Najlepšia bábovka ako od babičky v 8 skvelých receptoch

Lenivé nedeľné popoludnie si hovorí o zákusok ku kávičke?

Mám pre vás inšpiráciu na buchtu, ktorá je stará snáď ako Česko samo!

Neviete aká je najlepšia bábovka?

Poďme sa pozrieť na 8 najlepších receptov!

Tvarohová bábovka recept

INGREDIENCIA

  • 250 g masla
  • 250 g cukru
  • 4 vajcia
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 250 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva

POSTUP

  1. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkami.
  2. Pridáme tvaroh a premiešame.
  3. Prisypeme múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  4. Opatrne vmiešame ušľahaný sneh
  5. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ºC 40-50 minút.
Upečená bábovka s tvarohom na tanieri.

Pravá hrnčeková bábovka

INGREDIENCIA

  • 2 ks vajec
  • 1/3 hrnčeka oleja
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 hrnček cukru
  • 1 a pol hrnčeka polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva

POSTUP

  1. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom a žĺtkami.
  2. Pridáme múku preosiatu a premiešanú s kypriacim práškom.
  3. Všetko zmiešame v hladké polotekuté cesto, vlejeme do formy a pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi 40 minút.
Bábovka podľa hrnčekového receptu je jednoduchá.
zdroj: pinterest.com

Šľahačková bábovka

INGREDIENCIA

  • téglik 33% smotany
  • 250 g cukru
  • 300 g hladkej múky
  • 3 vajcia
  • 1 prášok do pečiva

POSTUP

  1. Do misy nalejeme smotanu, pridáme žĺtky.
  2. Z bielkov vyšľaháme sneh.
  3. Do cesta pridáme cukor a múku s práškom do pečiva.
  4. Vyšľaháme, nakoniec pridáme sneh.
  5. Bábovku pečieme pri 180 º C asi 30 minút.
  6. Servírujeme posypané práškovým cukrom.
Šľahačková bábovka sa rozplýva na jazyku.

Orechová bábovka

INGREDIENCIA

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček mletých vlašských orechov
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 prášok do pečiva
  • 1/2 hrnčeka kandizovaného ovocia

POSTUP

  1. Z bielkov vyšľaháme sneh.
  2. Do misy dáme cukor a žĺtky a vyšľaháme do peny. Potom múku s práškom do pečiva.
  3. Vyšľaháme, pridáme orechy a kandizované ovocie a nakoniec sneh.
  4. Bábovku pečieme pri 180 ºC asi 35 minút.
  5. Servírujeme s čiapkou šľahačky.
Orechová bábovka je šťavnatá na pohľad.

Banánová bábovka recept

INGREDIENCIA

  • 2 ks vajec
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 3 banány
  • citrónová šťava

POSTUP

  1. V mise roztlačíme banány a zalejeme citrónovou šťavou, aby nestratili farbu.
  2. Vedľa si ušľaháme žĺtky s cukrom a olejom do peny.
  3. Do vajec vmiešame múkou s práškom.
  4. Potom pridáme banány a sneh z bielkov. Premiešame, vlejeme do formy.
  5. Do cesta môžeme voľne vložiť niekoľko plátkov banánu potretých citrónovou šťavou – na okrasu.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C asi pol hodiny, potom skontrolujeme špachtľou.
  7. Servírujeme posypané práškovým cukrom.
Bábovku je možné spestriť banánom.

Jogurtová bábovka recept

INGREDIENCIA

  • 400 g polohrubej múky
  • 200 g cukru kryštál
  • 2 lyžice rastlinného olej
  • 3 vajcia
  • 1 veľký biely jogurt (300 g)
  • prášok do pečiva
  • vanilkový cukor

POSTUP

  1. Žĺtky rozšľaháme s kryštálovým a vanilínovým cukrom, pridáme olej, vodu a jogurt.
  2. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a na záver sneh z bielkov.
  3. Nalejeme do formy.
  4. Pečieme pri 180 ° C asi 45 minút.
  5. Servírujeme posypané práškovým cukrom, dozdobíme ovocím.
Variáciou na klasickú bábovku je jogutová bábovka.

