Vynikajúce a jednoduché recepty na buchty s banánmi na všetky príležitosti. Inšpirujte sa!

Už ste niekedy skúšali recepty na banánovú buchtu? Ak ešte nie, potom je najvyšší čas.

Vďaka ovocnej zložke sú dokonale vláčne, jemné a chuťovo vynikajúce.

Môžete si ich pripraviť ku káve či popoludňajšiemu čaju, ale tiež napríklad na oslavu nejakej udalosti, ako sú sviatky, narodeniny, maturita a mnoho ďalších.

Inšpirujte sa v našom článku a vyskúšajte si niektorý z našich starostlivo zozbieraných receptov.

Jednoduchá banánová buchta

V jednoduchosti je krása, čo platí aj v prípade gastronómie. Často tie najjednoduchšie pokrmy potešia naše chuťové poháriky najviac.

Ostatne nie je to len o sladkostiach. Prejdite si napríklad recepty na slané torty , ktorý môže byť príjemným spestrením pri nejakej oslave či ako výdatná večera.

Ingrediencie:

  • 125 g čerstvého nesoleného masla
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu (alebo 1 vrecko vanilkového cukru)
  • 1 vajce
  • 2 veľmi zrelé banány
  • 190 g polohrubej múky
  • 60 ml mlieka

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a vymastíme si formu maslom a vysypeme múkou. Môže to byť tortová forma, na biskupský chlebíček alebo skrátka čo máme.
  • Maslo, cukor a vanilku dáme do hrnca a na strednom ohni rozpustíme.
  • Odstavíme a pridáme banány, ktoré si ešte predtým roztlačíme vidličkou v miske.
  • Prihodíme vajcia a dôkladne rozmiešame.
  • Po častiach vmiešame múku a mlieko na striedačku.
  • Hotové cesto nalejeme do pripravenej formy a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme zhruba 30 – 35 minút, pričom skontrolujeme pomocou špajle, či je cesto uprostred dobre prepečené.
  • Potom vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Až potom vyklopíme z formy.

Tip: Ak chceme, aby mala buchta chrumkavý povrch, posypeme ju po naliatí do formy menšou vrstvou kryštálového cukru.

Múčnik z banánu k rannej káve.
Zdroj: http://allrecipes.co.uk

Buchta z banánu s krémovou polevou

Vláčny múčnik je to najlepšie, čo si môžeme dať k popoludňajšej káve alebo napríklad ráno k čaju. Občas nie je na škodu aj trochu náročnejšia príprava, keď výsledok stojí za to.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 3 veľké zrelé banány
  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2/3 kocky zmäknutého nesoleného masla
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 3 vajcia veľkosti L
  • 3 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 1/2 hrnčeka cmaru

Na krémovú polevu:

  • 1 balenie plnotučného krémového syra (250 g)
  • 1/2 kocky zmäknutého neslaného masla
  • 3 hrnčeky práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/8 lyžičky soli

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 180 stupňov a vymazaním formy na pečenie, ideálne tortové.
  • V miske roztlačíme banány vidličkou alebo pomocou ručného mixéra.
  • Do inej misky dáme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu i soľ, premiešame a zatiaľ odložíme.
  • V nádobe kuchynského robota vyšľaháme maslo na najvyššie otáčky, aby bolo hladké a krémové asi 1 minútu. Prisypeme oba druhy cukru a šľaháme vysokou rýchlosťou po dobu 2 minút.
  • K maslu dáme vajcia aj vanilku a na strednú rýchlosť znova našľaháme, aby sa všetko spojilo.
  • Maslovú zmes pridáme do misy k banánom a zamiešame. Pridáme suché prísady na striedačku s cmarom a ručným mixérom na strednú rýchlosť premiešame.
  • Cesto bude hustejšie a môžu sa utvoriť hrudky, ale to vôbec nie je prekážkou. Preložíme ho do pripravenej formy a pečieme 45 – 50 minút.
  • Akonáhle je buchta uprostred upečená, môžeme ju vybrať a nechať vychladnúť. Medzitým pripravíme polevu.
  • Do misy dáme smotanový syr s maslom a na najvyššie otáčky mixujeme pomocou ručného mixéra tak dlho, až bude zmes hladká a krémová.
  • Prisypeme cukor, soľ, prilejeme vanilku a pri nízkych otáčkach šľaháme 30 sekúnd. Potom nastavíme najvyššiu rýchlosť a necháme šľahať 2 minúty.
  • Kto chce hustejšiu polevu, pridá ešte 1/4 hrnčeka práškového cukru. Hotovú polevu rozotrieme na vychladnutú buchtu a dáme na 1 hodinu vychladiť do chladničky.
Delikátna banánový tortu s polevou.
Zdroj: https://sallysbakingaddiction.com

