Vedeli ste, že každý rok sa vyhodí až 800 ton čerešní len preto, že sa nestihnú skonzumovať?
Existujú aj spôsoby, ako si túto sladkú a šťavnatú pochúťku uchovať po celý zvyšok roka.
Viete, aký je najobľúbenejší recept na zaváranie čerešní?
Zistíte to v tomto článku.
Zaváranie čerešní v mikrovlnnej rúre
suroviny
- 3 hrnčeky červených čerešní
- 1 hrnček vody
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 3 hrnčeky cukru
- ¼ hrnčeka pektínu
- ½ lyžičky mandľového extraktu
postup prípravy
- V plastovej mise, ktorá sa môže dať do mikrovlnky, zmiešajte čerešne, vodu, citrónovú šťavu a pektín.
- Zakryte plastovým obalom alebo voskovaným papierom, vložte do mikrovlnnej rúry približne na 8 minút, než táto zmes prejde varom.
- Vyberte z mikrovlnky a poriadne premiešajte.
- Následne znova zakryte a opäť vložte do mikrovlnky a priveďte k varu po dobu cca 6 minút.
- Opäť vyberte, premiešajte a vráťte do mikrovlnky – tentoraz nezakryté a varte po dobu 3 minút.
- Vyberte, opäť premiešajte na ďalšie 3 minúty vložte, opäť nezakryté, do mikrovlnky.
- Po tejto dobe vytiahnite, ak je potreba, odstráňte penu.
- Ešte horúcu zmes nalejte do pohárov až po okraj.
- Poriadne pripevnite uzávery a na 10 minút vložte do vriacej kúpeľa.
Objavte podobné tipy
Zaváranie čerešní v rúre
suroviny:
- 1 kg čerešní
Postup prípravy:
- Predhrejte si rúru na 200 stupňov.
- Na rúry mriežku položte papier na pečenie.
- Z čerešní odstráňte stonky a iné nečistoty, rovnomerne ich rozložte na plochu na pečenie.
- Vložte do rúry na 6 hodín.
- Po tejto dobe vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť.
Návod na klasické zaváranie
Suroviny na 4 poháre (500 ml):
- 1 kg čerešní
- 1 l vody
- 150 g práškového cukru
Postup prípravy:
- Pollitrové poháre a viečka poriadne vymyte a sterilizujte.
- Naplňte poháre čerešňami až po okraj.
- Vodu si priveďte k varu, nasypte do nej práškový cukor, priveďte do varu a varte do doby, než sa cukor kompletne rozpustí.
- Týmto, ešte horúcim cukrovým roztokom zalejte poháre s čerešňami a hore ponechajte cca 5 mm priestoru.
- Nasaďte viečka a pevne uzavrite pomocou handry.
- Poháre umiestnite zvisle do hrnca, naplňte vodou, zakryte a priveďte do varu.
- Varte 20 minút, potom zložte z ohňa a nechajte úplne vychladnúť.
- Skladujte na chladnom a suchom mieste mimo dosahu priameho slnečného svetla – najlepšie v pivnici.
Čerešne zavarené v umývačke
suroviny
- 1 kg čerešní
- 1 liter vody
- 150 g práškového cukru
postup prípravy
- Poháre pripravené na zaváranie starostlivo vymyjeme a vysušíme.
- Vodu privedieme k varu a zasypeme práškovým cukrom, kým sa kompletne nerozpustí.
- Naukladáme pripravené čerešne po okraj a zalejeme pripraveným – a hlavne vychladnutým cukrovým roztokom.
- Poháre poriadne zaskrutkujeme a vložíme do umývačky vačkom nahor. Medzi pohármi udržiavame odstup.
- Umývačku zapneme na najvyššiu teplotu a zároveň najdlhšia program.
- Po dokončení programu vyskladáme poháre hore dnom na pripravenú podložku a necháme odstáť.
- Následne skladujeme v suchom, chladnom a tmavom priestore, najvhodnejšie je potrebné pivnica.
Zaváranie bez cukru
suroviny:
- čerešne
- voda
Postup prípravy:
- Čerešne dôkladne umyte a odstráňte stopky či prípadne iné nečistoty.
- Pripravte si pollitrové fľaše, do ktorých čerešne naskladáte po okraj.
- Fľaše poriadne zavíčkujte.
- Vo veľkom hrnci si dajte variť vodu, do ktorej pridáte trochu sena – to zaručí, aby sa fľaše o seba netrel a tým nepopraskali.
- Do hrnca vložte fľaše viečkom dole a varte – zámerom je zahriať ovocie vnútri poháre na dostatočne vysokú teplotu, aby sa ich obsah sterilizovať aj bez toho, že sa bude skutočne variť.
- Zložte hrniec z ohňa a nechajte odstáť, kým voda i fľaše neschladne.
Nálev na zaváranie
suroviny
- 1 l vody
- 30 dkg cukru
postup prípravy
- Vodu s cukrom si jednoducho zvaríme, až sa cukor úplne rozpustí.
- Nálev vlejeme do pripravených pohárov s ovocím.
Aké sú ďalšie možnosti uchovania čerešní?
1. Konzervovanie
budete potrebovať
- 500 g vykôstkovaných čerešní
- 1 dl 50% alkoholu
- 350 g cukru
ako konzervovať
- Vykôstkované čerešne zalejte pripraveným alkoholom tak, aby ovocie bola úplne zaliate – môže byť vodka, rum či nejaká ovocná pálenka, a zmiešajte s cukrom.
- Naplňte nimi pripravené poháre a skladujte v mrazničke.
2. Zmrazenie
- Čerešne rovnomerne rozložte na plech zodpovedajúce rozmerom vášho mrazničky a vložte do neho po dobu 2 hodín.
- Následne vyberte a uložte do sáčkov alebo pohárov. Vďaka tomu, že budú čerešne rovnomerne rozložené a nebudú sa dotýkať, odovzdajte domu, aby vytvorili hrudky, ktoré sa ťažko rozdeľujú.
- Mrazené čerešne sa používajú napríklad na prípravu smoothies.
- Nejprve je potřeba naložené čerešne vložit do mrazáku na celý den v několika patrech.
- Následne je z mrazničky vyberte, nechajte opäť úplne rozmraziť v sitku a nechajte ich úplne odkvapkať po dobu niekoľkých hodín, pokojne aj celého dňa.
- Potom vložte do sušičky – tento proces bude oveľa rýchlejší vďaka tomu, že sa čerešne dopredu úplne zbaví vody.
- Môžeme konzumovať jednoducho “len tak” alebo pridávať do pečenia koláčov.
- Vykôstkované a rozmixovanej čerešne zmiešame s Gelfix a spoločne povaríme po dobu 3 minút.
- Následne je potrebné skontrolovať, či je marmeláda dostatočne tuhá – zistíme to tak, že po vychladnutí kvapneme trochu marmelády na tanierik – ak stále nie je tuhá, vmiešame do nej kyselinu citrónovú.
- Zbavíme peny a jednoducho uložíme do pohárov, ktoré pečive uzavrieme a otočíme viečkom dole aspoň na 5 minút.
3. Dehydratácia
Tento způsob uchování třešní je opravdu jednoduchý:
4. Marmeláda
Ak sa chcete inšpirovať, ako marmeládu pripraviť, pozrite sa na video: