Vedeli ste, že každý rok sa vyhodí až 800 ton čerešní len preto, že sa nestihnú skonzumovať?
Existujú aj spôsoby, ako si túto sladkú a šťavnatú pochúťku uchovať po celý zvyšok roka.
Viete, aký je najobľúbenejší recept na zaváranie čerešní?
Zistíte to v tomto článku.
Zaváranie čerešní v mikrovlnnej rúre
suroviny
- 3 hrnčeky červených čerešní
- 1 hrnček vody
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 3 hrnčeky cukru
- ¼ hrnčeka pektínu
- ½ lyžičky mandľového extraktu
postup prípravy
- V plastovej mise, ktorá sa môže dať do mikrovlnky, zmiešajte čerešne, vodu, citrónovú šťavu a pektín.
- Zakryte plastovým obalom alebo voskovaným papierom, vložte do mikrovlnnej rúry približne na 8 minút, než táto zmes prejde varom.
- Vyberte z mikrovlnky a poriadne premiešajte.
- Následne znova zakryte a opäť vložte do mikrovlnky a priveďte k varu po dobu cca 6 minút.
- Opäť vyberte, premiešajte a vráťte do mikrovlnky – tentoraz nezakryté a varte po dobu 3 minút.
- Vyberte, opäť premiešajte na ďalšie 3 minúty vložte, opäť nezakryté, do mikrovlnky.
- Po tejto dobe vytiahnite, ak je potreba, odstráňte penu.
- Ešte horúcu zmes nalejte do pohárov až po okraj.
- Poriadne pripevnite uzávery a na 10 minút vložte do vriacej kúpeľa.
Zaváranie čerešní v rúre
suroviny:
Postup prípravy:
- Predhrejte si rúru na 200 stupňov.
- Na rúry mriežku položte papier na pečenie.
- Z čerešní odstráňte stonky a iné nečistoty, rovnomerne ich rozložte na plochu na pečenie.
- Vložte do rúry na 6 hodín.
- Po tejto dobe vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.