Už ste počuli o blahodárnych účinkoch egrešov?
Tak napríklad jeden šálka egrešov obsahuje 69% dennej dávky vitamínu C.
Vitamín C je silný prírodný antioxidant rozpustný vo vode, ktorý pomáha telu vyvinúť odolnosť proti infekčným látkam a eliminuje voľné radikály spôsobujúce rakovinu v tele.
Do pohárov nalejte horúci nálev až po okraj a poriadne zavíčkujte.
Nálev na zaváranie egrešov
Nálev u zaváranie egrešov je rovnaký ako u iného ovocia, mení sa iba pomer vody a cukru, ktorý záleží na sladkosti ovocia.
Egrešový džem
- klinček
0,5 kg egrešov
- Do hrnca nalejte jeden diel vody a jeden diel cukru.
- Nechajte zmes, ktorú ste práve varili, vychladnúť a potom ju nalejte na egreše.
- Zmes pomaly zahrievajte a miešajte.
- Pre odstránenie kože a jemných semien zmes prepasírujte cez sito.

3/4 šálky plnotučného mlieka
Nie je nič jednoduchšie, než zaváranie v umývačke – ako na to?
Egrešový džem
- nálev
- ihlu
- 1/2 šálky kryštálového cukru
0,5 kg egrešov
- Akonáhle máte hotovo, horúcu zmes nalejte do pohárov.
- Potom si pripravte nálev.
- Egreše skladajte do zaváracích pohárov, ktoré ste vopred dôkladne sterilizovali.
- Do pripravených pohárov s egrešom nalejte horúci nálev – horúci, aby bobule nepopraskali.
- Poriadne zavíčkujte a naskladajte do umývačky tak, aby všetky poháre stáli rovno.
- Skladajte je kúsok od seba – nepopraskajú.
- Zapnite program najdlhšieho umývania a nechajte ho dôjsť do konca.
- Potom poháre vytiahnite a otočte hore dnom na deku či utierku.
- Nechajte vychladnúť a uskladnite.

Zaváranie egrešov v rúre
Egrešový džem
- nálev
- ihlu
- poháre na zaváranie
0,5 kg egrešov
- Prichystajte si poháre – sterilizované.
- Výkon mikrovlnnej rúry nastavte na 700 Wattov.
- Dajte si variť nálev z vody a cukru.
- Egreše naskladajte do zaváracích pohárov.
- Prelejte ho horúcim nálevom a ihneď poháre uzavrite viečkami.
- Vložte do hlbokého plechu, na ktorého dno sme dali utierku – nikdy neskladajte poháre priamo vedľa seba, nechajte im rozostup, mohli by popraskať.
- Podlejte vodou – asi 2 centimetre a pečte pri teplote 70 stupňov asi 15 minút.
- Po dopečení poháre vytiahnite a otočte hore dnom.
- Nechajte vychladnúť a uskladnite.

Objavte podobné tipy
Zaváranie egrešov v mikrovlnnej rúre
Egrešový džem
- ihlu
- nálev
- sowandso.com
0,5 kg egrešov
- Postup sa začína rovnako ako u ostatných spôsobov zaváranie – egreše zbavte nečistôt a umyte ho.
- Egreše si najskôr umyte a nechajte od vody odkvapkať.
- Uchovajte si tento malý zázrak po celý rok a majte ho vždy po ruke.
- Egreše očistite od stopiek a kvetov a umyte.
- Vložte pohár do plastovej misky – zabránite tým nechcenému vytečeniu šťavy.
- Jednu pohári zapnite na 6 minút – s každou pohárom navyše zvýšte dobu varenia na dvojnásobok.
- Akonáhle je hotovo, poháre vytiahnite a postavte ich na utierku dňom Vzůru.
- Nechajte vychladnúť a uložte v pivnici.

