Najlepších recepty na tilápii na jednom mieste. Vyskúšajte ich všetky!

Ryby by sme mali všetci zaradiť do svojho jedálnička.

Sú nielen zdravé, ale aj chutné.

Tentokrát sme si pre vás pripravili recepty na tilápiu 5x inak.

Vyskúšať tak môžete grilovanú, pečenú aj vyprážanú úpravu.

Tak poďme na to!

Pečená tilápia s citrónovým maslom

Jednoduchý a chutný pokrm, ktorý zvládnete pripraviť do 20 minút! To z neho robí ideálneho kandidáta na večeru počas všedného dňa, na ktorom si navyše celá rodina vážne pochutí.

INGREDIENCIA

  • ¼ šálky masla, rozpusteného
  • 3 strúčiky cesnaku, nasekané
  • 2 lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy alebo viac podľa chuti
  • kôra z 1 citróna
  • 4 filety tilapie (každý s hmotnosťou 170 g)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

POSTUP

  • Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  • Ľahko naolejujte pekáč s rozmermi 23×33 cm.
  • V malej miske prešľahajte maslo, cesnak, citrónovú šťavu a citrónovú kôru; dajte bokom.
  • Tilapiu osoľte a okoreňte podľa chuti a vložte do pripraveného pekáča.
  • Zalejte maslovou zmesou.
  • Vložte do rúry a pečte asi 10-12 minút.
  • Ihneď podávajte, prípadne ozdobte petržlenovou vňaťou.
Filety z tilápie v pekáčiku s citrónom a maslom.
www.damndelicious.net

Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na nátierky z rýb . Sú diétne, zdravé a jednoducho božské!

Vyprážaná tilápia

Osmažte si filety z tilápie v zmesi múky a korenia a razom vám vznikne neodolateľná pochúťka, ktorú budete chcieť znova a znova.

INGREDIENCIA

  • 125 g hladkej múky
  • 1 lyžička sušeného cesnaku
  • 1 lyžička sušenej cibule
  • 1 lyžička sušeného chilli
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • 4 filety z tilápie (každý s hmotnosťou cca 170 g)
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 2 lyžice čerstvých lístkov koriandra, na ozdobu
  • klinky limetky, na podávanie

POSTUP

  • Vo veľkej mise zmiešajte múku, sušený cesnak, sušenú cibuľu, chilli a rascu.
  • Poriadne premiešajte.
  • Filety tilapie bohato osoľte a okoreňte, potom ich ponorte do zmesi múky a straste prebytočnú múku.
  • Položte na čistý plech alebo pekáč.
  • Vo veľkej nepriľnavej panvici na strednom ohni rozohrejte olej.
  • Pridajte 2 filety a opekajte 3 až 4 minúty z každej strany, kým kôrka .
  • Opakujte so zvyšnými filetmi.
  • Ihneď podávajte s koriandrom a nechtíkmi limetky.
Obaľované filety z tilápie s limetkou a čerstvým koriandrom.
www.delish.com

Bylinková tilápia s citrónom

Tilápia opečená na panvici a potom dopečená v rúre spolu s bylinkami a citrónom je rýchlou a ľahkou pochúťkou, ktorú si hravo pripravíte úplne kedykoľvek. Navyše sa jedná o zdravé a bezlepkové jedlo, ktoré uspokojí váš maškrtný jazýček.

INGREDIENCIA

  • 2 filety z tilapie (každý s hmotnosťou 170 g)
  • 1 lyžička sušeného estragónu
  • 1 lyžička sušeného tymiánu
  • 1 lyžička soli
  • 1/2 lyžičky čierneho korenia
  • 2 celé citróny
  • 1 lyžica olivového oleja

POSTUP

  • Zahrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
  • Zmiešajte estragón, tymian, soľ a korenie v malej mise.
  • z citrónov nakrájajte na tenké plátky (so šupkou) a dajte bokom, opatrne odstráňte všetky semienka.
  • Druhý citrón nakrájajte na polovicu vytlačte na filety a tie rovnomerne šťavou potrite.
  • Posypte filety z oboch strán sušenou bylinkovou zmesou.
  • Zahrejte olivový olej na panvici vhodnej do rúry na stredne vysokom plameni.
  • Pridajte tilapiu na rozpálenú panvicu a opekajte 3-5 minút alebo do zlatohneda.
  • Rybu otočte a pridajte ďalšiu citrónovú šťavu vylisovanú z rozpoleného citróna.
  • Plátky citróna položte naplocho na panvicu a/alebo rybu a potom panvicu vložte do rúry.
  • Pečte, kým nebudú filety prepečené, približne 3-5 minút.
  • Rybu podávajte s opečenými plátkami citróna.
Filety z tilápie na tanieri s citrónom, bylinkami a špargľou.
www.asweetpeachef.com

Grilovaná tilápia

Rozpáľte svoj vonkajší gril a pripravte si na ňom túto luxusnú tilápiu! Recept je neuveriteľne jednoduchý a plný skvelej chuti. Navyše ho máte pripravený iba za 15 minút.

