Už ste niekedy skúšali recepty na banánovú buchtu? Ak ešte nie, potom je najvyšší čas.
Vďaka ovocnej zložke sú dokonale vláčne, jemné a chuťovo vynikajúce.
Môžete si ich pripraviť ku káve či popoludňajšiemu čaju, ale tiež napríklad na oslavu nejakej udalosti, ako sú sviatky, narodeniny, maturita a mnoho ďalších.
Inšpirujte sa v našom článku a vyskúšajte si niektorý z našich starostlivo zozbieraných receptov.
Jednoduchá banánová buchta
V jednoduchosti je krása, čo platí aj v prípade gastronómie. Často tie najjednoduchšie pokrmy potešia naše chuťové poháriky najviac.
Ostatne nie je to len o sladkostiach. Prejdite si napríklad recepty na slané torty , ktorý môže byť príjemným spestrením pri nejakej oslave či ako výdatná večera.
Ingrediencie:
- 125 g čerstvého nesoleného masla
- 150 g krupicového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu (alebo 1 vrecko vanilkového cukru)
- 1 vajce
- 2 veľmi zrelé banány
- 190 g polohrubej múky
- 60 ml mlieka
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a vymastíme si formu maslom a vysypeme múkou. Môže to byť tortová forma, na biskupský chlebíček alebo skrátka čo máme.
- Maslo, cukor a vanilku dáme do hrnca a na strednom ohni rozpustíme.
- Odstavíme a pridáme banány, ktoré si ešte predtým roztlačíme vidličkou v miske.
- Prihodíme vajcia a dôkladne rozmiešame.
- Po častiach vmiešame múku a mlieko na striedačku.
- Hotové cesto nalejeme do pripravenej formy a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme zhruba 30 – 35 minút, pričom skontrolujeme pomocou špajle, či je cesto uprostred dobre prepečené.
- Potom vyberieme z rúry a necháme vychladnúť. Až potom vyklopíme z formy.
Tip: Ak chceme, aby mala buchta chrumkavý povrch, posypeme ju po naliatí do formy menšou vrstvou kryštálového cukru.

Buchta z banánu s krémovou polevou
Vláčny múčnik je to najlepšie, čo si môžeme dať k popoludňajšej káve alebo napríklad ráno k čaju. Občas nie je na škodu aj trochu náročnejšia príprava, keď výsledok stojí za to.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 3 veľké zrelé banány
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 2/3 kocky zmäknutého nesoleného masla
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 3 vajcia veľkosti L
- 3 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 1/2 hrnčeka cmaru
Na krémovú polevu:
- 1 balenie plnotučného krémového syra (250 g)
- 1/2 kocky zmäknutého neslaného masla
- 3 hrnčeky práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/8 lyžičky soli
Postup:
- Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 180 stupňov a vymazaním formy na pečenie, ideálne tortové.
- V miske roztlačíme banány vidličkou alebo pomocou ručného mixéra.
- Do inej misky dáme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, škoricu i soľ, premiešame a zatiaľ odložíme.
- V nádobe kuchynského robota vyšľaháme maslo na najvyššie otáčky, aby bolo hladké a krémové asi 1 minútu. Prisypeme oba druhy cukru a šľaháme vysokou rýchlosťou po dobu 2 minút.
- K maslu dáme vajcia aj vanilku a na strednú rýchlosť znova našľaháme, aby sa všetko spojilo.
- Maslovú zmes pridáme do misy k banánom a zamiešame. Pridáme suché prísady na striedačku s cmarom a ručným mixérom na strednú rýchlosť premiešame.
- Cesto bude hustejšie a môžu sa utvoriť hrudky, ale to vôbec nie je prekážkou. Preložíme ho do pripravenej formy a pečieme 45 – 50 minút.
- Akonáhle je buchta uprostred upečená, môžeme ju vybrať a nechať vychladnúť. Medzitým pripravíme polevu.
- Do misy dáme smotanový syr s maslom a na najvyššie otáčky mixujeme pomocou ručného mixéra tak dlho, až bude zmes hladká a krémová.
- Prisypeme cukor, soľ, prilejeme vanilku a pri nízkych otáčkach šľaháme 30 sekúnd. Potom nastavíme najvyššiu rýchlosť a necháme šľahať 2 minúty.
- Kto chce hustejšiu polevu, pridá ešte 1/4 hrnčeka práškového cukru. Hotovú polevu rozotrieme na vychladnutú buchtu a dáme na 1 hodinu vychladiť do chladničky.

