Buchtičky z dukátu – recepty na vaše obľúbené jedlo z detstva

Len málokto odmietne snáď najobľúbenejšie detský pokrm – dukátové buchtičky.

Ak ste stále duší dieťaťom, tak máte šťastie. My tiež a dukátové buchtičky si doprajeme pravidelne.

Preto sme pre vás pripravili 4 naše najobľúbenejšie recepty na buchtičky na mnoho spôsobov.

Dukátová buchtičky sa šodó

INGREDIENCIE:

  • 350g hladkej múky + na poprášenie
  • štipka soli
  • 100g cukru krupica
  • 1 ks vajcia
  • 14g droždie
  • 170ml mlieka
  • 100g masla + na vymastenie pekáča
  • 125 ml bieleho vína
  • 30 g cukru
  • 2 lyžičky šťavy z citróna
  • vajíčko a žĺtok
  • horúca vodný kúpeľ
  • 1 a 1/2 lyžice masla na potretie buchiet
  • 1 lyžica tuzemského rumu
  • 3 lyžice masla na zmiešaní s rumom

POSTUP:

  1. Do misy preosejeme múku so soľou, pridáme cukor a vajcia, rozdrobíme droždie a zalejeme vlažným mliekom s rozpusteným maslom.
  2. Zarobíme vo vláčne cesto, ktoré sa nelepí na kraje misy.
  3. Povrch ľahko poprášime múkou a zakryté necháme na teple vykysnúť, až cesto približne zdvojnásobí svoj objem.
  4. Z vykysnutého cesta utvoríme valček s priemerom asi 2cm a z neho odkrajujeme rovnako veľké kúsky.
  5. Tvoríme z nich guľôčky, každú zvlášť potrieme rozpusteným maslom, aby sa nezlepili a skladáme ich do tukom vymasteného pekáča.
  6. Pečieme ich v predhriatej rúre pri 160 ° C asi 20 minút.
  7. Pripravíme si krém.
  8. Vo vodnom kúpeli šľaháme víno a v ňom rozpustíme cukor.
  9. Za stáleho šľahania pridáme vajíčko, žĺtok a citrónovú šťavu.
  10. Vyšľaháme vo vodnom kúpeli spoločne v krém do mierneho zhustnutia.
  11. Horúce buchtičky ešte potrite zmesou masla a rumu a podávajte s krémom.

Dukátová buchtičky s šodó zdroj : laskominyodmaryny.cz

Dukátová buchtičky z celozrnnej múky s vanilkovým krémom

INGREDIENCIE:

  • 1 kocka droždia
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 250 ml mlieka
  • 200 g hladkej celozrnnej múky
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky jemne mletej
  • 2 žĺtky
  • lyžička soli
  • lyžička citrónovej kôry
  • 100 g rozpusteného masla
  • 50 g rozpusteného masla alebo olej na vytrenie pekáča
  • 800 ml mlieka
  • 1 balíček (37 g) vanilkového pudingového prášku
  • 1 vanilka celá
  • 4 lyžice trstinového cukru
  • 4 žĺtky
  • 20 g masla

POSTUP:

  1. Droždie rozotrieme s trstinovým cukrom, zalejeme vlažným mliekom, zamiešame s trochou múky a necháme vybehnúť (asi 15 minút).
  2. Potom pridáme všetky ingrediencie (maslo nesmie byť horúce).
  3. Vypracujeme vláčne cesto a necháme najmenej hodinu kysnúť, počas kysnutie raz až dvakrát premiesime.
  4. Potom z cesta vytvarujeme valčeky 1,5-2 cm hrubé a nakrájame ich na rovnako dlhé dieliky.
  5. Naukladáme ich do vymasteného pekáča, každý kúsok premastíme rozohriatym maslom.
  6. Necháme ešte 15 minút kysnúť, potom upečieme dozlatista
  7. Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 30 minút.
  8. Medzitým pripravíme krém.
  9. Asi v 200 ml mlieka rozmiešame pudingový prášok.
  10. Ostatné mlieko ohrejeme a za stáleho miešania doň vlejeme rozpustený puding, privedieme k varu, osladíme, vložíme obsah vanilkového struku a prevaríme aspoň dve minúty.
  11. Na záver vmiešame žĺtky vyšľahané vo lyžicu mlieka, stiahneme z ohňa a zamiešame maslo.
  12. Upečené buchtičky prelievame vanilkovým krémom.

