Vynikajúce recepty na buchtičky s krémom. Jedlo nášho detstva v mnohých variantoch

Patríte medzi fanúšikov sladkých jedál a radi spomínate na svoje detstvo? Potom vyskúšajte recepty na dukátové buchtičky.

Tento pokrm patrí k obľúbeným pochúťkam a stojí za to ochutnať aj iné varianty.

Potešte svojich potomkov, príbuzných, ale aj kamarátov a oslaďte im život s touto lahôdkou.

Klasické dukátové buchtičky

Lahodné mini kysnuté buchty zaliate vynikajúcou pudingovou omáčkou, ktorej sa hovorí šodó miluje snáď každý. U nás na ne nedáme dopustiť, pričom majú svoje miesto aj v zahraničných kuchyniach.

Klasické šodó bolo vyrábané z vína a vajec, ale po čase ho nahradilo mlieko s pudingom, aby bolo možné tento pokrm servírovať v školských jedálňach. Vďaka tomu sa stalo obľúbeným pokrmom najmä u detí.

Ostatne existujú aj ďalšie pokrmy, ktoré naše deti milujú. Pripomeňme si napríklad recepty na sladkú žemľovku .

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 1/2 kocky droždia
  • 1 vajce
  • 40 g krupicového cukru
  • Štipka soli
  • Vanilkový puding
  • 100 ml rastlinného oleja

Postup:

  • Do malého kastrólika dáme 50 ml mlieka a zahrejeme, aby bolo mlieko vlažné.
  • Odstavíme a pridáme droždie a 1 lyžičku cukru. Jemne premiešame a odložíme 5 minút bokom.
  • Vo väčšej mise zmiešame múku, vajcia, cukor, zvyšné mlieko, olej a pripravený kvások.
  • Vypracujeme cesto, ktoré potom zakryjeme kuchynskou utierkou a odložíme na teplé miesto cca na 40 minút.
  • Medzitým si pripravíme plech na pečenie a vyložíme ho papierom na pečenie. Pokiaľ ho nemáme, vymažeme plech rastlinným olejom.
  • Cesto vyklopíme z misy a rozdelíme na 8 – 12 rovnakých dielov.
  • Z každého dielu vyvaľkáme dlhý valček, položíme na plech a potrieme olejom. Takto pokračujeme so všetkými dielmi, až plech úplne zaplníme.
  • Pomocou ostrého noža nakrájame na dieliky/kocky o veľkosti cca 2 – 3 cm. Zakryjeme utierkou a necháme ešte ďalších 5 – 8 minút odpočívať.
  • Medzitým si predhrejeme rúru na 175 stupňov.
  • Plech odkryjeme, vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 20 – 25 minút dozlatista.
Buchtičky z dukátu s pudingovou omáčkou.
Zdroj: https://tasteisyours.com/

Dukátové buchtičky s vanilkovým krémom

Keď máme chuť na typicky českú pochúťku, nemusíme chodiť do reštaurácie. Naopak si ju zvládneme pripraviť vlastnoručne v domácom prostredí a tak skvelú, že sa budeme olizovať až na hlave.

Ingrediencie:

Na buchtičky:

  • 1 lyžička sušeného droždia (alebo 15 g čerstvého)
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 2/3 hrnčeka vlažného mlieka
  • 1/2 kocky nesoleného masla
  • 2 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 vaječný žĺtok
  • Štipka soli

Na vanilkovú omáčku:

  • 6 vaječných žĺtkov
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 2 hrnčeky smotany na šľahanie
  • 1 lyžica vanilkovej esencie

Na dohotovenie:

  • 2 lyžice rozpusteného masla
  • 1 lyžica rumu

Postup:

  • Droždie nasypeme/nadrobíme do misky, pridáme 1 lyžičku cukru, 2 lyžice vlažného mlieka a pri izbovej teplote necháme 10 minút pracovať.
  • Zostávajúce mlieko nalejeme do malého hrnca, pridáme maslo a necháme spoločne rozohriať.
  • Múky preosejeme do misky, prihodíme štipku soli, zvyšok cukru, vajcia, mlieko s rozpusteným maslom a kvások.
  • Miesime tak dlho, až nám vznikne hladké cesto, ktoré vložíme do misy a dáme na teplé miesto na 1 hodinu kysnúť.
  • Potom si predhrejeme rúru na 160 stupňov a plech na pečenie natrieme olejom alebo rozpustenou masťou.
  • Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme do dlhého valčeka s priemerom 2,5 až 3 cm. Nakrájame na rovnako veľké kúsky a rukou vytvarujeme do tvaru guličky.
  • Naukladáme do vymasteného pekáča tesne vedľa seba, pričom potrieme rozpusteným maslom tak, aby sa dostalo aj medzi buchtičky. Vložíme do rúry a pečieme 20 minút, kým nezískajú zlatistý nádych.
  • Potom vyberieme upečené buchtičky z rúry a potrieme ich horúcim rozpusteným maslom s rumom.
  • Na omáčku dáme žĺtky do misy, pridáme cukor, vanilku a dôkladne našľaháme. Smotanu na šľahanie ohrejeme v hrnci a pomaly ju za stáleho miešania vlejeme do vaječnej zmesi.
  • Celú zmes potom prelejeme späť do hrnca od smotany a na miernom ohni zahrievame, kým omáčka nestuhne.
  • Potom precedíme do čistej misky a necháme vychladnúť. Počas chladnutia občas premiešame.
  • Buchtičky rozdelíme na taniere, prelejeme omáčkou a môžeme servírovať.
Mini buchty s pudingovou omáčkou a vôňou vanilky.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/