Sladký ovocný bochník
Táto banánová buchta nie je nijako zložitá na prípravu a výsledok chutí skvele. Napríklad na posedenie s priateľmi je ideálny.
Ingrediencie:
- 140 g zmäknutého masla
- 140 g cukru krupica
- 2 veľké vajcia
- 140 g polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 2 zrelé banány
- 50 g cukru múčka
- 2 – 3 lyžičky vody
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a formu na pečenie vyložíme papierom na pečenie (ideálne tortovú).
- Do misy dáme zmäkčené maslo, smotanu, krupicový cukor a šľaháme, kým nie je zmes našuchorená a ľahučká.
- Postupne pridáme vajcia a 140 g múky. Šľaháme asi 30 sekúnd.
- Potom prisypeme zvyšok múky, kypriaci prášok do pečiva a prihodíme roztlačené banány.
- Dôkladne zamiešame a preložíme do pripravenej formy na pečenie.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 45 – 50 minút, pričom v polovici pečenia pre istotu skontrolujeme, či už nie je buchta pečená, pretože dĺžka pečenia sa môže líšiť podľa typu použitej formy.
- Vyberieme z rúry a necháme 10 minút odpočinúť. Potom vyklopíme z formy a dáme vychladnúť na kuchynskú mriežku.
- Nakoniec si ešte pripravíme polevu zmiešaním práškového cukru a vody. Poleva by mala byť riedka, ale neroztekať sa.
- Polevu rozotrieme na vychladnutú tortu a ozdobíme sušenými banánovými chipsami alebo plátkami čerstvého banánu.
Tip: Vynikajúca je tiež čokoládová poleva a posyp z nasekaných mandlí či čokoládových hobliniek. Dajú sa použiť napríklad recepty na čokoládové polevy na pečivo .

Banánová buchta s tvarohom
Buchta je vďačným kandidátom na každú príležitosť. Keď sa ponáhľame, môžeme si ju dať ráno na raňajky, alebo vziať na desiatu do práce, prípadne sa na nej tešiť k popoludňajšej káve. Pokojne to ale môže byť aj darček pre niekoho blízkeho, kto rád maškrtí av pečení nie je veľmi zdatný.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1/2 kocky čerstvého neslaného masla
- 250 g tvarohu
- 3 lyžice vanilkového pudingu
- 2 vajcia
- 2 – 3 lyžičky vanilkového extraktu
- 160 ml mlieka
- 2 zrelé banány
Postup:
- Začneme tým, že si predhrejeme rúru na 170 stupňov a formu vymažeme tukom aj vysypeme múkou. Kto chce, môže dať namiesto toho papier na pečenie.
- Dôležité je, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu, než ich vôbec začneme spracovávať.
- Do misy dáme maslo s cukrom a pomocou ručného mixéra šľaháme, až bude ľahké a nadýchané.
- Prilejeme vanilkový extrakt, vajcia a poriadne našľaháme. Postupne začneme prisypávať múku zmiešanú so soľou a práškom do pečiva. Mixér zapneme na nízky stupeň, aby sa to nešľahalo tak rýchlo.
- Pridáme vidličkou roztlačené banány, tvaroh aj puding a jemne premiešame vareškou, aby sa všetko spojilo.
- Cesto nalejeme do pripravenej formy a niekoľkokrát s ňou klikneme dnom o stôl.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 25 až 30 minút. Špajlí skontrolujeme, ako je cesto prepečené a keď nelepí, máme vyhrané.
- Hotovú buchtu vyberieme z rúry na drôtený stojan a necháme 10 – 15 minút odpočinúť. Potom otočíme formu dnom nahor a tortu vyklepneme na kuchynskú mriežku. Necháme vychladnúť.
- Môžeme ešte pocukrovať alebo ozdobiť čokoládovou polevou, ale nie je to nutné, pretože buchta je skvelá aj len tak bez ničoho.

