Ako zavárať broskyne: vychutnajte si svoje obľúbené ovocie po celý rok!

Vedeli ste, že broskyne v sebe skrývajú veľa niacín – vitamínov s upokojujúcimi účinkami?

Až sirup vychladne, vráťte sirup na sporák a znovu priveďte k varu.

Doprajte si ich pokojne po celý rok!

Inšpirujte sa najlepšími recepty na zaváranie broskýň a doprajte si skvelú náladu a „no stress“ kedykoľvek chcete.

Predtým, než sa vrhneme na samotnej zaváranie, poradíme vám, ako broskyne najjednoduchšie olúpať. Zabudnite na nôž alebo škrabku, broskyne si jednoducho zblanšírujte.

2 broskyne

  • veľký hrniec vriacej vody
  • lyžicu či naberačku na vybratie broskýň z vody
  • cukor
  • Pridajte cukor, a ešte chvíľu mixujte.
  • Vkladajte do pohárov, až je naplníte po okraj.
  • 750 g cukor kryštál

postup

  • Vložte do vody 6 – 8 broskýň.
  • Cca minútu varte.
  • Po tejto dobe broskyne vyberte z hrnca a vložte do studenej vody.
  • Poháre dôkladne zaviečkujeme viečkami s gumou.
  • Až vychladne, presuňte ich do citrónovej vody – predídete tak ich zhnednutie.

Nálev na zaváranie

Tento nálev je nevyhnutný prakticky pri každom spôsobe zaváraní – pripravte si teda dostatočné množstvo a s chuťou do toho.

2 broskyne

  • 2l vody
  • Postup prípravy:

postup

  • Po tejto dobe vyberte z vodného kúpeľa a nechajte vychladnúť.
  • Varte tak dlho, kým sa cekr kompletne rozpustí – a máte hotovo!

Zaváranie broskýň so šupkou

2 broskyne

  • postup:
  • misa

nálev

  • Broskyne zbavte všetkých nečistôt a ak chcete, tiež šupky.
  • Nakrájajte si ich na mesiačiky, ktorými naplníte poháre až po okraj.
  • Zalejte nálevom a pevne uzavrite.
  • Poháre vložte do veľkého hrnca a nechajte variť cca 20 minút.
  • Výslednú zmes varte pár hodín na miernom ohni, kým nebude mať maslový konzistenciu.
mrbreakfast.com

Vodu s cukrom priveďte k varu.

2 broskyne

  • postup:
  • misa

postup

  • Predhrejte si rúru na 160 stupňov Celzia.
  • Vo väčšom hrnci si na sporáku pripravíme nálev, ktorý dostatočne dlho povaríme.
  • Pripravené poháre poskladajte na plech, zároveň je trochu podlejte vodou.
  • Teraz môžete šupku broskyne jednoducho stiahnuť.
  • Broskyne si očistíme a vložíme do pohárov, ktoré naplníme úplne po okraj.
  • Vložte do rúry a pečte cca 20 minút.
  • Následne vyberte z rúry, postavte viečkom dole a nechajte takto plne vychladnúť.
fountainavenuekitchen.com

Zaváranie broskýň bez cukru

2 broskyne

  • postup:
  • čerstvo vytlačená citrónová šťava (1 lyžička na pohár)
  • med

postup

  • Broskyne na tento typ zaváranie musí byť na dotyk mäkké – tak akurát.
  • Pripravíme si poháre, ktoré vopred sterilizujeme.
  • Olúpte si broskyne a nakrájajte na polovice.
  • citrónovou vodu na uchovanie olúpaných broskýň
  • Keď budú všetky poháre plné, pridajte do každej 1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy pre zachovanie farby broskýň.
  • Starostlivo zavíčkujte a vložte do veľkého hrnca, kde je cca 20 minút povaríte.
  • Tento roztok vlejte do každého pohára až po okraj.
  • Zmiešajte ½ hrnčeka medu s 8mi hrnčeky vody a premiešajte, kým sa med nerozpustí.
  • Poháre vyberte, položte viečkom dolu a nechajte vychladnúť.
happymoneysaver.com

Zaváranie broskýň v mikrovlnnej rúre

2 broskyne

  • postup:
  • misa

www.bite.co.nz

  • Broskyne si dokonale očistite, zbavte šupky a nakrájajte na polovičky alebo mesiačiky – podľa vašich preferencií.
  • Pripravte si zaváracie poháre, ktoré si dopredu sterilizujete.
  • Naplňte broskyne do pohárov a zalejte cukrovým roztokom až po ich okraj.
  • Mikrovlnnú rúru nastavte na výkon 700 Wattov.
  • Poháre vložte do mikrovlnky a zapnite. Na jeden pohár pripadá 6 minút, takže dĺžku nastavte podľa ich počtu.
  • Keď bude hotovo, poháre vyberte, postavte na utierku hore dnom a nechajte vychladnúť.
  • Skladujte na tmavom a suchom mieste.
deliaonline.com