Nadýchané cesto na buchty so sosom s vanilkou

Každý má ten svoj obľúbený recept na dukátové buchtičky, ale nie je na škodu vyskúšať občas trochu iný a zistiť, ako bude chutiť av čom sa líši od toho nášho.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 30 g čerstvého droždia
  • 50 g cukru
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 80 g masla
  • 3 žĺtky
  • Štipka soli
  • 1 lyžica strúhanej citrónovej kôry
  • 2 lyžice práškového cukru

Na omáčku:

  • 2 vaječné žĺtky
  • 4 lyžice prírodného cukru
  • 1 – 2 polievkové lyžice vanilkovej esencie
  • 500 ml mlieka
  • 1 lyžica kukuričného škrobu

Postup:

  • Múku preosejeme do veľkej misy a uprostred urobíme jamku. Do neho rozdrobíme kvasnice, pridáme 1 lyžičku cukru a tretinu vlažného mlieka. Trochu premiešame, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vzísť asi 15 minút.
  • Medzitým dáme ohriať zvyšné mlieko a rozpustíme v ňom maslo s cukrom (nemusí sa variť). Odstavíme a pridáme vaječné žĺtky, citrónovú kôru, soľ a dôkladne zamiešame.
  • Vzniknutú zmes prilejeme do misy k múke s kváskom a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa musí ľahko oddeľovať od stien misy a mali by sa na ňom tvoriť bublinky.
  • Potom zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 20 minút kysnúť. Vymažeme pekáč maslom a zatiaľ odložíme.
  • Cesto vyklopíme na dosku, znovu prehniteme a vyvaľkáme z neho dlhý valček s hrúbkou asi 3 cm.
  • Odkrajujeme kúsky cesta a skladáme vedľa seba do pekáča. Zakryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút odpočívať.
  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov a povrch buchtičiek potrieme zvyšným rozpusteným maslom.
  • Vložíme do rúry na najnižší rošt a pečieme cca 35 minút do zlatohneda.
  • V priebehu pečenia buchtičiek dáme do misky vaječné žĺtky, cukor aj smotanu a našľaháme do peny.
  • Pridáme vanilkovú esenciu a všetko znova premiešame. Do hrnca nalejeme mlieko, pridáme škrob, prilejeme vaječnú zmes a dôkladne premiešame.
  • Na miernom ohni pomaly zahrievame a stále miešame, aby bola omáčka krémová. Nesmie sa začať variť, inak by sa zrazila.
Buchtičky z dukátu s vanilkovou omáčkou.
Zdroj: https://www.kochwiki.org/

Luxusné buchtičky sa šodó z vaječného koňaku

Buchtičky z dukátu sú populárnou sladkou pochúťkou, ktorá má svojich fanúšikov medzi detskými i dospelými labužníkmi. Pripraviť ich môžeme nielen v rúre, ale aj naparovanej. Táto receptúra je tak trochu netradičná, pretože sú buchty plnené náplňou.

Ingrediencie:

Na buchtičky:

  • 1 kocka droždia
  • 1 kg polohrubej múky
  • 750 ml mlieka
  • 125 g masla
  • 1 vajce
  • 5 lyžíc cukru
  • Štipka soli
  • Poháre marmelády (lepšie pikantnejšie)

Na omáčku:

  • 1 l mlieka
  • 2 vrecká vanilkového pudingu
  • 100 ml vaječného koňaku
  • 1 lyžica vanilkovej esencie
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 2 lyžice práškového cukru

Postup:

