Ako pripraviť zverinu z poľovníckeho bálu

Prvá cena na poľovníckom bále – zverina. Ako ale takého bažanta, zajaca, srnčie mäso alebo mäso z diviaka pripraviť?

Na víne, na smotane či jednoducho do gulášu?

My vieme, ako na to! A preto v tomto článku prinášame tie najlepšie recepty na zveriny hody.

1 lyžica masti

1 petržlen

  • zajac
  • 2 mrkvy
  • vývar
  • korenie – bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie a borievky, príležitostne aj tymián a klinčeky

maslo

  1. Bažanta opatrne vypitveme a zbavíme ho peria, ktoré šklbať odspodu smerom k hlave, najlepšie po pírkách.
  2. Bažantej mäso prešpikujeme slaninou, ktorú dáme aj pod mäso spolu s cibuľou a korením.
  3. Bažant sa tiež dobre plní, takže si vyberieme dobrú plnku, najlepšie s pečeňou a brušnú dutinu a Volátka naplníme.
  4. Osmažíme cibuľku. Pridáme mäso a prudko ho opražíme. Potom prilejeme paradajkový pretlak a mletú papriku.

Bažantej mäso patrí k tým najzdravším vďaka obsahu prírodných antioxidantov.

Vhodnou prílohou k tomuto zvěřinovému receptu sú šťouchané zemiaky s jarnou cibuľkou alebo zemiakové knedle a kyslú kapustu.

Bažant na víne

1 petržlen

  • POSTUP
  • 2 mrkvy
  • koreňová zelenina
  • paradajkový pretlak
  • slanina
  • vývar
  • najzdravším
  • srnčí stehno
  • korenie – bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie a borievky, príležitostne aj tymián a klinčeky

maslo

  1. Zajaca musíme starostlivo stiahnuť, odblanit a odstrániť tuk.
  2. Mladého zajaca môžeme pripravovať bez nakladanie, staršieho väčšinou nakladáme do pripraveného moridlá (zvaríme vodu s octom a korením, pridáme cibuľu a necháme dva dni marinovať).
  3. Zajaca prešpikujeme slaninou, posolíme a okoreníme.
  4. Ak túžite experimentovať s rôznymi druhmi knedlí, pozrite sa na tento odkaz.
  5. Stehná opečieme z oboch strán a pridáme cibuľku a nakrájanú zeleninu. Nezabudneme ani na korenie.
  6. Podlejeme mäsovým vývarom, zakryjeme pokrievkou a pečieme.
  7. Mäso otáčame každú pol hodinu. Je hotové, keď už ide od kosti.
  8. Zo zmesi vyberieme bobkové listy a všetko ostatné ponormým mixérom rozmixujeme. Pridáme smotanu na varenie. Ak je to potrebné, zahustíme múkou.
Tip: Zajíce můžete místo olej u podlévat vínem. Vhodnou přílohou jsou 1 cibuľa – ať už houskové či špekové.
Netradičný zajac na smotane, maxpixel.net
maxpixel.net

Srnčí guláš, pxhere.com

1 petržlen

  • kotleta / stehno kančieho mäsa
  • vývar
  • ryžu
  • 2 mrkvy
  • korenie – bobkový list, celé čierne korenie, nové korenie a borievky, príležitostne aj tymián a klinčeky
  • smotana / červené víno
  • šípková / ríbezľová zaváranina

maslo

  1. Nakrájame cibuľu nadrobno. Osmažíme na masle. Pridáme nakrájanú slaninu a na kocky nakrájané diviačie mäso.
  2. Osolíme, okoreníme, pridáme drvenú rascu, asi pol litra vína a dusíme do mäkka.
  3. Počas toho, kedy zmes dusíme, podlievame vývarom.
  4. Zahustíme zápražkou a za stáleho miešania necháme prejsť varom.

Kančieho guláši sa najlepšie hodí bylinkovej alebo žemľové knedle. Pokiaľ ale držíte štíhlu líniu, môžete ako prílohu podávať aj ryžu.

Hotový kančí guláš so zemiakmi
pixabay.com

hladkú múku

Tip: Recept snadno připravíte v hlubší pánvi s pokličkou. Mrkněte na hodnocení těch nejlepších hlubokých pánví na českém trhu.hladkú múku

Diviačie stehno so šípkovou omáčkou

Mäso je najlepšie na dva dni naložiť. K tomu poslúži táto skvelá marináda:

1 petržlen

  • bažant
  • slaninu
  • cibuľa
  • knedle
  • 10 guličiek celého čierneho korenia, 5 guličiek nového korenia, 5 guličiek jalovca, 2 bobkové listy, lyžička sušeného tymianu
  • kôra z jedného citróna
  • ¼ zeleru
  • 200 ml slnečnicového oleja
  • mäsový vývar
  • 3 lyžice slnečnicového oleja
  • smotana
  • INGREDIENCIE
  • trochu prírodného cukru
  • 3 lyžice dezertného vína
  • 200 ml červeného vína
  • 120 g šípkovej zaváraniny
  • citrónová šťava a kôra a trochu soli na dochutenie

maslo

  1. Mäso na dva dni naložíme do marinády.
  2. Zmes podlejeme vývarom a pivom. Varíme, kým mäso nezmäkne.
  3. Predhrejeme rúru.
  4. Do pekáča vložíme slaninu a koreňovú zeleninu, ktorá nám ostala z marinády. Zamiešame trochu cukru a pridáme ocot a dezertné víno.
  5. Vložíme mäso, ktoré pečieme aspoň hodinu a pol – kým nie je mäkké.
  6. Keď je mäso hotové, vyberieme ho a pekáč postavíme na platničku. Šťavu necháme odpariť. Akonáhle ostane len tuk, pridáme múku, červené víno, trochu vody a šípkovú zaváraninu.
  7. Omáčku povaríme a dochutíme.

Ku kančí stehna so šípkovou omáčkou sa najviac hodí knedľa, zemiakové krokety, ale môžete vyskúšať aj zemiakovú kašu.

Hotový recept diviačie stehno so šípkovou omáčkou
pxhere.com

Zverinový kančí guláš

1 petržlen

  • 100 ml octu
  • vývar
  • Zajac na smotane
  • olej
  • {_95_}
  • korenie – sladká paprika, soľ a korenie
  • {_94_}
  • korenie – bobkový list, nové korenie, jalovec, cesnak, soľ a korenie

maslo

  1. Mäso očistíme, nakrájame a dáme cez noc marinovať do chladničky.
  2. Bažanta pečieme vcelku a počas pečenia prelievame vypečenou šťavou a podlievame vývarom alebo vínom.
  3. Pokiaľ guláš nebude dostatočne hustý, zahustíme ho zápražkou.
  4. Akonáhle je mäso uležanie, na panvici ho zo všetkých strán opečieme.

Guláš podávame najlepšie s žemlovými knedle, ale môžeme tiež s ryžou alebo šťouchanými zemiaky.

Vo veľkom pekáči pomaly opekáme slaninu s masťou a po tej pridáme stehná zajaca.

Zverinový srnčí guláš
pxhere.com

Našli ste si svoje a už teraz si pochutnávate na zverine? Ak máte zverinu radi, ale nie je práve k dostaniu, skúste naše ďalšie recepty na falošné zveriny mäso .

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.