7 najlepších talianskych receptov u vás doma na tanieri. Aký si uvaríte prvý?

Snáď každý miluje stredomorskú kuchyňu.

A preto sme si pre vás pripravili tie najlepšie recepty z talianskej kuchyne.

Chcete domácu pizzu, gnocchi či tiramisu?

To všetko a mnohé ďalšie nájdete v našom článku.

Užite si to!

Lasagne s bešamelom

Lasagne s bešamelom, paradajkovou marinarou, klobásou a hovädzím mäsom sú oveľa lepšie ako klasické lasagne, ako ich poznáte. Vyskúšajte ich a uvidíte sami!

Ingrediencie

Na lasagne:

  • 12 plátkov suchých lasagne
  • 450 g strúhaného syra mozzarella
  • 230 g nastrúhaného parmezánu

Na marinári:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 6 strúčikov cesnaku, nasekaného
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1/2 šálky suchého červeného vína (voliteľne)
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1/4 lyžičky vločiek červeného chilli
  • 800 g drvených paradajok (ideálne San Marzano)
  • 12 lístkov čerstvej bazalky, nasekaných nadrobno

Na bešamel:

  • 1/4 šálky masla, oleja alebo iného tuku
  • 1/4 šálky hladkej múky
  • 1/8 lyžičky soli
  • 1 štipka bieleho korenia
  • 3 šálky mlieka

Na mäsovú zmes:

  • 450 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 450 g pikantných talianskych klobás, bez čriev
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica feniklových semienok
  • 2 lyžičky vločiek červeného chilli
  • 6 strúčikov cesnaku, nasekaného
  • 1 veľká biela cibuľa, nakrájaná
  • 1 marinara omáčka (celá dávka vyššie uvedeného receptu)

Postup

  1. Pripravte si marinaru.
  2. Vo veľkej panvici rozohrejte olej, pridajte cesnak a restujte 2 minúty.
  3. Pridajte víno, paradajkový pretlak, cukor, oregano, soľ a chilli, restujte 2 minúty.
  4. Pridajte paradajky, premiešajte a varte, kým sa mierne nezredukujú, asi 20 minút.
  5. V posledných 10 minútach varenia pridajte bazalku a premiešajte.
  6. Omáčku prípadne dosoľte.
  7. Omáčku môžete nechať tak ako ich alebo ju rozmixovať do hladka.
  8. Na bešamel ohrejte mlieko.
  9. V panvici rozpustite maslo a potom pridajte múku.
  10. Prešľahajte a povarte 1-2 minúty.
  11. Postupne prilievajte teplé mlieko a šľahajte, kým nevznikne hladká omáčka.
  12. Varte niekoľko minút, omáčka zhustne.
  13. Do hrnca pridajte olej, potom semienka feniklu a chilli.
  14. Restujte 30 sekúnd a pridajte cibuľu.
  15. Restujte, kým cibuľa nezmäkne, 2 minúty.
  16. Pridajte cesnak a za stáleho miešania restujte 30 sekúnd.
  17. Pridajte mleté ​​mäso a klobásu a opražte, pričom mäso lyžicou rozdeľte na kúsky.
  18. Po opečení zlejte prebytočný tuk a preložte do kuchynského robota.
  19. Niekoľkokrát pulzujte, kým sa nerozdrobí a nevznikne vám takmer kaša.
  20. Vráťte zmes do hrnca a pridajte marinaru.
  21. Premiešajte.
  22. Zakryte a nechajte omáčku za občasného miešania dusiť na miernom ohni asi 20 minút.
  23. Do zapekacej misy 23×33 cm vložte suché lasagne a podlejte horúcou vodou.
  24. Nechajte 20 minút odpočívať.
  25. Sceďte.
  26. Predhrejte rúru na 175 °C.
  27. Vymažte zapekaciu misu.
  28. Rozotrite časť mäsovej omáčky na dno misky.
  29. Navrch navrstvite 3 alebo viac lasagní, aby pokryli dno.
  30. Lasagne potrite ďalšou mäsovou omáčkou, bešamelom, mozzarellou a parmezánom, všetko rozotrite ku krajom.
  31. Opakujte to 3-4krát, aby ste všetko spotrebovali a nakoniec zavŕšte syry.
  32. Pečte 30 minút, kým nie je povrch zlatisto hnedý.
  33. Pred podávaním nechajte 15 minút odpočinúť.
Lasagne s paradajkovou marinarou, klobásou a hovädzím mäsom, servírované na tanieri.
www.keviniscooking.com

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na domáce lasagne . S mäsom? Zeleninou? Bešamelovou omáčkou? Záleží na vás!

