Ako na Vianoce pripraviť plnené pečivo: pýchu sviatočného stola

Po skvelej rybie polievke, dokonale usmažené rezňa a lahodnom šalátu sa rodina teší, akým cukrárskym kúzlom ju prekvapíte o tohtoročných Vianociach.

A práve plnené vianočné pečivo je z princípu kráľovnou sviatočné tabule, lebo jeho príprava sa skladá iba z pečenia korpusov, plnenie cukrovinky a následného zdobenie.

Nejde teda o nič ťažké a pár nápadov prinášame aj v tomto článku.

Inšpirujte sa!

Tradičný vianočný plnené orechmi

ingrediencie

na cesto

  • 1 žĺtok
  • 300 g hladkej múky
  • 200 g zmäknutého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g mletých orechov
  • 100 g polevy z horkej čokolády
  • šťava z polovice citróna
  • 0,5 lyžice kakaa

na náplň

  • 100 g orieškového nugátu (napr. Nutella)
  • 100g ríbezľovej marmelády

postup

  • Predhrejte rúru na 170 ° C
  • Z múky, žĺtkov, zmäknutého masla, cukru, orieškov, citrónovej šťavy a kakaa vypracujte cesto.
  • Cesto natlačte do formičiek v tvare orieškov.
  • Pečte po dobu 12 – 15 minút a potom nechajte krátko vychladiť.
  • Medzitým, čo sa oriešky pečú, zmiešajte orieškový nugát a ríbezľovou marmeládu.
  • Tiež si vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládovú polevu.
  • Teraz zostáva oriešky naplniť zmesou z nugátu a marmelády a prilepiť k sebe dve polovice.
  • Zlepený oriešok namáčajte do čokoládovej polevy a nechce stuhnúť.

Ak nemáte pripravenú či kúpenú čokoládovú polevu, môžete jednoducho použiť tabuľku čokolády (na varenie, či kvalitné horkú) a rozpustiť ju vo vodnom kúpeli sa približne 125 g masla.

Vianočné plnené orechmi s krémom.
Foto www.lecker.de

Vianočné plnené košíčky

Na košíčky používáme krehké linecké cesto.

INGREDIENCIE

  • 600 g hladkej múky (pre veľa krehké cesto časť múky nahraďte solamylom alebo pudingovým práškom s vhodnou príchuťou)
  • 400 g masla alebo rastlinného tuku
  • 200 g práškového cukru
  • 2 žĺtky

POSTUP

cesto:

  1. Na dosku preosejeme múku.
  2. Pridáme cukor a nakrájaný alebo postrúhaný tuhý tuk.
  3. Pridáme žĺtok.
  4. Do cesta zahněteme ďalšie zvolenej prísady.
  5. Končeky prstov spracujeme všetko ako na posýpku.
  6. Potom všetko zlepíme do hrudy.
  7. Cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového sáčku a odložíme do chladu aspoň na 2 hod.
  8. Vychladené linecké cesto rozvaľkáme na plát 3 – 5 mm.
  9. Vykrojíme približný tvar košíčka a vtlačíme do formičky, tie preložíme na plech a pečieme v predhriatej rúre do zružoveniu. Pri 180 ° C je to zhruba 10-15 minút.

Plnenie košíčkov:

  1. Po vychladnutí plníme. Ako náplň môžeme použiť maslový krém nastavený múčnu kašou alebo uvareným pudingom .
  2. Na dochutenie krému použite rozpustenú čokoládu či orechy.
  3. Vršok košíčka s krémom dozdobte orechom alebo niektorú z drobných ozdôb.
Plnené vianočné košíčky s maslovým krémom.
pinterest.com

Ďalšie varianty plnenia košíčkov:

  • orechová náplň: drvené piškóty, orechy, maslo, kakao, rum
  • pudingový krém s odkvapkaným kompótovým ovocím (pre zvýšenie trvanlivosti potrieme rozpustenou želatínou)

Plnené vianočné kornútky

Kornútky sú veľmi originálnym plneným vianočnými sladkosťami. Jedinou špeciálnou pomôckou je akýkoľvek kužeľ , na ktorý môžete upečené cesto navinúť.

INGREDIENCIE

  • 1/2 kg hladkej múky
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg medu
  • 3 žĺtky
  • 5 lyžíc mlieka

A na krém:

  • 1 kondenzované mlieko
  • 300 g masla

POSTUP

Najprv si pripravíme krém:

  1. 2 hodiny povarte kondenzované mlieko
  2. Do vychladnutého kondenzovaného mlieka vmiešajte maslo.

