Báječné recepty na mascarponové buchty v 5 variantoch. Pochutnáte si!

Tiež si radi doprajete tento čerstvý krémový syr, ktorý skvele chutí práve v dezertoch?

Potom sa inšpirujte našimi 5 receptami na buchty s mascarpone.

Pripravte si tradičnú tiramisu, mrkvovú tortu či luxusné Red Velvet rezy.

Prinášame vám aj tipy, ako si hravo urobiť aj mascarpone domáci.

Užite si to!

Rezy Red Velvet s polevou z mascarpone

Tento múčnik je neuveriteľne vláčny, nadýchaný a zaliaty perfektnou polevou z mascarpone. Je ideálnou voľbou, ak chcete upiecť niečo špeciálne pre milovanú osobu.

Ingrediencie

Na rezy:

  • 250 g tortovej múky
  • 25 g kakaového prášku nesladeného
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • ¼ lyžičky soli
  • 200 g kryštálového cukru
  • 113 g zmäkčeného masla zmäkčeného
  • 120 ml rastlinného oleja
  • 2 vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička octu
  • 1 polievková lyžica červeného potravinárskeho farbiva
  • 160 ml cmar

Na polevu:

  • 60 g krémového syra
  • 65 g syra mascarpone
  • 56 g zmäknutého masla
  • 240 g práškového cukru, preosiateho
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup

  1. Predhrejte rúru na 165°C a vyložte plech s rozmermi 23 x 33 cm papierom na pečenie.
  2. V stredne veľkej mise preosejte a premiešajte tortovú múku, soľ, jedlú sódu a kakaový prášok a dajte bokom.
  3. Cukor a maslo dajte do veľkej misy stolného mixéra vybaveného pádlom.
  4. Miešajte pri strednej rýchlosti 1–2 minúty, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
  5. Pomocou špachtle zoškrabnite všetky ingrediencie zo strany misy.
  6. Pridajte olej a miešajte ďalších 30 sekúnd.
  7. Pridajte vajcia, jedno po druhom a miešajte, kým sa dobre nespoja.
  8. Pridajte vanilkový extrakt a ocot a miešajte ďalších 20 sekúnd.
  9. Pridajte a vmiešajte červené potravinárske farbivo (tekuté alebo gélové).
  10. Na dosiahnutie sýtočervenej farby budete musieť pridať dostatočné množstvo potravinárskeho farbiva (množstvo závisí od typu použitého farbiva).
  11. Pridajte polovicu suchých prísad, striedavo s polovicou cmaru a miešajte na nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
  12. Pridajte zvyšné prísady a opakujte.
  13. Cesto nalejte na plech a pečte v predhriatej rúre 25–35 minút, kým špajľa zasunutá do stredu nevyjde čistá.
  14. Vyberte z rúry, nechajte 5 minút vychladnúť a potom preložte z plechu na mriežku, aby buchta úplne vychladla.
  15. Medzitým si pripravte polevu. (Ak chcete hrubšiu vrstvu polevy, zdvojnásobte množstvo prísad uvedených v recepte)
  16. Dajte maslo do veľkej misy stolného mixéra so šľahacou metlou.
  17. Šľahajte asi 30 sekúnd na strednú rýchlosť, kým nebude maslo nadýchané.
  18. Pridajte krémový syr, vanilku a mascarpone a šľahajte ďalších 20-30 sekúnd.
  19. Pridajte preosiaty práškový cukor, ½ šálky naraz a šľahajte na strednú rýchlosť, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu polevy.
  20. Možno nebudete musieť použiť všetok cukor.
  21. Pokiaľ polevu hneď nepoužijete, skladujte ju v chladničke.
  22. Namažte polevu na buchtu špachtľou a podľa potreby posypte posypom alebo posýpkou.
  23. Buchtu podľa potreby nakrájajte na štvorčeky.
  24. Pokiaľ nepodávate okamžite, uložte buchtu do chladničky až do podávania.
Rezy s luxusnou polevou z mascarpone servírované na tanierikoch s vidličkami.
www.theclassybaker.com

Vláčna mascarpone bábovka

Táto obľúbená bábovka je hutná, maslová, ale zároveň krásne vlhká a zvonku chrumkavúčka. Pripravte si ju k popoludňajšej káve či čaju a určite si pochutnáte!

Ingrediencie

  • 1 šálka masla izbovej teploty
  • 1/2 šálky tuhého rastlinného tuku (napríklad Crisco)
  • 230 g mascarpone izbovej teploty
  • 6 veľkých vajec izbovej teploty
  • 3 šálky bieleho cukru
  • 3 šálky hladkej múky
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1 čajová lyžička maslového extraktu
  • 1 čajová lyžička mandľového extraktu

