Len málokto odmietne snáď najobľúbenejšie detský pokrm – dukátové buchtičky.
Ak ste stále duší dieťaťom, tak máte šťastie. My tiež a dukátové buchtičky si doprajeme pravidelne.
Preto sme pre vás pripravili 4 naše najobľúbenejšie recepty na buchtičky na mnoho spôsobov.
Dukátová buchtičky sa šodó
INGREDIENCIE:
- 350g hladkej múky + na poprášenie
- štipka soli
- 100g cukru krupica
- 1 ks vajcia
- 14g droždie
- 170ml mlieka
- 100g masla + na vymastenie pekáča
- 125 ml bieleho vína
- 30 g cukru
- 2 lyžičky šťavy z citróna
- vajíčko a žĺtok
- horúca vodný kúpeľ
- 1 a 1/2 lyžice masla na potretie buchiet
- 1 lyžica tuzemského rumu
- 3 lyžice masla na zmiešaní s rumom
POSTUP:
- Do misy preosejeme múku so soľou, pridáme cukor a vajcia, rozdrobíme droždie a zalejeme vlažným mliekom s rozpusteným maslom.
- Zarobíme vo vláčne cesto, ktoré sa nelepí na kraje misy.
- Povrch ľahko poprášime múkou a zakryté necháme na teple vykysnúť, až cesto približne zdvojnásobí svoj objem.
- Z vykysnutého cesta utvoríme valček s priemerom asi 2cm a z neho odkrajujeme rovnako veľké kúsky.
- Tvoríme z nich guľôčky, každú zvlášť potrieme rozpusteným maslom, aby sa nezlepili a skladáme ich do tukom vymasteného pekáča.
- Pečieme ich v predhriatej rúre pri 160 ° C asi 20 minút.
- Pripravíme si krém.
- Vo vodnom kúpeli šľaháme víno a v ňom rozpustíme cukor.
- Za stáleho šľahania pridáme vajíčko, žĺtok a citrónovú šťavu.
- Vyšľaháme vo vodnom kúpeli spoločne v krém do mierneho zhustnutia.
- Horúce buchtičky ešte potrite zmesou masla a rumu a podávajte s krémom.
zdroj : laskominyodmaryny.cz
Objavte podobné tipy
Dukátová buchtičky z celozrnnej múky s vanilkovým krémom
INGREDIENCIE:
- 1 kocka droždia
- 4 lyžice trstinového cukru
- 250 ml mlieka
- 200 g hladkej celozrnnej múky
- 200 g celozrnnej špaldovej múky jemne mletej
- 2 žĺtky
- lyžička soli
- lyžička citrónovej kôry
- 100 g rozpusteného masla
- 50 g rozpusteného masla alebo olej na vytrenie pekáča
- 800 ml mlieka
- 1 balíček (37 g) vanilkového pudingového prášku
- 1 vanilka celá
- 4 lyžice trstinového cukru
- 4 žĺtky
- 20 g masla
POSTUP:
- Droždie rozotrieme s trstinovým cukrom, zalejeme vlažným mliekom, zamiešame s trochou múky a necháme vybehnúť (asi 15 minút).
- Potom pridáme všetky ingrediencie (maslo nesmie byť horúce).
- Vypracujeme vláčne cesto a necháme najmenej hodinu kysnúť, počas kysnutie raz až dvakrát premiesime.
- Potom z cesta vytvarujeme valčeky 1,5-2 cm hrubé a nakrájame ich na rovnako dlhé dieliky.
- Naukladáme ich do vymasteného pekáča, každý kúsok premastíme rozohriatym maslom.
- Necháme ešte 15 minút kysnúť, potom upečieme dozlatista
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 30 minút.
- Medzitým pripravíme krém.
- Asi v 200 ml mlieka rozmiešame pudingový prášok.
- Ostatné mlieko ohrejeme a za stáleho miešania doň vlejeme rozpustený puding, privedieme k varu, osladíme, vložíme obsah vanilkového struku a prevaríme aspoň dve minúty.
- Na záver vmiešame žĺtky vyšľahané vo lyžicu mlieka, stiahneme z ohňa a zamiešame maslo.