Sladký ovocný bochník

Táto banánová buchta nie je nijako zložitá na prípravu a výsledok chutí skvele. Napríklad na posedenie s priateľmi je ideálny.

Ingrediencie:

  • 140 g zmäknutého masla
  • 140 g cukru krupica
  • 2 veľké vajcia
  • 140 g polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 zrelé banány
  • 50 g cukru múčka
  • 2 – 3 lyžičky vody

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie (ideálne tortovú).
  • Do misy dáme zmäkčené maslo, smotanu, krupicový cukor a šľaháme, kým nie je zmes našuchorená a ľahučká.
  • Postupne pridáme vajcia a 140 g múky. Šľaháme asi 30 sekúnd.
  • Potom prisypeme zvyšok múky, kypriaci prášok do pečiva a prihodíme roztlačené banány.
  • Dôkladne zamiešame a preložíme do pripravenej formy na pečenie.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 45 – 50 minút, pričom v polovici pečenia pre istotu skontrolujeme, či už nie je buchta pečená, pretože dĺžka pečenia sa môže líšiť podľa typu použitej formy.
  • Vyberieme z rúry a necháme 10 minút odpočinúť. Potom vyklopíme z formy a dáme vychladnúť na kuchynskú mriežku.
  • Nakoniec si ešte pripravíme polevu zmiešaním práškového cukru a vody. Poleva by mala byť riedka, ale neroztekať sa.
  • Polevu rozotrieme na vychladnutú tortu a ozdobíme sušenými banánovými chipsami alebo plátkami čerstvého banánu.

Tip: Vynikajúca je tiež čokoládová poleva a posyp z nasekaných mandlí či čokoládových hobliniek. Dajú sa použiť napríklad recepty na čokoládové polevy na pečivo .

Brilantný banánový múčnik.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com

Banánová buchta s tvarohom

Buchta je vďačným kandidátom na každú príležitosť. Keď sa ponáhľame, môžeme si ju dať ráno na raňajky, alebo vziať na desiatu do práce, prípadne sa na nej tešiť k popoludňajšej káve. Pokojne to ale môže byť aj darček pre niekoho blízkeho, kto rád maškrtí av pečení nie je veľmi zdatný.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1/2 kocky čerstvého neslaného masla
  • 250 g tvarohu
  • 3 lyžice vanilkového pudingu
  • 2 vajcia
  • 2 – 3 lyžičky vanilkového extraktu
  • 160 ml mlieka
  • 2 zrelé banány

Postup:

  • Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 170 stupňov a formu vymažeme tukom aj vysypeme múkou. Kto chce, môže dať namiesto toho papier na pečenie.
  • Dôležité je, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu, než ich vôbec začneme spracovávať.
  • Do misy dáme maslo s cukrom a pomocou ručného mixéra šľaháme, až bude ľahké a nadýchané.
  • Prilejeme vanilkový extrakt, vajcia a poriadne našľaháme. Postupne začneme prisypávať múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva. Mixér zapneme na nízky stupeň, aby sa to nešľahalo tak rýchlo.
  • Pridáme vidličkou roztlačené banány, tvaroh aj puding a jemne premiešame vareškou, aby sa všetko spojilo.
  • Cesto nalejeme do pripravenej formy a niekoľkokrát s ňou klikneme dnom o stôl.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 25 až 30 minút. Špajlí skontrolujeme, ako je cesto prepečené a keď nelepí, máme vyhrané.
  • Hotovú buchtu vyberieme z rúry na drôtený stojan a necháme 10 – 15 minút odpočinúť. Potom otočíme formu dnom nahor a tortu vyklepneme na kuchynskú mriežku. Necháme vychladnúť.
  • Môžeme ešte pocukrovať alebo ozdobiť čokoládovou polevou, ale nie je to nutné, pretože buchta je skvelá aj len tak bez ničoho.
Brilantný banánový múčnik.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com

Maslová buchta s čokoládovou polevou

Tento banánový múčnik sa vám bude doslova rozplývať na jazyku a jeden kúsok vám rozhodne nebude stačiť.