Maslová buchta s čokoládovou polevou
Tento banánový múčnik sa vám bude doslova rozplývať na jazyku a jeden kúsok vám rozhodne nebude stačiť.
Ingrediencie:
Na korpus:
- 1/2 kocky čerstvého neslaného masla
- 3/4 hrnčeka trstinového cukru
- 2 vajcia veľkosti L
- 2 veľké banány
- 1 lyžička vanilkovej esencie
- 1 polievkové lyžice rumu
- 1 lyžička jedlej sódy
- 2 lyžice mlieka
- 1 3/4 hrnčeka polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Na polevu:
- 1 balenie čokoládovej polevy
- 1 polievková lyžica masla
- 1 – 2 lyžice vriacej vody
Postup:
- Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov. Okrúhlu tortovú formu vyložíme papierom na pečenie.
- Do misy dáme zmäknuté maslo s cukrom a šľaháme do peny.
- Potom po jednom zašľaháme vajcia a vanilkovú esenciu.
- Primiešame banány, ktoré ešte predtým roztlačíme vidličkou a znova premiešame, aby sa suroviny pekne spojili.
- Mlieko zmiešame so sódou, vlejeme do misy a zamiešame.
- Múku premiešame s kypriacim práškom do pečiva a vmiešame do zmesi. Miešame tak dlho, až bude cesto hladké a jemné.
- Hotové cesto prelejeme do nachystanej tortovej formy a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme zhruba 40 – 45 minút.
- Akonáhle je špajľa po zapichnutí do strednej časti cesta čistá, môžeme buchtu vynadať a nechať 10 minút odpočívať. Až potom ju vyklopíme na kuchynský drôtený stojan, aby úplne vychladla.
- Vo chvíli, keď je buchta studená, môžeme sa pustiť do prípravy polevy.
- V malej miske zmiešame čokoládovú polevu, s maslom a horúcou vodou. Miešame do hladkej konzistencie. Potom už len stačí preniesť na tortu a rozotrieť po celom povrchu aj po stranách.

Dezert s vôňou banánov
Táto buchta je jednoduchšia verzia klasickej banánovej torty, len na bežnom pekáči/plechu. Má skvelú chuť, je vláčny a jemný. Ako ochutnáte, budete mať chuť zjesť celý plech na posedenie.
Ingrediencie:
Na korpus:
- 3 veľmi zrelé banány
- 8 polievkových lyžíc zmäknutého masla
- 3/4 hrnčeka hnedého cukru
- 1/4 hrnčeka krupicového cukru
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 2 vajcia
- 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička škorice
- 1/2 lyžičky soli
- 1 hrnček mletých vlašských orechov
Krémová poleva:
- 1 balenie smotanového syra (250 g)
- 1/2 kocky zmäknutého čerstvého masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 4 hrnčeky práškového cukru
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a formu na pečenie vystriekame kuchynským sprejom.
- Vo veľkej mise roztlačíme banány a pridáme k nim maslo s cukrom. Pomocou ručného mixéra šľaháme na strednú rýchlosť zhruba 2 až 3 minúty.
- Pridáme vanilku, vajcia a miešame, až sa všetko spojí.
- Nakoniec pridáme zvyšné suroviny a dôkladne premiešame, aby vzniklo krásne hladké a jemné cesto bez hrudiek.
- Prelejeme do formy na pečenie a umiestnime do predhriatej rúry.
- Pečieme asi 20 – 27 minút, záleží na type rúry. Pre istotu je lepšie cesto zhruba po 20 minútach skontrolovať špajľou, či už nie je v strednej časti hotové.
- Keď je buchta vychladnutá, pripravíme si polevu.
- V miske rozšľaháme smotanový syr, maslo a vanilkový extrakt. Pridáme práškový cukor, vždy po jednom hrnčeku a miešame, kým sa úplne nespoja s ostatnými surovinami. Takto postupne začleníme do polevy všetky 4 hrnčeky.
- Hotovú polevu rozotrieme na vychladnutú tortu, uhladíme a ozdobíme plátkami banánu, orechmi alebo napríklad čokoládovými hoblinami.

