Snáď každý miluje stredomorskú kuchyňu.
A preto sme si pre vás pripravili tie najlepšie recepty z talianskej kuchyne.
Chcete domácu pizzu, gnocchi či tiramisu?
To všetko a mnohé ďalšie nájdete v našom článku.
Užite si to!
Lasagne s bešamelom
Lasagne s bešamelom, paradajkovou marinarou, klobásou a hovädzím mäsom sú oveľa lepšie ako klasické lasagne, ako ich poznáte. Vyskúšajte ich a uvidíte sami!
Ingrediencie
Na lasagne:
- 12 plátkov suchých lasagne
- 450 g strúhaného syra mozzarella
- 230 g nastrúhaného parmezánu
Na marinári:
- 3 lyžice olivového oleja
- 6 strúčikov cesnaku, nasekaného
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1/2 šálky suchého červeného vína (voliteľne)
- 1/2 lyžičky cukru
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky vločiek červeného chilli
- 800 g drvených paradajok (ideálne San Marzano)
- 12 lístkov čerstvej bazalky, nasekaných nadrobno
Na bešamel:
- 1/4 šálky masla, oleja alebo iného tuku
- 1/4 šálky hladkej múky
- 1/8 lyžičky soli
- 1 štipka bieleho korenia
- 3 šálky mlieka
Na mäsovú zmes:
- 450 g chudého mletého hovädzieho mäsa
- 450 g pikantných talianskych klobás, bez čriev
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžica feniklových semienok
- 2 lyžičky vločiek červeného chilli
- 6 strúčikov cesnaku, nasekaného
- 1 veľká biela cibuľa, nakrájaná
- 1 marinara omáčka (celá dávka vyššie uvedeného receptu)
Postup
- Pripravte si marinaru.
- Vo veľkej panvici rozohrejte olej, pridajte cesnak a restujte 2 minúty.
- Pridajte víno, paradajkový pretlak, cukor, oregano, soľ a chilli, restujte 2 minúty.
- Pridajte paradajky, premiešajte a varte, kým sa mierne nezredukujú, asi 20 minút.
- V posledných 10 minútach varenia pridajte bazalku a premiešajte.
- Omáčku prípadne dosoľte.
- Omáčku môžete nechať tak ako ich alebo ju rozmixovať do hladka.
- Na bešamel ohrejte mlieko.
- V panvici rozpustite maslo a potom pridajte múku.
- Prešľahajte a povarte 1-2 minúty.
- Postupne prilievajte teplé mlieko a šľahajte, kým nevznikne hladká omáčka.
- Varte niekoľko minút, omáčka zhustne.
- Do hrnca pridajte olej, potom semienka feniklu a chilli.
- Restujte 30 sekúnd a pridajte cibuľu.
- Restujte, kým cibuľa nezmäkne, 2 minúty.
- Pridajte cesnak a za stáleho miešania restujte 30 sekúnd.
- Pridajte mleté mäso a klobásu a opražte, pričom mäso lyžicou rozdeľte na kúsky.
- Po opečení zlejte prebytočný tuk a preložte do kuchynského robota.
- Niekoľkokrát pulzujte, kým sa nerozdrobí a nevznikne vám takmer kaša.
- Vráťte zmes do hrnca a pridajte marinaru.
- Premiešajte.
- Zakryte a nechajte omáčku za občasného miešania dusiť na miernom ohni asi 20 minút.
- Do zapekacej misy 23×33 cm vložte suché lasagne a podlejte horúcou vodou.
- Nechajte 20 minút odpočívať.
- Sceďte.
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Vymažte zapekaciu misu.
- Rozotrite časť mäsovej omáčky na dno misky.
- Navrch navrstvite 3 alebo viac lasagní, aby pokryli dno.
- Lasagne potrite ďalšou mäsovou omáčkou, bešamelom, mozzarellou a parmezánom, všetko rozotrite ku krajom.
- Opakujte to 3-4krát, aby ste všetko spotrebovali a nakoniec zavŕšte syry.
- Pečte 30 minút, kým nie je povrch zlatisto hnedý.
- Pred podávaním nechajte 15 minút odpočinúť.

Inšpirujte sa aj našimi ďalšími receptami na domáce lasagne . S mäsom? Zeleninou? Bešamelovou omáčkou? Záleží na vás!