Cuketová bábovka

INGREDIENCIA

  • 250 g cukety (hrubo nastrúhané alebo nakrájané)
  • citrónová šťava
  • 200 g cukru krupica
  • 1 vanilkový cukor
  • 130 g masla
  • 2 vajcia
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 prášok do pečiva

POSTUP

  1. Cuketu zmiešame s citrónovou šťavou.
  2. Pridáme žĺtky vyšľahané s cukrom a vanilkovým cukrom, vlažné maslo, múku a prášok do pečiva.
  3. Vmiešame sneh.
  4. Všetko premiešame a cesto vlejeme do formy.
  5. Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov dozlatista, vyskúšame špajľou.
Do cesta bábovky je možné nastrúhať aj cuketu.

Bábovka dvoch farieb

Pripravte si k popoludňajšej káve lahodný dezert. Príprava je jednoduchá a môžete ju bez obáv zveriť komukoľvek.

INGREDIENCIA

  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 3/4 hrnčeka cukru krupica
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • kakao

POSTUP

  1. Rozohrejeme rúru na 180 °C.
  2. Všetky sypké suroviny zmiešame v mise (s výnimkou kakaa).
  3. Pridáme tekuté suroviny a vypracujeme do hladkého cesta.
  4. Polovicu cesta oddelíme a vmiešame kakao.
  5. Do formy na bábovku nalejeme najskôr svetlé cesto, potom cesto tmavé.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút.
Hotový recept na vynikajúcu hrnčekovú bábovku

Iný kraj – iný recept na bábovky

Bábovka sa pečie z ciest:

  • kysnutých
  • trených
  • piškótových

Ak zostaneme v Čechách a na Morave, tak zistíme, že receptov na bábovku je nepreberne – od desiatky rokov starých klasických z väčšieho počtu vajec, masla a cukru až po dnešné odľahčené bábovky, kde tuk je nahradzovaný tvarohom alebo jogurtom , znižuje sa objem použitého cukru a pridáva sa ovocie alebo iné ingrediencie.

Múku používame:

  • polohrubú
  • polohrubú a hladkú
  • časť múky môžeme nahradiť solamylom
  • časť nahradená pudingovým práškom

Aj keď je občas v recepte popísaná príprava z celých vajec, vždy je lepšie utrieť zvlášť žĺtky s cukrom a tukom , pridať mlieko alebo inú tekutinu az bielkov ušľahať sneh, ktorý sa až nakoniec striedavo spolu s múkou, ktorú sme prosili s kypriacim práškom, pridáva ľahkým obracaním do cesta, aby sme nenarušili štruktúru získanú šľahaním.

Ešte pred snehom pridávame vybrané ingrediencie: orechy, hrozienka, ovocie, vynikajúca je kakaová bábovka s nastrúhanou alebo nalámanou čokoládou.

Pečieme pri 180 ° C asi 40 minút až 1 hodinu – to závisí od veľkosti formy.

Či je bábovka dostatočne prepečená zistíme tak, že vpichneme pri strede drevenú špajľu . Ak je špajľa suchá, je bábovka upečená, ak zostáva na nej ešte trochu cesta, pečieme ďalej.

Ak je bábovka zvrchu už príliš tmavá , zakryjeme povrch alobalom . Upečenú bábovku vyklopíme najlepšie na drôtenú mriežku, aby odspodu nevlhla.
Upečenú bábovku môžeme potrieť polevou:

  • citrónovú
  • pomarančovú
  • rumovú
  • kakaovú
  • čokoládovú

K bábovke sa hodí teplý nápoj, ako napríklad kakao. Pokiaľ však máte viac času, skúste si urobiť jeden z mliečnych koktailov , o ktorých tiež píšeme na webe.

Alebo treba už spomínané kávičku. Mrknite, ako sa pripravuje v kávovaroch Siemens .

Podarilo sa? A ktorá bábovka je vášmu srdcu najbližšia? Napíšte nám do komentárov.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.