Bravčové mäso na grile: ochutnajte českú klasiku

Grilovať sa dajú rôzne druhy mäsa.

Určite sa nedopustíme žiadne chyby, keď si na grilovanie vyberieme bravčové mäso.

Grilovaná bravčová krkovička a panenka patrí k veľmi obľúbeným mäsám pre svoju šťavnatosť a rýchlu úpravu.

Skúste prípravu podľa našich receptov na bravčové mäso.

Grilovaná bravčová krkovička s rozmarínom

INGREDIENCIE

  • 200 g bravčová krkovička
  • 1 lyžička morská soľ
  • 1 vetvička čerstvý rozmarín
  • kuchynský povrázok

na marinádu

  • 125 ml svetlého piva Velkopopovický Kozel 11 °
  • 120 ml olivový olej
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 6 guličiek celého čierneho korenia
  • 1 lyžica dijonskej horčice
  • 1 lyžica rozmarínu
  • 2 ks bobkového listu

POSTUP

  1. Na marinádu dáme do misky horčicu a prilejeme olej.
  2. Cesnak pokrájame nadrobno a pridajte do misky spolu s ľahko podrceným korením, posekaným rozmarínom a bobkovým listom.
  3. Nakoniec zalejeme pivom, premiešajte a do takto pripravenej marinády ponoríme krkovičku a necháme odpočívať najlepšie cez noc.
  4. Mäso vyberieme z marinády, osušíme papierovým obrúskom, osolíme a dáme na rozpálený gril.
  5. Na plátok mäsa položíme kúsok vetvičky rozmarínu.
  6. Grilujeme z každej strany cca 6 minút podľa výšky mäsa.
  7. Zložíme z grilu a necháme mäso chvíľu oddýchnuť, aby nám po krájaní nevytiekla všetky šťava.

Grilovaná bravčová krkovička s rozmarínom bezlepek.cz

Marinované grilované bravčové stehno

Mäso zo stehna je veľmi suché a preto vyžaduje pred samotným grilovaním napichané.

INGREDIENCIE

  • 1 celá bravčové stehno

Nálev na napichané

  • 1l vody
  • 100 ml oleja
  • 1 lyžica korenia
  • 1 lyžica mletej rasce
  • 1 lyžička červenej papriky
  • 1 lyžička červenej pálivej papriky
  • 1 vrchovatá lyžica soli (na 1kg mäsa cca 2g soli)

Marináda na potieranie

  • 2 l piva
  • 100 ml oleja
  • 8 ks strúčikov cesnaku
  • 5 lyžíc grilovacieho korenia
  • 2 lyžice hovädzieho vývaru (v prášku)
  • 5 lyžíc sójovej omáčky,
  • 1 lyžička vegety

POSTUP

  1. Nálev pripravíme zmiešaním všetkých uvedených ingrediencií.
  2. Pridáme soľ podľa váhy mäsa a necháme ho prejsť varom
  3. Po vychladnutí nálev musíme precediť cez jemné sitko alebo plátno, inak si pri napichovanie zápchy injekčnú ihlu.
  4. Potom stehno zo všetkých strán napicháme.
  5. Stehno napichneme na ražeň
  6. Mäso grilujeme na miernom ohni 8-10 hodín. (Podľa veľkosti)
  7. V priebehu grilovania potierame marinádou a to hlavne po každom orezanie mäsa.
  8. Mäso postupne okrajom zhruba po 0,5 – 1 cm plátkoch.
  • Marinované grilované bravčové stehno tradicnirecepty.cz

Grilovaná rebierka a kolená patrí v veľmi chutným špecialitám vhodné pre rôzne domáce oslavy a párty, sú veľmi vhodné pre posedenie u dobrého piva alebo vína.

Grilovaná bravčová rebrá v medovej marináde

Grilovaná rebrá patrí ku klasike a vyhľadávané pochúťke pri grilovaní, ale je potrebné rebrá grilovať zľahka a pomaly, potom sa mäso samo rozpadá.

