Bábovka s tvarohom: 5 najlepších receptov

Čo v nedeľu ku kávičke? Niečo dobrého a sladkého? Jednoznačne – tvarohovú bábovku!

A koniec koncov nemusí byť ani nedeľa, stačí pol hodiny času .

Taká bábovka nikdy nesklame – to vedeli už naše babičky. Keď do cesta totiž pridáte ešte tvaroh, bábovka bude nielen zdravšie, ale aj vláčnejšia.

Najlepší tvarohová bábovka

Nemusíte sa trápiť žiadnymi výstrednosťami, všetko potrebné by ste mali nájsť doma.

INGERDIENCE:

  • 3 vajcia
  • 3 hrnčeky múky
  • 1 hrnček cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • tuk (maslo / olej)
  • ingrediencie na dochutenie
  • 1 tvaroh (vo vaničke / staniolu)
  • mlieko alebo voda

Množstvo surovín však závisí na veľkosti formy.

Hľadáte zdravší variant bábovky? Pridajte tvaroh. V receptu nie je nutný, ale vďaka nemu môžete ubrať maslo, rastlinný tuk alebo olej.

Okrem toho ho môžete využiť ako náplň do kysnutých báboviek, a keď bude dostatočne zahustený, tak aj do báboviek z treného cesta.

POSTUP:

  • V mise zmiešame múku s práškom do pečiva.
  • Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov.
  • Žĺtky našľaháme s cukrom a tukom.
  • Tvaroh pridáme k žĺtkom, starostlivo premiešame.
  • Do takto pripraveného cesta vmiešame sypkú zmes.
  • Z bielkov vyšľaháme sneh a tiež ho primiešame do cesta.
  • Ak je cesto hustejšie, môžeme pridať primerane mlieka, prípadne vody.
  • Bábovku pečieme v mierne predhriatej rúre dostatočne dlho, aby sa dobre prepieklo. Ak už hore príliš tmavne, zakryjeme ju alobalom.
  • Špajdľou priebežne skúšame, či je bábovka už dobre upečená, alebo ešte potrebuje pár minút v rúre.

Tip pre vás: Aby sa nám tvarohová bábovka lepšie vyklápěla, postavíme ju na utierku namočenú v studenej vode a dáme jej chvíľu čas – ideálne ju vyklopíme, až keď utierka úplne uschne.

Upečenú bábovku môžeme pocukrovať, alebo počkať až vychladne a potom ju poliať čokoládovou polevou.

Najlepší tvarohová bábovka.

Farebná tvarohová bábovka

A že je obyčajná tvarohová bábovka nuda? Pridajte ďalšie ingrediencie!

Aj tu platí – fantázii sa medze nekladú. Pokiaľ ingrediencie vmiešate len do časti cesta, vytvoríte krásnu mramorovú bábovku.

K základnému rozpisu surovín môžete skúsiť pridať:

  • kakao
  • čokoládu
  • mleté ​​orechy
  • kokos
  • hrozienka
  • škoricu
  • lentilky

Bolo vám už osemnásť?

Potom môžete bábovku doplniť rumom , vaječným koňakom alebo niektorým zo sladkých likérov.

Do tvarohovej bábovky sa hodí aj jemne nastrúhaná mrkva, ktorá cesto pekne zafarbí.

Rez mramorovú bábovky.

Tvarohová bábovka s ovocím

Skúste pridať aj ovocie . Je jedno či čerstvé alebo zavárané.

Aby sa ovocie neprilepila na stenu formy, odporúčame najskôr naliať trochu cesta a na to ovocie rovnať. Keď by sme totiž ovocie do cesta vmiešali, mohlo by sa stať, že by išla bábovka zle vyklopiť.

Okrem čerstvých plodov možno cesto dochutiť aj šťavou z ovocia. Obzvlášť dobre chutí s citróny a pomarančmi.

Tvarohová bábovka s ovocím

Tvarohová bábovka s čokoládou

INGREDIENCIE (k základnému rozpisu surovín):

  • tvaroh vo staniolu
  • pudingový prášok
  • ďalšie náplne podľa ľubovôle (marmeláda, čokoládová nátierka, arašidové maslo …)

Náplň musí byť dostatočne hustá , aby pri pečení nevytekala. Preto do nej väčšinou pridávame pudingový prášok , najčastejšie s vanilkovou príchuťou. Príchuť ale môže byť ľubovoľná, podľa toho, akú preferujeme.

POSTUP:

  1. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát.
  2. Naplníme ochuteným tvarohom, zvinieme a vložíme do tukom vymastenej formy.

Máte chuť na niečo extravagantného?

Rozdeľte cesto na dva až tri diely, z každého potom vyvaľkajte plát, naplňte ho ľubovoľnú náplňou, navinte ho a vložte do vymastenej formy.

Tvarohovú náplň tak môžeme kombinovať s inými druhmi náplne.

Tvarohová bábovka s čokoládou.

Plnená bábovka trená

POSTUP:

  1. Trená plnená bábovka vyžaduje naozaj hustú náplň, preto používame len tvaroh balený vo staniolu a nezabudneme ho zahustiť pudingovým práškom.
  2. Aj do tejto bábovky môžeme pridať hrozienka, orechy, kakao, …
  3.  Do vymazané a moukou nebo kokos em vysypané formy pak vrstvíme vždy trochu těsta a trochu náplně, kterou ale nedáváme příliš blízko krajům.

    Ak sa nám náplň povedie dostatočne hustá, môžeme ju tvarovať do guľôčok alebo valčekov a rovnať na cesto. Poslednou vrstvou musí byť těsto.Proč je tvaroh zdravý? Tvaroh obsahuje bielkoviny (kazeín), ktoré ľudský organizmus dokáže lepšie stráviť než tie z mäsa. Udržuje a stavia svalovú hmotu.Je bohatý na vápnik, draslík, zinok, meď, selén, horčík, aminokyseliny a vitamíny.Studie preukázali, že je tvaroh vhodný aj k prevencii rakoviny, pretože obsahuje antioxidanty, ktoré chránia bunky pred voľnými radikály.Tvaroh vás naozaj zasýti. Trávia sa pomalu.Vyzkoušejte tiež ďalšie varianty báboviek! Milovníkov kávy potešíte kávovú bábovky so škoricou, ak chcete okúsiť niečo nové, odporúčame banánovú bábovku alebo mrkvovú bábovku s pomarančom.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.