  • Rozpustíme 1 lyžicu cukru v teplom mlieku a pridáme rozdrobené droždie. Necháme vzísť kvások.
  • Múku preosejeme do misy, pridáme ostatné suroviny, a nakoniec aj pripravený kvások. Miesime tak dlho, až vznikne hladké cesto.
  • Zakryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme cca 1 hodinu kysnúť na teplom mieste.
  • Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku alebo pracovnú plochu, prehniteme a vyvaľkáme cca 2 cm hrubý plát, z ktorého vykrájame rovnako veľké štvorce.
  • Do strednej časti každého z nich dáme trochu marmelády, ktorú máme radi, preklopíme, uzavrieme a vytvarujeme ako buchtu.
  • Naukladáme do pekáča, ktorý vymažeme maslom a necháme 10 minút odpočívať.
  • Medzitým si predhrejeme rúru na 200 stupňov. Pekáč s buchtičkami vložíme do rúry a pečieme asi 25 – 30 minút dozlatista.
  • Zatiaľ čo pečieme buchtičky, pripravíme si omáčku.
  • Dáme ohriať mlieko na stredný oheň, rozmiešame v ňom oba pudingy a varíme asi 3 minúty, až začne mlieko hustnúť.
  • Prisypeme práškový aj vanilkový cukor, premiešame a necháme ešte 30 sekúnd variť.
  • Potom vypneme sporák a za stáleho miešania prilejeme vanilkovú esenciu s vaječným koňakom.
  • Miešame tak dlho, až bude zmes pekne hladká a všetky suroviny sa prepoja.
  • Potom už len stačí vybrať z rúry buchtičky a naservírovať preliate vanilkovou omáčkou.
Perfektné cesto na dukátové buchtičky s vanilkovou omáčkou.
Zdroj: http://www.einfachrezepte.com/

Lahodné kysnuté bochníčky s omáčkou z pudingu

Vybrať ten najlepší recept na dukátové buchtičky nie je ľahké, pretože každému chutí niečo iné. Tento variant tak trochu pripomína sladké rožky, ale keď hotové buchty zalejete pudingom, uvidíte, aká je to dobrota.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1/2 hrnčeka vlažnej vody
  • 2 hrnčeky vlažného mlieka
  • 3 polievkové lyžice zmäknutého masla
  • 4 lyžice cukru
  • 1 lyžička soli
  • 2 1/2 lyžice sušeného droždia
  • 6 1/2 hrnčeka hladkej múky

Na potretie:

  • 2 lyžice masla
  • 2 vrecká vanilkového cukru

Na omáčku:

  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček smotany na šľahanie
  • 1 lyžica vanilkovej esencie
  • 3 lyžice trstinového cukru
  • 4 veľké vaječné žĺtky (ideálne vajcia veľkosti L)

Postup:

  • V mise zmiešame vodu, mlieko, maslo, cukor, soľ aj kvasnice. Necháme asi 8 minút odpočívať, kým nezačne droždie peniť.
  • Do nádoby kuchynského robota nasypeme múku, pridáme tekutú zmes a spustíme miesenie cesta pomocou háku.
  • Necháme hniesť asi 5 minút, kým sa nezačne tvoriť mäkká a krásne hladká gulička cesta. To musí byť pružné a na dotyk jemne lepkavé.
  • Misu vymastíme či vystriekame olejom a vložíme do nej hotové cesto. Olejom postriekame aj povrch cesta, zakryjeme plastovým krytom a necháme 20 minút kysnúť pri izbovej teplote.
  • Nakysnuté cesto vyklopíme na pracovnú plochu, trochu prehniteme a potom rukami jemne roztiahneme do obdĺžnika. Rozkrojíme na 4 dlhé prúžky, ktoré trochu povaľkáme az každej nakrájame 6 rovnakých kúskov cesta.
  • Všetkých 24 kúskov cesta vytvarujeme do guličky, pričom ruky si postriekame olejom, aby sa cesto nelepilo.
  • Naukladáme ich do pekáča vyloženého papierom na pečenie, zakryjeme opäť plastovým krytom a necháme 25 minút kysnúť na teplom mieste.
  • Potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov, vložíme pekáč s buchtičkami a pečieme 25 minút do zlatohneda.
  • Upečené buchty potrieme rozpusteným maslom a posypeme vanilkovým cukrom.
  • Mlieko a smotanu na omáčku dáme do hrnca a na miernom ohni privedieme do varu, potom odstavíme.
  • V miske zmiešame žĺtky s cukrom. Za stáleho miešania začneme do žĺtkov prilievať mlieko so smotanou. Musíme naozaj pomaly a po častiach, inak sa nám žĺtky uvaria a omáčka začne hrudkovať.
  • Keď máme všetko zmiešané, prelejeme omáčku späť do hrnca a na miernom ohni zahrievame cca 5 minút, kým omáčka nestuhne.
  • Odstavíme a necháme vychladnúť. Nakoniec pridáme vanilku, premiešame a môžeme servírovať. Omáčka je skvelá, ako teplá, tak vychladená.
Sladké buchtičky ako ľahká večera.
Zdroj: https://www.kingarthurbaking.com/

Sladké mini hrčky s vanilkovým sosom

Dukátové buchtičky so šodó sú tradičnou pochúťkou v Česku aj na Slovensku, ale naraziť na ne môžeme aj v zahraničí. Šodó sa vyrábalo z vína a vajec, ale postupne bola pena nahradená vanilkovým pudingom s mliekom.

