Grilovať sa dajú rôzne druhy mäsa.
Určite sa nedopustíme žiadne chyby, keď si na grilovanie vyberieme bravčové mäso.
Grilovaná bravčová krkovička a panenka strong> patrí k veľmi obľúbeným mäsám pre svoju šťavnatosť a rýchlu úpravu.
Skúste prípravu podľa našich receptov na bravčové mäso.
Grilovaná bravčová krkovička s rozmarínom
INGREDIENCIE
- 200 g bravčová krkovička
- 1 lyžička morská soľ
- 1 vetvička čerstvý rozmarín
- kuchynský povrázok
na marinádu
- 125 ml svetlého piva Velkopopovický Kozel 11 °
- 120 ml olivový olej
- 4 strúčiky cesnaku
- 6 guličiek celého čierneho korenia
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 lyžica rozmarínu
- 2 ks bobkového listu
POSTUP
- Na marinádu dáme do misky horčicu a prilejeme olej.
- Cesnak pokrájame nadrobno a pridajte do misky spolu s ľahko podrceným korením, posekaným rozmarínom a bobkovým listom.
- Nakoniec zalejeme pivom, premiešajte a do takto pripravenej marinády ponoríme krkovičku a necháme odpočívať najlepšie cez noc.
- Mäso vyberieme z marinády, osušíme papierovým obrúskom, osolíme a dáme na rozpálený gril.
- Na plátok mäsa položíme kúsok vetvičky rozmarínu.
- Grilujeme z každej strany cca 6 minút podľa výšky mäsa.
- Zložíme z grilu a necháme mäso chvíľu oddýchnuť, aby nám po krájaní nevytiekla všetky šťava.
bezlepek.cz
Objavte podobné tipy
Marinované grilované bravčové stehno
Mäso zo stehna je veľmi suché a preto vyžaduje pred samotným grilovaním napichané.
INGREDIENCIE
- 1 celá bravčové stehno
Nálev na napichané
- 1l vody
- 100 ml oleja
- 1 lyžica korenia
- 1 lyžica mletej rasce
- 1 lyžička červenej papriky
- 1 lyžička červenej pálivej papriky
- 1 vrchovatá lyžica soli (na 1kg mäsa cca 2g soli)
Marináda na potieranie strong>
- 2 l piva
- 100 ml oleja
- 8 ks strúčikov cesnaku
- 5 lyžíc grilovacieho korenia
- 2 lyžice hovädzieho vývaru (v prášku)
- 5 lyžíc sójovej omáčky,
- 1 lyžička vegety
POSTUP
- Nálev pripravíme zmiešaním všetkých uvedených ingrediencií.
- Pridáme soľ podľa váhy mäsa a necháme ho prejsť varom
- Po vychladnutí nálev musíme precediť cez jemné sitko alebo plátno, inak si pri napichovanie zápchy injekčnú ihlu.
- Potom stehno zo všetkých strán napicháme.
- Stehno napichneme na ražeň
- Mäso grilujeme na miernom ohni 8-10 hodín. (Podľa veľkosti)
- V priebehu grilovania potierame marinádou a to hlavne po každom orezanie mäsa.
- Mäso postupne okrajom zhruba po 0,5 – 1 cm plátkoch.
tradicnirecepty.cz
Grilovaná rebierka a kolená patrí v veľmi chutným špecialitám vhodné pre rôzne domáce oslavy a párty, sú veľmi vhodné pre posedenie u dobrého piva alebo vína.
Grilovaná bravčová rebrá v medovej marináde
Grilovaná rebrá patrí ku klasike a vyhľadávané pochúťke pri grilovaní, ale je potrebné rebrá grilovať zľahka a pomaly, potom sa mäso samo rozpadá.
INGREDIENCIE
- bravčová rebrá
- 2 lyžice plnotučnej horčice, kečupu
- 5 lyžíc medu
- 1 lyžička chilli
- 1/2 lyžičky sladkej mletej papriky
- 2 lyžice jemnej sójovej omáčky
- 1 lyžička jablčného octu
- štipka mletej škorice
- soľ a korenie
POSTUP
- Z vnútornej strany rebier odstránime tenkú blanu.
