Keď sa povie tortu, tak si väčšinou každý predstaví slávnostnú udalosť, kde sa podávajú torty s množstvom krému, polevy a ozdôb.
Za tým všetkým je obrovské množstvo ako ukrytých kalórií, tak práca toho, kto taký tortu zhotovil.
Torty ale môžu byť aj iné – jednoduché, rýchle a navyše podstatne menej kalorické.
Poďme si pár takých tort vyskúšať s pomocou našich receptov!
Domáce Krtkova torta
Máte radi torty s ovocím? tento v sebe ukrýva sladké banány.
INGREDIENCIE
- 2 sáčky čokoládového pudingu
- 80 g práškového cukru
- 1/2 sáčku kypriaceho prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 100 ml oleja + na vymastenie plechu
- 6 banánov
na krém:
- 1 smotana na šľahanie
- 1 ks želatínového stužovača šľahačky zastudena
- 20 g práškového cukru
- 1 kyslá smotana
- 2 lyžice tučného tvarohu
- 60 g horkej čokolády, nasekané na kúsky
POSTUP
- Predhrejeme rúru na 180 ° C.
- Zmiešame pudingy, cukor a kypriaci prášok.
- Do zmesi pridáme vajcia, olej a vymiešame cesto.
- Nalejeme ho do vymastenej tortovej formy s priemerom 26 cm.
- Pečieme 35 minút.
- Medzitým si pripravíme krém.
- V troške vody rozpustíme stužovač, vlejeme do šľahačky, elektrickou metlou šľaháme 2 minúty, potom pridáme cukor a vyšľaháme do tuha.
- Ručne potom vmiešame kyslú smotanu, tvaroh a nasekanú čokoládu.
- Dáme na chvíľu do chladničky.
- Upečený korpus vydlabeme, aby na dne a po okrajoch zostal 1 cm cesta.
- Na dno rozložíme banány, na ne navrstvíme krém a posypeme rozdrobeným vydlabaným cestom.
- Dáme aspoň na hodinu do chladničky.

Na prípravu väčšiny tort sa vám môže hodiť pomocník vo forme kuchynského robota. Ak jeho nákup zvažujete, odporúčame prečítať si ako kuchynský robot vybrať.
Objavte podobné tipy
Vláčny mrkvový koláč
Nie je na ňom nič zložitého, jeho príprava rýchla a výsledok úžasný. Podstatné je ale nechať ho cez noc uležať, ďalší deň je ešte lepší.
INGREDIENCIE
na cesto
- 4 hrnčeky mrkvy, najemno nastrúhané
- 2 hrnčeky múky (1 celozrnný, 1 polohrubej)
- 4 vajcia
- 3/4 hrnčeka oleja
- 1 hrnček najemno nasekaných vlašských orechov
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1 hrnček prírodného cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžičku škorice
na krém
- 2 kelímky mascarpone (500 g)
- 125 g zmäknutého masla
- 1 téglik hustejšie kyslej smotany (200 g)
- 2 lyžice medu
POSTUP
- Ušľaháme vajcia s cukrom a olejom.
- Potom pridáme všetky ostatné ingrediencie, premiešame.
- Pečieme vo vymastenej okrúhle tortovej forme (priemer 26cm) asi na 180 ° C asi 30 – 35 minút.
- Krém si pripravíme rozmiešaním mascarpone, kyslej smotany, masla a medu.
- Než budeme krém nanášať na tortu, necháme ho trochu stuhnúť v chlade.
- Korpus necháme vychladnúť, prekrojíme ho na 2 polovičky.
- Polovicu krému natrieme dovnútra, tú druhú hore.
- Krém nanášame tak, že prvý polku korpusu vrátime späť do formy.
- Nakoniec tortu dozdobíme sekanými orechmi.
- Dáme stuhnúť do chladničky.

čokoládová torta
INGREDIENCIE
- 250 g masla
- 3 ks vajec
- 100 ml mlieka 3,5%
- 8 g prášku do pečiva
- 200 g čokolády tmavej, aspoň 60%
- 30 g kakaa holandského typu
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička instantnej kávy
- 220 g hladkej múky
- 250 g cukru
- 250 g tmavej čokolády na polevu 200 g masla
POSTUP
- Vo vodnom kúpeli rozohrejeme na kúsky nakrájanú čokoládu, potom pridáme na kúsky pokrájané maslo, ktoré necháme v čokoláde rozpustiť, aby vznikla jednoliata hmota.
- Potom pridáme instantnú kávu a arómu.
- Vzniknutú hmotu nalejeme do misy a necháme chvíľu chladnúť.
- Potom pridáme cukor, vidličkou našľahaná vajíčka a mlieko, pričom každé zvlášť šľahačom do cesta zašľaháme.
- Ďalej pridáme múku, kakao a na záver kypriaci prášok.
- Všetko preosejeme pomocou sitka a premiešame.
- Vzniknuté cesto teraz môžeme vliať do vopred vymastenej a múkou vysypanej formy.
- Polevu pripravíme tak, že do misky nalámeme čokoládu spolu s maslom na kúsky.
- Dáme do vodného kúpeľa a zahrievame.
- Miešame a prevaríme.
- Polevu nanesieme na tortu a necháme zatuhnúť.

