Vedeli ste, že broskyne v sebe skrývajú veľa niacín – vitamínov s upokojujúcimi účinkami?
Až sirup vychladne, vráťte sirup na sporák a znovu priveďte k varu.
Doprajte si ich pokojne po celý rok!
Inšpirujte sa najlepšími recepty na zaváranie broskýň a doprajte si skvelú náladu a „no stress“ kedykoľvek chcete.
Predtým, než sa vrhneme na samotnej zaváranie, poradíme vám, ako broskyne najjednoduchšie olúpať. Zabudnite na nôž alebo škrabku, broskyne si jednoducho zblanšírujte.
2 broskyne
- veľký hrniec vriacej vody
- lyžicu či naberačku na vybratie broskýň z vody
- cukor
- Pridajte cukor, a ešte chvíľu mixujte.
- Vkladajte do pohárov, až je naplníte po okraj.
- 750 g cukor kryštál
postup
- Vložte do vody 6 – 8 broskýň.
- Cca minútu varte.
- Po tejto dobe broskyne vyberte z hrnca a vložte do studenej vody.
- Poháre dôkladne zaviečkujeme viečkami s gumou.
- Až vychladne, presuňte ich do citrónovej vody – predídete tak ich zhnednutie.
Nálev na zaváranie
Tento nálev je nevyhnutný prakticky pri každom spôsobe zaváraní – pripravte si teda dostatočné množstvo a s chuťou do toho.
2 broskyne
- 2l vody
- Postup prípravy:
postup
- Po tejto dobe vyberte z vodného kúpeľa a nechajte vychladnúť.
- Varte tak dlho, kým sa cekr kompletne rozpustí – a máte hotovo!
Zaváranie broskýň so šupkou
2 broskyne
- postup:
- misa
nálev
- Broskyne zbavte všetkých nečistôt a ak chcete, tiež šupky.
- Nakrájajte si ich na mesiačiky, ktorými naplníte poháre až po okraj.
- Zalejte nálevom a pevne uzavrite.
- Poháre vložte do veľkého hrnca a nechajte variť cca 20 minút.
- Výslednú zmes varte pár hodín na miernom ohni, kým nebude mať maslový konzistenciu.

Vodu s cukrom priveďte k varu.
2 broskyne
- postup:
- misa
postup
- Predhrejte si rúru na 160 stupňov Celzia.
- Vo väčšom hrnci si na sporáku pripravíme nálev, ktorý dostatočne dlho povaríme.
- Pripravené poháre poskladajte na plech, zároveň je trochu podlejte vodou.
- Teraz môžete šupku broskyne jednoducho stiahnuť.
- Broskyne si očistíme a vložíme do pohárov, ktoré naplníme úplne po okraj.
- Vložte do rúry a pečte cca 20 minút.
- Následne vyberte z rúry, postavte viečkom dole a nechajte takto plne vychladnúť.

Objavte podobné tipy
Zaváranie broskýň bez cukru
2 broskyne
- postup:
- čerstvo vytlačená citrónová šťava (1 lyžička na pohár)
- med
postup
- Broskyne na tento typ zaváranie musí byť na dotyk mäkké – tak akurát.
- Pripravíme si poháre, ktoré vopred sterilizujeme.
- Olúpte si broskyne a nakrájajte na polovice.
- citrónovou vodu na uchovanie olúpaných broskýň
- Keď budú všetky poháre plné, pridajte do každej 1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy pre zachovanie farby broskýň.
- Starostlivo zavíčkujte a vložte do veľkého hrnca, kde je cca 20 minút povaríte.
- Tento roztok vlejte do každého pohára až po okraj.
- Zmiešajte ½ hrnčeka medu s 8mi hrnčeky vody a premiešajte, kým sa med nerozpustí.
- Poháre vyberte, položte viečkom dolu a nechajte vychladnúť.

Zaváranie broskýň v mikrovlnnej rúre
2 broskyne
- postup:
- misa
www.bite.co.nz
- Broskyne si dokonale očistite, zbavte šupky a nakrájajte na polovičky alebo mesiačiky – podľa vašich preferencií.
- Pripravte si zaváracie poháre, ktoré si dopredu sterilizujete.
- Naplňte broskyne do pohárov a zalejte cukrovým roztokom až po ich okraj.
- Mikrovlnnú rúru nastavte na výkon 700 Wattov.
- Poháre vložte do mikrovlnky a zapnite. Na jeden pohár pripadá 6 minút, takže dĺžku nastavte podľa ich počtu.
- Keď bude hotovo, poháre vyberte, postavte na utierku hore dnom a nechajte vychladnúť.
- Skladujte na tmavom a suchom mieste.

