Ako nakladať surové mäso a to nielen na horšie časy. Vyskúšajte všetky naše tipy a rady!

Vedeli ste, že aj surové mäso sa dá naložiť?

Pripravili sme si pre vás tie najlepšie recepty a tipy na zaváranie surového mäsa.

Vyskúšajte varianty nakladania do pohárov, v rúre, ale aj do plechoviek.

Užite si to!

Zaváranie surového mäsa do pohárov

Tento spôsob zavárania má dve fázy – najskôr si mäso predpripravíte (zničíte baktérie) a druhý deň varíte mäso do konca. Je to jednoduché a budete mať mäso pripravené na horšie časy.

Budete potrebovať

  • surové mäso – akýkoľvek druh
  • mäsový vývar – záleží na druhu mäsa
  • masť – na vymazanie pohárov
  • zaváracie poháre

Postup prípravy

  • Pripravte si zaváracie poháre, ktoré riadne sterilizujte.
  • Medzitým si dajte variť mäsový vývar – pokiaľ budete zavárať bravčové mäso, použite vývar bravčový – nechajte vychladnúť.
  • Mäso očistite, zbavte šliach, kostí, tuku (malé množstvo ponechajte).
  • Potom ho nakrájajte na požadovanú veľkosť, nasoľte, oprite a vložte do chladničky na 24 hodín.
  • Ďalší deň vymažte zaváracie poháre masťou.
  • Poháre musia byť čisté a suché.
  • Mäso vkladajte natesno do pohárov a podsypávajte trochou soli.
  • Do ¾ pohárov nalejte studený mäsový vývar.
  • Zaviečkujte a vložte do zaváracieho hrnca tak, aby sa poháre nedotýkali.
  • Podlejte ich do ⅓ pohárov vodou a varte na 98-100 stupňov hodinu.
  • Poháre nechajte vychladnúť do ďalšieho dňa.
  • Druhý deň opakujte to isté varenie – hodina na 98 – 100 stupňov.
  • Po uvarení pohára vytiahnite a otočte dnom nahor na utierku.
  • Nechajte vychladnúť, poháre popíšte a uskladnite.
Nakladané surové mäso v pohároch.
zdroj: survival-mastery.com

Nakladanie bravčového mäsa

Obľúbeným mäsom na zaváranie je mäso bravčové. Skúste si takto pripraviť pliecko, bôčik a krkovicu a budete sa tešiť skvelým výsledkom!

Budete potrebovať

  • 0,5 kg bravčové pliecko
  • 0,5 kg bravčového bôčika
  • 0,5 kg bravčovej krkovice
  • voda alebo bravčový vývar
  • soľ, korenie, rasca

Postup prípravy

  • Deň dopredu si pripravte bravčový vývar – pokiaľ nechcete, môžete použiť prevarenú vodu.
  • Mäso umyte, zbavte kostí, šliach a podobných nečistôt.
  • Nakrájajte ho na kocky – tak, aby sa pekne zmestili do pohárov.
  • Mäso osoľte, oprite, okmínujte a dajte do chladničky na 24 hodín uležať.
  • Ďalší deň si pripravte zaváracie poháre – sterilizujte ich a poriadne vysušte.
  • Na dno pohára nasypte lyžičku soli.
  • Mäso dajte do pohárov – poriadne ho vtesnite na seba, aby sa vytlačil vzduch.
  • Zalejte asi 2 centimetre pod okraj vývarom alebo vodou.
  • Než poháre zaviečkujte, položte na mäso kúsok bravčovej kože z bôčika – vytvorí sa príjemný rôsol.
  • Poriadne poháre zaviečkujte, utiahnite a vložte do zaváracieho hrnca hodinu povariť na 98-100 stupňov.
  • Druhý deň opakujte varenie ako deň predošlý.
  • Akonáhle je hotové, poháre vytiahnite a pretočte ich dnom nahor.
  • Nechajte vychladnúť a uskladnite v chladnom a temnom mieste.
Bravčové mäso zavarené v pohároch, ktoré sú položené na utierke.
zdroj: foodstorageandsurvival.com

Bravčové mäso môžete naložiť nielen surové, ale aj napríklad pečené. Inšpirujte sa našimi receptami na zaváranie bravčového mäsa , vďaka ktorým to pre vás bude hračka!

Zaváranie surového mäsa v rúre

Nemáte doma zavárací hrniec, a pritom by ste si chceli zavariť mäso do zásob? Nezúfajte, využite to, čo doma máte – vašu rúru!

