Ako zavárať egreše: rady a tipy!

Už ste počuli o blahodárnych účinkoch egrešov?

Tak napríklad jeden šálka egrešov obsahuje 69% dennej dávky vitamínu C.

Vitamín C je silný prírodný antioxidant rozpustný vo vode, ktorý pomáha telu vyvinúť odolnosť proti infekčným látkam a eliminuje voľné radikály spôsobujúce rakovinu v tele.

Do pohárov nalejte horúci nálev až po okraj a poriadne zavíčkujte.

Nálev na zaváranie egrešov

Nálev u zaváranie egrešov je rovnaký ako u iného ovocia, mení sa iba pomer vody a cukru, ktorý záleží na sladkosti ovocia.

Egrešový džem

  • klinček

0,5 kg egrešov

  • Do hrnca nalejte jeden diel vody a jeden diel cukru.
  • Nechajte zmes, ktorú ste práve varili, vychladnúť a potom ju nalejte na egreše.
  • Zmes pomaly zahrievajte a miešajte.
  • Pre odstránenie kože a jemných semien zmes prepasírujte cez sito.
irelandsown.ie

3/4 šálky plnotučného mlieka

Nie je nič jednoduchšie, než zaváranie v umývačke – ako na to?

Egrešový džem

  • nálev
  • ihlu
  • 1/2 šálky kryštálového cukru

0,5 kg egrešov

  • Akonáhle máte hotovo, horúcu zmes nalejte do pohárov.
  • Potom si pripravte nálev.
  • Egreše skladajte do zaváracích pohárov, ktoré ste vopred dôkladne sterilizovali.
  • Do pripravených pohárov s egrešom nalejte horúci nálev – horúci, aby bobule nepopraskali.
  • Poriadne zavíčkujte a naskladajte do umývačky tak, aby všetky poháre stáli rovno.
  • Skladajte je kúsok od seba – nepopraskajú.
  • Zapnite program najdlhšieho umývania a nechajte ho dôjsť do konca.
  • Potom poháre vytiahnite a otočte hore dnom na deku či utierku.
  • Nechajte vychladnúť a uskladnite.
2 kg kryštálového cukru

Zaváranie egrešov v rúre

Egrešový džem

  • nálev
  • ihlu
  • poháre na zaváranie

0,5 kg egrešov

  • Prichystajte si poháre – sterilizované.
  • Výkon mikrovlnnej rúry nastavte na 700 Wattov.
  • Dajte si variť nálev z vody a cukru.
  • Egreše naskladajte do zaváracích pohárov.
  • Prelejte ho horúcim nálevom a ihneď poháre uzavrite viečkami.
  • Vložte do hlbokého plechu, na ktorého dno sme dali utierku – nikdy neskladajte poháre priamo vedľa seba, nechajte im rozostup, mohli by popraskať.
  • Podlejte vodou – asi 2 centimetre a pečte pri teplote 70 stupňov asi 15 minút.
  • Po dopečení poháre vytiahnite a otočte hore dnom.
  • Nechajte vychladnúť a uskladnite.
moderngardensmagazine.co.uk

Zaváranie egrešov v mikrovlnnej rúre

Egrešový džem

  • ihlu
  • nálev
  • sowandso.com

0,5 kg egrešov

  • Postup sa začína rovnako ako u ostatných spôsobov zaváranie – egreše zbavte nečistôt a umyte ho.
  • Egreše si najskôr umyte a nechajte od vody odkvapkať.
  • Uchovajte si tento malý zázrak po celý rok a majte ho vždy po ruke.
  • Egreše očistite od stopiek a kvetov a umyte.
  • Vložte pohár do plastovej misky – zabránite tým nechcenému vytečeniu šťavy.
  • Jednu pohári zapnite na 6 minút – s každou pohárom navyše zvýšte dobu varenia na dvojnásobok.
  • Akonáhle je hotovo, poháre vytiahnite a postavte ich na utierku dňom Vzůru.
  • Nechajte vychladnúť a uložte v pivnici.
gallery.nen.gov.uk

Klasické zaváranie egrešov

Zavariť egreše nie je vôbec jednoduchá záležitosť, často sa stáva, že bobule popraskajú.

Ukážeme si ďalší spôsob prípravy tak, aby egreše zostal vcelku.