Postup

  1. 25 cm formu na bábovku vytrite tuhým rastlinným tukom a posypte kryštálovým cukrom.
  2. Predhrejte rúru na 160 stupňov C.
  3. V mise elektrického mixéra vyšľahajte maslo, tuk a mascarpone, kým nebude zmes krásne hladká.
  4. Pridajte cukor a šľahajte, kým nebude zmes nadýchaná a mierne nezosvetlí.
  5. Po jednom pridávajte vajcia a po každom pridaní šľahajte.
  6. Do zmesi pomaly pridávajte múku a premiešajte.
  7. Pridajte vanilkový, maslový a mandľový extrakt a premiešajte.
  8. Lyžicou naložte cesto do pripravenej formy.
  9. Pečte 1 hodinu a 15 až 20 minút, alebo pokiaľ nebude špajľa vložená do stredu uprostred čistá alebo s pár suchými omrvinkami.
  10. Nechajte 15 minút vychladnúť na doske na mriežke a potom prevráťte na servírovaciu tácku.
  11. Nechajte úplne vychladnúť.
  12. Servírujte!
Bábovka s mascarpone servírovaná na tanieri.
www.callmepmc.com

Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na najlepšiu bábovku ako od babičky v 8 skvelých receptoch!

Citrónovo-čučoriedkové rezy s mascarpone

Jednoduchá buchta na plech s vôňou citróna a lahodnou chuťou čučoriedok je úplne perfektná v kombinácii s polevou z mascarpone, ktorá je tu doslova čerešničkou na torte.

Ingrediencie

Na buchte:

  • 225 g krupicového cukru
  • 250 g hladkej múky (ktorú zmiešajte s 2 lyžičkami prášku do pečiva a lyžičkou soli)
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • 4 veľké vajcia
  • 225 g masla, izbovej teploty
  • 3 lyžice mlieka
  • kôra z 1-2 citrónov, podľa veľkosti
  • 250 g čučoriedok (150 g na cesto + 100 g na posypanie)

Na polevu:

  • 250 ml smotany deluxe
  • 225 g mascarpone
  • 100 g krupicového cukru
  • kôra z 1 citróna

Postup

  1. Predhrejte rúru na 160°C.
  2. Vyložte obdĺžnikovú formu na pečenie (30 cm x 23 cm) papierom na pečenie.
  3. Všetky suché prísady dajte do veľkej misy a zadnou stranou lyžice urobte v zmesi jamiek.
  4. Pridajte vajcia, maslo, mlieko a citrónovú kôru a ručným mixérom šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí, asi 2 minúty.
  5. Jemne vmiešajte 150 g čučoriedok.
  6. Zmes nalejte do vyloženého plechu, vložte do rúry na strednú mriežku a pečte 35 minút, kým buchta nebude hore zlatáva.
  7. Nechajte úplne vychladnúť.
  8. Vyšľahajte smotanu tak, aby vznikli tuhé špičky.
  9. V inej mise vyšľahajte mascarpone s práškovým cukrom do hladka.
  10. Šľahačku jemne vmiešajte do zmesi mascarpone.
  11. Rozotrite na vychladnutú buchtu.
  12. Posypte koláč zvyšnými čučoriedkami a citrónovou kôrou a nakrájajte na štvorčeky.
Rezy ozdobené mascarpone polevou, čerstvými čučoriedkami a citrónovou kôrou servírované na tanieriku.
www.donalskehan.com

Tiramisu s domácim mascarpone

Báječná verzia tiramisu bez alkoholu, ktorá je bohatá, dekadentná a nie je príliš sladká. Navyše vám tu prinášame recept na domáce mascarpone, ktorý si môžete pripraviť, pokiaľ práve nezoženiete tento čerstvý krémový syr v obchode.

Ingrediencie

Na tiramise:

  • cca 340 g cukrárskych piškótov ladyfingers
  • 1 a 1/2 šálky krému (pozri recept nižšie)
  • 500 g mascarpone
  • 1 a 1/4 šálky smotany na šľahanie
  • 2 šálky veľmi silnej kávy alebo espressa, vychladeného
  • 2 lyžice nesladeného kakaového prášku

Na krém:

  • 1 šálka plnotučného mlieka
  • 1 vanilkový struk, bez semienok
  • 6 žĺtkov
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 1/4 hrnčeka múky
  • 2 lyžice masla

Na domáce mascarpone:

  • 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy
  • 3 šálky silnej smotany na šľahanie