Aké sú ďalšie možnosti uchovania broskýň?

broskyňové maslo

Jeden z najčastejších spôsobov uchovanie broskýň je ich zmrazenie.

postup

  • Broskyne zbavte všetkých nečistôt a nakrájajte ich na plátky.
  • Vyberte si spôsob, akým budete mraziť – broskyne balené vo vode, sypané cukrom či balené v sirupe.
  • Broskyne naplňte do vrecka, ale vždy maximálne len do jeho polovice a vložte do mrazničky.
knowyourproduce.com

broskyňová marmeláda

Príprava marmelády je veľmi jednoduchá. Všetko, čo potrebujete, je pár veľkých broskýň a cukor.

postup

  • Zbavte broskyne šupky a kôstky.
  • Nasekajte ich na kúsky a varte na miernom ohni po dobu cca 20 minút.
  • Pokiaľ chcete mať marmeládu úplne bez kúskov, varte je dlhšie, až budú úplne rozvarená.
  • Podľa chuti pridajte cukor, a ešte chvíľu varte.
  • Uvarenú marmeládu bez konzervantov naplňte do vopred pripravených pohárov a starostlivo uzavrite.
  • Tieto poháre následne ešte varte ďalších 10 minút.
  • Do veľkého hrnca si vlejte vodu a pridajte kryštálový cukor.
  • Nechajte vychladnúť a môžete podávať.
samozrejme broskyne

tastingtable.com

2 broskyne

  • postup:
  • voda

postup

  • Broskyne si nakrájajte na plátky a varte, kým budú mäkké – cca 10 minút.
  • Vložte do kuchynského robota a nechajte ich úplne roztlačiť.
  • ľadovú vodu k zastaveniu blanšírovanie
  • Následne poháre vytiahnite, nechajte vychladnúť a skladujte na tmavom a suchom mieste.
zmrazenie kúskov

sušené broskyne

Broskyňový sirup je skvelá voľba pre uchovanie broskýň – hlavne deti milujú túto Stavická, ktorá je úplne prírodný, bez chémie. Môžete ho použiť napríklad aj na palacinky.

2 broskyne

  • shopcgn.com
  • ingrediencie
  • broskyne
  • ½ lyžičky kyseliny citrónovej

postup

  • Zaváranie broskýň v rúre
  • Pridajte nakrájané broskyne a všetko dobre premiešajte.
  • Ak chcete, aby si sirup udržal farbu, pridajte kyselinu citrónovú – nie je ale podmienkou.
  • Akonáhle je cukor rozpustený, znížte teplotu.
  • Hrniec zakryte a varte cca pol hodiny a potom odstavte.
  • Nie je teda škoda je konzumovať len v lete, keď je ich všade dosť?
  • Po prevarenie zlejte sirup a neplňte ním vopred pripravené sklenené fľaše.
  • Vložte opäť do hrnca a nechajte ich ešte povariť po dobu 10 minút.
  • Skladujte na suchom a tmavom mieste.
2 hrnčeky cukru

broskyňová salsa

Na sušenie broskýň budete potrebovať kvalitný sušičku – takú môžete využiť na veľa ovocia, naozaj sa oplatí do nej investovať.

postup

  • Pripravené broskyne zbavte všetkých nečistôt a kôstok.
  • Vložte ich do sušičky a postupujte podľa pokynov výrobcu.
  • Sušené broskyne uchovávajte v sáčkoch.
1 hrnček vody

broskyňový sirup

Skvelá voľba ako prílohová omáčka k šalátu či hlavnému jedlu.

postup

  • Očistené a odkôstkované broskyne si zblanšírujte.
  • Vo veľkom hrnci je zmiešajte s paradajkami, cibuľou, paprikou, jalapenos, koriandrom, medom, octom cesnakom, rascou a korením.
  • Varte asi pol hodiny za stáleho miešania, aby sa táto zmes neprilepila na spodok hrnca.
  • V prípade potreby pridajte ďalšie korenie podľa chuti.
  • Keď je všetko hotové, vložte salsu do horúcich pohárov – hore ale ponechajte trochu priestoru.
  • Poháre ešte na chvíľu vložte do horúceho kúpeľa a povarte.
makingthymeforhealth.com

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.