Domáca pizza Margherita

Ochutnajte túto luxusnú pizzu pripravovanú v štandardnej rúre z bežných surovín, ktorú budete chcieť robiť znova a znova.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 1 lyžička kryštálového cukru
  • ½ čajovej lyžičky aktívneho sušeného alebo instantného droždia
  • ¾ lyžičky soli
  • 200 ml (40 °C až 46 °C) teplej vody
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • krupica a hladká múka na posypanie pizze

Na paradajkový základ:

  • 1 šálka pyré alebo drvených konzervovaných paradajok San Marzano
  • 2-3 strúčiky čerstvého cesnaku, prelisované
  • 1 lyžička extra panenského olivového oleja plus viac na pokvapkanie
  • 2-3 veľké štipky soli podľa chuti
  • ¼ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia

Na povrch pizze:

  • 2-3 lyžice jemne nastrúhaného syra parmigiano-reggiano plus ďalšie
  • 200 g čerstvého syra mozzarella, nakrájaného na cca centimetrové kocky
  • 5-6 veľkých lístkov čerstvej bazalky plus ďalšie na ozdobu
  • sušené vločky červeného chilli (voliteľne)

Postup

  1. V mise zmiešajte hladkú múku, cukor, droždie a soľ.
  2. Pridajte teplú vodu a olivový olej a miešajte.
  3. Cesto dajte na pomúčenú pracovnú dosku a tri minúty hneťte.
  4. Poprášte múkou podľa potreby.
  5. Asi po 3 minútach by malo byť hladké, ľahko elastické a lepivé.
  6. Misu vymažte olivovým olejom a vložte cesto do misy.
  7. Zakryte kuchynskou utierkou a nechajte kysnúť na teplom a suchom mieste po dobu 2 hodín.
  8. Umiestnite kameň na pizzu na druhý horný rošt vašej rúry a predhrejte rúru na 285 °C (alebo aspoň na 260 stupňov) po dobu minimálne 1 hodiny.
  9. V miske zmiešajte paradajky, cesnak, olivový olej, korenie a soľ.
  10. Cesto rozdeľte na dve rovnako veľké časti.
  11. Položte cesto na tanier, prikryte plastovou fóliou a nechajte 5 až 10 minút odpočívať.
  12. Posypte lopatu na pizzu lyžicou krupice a poprášte hladkou múkou.
  13. Natiahnite guľu cesta do zhruba 25 cm kruhu.
  14. Pokiaľ cesto vyskočí alebo je príliš pružné, nechajte ho ďalších päť minút odpočívať.
  15. Okraje cesta môžu byť o niečo silnejšie, ale uistite sa, že stred cesta je tenký.
  16. Cesto preneste na lopatu.
  17. Cesto zľahka pokvapkajte olivovým olejom.
  18. Pridajte na cesto zhruba ½ šálky paradajkovej omáčky a ponechajte na všetkých stranách okraj.
  19. Omáčku rovnomerne rozotrite.
  20. Na omáčku nasypte lyžicu syra parmigiano-reggiano.
  21. Pridajte polovicu mozzarelly nakrájanej na kocky a rovnomerne ju rozložte po celej pizze.
  22. Natrhajte niekoľko lístkov bazalky a posypte pizzu.
  23. Pizzu z lopaty jemne posuňte na kameň.
  24. Pečte 7 až 8 minút, alebo kým kôrka a okraje nebudú zlatisto hnedé.
  25. Pizzu lopatou vyberte z rúry, preložte na drevené doštičku, pokvapkajte vrch olivovým olejom, posypte trochou syra a šifonádou z čerstvej bazalky.
  26. Nakrájajte a ihneď podávajte.
Pizza s paradajkovým základom, mozzarellou a bazalkou servírovaná na doske.
www.abeautifulplate.com

Polievka Minestrone

Užite si tento recept na autentickú taliansku polievku Minestrone, ktorá je rýchla a zdravá. Toto luxusné jedlo sa pripravuje z mrkvy, řapíkatého zeleru, paradajok, fazule a cestovín a je výdatné a plné chuti. Druhý deň chutí dokonca ešte lepšie!