Postup

  1. Pokiaľ si chcete vyrobiť mascarpone doma, pripravte si ho deň až dva dopredu.
  2. Smotanu priveďte takmer do varu.
  3. Jemne duste 3 minúty.
  4. Vmiešajte citrónovú šťavu a potom ešte 3 minúty duste.
  5. Odložte stranou vychladnúť na izbovú teplotu.
  6. Sitko vyložte 3 vrstvami plátna a položte na hlbokú misku.
  7. Vychladnutú smotanovú zmes prelejte cez sitko.
  8. Zakryte a nechajte cez noc v chladničke scediť.
  9. Druhý deň, keď je syr veľmi hustý, ho preložte do zakrytej nádoby a uchovávajte v chladničke, kým nebude pripravený na použitie.
  10. Jednu až dve hodiny pred pripravou samotného tiramisu, si urobte krém.
  11. V strednej mise zmiešajte žĺtky, cukor a múku.
  12. Dajte bokom.
  13. V malom hrnci rozohrejte mlieko s vanilkovým luskom.
  14. Zbavte sa vanilkového struku a škrupiny, ktorý sa objaví na povrchu mlieka.
  15. Po troškách zašľahajte mlieko do žĺtkovej zmesi.
  16. Urobte to pomaly, aby ste sa vyhli príliš rýchlemu zahrievaniu vajec, alebo sa začnú v horúcej tekutine variť.
  17. Zmes mlieka a vajec preceďte späť do hrnca.
  18. Priveďte do varu na strednom plameni za stáleho miešania, aby zmes krásne zhustla.
  19. Zložte z platne a vmiešajte maslo.
  20. Položte kúsok igelitu priamo na povrch vzniknutého krému a dajte bokom, aby vychladol na izbovú teplotu.
  21. Ručne alebo mixérom mascarpone minútu šľahajte, aby zmäklo a zosvetlilo.
  22. Pridajte vychladený krém a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  23. Dajte bokom.
  24. Pripravte si šľahačku.
  25. Tučnú smotanu šľahajte elektrickým mixérom (alebo kuchynským robotom s nástavcom na šľahanie), kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  26. Dajte bokom.
  27. Pripravte si všetky prísady a začnite s tiramisu.
  28. Pripravte si hlbokú formu 28 x 18 cm (alebo 23 x 23 cm).
  29. Majte blízko syrovú zmes, šľahačku, piškóty a misku s kávou.
  30. Jeden po druhom ponorte do kávy piškóty a usporiadajte ich do formy v jednej vrstve.
  31. Polovicu syrovej zmesi rozotrite na piškóty a potom zalejte polovicou šľahačky.
  32. Opakovaním vytvorte druhú vrstvu.
  33. Vrch tiramisu bohato poprášte kakaovým práškom (najľahšie sa preoseje kakao cez malé sitko).
  34. Pred podávaním prikryte formu igelitom a dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny.
Kúsok tradičného tiramisu s mascarpone na plechu s vidličkou.
www.tasteofmaroc.com

Ak vám tento luxusný múčnik zachutnal, potom vás určite potešia aj nasledujúce recepty na tiramisu , podľa ktorých pripravíte ako tradičné prevedenie, tak aj jeho obľúbené obmeny.

Mrkvová torta s polevou z mascarpone

Vyskúšajte tento lahodný recept na klasickú mrkvovú tortu zaliatu krémovou polevou z mascarpone. Stačia vám naň jednoduché ingrediencie, ktoré pravdepodobne nájdete v špajze a zaberie iba 25 minút prípravy a 50 minút pečenia. Dobrú chuť!

Ingrediencie

  • 2 šálky hladkej múky
  • 2 šálky bieleho cukru
  • 1 a ¼ šálky rastlinného oleja
  • 2 šálky jemne nastrúhanej mrkvy (asi 4-5 stredných mrkví)
  • 4 vajcia izbovej teploty
  • 2 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • 3 lyžičky škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • ½ šálky nasekaných vlašských orechov (voliteľne)
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli

Na polevu:

  • 2 šálky mascarpone
  • 2 šálky smotany na šľahanie
  • 2–4 lyžice krupicového cukru (pridajte viac, ak máte radi sladkú polevu)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • štipka soli

Postup

  1. Predhrejte rúru na 180 stupňov C.
  2. Obdĺžnikový plech vymažte maslom.
  3. Vo veľkej mise zmiešajte vajcia s cukrom a mixujte na strednú rýchlosť.
  4. Prestaňte, akonáhle sa vajcia a cukor pekne spoja (2–3 minúty).
  5. Striedavo primiešavajte múku a olej – pridajte približne ½ šálky múky, potom ½ šálky oleja a tak ďalej, pokiaľ nespotrebujete múku aj olej.
  6. Pridajte jemne nastrúhanú mrkvu, prášok do pečiva, škoricu, zázvor, jedlú sódu a soľ a miešajte na nízkej až strednej rýchlosti, kým sa všetko dobre nespojí.
  7. Nakoniec pridajte vlašské orechy a miešajte, kým sa všetko nespojí.
  8. Zmes nalejte do pripravenej formy a pečte 50 minút.
  9. Zatiaľ čo sa koláč pečie, misku umyte a pripravte si polevu.
  10. Polevu pripravíte tak, že do mixovacej nádoby vložíte mascarpone a práškový cukor a niekoľko minút miešate.
  11. Pridajte vanilkový extrakt.
  12. Pomaly pridajte smotanu na šľahanie a ďalej miešajte.
  13. Smotanu pridávajte tak, aby ste dosiahli konzistenciu polevy.
  14. Možno ani nebudete potrebovať 2 šálky.
  15. Polevu natrite na vychladnutú buchtu a servírujte.
Kúsok mrkvovej buchty na tanieriku s vidličkou, ozdobené polevou z mascarpone a orieškami.
www.sneakymommies.com

A ako sa buchty podarili vám? Pochváľte sa nám do komentárov, budeme sa tešiť!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.