- Suroviny na marinádu zmiešame pri izbovej teplote, touto zmesou dôkladne potrieme rebierka a necháme cca 2 hodiny odpočívať, nie v chladničke.
- Gril pripravíme na nepriame grilovanie (plameň je okolo, nie pod mäsom).
- Potom rebrá položíme vnútornou stranou na rošt. Po 30 minútach nepriameho grilovania znova potrieme marinádou.
- Rebierka možno v tejto fáze zaudit tak, že prihodíme hobliny ovocného alebo tvrdého dreva na horúce uhlie a necháme pod poklopom vyúdiť.
- Rebierka sú hotová v okamihu, keď idú kosti samostatne vytiahnuť z mäsa.
chatelaine.com
Grilovaná bravčová krkovička s bylinkami a cesnakom
Krkovička je veľmi obľúbené mäso, ktoré sa používa na prípravu na grile, býva veľmi šťavnatá a ak zvolíme vhodnú marinádu, tak kto ochutná, nebude chcieť už nič iné.
INGREDIENCIE
- 2 silnejšie plátky bravčovej krkovičky
- 100 ml oleja
- 2 vetvička čerstvého rozmarínu
- 4 vetvička tymiánu
- 1 hrsť bazalky
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a korenie
POSTUP
- Plátky krkovička zľahka naklepeme a konce narežeme, aby sa nám pri grilovaní neskrútili.
- Osolíme a okoreníme podľa potreby
- Bylinky spolu s cesnakom pokrájame na veľmi jemno a zmiešame s olejom.
- Do tejto marinády naložíme mäso a minimálne hodinu necháme v chladničke marinovať.
- Potom mäso vyberieme z marinády a ľahko necháme odkvapkať.
- Mäso vložíme na rozpálený gril a ogrilujeme z oboch strán.
- Zložíme z grilu a necháme chvíľu odležať.
kuchynelidlu.cz
BBQ grilovaná bravčová panenka
Je veľmi jemná a chutí, ale je dobré ju moc nepřepékat, pretože je potom strašne veľa suchá. Na medium, či medium well si určite veľmi pochutnáte.
INGREDIENCIE
- 2 ks bravčové bábiky na cca 10cm kusy
- 1 hrnček kečupu
- 1/4 hrnčeka hnedého cukru
- 2 lyžice vínneho octu
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžica worcesterskej omáčky
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžička chilli
- 1 strúčik nadrveného cesnaku
POSTUP
- Pripravíme BBQ marinádu z uvedených ingrediencií.
- Všetky ingrediencie dobre premiešame v miske.
- Umytú a očistenú bravčovú panenku vložíme do BBQ marinády a necháme marinovať v chladničke aspoň 8 hodín, ideálne cez noc.
- Rozpálime gril a grilujeme bábiku z každej strany 7-10 minút.
- Bábika by mala byť pri rozkrojení mierne ružová.
addapinch.com
Grilované bravčové koleno v pivnej marináde
Grilovaná kolená patrí k veľmi chutným špecialitám vhodné pre rôzne domáce oslavy a párty, sú veľmi vhodné pre posedenie u dobrého piva alebo vína.
INGREDIENCIE
- 1 ks bravčového kolena o váhe asi 1 kg
- 10 guličiek nového korenia
- 10 ks guličiek čierneho korenia
- 1 ks bobkového listu
- 1 lyžica polievkového korenia
- 2 litre vody
na marinádu
- 400 ml čierneho piva
- 200 ml oleja
- 1 lyžica čierneho korenia
- 1 lyžica mletej sladkej papriky
- 1 lyžička drvenej rasce
- 3 strúčiky rozotreného cesnaku
- štipka mletého zázvoru
POSTUP
- Ingrediencie na marinádu spolu premiešame a na miernom zdroji tepla povaríme asi 10 minút.