INGREDIENCIE

  • bravčová rebrá
  • 2 lyžice plnotučnej horčice, kečupu
  • 5 lyžíc medu
  • 1 lyžička chilli
  • 1/2 lyžičky sladkej mletej papriky
  • 2 lyžice jemnej sójovej omáčky
  • 1 lyžička jablčného octu
  • štipka mletej škorice
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Z vnútornej strany rebier odstránime tenkú blanu.
  2. Suroviny na marinádu zmiešame pri izbovej teplote, touto zmesou dôkladne potrieme rebierka a necháme cca 2 hodiny odpočívať, nie v chladničke.
  3. Gril pripravíme na nepriame grilovanie (plameň je okolo, nie pod mäsom).
  4. Potom rebrá položíme vnútornou stranou na rošt. Po 30 minútach nepriameho grilovania znova potrieme marinádou.
  5. Rebierka možno v tejto fáze zaudit tak, že prihodíme hobliny ovocného alebo tvrdého dreva na horúce uhlie a necháme pod poklopom vyúdiť.
  6. Rebierka sú hotová v okamihu, keď idú kosti samostatne vytiahnuť z mäsa.

Grilovaná bravčová rebrá v medovej marináde chatelaine.com

Grilovaná bravčová krkovička s bylinkami a cesnakom

Krkovička je veľmi obľúbené mäso, ktoré sa používa na prípravu na grile, býva veľmi šťavnatá a ak zvolíme vhodnú marinádu, tak kto ochutná, nebude chcieť už nič iné.

INGREDIENCIE

  • 2 silnejšie plátky bravčovej krkovičky
  • 100 ml oleja
  • 2 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 4 vetvička tymiánu
  • 1 hrsť bazalky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Plátky krkovička zľahka naklepeme a konce narežeme, aby sa nám pri grilovaní neskrútili.
  2. Osolíme a okoreníme podľa potreby
  3. Bylinky spolu s cesnakom pokrájame na veľmi jemno a zmiešame s olejom.
  4. Do tejto marinády naložíme mäso a minimálne hodinu necháme v chladničke marinovať.
  5. Potom mäso vyberieme z marinády a ľahko necháme odkvapkať.
  6. Mäso vložíme na rozpálený gril a ogrilujeme z oboch strán.
  7. Zložíme z grilu a necháme chvíľu odležať.

Grilovaná bravčová krkovička s bylinkami a cesnakom kuchynelidlu.cz

BBQ grilovaná bravčová panenka

Je veľmi jemná a chutí, ale je dobré ju moc nepřepékat, pretože je potom strašne veľa suchá. Na medium, či medium well si určite veľmi pochutnáte.

INGREDIENCIE

  • 2 ks bravčové bábiky na cca 10cm kusy
  • 1 hrnček kečupu
  • 1/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička chilli
  • 1 strúčik nadrveného cesnaku

POSTUP

  1. Pripravíme BBQ marinádu z uvedených ingrediencií.
  2. Všetky ingrediencie dobre premiešame v miske.
  3. Umytú a očistenú bravčovú panenku vložíme do BBQ marinády a necháme marinovať v chladničke aspoň 8 hodín, ideálne cez noc.
  4. Rozpálime gril a grilujeme bábiku z každej strany 7-10 minút.
  5. Bábika by mala byť pri rozkrojení mierne ružová.

BBQ grilovaná bravčová panenka addapinch.com

Grilované bravčové koleno v pivnej marináde

Grilovaná kolená patrí k veľmi chutným špecialitám vhodné pre rôzne domáce oslavy a párty, sú veľmi vhodné pre posedenie u dobrého piva alebo vína.