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml mlieka
  • 100 ml vody
  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • 40 g kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • Strúhanú kôru z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 100 ml slnečnicového oleja

Postup:

  • Do malého hrnca dáme ohriať 50 ml mlieka, aby bolo vlažné. Rozdrobíme doň droždie a zasypeme 1 lyžičkou cukru. Odložíme na 5 minút stranou.
  • Vo veľkej mise zmiešame múku, vajcia, cukor, zvyšné mlieko, vodu, citrónovú kôru, olej a pripravený kvások.
  • Cesto spracovávame po dobu 5 minút. Hotové cesto v mise zakryjeme kuchynskou utierkou a necháme 40 minút kysnúť na teplom mieste.
  • Plech na pečenie potrieme rastlinným olejom alebo použijeme papier na pečenie.
  • Cesto dáme na pracovnú plochu a nakrájame cca na 8 – 12 menších kusov. Každý kúsok cesta vyvaľkáme do dlhého valčeka, položíme na plech a potrieme olejom.
  • Takto spracujeme všetky kusy cesta a potom ostrým nožom nakrájame na rovnako veľké dieliky (buchtičky).
  • Cesto necháme na plechu 5 minút odpočinúť a medzitým si predhrejeme rúru na 175 stupňov.
  • Pečieme 20 – 25 minút, až kým nebudú mať zlatistý povrch.
  • Podávame s obľúbenou omáčkou podľa vlastnej chuti, ideálne vanilkový sos.
Vynikajúce mini buchtičky so smotanovou omáčkou s pudingom.
Zdroj: https://www.tastyfoodtour.com/

Malé buchtičky s cukrom a omáčkou

Toto je v podstate miniatúrna verzia klasických buchiet. Cukrový posyp a vanilková omáčka len zvýraznia ich skvelú chuť, na ktorú nezabudnete.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1/4 hrnčeka teplej vody
  • 2 a 1/4 lyžičky suchého droždia
  • 3/4 hrnčeka teplého mlieka
  • 1 veľké vajcia
  • 1/4 hrnčeka zmäknutého neslaného masla
  • 1/4 hrnčeka cukru
  • 1 lyžička soli
  • 3 a 3/4 hrnčeka hladkej múky

Na posyp a potretie:

  • 1 vajce
  • 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 1/2 hrnčeka sušeného mlieka

Postup:

  • Do malej misky dáme teplú vodu a rozpustíme v nej droždie. Necháme cca 5 minút odstáť, pokiaľ sa na povrchu netvoria bublinky.
  • Pripravíme si veľkú misu a dáme do nej mlieko, maslo, vajcia, cukor aj soľ a dôkladne premiešame.
  • Vmiešame pripravený kvások a prisypeme po častiach múku. Spracujeme cesto, aby sa z neho utvorila gulička.
  • Hotové cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú plochu a miesime zhruba 10 minút. Musí byť jemné, elastické a hladké.
  • Vložíme ho do sklenenej misky, zakryjeme plastovým krytom a necháme 1 a 1/2 hodiny kysnúť.
  • Potom rozdelíme cesto nožom na menšie kúsky asi tak 2 x 3 cm a vytvarujeme z nich guličky.
  • Tie naukladáme do olejom vymasteného pekáča bez toho, aby boli tesne pri sebe. Znovu zakryjeme plastovým vekom, aby mohli ďalšiu hodinu odpočívať.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov, našľaháme vajcia a zmiešame sušené mlieko s cukrom.
  • Rozšľahaným vajcom potrieme povrch buchiet a posypeme polovicou suchej zmesi.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 17 – 20 minút. Buchty musia získať zlatistý odtieň.
  • Hotové buchty vyberieme z rúry, počkáme až trochu vychladnúť a potom na ne rozprestrieme zvyšok suchej zmesi mlieka s cukrom.
  • Nakoniec servírujeme s obľúbenou omáčkou, ktorú urobíme, ako máme vo zvyku.
Mini žemle sypané cukrom a polievané pudingovou omáčkou.
Zdroj: https://www.womanscribbles.net/

Droždie/kvasnice používame v kuchyni bežne. Mrknite na toto zaujímavé video, vďaka ktorému sa dozviete všetko, čo by mal človek o droždí vedieť.

Here's Everything You Need To Know About Yeast

Tip: Nechce sa vám kvôli všetkému púšťať klasický sporák, keď robíte napríklad polevu alebo odpaľované cesto?

Potom žmurknite na veľký test varičov do kuchyne aj na cesty . Určite si vyberie každý.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.