky.
- Na každú z nich vtlačíme niekoľko lentiliek či M&M. Cukroví necháme úplne vychladnúť a zatuhnúť.

Tip: Skvelé sú aj guličky z burizónov bez salka.
Čo budeme potrebovať:
1/2 hrnčeka vody, 1/2 hrnčeka cukru jaggery, 1/4 lyžičky kardamómu, 4 hrnčeky burizonoov a 1/4 lyžičky sušeného zázvoru (korenie môžeme upraviť podľa chuti).
Ako na to:
Nahrejeme si panvicu so silným dnom, do ktorej vlejeme vodu a zahrejeme spolu s cukrom jaggery na miernom ohni. Miešame, kým sa cukor nerozpustí.
Sirup z jaggery precedíme cez sito a vrátime ho späť do panvice. Začneme zahrievať na strednú teplotu a pridáme sušený zázvor s kardamómom. Za stáleho miešania necháme zmes prebublať.
Vypneme sporák a prisypeme pufovanú ryžu. Premiešame, aby sa všetko spojilo. Dlane natrieme olejom, a ešte horúcu zmes po častiach odoberáme a tvoríme guličky, ktoré následne uložíme do vzduchotesnej nádoby.