INGREDIENCIE

  • 1 ks bravčového kolena o váhe asi 1 kg
  • 10 guličiek nového korenia
  • 10 ks guličiek čierneho korenia
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 lyžica polievkového korenia
  • 2 litre vody

na marinádu

  • 400 ml čierneho piva
  • 200 ml oleja
  • 1 lyžica čierneho korenia
  • 1 lyžica mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička drvenej rasce
  • 3 strúčiky rozotreného cesnaku
  • štipka mletého zázvoru

POSTUP

  1. Ingrediencie na marinádu spolu premiešame a na miernom zdroji tepla povaríme asi 10 minút.
  2. Očistené koleno povaríme v mierne osolenej vode spolu s korením asi 30 minút.
  3. Vychladnuté koleno vložíme do marinády minimálne na 3 hodiny.
  4. Bravčové koleno nabodneme na otočný ražeň grile, upevníme drôtom, aby sa pri pečené nepretáčal, a na rozpálených uhlíkoch ražníme domäkka.
  5. Počas grilovania koleno potierame po celú dobu marinádou.
  6. Bravčové koleno grilujeme asi 2 -3 hodiny, mäso priebežne orezávame a znovu potierame marinádou.

Grilované bravčové koleno v marináde z čierneho piva czechspecials.cz

Pikantné grilovaný bravčový bôčik

S ľahkou pikantnou chuťou prevonia celý gril, ktorý s chuťou zapijete dobrým pivom.

INGREDIENCIE

  • 40 g cesnaku, nasekaného na hrubo
  • 1 lyžica sladkej papriky
  • 2 lyžice údené papriky
  • 100 g sušeného oregana
  • 2 lyžice mletej rasce
  • 2 lyžice korenia Merkén
  • 150 ml bieleho vínneho octu
  • 2 lyžice soli
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 2 kg vykosteného bravčového boku

POSTUP

  1. Vymiešame cesnak so soľou.
  2. Pridáme ostatné koreniny, premiešame a zalejeme vínnym octom.
  3. Ostrým nožom starostlivo odstránime kožu a prebytočný tuk z bravčového brucha.
  4. Druhú stranu bravčového boku môžeme narezať do mriežky, aby marináda lepšie prešla kusom mäsa.
  5. Marinádou potrieme celý kus mäsa.
  6. Necháme odpočívať minimálne 1 deň v chladničke.
  7. Zahrejeme gril na stredne nízku teplotu a pomaly grilujeme.
  8. Pravidelne otáčame a grilujeme asi 2 hodiny.

Pikantné grilovaný bravčový bôčik sbs.com.au

Ako hlavný prílohu podávame najčastejšie chlieb. Môžeme si samozrejme včas pripraviť pečené zemiaky, ktoré pečieme na grile radšej v alobale.

K ich zmäknutie však treba 50-60 minút. Preto asi radšej skombinujeme mäso s dobrým chlebom a ušetrený čas venujeme príprave zeleninových šalátov, dipov a studených korenených omáčok .

Marinády na bravčové mäso

Marinády sa dajú pripravovať rôzne, ale pre grilovanie je najvhodnejšie redšia marináda, ktorej základom je tekutina.

Odporúča sa pridávať takmer vždy citrónovú šťavu, pretože s ňou mäso krehne.

Tekutá marináda mäso ochutí, ale nezostáva pre vybratie na mäse a nemôže sa tak pri grilovaní pripaľovať.

Preto grilovacie marinády pripravujeme väčšinou z nasledujúcich tekutín:

  • olejová marináda: Základom je dobrý stolový olej, do ktorého pridáme citrónovú šťavu, soľ a vybrané korenia. Na grilovanie je už pripravená rad rôznych koreniacich zmesí, takže si z nich vyberieme alebo pripravíme vlastný zmes.
  • pivné marináda: Pridávame len soľ a opäť vybrané korenia.
  • vínna marináda: Postupujeme podobne ako u piva, pridáme soľ a korenie.
  • jogurtová marináda: Pridávame citrónovú šťavu, soľ a korenie.
  • iné marinády: Ako základ môžeme použiť aj rajskou šťavu, vývar s trochou destilátu alebo ovocný či zeleninový mušt.

Najjednoduchšie prílohou a možno aj najlepšie je dobrý chlieb. Aby bol chrumkavejšiu, môžeme ho trochu opiecť a ešte chutnejšia bude, keď ho potrieme olejom, do ktorého sme pridali rozotretý cesnak alebo korenie.

Potom to môžu samozrejme zemiaky. Nikdy nezabúdame na prílohu z čerstvej zeleniny najčastejšie len nakrájaná alebo v podobe veľmi ľahkých šalátov.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.