Ingrediencie

  • 110 g nakrájanej pancetty
  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1/2 lyžičky drvených vločiek červeného chilli
  • 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
  • 2 stonky stopkového zeleru, nakrájané na kocky
  • 3 veľké mrkvy, nakrájané na kocky
  • 1 a 1/2 šálky zelených fazuliek (orezaných a nakrájaných na cca centimetrové kúsky)
  • 6 strúčikov cesnaku, lisovaného
  • 2 lyžičky talianskeho korenia
  • 5 lyžíc paradajkového pretlaku
  • 1 konzerva (800 ml) nakrájaných paradajok
  • 1 konzerva (800 ml) drvených paradajok
  • 4 šálky vývaru z kuracích kostí
  • 4 šálky vývaru z hovädzích kostí
  • 1 konzerva (425 g) fazule Kidney, scedených a prepláchnutých
  • 1 konzerva (425 g) fazule Cannellini
  • 1 a 1/2 šálky cestovín (použite kolienka)
  • 2 šálky čerstvého špenátu
  • 1/4 šálky čerstvej bazalky, nasekané
  • 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy (asi 1 citrón)
  • soľ a korenie na dochutenie
  • 1/2 šálky parmezánu, strúhaného

Postup

  1. Vo veľkom hrnci na stredne vysokom ohni opražte pancettu do chrumkava, asi 6 minút.
  2. Pomocou dierovanej lyžice preložte pancettu na malý tanier a dajte bokom.
  3. Nechajte na panvici všetok tuk z pancetty.
  4. Pridajte olivový olej a cibuľu a restujte, kým cibuľa nie je priesvitná; asi 5 minút.
  5. Pridajte stopkový zeler, mrkva a zelené fazuľky a varte, kým nezačnú mäknúť, asi 8 minút.
  6. Pridajte cesnak a restujte, kým nebude voňavý, asi 30 sekúnd.
  7. Vmiešajte talianske korenie a paradajkový pretlak.
  8. Pridajte na všetky paradajky, kuracie a hovädzie vývar, dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo a priveďte do varu.
  9. Znížte teplotu na stredne nízku a varte 15 minút.
  10. Vmiešajte oboje fazuľa a cestoviny a varte, kým cestoviny a zelenina nezmäknú, asi 10 minút.
  11. Vmiešajte špenát a varte do zvädnutia, asi 1 minútu.
  12. Zložte z ohňa a vmiešajte bazalku a citrónovú šťavu.
  13. Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
  14. Nalejte do misiek, posypte kúskami pancetty a parmezánom a podávajte teplé.
Polievka z mrkvy, řapíkatého zeleru, paradajok, fazule a cestovín vo veľkej hlbokej panvici.
www.bakerbynature.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie vynikajúce recepty na polievky po taliansky , ktoré sa hodia pre každé ročné obdobie.

Autentické talianske spaghetti

Užite si tieto delikátne špagety s mäsom, paradajkami, bazalkou, cibuľou a mrkvou, ktoré si zamiluje celá vaša rodina a na večeru už nebude chcieť nič iné. Navyše je to tak neuveriteľne jednoduché!

Ingrediencie

  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 3 mrkvy, olúpané a nakrájané
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 250 g mletého bravčového mäsa (voliteľné)
  • 700 g paradajok (čerstvé lúpané a nakrájané paradajky alebo konzervované paradajky San Marzano)
  • 6 nasekaných lístkov čerstvej bazalky (alebo 1-2 lyžičky sušenej bazalky)
  • 1/2 lyžičky cukru
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky korenia
  • hovädzí vývar (ak je potreba, podľa chuti)
  • 500 g špaget

Postup

  1. Vo veľkej hlbokej panvici rozohrejte na strednom plameni olej.
  2. Pridajte cibuľu, mrkvu a cesnak a restujte 1 minútu.
  3. Pridajte mleté ​​hovädzie a bravčové mäso a ďalej restujte.
  4. Keď je mäso opečené a cibuľa mäkká, pridajte paradajky.
  5. Keď paradajky zmäknú a začnú púšťať šťavu (asi 4-5 minút), pridajte bazalku, cukor, soľ a korenie (ak ste použili celé paradajky, roztlačte ich šťouchadlem na zemiaky, aby pustila všetku šťavu).
  6. Varte aspoň 3 hodiny (až 6 hodín) za občasného miešania.
  7. Čím dlhšie budete variť, tým lepšie.
  8. Dôležité: paradajky sa ľahko pripaľujú, preto ich sledujte av prípade potreby pridávajte po troškách hovädzí vývar.
  9. Vo veľkom hrnci uvarte špagety v osolenej vode al dente, sceďte a vráťte do hrnca.
  10. Pridajte omáčku na špagety a miešajte, kým nie sú špagety omáčkou úplne pokryté.
  11. Ihneď podávajte.
Špagety s mäsom, paradajkami, bazalkou, cibuľou a mrkvou na tanieri s vedľa položeným strúhadlom, paradajkami, cesnakom a bazalkou.
www.favfamilyrecipes.com

Tiramisu

Talianske tiramisu je nepečený dezert s chuťou espressa. Tento recept z talianskej kuchyne je autentický, rýchly a jednoduchý. Navyše na jeho prípravu potrebujete iba 6 ingrediencií!