Domáca pizza Margherita
Ochutnajte túto luxusnú pizzu pripravovanú v štandardnej rúre z bežných surovín, ktorú budete chcieť robiť znova a znova.
Ingrediencie
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 1 lyžička kryštálového cukru
- ½ čajovej lyžičky aktívneho sušeného alebo instantného droždia
- ¾ lyžičky soli
- 200 ml (40 °C až 46 °C) teplej vody
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- krupica a hladká múka na posypanie pizze
Na paradajkový základ:
- 1 šálka pyré alebo drvených konzervovaných paradajok San Marzano
- 2-3 strúčiky čerstvého cesnaku, prelisované
- 1 lyžička extra panenského olivového oleja plus viac na pokvapkanie
- 2-3 veľké štipky soli podľa chuti
- ¼ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Na povrch pizze:
- 2-3 lyžice jemne nastrúhaného syra parmigiano-reggiano plus ďalšie
- 200 g čerstvého syra mozzarella, nakrájaného na cca centimetrové kocky
- 5-6 veľkých lístkov čerstvej bazalky plus ďalšie na ozdobu
- sušené vločky červeného chilli (voliteľne)
Postup
- V mise zmiešajte hladkú múku, cukor, droždie a soľ.
- Pridajte teplú vodu a olivový olej a miešajte.
- Cesto dajte na pomúčenú pracovnú dosku a tri minúty hneťte.
- Poprášte múkou podľa potreby.
- Asi po 3 minútach by malo byť hladké, ľahko elastické a lepivé.
- Misu vymažte olivovým olejom a vložte cesto do misy.
- Zakryte kuchynskou utierkou a nechajte kysnúť na teplom a suchom mieste po dobu 2 hodín.
- Umiestnite kameň na pizzu na druhý horný rošt vašej rúry a predhrejte rúru na 285 °C (alebo aspoň na 260 stupňov) po dobu minimálne 1 hodiny.
- V miske zmiešajte paradajky, cesnak, olivový olej, korenie a soľ.
- Cesto rozdeľte na dve rovnako veľké časti.
- Položte cesto na tanier, prikryte plastovou fóliou a nechajte 5 až 10 minút odpočívať.
- Posypte lopatu na pizzu lyžicou krupice a poprášte hladkou múkou.
- Natiahnite guľu cesta do zhruba 25 cm kruhu.
- Pokiaľ cesto vyskočí alebo je príliš pružné, nechajte ho ďalších päť minút odpočívať.
- Okraje cesta môžu byť o niečo silnejšie, ale uistite sa, že stred cesta je tenký.
- Cesto preneste na lopatu.
- Cesto zľahka pokvapkajte olivovým olejom.
- Pridajte na cesto zhruba ½ šálky paradajkovej omáčky a ponechajte na všetkých stranách okraj.
- Omáčku rovnomerne rozotrite.
- Na omáčku nasypte lyžicu syra parmigiano-reggiano.
- Pridajte polovicu mozzarelly nakrájanej na kocky a rovnomerne ju rozložte po celej pizze.
- Natrhajte niekoľko lístkov bazalky a posypte pizzu.
- Pizzu z lopaty jemne posuňte na kameň.
- Pečte 7 až 8 minút, alebo kým kôrka a okraje nebudú zlatisto hnedé.
- Pizzu lopatou vyberte z rúry, preložte na drevené doštičku, pokvapkajte vrch olivovým olejom, posypte trochou syra a šifonádou z čerstvej bazalky.
- Nakrájajte a ihneď podávajte.

Polievka Minestrone
Užite si tento recept na autentickú taliansku polievku Minestrone, ktorá je rýchla a zdravá. Toto luxusné jedlo sa pripravuje z mrkvy, řapíkatého zeleru, paradajok, fazule a cestovín a je výdatné a plné chuti. Druhý deň chutí dokonca ešte lepšie!
