Je vám blízka talianska kuchyňa?
Hľadáte tipy na jednoduché a chutné predjedlá či pohostenie na oslavu?
Potom ste tu správne!
Máme pre vás totiž 6 lahodných receptov na bruschette v niekoľkých rôznych variantoch.
Či už si vyberiete tradičné s paradajkami alebo menej obvyklú hubovú alebo avokádovú, zaiste si vy aj vaši hostia pochutnáte.
Tak dosť rečí a poďme na to!
Bruschetta s paradajkami a parmezánom
Vyskúšajte tento jednoduchý recept na bruschettu, ktorý sa stane vašim obľúbeným letným predjedlom. Ideálne na letné večierky, ale aj večere o všednom dni.
Ingrediencie
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja
- 1 a 1/2 lyžičky lisovaného čerstvého cesnaku
- 700 g paradajok, nakrájaných na kocky
- 1/4 šálky jemne nastrúhaného parmezánu
- 1 lyžica balzamikového octu alebo viac podľa chuti
- 3/4 lyžičky soli, potom viac podľa chuti
- 1/2 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1/4 šálky bazalky, nasekané na prúžky
- 1 bochník (420 g) francúzskeho, nakrájaného na 1,3 cm hrubé plátky (asi 12 plátkov)
Postup
- Zahrejte olivový olej v malej panvici alebo kastróliku na stredne nízkom plameni.
- Pridajte cesnak a opekajte, kým nezačne zlátnuť, asi 1 minútu.
- Preložte do veľkej misy.
- Nechajte vychladnúť, kým budete krájať paradajky a bazalku.
- Paradajky nasypte do misy s vychladnutou zmesou oleja.
- Pridajte parmezán, bazalku, balzamikový ocot, soľ a korenie.
- Zmes dobre premiešajte.
- Umiestnite mriežku do rúry niekoľko cm pod gril a predhrejte na funkciu na gril.
- Zarovnajte plátky chleba na plech.
- Grilujte dozlatista, asi minútu, potom otočte na druhú strany a opäť grilujte dozlatista.
- Ihneď podávajte paradajkovú zmes s opečeným chlebom (lyžicou pridajte trochu šťavy).
- Pokiaľ chcete, ozdobte ešte parmezánom.

Pozrite sa tiež na našich 7 najlepších talianskych receptov ! Aký si uvaríte prvý?
Opečený chlieb so špenátom, fetou a paradajkami
Blanšírovaný špenát premiešaný s rozdrobenou fetou a nakrájanými paradajkami vytvára luxusný topping, ktorým si potrite opečený chlieb a jednoducho tak vykúzlite na stôl úžasnú ľahkú večeru alebo chutné predjedlo.
Ingrediencie
- ¼ šálky špenátu blanšírovaného, vytlačeného a nakrájaného
- ¼ šálky rozdrobené fety
- ¼ šálky paradajok zbavených semienok a nahrubo nakrájaných
- soľ podľa chuti
- korenie podľa chuti
- 6 plátkov chleba
- 1 strúčik cesnaku, nakrájaný na polovicu
- extra panenský olivový olej
Postup
- Zmiešajte nakrájaný špenát, syr a paradajky.
- Dochuťte soľou a korením.
- Chlieb opekajte do svetlo hneda
- Plátky chleba potrieme z oboch strán rezanými stranami cesnaku.
- Pokvapkajte olivovým olejom.
- Špenátovú zmes rozdeľte na plátky chleba a ihneď podávajte!