Ingrediencie

  • 3 veľké žĺtky, studené
  • 1 šálka práškového cukru, preosiateho
  • 2 a ¼ šálky mascarpone, studeného
  • 27-36 talianskych cukrárskych piškótov
  • ½ šálky vychladeného uvareného espressa alebo silnej kávy
  • 2 lyžice nesladeného kakaového prášku

Postup

  1. Vo veľkej mise pomocou elektrického šľahača šľahajte žĺtky a práškový cukor na stredne vysokú rýchlosť, kým nebudú krémové a cukor sa úplne rozpustí, 2 až 3 minúty.
  2. Pridajte mascarpone a mixujte na strednú rýchlosť, kým nebude zmes hladká a krémová, asi 1 minútu.
  3. Rýchlo ponorte obe strany piškótov do kávy, 1 až 2 sekundy z každej strany, a položte 9 až 12 piškótov na dno 23 x 18 x 8 cm alebo 20 x 20 x 8 cm zapekacej misy.
  4. Potrebné množstvo cukrárskych piškótov bude závisieť od ich veľkosti a tiež od veľkosti zapekacej misky.
  5. Potrebné množstvo kávy závisí od toho, na ako dlho piškóty ponoríte a ako veľmi nasiaknu.
  6. Neodporúčame piškóty namáčať príliš dlho, inak bude tiramisu veľmi vodnaté.
  7. Asi jednu tretinu krému z mascarpone rozotrite na piškóty.
  8. Opakujte ešte dvakrát, aby sa tiramisu zostavilo takto zdola nahor: piškóty + krém, piškóty + krém, piškóty + krém.
  9. Zapekaciu misu pevne zabaľte do igelitovej fólie, aby sa dovnútra tiramisu nedostal vzduch ani pachy z chladničky.
  10. Dajte do chladničky cez noc asi na 8-12 hodín.
  11. Pred podávaním vrch zľahka poprášte kakaom.
  12. Uchovávajte v chladničke až 3 dni.
Taliansky kávový dezert servírovaný na tanieriku.
www.alsothecrumbsplease.com

Tiež ste fanúšikmi tohto výborného krémového múčnika voňajúceho po káve? Potom vás určite potešia aj naše ďalšie recepty na tiramisu , podľa ktorých pripravíte ako tradičné prevedenie, tak aj jeho obľúbené obmeny.

Domáce talianske gnocchi

Pripravte si domáce talianske gnocchi sami a pekne od nuly. Sú krásne nadýchané av kombinácii s paradajkovou omáčkou a parmezánom je to neuveriteľná lahôdka!

Ingrediencie

Na gnocchi:

  • 4 staré stredné zemiaky (asi 500 g)
  • 1/2 hrnčeka semolinovej múky
  • 1/4 šálky hladkej múky
  • 1 lyžička soli plus 1 polievková lyžica na varenie nokov

Na omáčku z cherry paradajok:

  • 3 šálky cherry paradajok
  • 3 listy bazalky, nakrájané
  • 2 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • 6 lyžíc nastrúhaného parmezánu

Postup

  1. Zemiaky varte 20 minút.
  2. Prepichnite ich nožom, aby ste skontrolovali, či sú hotové, a zlejte ich.
  3. Ihneď olúpte a ešte teplé zemiaky roztlačte.
  4. Odstavte a nechajte ÚPLNE vychladnúť
  5. Za stáleho miešania orestujte na olivovom oleji 2 strúčiky cesnaku.
  6. Vyberte cesnak z panvice.
  7. Pridajte nakrájané cherry paradajky.
  8. Pridajte lístky bazalky a soľ.
  9. Nechajte prikryté dusiť, občas obráťte.
  10. Akonáhle zemiaky vychladnú, zmiešajte ich s múkou a soľou.
  11. Cesto ručne vymiešajte do hladka.
  12. Vezmite malé množstvo cesta, ktoré vám naplní dlaň.
  13. Zrolujte a vytvorte dlhý hrubý špagát.
  14. Nakrájajte do tvaru nokov.
  15. Opakujte, kým sa zo všetkého cesta nevytvarujú halušky.
  16. Na odsadenie objemných nokov môžete použiť doštičku na halušky alebo zadnú časť vidličky.
  17. Halušky mierne zatlačte vidličkou dole.
  18. Halušky dajte na pomúčenú tácku.
  19. Uchovávajte ich oddelene, inak sa k sebe zlepí.
  20. Zaprášte ešte múkou.
  21. Priveďte do varu hrniec s osolenou vodou, rovnako ako pri varení cestovín.
  22. Do vriacej vody vhoďte niekoľko halušiek, nie príliš veľa (len toľko, aby sa zakrylo dno hrnca).
  23. Akonáhle začnú halušky plávať, vyberte ich dierovanou lyžicou, vložte ich priamo do panvice s omáčkou., kde máte omáčku na halušky a jemne vmiešajte.
  24. Akonáhle máte všetky halušky v omáčke, pridajte ďalšiu várku halušiek a takto pokračujte, kým nebudú všetky uvarené.
  25. Gnocchi podávajte ešte teplé s veľkým množstvom parmezánu.
Noky s paradajkovou omáčkou a parmezánom servírované na tanieri.
www.yourguardianchef.com

