Bezkonkurenčné recepty s králičím mäsom 10x inak. Vyskúšajte ich všetky!

Králičie mäso je veľmi jemné, s vysokým obsahom bielkovín, takže sa skvele hodí aj na diétne pokrmy.

Inšpirujte sa našimi TOP receptami s králikom a zaručene si pochutnáte!

Máme pre vás pečené aj dusené varianty.

Užite si to!

Králik na horčicu

Horčica je skvelé dochucovadlo, ktoré je možné pridať aj do omáčok a rôznych iných pokrmov. A králik pečený v krémovej horčičnej omáčke so slaninkou je úplná delikatesa. Presvedčte sa sami!

INGREDIENCIA

  • 4 králičie stehná
  • soľ
  • korenie
  • tymian
  • 100 g slaniny
  • 100 g masla
  • 150 ml smotany na varenie
  • 150 ml bieleho vína
  • 4 lyžice dijonskej horčice
  • hladká múka

POSTUP

  1. Zmiešajte smotanu, horčicu a maslo izbovej teploty.
  2. Pridajte tymian, osoľte, okoreňte.
  3. Vložte králika a slaninu na rezančeky do pekáča a pokryte ho pripravenou zmesou.
  4. Podlejte vínom.
  5. Pečte cca 50 minút na 200 °C.
  6. Mäso vyberte na tanier.
  7. Pokiaľ je to nutné, vytvorte si z múky zápražku a tú pridajte do omáčky.
  8. Nie je to však nutné.
  9. Podávajte so zemiakovou kašou alebo s pečivom.
Králičie stehne v horčičnej omáčke servírované na tanieri.
www.farmison.com

Pečený králik na zelenine

Tento pečený pokrm je šťavnatý, zdravý a veľmi chutný. Skvele sa hodí na špeciálne oslavy alebo ako sviatočný obed, pretože aj krásne vyzerá.

INGREDIENCIA

  • 2 stredné králiky (naporciujte ich alebo požiadajte o naporciovanie svojho mäsiara)
  • 6-7 veľkých mrkví, nakrájaných na kolieska
  • 3 veľké cibule, rozpolené a nakrájané na plátky
  • 1 paprika, rozpolená a nakrájaná na plátky
  • 200 g šampiňónov
  • 10 strúčikov cesnaku, olúpaných a nasekaných
  • 10 čerstvých alebo suchých bobkových listov
  • 5 vetvička čerstvého rozmarínu
  • 3 polievkové lyžice hladkej múky
  • 3 polievkové lyžice soli + viac
  • 3 lyžice čierneho korenia
  • 1 šálka bieleho vína
  • 3-4 šálky vody (prevarené a teplé)
  • 1 šálka oleja
  • nasekaná petržlenová vňať

