Recepty na zakonzervovanie broskýň alebo ako si vychutnať svoje obľúbené ovocie po celý rok

Vedeli ste, že broskyne v sebe skrývajú množstvo niacínov alebo vitamínov s upokojujúcimi účinkami?

Nie je teda škoda ich konzumovať iba v lete?

Inšpirujte sa našimi najlepšími receptami na zaváranie broskýň a doprajte si ich úplne kedykoľvek!

Nálev na zaváranie

Tento nálev je nevyhnutný prakticky pri každom spôsobe zavárania – pripravte si teda dostatočné množstvo as chuťou do toho.

Ingrediencie

  • 2l vody
  • 750 g cukor kryštál

Postup

  • Do veľkého hrnca si vlejte vodu a pridajte kryštálový cukor.
  • Varte tak dlho, kým sa cukor kompletne rozpustí – a máte hotovo!

Nakladanie broskýň so šupkou

Na tento recept budete potrebovať iba nálev z predchádzajúceho receptu a neolúpanej broskyne.

Ingrediencie

  • broskyne
  • nálev

Postup:

  • Broskyne zbavte všetkých nečistôt a ak chcete, aj šupky.
  • Nakrájajte si ich na mesiačiky, ktorými naplníte poháre až po okraj.
  • Zalejte nálevom a pevne uzavrite.
  • Poháre vložte do veľkého hrnca a nechajte variť cca 20 minút.
  • Následne poháre vytiahnite, nechajte vychladnúť a skladujte na temnom a suchom mieste.
Nakladané broskyne v pohároch s viečkami.
zdroj: deliaonline.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty z broskýň , ktoré sa vám rozplynú na jazyku!

Konzervovanie broskýň v rúre

Broskyne si veľmi jednoducho môžete zavariť aj v rúre, ktorú má takmer každý z nás vo svojej kuchyni. Tak poďme na to!

Ingrediencie

  • broskyne
  • nálev

Postup

  • Predhrejte si rúru na 160 stupňov Celzia.
  • Vo väčšom hrnci si na sporáku pripravíme nálev, ktorý dostatočne dlho povaríme.
  • Broskyne si očistíme a vložíme do pohárov, ktoré naplníme úplne po okraj.
  • Poháre dôkladne zaviečkujeme viečkami s gumou.
  • Pripravené poháre poskladajte na plech, zároveň ich trochu podlejte vodou.
  • Vložte do rúry a pečte cca 20 minút.
  • Následne vyberte z rúry, postavte viečkom dole a nechajte takto plne vychladnúť.
Poháre naložených broskýň s vedľa položenými čerstvými broskyňami.
zdroj: fountainavenuekitchen.com

Zaváranie broskýň bez cukru

Broskyne si môžeme zakonzervovať aj bez cukru. Namiesto neho stačí použiť med a vznikne vám úplná lahôdka. Vyskúšajte tento vynikajúci recept!

Ingrediencie

  • broskyne
  • čerstvo vylisovaná citrónová šťava (1 lyžička na pohár)
  • med
  • voda

Postup

  • Broskyne na tento typ zavárania musia byť na dotyk mäkké – tak akurát.
  • Pripravíme si poháre, ktoré vopred sterilizujeme.
  • Olúpte si broskyne a nakrájajte na polovice.
  • Vkladajte do pohárov, až ich naplníte po okraj.
  • Až budú všetky poháre plné, pridajte do každej 1 čajovú lyžičku citrónovej šťavy na zachovanie farby broskýň.
  • Zmiešajte ½ hrnčeka medu s 8 hrnčekmi vody a premiešajte, kým sa med nerozpustí.
  • Tento roztok vlejte do každého pohára až po okraj.
  • Starostlivo zaviečkujte a vložte do veľkého hrnca, kde ich cca 20 minút povaríte.
  • Poháre vyberte, položte viečkom dole a nechajte vychladnúť.
Nakladané broskyne v pohároch s viečkami.
zdroj: happymoneysaver.com

Konzervovať si môžete množstvo potravín. Inšpirujte sa aj našimi receptami na zaváranie čerešní 10x inak!

Konzervovanie broskýň v mikrovlnnej rúre

Uchovajte si svoje obľúbené broskyne na neskôr. Tentokrát vám bude stačiť obyčajná mikrovlnná rúra!

Ingrediencie

  • broskyne
  • nálev

Postup

  • Broskyne si dokonale očistite, zbavte šupky a nakrájajte na polovičky či mesiačiky – podľa vašich preferencií.
  • Pripravte si zaváracie poháre, ktoré si dopredu sterilizujete.
  • Naplňte broskyne do pohárov a zalejte cukrovým roztokom až po ich okraj.
  • Mikrovlnnú rúru nastavte na výkon 700 Watov.
  • Poháre vložte do mikrovlnky a zapnite. Na jeden pohár pripadá 6 minút, takže dĺžku nastavte podľa ich počtu.
  • Až bude hotové, poháre vyberte, postavte na utierku dnom nahor a nechajte vychladnúť.
  • Skladujte na suchom a tmavom mieste.
zdroj: www.deliaonline.com

Aké sú ďalšie možnosti uchovania broskýň?

Existuje aj veľa ďalších spôsobov, ako si broskyne uchovať po celý rok. Vyskúšajte ich všetky!

Zmrazenie kúskov

Jeden z najčastejších spôsobov uchovania broskýň je ich zmrazenie.