Hubové risotto

Lahodné krémové talianske risotto so šampiňónmi, bielym vínom, hráškom a parmezánom je úplná bomba! A pritom je tak neuveriteľne jednoduché na prípravu.

Ingrediencie

  • 8 šálok kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 polievkové lyžice masla
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 500 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
  • 1 bobkový list
  • 4 vetvičky tymiánu
  • soľ a mleté ​​čierne korenie podľa chuti
  • 2 šálky arborio ryže
  • 1/2 šálky bieleho vína
  • 1 šálka nastrúhaného parmezánu
  • 3/4 šálky mrazeného hrášku, rozmrazeného
  • 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup

  1. V hrnci na strednom plameni priveďte do varu vývar.
  2. Znížte plameň na minimum.
  3. Vo veľkom hrnci rozohrejte olej.
  4. Pridajte cibuľu a restujte za častého miešania, kým nebude priehľadná, asi 5 minút.
  5. Pridajte 1 lyžicu masla, cesnak, šampiňóny, bobkový list a tymián.
  6. Varte, kým šampiňóny nezmäknú a nezozlátnu, ešte asi 4 minúty, potom dochuťte soľou a čiernym korením.
  7. Vyberte zmes z hrnca.
  8. V hrnci rozpustite zvyšnú lyžicu masla a za rýchleho miešania pridajte ryžu arborio.
  9. Varte, kým nie sú zrná dobre obalené maslom, asi 2 minúty.
  10. Pridajte víno a varte, kým sa víno z väčšej časti nevsiakne.
  11. Naberačkou prilejte asi 1 hrnček horúceho vývaru.
  12. Za častého miešania varte, kým ryža z väčšej časti nevsiakne tekutinu.
  13. Pridávajte zvyšný vývar asi po 1 šálke naraz a pokračujte, aby ryža absorbovala každý pridaný vývar, než pridáte ďalšie.
  14. Často miešajte a varte, kým nie je rizoto al dente a krémové, nie kašovité. (Možno nebudete potrebovať všetok vývar.)
  15. Pridajte hubovú zmes späť do ryže.
  16. Vmiešajte parmezán a hrášok a ozdobte petržlenovou vňaťou.
  17. Podávajte teplé.
Krémové talianske risotto so šampiňónmi, bielym vínom, hráškom a parmezánom v hlbokej panvici s vareškou.
www.delish.com

Pripravili sme pre vás ďalšie famózne recepty na rýchle risotto v podaní českom aj zahraničnom. Inšpirujte sa!

Špecifiká talianskej kuchyne

  • Talianska kuchyňa patrí medzi tzv. stredomorskú kuchyňu , ktorá sa vyznačuje používaním dostatku zeleniny a menej tučného mäsa.
  • Tak ako v iných prímorských štátoch nechýbajú na jedálničku morské ryby, kôrovce a ďalšie morské druhy.
  • A nesmieme zabudnúť na preslávené cestoviny, pizzu a niektoré sladké múčniky .
  • Taliansko bez cestovín by nebolo Taliansko.
  • Vyrába sa ich obrovské množstvo a nemenej je talianskych receptov na ich úpravu.
  • Podávajú sa pri všetkých možných príležitostiach a získali si tak už jednotný názov pasta , čo vždy predstavuje jedlo s cestovinami.
  • Uvarené cestoviny sa v Taliansku podávajú s omáčkami syrovými, mäsovými alebo zeleninovými.
  • Dopĺňajú sa veľmi často strúhaným syrom alebo sa dokonca len so syrom podávajú.
  • Často sa vopred uvarené cestoviny zapekajú s najrôznejšími ďalšími potravinami, medzi ktorými hlavnú rolu hrá, chudé mäso, zelenina a syry a zapekacia omáčka s rôznou chuťou.

A aké talianske jedlo je to vaša NAJ? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.