Králičie mäso pochádza zo zvierat, ktoré sú veľmi rýchlo vykŕmené pre použitie v kuchyni.
Ich mäso je veľmi jemné, s vysokým obsahom bielkovín a zo všetkých druhov mäsa obsahuje najmenej cholesterolu, takže sa môže použiť pre diétne jedlá alebo jednoducho len pre zdravé stravovanie.
Pomerne nevýraznú chuť králičieho mäsa nemožno považovať za nevýhodu, pretože umožňuje veľmi pestré dochucovanie.
Inšpirujte sa našimi 10 najlepšie recepty na králika!
Králik na slanine so smotanou
Králika pečieme buď celého alebo ešte lepšie rozporcovaného. Najvhodnejšie pre pečenie je chrbát a zadné stehná.
Na predných častiach je menej mäsa, preto tieto časti niekedy upravujeme iným spôsobom.
INGREDIENCIE
- 600 g králika
- 50 g slaniny
- soľ
- korenie
- 2 lyžice octu
- 1 lyžica cukru
- cibuľa
- petržlen
- zeler
- 4 kusy mrkvy
- bobkový list
- nové korenie
- 80 g tuku (najlepšie sadlo)
- 2 lyžice hladkej múky
- citrónová šťava
- plnotučná horčica
- 250 ml kyslej smotany
- cukor múčka
POSTUP
- Dôležité je mäso deň dopredu naložiť, aby natiahlo všetku chuť. Králika umyjeme, vložíme do pekáča a riadne osolíme a okoreníme. Obložíme plátkami slaniny a pridáme zvyšné korenie.
- Zeleninu nakrájame na drobno a pridáme k mäsu.
- Pridáme tuk a dáme piecť až do zmäknutia. Potom ho vyberieme.
- Korenie môžete vybrať alebo nechať. Záleží na chuti. Všetko zmixujeme do hladka. Prilejeme múku a krátko povaríme. Pokiaľ je treba, zahustíme múkou.
- Omáčku dochutíme cukrom, citrónovou šťavou a lyžičkou horčice.
- Podávame s knedľou.

Objavte podobné tipy
Pečený králik na zelenine
Jedlo varené v jednom hrnci je vždy fajn. Skvele chutí a ušetrí váš čas pri umývaní riadu. Tento recepty na králika si zamilujete!
INGREDIENCIE
- králik
- 2 karotky
- 2 žlté mrkvy
- 4 stonky zeleru
- 2 petržlenu
- soľ
- korenie
- jalovec
- bobkový list
- tymián
- 1 konzerva krájaných paradajok
- 0,5 l vývaru
- 0,5 l bieleho vína
POSTUP
- Králika umyjeme, naporcujeme .. Osolíme, pridáme bobkový list a posypeme drvenou zmesou korenia a borievky. Jednotlivé porcie sprudka opečieme na troche oleja.
- Mrkvu, zeler a petržlen nakrájame na kúsky, pridáme jalovec, tymián a zľahka necháme zatiahnuť na oleji.
- Pridáme paradajky, vývar a víno. Privedieme k varu. Vložíme králika a pečieme na 160 ° C cca 1,5 hodiny. Pravidelne podlievame.
- Podávať môžeme s knedľou, zemiakmi alebo šalátom.

Králik na horčici
Horčica je výborným dochucovadlá. Nemusí sa do nej len namáčať párok v rožku, ale možno ju pridať aj do omáčok a rôznych iných pokrmov.
Králičie mäso pre zapekanie je vždy dobré vopred naporcovať. Pri tejto príležitosti sa môžu odstrániť niektoré väčšie kosti, prípadne králik úplne vykostiť.
INGREDIENCIE
- 4 králičie stehná
- soľ
- korenie
- tymián
- 100 g slaniny
- 100 g masla
- 150 ml smotany na varenie
- 150 ml bieleho vína
- 4 lyžice dijonskej horčice
- hladká múka
POSTUP
- Zmiešajte smotanu, horčicu a maslo izbovej teploty. Pridajte tymián, osoľte, okoreňte.
- Vložte králika a slaninu na rezance do pekáča a pokryte ho pripravenou zmesou. Podlejte vínom. Pečte cca 50 minút na 200 ° C.
- Mäso vyberte na tanier. Ak je to nutné, vytvorte si z múky zápražku a tú pridajte do omáčky. Nie je to však nutné.
- Podávajte so zemiakovou kašou alebo s pečivom.

