Aspik o Veľkej noci: tradičné sviatočné dobrota

Mávate na Veľkú noc chuť na nesladené dobroty?

O veľkonočných sviatkoch je väčšinou potrebné pripraviť tiež pohostenie s pikantnejšiu chuťou.

A k tomu sa výborne hodí práve veľkonočné aspik !

Ten môžete robiť z rôznych druhov jemného mäsa a zeleniny. Poďme teda na to.

výborne hodí na závitky

Pripravujeme ho z niektorého jemného druhu mäsa , ako je mäso hydinové, rybie alebo chudé bravčové mäso. Mäso musíme uvariť domäkka a vývar po scedení môžeme použiť ako základ pre želatínu.

Mäso krájame na drobné kocky a dopĺňame je tiež nadrobno nakrájanú varenou alebo sterilizovanú zeleninou.

reďkovka

  • 300 g vareného kuracieho mäsa
  • 300 g šunky
  • soľ, korenie, ocot, cukor
  • Veľkonočné aspik vaječný
  • soľ, mleté ​​čierne korenie, ocot, cukor
  • sterilizované alebo krátko povarené a vychladené struky fazuliek alebo hrášku

syrom

  1. Mäso nakrájame na tenké plátky.
  2. Papriku nakrájame na jemné prúžky a všetko premiešame v mise s dobre odkvapkanú sterilizovanú zeleninou.
  3. Okoreníme podľa chuti.
  4. Podľa návodu na obale pripravíme želatínu, necháme ju chvíľu napučať v studenej vode a potom zahrejeme pod bod varu (želatína sa nesmie variť) a odstavíme z ohňa.
  5. Niektoré druhy želatíny sú už ochutené, v opačnom prípade osolíme a dochutíme octom a cukrom podľa vlastnej chuti.
  6. Formu na biskupský chlebíček vyložíme potravinovou fóliou a vsypeme do nej mäsovo-zeleninovú zmes. Prelejeme želatínou izbovej teploty a necháme stuhnúť v chladničke.
  7. Po 4 hodinách môžeme aspik pomocou fólie vyklopiť a nakrájať. Podávame, sterilizovanými alebo varenými fazolkovými či hráškovým struky ochutenými octom, soľou a drveným korením.

Medzitým si v hrnci ohrejeme vývar a želatínu. Vmiešame do syrovej zmesi.

Veľkonočné aspik miešané

Namiesto mäsa môžeme použiť aj šunku alebo jemnejšia salámy , prípadne i párky . Šunku alebo salámy nakrájame na kocky a doplníme ďalšími surovinami. Ak použijeme treba trochu zemiakového šalátu, tak sa dajú jednotlivé plátky vrstviť. Šunka alebo salámy sa výborne hodí na závitky , ktoré plníme nátierkou, šalátom alebo zmesí.

reďkovka

  • Pochváľte sa
  • 100 g nakladaných uhoriek
  • 200 g zemiakového šalátu
  • 1 štipka korenie mleté
  • 1 lyžica cukru

syrom

  1. Do plátkov šunky zabalíme zemiakový šalát.
  2. Uhorčičky nakrájame na jemné prúžky a vložíme do formy vyloženej potravinovú fólií k šunkovou závitkům.
  3. Okoreníme podľa chuti.
  4. Podľa návodu na obale pripravíme želatínu, necháme ju chvíľu napučať v studenom vývaru a potom zahrejeme pod bod varu (želatína sa nesmie variť) a odstavíme z ohňa.
  5. Niektoré druhy želatíny sú už ochutené, v opačnom prípade osolíme a dochutíme octom a cukrom podľa vlastnej chuti.
  6. Formu prelejeme želatínou izbovej teploty a necháme stuhnúť v chladničke.
  7. Po 4 hodinách môžeme aspik pomocou fólie vyklopiť a nakrájať.

Recept na veľkonočné aspik so šunkou príde vhod.

