Bešamelovej recepty: nielen v omáčke

V mnohých receptoch, starších i novších, sa občas objavuje názov omáčky bešamel. Ide o základnú bielu omáčku pripravenú z veľmi svetlé zápražky.

Ako názov napovedá, ide o omáčku pochádzajúce z francúzskej kuchyne a podľa historikov sa nejedná o žiadnu novinku, pretože sa v spísaných receptoch objavila už v 17. storočí.

Aj preto máme k dostaniu veľa receptov na bešamel, a tri z nich vám prinášame v tomto článku.

Bešamel na lasagne

Lasagne patrí k tradičným talianskym receptom, bez bešamelu sa lasagne rozhodne nezaobídu. A domáca príprava sa rozhodne oplatí, chutia skvele.

INGREDIENCIE

základný recept na bešamel

  • 1 l mlieka
  • 2 bobkové listy
  • štipka muškátového orecha alebo kvetu
  • soľ a biele korenie
  • 40 g masla
  • 60 g hladkej múky + 40 g múky (aby bola omáčka dostatočne hustá)

POSTUP

  1. V stredne veľkom kastróle rozpustíme na miernom ohni maslo.
  2. Potom ho zasypeme múkou, starostlivo premiešame vareškou a necháme asi minútu zasmahnout.
  3. Zalejeme mliekom, pridáme korenie a za stáleho miešania privedieme k varu.
  4. Miešame, kým zmes nezíska hustotu a konzistenciu omáčky.
  5. Nakoniec stiahneme kastról z ohňa.
  6. Bešamel do lasagní by mal byť hustý.

 Bešamel na lasagne recepty.cz

Bešamelová omáčka so syrom

Syrová Bešamelová omáčka je vhodná na zeleninu i ryby.

INGREDIENCIE

  • 20 g strúhaného syra greyerzer, zodpovedá typu ementálu (Primátor, Madeland)
  • 1 žĺtok
  • 3 lyžice smotany na varenie
  • suroviny na základný recept – viz.úvodní recept

POSTUP

  1. Pripravíme bešamelovú omáčku podľa základného receptu.
  2. Do hotovej omáčky vmiešame strúhaný syr.
  3. Keď sa roztaví, dáme bokom.
  4. Rozšľaháme žĺtok v smotane a pridáme do syrovej omáčky.
  5. Za stáleho šľahania privedieme k varu a dáme zo sporáka.
  6. Na záver ešte primiešame 2 lyžice smotany.

 Bešamelová omáčka so syrom womanonly.cz

bešamelovú krém

Bešamel možno použiť aj pri príprave múčnikov, ako základ pre krémy.

INGREDIENCIE

  • 200 g maslo
  • 200 g cukor múčka
  • 2 lyžice rum
  • suroviny na základný recept – viz.úvodní recept bez muškátového kvetu

POSTUP

  1. Pripravíme bešamelovú omáčku podľa základného receptu.
  2. Maslo si necháme zmäknúť na izbovú teplotu a potom ho s preosiatym cukrom vyšľaháme do peny.
  3. Potom prejdeme metličkami aj kašu a po častiach ju vešleháme do maslovej peny.
  4. Ku koncu vmiešame pomaly rum (je lepšie ak má izbovú teplotu, ľadový má tendencie krém zraziť).
  5. Hotovým krémom môžeme plniť cukroví.

 TIP : Plníme s ním hlavně cukroví – ořechy. Do košíčků můžeme vmíchat do krému místo rumu vaječný likér, nebo mandlovou medovinu. Nebo můžeme použít i na bábovku s krémem. 

bešamelovú krém kucharkaprodceru.cz

Základné bešamelovú omáčku dochucujeme podľa potreby ďalšími ingredienciami a korením a tým ju používame buď ako základ pre ďalšie teplé omáčky.

Bešamel môžete použiť tiež miesto syrovej omáčky na rôzne druhy cestovín.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.