- Očistené koleno povaríme v mierne osolenej vode spolu s korením asi 30 minút.
- Vychladnuté koleno vložíme do marinády minimálne na 3 hodiny.
- Bravčové koleno nabodneme na otočný ražeň grile, upevníme drôtom, aby sa pri pečené nepretáčal, a na rozpálených uhlíkoch ražníme domäkka.
- Počas grilovania koleno potierame po celú dobu marinádou.
- Bravčové koleno grilujeme asi 2 -3 hodiny, mäso priebežne orezávame a znovu potierame marinádou.
czechspecials.cz
Pikantné grilovaný bravčový bôčik
S ľahkou pikantnou chuťou prevonia celý gril, ktorý s chuťou zapijete dobrým pivom.
INGREDIENCIE
- 40 g cesnaku, nasekaného na hrubo
- 1 lyžica sladkej papriky
- 2 lyžice údené papriky
- 100 g sušeného oregana
- 2 lyžice mletej rasce
- 2 lyžice korenia Merkén
- 150 ml bieleho vínneho octu
- 2 lyžice soli
- 1/2 lyžičky korenia
- 2 kg vykosteného bravčového boku
POSTUP
- Vymiešame cesnak so soľou.
- Pridáme ostatné koreniny, premiešame a zalejeme vínnym octom.
- Ostrým nožom starostlivo odstránime kožu a prebytočný tuk z bravčového brucha.
- Druhú stranu bravčového boku môžeme narezať do mriežky, aby marináda lepšie prešla kusom mäsa.
- Marinádou potrieme celý kus mäsa.
- Necháme odpočívať minimálne 1 deň v chladničke.
- Zahrejeme gril na stredne nízku teplotu a pomaly grilujeme.
- Pravidelne otáčame a grilujeme asi 2 hodiny.
sbs.com.au
Ako hlavný prílohu podávame najčastejšie chlieb. Môžeme si samozrejme včas pripraviť pečené zemiaky, ktoré pečieme na grile radšej v alobale.
K ich zmäknutie však treba 50-60 minút. Preto asi radšej skombinujeme mäso s dobrým chlebom a ušetrený čas venujeme príprave zeleninových šalátov, dipov a studených korenených omáčok .
Marinády na bravčové mäso
Marinády sa dajú pripravovať rôzne, ale pre grilovanie je najvhodnejšie redšia marináda, ktorej základom je tekutina.
Odporúča sa pridávať takmer vždy citrónovú šťavu, pretože s ňou mäso krehne.
Tekutá marináda mäso ochutí, ale nezostáva pre vybratie na mäse a nemôže sa tak pri grilovaní pripaľovať.
Preto grilovacie marinády pripravujeme väčšinou z nasledujúcich tekutín:
- olejová marináda: Základom je dobrý stolový olej, do ktorého pridáme citrónovú šťavu, soľ a vybrané korenia. Na grilovanie je už pripravená rad rôznych koreniacich zmesí, takže si z nich vyberieme alebo pripravíme vlastný zmes.
- pivné marináda: strong> Pridávame len soľ a opäť vybrané korenia.
- vínna marináda: Postupujeme podobne ako u piva, pridáme soľ a korenie.
- jogurtová marináda: Pridávame citrónovú šťavu, soľ a korenie.
- iné marinády: Ako základ môžeme použiť aj rajskou šťavu, vývar s trochou destilátu alebo ovocný či zeleninový mušt.
Najjednoduchšie prílohou a možno aj najlepšie je dobrý chlieb. Aby bol chrumkavejšiu, môžeme ho trochu opiecť a ešte chutnejšia bude, keď ho potrieme olejom, do ktorého sme pridali rozotretý cesnak alebo korenie.
Potom to môžu samozrejme zemiaky. Nikdy nezabúdame na prílohu z čerstvej zeleniny najčastejšie len nakrájaná alebo v podobe veľmi ľahkých šalátov.