Nepečený jahodový torta s kakaom
Máte chuť na ľahký letný tortu, ale nechcete sa v tej horúčave ešte potiť pri rúre? Pripravte si tento sušienkový nepečená torta plný jahôd a kyslej smotany.
INGREDIENCIE
na korpus
- 80 g Bebe kakaových sušienok
- 1 lyžica kokosového tuku
na krém
- 750 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice práškovej želatíny
- 100 g cukru múčka
- 1 vanilkový struk
- 800 g jahôd
- 2 lyžice kakaa
POSTUP
- Pripravíme si rozbaľovací tortovú formu s priemerom 26 – 28 cm. Dno i boky vyložte papierom na pečenie.
- Do mixéra dáme všetky sušienky a kokosový tuk.
- Spoločne premixujeme, až vznikne kompaktná hmota.
- Túto hmotu rozprestrieme na dno formy a utlačíme.
- Smotanu na šľahanie ohrejte.
- Nemala by variť, ale mala by byť horúca.
- Metličkou v nej rozmiešame želatínu tak, aby v smotane neboli hrudky.
- Necháme trochu vychladnúť.
- Do misky dáme mascarpone a vyšľaháme ho s cukrom, pridáme vanilková semienka a ďalej šľaháme.
- Pomaly vlievame vlažnou smotanu.
- Dobre šľaháme, aby v kréme nevznikli hrudky.
- Nakrájame trištvrte jahôd na malé kocky. Zvyšok jahôd na plátky.
- Hotový krém nalejeme do formy.
- Najprv polovicu krému. Na tú nasypeme všetky jahody na kocky.
- Prikryte druhou polovicou krému.
- Krém na povrchu uhladíme a zasadíme do neho plátky jahôd.
- Povrch posypeme kakaom a necháme vychladnúť v chladničke minimálne 10 – 12 hodín.

Sachr čiže Sacherova torta
Tento torta je skvelá voľba pre hostí, ale aj ako jednoduchý narodeninovú tortu. Poďte teda skúsiť Sacher tortu, potešíte celú rodinu aj svojich priateľov.
INGREDIENCIE
cesto
- 6 vajec
- 160 g cukru
- 1 vanilkový cukor
- 140 g masla
- 160 g tmavej čokolády
- 100 g hladká múka
- 1 prášok do pečiva
poleva
- 200 ml smotany
- 200 g tmavej čokolády
náplň
- marhuľová marmeláda
- 1 pomaranč
POSTUP
- Najskôr si rozpustíme čokoládu s maslom a necháme vychladiť.
- V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom a vytvoríme penu.
- Bielky si necháme na sneh.
- Pridáme vychladnutú čokoládu a premiešame.
- Pridáme prášok do pečiva a múku. Premiešame nech sa nám všetko spojí.
- Z bielkov si vyšľaháme sneh, ktorý potom opatrne pridávame do zmesi.
- Cesto si nalejeme do tortovej formy obvod 24 cm.
- Formu položíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Korpus dáme do predhriatej rúry na 170 ° C asi na 40-45 minút.
- Keď bude korpus hotový necháme vychladnúť a rozrežeme na dvakrát, aby sme mali tri kolá.
- Keď bude korpus hotový necháme vychladnúť a rozrežeme na dvakrát, aby sme dostali tri kolá.
- Vytlačíme si šťavu z jedného pomaranča a všetky tri kolá potrieme.
- Potom si dáme do misky marmeládu, ktorú môžeme zľahka povariť, aby sa nám dobre natieral tortu.
- Každé koleso potrieme marmeládou, zlepíme k sebe a nakoniec natrieme celú tortu.
- Pripravíme si polevu.
- Rozpustíme čokoládu a primiešame smotanu.
- Tortu čokoládou celý polejeme.

Torty zdobíme veľmi jednoducho. Väčšinou použijeme časť náplne, šľahačku, pekné kúsky ovocia, ktoré sme si na ozdobu odložili a potom napríklad strúhanú čokoládu, kakao, mleté oriešky alebo kokos.
Máte chuť na torty priamo z ovocia? Skúste naše výnimočné jablčnej torty.