Tiež si radi doprajete tento čerstvý krémový syr, ktorý skvele chutí práve v dezertoch?
Potom sa inšpirujte našimi 5 receptami na buchty s mascarpone.
Pripravte si tradičnú tiramisu, mrkvovú tortu či luxusné Red Velvet rezy.
Prinášame vám aj tipy, ako si hravo urobiť aj mascarpone domáci.
Užite si to!
Rezy Red Velvet s polevou z mascarpone
Tento múčnik je neuveriteľne vláčny, nadýchaný a zaliaty perfektnou polevou z mascarpone. Je ideálnou voľbou, ak chcete upiecť niečo špeciálne pre milovanú osobu.
Ingrediencie
Na rezy:
- 250 g tortovej múky
- 25 g kakaového prášku nesladeného
- 1 lyžička jedlej sódy
- ¼ lyžičky soli
- 200 g kryštálového cukru
- 113 g zmäkčeného masla zmäkčeného
- 120 ml rastlinného oleja
- 2 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička octu
- 1 polievková lyžica červeného potravinárskeho farbiva
- 160 ml cmar
Na polevu:
- 60 g krémového syra
- 65 g syra mascarpone
- 56 g zmäknutého masla
- 240 g práškového cukru, preosiateho
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 165°C a vyložte plech s rozmermi 23 x 33 cm papierom na pečenie.
- V stredne veľkej mise preosejte a premiešajte tortovú múku, soľ, jedlú sódu a kakaový prášok a dajte bokom.
- Cukor a maslo dajte do veľkej misy stolného mixéra vybaveného pádlom.
- Miešajte pri strednej rýchlosti 1–2 minúty, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pomocou špachtle zoškrabnite všetky ingrediencie zo strany misy.
- Pridajte olej a miešajte ďalších 30 sekúnd.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom a miešajte, kým sa dobre nespoja.
- Pridajte vanilkový extrakt a ocot a miešajte ďalších 20 sekúnd.
- Pridajte a vmiešajte červené potravinárske farbivo (tekuté alebo gélové).
- Na dosiahnutie sýtočervenej farby budete musieť pridať dostatočné množstvo potravinárskeho farbiva (množstvo závisí od typu použitého farbiva).
- Pridajte polovicu suchých prísad, striedavo s polovicou cmaru a miešajte na nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte zvyšné prísady a opakujte.
- Cesto nalejte na plech a pečte v predhriatej rúre 25–35 minút, kým špajľa zasunutá do stredu nevyjde čistá.
- Vyberte z rúry, nechajte 5 minút vychladnúť a potom preložte z plechu na mriežku, aby buchta úplne vychladla.
- Medzitým si pripravte polevu. (Ak chcete hrubšiu vrstvu polevy, zdvojnásobte množstvo prísad uvedených v recepte)
- Dajte maslo do veľkej misy stolného mixéra so šľahacou metlou.
- Šľahajte asi 30 sekúnd na strednú rýchlosť, kým nebude maslo nadýchané.
- Pridajte krémový syr, vanilku a mascarpone a šľahajte ďalších 20-30 sekúnd.
- Pridajte preosiaty práškový cukor, ½ šálky naraz a šľahajte na strednú rýchlosť, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu polevy.
- Možno nebudete musieť použiť všetok cukor.
- Pokiaľ polevu hneď nepoužijete, skladujte ju v chladničke.
- Namažte polevu na buchtu špachtľou a podľa potreby posypte posypom alebo posýpkou.
- Buchtu podľa potreby nakrájajte na štvorčeky.
- Pokiaľ nepodávate okamžite, uložte buchtu do chladničky až do podávania.

Vláčna mascarpone bábovka
Táto obľúbená bábovka je hutná, maslová, ale zároveň krásne vlhká a zvonku chrumkavúčka. Pripravte si ju k popoludňajšej káve či čaju a určite si pochutnáte!
Ingrediencie
- 1 šálka masla izbovej teploty
- 1/2 šálky tuhého rastlinného tuku (napríklad Crisco)
- 230 g mascarpone izbovej teploty
- 6 veľkých vajec izbovej teploty
- 3 šálky bieleho cukru
- 3 šálky hladkej múky
- 1 lyžica vanilkového extraktu
- 1 čajová lyžička maslového extraktu
- 1 čajová lyžička mandľového extraktu
Postup
- 25 cm formu na bábovku vytrite tuhým rastlinným tukom a posypte kryštálovým cukrom.
- Predhrejte rúru na 160 stupňov C.
- V mise elektrického mixéra vyšľahajte maslo, tuk a mascarpone, kým nebude zmes krásne hladká.
- Pridajte cukor a šľahajte, kým nebude zmes nadýchaná a mierne nezosvetlí.
- Po jednom pridávajte vajcia a po každom pridaní šľahajte.
- Do zmesi pomaly pridávajte múku a premiešajte.
- Pridajte vanilkový, maslový a mandľový extrakt a premiešajte.
- Lyžicou naložte cesto do pripravenej formy.
- Pečte 1 hodinu a 15 až 20 minút, alebo pokiaľ nebude špajľa vložená do stredu uprostred čistá alebo s pár suchými omrvinkami.
- Nechajte 15 minút vychladnúť na doske na mriežke a potom prevráťte na servírovaciu tácku.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Servírujte!

Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na najlepšiu bábovku ako od babičky v 8 skvelých receptoch!
Objavte podobné tipy
Citrónovo-čučoriedkové rezy s mascarpone
Jednoduchá buchta na plech s vôňou citróna a lahodnou chuťou čučoriedok je úplne perfektná v kombinácii s polevou z mascarpone, ktorá je tu doslova čerešničkou na torte.
Ingrediencie
Na buchte:
- 225 g krupicového cukru
- 250 g hladkej múky (ktorú zmiešajte s 2 lyžičkami prášku do pečiva a lyžičkou soli)
- 1 lyžička prášku do pečiva
- 4 veľké vajcia
- 225 g masla, izbovej teploty
- 3 lyžice mlieka
- kôra z 1-2 citrónov, podľa veľkosti
- 250 g čučoriedok (150 g na cesto + 100 g na posypanie)
Na polevu:
- 250 ml smotany deluxe
- 225 g mascarpone
- 100 g krupicového cukru
- kôra z 1 citróna
Postup
- Predhrejte rúru na 160°C.
- Vyložte obdĺžnikovú formu na pečenie (30 cm x 23 cm) papierom na pečenie.
- Všetky suché prísady dajte do veľkej misy a zadnou stranou lyžice urobte v zmesi jamiek.
- Pridajte vajcia, maslo, mlieko a citrónovú kôru a ručným mixérom šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí, asi 2 minúty.
- Jemne vmiešajte 150 g čučoriedok.
- Zmes nalejte do vyloženého plechu, vložte do rúry na strednú mriežku a pečte 35 minút, kým buchta nebude hore zlatáva.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Vyšľahajte smotanu tak, aby vznikli tuhé špičky.
- V inej mise vyšľahajte mascarpone s práškovým cukrom do hladka.
- Šľahačku jemne vmiešajte do zmesi mascarpone.
- Rozotrite na vychladnutú buchtu.
- Posypte koláč zvyšnými čučoriedkami a citrónovou kôrou a nakrájajte na štvorčeky.

Tiramisu s domácim mascarpone
Báječná verzia tiramisu bez alkoholu, ktorá je bohatá, dekadentná a nie je príliš sladká. Navyše vám tu prinášame recept na domáce mascarpone, ktorý si môžete pripraviť, pokiaľ práve nezoženiete tento čerstvý krémový syr v obchode.
Ingrediencie
Na tiramise:
- cca 340 g cukrárskych piškótov ladyfingers
- 1 a 1/2 šálky krému (pozri recept nižšie)
- 500 g mascarpone
- 1 a 1/4 šálky smotany na šľahanie
- 2 šálky veľmi silnej kávy alebo espressa, vychladeného
- 2 lyžice nesladeného kakaového prášku
Na krém:
- 1 šálka plnotučného mlieka
- 1 vanilkový struk, bez semienok
- 6 žĺtkov
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1/4 hrnčeka múky
- 2 lyžice masla
Na domáce mascarpone:
- 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy
- 3 šálky silnej smotany na šľahanie
Postup
- Pokiaľ si chcete vyrobiť mascarpone doma, pripravte si ho deň až dva dopredu.
- Smotanu priveďte takmer do varu.
- Jemne duste 3 minúty.
- Vmiešajte citrónovú šťavu a potom ešte 3 minúty duste.
- Odložte stranou vychladnúť na izbovú teplotu.
- Sitko vyložte 3 vrstvami plátna a položte na hlbokú misku.
- Vychladnutú smotanovú zmes prelejte cez sitko.
- Zakryte a nechajte cez noc v chladničke scediť.
- Druhý deň, keď je syr veľmi hustý, ho preložte do zakrytej nádoby a uchovávajte v chladničke, kým nebude pripravený na použitie.
- Jednu až dve hodiny pred pripravou samotného tiramisu, si urobte krém.
- V strednej mise zmiešajte žĺtky, cukor a múku.
- Dajte bokom.
- V malom hrnci rozohrejte mlieko s vanilkovým luskom.
- Zbavte sa vanilkového struku a škrupiny, ktorý sa objaví na povrchu mlieka.
- Po troškách zašľahajte mlieko do žĺtkovej zmesi.
- Urobte to pomaly, aby ste sa vyhli príliš rýchlemu zahrievaniu vajec, alebo sa začnú v horúcej tekutine variť.
- Zmes mlieka a vajec preceďte späť do hrnca.
- Priveďte do varu na strednom plameni za stáleho miešania, aby zmes krásne zhustla.
- Zložte z platne a vmiešajte maslo.
- Položte kúsok igelitu priamo na povrch vzniknutého krému a dajte bokom, aby vychladol na izbovú teplotu.
- Ručne alebo mixérom mascarpone minútu šľahajte, aby zmäklo a zosvetlilo.
- Pridajte vychladený krém a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Dajte bokom.
- Pripravte si šľahačku.
- Tučnú smotanu šľahajte elektrickým mixérom (alebo kuchynským robotom s nástavcom na šľahanie), kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Dajte bokom.
- Pripravte si všetky prísady a začnite s tiramisu.
- Pripravte si hlbokú formu 28 x 18 cm (alebo 23 x 23 cm).
- Majte blízko syrovú zmes, šľahačku, piškóty a misku s kávou.
- Jeden po druhom ponorte do kávy piškóty a usporiadajte ich do formy v jednej vrstve.
- Polovicu syrovej zmesi rozotrite na piškóty a potom zalejte polovicou šľahačky.
- Opakovaním vytvorte druhú vrstvu.
- Vrch tiramisu bohato poprášte kakaovým práškom (najľahšie sa preoseje kakao cez malé sitko).
- Pred podávaním prikryte formu igelitom a dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny.