Veľkonočné aspik syrový

Z jedného druhu syra by bol aspik trochu jednotvárny, preto použijeme buď niekoľko druhov alebo syr kombinujeme s údeninou, prípadne s ďalšími surovinami. Z úhľadne nakrájaných plátkov môžeme pripraviť závitky podobne ako z údeniny.

reďkovka

    • 1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku
    • půl hrnku vývaru
    • půl hrnku mléka
    • 10 dkg taveného sýra bez příchuti
    • 10 dkg eidamu
    • 10 dkg šunky
    • celerová nať
  • provensálské koření

 syrom

  1. V hrnci zohrejeme mlieko a rozpustíme v ňom všetky druhy syrov pokrájané na kocky.
  2. Vymiešame na hladkú pastu a primiešame koreniny, prúžky šunky a najemno nasekanú vňať.
  3. Recept na veľkonočné aspik možné postaviť na masové nálnivelikonoční aspik masový
  4. Zlejeme rôsol z uhoriek a dáme do neho na 2 hodiny napučať želatínu, potom mierne zahrejeme, aby sa rozpustila.

Syrový aspik sa výborne dopĺňa s veľkonočné nádielkou vajec.

1 sáčok aspikové želatíny

Varené veľkonočné vajce najlepšie spracujete práve v aspiku! Stačí doplniť zeleninou , poprípade syrom alebo údeninou , a zaliať želatínou!

reďkovka

  • mäsa
  • nesladené
  • párky
  • lístkami bazalky
  • niekoľko druhov
  • 100 g papriky
  • 1 lyžica želatíny v prášku
  • jemnejšie salámy
  • 5 vajec natvrdo
  • zeleninový vývar

syrom

  1. Formu vyložíme potravinovou fóliou a nasypeme do nej zmes, dáme vychladiť na niekoľko hodín do chladničky.
  2. Do želatíny pridáme všetky ingrediencie pokrájané na kocky, len kôpor si necháme na ozdobu.
  3. Dáme do chladničky stuhnúť na 3 hodiny.
  4. Vlejeme do formy vyloženej potravinovú fóliou.
  5. dostatočne ochutíme želatínový preliv

Recept na veľkonočné aspik výborne spracuje prebytočná vajcia.

Veľkonočné aspik zeleninový

Ak chceme veľkonočné pohostenie odľahčiť, potom možno pripraviť aj aspik len zeleninový. Hodí sa na neho varená koreňová zelenina, povarený karfiol alebo brokolica, sterilizované uhorky alebo sterilizovaná zmes zeleniny. Všetko sa dá doplniť čerstvými paprikami, paradajkami, kolieskami cibule a plátky reďkoviek. Aby zeleninový aspik nemal fádny chuť, dostatočne ochutíme želatínový preliv .

reďkovka

  • údeninou alebo syrom
  • 1 štipka soli
  • 1 sáčok želatíny
  • 250 g čerstvej zeleniny podľa výberu / nakladanej zeleniny
  • 100 nakladanej zeleniny
  • 1 lyžica octu

syrom

  1. Zeleninu orestujeme na masle.
  2. V inom hrnci rozpustíme želatínu, ohrejeme a pred varom vypneme.
  3. Želatínu ochutíme soľou, korením, octom, cukrom a premiešame.
  4. Do rozpustenej želatíny pridáme zeleninu a zmes dobre premiešame.
  5. Želatinvou zmes nalejeme do formičiek s potravinovou fóliou.
  6. Naplnené formy dáme stuhnúť do chladničky na 3 hodiny.
  7. Servírujeme s celozrnným pečivom.

Recept na zeleninový aspik príde po veľkonočnom sladkom hodovania vhod.

Tip: Ak sa pustíte do tlačenky s údeninou alebo syrom , uberte na zelenine, inak bude zmes príliš sypká – je nutné dodržať pomer náplne a želatíny .

S aspik môžete robiť aj rolády, utopence či obľúbená vajíčka v aspiku. To všetko a ešte viac môžete nájsť v našich ďalších receptoch na aspik.

A aký vzor má váš veľkonočné aspik? Pochváľte sa v komentároch pod článkom!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.