POSTUP

  1. Deň vopred opláchnite králičie mäso pod studenou vodou, vložte do veľkého hrnca a zalejte studenou vodou.
  2. Dajte do chladničky.
  3. Ráno vodu vylejte, králika opláchnite a hrniec znovu naplňte studenou vodou, pridajte králika a nechajte ho sedieť vo vode minimálne 12 hodín.
  4. Králika vyberte z vody a položte ho na papierové obrúsky, aby odkvapkali.
  5. Zakryte papierovou utierkou, aby králik poriadne uschol.
  6. Potom ho preneste do veľkého hrnca.
  7. Do veľkej panvice na strednom plameni pridajte 1/2 hrnčeka oleja.
  8. Keď je olej horúci, pridajte nakrájanú cibuľu a opekajte 7 minút, kým cibuľa nezozlátne, pridajte nakrájanú mrkvu a varte ďalších 8-10 minút.
  9. Pridajte nakrájanú papriku, cesnak a huby a podľa potreby soľ a korenie.
  10. Varte ďalších 5-7 minút.
  11. Zmiešajte 3 lyžice soli, 3 lyžice korenia a 3 lyžice múky a pridajte ku králikovi, dobre premiešajte, pridajte soľ a korenie a premiešajte.
  12. Na veľkej panvici zohrejte 1/2 šálky oleja.
  13. Keď je olej horúci, pridajte na panvicu králika v jednej vrstve a opekajte z každej strany 5-7 minút do zlatista.
  14. Preložte do misky a opakujte so zvyškom králika.
  15. Akonáhle je králik opečený a zelenina orestovaná, predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  16. Pripravte si holandskú rúru alebo zapekaciu misu s objemom 10 litrov.
  17. Prvá spodná vrstva je vrstva opečeného králičieho mäsa, na ňu dajte vrstvu restovanej zeleniny, 5 strúčikov cesnaku a 5 bobkových listov.
  18. Pridajte ďalšiu vrstvu králika, potom opäť zelenina, 5 strúčikov cesnaku a 5 bobkových listov.
  19. Prilejte 1 šálku vína a 3 šálky vody.
  20. Navrch položte 3 vetvičky rozmarínu, prikryte pokrievkou a dajte do rúry.
  21. Pečte 1 hodinu a 20 minút.
  22. Vyberte z rúry, vyhoďte vetvičky rozmarínu, ozdobte čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a zvyšnými vetvičkami čerstvého rozmarínu.
Kus králika na zelenine servírovaný na tanieri.
www.sweetandsavorymeals.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na pečeného králika . Zaručene si pochutnáte!

Králičie stehienka v slanine

Nie je nič lepšie ako mäso pripravované na pive! A čo potom tento recept na králika duseného v omáčke z piva a javorového sirupu. To jednoducho musíte vyskúšať!

INGREDIENCIA

  • 500 g malých zemiakov
  • soľ a korenie podľa chuti
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 4 králičie stehná
  • 8 plátkov slaniny
  • 8 vetvička tymiánu
  • 1 lyžica pikantná horčica
  • 1 lyžička medu

Na šalát:

  • 1 hrsť rukoly
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 lyžice bieleho jogurtu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • štipka cukru
  • soľ podľa chuti
  • tymián na ozdobu

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 160 °C,
  2. Umyte zemiaky, pozdĺžne rozpolte a dochuťte soľou a korením.
  3. Na grilovacej panvici rozohrejte 1 lyžicu oleja, opečte zemiaky a vložte ich do zapekacej misy.
  4. Králika opláchnite, osušte a každé králičie stehno obaľte 2-3 plátkami slaniny.
  5. Na každé králičie stehno pridajte 2 vetvičky tymiánu, zviažte kuchynským povrázkom a dochuťte čiernym korením.
  6. Na grilovacej panvici opečte králičie stehienka zo všetkých strán a pridajte do pekáča.
  7. Zvyšný olej zmiešajte v miske s horčicou a medom a zmesou pokvapkajte králičie stehienka.
  8. Pečte v predhriatej rúre asi 35 minút.
  9. Na šalát opláchnite bylinky, okrájajte a nahrubo nasekajte.
  10. Citrónovú šťavu zmiešajte v miske s jogurtom, olivovým olejom a 2-3 lyžicami vody a dochuťte cukrom a soľou.
  11. Šalát naaranžujte na taniere a pokvapkajte dresingom.
  12. Na tanier položte zemiaky a králičie stehienka a podávajte ozdobené tymianom.
Kus králika obalený v slanine a servírovaný s čerstvým šalátkom a zemiakmi na tanieri.
www,eatsmarter.com

Králik na paprike

Paprika dokáže vylepšiť a ozvláštniť nejeden pokrm. Nie inak je tomu aj u králika. Skúste si uvariť tohto luxusného králika na paprike a uvidíte, že potešíte všetkých stravníkov u vás doma.

