Ochutnajte bravčové mäso pripravované na grile 8x inak. Lahôdka, ktorej neodoláte!

Chystáte sa grilovať a hľadáte tipy na niečo dobré?

Potom ste tu správne!

Pripravili sme si pre vás luxusné recepty na grilované bravčové, ktoré ocenia aj tí najnáročnejší stravníci.

Vyskúšajte šťavnatú bábiku, BBQ rebierka alebo napríklad marinované kotlety.

Dobrú chuť!

BBQ grilovaná bravčová bábika

Bravčová bábika je veľmi jemná a chutná, ale je dobré ju veľmi neprepekať, pretože sa potom vysuší. Na medium či medium well si ale určite veľmi pochutnáte!

Ingrediencie

  • 2 bravčové bábiky
  • 1 šálka kečupu
  • 1/4 šálky trstinového cukru
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica worcestrovej omáčky
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička chilli
  • 1 strúčik nadrveného cesnaku

Postup

  1. Pripravte si BBQ marinádu z vyššie uvedených ingrediencií.
  2. Všetky ingrediencie dobre premiešajte v miske.
  3. Umytú a očistenú bravčovú bábiku vložte do BBQ marinády a nechajte marinovať v chladničke aspoň 8 hodín, ideálne cez noc.
  4. Rozpáľte gril a grilujte bábiku z každej strany 7-10 minút.
  5. Bábika by mala byť pri rozkrojení mierne ružová.
Bábika z bravy pripravovaná na grile.
www.addapinch.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na bravčovú bábiku . Užite si šťavnaté a krásne chudé mäsko!

Pikantný bravčový bôčik z grilu

So svojou ľahko pikantnou chuťou prevonia tento skvost celý gril! Dajte si k nemu pohár dobrého piva, je to perfektná kombinácia!

Ingrediencie

  • 40 g cesnaku, nasekaného na hrubo
  • 1 lyžica sladkej papriky
  • 2 lyžice údené papriky
  • 100 g sušeného oregana
  • 2 lyžice mletej rasce
  • 2 lyžice korenia Merkén
  • 150 ml bieleho vínneho octu
  • 2 lyžice soli
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 2 kg vykosteného bravčového boku

Postup

  1. Utrite cesnak so soľou.
  2. Pridajte ostatné korenie, premiešajte a zalejte vínnym octom.
  3. Ostrým nožom starostlivo odstráňte kožu a prebytočný tuk z bravčového brucha.
  4. Druhú stranu bravčového boku môžete narezať do mriežky, aby marináda lepšie prešla kusom mäsa.
  5. Marinádou potrite celý kus mäsa.
  6. Nechajte odpočívať minimálne 1 deň v chladničke.
  7. Zahrejte gril na stredne nízku teplotu a pomaly grilujte.
  8. Pravidelne otáčajte a grilujte asi 2 hodiny.
Korenený bôčik z bravy pripravovaný na grile.
www.sbs.com.au

Grilované bravčové rebrá s BBQ omáčkou

Úplne luxusné korenené grilované rebierka s barbecue omáčkou podľa vašej voľby sú skvelým spestrením grilovacej sezóny a nie je snáď nikto, komu by nechutili. Presvedčte sa sami!

Ingrediencie

  • 2 lyžice papriky
  • 1 lyžica soli
  • 1 lyžica čerstvo mletého čierneho korenia
  • 1 lyžica trstinového cukru
  • 1 lyžica chilli prášku
  • 2 lyžičky drvenej rasce
  • 1 a 1/2 lyžičky mletého koriandra
  • 3/4 lyžičky kajenského korenia
  • 2 – 3 kusy bravčových rebierok (asi 1 kg každý kus, použite ideálne bravčové rebierka z pečienka, sú kratšie a mäsitejšie)
  • pár hrstí údiacich lupienkov z bieleho orecha, namočených na aspoň 30 minút (voliteľne)
  • 1 šálka barbecue omáčky

Postup

  1. Vložte všetky suché ingrediencie do malej misky a premiešajte, aby sa spojili.
  2. Ostrým nožom odstráňte všetku striebornú kožu zo zadnej strany všetkých rebierok.
  3. Rebierka rovnomerne potrite korením a potom pevne zabaľte do 2 až 3 vrstiev alobalu.
  4. Pri balení dávajte pozor, aby ste alobal s rebrami nepretrhli.
  5. Predhrejte gril na drevené uhlie alebo plynový gril na strednú teplotu.
  6. Rebierka grilujte zakrytá na priamom ohni po dobu 1 hodiny a dvakrát otočte, aby bola zaistená rovnomerná prepečenosť.
  7. V zakrytom grile udržujte teplotu medzi 175 °C – 200 °C.
  8. Odstavte rebrá z ohňa a nechajte 10 minút odpočívať.
  9. Odstráňte alobal a zlikvidujte všetku tekutinu.
  10. Medzitým sceďte lupienky bieleho orecha (ak používate) a rozsypte na uhlie alebo pridajte do udiarne plynového grilu.
  11. Vráťte rebrá na gril stranou s kosťou dole a pomocou štetca potrite hornú časť rebierok barbecue omáčkou.
  12. Grilujte prikryté 10 – 12 minút.
  13. Počas tejto doby rebrá dvakrát otočte a podlejte.
  14. Pred podávaním nechajte 5 minút odpočinúť.
  15. Podávajte s extra BBQ omáčkou.
Korenené grilované rebierka s barbecue omáčkou servírovaná na tácke s miskou šalátu a omáčky.
www.kitchenkonfidence.com