Aké sú ďalšie možnosti uchovania broskýň?
broskyňové maslo
Jeden z najčastejších spôsobov uchovanie broskýň je ich zmrazenie.
postup
- Broskyne zbavte všetkých nečistôt a nakrájajte ich na plátky.
- Vyberte si spôsob, akým budete mraziť – broskyne balené vo vode, sypané cukrom či balené v sirupe.
- Broskyne naplňte do vrecka, ale vždy maximálne len do jeho polovice a vložte do mrazničky.

broskyňová marmeláda
Príprava marmelády je veľmi jednoduchá. Všetko, čo potrebujete, je pár veľkých broskýň a cukor.
postup
- Zbavte broskyne šupky a kôstky.
- Nasekajte ich na kúsky a varte na miernom ohni po dobu cca 20 minút.
- Pokiaľ chcete mať marmeládu úplne bez kúskov, varte je dlhšie, až budú úplne rozvarená.
- Podľa chuti pridajte cukor, a ešte chvíľu varte.
- Uvarenú marmeládu bez konzervantov naplňte do vopred pripravených pohárov a starostlivo uzavrite.
- Tieto poháre následne ešte varte ďalších 10 minút.
- Do veľkého hrnca si vlejte vodu a pridajte kryštálový cukor.
- Nechajte vychladnúť a môžete podávať.

tastingtable.com
2 broskyne
- postup:
- voda
postup
- Broskyne si nakrájajte na plátky a varte, kým budú mäkké – cca 10 minút.
- Vložte do kuchynského robota a nechajte ich úplne roztlačiť.
- ľadovú vodu k zastaveniu blanšírovanie
- Následne poháre vytiahnite, nechajte vychladnúť a skladujte na tmavom a suchom mieste.

sušené broskyne
Broskyňový sirup je skvelá voľba pre uchovanie broskýň – hlavne deti milujú túto Stavická, ktorá je úplne prírodný, bez chémie. Môžete ho použiť napríklad aj na palacinky.
2 broskyne
- shopcgn.com
- ingrediencie
- broskyne
- ½ lyžičky kyseliny citrónovej
postup
- Zaváranie broskýň v rúre
- Pridajte nakrájané broskyne a všetko dobre premiešajte.
- Ak chcete, aby si sirup udržal farbu, pridajte kyselinu citrónovú – nie je ale podmienkou.
- Akonáhle je cukor rozpustený, znížte teplotu.
- Hrniec zakryte a varte cca pol hodiny a potom odstavte.
- Nie je teda škoda je konzumovať len v lete, keď je ich všade dosť?
- Po prevarenie zlejte sirup a neplňte ním vopred pripravené sklenené fľaše.
- Vložte opäť do hrnca a nechajte ich ešte povariť po dobu 10 minút.
- Skladujte na suchom a tmavom mieste.

broskyňová salsa
Na sušenie broskýň budete potrebovať kvalitný sušičku – takú môžete využiť na veľa ovocia, naozaj sa oplatí do nej investovať.
postup
- Pripravené broskyne zbavte všetkých nečistôt a kôstok.
- Vložte ich do sušičky a postupujte podľa pokynov výrobcu.
- Sušené broskyne uchovávajte v sáčkoch.

broskyňový sirup
Skvelá voľba ako prílohová omáčka k šalátu či hlavnému jedlu.
postup
- Očistené a odkôstkované broskyne si zblanšírujte.
- Vo veľkom hrnci je zmiešajte s paradajkami, cibuľou, paprikou, jalapenos, koriandrom, medom, octom cesnakom, rascou a korením.
- Varte asi pol hodiny za stáleho miešania, aby sa táto zmes neprilepila na spodok hrnca.
- V prípade potreby pridajte ďalšie korenie podľa chuti.
- Keď je všetko hotové, vložte salsu do horúcich pohárov – hore ale ponechajte trochu priestoru.
- Poháre ešte na chvíľu vložte do horúceho kúpeľa a povarte.
