Ako na zeleninové cestoviny: jednoduché, rýchle a pritom veľmi chutné

Varené cestoviny so zeleninou sú vždy dobrým riešením pre rýchly obed alebo večeru.

Výhodou je, že máte za pol hodiny hotovo a stolovať môžete pre celú rodinu!

Ako inšpiráciu som pre vás vybrali štyri chutné, jednoduché a rýchle recepty na cestoviny so zeleninou . Môžete sa však riadiť aj stavom vašej chladničky a použiť zeleninu, ktorú máte práve k dispozícii.

Cestoviny s cuketou a paradajkami

INGREDIENCIE

  • 1 balenie špagiet
  • 2 lyžice olivového alebo rastlinného oleja
  • 2 stredné mrkvy na plátky
  • 1 stredný cibuľu na kocky
  • 2 stredné cukety na cca 1 cm plátky
  • 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekaný
  • 3 stredné paradajky na cca 2 cm plátky
  • ½ šálky mrazeného hrášku
  • 1 lyžica čerstvo nasekanej bazalky (alebo lyžička sušenej)
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky korenia
  • 2/3 šálky strúhaného parmezánu

POSTUP

  1. Do osolenej horúcej vody dajte variť špagety.
  2. Kým sa špagety varí, rozohrejte olej na panvici.
  3. Pridajte mrkvu, cibuľu, cuketu a cesnak. Za častého miešania usmažte zeleninu do chrumkava.
  4. Pridajte všetky ostatné ingrediencie okrem syru. Priveďte do varu a chvíľu povarte.
  5. Zeleninu servírujte na špagety a posypte parmezánom.

Cestoviny s paradajkovou omáčkou

INGREDIENCIE

  • 500g cestovín penne
  • 1 lyžica olivového alebo rastlinného oleja
  • 1 stredná cibuľa na jemno
  • ½ šálky nastrúhané alebo mixovanej mrkvy
  • 400g paradajok na kocky
  • 200g paradajkového pretlaku
  • 1 malá cuketa na tenké plátky
  • ½ lyžičky sušenej bazalky
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
  • ¼ šálky strúhaného parmezánu
  • bazalka, cesnak, oregáno

POSTUP

  • Dajte variť cestoviny podľa návodu
  • Medzitým na panvici rozohrejte olej a pridajte k nemu cibuľu a mrkvu, zmažte asi 2-3 minúty za občasného miešania.
  • Pridajte paradajky a paradajkový pretlak a za stáleho miešania varte 5 minút.
  • Pridajte cuketu a bazalku. Stlmte plameň na polovicu a za občasného miešania varte 5 minút.
  • Nakoniec pridajte petržlenovú vňať, zamiešajte a odstavte z ohňa.
  • Omáčku servírujte na špagety a posypte strúhaným parmezánom.

Cestoviny so špenátom a hubami v paradajkovej omáčke

INGREDIENCIE

  • 500g cestovín penne
  • 4 plátky nasekané slaniny
  • 1 lyžica olivového alebo rastlinného oleja
  • 2 strúčiky jemne nasekaného cesnaku
  • 200g šampiňónov na plátky
  • 800g sekaných paradajok s bazalkou, čerstvé alebo v plechovke
  • 100ml šľahačky
  • 2 šálky čerstvých baby špenátových listov

POSTUP

  1. Uvarte cestoviny podľa návodu.
  2. Na panvici rozohrejte olej a dajte na neho smažiť nasekanú slaninu. Akonáhle bude chrumkavá, vyberte ju z panvice na papierový obrúsok.
  3. Na rovnakej panvici znova rozohrejte olej, pridajte cesnak, huby a za stáleho miešania smažte 3-4 minúty, kým huby nezmäknú.
  4. Pridajte paradajky s bazalkou a priveďte do varu. Stlmte plameň a za občasného miešania nechajte 5 minút povariť.
  5. Pridajte šľahačku, ktorú iba ohrejte, nevarte, mohla by sa zraziť. Panva zložte z plameňa.
  6. Na záver už len primiešajte uvarené a scedené cestoviny, lístky špenátu a usmaženú slaninu.
  7. Hotové cestoviny môžete posypať obľúbeným syrom.

Cestoviny s brokolicou

INGREDIENCIE

  • 1/3 šálky olivového oleja extra panenský
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • ¼ lyžičky červených papričiek nadrobno
  • ¼ brokolica rozdelená na tenké ružičky
  • soľ a čerstvo mleté ​​čierne korenie
  • 2 lyžice červeného vínneho octu
  • pár lyžíc vody
  • 2 šálky varených cestovín penne
  • parmezán na posypanie

POSTUP

  • Vo veľkej hlbokej panvici rozohrejte olej a rozvonia na ňom cesnak a papričky. Akonáhle cesnak zozlatne, vyberte ho aj s paptičkami z panvice.
  • Do toho istého oleja dajte smažiť brokolicu, uistite sa, že je úplne suchá. Brokolicu Prohazujme v panvici a premiešajte s olejom.
  • Pridajte soľ a korenie, stlmte plameň a miešajte asi 5 minút. Zvýšte teplotu a do panvice vlejte vínny ocot a v prípade potreby pridajte pár lyžíc vody, chvíľu povarte a odstavte z ohňa.
  • Do základu vmiešajte cestoviny a môžete servírovať. Na tanieri potom všetko dozdobte strúhaným parmezánom.

V každom receptu môžete cestoviny nahradiť inými druhmi. Pochutnáte si rovnako, či použijete vrtuľky, mašličky alebo široké rezance.

Pokiaľ nezabudnete na talianskej bylinky, cesnak a syr, vykúzlite iste vlastný chutnú variantu cestovín aj z iných druhov zeleniny.

Cestoviny so zeleninou odporúčame pripravovať vo vysokej nepriľnavé panvici. Zvlášť záverečnej primiešavanie cestovín je tak oveľa pohodlnejšie.

Ak radi skôr zapekáme, určite skúste pečené cestoviny , o ktorých sa na webe tiež zmieňujeme.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.