Hubová bruschetta s balzamikom a tymianom
Huby a tymián sú najlepší kamaráti! Skombinujte ich s balzamikovým octom a vznikne neodolateľná pochúťka, ktorú jednoducho navŕšte na opečený chlieb ľahko potretý cesnakom. Je to skvelé raňajky, ľahký obed či perfektné predjedlo, ktorého príprava vám zaberie iba 10 minút.
Ingrediencie
- 400 g ľubovoľných húb
- 3 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice balzamikového octu
- 1 lyžička cukru
- 1 polievková lyžica lístkov tymiánu
- soľ a korenie podľa chuti
- pol strúčika cesnaku, nelúpaného
- 4 plátky chleba
- extra olivový olej na pokvapkanie
Postup
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej na vysokú teplotu.
- Huby nakrájajte na 0,5 cm plátky.
- Vhoďte do panvice a rýchlo restujte, asi minútu alebo dve.
- Pridajte balzamikový ocot a posypte cukrom, potom miešajte ďalších asi 30 sekúnd, aby balzamiko a cukor skaramelizovali.
- Pridajte tymián a dochuťte soľou a korením.
- Chleba opečte a každý kúsok potrite cesnakom.
- Navŕšte na chlieb huby a ihneď podávajte, pokvapkané extra olivovým olejom (ak chcete).

Máme pre vás aj obľúbené recepty na taliansky šalát s mozzarellou a bazalkou v 8 rôznych verziách. Vyskúšajte ich všetky!
Objavte podobné tipy
Paradajková bruschetta s avokádom a mozzarellou
Rýchla a jednoduchá bruschetta s avokádom je ideálna na brunch alebo ako ľahká večera. Pripravíte ju za menej ako 20 minút a pritom s ňou urobíte neuveriteľnú parádu!
Ingrediencie
Na chlieb:
- 1 bochník chleba
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
Na paradajkovú zmes:
- 280 g cherry paradajok, rovnomerne nakrájaných na plátky
- ¼ šálky nakrájanej červenej cibule
- 4-5 nakrájaných lístkov čerstvej bazalky
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ podľa chuti
Na avokádo:
- 2 stredná avokáda, olúpaná, zbavená jadrovníka a rozdrvená
- 1 lyžica čerstvej citrónovej šťavy
- ¼ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- soľ podľa chuti
Ostatné:
- 1/4 šálky nakrájané Mozzarelly
- čerstvé listy bazalky
- 1 lyžica balzamikového octu na pokvapkanie
Postup
- Predhrejte rúru na grilovací program.
- Nakrájajte chlieb na 1,3 cm hrubé plátky.
- Preneste plátky chleba na plech.
- Postriekajte olivovým olejom a plátky pečte v rúre asi 2 minúty z každej strany alebo do zlatista.
- Keď je chlieb chrumkavý, vyberte ho z rúry.
- Rozkrojte strúčik cesnaku na polovicu.
- Všetky plátky chleba potrite cesnakom.
- Dajte bokom.
- V samostatnej miske zmiešajte nakrájané paradajky, cibuľu, olivový olej, lístky čerstvej bazalky a soľ.
- Premiešajte.
- Zmiešajte rozdrvené avokádo, limetkovú šťavu a mleté korenie.
- Poriadne premiešajte.
- Vezmite si krajec opečeného chleba.
- Na každý plátok natrite vrstvu avokádovej zmesi.
- Na vrstvu avokáda bohato naneste paradajkovú zmes.
- Nakoniec položte mozzarellou nakrájanú na kocky a lístky čerstvej bazalky.
- Ihneď podávajte.

