Ako zavárať čerešne na mnoho spôsobov: a ktorý si vyberiete vy?

Vedeli ste, že každý rok sa vyhodí až 800 ton čerešní len preto, že sa nestihnú skonzumovať?

Existujú aj spôsoby, ako si túto sladkú a šťavnatú pochúťku uchovať po celý zvyšok roka.

Viete, aký je najobľúbenejší recept na zaváranie čerešní?

Zistíte to v tomto článku.

Zaváranie čerešní v mikrovlnnej rúre

suroviny

  • 3 hrnčeky červených čerešní
  • 1 hrnček vody
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 3 hrnčeky cukru
  • ¼ hrnčeka pektínu
  • ½ lyžičky mandľového extraktu

postup prípravy

  • V plastovej mise, ktorá sa môže dať do mikrovlnky, zmiešajte čerešne, vodu, citrónovú šťavu a pektín.
  • Zakryte plastovým obalom alebo voskovaným papierom, vložte do mikrovlnnej rúry približne na 8 minút, než táto zmes prejde varom.
  • Vyberte z mikrovlnky a poriadne premiešajte.
  • Následne znova zakryte a opäť vložte do mikrovlnky a priveďte k varu po dobu cca 6 minút.
  • Opäť vyberte, premiešajte a vráťte do mikrovlnky – tentoraz nezakryté a varte po dobu 3 minút.
  • Vyberte, opäť premiešajte na ďalšie 3 minúty vložte, opäť nezakryté, do mikrovlnky.
  • Po tejto dobe vytiahnite, ak je potreba, odstráňte penu.
  • Ešte horúcu zmes nalejte do pohárov až po okraj.
  • Poriadne pripevnite uzávery a na 10 minút vložte do vriacej kúpeľa.

Zaváranie čerešní v rúre

suroviny:

  • 1 kg čerešní

Postup prípravy:

  • Predhrejte si rúru na 200 stupňov.
  • Na rúry mriežku položte papier na pečenie.
  • Z čerešní odstráňte stonky a iné nečistoty, rovnomerne ich rozložte na plochu na pečenie.
  • Vložte do rúry na 6 hodín.
  • Po tejto dobe vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.

Návod na klasické zaváranie

Suroviny na 4 poháre (500 ml):

  • 1 kg čerešní
  • 1 l vody
  • 150 g práškového cukru

Postup prípravy:

  • Pollitrové poháre a viečka poriadne vymyte a sterilizujte.
  • Naplňte poháre čerešňami až po okraj.
  • Vodu si priveďte k varu, nasypte do nej práškový cukor, priveďte do varu a varte do doby, než sa cukor kompletne rozpustí.
  • Týmto, ešte horúcim cukrovým roztokom zalejte poháre s čerešňami a hore ponechajte cca 5 mm priestoru.
  • Nasaďte viečka a pevne uzavrite pomocou handry.
  • Poháre umiestnite zvisle do hrnca, naplňte vodou, zakryte a priveďte do varu.
  • Varte 20 minút, potom zložte z ohňa a nechajte úplne vychladnúť.
  • Skladujte na chladnom a suchom mieste mimo dosahu priameho slnečného svetla – najlepšie v pivnici.

Čerešne zavarené v umývačke

suroviny

  • 1 kg čerešní
  • 1 liter vody
  • 150 g práškového cukru

postup prípravy

  • Poháre pripravené na zaváranie starostlivo vymyjeme a vysušíme.
  • Vodu privedieme k varu a zasypeme práškovým cukrom, kým sa kompletne nerozpustí.
  • Naukladáme pripravené čerešne po okraj a zalejeme pripraveným – a hlavne vychladnutým cukrovým roztokom.
  • Poháre poriadne zaskrutkujeme a vložíme do umývačky vačkom nahor. Medzi pohármi udržiavame odstup.
  • Umývačku zapneme na najvyššiu teplotu a zároveň najdlhšia program.
  • Po dokončení programu vyskladáme poháre hore dnom na pripravenú podložku a necháme odstáť.
  • Následne skladujeme v suchom, chladnom a tmavom priestore, najvhodnejšie je potrebné pivnica.

Zaváranie bez cukru

suroviny:

  • čerešne
  • voda

Postup prípravy:

  • Čerešne dôkladne umyte a odstráňte stopky či prípadne iné nečistoty.
  • Pripravte si pollitrové fľaše, do ktorých čerešne naskladáte po okraj.
  • Fľaše poriadne zavíčkujte.
  • Vo veľkom hrnci si dajte variť vodu, do ktorej pridáte trochu sena – to zaručí, aby sa fľaše o seba netrel a tým nepopraskali.
  • Do hrnca vložte fľaše viečkom dole a varte – zámerom je zahriať ovocie vnútri poháre na dostatočne vysokú teplotu, aby sa ich obsah sterilizovať aj bez toho, že sa bude skutočne variť.
  • Zložte hrniec z ohňa a nechajte odstáť, kým voda i fľaše neschladne.

Nálev na zaváranie

suroviny

  • 1 l vody
  • 30 dkg cukru

postup prípravy

  • Vodu s cukrom si jednoducho zvaríme, až sa cukor úplne rozpustí.
  • Nálev vlejeme do pripravených pohárov s ovocím.

Aké sú ďalšie možnosti uchovania čerešní?

1. Konzervovanie

budete potrebovať

  • 500 g vykôstkovaných čerešní
  • 1 dl 50% alkoholu
  • 350 g cukru

ako konzervovať

  • Vykôstkované čerešne zalejte pripraveným alkoholom tak, aby ovocie bola úplne zaliate – môže byť vodka, rum či nejaká ovocná pálenka, a zmiešajte s cukrom.
  • Naplňte nimi pripravené poháre a skladujte v mrazničke.

2. Zmrazenie

  • Čerešne rovnomerne rozložte na plech zodpovedajúce rozmerom vášho mrazničky a vložte do neho po dobu 2 hodín.
  • Následne vyberte a uložte do sáčkov alebo pohárov. Vďaka tomu, že budú čerešne rovnomerne rozložené a nebudú sa dotýkať, odovzdajte domu, aby vytvorili hrudky, ktoré sa ťažko rozdeľujú.
  • Mrazené čerešne sa používajú napríklad na prípravu smoothies.
  • 3. Dehydratácia

    Tento způsob uchování třešní je opravdu jednoduchý:

    • Nejprve je potřeba naložené čerešne vložit do mrazáku na celý den v několika patrech.
    • Následne je z mrazničky vyberte, nechajte opäť úplne rozmraziť v sitku a nechajte ich úplne odkvapkať po dobu niekoľkých hodín, pokojne aj celého dňa.
    • Potom vložte do sušičky – tento proces bude oveľa rýchlejší vďaka tomu, že sa čerešne dopredu úplne zbaví vody.
    • Môžeme konzumovať jednoducho “len tak” alebo pridávať do pečenia koláčov.

    4. Marmeláda

    • Vykôstkované a rozmixovanej čerešne zmiešame s Gelfix a spoločne povaríme po dobu 3 minút.
    • Následne je potrebné skontrolovať, či je marmeláda dostatočne tuhá – zistíme to tak, že po vychladnutí kvapneme trochu marmelády na tanierik – ak stále nie je tuhá, vmiešame do nej kyselinu citrónovú.
    • Zbavíme peny a jednoducho uložíme do pohárov, ktoré pečive uzavrieme a otočíme viečkom dole aspoň na 5 minút.

    Ak sa chcete inšpirovať, ako marmeládu pripraviť, pozrite sa na video:

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.