Tradičné bábovku robievali už naše babičky. Je to totiž múčnik, ktorý je jednoduchý, rýchly strong>, ale hlavne chutný. Strong>
My sme si pre vás pripravili 5 receptov na bábovku s príchuťou strong>, vďaka ktorým z tohto bežného múčnika urobíte vynikajúci dezert. Strong>
1. Bábovka s vaječným koňakom
Vaječný koňak nemusí nájsť využitie iba v období Vianočných sviatkov. Prinášame vám recept na bábovku s vaječným koňakom, na ktoré si iste pochutnáte.
ingrediencie:
- 30 dkg polohrubej múky
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 5 vajec
- 20 dkg práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 250 ml oleja
- 250 ml vaječného koňaku
postup:
- Vajcia, pieskový a vanilkový cukor vyšľaháme do peny.
- Pridáme olej, vaječný koňak, prášok do pečiva a nakoniec múku.
- Olejom vymastenú a múkou vysypanú bábovku formu naplníme vzniknutým cestom a pečieme v predhriatej rúre.
- Ešte horúcu bábovku vyklopíme a posypeme práškovým cukrom.
Foto: www.pidak.cz
Ak nemáte radi kupovaný vaječný koňak, určite vyskúšajte náš recept na domácu vaječný koňak, ktorý si zamilujete!
Objavte podobné tipy
2. Bábovka s jablkami
Jablkami krásne zvláčnime každý múčnik. Prečo je teda vyskúšať aj v našom recepte na bábovku s jablkami? Pretože výsledok je vynikajúci!
ingrediencie:
- 3 vajcia
- 250 g práškového cukru
- 300 g polohrubej múky
- prášok do pečiva
- 1 škoricový cukor
- 120 g rastlinného tuku
- 350 g strúhaných jabĺk
- hrozienka
postup:
- Najprv vymiešame žĺtky s cukrom a pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a so škoricovým cukrom.
- Potom vmiešame opatrne tuhý sneh z bielkov, strúhaná jablká a nakoniec hrozienka.
- Cesto dáme do olejom vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku a zvoľna pečieme asi 25 minút.
- Po upečení bábovku vyklopíme a môžeme pocukrovať práškovým cukrom.
Foto: www.fresh.iprima.cz
Hrozienka nie sú dvakrát uznávanou surovinou, preto do bábovky dať môžeme, ale nemusíme. Ak chcete, môžete do bábovky s jablkami pridať aj orechy, ktoré skvele doplnia chuť.
3. Hrnčekové bábovka s jogurtom
Pečenie s jogurtom je obľúbené prevažne v teplých, letných mesiacoch a to z prostého dôvodu – osvieži a je tiež menej kalorický.
Vyskúšajte bábovku s jogurtom strong> a presvedčte sa sami.
ingrediencie:
- 1,5 hrnčeka polohrubej múky
- 1 hrnček práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 4 vajcia
- 30 dkg bieleho jogurtu
- 1 prášok do pečiva
postup:
- Vymiešame žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom do peny, pridáme jogurt a postupne zamiešame múkou zmiešanú s práškom do pečiva.
- Zľahka vmiešame sneh z bielkov.
- Cesto nalejeme do olejom vymastenej a múkou vysypanej formy na bábovku a pečieme asi 45 minút pri teplote 180 ° C.
Foto: www.ahaonline.cz
Ak chceme môžeme si časť cesta odliať a zafarbiť ho kakaom strong>, môžeme pridať s trouhaný kokos, čokoládu alebo škoricu strong>.
4. Bábovka s pudingom
Všetci iste vieme, že z pudingu možno urobiť rýchly a jednoduchý dezert, ale puding má viac využitie než si asi myslíte.
Vyskúšajte recept na bábovku s pudingom strong>, ktorá je ozajstná delikatesa.
ingrediencie:
- 5 vajec
- 20 dkg cukru krupice
- 1,5 dl oleja
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- puding s príchuťou podľa chuti
postup:
- Z 5 bielkov a 10 dkg cukru ušľaháme tuhý sneh.
- V druhej nádobe vymiešame 5 žĺtkov a 10 dkg cukru.
- Zmesi opatrne zmiešame dokopy, pridáme olej a kypriaci prášok a puding.
- Cesto postupne lejeme do vymastenej a vysypanej formy a pečieme pri 180 ° C asi 40 minút.
- Upečenú bábovku vyklopíme a môžeme pocukrovať.
Foto: www.mimibazar.cz
Ak chceme mať bábovku farebnú, môžeme namiesto jedného pudingu pridať napríklad tri, napríklad jahodový, čokoládový, vanilkový. Postup je rovnaký, len pred primiešaním pudingu, rozdelíte zmes na tri časti a do každej vmiešate jeden puding. Z výsledku budú mať radosť určite aj vaše deti.
5. Bábovka s čokoládou a orechmi
Milovníci čokolády určite ocenia náš recept na bábovku s čokoládou.
ingrediencie:
- 5 vajec
- 15 dkg rastlinného tuku
- 25 dkg tvarohu
- 25 dkg práškového cukru
- 35 dkg polohrubej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 dl mlieka
- 10 dkg mletých vlašských orechov alebo lieskových jadier
- 10 dkg Nutelly alebo strúhanej čokolády na varenie
postup:
- Bielky oddelíme od žĺtkov a ušľaháme z nich tuhý sneh.
- Žĺtky vymiešame s cukrom a zmäknutým tukom do peny.
- Po lyžiciach pridáme tvaroh, mlieko a dobre premiešame.
- Nakoniec do cesta striedavo po lyžiciach pridávame a vmiešavame múku zmiešanú s práškom do pečiva a sneh z bielkov.
- Cesto rozdelíme na dve časti a do jednej vmiešame Nutelu alebo nastrúhanú čokoládu a do druhej orechy.
- Obe cestá striedavo vkladáme do tukom vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a potom vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 50 minút.
Foto: www.albert.cz
K bábovke na akýkoľvek spôsob bude určite vynikajúca aj zmrzlina. Neviete aká? Vyskúšajte si náš recept na rýchlu banánovú zmrzlinu.