Ingrediencie
- 110 g nakrájanej pancetty
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/2 lyžičky drvených vločiek červeného chilli
- 1 veľká cibuľa, nakrájaná na kocky
- 2 stonky stopkového zeleru, nakrájané na kocky
- 3 veľké mrkvy, nakrájané na kocky
- 1 a 1/2 šálky zelených fazuliek (orezaných a nakrájaných na cca centimetrové kúsky)
- 6 strúčikov cesnaku, lisovaného
- 2 lyžičky talianskeho korenia
- 5 lyžíc paradajkového pretlaku
- 1 konzerva (800 ml) nakrájaných paradajok
- 1 konzerva (800 ml) drvených paradajok
- 4 šálky vývaru z kuracích kostí
- 4 šálky vývaru z hovädzích kostí
- 1 konzerva (425 g) fazule Kidney, scedených a prepláchnutých
- 1 konzerva (425 g) fazule Cannellini
- 1 a 1/2 šálky cestovín (použite kolienka)
- 2 šálky čerstvého špenátu
- 1/4 šálky čerstvej bazalky, nasekané
- 1/4 šálky čerstvej citrónovej šťavy (asi 1 citrón)
- soľ a korenie na dochutenie
- 1/2 šálky parmezánu, strúhaného
Postup
- Vo veľkom hrnci na stredne vysokom ohni opražte pancettu do chrumkava, asi 6 minút.
- Pomocou dierovanej lyžice preložte pancettu na malý tanier a dajte bokom.
- Nechajte na panvici všetok tuk z pancetty.
- Pridajte olivový olej a cibuľu a restujte, kým cibuľa nie je priesvitná; asi 5 minút.
- Pridajte stopkový zeler, mrkva a zelené fazuľky a varte, kým nezačnú mäknúť, asi 8 minút.
- Pridajte cesnak a restujte, kým nebude voňavý, asi 30 sekúnd.
- Vmiešajte talianske korenie a paradajkový pretlak.
- Pridajte na všetky paradajky, kuracie a hovädzie vývar, dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo a priveďte do varu.
- Znížte teplotu na stredne nízku a varte 15 minút.
- Vmiešajte oboje fazuľa a cestoviny a varte, kým cestoviny a zelenina nezmäknú, asi 10 minút.
- Vmiešajte špenát a varte do zvädnutia, asi 1 minútu.
- Zložte z ohňa a vmiešajte bazalku a citrónovú šťavu.
- Podľa potreby dochuťte soľou a korením.
- Nalejte do misiek, posypte kúskami pancetty a parmezánom a podávajte teplé.

Vyskúšajte aj naše ďalšie vynikajúce recepty na polievky po taliansky , ktoré sa hodia pre každé ročné obdobie.
Autentické talianske spaghetti
Užite si tieto delikátne špagety s mäsom, paradajkami, bazalkou, cibuľou a mrkvou, ktoré si zamiluje celá vaša rodina a na večeru už nebude chcieť nič iné. Navyše je to tak neuveriteľne jednoduché!
Ingrediencie
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 malá cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 3 mrkvy, olúpané a nakrájané
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 250 g mletého bravčového mäsa (voliteľné)
- 700 g paradajok (čerstvé lúpané a nakrájané paradajky alebo konzervované paradajky San Marzano)
- 6 nasekaných lístkov čerstvej bazalky (alebo 1-2 lyžičky sušenej bazalky)
- 1/2 lyžičky cukru
- 1 lyžička soli
- 1/2 lyžičky korenia
- hovädzí vývar (ak je potreba, podľa chuti)
- 500 g špaget
Postup
- Vo veľkej hlbokej panvici rozohrejte na strednom plameni olej.
- Pridajte cibuľu, mrkvu a cesnak a restujte 1 minútu.
- Pridajte mleté hovädzie a bravčové mäso a ďalej restujte.
- Keď je mäso opečené a cibuľa mäkká, pridajte paradajky.
- Keď paradajky zmäknú a začnú púšťať šťavu (asi 4-5 minút), pridajte bazalku, cukor, soľ a korenie (ak ste použili celé paradajky, roztlačte ich šťouchadlem na zemiaky, aby pustila všetku šťavu).
- Varte aspoň 3 hodiny (až 6 hodín) za občasného miešania.
- Čím dlhšie budete variť, tým lepšie.
- Dôležité: paradajky sa ľahko pripaľujú, preto ich sledujte av prípade potreby pridávajte po troškách hovädzí vývar.
- Vo veľkom hrnci uvarte špagety v osolenej vode al dente, sceďte a vráťte do hrnca.
- Pridajte omáčku na špagety a miešajte, kým nie sú špagety omáčkou úplne pokryté.