Králik na paprike
Paprika dokáže vylepšiť a ozvláštniť nejeden pokrm. Nie inak je tomu aj u králika. Skúste uvariť králik na paprike a uvidíte, že potešíte všetky stravníkov u vás doma.
INGREDIENCIE
- králik
- soľ
- olej
- cibuľa
- 100 g slaniny
- 250 ml smotany na varenie
- koreňová zelenina – mrkva, zeler a petržlen
- celé korenie
- bobkový list
- guľôčky nového korenia
- sladká mletá paprika
- strúčik cesnaku
- 4 lyžice hladkej múky
POSTUP
- Králika naporcujeme. Slaninu nakrájame na kocky, cibuľu na jemno a na troške oleja speníme dozlatista.
- Zeleninu tiež pokrájame a pridáme do hrnca. Ľahko osmažíme. Nakoniec vložíme jednotlivé porcie králika, hojne zasypeme sladkou paprikou a sprudka opečieme zo všetkých strán,
- Zalejeme horúcou vodou, pridáme rozotrený cesnak a dusíme do zmäknutia.
- Potom mäso vyberieme, omáčku precedíme a zahustíme smotanou zmiešanou so 4 lyžicami múky. Ak je potreba, omáčku dochutíme.
- Podávame s knedľou alebo cestovinami.

Pečený králik na cesnaku
Králik patrí medzi diétne mäsa. Ak chceme mu dodať trochu šťavy, vylepšíte ho kúskom bravčového v podobe slaniny alebo bôčika.
INGREDIENCIE
- králik
- 2 šúľky cesnaku
- hladká múka
- 2 ks cibule
- rasca
- 250 ml vývaru
- 120 slaniny
- 600 g bôčika
- tymián
- soľ
- korenie
POSTUP
- Králika umyjeme, odblaníme a naporcujeme. Jednotlivé porcie mäsa a bôčik prešpikujte kúsky cesnaku a slaniny. Potom osoľte, okoreňte a obaľte v múke.
- Zvyšný špek nakrájajte na kúsky, cibuľu tiež a cesnak. Osmažte, pridajte mäso, okmínujte a opečte zo všetkých strán.
- Podlejte vývarom a zakryté pečieme na 160 ° C cca 1 hodinu. Často mäso polievajte vypečenou šťavou.
- Podávajte so zemiakovou kašou, knedľou, prípadne so špenátom.