INGREDIENCIA

  • králik
  • soľ
  • olej
  • cibuľa
  • 100 g slaniny
  • 250 ml smotany na varenie
  • koreňová zelenina – mrkva, zeler a petržlen
  • celé korenie
  • bobkový list
  • guličky nového korenia
  • sladká mletá paprika
  • strúčik cesnaku
  • 4 lyžice hladkej múky

POSTUP

  1. Králika naporciujte.
  2. Slaninu nakrájajte na kocky, cibuľu na jemno a na troške oleja speňte dozlatista.
  3. Zeleninu tiež pokrájajte a pridajte do hrnca.
  4. Ľahko osmažte.
  5. Nakoniec vložte jednotlivé porcie králika, hojne zasypte sladkou paprikou a sprudka opečte zo všetkých strán.
  6. Zalejte horúcou vodou, pridajte rozotrený cesnak a duste do zmäknutia.
  7. Potom mäso vyberte, omáčku preceďte a zahustite smotanou zmiešanou so 4 lyžicami múky.
  8. Pokiaľ je potrebné, omáčku dochuťte.
  9. Podávajte s knedľou alebo cestovinami.
Králičie stehno v omáčke servírované na tanieri s cestovinami.
www.varecha.pravda.sk

Máme pre vás aj luxusné recepty s bravčovým mäsom na paprike 6x inak. Vyskúšajte ich všetky!

Králik dusený na červenom víne

Králik skvele chutí aj v omáčke z červeného vína s čerstvými bylinkami. Tento pokrm sa skvele hodí na víkendový obed!

INGREDIENCIA

  • 750 ml červeného vína
  • 1⁄4 šálky červeného vínneho octu
  • 2 a 1⁄4 polievkové lyžice cukru
  • 1 králik (900 – 1400 g), nakrájaný na 8 kusov
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1⁄4 hrnčeka hladkej múky
  • 1⁄4 šálky extra panenského olivového oleja
  • 16 strúčikov cesnaku, rozdrvených
  • 16 listov šalvie
  • 6 vetvička rozmarínu

POSTUP

  1. Predhrejte rúru na 175 ° Celzia.
  2. V miske zmiešajte víno, ocot a cukor a odložte nabok.
  3. Králika osoľte a okoreňte podľa chuti.
  4. Na tanier dajte múku.
  5. Obaľte králika v múke; straste prebytok.
  6. Vo veľkej panvici na strednom plameni rozohrejte olej.
  7. Králika smažte, raz otočte, kým zo všetkých strán nezhnedne, asi 6 minút z každej strany.
  8. Preneste králika do hlbokej zapekacej misy s rozmermi 23 x 33 cm.
  9. Pridajte cesnak do panvice a restujte za stáleho miešania dozlatista 3-4 minúty.
  10. Nalejte zmes vína do panvice.
  11. Povarte a lyžicou zoškrabte zhnednuté kúsky.
  12. Prelejte omáčkou králika.
  13. Navrch nasypte šalviu a rozmarín.
  14. Zakryte alobalom a vložte do rúry.
  15. Duste do mäkka, asi 45 minút.
  16. Odkryte, zvýšte teplotu na 230 ° a pokračujte v pečení.
  17. Podlievajte králika, kým omáčka nezhustne, ešte asi 25 minút.
  18. Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
  19. Podávajte s chrumkavým chlebom alebo so širokými vaječnými rezancami.
Králik v omáčke z červeného vína s čerstvými bylinkami servírovaný v pekáči s lyžicou as vedľa položenými kusmi opečeného chleba.
www.saveur.com

Králik po taliansky

Tento výdatný králičie pokrm pochádza z ostrova Ischia pri pobreží Neapola a je to skvelé jedlo na zahriatie. Podávajte ho so zemiakmi a sezónnou zeleninou.