Bezvaječná vegánska torta
Zdravá banánová buchta môže byť rovnako chutná ako tá klasická, len ju musí človek vedieť pripraviť a hlavne použiť tie správne suroviny v tom najlepšom možnom pomere.
Ingrediencie:
- 4 veľké zrelé banány
- 1 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1 štipka soli
- 1/2 hrnčeka trstinového cukru
- 2/3 hrnčeka slnečnicového oleja
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 1 hrsť delených vlašských orechov
- 1 hrsť sušeného ovocia (hrozienka, papaya atď.)
Postup:
- Prvým krokom bude predhriatie rúry na 180 stupňov a vyloženie formy na pečenie papierom na pečenie.
- Banány dáme do misky a vidličkou dôkladne roztlačíme. Pridáme cukor, olej, vanilkový extrakt a premiešame, aby sa cukor úplne rozpustil.
- Celozrnnú múku, jedlú sódu, prášok do pečiva i soľ zmiešame v inej miske a potom primiešame do mokrých ingrediencií.
- Prihodíme nakrájané vlašské orechy, sušené ovocie a znova zamiešame.
- Cesto preložíme do formy na pečenie, jemne s ňou klikneme o dosku stola, uhladíme cesto a vložíme do predhriatej rúry.
- Necháme piecť asi tak 45 – 50 minút. Keď začne buchta rýchlo hnednúť, prikryjeme ju alobalom či papierom na pečenie.
- Na kontrolu zapichneme špajľu do strednej časti. Pokiaľ ju vytiahneme čistú, máme upečené.
- Hotovú buchtu vyberieme z rúry a opatrne vyklopíme z formy. Kto chce, môže ju nechať najskôr pár minút odpočinúť, aby nebola pri vyklápaní taká horúca.
- Potom už len stačí nakrájať a servírovať.
Tip: K tejto buchte sa perfektne hodí čokoládová či citrónová poleva a ako nápoj luxusné domáce kakao.

Objavte podobné tipy
Kakaovo-banánová buchta na plech
Máte doma príliš zrelé banány, ktoré už nemáte chuť jesť, ale je vám ľúto ich len tak vyhodiť? V tom prípade ich spracujte pri pečení a vykúzlite z nich nejaký dobrý múčnik, ako je napríklad tento.
Ingrediencie:
- 4 veľké zrelé banány
- 125 ml extra panenského olivového oleja
- 3 vajcia
- 265 g prírodného cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 225 g samokypriacej múky
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička rumu
- 2 lyžice kakaa
- 3 lyžice mlieka
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a do formy na pečenie umiestnime papier na pečenie.
- Banány dáme do misky a pomocou vidličky dôkladne roztlačíme. Pokiaľ na to nemáme dosť sily, použijeme ručný mixér.
- Pridáme olivový olej, cukor, vanilku, mlieko, vajcia a premiešame.
- Prisypeme múku zmiešanú so škoricou aj kakaom a znovu starostlivo zamiešame.
- Nalejeme do formy na pečenie (ideálne tortové) a uhladíme.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 45 minút.
- Upečenú buchtu vyberieme von a odložíme tak na 15 minút stranou, aby trochu vychladla.
- Potom ju vyklopíme z formy a počkáme, kým bude úplne studená.
- Pred servírovaním môžeme ozdobiť zmrzlinou, šľahačkou alebo aj čokoládovým toppingom.
Tip: Ak chceme chuť buchty ešte trochu vylepšiť, môžeme pridať hrozienka, čerstvé jahody alebo napríklad sušenú papayu.

Buchta ako torta
Zložité receptúry sú niekedy zbytočnosťou, keď človek narazí na pochúťku, ktorá je rýchlo pripravená, perfektne chutí a je dokonale vláčna. No a pokiaľ je v hlavnej úlohe ešte navyše banán, je úspech zaručený.
Ingrediencie:
Na korpus:
- 1/2 hrnčeka zmäknutého nesoleného masla
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 vajce veľkosti L
- 1 – 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 4 mäkké banány
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžičky kuchynskej jedlej sódy
- 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
- 1 lyžička škorice
Poleva:
- 1 hrnček zmäknutého nesoleného masla
- 1 balenie smotanového syra izbovej teploty (250 g)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 4 hrnčeky práškového cukru
- 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie
Postup:
- Na začiatok si samozrejme predhrejeme rúru na 170 stupňov a pripravíme si dve okrúhle tortové formy, ktoré vymažeme maslom a vysypeme múkou.
- Do veľkej misy dáme zmäknuté maslo, cukor aj smotanu a pomocou ručného mixéra šľaháme asi 3 minúty, aby bola zmes pekne nadýchaná.
- Prihodíme vajcia, vanilku a banány, ktoré si predtým v malej miske roztlačíme pomocou vidličky. Znovu premiešame.
- Pridáme polohrubú múku, prášok do pečiva, jedlú sódu, soľ i škoricu a šľaháme niekoľko minút, kým nebude zmes pekne hladká, jemná a nadýchaná.
- Cesto si rozdelíme rovnomerne do dvoch foriem a dáme piecť zhruba na 25 minút.
- Akonáhle je špajľa po zapichnutí do stredu torty čistá a nelepí, máme korpus upečený.
- Vyberieme ho z rúry a na 10 minút odložíme nabok. Potom ich preklopíme z formy na kuchynskú mriežku či tortový stojan a necháme úplne vychladnúť.
- Až keď sú oba korpusy úplne vychladnuté, prichádza na rad poleva.
- V miske našľaháme maslo so smotanovým syrom po dobu 4 minút. Musí byť ľahučké a nadýchané.
- Pridáme vanilku, smotanu na šľahanie, práškový cukor a šľaháme ďalších 5 minút, pričom počas šľahania pravidelne zoškrabujeme polevu zo stien misy.
- Na tanier alebo tortový stojan mázneme trochu polevy, položíme naň prvý korpus a natrieme polovicou polevy.
- Dáme na to druhý korpus a na ten dáme druhú polovicu polevy a rovnomerne rozotrieme po celom povrchu aj po stranách.
- Pri servírovaní môžeme ešte ozdobiť plátkami čerstvého banánu a šľahačkou, prípadne na tanierik pridať kopček zmrzliny, treba je dobrá vanilková alebo rovno banánová, nech máme banánové hody komplet.
Tip: Ak potrebujete pripraviť tortu na nejaké príležitosti a máte medzi hosťami niekoho, kto nemá rád banány, skúste pripraviť iné recepty na tortové korpusy .