- Upečené buchtičky prelievame vanilkovým krémom.
zdroj : ajinyrecepty.cz
Bezlepkové dukátové buchtičky sa žĺtkovým krémom
INGREDIENCIE:
- 320 – 360 g bezlepkovej múky
- 250 ml mlieka
- 50 g rozpusteného vychladnutého masla + cca 50-70 g na obalenie buchtičiek
- 50 g cukru
- 2 žĺtky
- 1 vrecúško sušeného droždia
- citrónová kôra z 1 citróna
- citrónová šťava z 1/2 citróna
- štipka soli
- maslo a rum na potretie
- 750 ml mlieka
- 6 žĺtkov
- 60 g krupicového cukru
- 1 vanilkový struk
- 2 lyžice rumu
POSTUP:
- V mlieku rozpustíme cukor, pridáme droždie a necháme vzísť kvások.
- Potom pridáme žĺtky, soľ, citrónovú šťavu, olej, bezlepkovú múku a citrónovú kôru z dobre umytého citróna.
- Vypracujeme hladké cesto.
- Na pomúčenej doske (bezlepkovú múkou) utvoríme valček, z ktorého ukrajujeme rovnomerné kúsky.
- Tvoríme guľôčky, ktoré naukladáme na papierom na pečenie vyložený plech.
- Každú guličku obalíme v rozpustenom masle, aby sa nelepili k sebe.
- Pečieme v dobre vyhriatej rúre na 180 ° C do zlatista.
- Po upečení potrieme rozpusteným maslom a rumom.
- Pripravíme si vanilkový krém.
- Zvaríme mlieko, rozpolený vanilkový struk a polovicu cukru a necháme na vypnutej platničke štvrť hodiny lúhovať a potom precedíme.
- Žĺtky rozmiešame so zvyškom cukru a postupne k nim zašľaháme polovicu horúceho mlieka.
- Zvyšok mlieka znovu zahrejeme a za stáleho miešania prilievame žĺtkovú zmes.
- Miešame na miernom ohni desať minút, aby krém zhustol ako riedky puding.
- Krém sa nesmie variť.
- Dochutíme rumom.
- Upečené buchtičky prelievame žĺtkovým krémom.
zdroj : mojobchod.sk
Briošky s vanilkovou náplňou
INGREDIENCIE:
- 400 g hladkej múky
- 3 lyžice práškového cukru
- 3 lyžice hnedého krupicového cukru
- 3 vajcia
- 115 ml vlažnej vody
- 42 g droždia
- 140 g masla (rozpusteného)
- 1 bielok a 1 lyžice vody na potretie
- 6 lyžíc kukuričného škrobu
- 200 g hnedého cukru
- 70 ml sladkej smotany
- 90 g masla
- 8 žĺtkov
- 1 vanilkový struk
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
POSTUP:
- Droždie rozmiešame v troške vody.
- Zmiešame všetky sypké ingrediencie, potom pridáme vajcia a časť vody, v ktorej ste rozmiešali droždie.
- Všetko potom spoločne zmiešame, a počas spracovávania postupne do cesta pridáme tiež zmäknuté maslo a zvyšok vody.
- Cesto dobre prepracujeme.
- Hotové cesto prikryjeme fóliou a necháme ho minimálne 3 hodiny odpočívať v chladničke (ideálne cez noc).
- Po vybratí z chladničky cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 16 kusov.
- Tvarujeme buchtičky a rozložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie.
- Rúru si predhrejeme na teplotu 190 ° C.
- Vytvarované buchty necháme aspoň hodinu kysnúť na plechu.
- Pred vložením do rúry ich potrieme bielkom vyšľahaným s vodou, a na povrchu jemne posypeme cukrom.
- Pečieme asi 15 minút.
- Medzitým si pripravíme krém.
- V kastróliku zmiešame škrob s cukrom, prilejeme smotanu a umiestnime na sporák.
- Zmes zahrievame na strednom plameni a za stáleho miešania postupne pridáme žĺtky.
- Akonáhle sa všetko spojí, pridáme tiež semienka z vanilkového struku a extrakt.
- Miešame, kým krém nezhustne a nezačne prebublávať.
- Odstavíme zo sporáka a vmiešame maslo, krém vymiešame do hladka.
- Necháme vychladnúť.
- Hotovým krémom potom naplníme upečené buchtičky.
- Na plnenie použijeme cukrársky sáčok s menším okrúhlym nadstavcom.
zdroj : blog.kitchenaid.cz
Ako vidíte, buchtičky môžete zaliať rôznymi krémami a takmer vždy chutia skvele. Ak vám krémy v týchto receptoch nestačí, určite si prečítajte našich päť receptov na krémy. Veríme, že budú aj na dukátových buchtičkách chutiť skvele.