Naše recepty na králika sú obľúbenou pochúťkou v čase sviatkov, obzvlášť na Veľkú noc. Dopriať si ho však môžete aj počas roka.
Bezkonkurenčná králičie stehná
Jednoduché jedlo a tak dobré. Králik na cesnaku bude určite patriť k pokrmom, ku ktorým sa budeme radi vracať vďaka jedinečnej chuti.
INGREDIENCIE
- 1 králik
- cesnak podľa chuti
- rasca
- masť
- cibuľa
- hladká múka
POSTUP
- Králika naporcujeme a umyjeme a potrieme roztlačeným cesnakom so soľou.
- Pekáč vymastíme masťou, na dno dáme nadrobno nakrájanú cibuľu a na ňu vložíme králičie mäso.
- Dochutíme rascou.
- Podlejeme a v rúre pečieme domäkka.
- Hotovú šťavu zahustíme múkou a chvíľu povaríme.
- Ako prílohu podávame zemiaky.
thesaucysoutherner.com
Klasický králik na smotane ako od babičky
Čo klasickejšieho ešte uvariť než králika na smotane? Pomerne rýchle a dobré jedlo sa hodí aj na Veľkú noc.
INGREDIENCIE
- 1 králik
- 1 téglik sladkej smotany
- mletá sladká paprika
- soľ
- korenie
- cibuľa
- hladká múka
- masť
POSTUP
- Králika umyjeme a naporcujeme.
- Mäso osolíme a okoreníme.
- V kastróle osmažíme na tuku nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme králičie mäso a opečieme.
- Posypeme mletou paprikou, podlejeme a dusíme domäkka.
- Ako je králičie mäso hotové, zahustíme šťavu smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku.
- Povaríme ešte chvíľu a môžeme podávať s knedľou.
simplyrecipes.com
Králičie ragú s horčicou
Horčica králičie mäso výborne doplní a výsledok bude stáť za to. Vyskúšajte a uvidíte sami.
INGREDIENCIE
- 1 králik
- 1 cibuľa
- cesnak
- 150 g slaniny
- 3 lyžice plnotučnej horčice
- mleté čierne korenie
- mletá sladká paprika
- masť
POSTUP
- Králika umyjeme a naporcujeme.
- Slaninu nakrájame na prúžky a tými králičie mäso prešpikujeme.
- Vymiešame cesnak so soľou a potrieme ním králičie mäso.
- Posypeme mletou paprikou a korením.
- V kastróle osmažíme na tuku cibuľu, pridáme králičie mäso, opečieme a podlejeme a dusíme domäkka.
- Podávame so zemiakmi.
sbs.com.au
Sviečková z králika
Sviečková omáčka patrí medzi najobľúbenejšie omáčky vôbec. Ak sa jej nechcete zriecť ani o Veľkej noci a pritom chcete dodržať veľkonočné zvyky, pripravte si sviečkovú z králika.
INGREDIENCIE
- 1 králik
- 2 mrkvy
- 2 petržlenu
- kúsok zeleru
- 100 g slaniny
- soľ
- 1 bobkový list
- 5 guličiek nového korenia
- 5 guličiek čierneho korenia
- 5 guličiek jalovca
- 1 lyžica masti
- trochu sušeného tymianu
- 1 cibuľa
- 1 téglik smotany
POSTUP
- Králika umyjeme a naporcujeme na jednotlivé porcie.
- Mäso osolíme.
- Do hrnca dáme na tuk umytú a postrúhanú mrkvu, petržlen, zeler a nakrájanú cibuľu a chvíľu opražíme, až zavonia.
- Potom pridáme porcie králika a dochutíme korením, novým korením, tymiánom
- Pridáme bobkový list a jalovec.
- Podlejeme a dusíme domäkka.
- Ako je mäso hotové, vyberieme ho z hrnca, zároveň vyberieme aj korenie a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérom, potom ju zahustíme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku.
- Omáčku dobre prevaríme, aby stratila svoju múčnu chuť.
- Vrátime králika späť do omáčky a prehrejeme.
- Podávame tradične so žemľovou knedľou.
philosokitchen.com
Vynikajúca diétne recept na králika
Už ste vyskúšali všetky recepty s králikom, ktoré poznáte? Možno, že ste ale ešte nevarili králika na zelenine.
INGREDIENCIE
- 1 králik
- 1 cibuľa
- cesnak
- bobkový list
- korenie
- soľ
- 150 g anglickej slaniny
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 1 pohár sterilizovanej zeleniny – Kunovjanka, Moravanka
- masť
POSTUP
- Králika umyjeme a naporcujeme.
- Mäso osolíme a okoreníme a prešpikujeme kolíky anglickej slaniny.
- V kastróle osmažíme na tuku nakrájanú cibuľu.
- Pridáme porcie králika a opečieme.
- Podlejeme, dochutíme bobkovým listom a dusíme domäkka.
- Po chvíli dusenia pridáme pohár sterilizovanej zeleniny a paradajkový pretlak. Pokračujeme v dusenie.
- Podávame s ryžou.
foodfromportugal.com
Duseného, ale aj pečeného králika možno podávať s rôznymi druhmi knedlí, s rôzne upraveným kapustou alebo špenátom. Pri jarných sviatkoch však radšej podávame rôzne upravené zemiaky a k tomu prvé jarné šaláty.
Tip ako pripraviť králika
Králičie mäso obsahuje veľké množstvo bielkovín, pritom je málo tučné. Je preto vhodné aj ako diétne pokrm.
Králika v obchode kúpime už stiahnutého a vypitvaného, takže základná príprava sa obmedzí na bežné očistenie a naporciovanie. Porciujeme na zadnej stehná, 2-3 porcie z chrbta a predné stehná.
Králika najčastejšie pečieme, môžeme ho aj dusiť, pred prípravou marinovať. Ak potrebujeme zväčšiť objem porcie, tak ho pripravujeme s plnkou. Mladého králika, čo je kúpený králik takmer vždy, môžeme i smažiť.
Pri príprave menej porcií a rozdelenie králika na dve jedlá, môžeme zo zadných stehien a chrbta vykrájať malá filé, ty upraviť ako špíz a zvyšok králika potom upiecť alebo podusiť, prípadne pripraviť bielu kyslú polievku.
Dúfame, že vám naše recepty s králikom zachutia!
Dobrou chuť!