Klasické zaváranie egrešov
Zavariť egreše nie je vôbec jednoduchá záležitosť, často sa stáva, že bobule popraskajú.
Ukážeme si ďalší spôsob prípravy tak, aby egreše zostal vcelku.
Egrešový džem
- nálev
- ihlu
- hlboký plech s utierkou
- voda
0,5 kg egrešov
- A zase rovnako ako predtým – egreše zbavíme stopiek a kvetov, umyjeme.
- Pripravíme si cukrový rozvar podľa chuti.
- Dôkladne vysterilizujeme všetky zaváracie poháre, ktoré budeme používať.
- Egreše nasypeme do hrnca, zalejeme vodou a varíme 5 minút – celý čas udržujeme teplotu okolo 60 stupňov, nesmie dôjsť k varu.
- Potom egreše nasypeme do studenej vody a následne do pohárov.
- Poháre dolejeme horúcim nálevom až po okraj.
- Zavíčkujeme a vložíme do zaváracieho hrnca – asi 1 centimeter od seba.
- Do zaváracieho hrnca nalejeme vodu tak, aby boli poháre ponorené.
- Varíme 20 minút pod teplotou 85 stupňov.
- Poháre ešte horúce vytiahneme a otočíme smerom hore dnom.
- Necháme vychladnúť a skladujeme v chladnom a tmavom mieste.

3/4 lyžice hnedého cukru
Nakladaný zelený egreše
Egrešový džem
- 250 g egrešov
- postup prípravy
- Iné spôsoby skladovanie
- Egreše očistite a umyte.
- 4 žĺtky
0,5 kg egrešov
- Umyte egreše a odstrihnite časť stonky a kvetu.
- Zmiešajte dohromady ingrediencie – ocot, cukor a klinčeky.
- Ak máte radšej menšie množstvo cukru, upravte si pomery podľa vašich predstáv.
- Pridajte citrónovú šťavu a utesnite poháre, kým sú ešte teplé.
- Poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
- Pred podávaním egrešov ho nechajte aspoň 2 – 3 týždne odpočívať.
- Iné korenie, ako je škorica, zázvor a korenie, môžu byť tiež pridané pre gastronomicky príjemné varianty.

Šťavu z citróna
Egrešový džem
- 15 g bieleho octu
- 2 1/2 kg egrešov
- greatbritishchefs.com
- 2 čajové lyžičky ovocného pektínu
0,5 kg egrešov
- Pridajte citrónovú šťavu, akonáhle sa dosiahne stáleho varu.
- Umiestnite egreše do hrnca s dostatočným množstvom vody.
- Pomaly zahrievajte až k bodu varu a rozmiešajte pektín.
- Pripravte si egreše – zbavte ho nežiaducich nečistôt.
- Zmes nechajte variť po dobu 3 – 5 minút, potom plameň stiahnite a nechajte prebublávať asi 15-20 minút.
- Potom k zmesi pridajte cukor a varte ďalších 10 minút.
- Uistite sa, že sa cukor dôkladne rozpustil – aby nedošlo ku kryštalizácii.
- Nasypte ho do pripravených sterilizovaných pohárov.
- Počas celého varenia zbierajte pri krajoch penu.
- Prikryte poháre pevne viečkami a otočte hore dnom, aby sa na poháre prichytili.
- Nechajte vychladnúť a uskladnite.

Egrešová zmrzlina
Egrešový džem
- plastovú misku
- egreše
- zaváracie poháre s viečkami
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 40 g šľahačky s minimálne 40 percentami tuku
- Zaváranie egrešov v umývačke
0,5 kg egrešov
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- Vložte ho na panvicu alebo do hrnca a pridajte niekoľko lyžíc vody spolu s 3 lyžicami cukru.
- Varte na miernom ohni 3 – 4 minúty.
- Medzitým si ušľahajte žĺtky s hnedým cukrom a vanilkovým extraktom.
- Nechajte zmes vychladnúť po dobu 10 – 15 minút.
- Priveďte do varu a varte do tej doby, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Mlieko a smotanu zmiešajte dohromady a varte na vysokom ohni – nie celkom vriacim, len vyšším.
- Akonáhle sa zmes mlieka a smotany minútu varí, pridajte vajcia a zvyšný cukor – pokračujte v miešaní 5 minút.
- Uistite sa, že cukor je úplne rozpustený.
- Obe zmesi zmiešajte dohromady a vyšľahajte.
- Nechajte celú zmes 15 minút vychladnúť a vložte do mrazničky.
- Podávajte ďalší deň po zatuhnutí.