INGREDIENCIA

  • 4 tilápia
  • 1/4 šálky masla
  • 2 citróny
  • 2 lyžice cesnakovej bylinkovej soli
  • 1 lyžica čerstvého kôpru

POSTUP

  • Nakrájajte citrón na polkrúžky.
  • Maslo nakrájajte na malé kúsky.
  • Urobte na každej tilapii malé rezy.
  • Zo všetkých strán výdatne osoľte.
  • Naplňte tilápia maslom a plátkami citróna.
  • Tilapia grilujte pri 230 °C asi 5 minút z každej strany.
  • V závislosti od veľkosti ryby možno budete musieť grilovať dlhšie.
  • Užite si to!
Grilovaná celá ryba s vedľa položenými čerstvými paradajkami.
www.momsdish.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie panvíc na grilovanie . Pozrite sa na náš rozsiahly test, kde vám poradíme, podľa čoho vyberať.

Tilápia v parmezánovej kruste so smotanovou omáčkou z paradajok

Vyskúšajte tento jednoduchý, ale delikátny recept na tilápiu v parmezánovom kruste s krémovou paradajkovo-bazalkovou omáčkou, ktorý si zamiluje celá vaša rodina.

INGREDIENCIA

Na omáčku:

  • ¼ šálky masla
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 4 strúčiky nasekaného cesnaku
  • 1 a 1/2 šálky cherry paradajok, rozpolených
  • 3/4 šálky smotany na šľahanie
  • malá hrsť čerstvých lístkov bazalky

Na tilápia:

  • 4 filety tilapia
  • soľ a čerstvo drvené korenie
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 2 vajcia, rozšľahané
  • 1 šálka strúhaného parmezánu
  • 1 šálka panko strúhanky
  • 1 lyžička granulovaného cesnaku
  • olej na vyprážanie

POSTUP

  • V malej panvici na strednom plameni rozohrejte olivový olej.
  • Pridajte cesnak a restujte 1-2 minúty.
  • Pridajte cherry paradajky a varte 2 minúty.
  • Znížte teplotu na stredne nízku a pridajte smotanu.
  • Nechajte 15 minút prebublávať.
  • Omáčka ľahko zružovie a pokryje zadnú stranu lyžice.
  • Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
  • Medzitým pridajte do ďalšej panvice toľko oleja, aby sa pokrylo dno panvice a zahrievajte na strednom plameni.
  • Filety tilapie opláchnite a osušte.
  • Obe strany ochuťte soľou a čerstvým mletým čiernym korením.
  • Zmiešajte parmezán, panko a granulovaný cesnak.
  • Ochutené filety obaľte v múke.
  • Prebytok straste.
  • Namočte do rozšľahaných vajíčok.
  • Nakoniec ryby dajte do zmesi parmezánu a panka.
  • Obalené ryby vložte do zahriatej panvice, v prípade potreby po dávkach a opekajte 3-4 minúty z každej strany alebo dozlatista.
  • Keď rybu vyberiete z panvice, pripravte si šifonádu z bazalky.
  • To urobíte tak, že zrolujete niekoľko lístkov bazalky a jemne ich nasekáte.
  • Nasekanú bazalku vmiešajte do omáčky.
  • V prípade potreby dochuťte soľou a korením.
  • Dajte tilápiu na servírovací tanier a zalejte omáčkou.
  • Servírujte.
Ryba v parmezánovej kruste s krémovou paradajkovo-bazalkovou omáčkou servírovaná so zemiakovou kašou na tanieri.
www.lifesambrosia.com

Máme pre vás tiež recepty na 7 najlepších polievok z rýb ! Aká bude vašou najobľúbenejšou?

4 tipy, ako pripraviť tú najlepšiu tilápiu

Tilápia nepatrí medzi najobľúbenejšie ryby. Nie je krehká a tučná ako losos, ani pevná a chutná ako tuniak. Niekto ju dokonca môže označiť ako nezaujímavú. Pritom toho má toľko čo ponúknuť. Stačí dodržiavať pár jednoduchých pravidiel a vykúzlite z nej skvelú pochúťku.

  1. Filety z tilápie vždy najprv výdatne osoľte a okoreňte mletým čiernym korením.
  2. Pre lepšiu textúru filety zaprášte trochou múky , môžete pridať aj korenie ako je údená paprika či sušené oregano.
  3. Doplňte rybu klinky citróna alebo limetky , odvážni môžu siahnuť aj po pomaranči či grapefruite.
  4. Čerstvé bylinky dodajú tilápii čerstvosť, novú chuť aj rozmer. Skúsiť môžete napríklad bazalku, petržlenovú vňať, koriander, pažítku, čerstvé oregano či estragón.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.