Ingrediencie:

Na korpus:

  • 1/2 kocky čerstvého neslaného masla
  • 3/4 hrnčeka trstinového cukru
  • 2 vajcia veľkosti L
  • 2 veľké banány
  • 1 lyžička vanilkovej esencie
  • 1 polievkové lyžice rumu
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžice mlieka
  • 1 3/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva

Na polevu:

  • 1 balenie čokoládovej polevy
  • 1 polievková lyžica masla
  • 1 – 2 lyžice vriacej vody

Postup:

  • Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov. Okrúhlu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie.
  • Do misy dáme zmäknuté maslo s cukrom a šľaháme do peny.
  • Potom po jednom zašľaháme vajcia a vanilkovú esenciu.
  • Primiešame banány, ktoré ešte predtým roztlačíme vidličkou a znova premiešame, aby sa suroviny pekne spojili.
  • Mlieko zmiešame so sódou, vlejeme do misy a zamiešame.
  • Múku premiešame s kypriacim práškom do pečiva a vmiešame do zmesi. Miešame tak dlho, až bude cesto hladké a jemné.
  • Hotové cesto prelejeme do nachystanej tortovej formy a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme zhruba 40 – 45 minút.
  • Akonáhle je špajľa po zapichnutí do strednej časti cesta čistá, môžeme buchtu vynadať a nechať 10 minút odpočívať. Až potom ju vyklopíme na kuchynský drôtený stojan, aby úplne vychladla.
  • Vo chvíli, keď je buchta studená, môžeme sa pustiť do prípravy polevy.
  • V malej miske zmiešame čokoládovú polevu, s maslom a horúcou vodou. Miešame do hladkej konzistencie. Potom už len stačí preniesť na tortu a rozotrieť po celom povrchu aj po stranách.
Banánová buchta s čokoládou.
Zdroj: https://www.chelsea.co.nz

Dezert s vôňou banánov

Táto buchta je jednoduchšia verzia klasickej banánovej torty, len na bežnom pekáči/plechu. Má skvelú chuť, je vláčny a jemný. Ako ochutnáte, budete mať chuť zjesť celý plech na posedenie.

Ingrediencie:

Na korpus:

  • 3 veľmi zrelé banány
  • 8 polievkových lyžíc zmäknutého masla
  • 3/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/4 hrnčeka krupicového cukru
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička škorice
  • 1/2 lyžičky soli
  • 1 hrnček mletých vlašských orechov

Krémová poleva:

  • 1 balenie smotanového syra (250 g)
  • 1/2 kocky zmäknutého čerstvého masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 4 hrnčeky práškového cukru

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a formu na pečenie vystriekame kuchynským sprejom.
  • Vo veľkej mise roztlačíme banány a pridáme k nim maslo s cukrom. Pomocou ručného mixéra šľaháme na strednú rýchlosť zhruba 2 až 3 minúty.
  • Pridáme vanilku, vajcia a miešame, až sa všetko spojí.
  • Nakoniec pridáme zvyšné suroviny a dôkladne premiešame, aby vzniklo krásne hladké a jemné cesto bez hrudiek.
  • Prelejeme do formy na pečenie a umiestnime do predhriatej rúry.
  • Pečieme asi 20 – 27 minút, záleží na type rúry. Pre istotu je lepšie cesto zhruba po 20 minútach skontrolovať špajľou, či už nie je v strednej časti hotové.
  • Keď je buchta vychladnutá, pripravíme si polevu.
  • V miske rozšľaháme smotanový syr, maslo a vanilkový extrakt. Pridáme práškový cukor, vždy po jednom hrnčeku a miešame, kým sa úplne nespoja s ostatnými surovinami. Takto postupne začleníme do polevy všetky 4 hrnčeky.
  • Hotovú polevu rozotrieme na vychladnutú tortu, uhladíme a ozdobíme plátkami banánu, orechmi alebo napríklad čokoládovými hoblinami.
Luxusná banánový torta s krémovou glazúrou.
Zdroj: https://mildlymeandering.com

Bezvaječná vegánska torta

Zdravá banánová buchta môže byť rovnako chutná ako tá klasická, len ju musí človek vedieť pripraviť a hlavne použiť tie správne suroviny v tom najlepšom možnom pomere.

Ingrediencie:

  • 4 veľké zrelé banány
  • 1 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 štipka soli
  • 1/2 hrnčeka trstinového cukru
  • 2/3 hrnčeka slnečnicového oleja
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrsť delených vlašských orechov
  • 1 hrsť sušeného ovocia (hrozienka, papaya atď.)

Postup:

  • Prvým krokom bude predhriatie rúry na 180 stupňov a vyloženie formy na pečenie papierom na pečenie.
  • Banány dáme do misky a vidličkou dôkladne roztlačíme. Pridáme cukor, olej, vanilkový extrakt a premiešame, aby sa cukor úplne rozpustil.
  • Celozrnnú múku, jedlú sódu, prášok do pečiva i soľ zmiešame v inej miske a potom primiešame do mokrých ingrediencií.
  • Prihodíme nakrájané vlašské orechy, sušené ovocie a znova zamiešame.
  • Cesto preložíme do formy na pečenie, jemne s ňou klikneme o dosku stola, uhladíme cesto a vložíme do predhriatej rúry.
  • Necháme piecť asi tak 45 – 50 minút. Keď začne buchta rýchlo hnednúť, prikryjeme ju alobalom či papierom na pečenie.
  • Na kontrolu zapichneme špajľu do strednej časti. Pokiaľ ju vytiahneme čistú, máme upečené.
  • Hotovú buchtu vyberieme z rúry a opatrne vyklopíme z formy. Kto chce, môže ju nechať najskôr pár minút odpočinúť, aby nebola pri vyklápaní taká horúca.
  • Potom už len stačí nakrájať a servírovať.

Tip: K tejto buchte sa perfektne hodí čokoládová či citrónová poleva a ako nápoj luxusné domáce kakao.

Banánová celozrnná buchta pre vegánov bez vajec.
Zdroj: https://www.vegrecipesofindia.com

Kakaovo-banánová buchta na plech

Máte doma príliš zrelé banány, ktoré už nemáte chuť jesť, ale je vám ľúto ich len tak vyhodiť? V tom prípade ich spracujte pri pečení a vykúzlite z nich nejaký dobrý múčnik, ako je napríklad tento.

Ingrediencie:

  • 4 veľké zrelé banány
  • 125 ml extra panenského olivového oleja
  • 3 vajcia
  • 265 g prírodného cukru
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 225 g samokypriacej múky
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička rumu
  • 2 lyžice kakaa
  • 3 lyžice mlieka

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a do formy na pečenie umiestnime papier na pečenie.
  • Banány dáme do misky a pomocou vidličky dôkladne roztlačíme. Pokiaľ na to nemáme dosť sily, použijeme ručný mixér.
  • Pridáme olivový olej, cukor, vanilku, mlieko, vajcia a premiešame.
  • Prisypeme múku zmiešanú so škoricou aj kakaom a znovu starostlivo zamiešame.
  • Nalejeme do formy na pečenie (ideálne tortové) a uhladíme.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 45 minút.
  • Upečenú buchtu vyberieme von a odložíme tak na 15 minút stranou, aby trochu vychladla.
  • Potom ju vyklopíme z formy a počkáme, kým bude úplne studená.
  • Pred servírovaním môžeme ozdobiť zmrzlinou, šľahačkou alebo aj čokoládovým toppingom.

Tip: Ak chceme chuť buchty ešte trochu vylepšiť, môžeme pridať hrozienka, čerstvé jahody alebo napríklad sušenú papayu.