- Ihneď podávajte.

Objavte podobné tipy
Tiramisu
Talianske tiramisu je nepečený dezert s chuťou espressa. Tento recept z talianskej kuchyne je autentický, rýchly a jednoduchý. Navyše na jeho prípravu potrebujete iba 6 ingrediencií!
Ingrediencie
- 3 veľké žĺtky, studené
- 1 šálka práškového cukru, preosiateho
- 2 a ¼ šálky mascarpone, studeného
- 27-36 talianskych cukrárskych piškótov
- ½ šálky vychladeného uvareného espressa alebo silnej kávy
- 2 lyžice nesladeného kakaového prášku
Postup
- Vo veľkej mise pomocou elektrického šľahača šľahajte žĺtky a práškový cukor na stredne vysokú rýchlosť, kým nebudú krémové a cukor sa úplne rozpustí, 2 až 3 minúty.
- Pridajte mascarpone a mixujte na strednú rýchlosť, kým nebude zmes hladká a krémová, asi 1 minútu.
- Rýchlo ponorte obe strany piškótov do kávy, 1 až 2 sekundy z každej strany, a položte 9 až 12 piškótov na dno 23 x 18 x 8 cm alebo 20 x 20 x 8 cm zapekacej misy.
- Potrebné množstvo cukrárskych piškótov bude závisieť od ich veľkosti a tiež od veľkosti zapekacej misky.
- Potrebné množstvo kávy závisí od toho, na ako dlho piškóty ponoríte a ako veľmi nasiaknu.
- Neodporúčame piškóty namáčať príliš dlho, inak bude tiramisu veľmi vodnaté.
- Asi jednu tretinu krému z mascarpone rozotrite na piškóty.
- Opakujte ešte dvakrát, aby sa tiramisu zostavilo takto zdola nahor: piškóty + krém, piškóty + krém, piškóty + krém.
- Zapekaciu misu pevne zabaľte do igelitovej fólie, aby sa dovnútra tiramisu nedostal vzduch ani pachy z chladničky.
- Dajte do chladničky cez noc asi na 8-12 hodín.
- Pred podávaním vrch zľahka poprášte kakaom.
- Uchovávajte v chladničke až 3 dni.

Tiež ste fanúšikmi tohto výborného krémového múčnika voňajúceho po káve? Potom vás určite potešia aj naše ďalšie recepty na tiramisu , podľa ktorých pripravíte ako tradičné prevedenie, tak aj jeho obľúbené obmeny.
Domáce talianske gnocchi
Pripravte si domáce talianske gnocchi sami a pekne od nuly. Sú krásne nadýchané av kombinácii s paradajkovou omáčkou a parmezánom je to neuveriteľná lahôdka!
Ingrediencie
Na gnocchi:
- 4 staré stredné zemiaky (asi 500 g)
- 1/2 hrnčeka semolinovej múky
- 1/4 šálky hladkej múky
- 1 lyžička soli plus 1 polievková lyžica na varenie nokov
Na omáčku z cherry paradajok:
- 3 šálky cherry paradajok
- 3 listy bazalky, nakrájané
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 6 lyžíc nastrúhaného parmezánu
Postup
- Zemiaky varte 20 minút.
- Prepichnite ich nožom, aby ste skontrolovali, či sú hotové, a zlejte ich.
- Ihneď olúpte a ešte teplé zemiaky roztlačte.
- Odstavte a nechajte ÚPLNE vychladnúť
- Za stáleho miešania orestujte na olivovom oleji 2 strúčiky cesnaku.
- Vyberte cesnak z panvice.
- Pridajte nakrájané cherry paradajky.
- Pridajte lístky bazalky a soľ.
- Nechajte prikryté dusiť, občas obráťte.
- Akonáhle zemiaky vychladnú, zmiešajte ich s múkou a soľou.
- Cesto ručne vymiešajte do hladka.
- Vezmite malé množstvo cesta, ktoré vám naplní dlaň.
- Zrolujte a vytvorte dlhý hrubý špagát.
- Nakrájajte do tvaru nokov.
- Opakujte, kým sa zo všetkého cesta nevytvarujú halušky.
- Na odsadenie objemných nokov môžete použiť doštičku na halušky alebo zadnú časť vidličky.
