Rybie pokrmy sú celkom právom považované za diétne alebo aspoň ľahké a zdravé jedlo, v ktorom sa neskrývajú zbytočné kalórie a z ktorého ľudský organizmus získa cenné minerálne látky.
Aby tomu tak naozaj bolo, je treba vybrať vhodný druh ryby, jedlo pripraviť čo najšetrnejším spôsobom a na doplnenie zvoliť i vhodné ingrediencie.
A presne na také jedlo sme pre vás pripravili tieto pokrmy.
Údený rybí šalát s cestovinami
Je připraven z čerstvé zeleniny, těstovin a čerstvé uzené ryby. Může být skvělým lehkým obědem nebo plnohodnotnou a zdravou večeří.
INGREDIENCIE
na dresing
- 150 g bieleho jogurtu
- 1 lyžička majonézy
- šťava z 1 citróna
- 1 jemne nakrájaná jarná cibuľka
- soľ a korenie
na šalát
- 200 g uvarených cestovín
- 2 reďkovky, na plátky
- 200 g údenej ryby, na kúsky
- 100 g zelených fazuliek, blanšírované
- 2 paradajky, hrubo nasekaná
- 1 avokádo, olúpané a rozsekané
- 2 hŕstky baby špenátu
- 2 jarné cibule, nakrájané
- hrsť listov bazalky
- soľ a korenie
- klinky z citrónov a lístky bazalky na ozdobu
POSTUP
- V malej miske pripravíme dresing z uvedených surovín.
- Ostatné suroviny dáme do väčšej misy.
- Pridáme dresing a vzájomne premiešame.
- Pridáme soľ a korenie.
- Ozdobíme kúskom citróna a lístkami bazalky.

Objavte podobné tipy
Dusené rybie filé s citrónovou omáčkou
INGREDIENCIE
- 4 kusy pevných rybích filiet (tilapia alebo treska)
- šťava z 2 citrónov
- 2 strúčiky cesnaku, vymiešané
- 1 lyžica petržlenu, jemne nasekané
- 2 lyžice olivového oleja
- 20 gramov masla
- soľ a korenie
POSTUP
- Ryby opláchneme a vysušíme.
- Osoľte a okoreňte z oboch strán.
- Na panvici rozohrejeme olej.
- Pridáme ryby a sprudka opečieme.
- Odstránime ryby z panvice.
- Panvicu utrieme papierovou utierkou.
- Pridáme maslo a zohrejeme, pridáme cesnak.
- Orestujeme do zlatista, pridáme citrónovú šťavu.
- Vložíme ryby späť do omáčky
- Krátko podusíme a odstránime z plameňa.
- Omáčku servírujeme s dusenou rybou, posypeme petržlenovou vňaťou.
- Ako prílohu môžeme podávať zemiaky v diétnej úprave – v pare, varené alebo šťouchané .

Zapekané rybie filé so špenátom a syrom
Zapekané rybie pokrmy sú veľmi vďačné. Krehučké mäsko sa pripravuje s ostatnými surovinami v jenom pekáči a chute sa tak dokonale preženú.
INGREDIENCIE
- 5 ks filiet z tilapia
- sáčok baby špenátu
- 3 lyžice masla
na omáčku
- 150 ml smotany na varenie
- 200 g strúhaného syra holandského typu
- 2 strúčiky cesnaku, rozotreného
- soľ a korenie
POSTUP
- Do zapekacej misy kladieme na dno vrstvu baby špenátu.
- Na špenát kladieme okorenenú a osolenú rybu s kúskami masla.
- pripravíme si omáčku z uvedených surovín.
- Suroviny vzájomne premiešame.
- Omáčkou zalejeme vrstvu ryby a špenátu.
- Posypeme syrom.
- Zapečieme v predhriatej rúre na 200 ° C asi na 10 minút.

Dobrá ryba veľa na ochutenie nepotrebuje, kvalitné morská soľ, prvotriedne olivový olej a čerstvé maslo úplne postačí.
Ale ak chceme niečo viac, čerstvé či sušené bylinky a koreniny jemné rybie mäso krásne zvýrazní a obohatí.
Ako vidíte, diétne ryby idú jednoducho pripraviť tak, aby diétnymi zostali a navyše chutili skvele. Pokiaľ chcete vyrobiť i ďalšie diétne pokrmy z rýb, skúste napríklad rybie nátierky, o ktorých na webe AZ-recepty tiež píšeme.