Múčnik z tortovej zmesi
Tak táto banánová buchta s luxusnou maslovou polevou privedie vaše chuťové bunky takmer do extázy. Po prvom súste budú doslova tancovať. Nebudete sa môcť nabažiť a rozdeliť sa s ostatnými.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1 balenie krabicovej zmesi na žltú tortu (435 g)
- 3 zrelé banány
- 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
- 2 veľké vajcia (ideálne veľkosť L)
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička rumu
Na polevu:
- 1 hrnček čerstvého masla (musí mať izbovú teplotu)
- 1/2 hrnčeka kakaa (najlepšie holandského, ale použijeme, čo máme aj kakaový prášok môže byť)
- 4 hrnčeky cukru múčka
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 4 – 5 lyžíc kyslej smotany
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 170 stupňov a formu na pečenie nastriekame sprejom na pečenie.
- Banány olúpeme, dáme do misky a pomocou vidličky starostlivo roztlačíme. Prilejeme olej, vanilku aj vajcia a pomocou ručného mixéra našľaháme do peny.
- Hneď prisypeme zmes na žltý koláč a miešame, až sa všetko spojí a vznikne hladké cesto.
- To nalejeme do nachystanej formy a rovnomerne rozprestrieme.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 25 až 30 minút, pričom skontrolujeme, či je cesto upečené zabodnutím špajle do stredu buchty.
- Vyberieme z rúry, necháme 15 minút odpočinúť a preklopíme na kuchynskú mriežku. Než budeme aplikovať polevu, musí byť korpus úplne studený.
- Do misy dáme maslo, kakao/kakaový prášok a ručným mixérom šľaháme, až bude zmes krásne krémová.
- Pridáme práškový cukor, vanilku aj kyslú smotanu (ak nemáme, dáme smotanu na šľahanie) a znovu šľaháme, až sa všetko spojí a poleva bude hladká.
- Hotovú polevu rozotrieme na tortu, ktorú si však ešte predtým rozkrájame na jednotlivé dieliky a až potom ozdobíme polevou.
- Necháme v chladničke asi 1 hodinu vychladiť a potom už len stačí rozdeliť jednotlivé dieliky na tanieriky.

Banánový tortu s čokoládovými lupienkami
Pripravte si úplne jednoduchý múčnik, ktorý je plný lahodného ovocia a hlavne čokolády, bez ktorej by to v ríši sladkostí vôbec nebolo ono.
Ingrediencie:
- 75 g rozpusteného masla
- 100 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 225 g samokypriacej múky
- 3 zrelé veľké banány
- 100 g čokoládových lupienkov
- 75 g čokoládovej polevy
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 180 stupňov a formu vyložíme papierom na pečenie, alebo vymažeme zmäknutým maslom.
- Do misy rozklepneme vajcia, pridáme rozpustené maslo, cukor, múku a čokoládové lupienky, starostlivo premiešame.
- V inej miske roztlačíme banány a prihodíme do cesta.
- Pokiaľ nechceme miešať ručne, môžeme použiť ručný mixér na stredný stupeň.
- Akonáhle je cesto pekne nadýchané a hladké, prelejeme ho do pripravenej formy na pečenie a uhladíme povrch.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme asi 40 až 50 minút.
- Hotovú buchtu vyberieme z rúry, na 10 minút dáme oddýchnuť, potom vyklopíme.
- Necháme vychladnúť a nakoniec ozdobíme čokoládovou polevou.

Črepníková buchta
Máte doma prebytok banánov a sú už také zrelé, že máte chuť ich vyhodiť? To by bola veľká škoda, pretože z nich môžete pripraviť skvelú vláčnu buchtu, po ktorej sa budete olizovať až nad obočím.
Ingrediencie:
Na cesto:
- 1/3 hrnčeka zmäknutého masla
- 3/4 hrnčeka hnedého cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 vajce
- 2 zrelé banány
- 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 2 polievkové lyžice kyslej smotany
Na polevu:
- 1/4 hrnčeka zmäknutého masla
- 1/4 hrnčeka smotanového syra
- 2 1/2 hrnčeka práškového cukru
- 1/4 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžice smotany na šľahanie
Postup:
- Ako už tradične začneme tým, že si predhrejeme rúru na 180 stupňov a vymažeme formu na pečenie maslom a vysypeme múkou.
- Do misky dáme múku, prášok do pečiva, jedlú sódu aj soľ a zmiešame.
- V inej miske našľaháme maslo, cukor a vanilku. Šľaháme tak dlho, až bude zmes pekne nadýchaná, zhruba 3 minúty.
- Banány roztlačíme v malej miske vidličkou a pridáme k maslu. Dôkladne zašľaháme a pridáme suché suroviny na striedačku s kyslou smotanou.
- Zamiešame, aby vzniklo hladké cesto, a to prelejeme do pripravenej formy na pečenie.
- Dáme piecť na 30 – 35 minút, potom vyberieme z rúry a odložíme na 10 minút bokom.
- Vyklopíme na stojan či kuchynskú mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- Pripravíme si polevu našľahaním masla a smotanového syra po dobu 1 minúty.
- Potom prisypeme cukor, soľ aj smotanu a šľaháme 3 minúty, aby bola poleva nadýchaná.
- Polevou prelejeme povrch buchty/torty a necháme v chladničke asi 1 hodinu zatuhnúť.
Pre ešte lepšiu chuť môžeme zmiešať 2 lyžice mlieka a 1/2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy a touto zmesou potrieť korpus predtým, než naň nanesieme smotanovú polevu.

