V mnohých receptoch, starších i novších, sa občas objavuje názov omáčky bešamel. Ide o základnú bielu omáčku pripravenú z veľmi svetlé zápražky.
Ako názov napovedá, ide o omáčku pochádzajúce z francúzskej kuchyne a podľa historikov sa nejedná o žiadnu novinku, pretože sa v spísaných receptoch objavila už v 17. storočí.
Aj preto máme k dostaniu veľa receptov na bešamel, a tri z nich vám prinášame v tomto článku.
Bešamel na lasagne
Lasagne patrí k tradičným talianskym receptom, bez bešamelu sa lasagne rozhodne nezaobídu. A domáca príprava sa rozhodne oplatí, chutia skvele.
INGREDIENCIE
základný recept na bešamel
- 1 l mlieka
- 2 bobkové listy
- štipka muškátového orecha alebo kvetu
- soľ a biele korenie
- 40 g masla
- 60 g hladkej múky + 40 g múky (aby bola omáčka dostatočne hustá)
POSTUP
- V stredne veľkom kastróle rozpustíme na miernom ohni maslo.
- Potom ho zasypeme múkou, starostlivo premiešame vareškou a necháme asi minútu zasmahnout.
- Zalejeme mliekom, pridáme korenie a za stáleho miešania privedieme k varu.
- Miešame, kým zmes nezíska hustotu a konzistenciu omáčky.
- Nakoniec stiahneme kastról z ohňa.
- Bešamel do lasagní by mal byť hustý.
recepty.cz
Objavte podobné tipy
Bešamelová omáčka so syrom
Syrová Bešamelová omáčka je vhodná na zeleninu i ryby.
INGREDIENCIE
- 20 g strúhaného syra greyerzer, zodpovedá typu ementálu (Primátor, Madeland)
- 1 žĺtok
- 3 lyžice smotany na varenie
- suroviny na základný recept – viz.úvodní recept
POSTUP
- Pripravíme bešamelovú omáčku podľa základného receptu.
- Do hotovej omáčky vmiešame strúhaný syr.
- Keď sa roztaví, dáme bokom.
- Rozšľaháme žĺtok v smotane a pridáme do syrovej omáčky.
- Za stáleho šľahania privedieme k varu a dáme zo sporáka.
- Na záver ešte primiešame 2 lyžice smotany.
womanonly.cz
bešamelovú krém
Bešamel možno použiť aj pri príprave múčnikov, ako základ pre krémy.
INGREDIENCIE
- 200 g maslo
- 200 g cukor múčka
- 2 lyžice rum
- suroviny na základný recept – viz.úvodní recept bez muškátového kvetu
POSTUP
- Pripravíme bešamelovú omáčku podľa základného receptu.
- Maslo si necháme zmäknúť na izbovú teplotu a potom ho s preosiatym cukrom vyšľaháme do peny.
- Potom prejdeme metličkami aj kašu a po častiach ju vešleháme do maslovej peny.
- Ku koncu vmiešame pomaly rum (je lepšie ak má izbovú teplotu, ľadový má tendencie krém zraziť).
- Hotovým krémom môžeme plniť cukroví.
TIP : Plníme s ním hlavně cukroví – ořechy. Do košíčků můžeme vmíchat do krému místo rumu vaječný likér, nebo mandlovou medovinu. Nebo můžeme použít i na bábovku s krémem.
kucharkaprodceru.cz
Základné bešamelovú omáčku dochucujeme podľa potreby ďalšími ingredienciami a korením a tým ju používame buď ako základ pre ďalšie teplé omáčky.
Bešamel môžete použiť tiež miesto syrovej omáčky na rôzne druhy cestovín.