- Halušky mierne zatlačte vidličkou dole.
- Halušky dajte na pomúčenú tácku.
- Uchovávajte ich oddelene, inak sa k sebe zlepí.
- Zaprášte ešte múkou.
- Priveďte do varu hrniec s osolenou vodou, rovnako ako pri varení cestovín.
- Do vriacej vody vhoďte niekoľko halušiek, nie príliš veľa (len toľko, aby sa zakrylo dno hrnca).
- Akonáhle začnú halušky plávať, vyberte ich dierovanou lyžicou, vložte ich priamo do panvice s omáčkou., kde máte omáčku na halušky a jemne vmiešajte.
- Akonáhle máte všetky halušky v omáčke, pridajte ďalšiu várku halušiek a takto pokračujte, kým nebudú všetky uvarené.
- Gnocchi podávajte ešte teplé s veľkým množstvom parmezánu.

Hubové risotto
Lahodné krémové talianske risotto so šampiňónmi, bielym vínom, hráškom a parmezánom je úplná bomba! A pritom je tak neuveriteľne jednoduché na prípravu.
Ingrediencie
- 8 šálok kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 500 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 1 bobkový list
- 4 vetvičky tymiánu
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 šálky arborio ryže
- 1/2 šálky bieleho vína
- 1 šálka nastrúhaného parmezánu
- 3/4 šálky mrazeného hrášku, rozmrazeného
- 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- V hrnci na strednom plameni priveďte do varu vývar.
- Znížte plameň na minimum.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej.
- Pridajte cibuľu a restujte za častého miešania, kým nebude priehľadná, asi 5 minút.
- Pridajte 1 lyžicu masla, cesnak, šampiňóny, bobkový list a tymián.
- Varte, kým šampiňóny nezmäknú a nezozlátnu, ešte asi 4 minúty, potom dochuťte soľou a čiernym korením.
- Vyberte zmes z hrnca.
- V hrnci rozpustite zvyšnú lyžicu masla a za rýchleho miešania pridajte ryžu arborio.
- Varte, kým nie sú zrná dobre obalené maslom, asi 2 minúty.
- Pridajte víno a varte, kým sa víno z väčšej časti nevsiakne.
- Naberačkou prilejte asi 1 hrnček horúceho vývaru.
- Za častého miešania varte, kým ryža z väčšej časti nevsiakne tekutinu.
- Pridávajte zvyšný vývar asi po 1 šálke naraz a pokračujte, aby ryža absorbovala každý pridaný vývar, než pridáte ďalšie.
- Často miešajte a varte, kým nie je rizoto al dente a krémové, nie kašovité. (Možno nebudete potrebovať všetok vývar.)
- Pridajte hubovú zmes späť do ryže.
- Vmiešajte parmezán a hrášok a ozdobte petržlenovou vňaťou.
- Podávajte teplé.

Pripravili sme pre vás ďalšie famózne recepty na rýchle risotto v podaní českom aj zahraničnom. Inšpirujte sa!
Špecifiká talianskej kuchyne
- Talianska kuchyňa patrí medzi tzv. stredomorskú kuchyňu , ktorá sa vyznačuje používaním dostatku zeleniny a menej tučného mäsa.
- Tak ako v iných prímorských štátoch nechýbajú na jedálničku morské ryby, kôrovce a ďalšie morské druhy.
- A nesmieme zabudnúť na preslávené cestoviny, pizzu a niektoré sladké múčniky .
- Taliansko bez cestovín by nebolo Taliansko.
- Vyrába sa ich obrovské množstvo a nemenej je talianskych receptov na ich úpravu.
- Podávajú sa pri všetkých možných príležitostiach a získali si tak už jednotný názov pasta , čo vždy predstavuje jedlo s cestovinami.
- Uvarené cestoviny sa v Taliansku podávajú s omáčkami syrovými, mäsovými alebo zeleninovými.
- Dopĺňajú sa veľmi často strúhaným syrom alebo sa dokonca len so syrom podávajú.
- Často sa vopred uvarené cestoviny zapekajú s najrôznejšími ďalšími potravinami, medzi ktorými hlavnú rolu hrá, chudé mäso, zelenina a syry a zapekacia omáčka s rôznou chuťou.
A aké talianske jedlo je to vaša NAJ? Napíšte nám do komentárov!