Cuketový dezert so smotanovou polevou
Banánová buchta, do ktorej sa pridá zelenina? Nič nie je nemožné, stačí len vhodne kombinovať suroviny a máte vynikajúcu pochúťku, ktorá je úplne dokonalá chuťou aj konzistenciou.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky jemnej morskej soli
2 zrelé banány
- 1 hrnček strúhanej cukety
- 1 vajce
- 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Poleva:
- 75 g smotanového syra
- 4 polievkové lyžice zmäknutého neslaného masla
- 2 hrnčeky práškového cukru
- 1 lyžica mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup:
- Predhrejeme rúru na 180 stupňov a vyložíme pekáč papierom na pečenie. Pokiaľ ho nemáme, vystriekame ho kuchynským sprejom na pečenie alebo vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, škoricu, prášok do pečiva, soľ aj jedlú sódu a dáme zatiaľ na stranu.
- Do strednej misky vhodíme olúpané banány a roztlačíme vidličkou. Pridáme cukeru, vajcia, rastlinný olej, vanilkový extrakt a ručným mixérom našľaháme.
- Mokré prísady vmiešame do suchých a premiešame, aby bolo cesto hladké.
- Rozprestrieme cesto do pekáča a vložíme do rúry. Pečieme cca 35 – 40 minút. Akonáhle začne povrch získavať zlatohnedú farbu, vyskúšame ho uprostred špajdľou.
- Upečenú buchtu vyberieme z rúry a odložíme na mriežku, aby vychladla. To môže trvať asi 1 hodinu.
- Potom vyklopíme z pekáča na veľkú tácku alebo čistý papier na pečenie a pripravíme si polevu.
- V stredne veľkej miske našľaháme smotanový syr s maslom a cukrom.
- Pridáme mlieko s vanilkovým extraktom a veľmi dôkladne našľaháme.
- Hotovou polevou rozotrieme rovnomerne po celej ploche a potom už len nakrájame na kúsky.

Torta s vanilkovo-citrónovou polevou
Jednoduchá a rýchla, presne taká je táto buchta z banánov, po ktorej sa u vás len zapráši. Je úžasne vláčna, jemná a prevonia celú domácnosť.
Ingrediencie:
Cesto:
- 125 g zmäknutého masla
- 110 g trstinového cukru
- 2 vrecká vanilkového cukru
- 2 vajcia veľkosti L
- 3 veľmi zrelé banány
- 1 polievkovú lyžicu mlieka
- 225 g samokypriacej múky
- 2 lyžičky mletej škorice
- 1/4 lyžičky jedlej sódy
- 1 lyžica rumu
Vanilkovo-citrónová poleva:
- 150 g práškového cukru
- 10 g rozpusteného masla
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžičky čerstvej citrónovej šťavy z chemicky neošetreného citróna
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov. Ak máme teplovzdušnú, stačí 160 °C. Nachystáme si guľatú tortovú formu a vyložíme ju papierom na pečenie.
- Do misy dáme maslo, cukor, vanilku a našľaháme, aby bola zmes pekne nadýchaná a krémová. Po jednom pridáme vajcia a každé dôkladne zašľaháme.
- Vidličkou roztlačíme v malej miske banány a prihodíme do maslovej zmesi. Premiešame a vmiešame mlieko.
- Múku so škoricou a jedlou sódou preosejeme do misy a po častiach zamiešame do mokrých prísad. Miešame tak dlho, až sa všetky suroviny prepoja na hladké cesto.
- Preložíme do pripravenej formy a uhladíme povrch, aby bolo cesto rozprestreté rovnomerne.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 40 – 45 minút. Upečenú buchtu vyberieme z rúry a necháme 10 minút odpočívať.
- Akonáhle je torta úplne vychladnutá, pripravíme si vanilkovo-citrónovú poelvu.
- Do strednej misky preosejeme práškový cukor, pridáme maslo, vanilku, citrónovú šťavu a dôkladne miešame, aby bola poleva hladká, bez hrudiek s jemnou konzistenciou.
- Vyklopíme na povrch torty/buchty a rozprestrieme po celej ploche a keď nám vyjde, tak pokojne aj po stranách.
- Kto chce, môže ešte posypať kúskami čokolády, nasekanými orechmi, posypať škoricou alebo nechať len tak.