Na každého to asi niekto prišlo. Nezvládnuteľná a neukojiteľná chuť na bravčové či hovädzie rebierka! A už ste vyskúšali tie jahňacie alebo z diviaka? Vyskúšajte naše chutné recepty na pečené rebrá v 5 rôznych variantoch.

Bravčová pliecka z grilu s cesnakovým chlebom

Chrumkavé grilované mäsko okorenené feniklom, koriandrom a rascou je úplne vynikajúce, zvlášť keď ho ku koncu pokvapkáte citrónovou alebo limetkovou šťavou. Servírujte ho s maslovým cesnakovým chlebom, je to lahôdka!

Ingrediencie

Na bravčové mäso:

  • ¼ šálky lístkov čerstvého tymiánu a ďalšie na podávanie
  • 4 lyžičky hrubej soli
  • 1 lyžica rímskej rasce
  • 1 lyžica semienok koriandra
  • 1 a ½ lyžičky feniklových semienok
  • 1 a ½ lyžičky rasce
  • 1 a ½ lyžičky čierneho korenia
  • ½ čajovej lyžičky vločiek červeného chilli a ďalšie na podávanie
  • 12 strúčikov cesnaku, nasekaných
  • 3 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 a ½ lyžičky červeného vínneho octu
  • cca 2,5 kg bravčové pliecko
  • na servírovanie plátky citróna alebo limetky

Na grilovaný cesnakový chlieb:

  • ¾ šálky masla
  • ½ šálky extra panenského olivového oleja
  • ⅓ šálky jemne nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
  • 5 strúčikov cesnaku, jemne nastrúhaných alebo rozdrvených na pastu
  • 1 lyžička soli a viac podľa chuti
  • ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
  • ¾ čajovej lyžičky sušeného oregana
  • ¼ lyžičky červeného vínneho octu
  • štipka vločiek červeného chilli a ďalšie podľa chuti
  • 2 (cca 30 cm) bochníky francúzskeho alebo talianskeho chleba, pozdĺžne rozpolené

Postup

  1. Pomocou mažiara rozdrvte tymián, soľ, rascu, koriander, fenikel, rímsku rascu, guličky korenia a vločky červeného čili tak, aby všetko popraskalo, ale nebolo úplne rozomleté.
  2. Pridajte cesnak, olej a ocot a rozdrvte na pastu.
  3. Potrite pastou celé bravčové mäso a potom mäso dôkladne a rovnomerne zakryte.
  4. Mäso položte na plech na pečenie s okrajom, zakryte fóliou a marinujte v chladničke aspoň 6 hodín alebo až 48 hodín.
  5. V malom hrnci rozpustite maslo s olivovým olejom.
  6. Pridajte petržlenovú vňať, bazalku, cesnak, soľ, korenie, oregano, ocot a červené chilli a varte do voňava 1 až 2 minúty.
  7. Ochutnajte av prípade potreby dosoľte.
  8. Dajte bokom, kým nebudete pripravení grilovať.
  9. Pokiaľ maslo stuhne, dajte ho späť na oheň, kým neskvapalní.
  10. Rozpáľte gril alebo zapáľte uhlíky.
  11. Bravčové mäso položte na gril tak, aby bolo čo najrovnejšie.
  12. Prikryte gril a nechajte mäso opekať, kým sa na jednej strane neobjavia opálené stopy, 7 až 12 minút.
  13. Pokračujte v grilovaní na druhej strane, kým nebude mäso opečené podľa chuti.
  14. Mäso preložte na doštičku, voľne prikryte fóliou a pred krájaním nechajte aspoň 10 minút odpočívať.
  15. Zatiaľ čo bravčové mäso odpočíva, ugrilujte cesnakový chlieb:
  16. Rozpolené bochníky položte reznou stranou dole na gril az jednej strany zľahka opekajte, 1 až 2 minúty.
  17. Otočte chlieb a opečenú stranu pokvapkajte cesnakovým maslom.
  18. Nechajte opekať nepomazané strany chleba ďalšie 1 až 2 minúty.
  19. Chlieb otočte a grilujte ešte raz na pomazanej strane asi 10 až 20 sekúnd (dajte pozor, aby sa nepripálil).
  20. Preložte chlieb na doštičku a nakrájajte na kúsky.
  21. Bravčové mäso nakrájajte na plátky a na mäso vytlačte mesiačiky citróna alebo limetky.
  22. Podávajte ozdobené vločkami červeného chilli a lístkami tymiánu, s cesnakovým chlebom ako prílohou.
Chrumkavá grilovaná pliecko okorenená feniklom, koriandrom a rascou, servírovaná na drevenej doske s klinmi citróna as vedľa položeným tanierom s maslovým cesnakovým chlebom.
www.cooking.nytimes.com