Egrešový džem

  • nálev
  • ihlu
  • hlboký plech s utierkou
  • voda

0,5 kg egrešov

  • A zase rovnako ako predtým – egreše zbavíme stopiek a kvetov, umyjeme.
  • Pripravíme si cukrový rozvar podľa chuti.
  • Dôkladne vysterilizujeme všetky zaváracie poháre, ktoré budeme používať.
  • Egreše nasypeme do hrnca, zalejeme vodou a varíme 5 minút – celý čas udržujeme teplotu okolo 60 stupňov, nesmie dôjsť k varu.
  • Potom egreše nasypeme do studenej vody a následne do pohárov.
  • Poháre dolejeme horúcim nálevom až po okraj.
  • Zavíčkujeme a vložíme do zaváracieho hrnca – asi 1 centimeter od seba.
  • Do zaváracieho hrnca nalejeme vodu tak, aby boli poháre ponorené.
  • Varíme 20 minút pod teplotou 85 stupňov.
  • Poháre ešte horúce vytiahneme a otočíme smerom hore dnom.
  • Necháme vychladnúť a skladujeme v chladnom a tmavom mieste.
2 kg kryštálového cukru

3/4 lyžice hnedého cukru

Nakladaný zelený egreše

Egrešový džem

  • 250 g egrešov
  • postup prípravy
  • Iné spôsoby skladovanie
  • Egreše očistite a umyte.
  • 4 žĺtky

0,5 kg egrešov

  • Umyte egreše a odstrihnite časť stonky a kvetu.
  • Zmiešajte dohromady ingrediencie – ocot, cukor a klinčeky.
  • Ak máte radšej menšie množstvo cukru, upravte si pomery podľa vašich predstáv.
  • Pridajte citrónovú šťavu a utesnite poháre, kým sú ešte teplé.
  • Poháre otočte hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Pred podávaním egrešov ho nechajte aspoň 2 – 3 týždne odpočívať.
  • Iné korenie, ako je škorica, zázvor a korenie, môžu byť tiež pridané pre gastronomicky príjemné varianty.
budete potrebovať

Šťavu z citróna

Egrešový džem

  • 15 g bieleho octu
  • 2 1/2 kg egrešov
  • greatbritishchefs.com
  • 2 čajové lyžičky ovocného pektínu

0,5 kg egrešov

  • Pridajte citrónovú šťavu, akonáhle sa dosiahne stáleho varu.
  • Umiestnite egreše do hrnca s dostatočným množstvom vody.
  • Pomaly zahrievajte až k bodu varu a rozmiešajte pektín.
  • Pripravte si egreše – zbavte ho nežiaducich nečistôt.
  • Zmes nechajte variť po dobu 3 – 5 minút, potom plameň stiahnite a nechajte prebublávať asi 15-20 minút.
  • Potom k zmesi pridajte cukor a varte ďalších 10 minút.
  • Uistite sa, že sa cukor dôkladne rozpustil – aby nedošlo ku kryštalizácii.
  • Nasypte ho do pripravených sterilizovaných pohárov.
  • Počas celého varenia zbierajte pri krajoch penu.
  • Prikryte poháre pevne viečkami a otočte hore dnom, aby sa na poháre prichytili.
  • Nechajte vychladnúť a uskladnite.
cukor kryštál

Egrešová zmrzlina

Egrešový džem

  • plastovú misku
  • egreše
  • zaváracie poháre s viečkami
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 40 g šľahačky s minimálne 40 percentami tuku
  • Zaváranie egrešov v umývačke

0,5 kg egrešov

  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • Vložte ho na panvicu alebo do hrnca a pridajte niekoľko lyžíc vody spolu s 3 lyžicami cukru.
  • Varte na miernom ohni 3 – 4 minúty.
  • Medzitým si ušľahajte žĺtky s hnedým cukrom a vanilkovým extraktom.
  • Nechajte zmes vychladnúť po dobu 10 – 15 minút.
  • Priveďte do varu a varte do tej doby, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  • Mlieko a smotanu zmiešajte dohromady a varte na vysokom ohni – nie celkom vriacim, len vyšším.
  • Akonáhle sa zmes mlieka a smotany minútu varí, pridajte vajcia a zvyšný cukor – pokračujte v miešaní 5 minút.
  • Uistite sa, že cukor je úplne rozpustený.
  • Obe zmesi zmiešajte dohromady a vyšľahajte.
  • Nechajte celú zmes 15 minút vychladnúť a vložte do mrazničky.
  • Podávajte ďalší deň po zatuhnutí.
searchingforspice.com

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.