INGREDIENCIA

  • 2 králiky
  • 1 celá hlava cesnaku, rozkrojená na polovicu
  • 300 g šalotky, nakrájané na plátky
  • 1 chilli papričku, rozkrojená pozdĺžne napoly
  • 500 ml bieleho vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 200 g paradajok
  • 2 bobkové listy
  • 1 zväzok petržlenovej vňate, nasekané nahrubo
  • 1 zväzok bazalky, nahrubo nasekané
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Naporciujte králiky na kúsky.
  2. Všetky kúsky osoľte, okoreňte a zľahka poprášte trochou múky.
  3. Kúsky králika orestujte na panvici na vysokom ohni s trochou olivového oleja.
  4. Keď je dozlatista, odstavte králika stranou a vylejte olej z panvice.
  5. Nalejte do panvice trochu extra panenského olivového oleja a pridajte cesnak, šalotku a chilli.
  6. Restujte niekoľko minút, kým šalotka nezezlátne.
  7. Kúsky králika opäť vložte do panvice a zalejte bielym vínom.
  8. Asi po 5 minútach pridajte paradajky a zeleninový vývar.
  9. Nechajte variť na strednom plameni asi 20 minút.
  10. Pridajte bylinky a pokračujte vo varení na vysokej teplote, kým nezískate hustú omáčku, asi ďalších 30 minút.
  11. Ozdobte lístkami bazalky a vetvičkami rozmarínu a podávajte.
Kusy králika v omáčke servírované v mise a ozdobené čerstvými bylinkami.
www.sweetandsavorymeals.com

Klasický králik na smotane ako od babičky

Čo tradičnejšieho ešte uvariť ako králika na smotane? Vyskúšajte toto pomerne rýchle a dobré jedlo, ktoré sa hodí aj na Veľkú noc.

INGREDIENCIA

  • 1 králik
  • 1 téglik sladkej smotany
  • mletá sladká paprika
  • soľ
  • korenie
  • cibuľa
  • hladká múka
  • masť

POSTUP

  1. Králika umyte a naporciujte.
  2. Mäso osoľte a okoreňte.
  3. V kastróle osmažte na tuku nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte králičie mäso a opečte.
  4. Posypte mletou paprikou, podlejte a duste domäkka.
  5. Akonáhle je králičie mäso hotové, zahustite šťavu smotanou, v ktorej ste rozmiešali múku.
  6. Povarte ešte chvíľu a môžete podávať so žemľovou knedľou.
Kusy králika v smotanovej omáčke servírované na tanieri.
www.simplyrecipes.com

Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami na kuracie mäso na smotane , na ktorých si zaručene pochutnáte!

Pečený králik na cesnaku

Pripravte si tento recept, ktorý je obľúbený v mnohých slovenských kuchyniach. Pretože je králičie mäso veľmi chudé, je vhodné k nemu pridať plátky bravčového bôčika, ktoré pokrmu dodajú šťavnatosť a dokonalú chuť.

INGREDIENCIA

  • 1 celý králik (2,5 – 3 kg)
  • 450 g bravčového bôčika, bez kože a kostí
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • ½ lyžičky soli
  • ½ šálky (120 ml) vody

POSTUP

  1. Očistite králika od zvyšných chlpov, opláchnite vodou a osušte.
  2. Cibuľu olúpte a nakrájajte na kolieska.
  3. Cesnak olúpte a prelisujte.
  4. Bravčový bôčik nakrájajte na kúsky hrubé asi 3–4 cm a osoľte ho.
  5. Králika potrite zo všetkých strán cesnakom a soľou.
  6. Do zapekacej misy položte kúsky bravčového bôčika a navrch dajte cibuľu.
  7. Králika položte na pripravený základ.
  8. Nalejte na králika asi ½ až ¾ šálky (120-180 ml) vody.
  9. Zakryte a pečte v rúre predhriatej na 170 °C.
  10. Po hodine veko snímte.
  11. Pečte ďalších 60–90 minút, kým sa neodparí voda, ktorú ste pečienku poliali.
  12. Králik sa začne piecť (nie dusiť).
  13. Počas tejto doby kontrolujte, aby sa mäso neprepieklo, a každých 10-15 minút ho podlievajte šťavou.
  14. Po dvoch až dvoch a pol hodinách je králik a bôčik hotový.
Kus králika na tanieri so špenátom a zemiakovými knedľami s vedľa položenou vidličkou a soľničkami.
www.cooklikeczechs.com

Skúste si pripraviť aj ďalšie zaujímavé recepty na králika na cesnaku , či už ako chutný obed alebo ľahká večera. Prekvapte svojich blízkych aj priatelia a vykúzlite im skvelé pochúťky, za ktoré vás budú zbožňovať!