Banánový tortu z jednej formy.
Zdroj: https://www.foodfromportugal.com/

Buchta ako torta

Zložité receptúry sú niekedy zbytočnosťou, keď človek narazí na pochúťku, ktorá je rýchlo pripravená, perfektne chutí a je dokonale vláčna. No a pokiaľ je v hlavnej úlohe ešte navyše banán, je úspech zaručený.

Ingrediencie:

Na korpus:

  • 1/2 hrnčeka zmäknutého nesoleného masla
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 vajce veľkosti L
  • 1 – 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 4 mäkké banány
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžičky kuchynskej jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
  • 1 lyžička škorice

Poleva:

  • 1 hrnček zmäknutého nesoleného masla
  • 1 balenie smotanového syra izbovej teploty (250 g)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 4 hrnčeky práškového cukru
  • 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie

Postup:

  • Na začiatok si samozrejme predhrejeme rúru na 170 stupňov a pripravíme si dve okrúhle tortové formy, ktoré vymažeme maslom a vysypeme múkou.
  • Do veľkej misy dáme zmäknuté maslo, cukor aj smotanu a pomocou ručného mixéra šľaháme asi 3 minúty, aby bola zmes pekne nadýchaná.
  • Prihodíme vajcia, vanilku a banány, ktoré si predtým v malej miske roztlačíme pomocou vidličky. Znovu premiešame.
  • Pridáme polohrubú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ i škoricu a šľaháme niekoľko minút, kým nebude zmes pekne hladká, jemná a nadýchaná.
  • Cesto si rozdelíme rovnomerne do dvoch foriem a dáme piecť zhruba na 25 minút.
  • Akonáhle je špajľa po zapichnutí do stredu torty čistá a nelepí, máme korpus upečený.
  • Vyberieme ho z rúry a na 10 minút odložíme nabok. Potom ich preklopíme z formy na kuchynskú mriežku či tortový stojan a necháme úplne vychladnúť.
  • Až keď sú oba korpusy úplne vychladnuté, prichádza na rad poleva.
  • V miske našľaháme maslo so smotanovým syrom po dobu 4 minút. Musí byť ľahučké a nadýchané.
  • Pridáme vanilku, smotanu na šľahanie, práškový cukor a šľaháme ďalších 5 minút, pričom počas šľahania pravidelne zoškrabujeme polevu zo stien misy.
  • Na tanier alebo tortový stojan mázneme trochu polevy, položíme naň prvý korpus a natrieme polovicou polevy.
  • Dáme na to druhý korpus a na ten dáme druhú polovicu polevy a rovnomerne rozotrieme po celom povrchu aj po stranách.
  • Pri servírovaní môžeme ešte ozdobiť plátkami čerstvého banánu a šľahačkou, prípadne na tanierik pridať kopček zmrzliny, treba je dobrá vanilková alebo rovno banánová, nech máme banánové hody komplet.

Tip: Ak potrebujete pripraviť tortu na nejaké príležitosti a máte medzi hosťami niekoho, kto nemá rád banány, skúste pripraviť iné recepty na tortové korpusy .

Vynikajúca banánová buchta v štýle torty s krémom.
Zdroj: https://www.shugarysweets.com

Múčnik z tortovej zmesi

Tak táto banánová buchta s luxusnou maslovou polevou privedie vaše chuťové bunky takmer do extázy. Po prvom súste budú doslova tancovať. Nebudete sa môcť nabažiť a rozdeliť sa s ostatnými.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 balenie krabicovej zmesi na žltú tortu (435 g)
  • 3 zrelé banány
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
  • 2 veľké vajcia (ideálne veľkosť L)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 lyžička rumu

Na polevu:

  • 1 hrnček čerstvého masla (musí mať izbovú teplotu)
  • 1/2 hrnčeka kakaa (najlepšie holandského, ale použijeme, čo máme aj kakaový prášok môže byť)
  • 4 hrnčeky cukru múčka
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 4 – 5 lyžíc kyslej smotany