Dukátová buchtičky z celozrnnej múky s vanilkovým krémom zdroj : ajinyrecepty.cz

Bezlepkové dukátové buchtičky sa žĺtkovým krémom

INGREDIENCIE:

  • 320 – 360 g bezlepkovej múky
  • 250 ml mlieka
  • 50 g rozpusteného vychladnutého masla + cca 50-70 g na obalenie buchtičiek
  • 50 g cukru
  • 2 žĺtky
  • 1 vrecúško sušeného droždia
  • citrónová kôra z 1 citróna
  • citrónová šťava z 1/2 citróna
  • štipka soli
  • maslo a rum na potretie
  • 750 ml mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 2 lyžice rumu

POSTUP:

  1. V mlieku rozpustíme cukor, pridáme droždie a necháme vzísť kvások.
  2. Potom pridáme žĺtky, soľ, citrónovú šťavu, olej, bezlepkovú múku a citrónovú kôru z dobre umytého citróna.
  3. Vypracujeme hladké cesto.
  4. Na pomúčenej doske (bezlepkovú múkou) utvoríme valček, z ktorého ukrajujeme rovnomerné kúsky.
  5. Tvoríme guľôčky, ktoré naukladáme na papierom na pečenie vyložený plech.
  6. Každú guličku obalíme v rozpustenom masle, aby sa nelepili k sebe.
  7. Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 180 ° C do zlatista.
  8. Po upečení potrieme rozpusteným maslom a rumom.
  9. Pripravíme si vanilkový krém.
  10. Zvaríme mlieko, rozpolený vanilkový struk a polovicu cukru a necháme na vypnutej platničke štvrť hodiny lúhovať a potom precedíme.
  11. Žĺtky rozmiešame so zvyškom cukru a postupne k nim zašľaháme polovicu horúceho mlieka.
  12. Zvyšok mlieka znovu zahrejeme a za stáleho miešania prilievame žĺtkovú zmes.
  13. Miešame na miernom ohni desať minút, aby krém zhustol ako riedky puding.
  14. Krém sa nesmie variť.
  15. Dochutíme rumom.
  16. Upečené buchtičky prelievame žĺtkovým krémom.

Bezlepkové dukátové buchtičky s žĺtkovým krémom zdroj : mojobchod.sk

Briošky s vanilkovou náplňou

INGREDIENCIE:

  • 400 g hladkej múky
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 3 lyžice hnedého krupicového cukru
  • 3 vajcia
  • 115 ml vlažnej vody
  • 42 g droždia
  • 140 g masla (rozpusteného)
  • 1 bielok a 1 lyžice vody na potretie
  • 6 lyžíc kukuričného škrobu
  • 200 g hnedého cukru
  • 70 ml sladkej smotany
  • 90 g masla
  • 8 žĺtkov
  • 1 vanilkový struk
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

POSTUP:

  1. Droždie rozmiešame v troške vody.
  2. Zmiešame všetky sypké ingrediencie, potom pridáme vajcia a časť vody, v ktorej ste rozmiešali droždie.
  3. Všetko potom spoločne zmiešame, a počas spracovávania postupne do cesta pridáme tiež zmäknuté maslo a zvyšok vody.
  4. Cesto dobre prepracujeme.
  5. Hotové cesto prikryjeme fóliou a necháme ho minimálne 3 hodiny odpočívať v chladničke (ideálne cez noc).
  6. Po vybratí z chladničky cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 16 kusov.
  7. Tvarujeme buchtičky a rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Rúru si predhrejeme na teplotu 190 ° C.
  9. Vytvarované buchty necháme aspoň hodinu kysnúť na plechu.
  10. Pred vložením do rúry ich potrieme bielkom vyšľahaným s vodou, a na povrchu jemne posypeme cukrom.
  11. Pečieme asi 15 minút.
  12. Medzitým si pripravíme krém.
  13. V kastróliku zmiešame škrob s cukrom, prilejeme smotanu a umiestnime na sporák.
  14. Zmes zahrievame na strednom plameni a za stáleho miešania postupne pridáme žĺtky.
  15. Akonáhle sa všetko spojí, pridáme tiež semienka z vanilkového struku a extrakt.
  16. Miešame, kým krém nezhustne a nezačne prebublávať.
  17. Odstavíme zo sporáka a vmiešame maslo, krém vymiešame do hladka.
  18. Necháme vychladnúť.
  19. Hotovým krémom potom naplníme upečené buchtičky.
  20. Na plnenie použijeme cukrársky sáčok s menším okrúhlym nadstavcom.

Briošky s vanilkovou náplňou zdroj : blog.kitchenaid.cz

Ako vidíte, buchtičky môžete zaliať rôznymi krémami a takmer vždy chutia skvele. Ak vám krémy v týchto receptoch nestačí, určite si prečítajte našich päť receptov na krémy. Veríme, že budú aj na dukátových buchtičkách chutiť skvele.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.