Marinované bravčové kotlety na grile

Ochutnajte tieto lahodné bravčové kotlety vo voňavej marináde, ktoré sú ugrilované do úplnej dokonalosti! Sú rýchle a jednoduché na prípravu a hodia sa na akékoľvek grilovanie či letné posedenie.

Ingrediencie

  • 4 bravčové kotlety s kosťou alebo bez
  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 1 a 1/2 lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 a 1/2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • 2 lyžičky nasekanej petržlenovej vňate a ďalšie na ozdobu
  • 2 lyžičky nasekaných lístkov tymiánu
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/2 lyžičky korenia
  • 1 lyžička lisovaného cesnaku

Postup

  1. Vložte bravčové kotlety do misky.
  2. V stredne veľkej mise prešľahajte olivový olej, trstinový cukor, dijonskú horčicu, sójovú omáčku, citrónovú kôru, petržlenovú vňať, tymian, soľ, korenie a cesnak.
  3. Mäso prelejte vzniknutou marinádou.
  4. Marinujte aspoň 1 hodinu alebo až 8 hodín.
  5. Predhrejte vonkajší gril alebo vnútornú grilovaciu panvicu na strednú teplotu.
  6. Dajte bravčové mäso na gril.
  7. Grilujte 6–8 minút z každej strany alebo pokiaľ teplomer vložený do najhrubšej časti kotlety nezaznamená 63 stupňov Celzia.
  8. Mäso nechajte 5 minút odpočinúť a potom podávajte.
  9. V prípade potreby ozdobte ďalšou nasekanou petržlenovou vňaťou.
Grilované namarinované kotlety, servírované na tanieri.
www.dinneratthezoo.com

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na vynikajúce kotletky z bravčového mäsa – zapečené aj grilované!

Grilované bravčové stehno

Prichystajte svojim hosťom vynikajúcu bravčovú stehno. Je to skvelý spôsob, ako začať letnú grilovaciu sezónu. Podávajte ju s grilovanou zeleninou, čerstvým sezónnym ovocím prípadne s nejakým dobrým šalátkom.

Ingrediencie

  • cca 2 kg bravčové stehná
  • soľ (podľa chuti)
  • čierne korenie (podľa chuti)
  • 1/2 šálky dymovej barbecue omáčky
  • 1/2 šálky džemu z červeného hroznového vína alebo červeného vínneho želé
  • 2 lyžičky chilli prášku

Postup

  1. Rozpáľte si kotlíkový gril.
  2. Bravčové stehno dochuťte soľou a korením.
  3. Grilujte nie priamo nad ohňom, v zakrytom grile po dobu 1 a 1/2 hodiny.
  4. Medzitým zmiešajte barbecue omáčku, želé a chilli prášok.
  5. Posledných 30 minút začnite každých 5-10 minút podlievať zmesou omáčky, kým vnútorná teplota na teplomeri neukáže 62 stupňov Celzia.
  6. Odstráňte stehno z ohňa.
  7. Pred krájaním na podávanie nechajte asi 10 minút odpočinúť.
Stehná z bravy pripravované na grile spolu so zeleninou.
www.yummly.com

Bravčová pečienka z grilu s medovým glazé

S iba 5 ingredienciami a asi 5 minútami prípravy je táto grilovaná bravčová pečienka s medovou polevou ľahkým jedlom a chutným jedlom, ktoré sa zaradia medzi vaše najobľúbenejšie pokrmy.