Karamelový dezert s vôňou banánov
Ak chcete svojich blízkych či priatelia prekvapiť luxusným múčnikom, ktorý tak trochu pripomína tak trochu anglický dezert, potom rozhodne siahnite po tejto vynikajúcej banánovej buchte s prelivom.
Ingrediencie:
Cesto:
- 1 3/4 hrnčeka polohrubej múky
- 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1/4 lyžičky soli
- 1/2 hrnčeka rozpusteného vlažného masla
- 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
- 2 veľké vajcia
- 3 zrelé banány
- 2 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Karamelová omáčka:
- 1 1/4 hrnčeka smotany na šľahanie
- 1/2 hrnčeka hnedého cukru
- 1/2 hrnčeka kukuričného sirupu
- 4 lyžice nesoleného masla
- Štipka soli
Postup:
- Začneme rúrou, ktorú predhrejeme na 180 stupňov. Pripravíme si aj vyšší pekáč, do ktorého dáme papier na pečenie.
- V strednej miske zmiešame múku, jedlú sódu, soľ a prášok do pečiva.
- Do inej misky dáme maslo s cukrom a našľaháme pomocou ručného mixéra.
- Pridáme banány, ktoré si vidličkou roztlačíme na tanieri alebo v malej miske, citrónovú šťavu, vanilkový extrakt, vajcia a dôkladne rozmiešame.
- Pri nízkych otáčkach vmiešame zmes múky a miešame, až je cesto hladké. Takto pripravené cesto nalejeme do pekáča, uhladíme a dáme piecť na 35 minút.
- Medzitým si pripravíme omáčku. Smotanu na šľahanie, hnedý cukor, kukuričný sirup, maslo i soľ privedieme do varu pri strednej teplote a za stáleho šľahania necháme variť, až kým sa všetok cukor úplne nerozpustí.
- Stiahneme teplotu a pri miernom vare necháme omáčku zhustnúť. Nezabúdame pravidelne miešať. Zahustenie trvá asi 15 minút.
- Omáčka by mala svojou konzistenciou pripomínať javorový sirup, pričom keď začne chladnúť, zhustne ešte viac.
- Zložíme z platne, necháme chvíľu odstáť a vyberieme upečenú buchtu z rúry, ktorú necháme 30 minút odpočívať.
- Potom ju nakrájame na kúsky (9 štvorcov alebo 12 obdĺžnikov) a na tanieri vždy každý kúsok zalejeme omáčkou. Ozdobíme pekanovými orechmi a nakrájanými banánmi.
- Kto chce, môže ešte pridať trochu javorového sirupu alebo čokoládový topping.

Vanilkový extrakt sa objavuje v rade receptúr, ale viete, ako sa vlastne vyrába? Mrknite na toto zaujímavé video, kde sa dozviete všetko potrebné.
Banány si dávame do kokteilu, do ciest, ovocných šalátov alebo napríklad k müsli do zdravých raňajok, ale viete, ako zdĺhavý proces sprevádza cestu každého banánu z plantáže až do obchodov av podstate na náš stôl? To opisuje nasledujúce video.