Ak vám tento luxusný múčnik zachutnal, potom vás určite potešia aj nasledujúce recepty na tiramisu , podľa ktorých pripravíte ako tradičné prevedenie, tak aj jeho obľúbené obmeny.
Mrkvová torta s polevou z mascarpone
Vyskúšajte tento lahodný recept na klasickú mrkvovú tortu zaliatu krémovou polevou z mascarpone. Stačia vám naň jednoduché ingrediencie, ktoré pravdepodobne nájdete v špajze a zaberie iba 25 minút prípravy a 50 minút pečenia. Dobrú chuť!
Ingrediencie
- 2 šálky hladkej múky
- 2 šálky bieleho cukru
- 1 a ¼ šálky rastlinného oleja
- 2 šálky jemne nastrúhanej mrkvy (asi 4-5 stredných mrkví)
- 4 vajcia izbovej teploty
- 2 a ½ lyžičky prášku do pečiva
- 3 lyžičky škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- ½ šálky nasekaných vlašských orechov (voliteľne)
- 2 lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
Na polevu:
- 2 šálky mascarpone
- 2 šálky smotany na šľahanie
- 2–4 lyžice krupicového cukru (pridajte viac, ak máte radi sladkú polevu)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- štipka soli
Postup
- Predhrejte rúru na 180 stupňov C.
- Obdĺžnikový plech vymažte maslom.
- Vo veľkej mise zmiešajte vajcia s cukrom a mixujte na strednú rýchlosť.
- Prestaňte, akonáhle sa vajcia a cukor pekne spoja (2–3 minúty).
- Striedavo primiešavajte múku a olej – pridajte približne ½ šálky múky, potom ½ šálky oleja a tak ďalej, pokiaľ nespotrebujete múku aj olej.
- Pridajte jemne nastrúhanú mrkvu, prášok do pečiva, škoricu, zázvor, jedlú sódu a soľ a miešajte na nízkej až strednej rýchlosti, kým sa všetko dobre nespojí.
- Nakoniec pridajte vlašské orechy a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Zmes nalejte do pripravenej formy a pečte 50 minút.
- Zatiaľ čo sa koláč pečie, misku umyte a pripravte si polevu.
- Polevu pripravíte tak, že do mixovacej nádoby vložíte mascarpone a práškový cukor a niekoľko minút miešate.
- Pridajte vanilkový extrakt.
- Pomaly pridajte smotanu na šľahanie a ďalej miešajte.
- Smotanu pridávajte tak, aby ste dosiahli konzistenciu polevy.
- Možno ani nebudete potrebovať 2 šálky.
- Polevu natrite na vychladnutú buchtu a servírujte.

A ako sa buchty podarili vám? Pochváľte sa nám do komentárov, budeme sa tešiť!