Ingrediencie

  • ¼ šálky trstinového cukru
  • ⅓ šálky medu
  • 2 lyžičky sezamového oleja
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 (cca 1400 g) bravčová pečienka bez kosti
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Bravčovú pečienku osušte papierovými utierkami.
  2. Zo všetkých strán hojne osoľte a okoreňte.
  3. V malej panvici zmiešajte trstinový cukor, med, sezamový olej, sušený cesnak a asi ¼ lyžičky soli.
  4. Šľahajte na miernom ohni, kým sa trstinový cukor nerozpustí a nevznikne pekná, hustá poleva.
  5. Dajte bokom.
  6. Nastriekajte vonkajší gril alebo vnútornú grilovaciu panvicu olejom v spreji.
  7. Predhrejte gril na vysokú teplotu.
  8. Grilujte bravčovú pečienku na vysokej teplote asi 4–5 minút z každej strany, alebo kým sa neobjavia tmavé grilovacie stopy.
  9. Stlmte gril na minimum alebo presuňte bravčovú pečienku na miesto, kde bude prijímať iba nepriame teplo.
  10. Gril by mal mať teplotu asi 150 – 175 °C.
  11. Prikryte gril a nechajte bravčovú pečienku asi 40 minút piecť, pričom ju pravidelne podlievajte medovou polevou.
  12. Bravčové mäso obráťte a asi po 20 minútach skontrolujte teplotu.
  13. Keď bravčové mäso dosiahne 60 ° C, zložte ho z grilu.
  14. Mäso nechajte na doske asi 10 minút odpočinúť.
  15. Teplota bravčového mäsa bude v pokoji ďalej stúpať.
  16. Nakrájajte a podávajte.
Pečienka z bravy s medovou polevou servírovaná na drevenej doske.
www.theseasonedmom.com

Grilovaná bravčová krkovica s cesnakom a bylinkami

Jednoduchý recept na bravčovú krkovicu marinovanú v zmesi cesnaku, cibule, cukru, octu a byliniek, ktorý si obľúbite.

Ingrediencie

  • 1,5 kg bravčovej krkovice
  • 1 hlavička cesnaku alebo podľa chuti
  • 1 malá červená cibuľa alebo podľa chuti
  • 1 lyžička cukru
  • mleté čierne korenie podľa chuti
  • soľ podľa chuti
  • 25 ml bieleho vínneho octu alebo čerstvej citrónovej šťavy
  • 50 ml olivového oleja
  • podľa chuti lístky bazalky a rozmarínu (možno použiť aj sušené verzie) – od každého potrebujete cca 1 lyžičku alebo v prípade sušenej verzie 1/2 lyžičky od každého

Postup

  1. Nakrájajte bravčovú krkovičku na plátky s hrúbkou asi 2-3 cm.
  2. Olúpte strúčiky cesnaku a rozdrvte ich.
  3. Olúpte červenú cibuľu a nakrájajte ju nadrobno.
  4. Do misy dajte cesnak a cibuľu, pridajte cukor, mleté čierne korenie, soľ, ocot, olivový olej a nakrájanú cibuľu a cesnak.
  5. Ingrediencie zmiešajte tak, aby ste získali hladkú pastu.
  6. Každý bravčový steak potrite z oboch strán vopred pripravenou marinádou.
  7. Plátky mäsa zakryte alobalom a dajte aspoň na 3 hodiny do chladničky.
  8. Grilujte bravčové steaky na grile na drevené uhlie podľa chuti (3-5 minút z každej strany).
Krkovica z bravy marinovaná v zmesi cesnaku, cibule, cukru, octu a byliniek, pripravovaná na grile.
www.homemaderecipesfromscratch.com

Ako hlavnú prílohu podávame najčastejšie chlieb. Môžeme si samozrejme včas pripraviť pečené zemiaky, ktoré pečieme na grile radšej v alobale. Na ich zmäknutie je však potrebných 50-60 minút. Preto asi radšej skombinujeme mäso s dobrým chlebom a ušetrený čas venujeme príprave zeleninových šalátov, dipov a studených korenených omáčok .

Marinády na bravčové mäso

Marinády sa dajú pripravovať rôzne, ale na grilovanie je najvhodnejšia redšia marináda , ktorej základom je tekutina.

Odporúča sa pridávať takmer vždy citrónovú šťavu, pretože s ňou mäso krehne .

Tekutá marináda mäso ochutí, ale nezostáva na vybratie na mäse a nemôže sa tak pri grilovaní pripaľovať.

Preto grilovacie marinády pripravujeme väčšinou z nasledujúcich tekutín:

  • Olejová marináda: Základom je dobrý stolný olej, do ktorého pridáme citrónovú šťavu, soľ a vybrané korenie. Na grilovanie je už pripravený rad rôznych koreniacich zmesí, takže si z nich vyberieme alebo pripravíme vlastnú zmes.
  • Pivná marináda: Pridávame len soľ a opäť vybrané korenie.
  • Vínna marináda: Postupujeme podobne ako pri pive, pridáme soľ a korenie.
  • Jogurtová marináda: Pridávame citrónovú šťavu, soľ a korenie.
  • Iné marinády: Ako základ môžeme použiť aj rajskú šťavu, vývar s trochou destilátu alebo ovocný či zeleninový mušt.

A v akej podobe bravčové na grile najviac chutí vám? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.