Nikto nepochybuje o tom, že kapusta patrí k zdraviu prospešným potravinám.
Máte veľa po domácky vyrobeného kyslej kapusty a neviete, čo z neho vytvoriť? Kapustnica!
Pripravte si túto sýtu polievku, ktorá v mnohých prípadoch nahradí hlavný chod.
Vyberte si teda z troch nami odporúčaných receptov na obľúbenú polievku s kapustou.
Kapustnica s klobásou
Kapustnica s kúskom klobásy patrí k najbežnejším pokrmom v reštauráciách. Preto týmto receptom začíname, a vy sa nebojte pokojne tej klobásy pridať :).
INGREDIENCIE
- balíček kyslej kapusty
- 3 zemiaky
- 1 pár klobásy
- téglik kyslej smotany
- cibuľa
- olej
- múka
- korenie
- nové korenie
- bobkový list
- sladká paprika
POSTUP
- Do kastróla dáme variť olúpané a nakrájané zemiaky, bobkový list, nové korenie, až zemiaky zmäknú.
- Na oleji si speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme nakrájanú klobásu, ochutíme sladkou paprikou a korením a poprášime múkou.
- Opraženou klobásu s cibuľou pridáme do hrnca k zemiakom, prilejeme kyslú smotanu a poriadne povaríme.

Objavte podobné tipy
Kapustnica s údeným mäsom
Gurmáni určite zvolí náš tip na polievku s údeným mäsom a pikatní klobásou, pre máličko štipľavejšiu chuť.
INGREDIENCIE
- balíček kyslej kapusty
- pikantné klobása
- údené mäso
- cibuľa
- sladká paprika
- korenie
- bobkový list
- celý rasca
- múka
- olej
POSTUP
- Do hrnca dáme variť pokrájanú kyslú kapustu spoločne s bobkovým listom a korením.
- V inom hrnci uvaríme domäkka nakrájané zemiaky s rascou a zcedíme.
- V kastróle na oleji a cibuľke opražíme nadrobno nakrájanú klobásu a údené mäso a pridáme mletú papriku a zľahka orestujeme, až paprika zavonia. Nesmieme ju pripáliť.
- Do hrnca s kapustou pridáme osmaženú klobásu s údeným mäsom a uvarené zemiaky.
- Polievku zahustíme zápražkou z múky a dobre povaríme.
- Dochutíme soľou, prípadne ešte korením.

papriková kapustnica
Na kapustnici si môžu pochutnať samozrejme tiež vegetariáni, keď vynecháme tradičné klobásu a kapustnicu pripravíme iba z kyslej kapusty a zemiakov.
INGREDIENCIE
- balíček kyslej kapusty
- 2 zemiaky
- 3 strúčiky cesnaku
- 250 ml mlieka
- mletá sladká paprika
- polohrubá múka
- soľ
- rasca
- olej
POSTUP
- Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky a dáme variť do hrnca domäkka.
- Ako sú zemiaky uvarené, pridáme pokrájanú kyslú kapustu, soľ, rascu a opäť povaríme.
- Zahustíme zápražkou z múky a oleja.
- Dochutíme sladkou mletou paprikou, rozriedime mliekom a krátko ešte povaríme.

Kyslá kapusta ste teda využili jedným z najlepších spôsobov. Ak vám ešte zostalo, odporúčame aj ďalšie pokrmy, ktoré vyrobíte z tejto zdravej suroviny.
Ako najlepšie nakladáte s kyslou kapustou vy? Podeľte sa s nami v komentároch :).