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a formu na pečenie nastriekame sprejom na pečenie.
  • Banány olúpeme, dáme do misky a pomocou vidličky starostlivo roztlačíme. Prilejeme olej, vanilku aj vajcia a pomocou ručného mixéra našľaháme do peny.
  • Hneď prisypeme zmes na žltý koláč a miešame, až sa všetko spojí a vznikne hladké cesto.
  • To nalejeme do nachystanej formy a rovnomerne rozprestrieme.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 25 až 30 minút, pričom skontrolujeme, či je cesto upečené zabodnutím špajle do stredu buchty.
  • Vyberieme z rúry, necháme 15 minút odpočinúť a preklopíme na kuchynskú mriežku. Než budeme aplikovať polevu, musí byť korpus úplne studený.
  • Do misy dáme maslo, kakao/kakaový prášok a ručným mixérom šľaháme, až bude zmes krásne krémová.
  • Pridáme práškový cukor, vanilku aj kyslú smotanu (ak nemáme, dáme smotanu na šľahanie) a znovu šľaháme, až sa všetko spojí a poleva bude hladká.
  • Hotovú polevu rozotrieme na tortu, ktorú si však ešte predtým rozkrájame na jednotlivé dieliky a až potom ozdobíme polevou.
  • Necháme v chladničke asi 1 hodinu vychladiť a potom už len stačí rozdeliť jednotlivé dieliky na tanieriky.
Banánový tortu s maslovou polevou.
Zdroj: https://www.cookiedoughandovenmitt.com

Banánový tortu s čokoládovými lupienkami

Pripravte si úplne jednoduchý múčnik, ktorý je plný lahodného ovocia a hlavne čokolády, bez ktorej by to v ríši sladkostí vôbec nebolo ono.

Ingrediencie:

  • 75 g rozpusteného masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • 225 g samokypriacej múky
  • 3 zrelé veľké banány
  • 100 g čokoládových lupienkov
  • 75 g čokoládovej polevy

Postup:

  • Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a formu vyložíme papierom na pečenie, alebo vymažeme zmäknutým maslom.
  • Do misy rozklepneme vajcia, pridáme rozpustené maslo, cukor, múku a čokoládové lupienky, starostlivo premiešame.
  • V inej miske roztlačíme banány a prihodíme do cesta.
  • Pokiaľ nechceme miešať ručne, môžeme použiť ručný mixér na stredný stupeň.
  • Akonáhle je cesto pekne nadýchané a hladké, prelejeme ho do pripravenej formy na pečenie a uhladíme povrch.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 40 až 50 minút.
  • Hotovú buchtu vyberieme z rúry, na 10 minút dáme oddýchnuť, potom vyklopíme.
  • Necháme vychladnúť a nakoniec ozdobíme čokoládovou polevou.
Rýchly múčnik z banánov s čokoládovou polevou.
Zdroj: https://www.tamingtwins.com

Črepníková buchta

Máte doma prebytok banánov a sú už také zrelé, že máte chuť ich vyhodiť? To by bola veľká škoda, pretože z nich môžete pripraviť skvelú vláčnu buchtu, po ktorej sa budete olizovať až nad obočím.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1/3 hrnčeka zmäknutého masla
  • 3/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 vajce
  • 2 zrelé banány
  • 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 2 polievkové lyžice kyslej smotany

Na polevu:

  • 1/4 hrnčeka zmäknutého masla
  • 1/4 hrnčeka smotanového syra
  • 2 1/2 hrnčeka práškového cukru
  • 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžice smotany na šľahanie

Postup:

  • Ako už tradične začneme tým, že si predhrejeme rúru na 180 stupňov a vymažeme formu na pečenie maslom a vysypeme múkou.
  • Do misky dáme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu aj soľ a zmiešame.
  • V inej miske našľaháme maslo, cukor a vanilku. Šľaháme tak dlho, až bude zmes pekne nadýchaná, zhruba 3 minúty.
  • Banány roztlačíme v malej miske vidličkou a pridáme k maslu. Dôkladne zašľaháme a pridáme suché suroviny na striedačku s kyslou smotanou.
  • Zamiešame, aby vzniklo hladké cesto, a to prelejeme do pripravenej formy na pečenie.
  • Dáme piecť na 30 – 35 minút, potom vyberieme z rúry a odložíme na 10 minút bokom.
  • Vyklopíme na stojan či kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť.
  • Pripravíme si polevu našľahaním masla a smotanového syra po dobu 1 minúty.
  • Potom prisypeme cukor, soľ aj smotanu a šľaháme 3 minúty, aby bola poleva nadýchaná.
  • Polevou prelejeme povrch buchty/torty a necháme v chladničke asi 1 hodinu zatuhnúť.