Sviečková z králika

Sviečková omáčka patrí medzi najobľúbenejšie omáčky vôbec. Ak sa jej nechcete zriecť ani na Veľkú noc a pritom chcete dodržať veľkonočné zvyky, pripravte si sviečkovú z králika.

INGREDIENCIA

  • 1 králik
  • 2 mrkvy
  • 2 petržlenu
  • kúsok zeleru
  • 100 g slaniny
  • soľ
  • 1 bobkový list
  • 5 guličiek nového korenia
  • 5 guličiek korenia
  • 5 guličiek borievky
  • 1 lyžica masti
  • trochu sušeného tymiánu
  • 1 cibuľa
  • 1 téglik smotany

POSTUP

  1. Králika umyte a naporciujte na jednotlivé porcie.
  2. Mäso osoľte.
  3. Do hrnca dajte na tuk umytú a nastrúhanú mrkvu, petržlen, zeler a nakrájanú cibuľu a chvíľu osmažte, až zavonia.
  4. Potom pridajte porcie králika a dochuťte korením, novým korením, tymianom.
  5. Pridajte bobkový list a borievka.
  6. Podlejte a duste domäkka.
  7. Ako je mäso hotové, vyberte ho z hrnca, zároveň vyberte aj korenie, a zeleninu rozmixujte tyčovým mixérom.
  8. Potom ju zahustite smotanou, v ktorej ste rozmiešali múku.
  9. Omáčku dobre prevarte, aby stratila svoju múčnú chuť.
  10. Vráťte králika späť do omáčky a prehrejte.
  11. Podávajte tradične so žemľovou knedľou.
Kusy králika v omáčke, servírované na panvici s vedľa položenými hubami a cesnakom.
www.philosokitchen.com

Králik na pive

Nie je nič lepšie ako mäso pripravované na pive! A čo potom tento recept na králika duseného v omáčke z piva a javorového sirupu. To jednoducho musíte vyskúšať!

INGREDIENCIA

  • 4 králičie stehná
  • 1/4 šálky (55 g) masla
  • 10 jarných cibuliek, nakrájaných
  • 340 ml svetlého piva (pale ale)
  • 280 ml kuracieho vývaru
  • 2 lyžice (30 ml) javorového sirupu

POSTUP

  1. Vo veľkej panvici alebo hrnci na strednom plameni orestujte králičie stehienka na masle.
  2. Pridajte jarnú cibuľku a dôkladne premiešajte.
  3. Pridajte pivo, vývar a javorový sirup.
  4. Priveďte do varu.
  5. Prikryte a varte na strednom plameni hodinu a pol alebo kým mäso nezmäkne.
  6. Dochuťte soľou a korením.
  7. Podávajte s cestovinami.
Kusy králika dusené v omáčke z piva a javorového sirupu, servírované na tanieri s vedľa položeným pohárom piva a tanierom pečených zemiakov.
www.ricardocuisine.com

Tipy, ako pripraviť králika

Králičie mäso obsahuje veľké množstvo bielkovín, pritom je málo tučné. Je preto vhodné aj ako diétny pokrm.

Králika v obchode zaobstaráme už stiahnutého a vypitvaného, takže základná príprava sa obmedzí na bežné očistenie a naporciovanie. Porciujeme na zadné stehná, 2-3 porcie z chrbta a predné stehná.

Králika najčastejšie pečieme, môžeme ho aj dusiť, pred prípravou marinovať. Ak potrebujeme zväčšiť objem porcie, tak ho pripravujeme s plnkou. Mladého králika, čo je kúpený králik takmer vždy, môžeme aj vyprážať.

Pri príprave menej porcií a rozdelení králika na dve jedlá, môžeme zo zadných stehien a chrbta vykrájať malé filátka, tie upraviť ako špíz a zvyšok králika potom upiecť alebo podusiť, prípadne pripraviť bielu kyslú polievku.

Dúfame, že vám naše recepty s králikom zachutia!

Dobrú chuť! 🙂

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.