Recepty na tradičné polievkové závarky v 5 variantoch

Máte chuť na poriadny vývar, ale neviete čím ho zahustiť?

Tak to ste tu správne!

Teraz sa môžete inšpirovať 5 rôznymi receptami na zavárku do polievky, ktoré vašu polievku obohatia a pridajú ten správny šmrnc.

Tak si poďte niektorú vyskúšať. Iste si vyberiete.

Pečeňová závarka do polievky

Pečeň je veľmi cenným zdrojom ľahko vstrebateľného železa a vitamínov C a B. Svoju polievku tak môžete týmito cennými vitamínmi obohatiť. Inšpirujte sa a pripravte si jednoduchým spôsobom túto pečeňovú závarku aj vy.

Ingrediencie

  • 150g bravčovej alebo hydinovej pečene
  • 3ks strúčikov cesnaku
  • 100g strúhanky
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate a majoránky
  • Olej
  • Korenie a soľ

Postup

  • Pečeň očistite od blán a naškrabte nožom.
  • V mise pečeň osoľte, okoreňte a pridajte petržlenovú vňať s majoránom.
  • K pečeni pridajte vajcia, prelisované strúčiky cesnaku, pridajte strúhanku a pokvapkajte trochou oleja.
  • Všetko riadne premiešajte, prípadne pridajte strúhanku. (Konzistencia by mala byť trochu redšia, ale pritom mierne zahustnutá.)
  • Nakoniec cez sito s väčšími okami nechajte hmotu kvapkať priamo do vriacej polievky.
  • Polievku ešte tak dve minúty povarte a môžete podávať.
Vývar so závarkou z pečene
Zdroj: sunrise-care.co.uk

Domáca vaječná závarka

Práve vajcia by v našom jedálničku chýbať nemalo. Len samotný žĺtok obsahuje vitamíny A, D, E, K, vápnik a železo. Vy si vďaka nemu môžete obohatiť svoj vývar v podobe vaječného kvapkania.

Ingrediencie

  • 1,5 hrnčeka polohrubej múky (môžete použiť aj hrubú)
  • 2 ks vajcia
  • 0,5 hrnčeka vody alebo mlieka
  • Štipka soli

Postup

  • V mise zmiešajte múku, vajcia a soľ.
  • Do hmoty pridajte vodu alebo mlieko a všetko metličkou rozmiešajte do hladka.
  • Mali by ste mať tuhšiu konzistenciu. V prípade potreby pridajte viac múky alebo naopak zrieďte vodou.
  • Hotové kvapkanie prelejte sitom s väčšími okami priamo do vriacej polievky.
  • Polievku ešte pár minút povarte a môžete podávať.
vývar s vaječným kvapkaním
Zdroj: cdkitchen.com

Zavárka do polievky z krupice

Táto závarka je na prípravu naozaj jednoduchá. Potrebujete hlavne detskú krupicu a pár ďalších ingrediencií.

Ingrediencie

  • Detská krupička
  • 1 väčšie vajcia
  • Soľ
  • Môžete pridať aj nasekanú petržlenovú vňať

Postup

  • V mise rozmiešajte vajcia a prisypávajte krupicu, kým nevznikne hustá konzistencia.
  • Hustota hmoty zapríčiní tuhosť nočkov, teda je na vás, akú hustú ju pripravíte.
  • Nakoniec vmiešajte podľa chuti nasekanú petržlenovú vňať a soľ.
  • Cez hrubé strúhadlo alebo sito s väčšími okami vyžmýkajte závarku priamo do vriacej polievky.
  • Polievku ešte chvíľku povarte a môžete podávať.
Misa polievky s krupicovou závarkou
Zdroj: whereismyspoon.co

Zavárku máte. Do akej polievky ju ale použiť? Vyskúšajte niektorý zo silných hovädzích vývarov alebo vývarov z kurčaťa.

Drobenie do polievky

Druh tejto závarky obsahuje naozaj len tri ingrediencie a jeho príprava je teda bleskurýchla.

Ingrediencie

  • 80-100g hrubej múky
  • 1 väčšie vajcia
  • Soľ

Postup

  • Do misky nasypte múku, v ktorej urobte jamku.
  • Do vytvoreného jamku vyklepnite vajíčko a spracujte rukami.
  • Vytvorené cesto by malo pripomínať posýpku na koláč.
  • Pokiaľ máte cesto veľmi vlhké, pridajte viac múky a naopak, ak máte veľmi sypké, pridajte ešte jedno vajíčko.
  • Drobenie nasypávajte po častiach priamo do vriacej polievky a chvíľu povarte.
Krémová polievka s drobením
Zdroj: thespruceeats.com

Krupicový svietok

S touto závarkou excelovali skôr naše babičky či prababičky. Jej príprava je však úplne jednoduchá a zvládne to naozaj každý.

Ingrediencie

  • 4 lyžice detskej krupičky
  • 2 vajíčka
  • 1 lyžička sušenej petržlenovej vňate alebo pažítky
  • 1/2 lyžičky soli
  • Olej

Postup

  • V mise si najskôr rozšľahajte vajíčka a potom prisypte krupicu.
  • Pridajte soľ a sušené bylinky.
  • Na panvici si rozpáľte olej a nalejte pripravené cesto.
  • Cesto na panvici rozotrite a osmažte po oboch stranách.
  • Hotový usmažený svietok po vychladnutí nakrájajte na malé kocky.
  • Do vriacej polievky nasypte kocky svietku a povarte 5-7 minút.

Pozn. Dôležitý pomer je na 1 vajce 2 lyžice krupičky.

Krémová polievka so svietkom z krupice
Zdroj: ichkoche.at

Tip: K docieleniu výborných polievok mimo zaváriku môžete dôjsť aj jej pomalým varením. Viac sa dočítate v testoch pomalých hrncov .

Chutnou závarkou do polievky sú aj halušky a nočky, ktoré sa môžu zdať trochu pracnejšie, ale ide vlastne o trochu hustejšiu hmotu ako na kvapkanie a pripravenú aj z vajca a múky.

Namiesto múky môžeme použiť aj jemnú strúhanku.

Ako závarku do polievky možno použiť aj knedličky. Ani ich príprava nie je nijako zložitá. Ak sa chcete inšpirovať, využite naše tipy na polievkové knedličky .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.