Zemiaky nemusíte podávať iba ako prílohu k mäsu.
Výbornou alternatívou sú tiež zemiaky upravené na sladko.
Pripravili sme pre vás niekoľko receptov na sladké pokrmy s zemiaky, ktoré varili už naše prababičky.
Zemiakové sladké placky a lievance
Výbornú úpravou zemiakov na sladko sú rôzne placky alebo lievance. Do cesta už nepridávame žiadne korenia a málo ho solíme. Placky môžeme opekať na tuku alebo na sucho.
INGREDIENCIE
- zemiaky
- hladká múka
- vajcia
- podľa chuti – lekvár, marmeláda, strúhané jablká
- cukor múčka
- soľ
POSTUP
- Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka.
- Zemiaky olúpeme a na strúhadle nastrúhame na jemno.
- Potom pridáme hladkú múku, vajcia, štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto.
- Z cesta tvoríme placky, ktoré smažíme na tuku na panvici.
- Hotové placky natierame podľa zvyklostí buď lekvárom, sladkým tvarohom alebo strúhanými jablkami.

Zemiakové taštičky
Obdobou placiek zo zemiakov sú zemiakové taštičky, ktoré vytvárame tiež zo zemiakov varených v šupke.
INGREDIENCIE
- zemiaky
- hrubá múka
- vajcia
- soľ
- lekvár
- škorica
- mak
- maslo
- cukor
POSTUP
- Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka.
- Zemiaky olúpeme a na strúhadle nastrúhame na jemno.
- Potom pridáme hrubú múku, vajcia, štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto.
- Na doske cesto vyvaľkáme a vykrajujeme štvorčeky, ktoré plníme lekvárom.
- Vytvarujeme taštičky, ktoré varíme v horúcej osolenej vode.
- Hotové taštičky sypeme cukrom so škoricou alebo makom a mastíme maslom.

Objavte podobné tipy
šúľance
Vyskúšaným receptom sú aj zemiakové šúľance, ktoré s obľubou pripravovali už naše prababičky. Ich príprava je jednoduchá a rýchla.
INGREDIENCIE
- zemiaky
- polohrubá múka
- mak
- cukor múčka
- maslo
POSTUP
- Na šúľance si uvaríme olúpané zemiaky.
- Vodu čiastočne zlejeme.
- Zemiaky roztlačíme na kašu.
- Vareškou do nich urobíme niekoľko dier a zasypeme múkou.
- Zakryjeme a necháme propařit.
- Potom vymiešame hladkú kašu.
- Z kaše vykrajujeme lyžicou malé kúsky, ktoré pečieme buď na panvici alebo na plechu v rúre.
- Šúľance sypeme makom zmiešaným s cukrom a mastíme maslom.

Zemiakový strouhanec
Trochu netradičné je príprava strúhanke zo zemiakov, napriek tomu aj na tomto pokrmu si môžete pochutnať.
INGREDIENCIE
- zemiaky
- múka
- mlieko
- vajcia
- jablká alebo hrušky
- tuk na vymastenie plechu
POSTUP
- Surové zemiaky nastrúhame na rezance.
- Zmiešame s múkou, mliekom a vajcom.
- Vmiešame plátky jabĺk alebo hrušiek.
- Hmotu dáme do tukom vymasteného pekáča.
- V rúre upečieme do červena.

Sladký nákyp z zemiakov
Tomuto sladkému pokrmu zo zemiakov sa krajovo hovorí tiež třesenec. Ako sám názov napovedá, bude sa jednať je o nadýchané a kypré jedlo, ktoré sa vám na jazyku len rozplynie.
INGREDIENCIE
- zemiaky
- múka
- vajcia
- jablká
- cukor
- škorica
- maslo
POSTUP
- Zemiaky uvaríme v šupke.
- Olúpeme a nastrúhame na rezance, ktoré jemne zmiešame s múkou a vajcom tak, aby hmota zostala čo najviac sypká.
- Potom zemiakovú hmotu skladáme do vymasteného pekáča a prekladáme strúhanými jablkami zmiešanými s cukrom a škoricou.
- Každú vrstvu pokvapkáme maslom.
- Po zapečení nákyp zalejeme rozšľahanými vajcami a upečieme do červena.

V našom článku sme vás zoznámili s tým, že zemiaky sú výbornú východiskovú surovinou pre rad sladkých pokrmov , ktorými ozvláštnime náš jedálniček.
Presne tak, ako do robievali už v minulosti naše prababičky. Zemiaky môžeme variť v šupke alebo olúpané a pripravovať z nich šúľance, taštičky, placky alebo nákypy.
A ak chcete skôr slané pokrmy zo zemiakov, skúste obľúbené tradičné zemiakové placky.