Je tu dlhý letný večer, panuje dobrá nálada a vás napadne si niečo ugrilovať.
Lenže ako postupovať bez dlhého marinovanie a takmer bez príprav ? Nebojte sa, s trochou fantázie možno pripraviť vynikajúce pochúťky.
Na rýchle a neplánované grilovania sa najskôr pozrieme, čo máme v chladničke uložené. Veľmi často sa totiž toto rýchle grilovanie dá zaobstarať z bežných zásob.
Narýchlo sa griluje predovšetkým rôzne druhy údeniny a syra, prípadne ich vzájomné kombinácie, dobrá sú aj kuracie pečienky.
Poďte sa teda pustiť do príprav, postupovať môžete podľa nasledujúcich receptov.
šťavnatá údenina
Predstavte si prvý zahryznutie – chrumkavá kôrka, ohňom ovoňaná klobása a šťavnaté mäso vnútri. Zbiehajú sa vám slinky?
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 2 klobásy s vysokým obsahom mäsa
- repkový olej na marinádu
- 1 strúčik cesnaku
- grilovacie korenie
- horčica
- chren
POSTUP
- Najprv si pripravíme marinádu premiešaním trošky oleja, prelisovaného cesnaku a grilovacieho korenia.
- Klobásy narežeme do kríža.
- Gril rozpálime na nižšiu až strednú teplotu.
- Vložíme klobásy a v priebehu grilovania potierame marinádou.
- Podávame s horčicou, chrenom a čerstvým chlebom.

Tip: inšpirujte sa pri príprave domáce marinády .
rozpálený hermelín
A kto nerád mäso, pre toho máme syr. Svojou lahodnou chuťou presvedčí aj hociktorého mäsožravca stať sa na večer vegetariánom.
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 2 hermelíny
- repkový olej na marinádu
- 1 strúčik cesnaku
- grilovacie korenie
- korenie
- mletá sladká paprika
- chilli korenie
- alobal
POSTUP
- Olej premiešame s prelisovaným cesnakom.
- Hermelín potrieme.
- Z oboch strán posypeme grilovacím korením, paprikou, chilli a okoreníme.
- Každý hermelín zabalíme zvlášť do alobalu.
- Rozpálime gril.
- Grilujeme približne 5 minút z oboch strán.
- Podávame s čerstvým pečivom.

Tip: hermelín podávajte s nakladanými brusnicami.
Objavte podobné tipy
Jemná grilovaná cuketa
Skvelé Cuketové hranolky sa hodí ako príloha k mäsu. Pre ich návykovosť zobkáte aj samostatne.
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 2 cukety
- repkový olej
- 1 strúčik cesnaku
- soľ
- korenie
- 2 hrste parmezánu (možno nahradiť napr. Eidamu)
POSTUP
- Cukety nakrájame na väčšie hranolky.
- Potrieme olejom s prelisovaným cesnakom.
- Osolíme. Okoreníme.
- Rozpálime gril.
- Grilujeme dozlatista.
- Zložíme z grilu a ešte horúce zasypeme strúhaným syrom.
- Podávame.

westernová kukurica
Predjedlo, ktorý vás dostane. Klobúk na hlavu, kukuricu do ruky a razom ste sa ocitli na divokom západe.
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 2 kukuričné klasy
- 2 lyžice masla
- soľ
- korenie
POSTUP
- Maslo necháme v izbovej teplote zmäknúť.
- Vmiešame soľ a korenie.
- Gril rozpálime na nižšiu až strednú teplotu.
- Vložíme kukuricu a priebežne potierame maslom.
- Raz za 4 minúty kukuricu obrátime.
- Grilujeme približne 12 minút.
- Podávame.

Lahodná kuracia pečeň
Aj s málo ingredienciami možno hrať veľa muziky. Tento recept je toho dôkazom.
INGREDIENCIE pre 2 osoby
- 200 g kuracích pečienok
- 100 g slaniny
- soľ
- korenie
- 2 ihly na špíz
POSTUP
- Kuracia pečeň nakrájame na väčšie kocky a podľa chuti osolíme, okoreníme.
- Zabalíme do slaniny.
- Napichneme na grilovacie ihly.
- Rozpálime gril.
- Podávame s čerstvým pečivom a zeleninou.

Predstavili sme vám päť osvedčených receptov na rýchle letné grilovanie.
Ak vám zostalo trochu uvarených zemiakov, nakrájajte ich na plátky, potrite olejom so zmesou korenia a pridajte na gril. Za chvíľu máme hotovú chutnú prílohu. Rovnako možno postupovať aj so zemiakmi surovými, grilovať je však budete dlhšie.
Vhodnou prílohou je ďalej akákoľvek zelenina, či už čerstvé alebo hodená na gril.
Výborné je aj čerstvé pečivo. Ak je pečivo včerajšie, vložíme na niekoľko minút na gril a dodáme mu chrumkavosť.
Pokiaľ chcete grilované pochúťky s pečivom, inšpirujte sa našimi recepty na grilované hamburgery .