Postup

  • Broskyne zbavte všetkých nečistôt a nakrájajte ich na plátky.
  • Vyberte si spôsob, akým budete mraziť – broskyne balené vo vode, sypané cukrom či balené v sirupe.
  • Broskyne naplňte do vrecka, ale vždy maximálne len do jeho polovice a vložte do mrazničky.
Plátky broskýň položené na plechu vyloženom papierom na pečenie.
zdroj: knowyourproduce.com

Broskyňová marmeláda

Príprava marmelády je veľmi jednoduchá. Všetko, čo potrebujete, je pár veľkých broskýň a cukor.

Postup

  • Zbavte broskyne šupky a kôstky.
  • Nasekajte ich na kúsky a varte na miernom ohni po dobu cca 20 minút.
  • Pokiaľ chcete mať marmeládu úplne bez kúskov, varte ich dlhšie, až budú úplne rozvarené.
  • Podľa chuti pridajte cukor a ešte chvíľu varte.
  • Uvarenú marmeládu bez konzervantov naplňte do vopred pripravených pohárov a starostlivo uzavrite.
  • Tieto poháre následne ešte varte ďalších 10 minút.
  • Po tejto dobe vyberte z vodného kúpeľa a nechajte vychladnúť.
  • Skladujte na temnom a suchom mieste.
Džem z broskýň v pohári s vedľa položenými čerstvými broskyňami.
zdroj: blog.surlatable.com

Máme pre vás aj ďalšie recepty na domáce marmelády na 10 spôsobov. Sladké a ovocné pokušenie pre všetkých!

Broskyňové maslo

Tento recept je skvelou a jednoduchou alternatívou k marmeláde. To jednoducho musíte vyskúšať!

Ingrediencie

  • broskyne
  • cukor

Postup

  • Broskyne si nakrájajte na plátky a varte, kým budú mäkké – cca 10 minút.
  • Vložte do kuchynského robota a nechajte ich úplne roztlačiť.
  • Pridajte cukor a ešte chvíľu mixujte.
  • Výslednú zmes varte pár hodín na miernom ohni, kým nebude mať maslovú konzistenciu.
Maslo z broskýň v pohári s vedľa položenými tanierikom s plátkom opečeného toastu s broskyňovým maslom a čerstvými broskyňami.
zdroj: tastingtable.com

Broskyňový sirup

SIrup z broskýň je skvelá voľba pre uchovanie broskýň – hlavne deti milujú túto šťavu, ktorá je úplne prírodná, bez chémie. Môžete ho použiť napríklad aj na palacinky.

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky cukru
  • 1 hrnček vody
  • 2 broskyne
  • ½ lyžičky kyseliny citrónovej

Postup

  • Vodu s cukrom priveďte do varu.
  • Pridajte nakrájané broskyne a všetko dobre premiešajte.
  • Pokiaľ chcete, aby si sirup udržal farbu, pridajte kyselinu citrónovú – nie je ale podmienkou.
  • Akonáhle je cukor rozpustený, znížte teplotu.
  • Hrniec zakryte a varte cca pol hodiny a potom odstavte.
  • Až sirup vychladne, vráťte sirup na sporák a znovu priveďte do varu.
  • Po prevarení zlejte sirup a neplňte ním vopred pripravené sklenené fľaše.
  • Vložte opäť do hrnca a nechajte ich ešte povariť po dobu 10 minút.
  • Nechajte vychladnúť a môžete podávať.
Sirup z broskýň v sklenenom krčahu.
zdroj: mrbreakfast.com

Sušené broskyne

Na sušenie broskýň budete potrebovať kvalitnú sušičku – takú môžete využiť na množstvo ovocia, naozaj sa oplatí do nej investovať.

Postup

  • Pripravené broskyne zbavte všetkých nečistôt a kôstok.
  • Vložte ich do sušičky a postupujte podľa pokynov výrobcu.
  • Sušené broskyne uchovávajte vo vrecúškach.
Usušené plátky broskýň.
zdroj: shopcgn.com

Broskyňová salsa

Skvelá voľba ako prílohová omáčka k šalátu alebo hlavnému jedlu.

Postup

  • Očistené a odkôstkované broskyne si zblanšírujte.
  • Vo veľkom hrnci ich zmiešajte s paradajkami, cibuľou, paprikou, jalpenosom, koriandrom, medom, octom cesnakom, rascou a korením.
  • Varte asi pol hodiny za stáleho miešania, aby sa táto zmes neprilepila na spodok hrnca.
  • V prípade potreby pridajte ďalšie korenie podľa chuti.
  • Keď je všetko hotové, vložte salsu do horúcich pohárov – hore ale ponechajte trochu priestoru.
  • Poháre ešte na chvíľu vložte do horúceho kúpeľa a povarte.
Miska so salsou z broskýň a ďalších ingrediencií, a ruka, ktorá drží kreker, ktorým si túto salsu naberá.
zdroj: makingthymeforhealth.com

A ako broskyne olúpať?

V závere článku vám poradíme, ako broskyne najjednoduchšie olúpať. Zabudnite na nôž alebo škrabku, broskyne si jednoducho zblanšírujte.

Ingrediencie

  • veľký hrniec vriacej vody
  • lyžicu či naberačku na vybratie broskýň z vody
  • misa
  • ľadovú vodu na zastavenie blanšírovania
  • citrónovú vodu na uchovanie olúpaných broskýň
  • samozrejme broskyne

Postup

  • Vložte do vody 6 – 8 broskýň.
  • Cca minútu varte.
  • Po tejto dobe broskyne vyberte z hrnca a vložte do studenej vody.
  • Teraz môžete šupku broskyne jednoducho stiahnuť.
  • Až schladnú, presuňte ich do citrónovej vody – predídete tak ich zhnednutiu.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.