Opečená bagetka s grilovaným baklažánom a sladkou cibuľou
Bruschetta so smotanovou zmesou s grilovaným baklažánom, sladkou cibuľou a parmezánom uspokojí všetky vaše chuťové bunky a vy si na originálnu verziu s paradajkami ani nespomeniete!
Ingrediencie
- 1 stredný baklažán (cca 500 g)
- 1 stredne veľká sladká cibuľa
- 1/2 šálky smotany na šľahanie
- 4 strúčiky cesnaku, nakrájané na tenké plátky
- 2 lyžičky čerstvých lístkov tymiánu, nakrájaných
- 1/4 šálky extra panenského olivového oleja plus trochu navyše
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 1/4 šálky čerstvo nastrúhaného Parmigiano-Reggiano
- asi 1/2 bagety, nakrájaná diagonálne na plátky s hrúbkou cca 1,3 cm
Postup
- Rozpáľte gril na strednú teplotu.
- Odrežte cca 1,3 cm od hornej a spodnej časti baklažánu.
- Baklažán nakrájajte pozdĺžne na plátky s hrúbkou cca 1,3 cm.
- Cibuľu nakrájajte priečne na 1,3 cm hrubé plátky.
- V malom hrnci na stredne vysokom plameni priveďte do varu zmes smotany, cesnaku a tymiánu.
- Znížte teplotu na strednú a varte domäkka, kým sa smotana nezredukuje na polovicu, 3 až 5 minút.
- Odoberte z platne.
- Keď je gril pripravený, potrite obe strany baklažánu a plátky cibule 1/4 šálky olivového oleja.
- Zeleninu rozložte na gril a grilujte so zatvoreným vekom, kým nezačnú z jednej strany mäknúť a nezanechávajú stopy po grilovaní, 2 až 3 minúty pri baklažáne a 5 až 6 minút pri cibule.
- Otočte a opekajte druhé strany so zavretým vekom, kým baklažán nezmäkne a cibuľa sa pekne neopečie, ale nie nutne úplne domäkka, 2 až 3 minúty pre baklažán a 5 až 6 minút pre cibuľu.
- Preneste baklažán na doštičku a posypte 1/4 lyžičkou soli a 1/4 lyžičkou korenia.
- Preneste cibuľu na veľký plát alobalu, pekne plátky naskladajte vedľa seba, pevne zabaľte a nechajte odpočívať, kým zvyškové teplo cibuľu nezmäkčí, asi 5 minút.
- Nakrájajte baklažán a cibuľu nahrubo a zmiešajte v strednej miske.
- Pridajte smotanovú zmes a syr.
- Premiešajte.
- Ochutnajte a podľa potreby dosoľte a okoreňte.
- Plátky bagety potrite z oboch strán olejom a grilujte, kým nebudú ľahko zlatisté, 30 sekúnd až 1 minútu z každej strany.
- Na každý plátok naložte štedrú hrsť baklažánovej zmesi a servírujte.

Vyskúšajte aj naše vynikajúce recepty na polievky po taliansky , ktoré sa hodia pre každé ročné obdobie. Inšpirujte sa!
Bruschetta so sladkou kukuricou
Táto opečená bagetka so sladkou kukuricou a kozím syrom je jednoduchý, elegantný a skvele sa hodí ako pohostenie na rôzne oslavy. Užite si to!
Ingrediencie
- 4 klasy čerstvej kukurice, bez šupiek
- 1 lyžica medu
- 1 lyžica granulovaného cukru
- 3 lyžice balzamikového octu
- ¼ šálky čerstvej bazalky, nakrájanej na tenké prúžky
- soľ a korenie podľa chuti
- 1 bageta
- ¼ šálky olivového oleja
- 230 g kozieho syra
Postup
- Ostrým nožom opatrne odrežte zrniečka z kukuričných klasov.
- Vo veľkej miske zmiešajte kukuričné zrná, med, cukor a balzamikový ocot a premiešajte.
- Vmiešajte bazalku a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Bagetu nakrájajte na plátky (krájajte trochu na šikmo).
- Obe strany každého plátku potrite olivovým olejom a položte na grilovaciu panvicu.
- Plátky bagety opekajte 3 minúty, otočte ich a opekajte ďalšie 2 minúty.
- Vyberte z panvice, každý plátok potrite kozím syrom a položte kukuričnou zmesou.
- Podávajte ihneď!

Ako dlho uchovávať bruschettu?
- Ideálne si vždy pripravte toľko bruschett, koľko ste schopní zjesť , pretože sa zle skladujú.
- Pokiaľ vám predsa len nejaká zostala, dajte náplň do vzduchotesnej nádoby a uchovávajte v chladničke.
- Mala by vydržať 2 – 3 dni .
- Pečivo pripravujte vždy čerstvé , pretože pečené rýchlo tvrdne a tuhne, a nie je dobré.
A ako vám naše recepty tentoraz chutili? Napíšte nám do komentárov!