Budete potrebovať

  • mäso podľa ľubovôle
  • soľ, korenie – rasca
  • vodu alebo vývar
  • zaváracie poháre
  • hlboký plech s utierkou

Postup prípravy

  • Mäso zbavte nežiaducich nečistôt, ľahko prepláchnite a nakrájajte na kocky (asi 2×2 centimetre).
  • Potom ho osoľte, môžete okoreniť a pridať rascu – vložte do chladničky na 24 hodín.
  • Ďalší deň si pripravte poháre – vopred ich poctivo sterilizujte.
  • Predhrejte si rúru na 100 stupňov.
  • Na dno pohára nasypte jednu lyžičku soli.
  • Mäso vkladajte do suchých zaváracích pohárov tak, aby ste vytlačili vzduch.
  • Vývarom alebo prevarenou vodou poháre dolejte – asi 2 centimetre od okraja.
  • Viečka poriadne utiahnite a poháre vložte do hlbokého plechu, do ktorého ste rozprestreli utierku.
  • Poháre podlejte a vložte do rúry – poháre skladajte 1 centimeter od seba.
  • Pečte jednu hodinu a potom poháre nechajte vychladnúť.
  • Ďalší deň ich znovu vložte do predhriatej rúry a opäť pečte na 100 stupňov jednu hodinu.
  • Nakoniec poháre vytiahnite a otočte dnom nahor na utierku alebo deku.
  • Nechajte vychladnúť a skladujte v tmavej a chladnej komore.
Kocky mäsa naložené v pohároch bez viečok.
zdroj: theprairiehomestead.com

Konzervovanie mäsa do plechoviek

Mäso si môžete naložiť aj do plechoviek! Inšpirujte sa naším receptom a bude to pre vás úplná hračka.

Budete potrebovať

  • chudé mäso
  • vývar alebo voda
  • soľ, korenie
  • plechovky
  • strojček na uzavretie plechoviek

Postup prípravy

  • Tak ako pri všetkých typoch zavárania, tak aj klasicky očistite mäso, zbavte šliach, tuku a iných častíc.
  • Mäso osoľte, môžete okoreniť aj pridať rascu, vložte ho do chladničky, kde sa nechá 24 hodín naležať.
  • Pripravte si plechovky a mäso do nich naplňte až po okraj.
  • Plechovky dolejte studeným vývarom alebo vodou.
  • Dbajte na dôkladné uzavretie plechoviek.
  • Pripravte si zavárací alebo obyčajný hrniec s vodou pri teplote 100 stupňov.
  • Plechovky vložte dovnútra – musia byť úplne ponorené a varte 2-3 hodiny.
  • Medzitým si pripravte veľkú misu alebo hrniec s vlažnou vodou – po uvarení do neho vložíte horúce plechovky a pomaly budete pripúšťať studenú vodu, aby sa ochladili.
  • Skontrolujte, či sú všetky plechovky správne uzavreté – pokiaľ uniká šťava alebo majú vypuklé viečko, konzervy ihneď spotrebujte.
  • Skladujte v chladnej pivnici alebo komore.
Kocky surového mäsa na drevenom lopári s nožom.
zdroj: theprairiehomestead.com

Viete, že si môžete ušetriť veľa času prípravou obeda? Výborné pohostenie vytvoríte behom chvíľky bez toho, aby ste stáli celé dopoludnie v kuchyni. Vyskúšajte naše recepty na zaváranie pečeného mäsa a máte postarané!

Zaváranie kuracieho mäsa

Nakladanie kuracieho mäsa sa nijako nelíši od zavárania ostatných druhov mäsa. Je to jednoduché a vy si tak budete môcť mäso uchovať na horšie časy.

Budete potrebovať

  • kuracie mäso – množstvo podľa chuti
  • rýchlosol
  • vývar alebo prevarená voda
  • korenie, prípadne rasca

Postup prípravy

  • Mäso očistite, opláchnite a zľahka osušte.
  • Nakrájajte na požadovanú veľkosť – tak, aby sa kúsky mäsa do pohára vliezli.
  • Mäso osoľte, oprite a začnite plniť do vopred sterilizovaných vysušených pohárov.
  • Potom mäso zalejte vývarom alebo vodou do ¾ pohára.
  • Zaviečkujte a vložte do hrnca.
  • Varte pri 98 stupňoch 90 minút, ďalší deň stačí variť už iba 60 minút.
  • Vychladnuté poháre uskladnite na temné a chladné miesto – ideálna teplota okolo 14 stupňov.
Kuracie mäso naložené v pohároch.
zdroj: survival-mastery.com

Pravidlá nakladania surového mäsa

  1. Používajte iba čisté, zdravé a čerstvé mäso .
  2. Všetky druhy mäsa riadne zbavte krvi a najmenej 24 hodín pred zavarením ho nechajte ochladiť v chladničke .
  3. Mäso len ľahko umyte , nikdy ho nenechávajte ponorené vo vode – aby nedošlo k rozkladu.
  4. Mäso vždy zbavte nežiaduceho tuku , aby nedošlo k nechcenému nepríjemnému zápachu – ponechajte iba ten, ktorý sa vypečie (avšak v malom množstve).
  5. Nepridávajte k mäsu žiadnu zeleninu , ani cibuľu – ľahšie podlieha skaze.

A ako sa vám dnešné recepty na nakladanie surového mäsa páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.