Pre ešte lepšiu chuť môžeme zmiešať 2 lyžice mlieka a 1/2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy a touto zmesou potrieť korpus predtým, než naň nanesieme smotanovú polevu.

Banánová buchta črepníková so smotanovou perinou.
Zdroj: https://anitalianinmykitchen.com

Cuketový dezert so smotanovou polevou

Banánová buchta, do ktorej sa pridá zelenina? Nič nie je nemožné, stačí len vhodne kombinovať suroviny a máte vynikajúcu pochúťku, ktorá je úplne dokonalá chuťou aj konzistenciou.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky jemnej morskej soli

2 zrelé banány

  • 1 hrnček strúhanej cukety
  • 1 vajce
  • 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Poleva:

  • 75 g smotanového syra
  • 4 polievkové lyžice zmäknutého neslaného masla
  • 2 hrnčeky práškového cukru
  • 1 lyžica mlieka
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

Postup:

  • Predhrejeme rúru na 180 stupňov a vyložíme pekáč papierom na pečenie. Pokiaľ ho nemáme, vystriekame ho kuchynským sprejom na pečenie alebo vymastíme maslom a vysypeme múkou.
  • Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, škoricu, prášok do pečiva, soľ aj jedlú sódu a dáme zatiaľ na stranu.
  • Do strednej misky vhodíme olúpané banány a roztlačíme vidličkou. Pridáme cukeru, vajcia, rastlinný olej, vanilkový extrakt a ručným mixérom našľaháme.
  • Mokré prísady vmiešame do suchých a premiešame, aby bolo cesto hladké.
  • Rozprestrieme cesto do pekáča a vložíme do rúry. Pečieme cca 35 – 40 minút. Akonáhle začne povrch získavať zlatohnedú farbu, vyskúšame ho uprostred špajdľou.
  • Upečenú buchtu vyberieme z rúry a odložíme na mriežku, aby vychladla. To môže trvať asi 1 hodinu.
  • Potom vyklopíme z pekáča na veľkú tácku alebo čistý papier na pečenie a pripravíme si polevu.
  • V stredne veľkej miske našľaháme smotanový syr s maslom a cukrom.
  • Pridáme mlieko s vanilkovým extraktom a veľmi dôkladne našľaháme.
  • Hotovou polevou rozotrieme rovnomerne po celej ploche a potom už len nakrájame na kúsky.
Cuketovo-banánový tortu s polevou zo smotanového syra.
Zdroj: https://www.bettycrocker.com

Torta s vanilkovo-citrónovou polevou

Jednoduchá a rýchla, presne taká je táto buchta z banánov, po ktorej sa u vás len zapráši. Je úžasne vláčna, jemná a prevonia celú domácnosť.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 125 g zmäknutého masla
  • 110 g trstinového cukru
  • 2 vrecká vanilkového cukru
  • 2 vajcia veľkosti L
  • 3 veľmi zrelé banány
  • 1 polievkovú lyžicu mlieka
  • 225 g samokypriacej múky
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky jedlej sódy
  • 1 lyžica rumu

Vanilkovo-citrónová poleva:

  • 150 g práškového cukru
  • 10 g rozpusteného masla
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy z chemicky neošetreného citróna

Postup:

  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov. Ak máme teplovzdušnú, stačí 160 °C. Nachystáme si guľatú tortovú formu a vyložíme ju papierom na pečenie.
  • Do misy dáme maslo, cukor, vanilku a našľaháme, aby bola zmes pekne nadýchaná a krémová. Po jednom pridáme vajcia a každé dôkladne zašľaháme.
  • Vidličkou roztlačíme v malej miske banány a prihodíme do maslovej zmesi. Premiešame a vmiešame mlieko.
  • Múku so škoricou a jedlou sódou preosejeme do misy a po častiach zamiešame do mokrých prísad. Miešame tak dlho, až sa všetky suroviny prepoja na hladké cesto.
  • Preložíme do pripravenej formy a uhladíme povrch, aby bolo cesto rozprestreté rovnomerne.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 40 – 45 minút. Upečenú buchtu vyberieme z rúry a necháme 10 minút odpočívať.
  • Akonáhle je torta úplne vychladnutá, pripravíme si vanilkovo-citrónovú poelvu.
  • Do strednej misky preosejeme práškový cukor, pridáme maslo, vanilku, citrónovú šťavu a dôkladne miešame, aby bola poleva hladká, bez hrudiek s jemnou konzistenciou.
  • Vyklopíme na povrch torty/buchty a rozprestrieme po celej ploche a keď nám vyjde, tak pokojne aj po stranách.
  • Kto chce, môže ešte posypať kúskami čokolády, nasekanými orechmi, posypať škoricou alebo nechať len tak.
Jednoduchý recept na banánovú buchtu s vanilkovo-citrónovou polevou.
Zdroj: https://queen.com.au

Karamelový dezert s vôňou banánov

Ak chcete svojich blízkych či priatelia prekvapiť luxusným múčnikom, ktorý tak trochu pripomína tak trochu anglický dezert, potom rozhodne siahnite po tejto vynikajúcej banánovej buchte s prelivom.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 1 3/4 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/2 hrnčeka rozpusteného vlažného masla
  • 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 3 zrelé banány
  • 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu

Karamelová omáčka:

  • 1 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 1/2 hrnčeka kukuričného sirupu
  • 4 lyžice nesoleného masla
  • Štipka soli

Postup:

  • Začneme rúrou, ktorú predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si aj vyšší pekáč, do ktorého dáme papier na pečenie.
  • V strednej miske zmiešame múku, jedlú sódu, soľ a prášok do pečiva.
  • Do inej misky dáme maslo s cukrom a našľaháme pomocou ručného mixéra.
  • Pridáme banány, ktoré si vidličkou roztlačíme na tanieri alebo v malej miske, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt, vajcia a dôkladne rozmiešame.
  • Pri nízkych otáčkach vmiešame zmes múky a miešame, až je cesto hladké. Takto pripravené cesto nalejeme do pekáča, uhladíme a dáme piecť na 35 minút.
  • Medzitým si pripravíme omáčku. Smotanu na šľahanie, hnedý cukor, kukuričný sirup, maslo i soľ privedieme do varu pri strednej teplote a za stáleho šľahania necháme variť, až kým sa všetok cukor úplne nerozpustí.
  • Stiahneme teplotu a pri miernom vare necháme omáčku zhustnúť. Nezabúdame pravidelne miešať. Zahustenie trvá asi 15 minút.
  • Omáčka by mala svojou konzistenciou pripomínať javorový sirup, pričom keď začne chladnúť, zhustne ešte viac.
  • Zložíme z platne, necháme chvíľu odstáť a vyberieme upečenú buchtu z rúry, ktorú necháme 30 minút odpočívať.
  • Potom ju nakrájame na kúsky (9 štvorcov alebo 12 obdĺžnikov) a na tanieri vždy každý kúsok zalejeme omáčkou. Ozdobíme pekanovými orechmi a nakrájanými banánmi.
  • Kto chce, môže ešte pridať trochu javorového sirupu alebo čokoládový topping.
Luxusná banánový torta s karamelovým prelivom.
Zdroj: https://www.onceuponachef.com

Vanilkový extrakt sa objavuje v rade receptúr, ale viete, ako sa vlastne vyrába? Mrknite na toto zaujímavé video, kde sa dozviete všetko potrebné.

The Making of Nielsen-Massey Vanilla Extract

Banány si dávame do kokteilu, do ciest, ovocných šalátov alebo napríklad k müsli do zdravých raňajok, ale viete, ako zdĺhavý proces sprevádza cestu každého banánu z plantáže až do obchodov av podstate na náš stôl? To opisuje nasledujúce video.

The Journey Of Bananas: From Land To Your Hand

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.