Sladké recepty so zemiakmi na niekoľko spôsobov! Ako od babičky

Zemiaky nemusíte podávať iba ako prílohu k mäsu.

Výborné sú aj recepty na zemiaky na sladko.

Skúste tradičné sladké knedle, ale aj netradičný batátový koláč!

Sladké zemiakové placky a lievančeky

Výbornou úpravou zemiakov na sladko sú rôzne placky alebo lievančeky. Do cesta už nepridávame žiadne korenie a málo ho solíme. Placky môžeme opekať na tuku alebo na sucho.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg zemiakov
  • 250 g hladká múka
  • 3 vajcia
  • podľa chuti – lekvár, marmeláda, strúhané jablká
  • 125 g cukor múčka
  • soľ

Postup

  1. Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka.
  2. Zemiaky olúpeme a na strúhadle postrúhame na jemno.
  3. Potom pridáme hladkú múku, vajcia, štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto.
  4. Z cesta tvoríme placky, ktoré vyprážame na tuku na panvici.
  5. Hotové placky mažeme podľa zvyklostí buď lekvárom, sladkým tvarohom alebo strúhanými jablkami.

K zdravšiemu vyprážaniu môžete vyskúšať, ako sa pracuje na panviciach s keramickým povrchom .

Do chrumkava vypečené zemiakové lievančeky so sladkým dipom.
Zdroj: cookingforkeeps.com

Plnené zemiakové knedle slivkami

Pre českú kuchyňu sú typické rôzne variácie ovocných knedlí. Väčšina z nás má prelom letných prázdnin a začiatok septembra spojený so slivkami. Skúste tento recept na slivkové knedle zo zemiakového cesta.

Čo budeme potrebovať

  • ca. 500 g varených zemiakov v šupke
  • 300 g celozrnnej špaldová múka
  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 1 vajce M
  • 3,5 g soli
  • Slivky

Postup

  • Zemiaky olúpeme a nastrúhame najemno.
  • Pridáme múku, soľ a celé vajcia.
  • Všetky ingrediencie zmiešame a dôkladne prehniteme.
  • Cesto necháme krátko odstáť (asi 5 minút).
  • Akonáhle umyjete a vykôstkujete slivky, ihneď ich zabaľte do cesta a vytvarujte knedle.
  • Varte ich v mierne osolenej vode 7-8 minút.
  • Knedle sa tradične dochucujú mletým makom, cukrom a rozpusteným maslom.
  • Ale možno je aj škorica, jogurt, hrudkovitý tvaroh alebo kyslá smotana.

Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na sladké plnené knedle !

Sladké zemiakové knedličky plnené celou slivkou.
Zdroj: lilvienna.com

Škubánky

Vyskúšaným receptom sú aj zemiakové škubánky, ktoré s obľubou pripravovali už naše prababičky. Ich príprava je jednoduchá a rýchla.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg zemiakov
  • 300 g polohrubá múka
  • mak
  • cukor múčka
  • maslo

Postup

  1. Na škubánky si uvaríme olúpané zemiaky.
  2. Vodu čiastočne zlejeme.
  3. Zemiaky rozšťoucháme na kašu.
  4. Vareškou do nich urobíme niekoľko dier a zasypeme múkou.
  5. Zakryjeme a necháme prepariť.
  6. Potom vymiešame hladkú kašu.
  7. Z kaše vykrajujeme lyžicou malé kúsky, ktoré pečieme buď na panvici, alebo na plechu v rúre.
  8. Škubánky posypeme makom zmiešaným s cukrom a mastíme maslom.

Ale ak chcete skôr slané pokrmy zo zemiakov, skúste obľúbené tradičné zemiakové placky .

Zemiakové halušky s cukrom a makom.
Zdroj: bonvivani.sk

Koláč zo sladkých zemiakov

Zamerajte pozornosť na tento batátový koláč. Krémové zemiaky sa krásne hodia na náplň, ktorá je obalená v drobivom krehkom ceste

Čo budeme potrebovať

  • 500 g sladkých zemiakov
  • 320 g lístkového cesta
  • 125 g masla
  • 250 g práškového cukru
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 3 vajcia
  • strúhanie muškátového orieška
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička vanilkovej pasty

Postup

  • Celé, nelúpané batáty varte 30 minút, kým nebudú veľmi mäkké.
  • Dobre sceďte a nechajte 10 minút vychladnúť, potom olúpte.
  • Rúru rozpálime na 180 stupňov.
  • Rozvaľkáme krehké cesto a vyložíme ním 23 cm formu na tortu.
  • Vyložte ju papierom na pečenie a naplňte fazuľami a pečte 20 minút.
  • Odstráňte papier a fazuľu a pečte ďalších 5 minút.
  • Olúpané batáty vyklopte do veľkej misy s maslom a roztlačte stláčadlom na zemiaky úplne do hladka.
  • Pridajte cukor, mlieko, vajcia, korenie a vanilku a šľahajte, kým sa všetko nespojí a nebude hladké.
  • Batátovú náplň vyklopte do formy a povrch uhlaďte stierkou.
  • Pečte 50–55 minút, kým cesto a povrch koláča nezezlátnu a stred nestuhne.
Tanierik s kúskom sladkého batátového koláča.
Zdroj: simplylakita.com

Kde sa vzali sladké zemiaky?

Batáty sú jedným z najstarších druhov zeleniny, ktorú ľudstvo pozná.

Vedci sa domnievajú, že boli pestované v Strednej Amerike už pred tisíc rokmi. Ich prvý výskyt sa datuje do roku 750 pred v peruánskych záznamoch.

Do Európy ich prvýkrát priviezol Krištof Kolumbus, ktorý ich objavil na svojej ceste v roku 1492. Zelenina sa mu zapáčila natoľko, že si ju pri štvrtej ceste odviezol domov, aby ju pestoval v Európe.

Pretože sladké zemiaky boli v Španielsku veľmi obľúbené, španielski dobyvatelia ich vzali na cesty, a tak ich španielski námorníci v 16. storočí priviezli do Číny av 17. a 18. storočí sa batáty rozšírili po Ázii, Afrike a Latinskej Amerike.

Preslávili sa nielen ako zdroj potravy, ale aj ako zdroj škrobu a alkoholu. K popularite batátov prispela aj ich nenáročnosť na pestovanie.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.