Teraz je čas sa pustiť do korpusov:

  1. Vymiesime cesto a vyvaľkáme na veľmi tenko.
  2. Vykrajujeme kolieska o priemere 15 – 20 cm.
  3. Pečieme na papieri na pečenie do ľahkej zmeny farby.
  4. Každé horúce koliesko podržíme navinuté na kuželíku (vychladnutej už nepôjde navinúť, preto navíjame hneď po upečení).
  5. Špičku namočíme do čokolády.
  6. Vnútro plníme karamelovým krémom.
Plnené vianočné kornútky majú mnoho sviatočných variantov.
pinterest.com

Plnené vianočné rožteky

Korpus na plnené rožteky pečieme takisto vo formičkách. Hodí sa na ne len krehké linecké cesto , ktoré môžeme rôzne upraviť pridaním kakaa, mletých orechov alebo škorice.

INGREDIENCIE

  • 600 g hladkej múky (pre veľa krehké cesto časť múky nahraďte solamylom alebo pudingovým práškom s vhodnou príchuťou)
  • 400 g masla alebo rastlinného tuku
  • 200 g práškového cukru
  • 2 žĺtky

POSTUP:

cesto:

  1. Na dosku preosejeme múku.
  2. Pridáme cukor a nakrájaný alebo postrúhaný tuhý tuk.
  3. Pridáme žĺtok.
  4. Do cesta zahněteme ďalšie zvolenej prísady.
  5. Končeky prstov spracujeme všetko ako na posýpku.
  6. Potom všetko zlepíme do hrudy.
  7. Cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového sáčku a odložíme do chladu aspoň na 2 hod.
  8. Vychladené linecké cesto rozvaľkáme na plát 3 – 5 mm.
  9. Vykrojíme tvar rohlíčka a vtlačíme do formičky. Formičky preložíme na plech a pečieme v predhriatej rúre do zružoveniu. Pri 180 ° C je to zhruba 10-15 minút.

Plnenie rožtekov:

  1. Rohlíčky plníme maslovým krémom s rôznymi príchuťami. Krém by mal byť tuhšie.
  2. Nanesený krém necháme v chlade stuhnúť.
  3. Nakoniec rožteky pokvapkáme alebo prelejeme čokoládovou polevou a dozdobíme niektorými drobnými kupovanými ozdobami.
Vianočný rohlíčky plnené krémom a dozdobené ponorením do čokoládovej polevy.
pinterest.com

Plnené vianočné trubičky

Trubičky robíme z krehkého cesta. Toto naplnené cukroví lahodným krémom si zamilujete!

INGREDIENCIE

  • 600 g hladkej múky (pre veľa krehké cesto časť múky nahraďte solamylom alebo pudingovým práškom s vhodnou príchuťou)
  • 400 g masla alebo rastlinného tuku
  • 200 g práškového cukru
  • 2 žĺtky

POSTUP

cesto:

  1. Na dosku preosejeme múku.
  2. Pridáme cukor a nakrájaný alebo postrúhaný tuhý tuk.
  3. Pridáme žĺtok.
  4. Do cesta zahněteme ďalšie zvolenej prísady.
  5. Končeky prstov spracujeme všetko ako na posýpku.
  6. Potom všetko zlepíme do hrudy.
  7. Cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového sáčku a odložíme do chladu aspoň na 2 hod.
  8. Vychladené linecké cesto rozvaľkáme na plát 3 – 5 mm a vykrajujeme z neho prúžky.

POSTUP VÝROBY trubičiek:

  1. Trubičky na plech skladáme spojom nadol.
  2. Pečieme do zružoveniu.
  3. Upečené trubičky ihneď po vybratí z rúry zosunieme a narovnáme na plochý tácku.
  4. Vychladnuté trubičky plníme bielkovým snehom, krémom alebo šľahačkou.
  5. Povrch len pocukrujeme alebo čiastočne polejeme niektorú z poliev.
Plnené cukroví môžete ozdobiť podľa svojho vkusu.
pinterest.com

Plnené vianočné rakvičky

INGREDIENCIE

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g Hery
  • 60 g práškového cukru
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice kakaa

Na krém:

  • 1 sladké kondenzované mlieko
  • 250 g masla
  • 50 g Hery
  • 2 lyžice rumu

POSTUP

cesto:

  1. Na dosku preosejeme múku.
  2. Pridáme cukor a nakrájaný alebo postrúhaný tuhý tuk.
  3. Pridáme žĺtok.
  4. Do cesta zahněteme ďalšie zvolenej prísady.
  5. Končeky prstov spracujeme všetko ako na posýpku.
  6. Potom všetko zlepíme do hrudy, cesto rozdelíme na 30 dielikov a vytlačíme do formičiek rakvičiek.

POSTUP VÝROBY rakvičiek:

krém:

  1. Sladké kondenzované mlieko skaramelizujeme prevarením 2 hod. (Do hrnca s vodou dáme celú konzervu)
  2. Počkáme až vychladne.
  3. Nakrájame do misky maslo.
  4. Prelejeme ho zkaramelizovaným mliekom.
  5. Krém dáme do zdobiace špičky a na každú rakvičky vytvoríme vlnky.
  6. Môžeme a nemusíme prestriekať polevou a dozdobiť vianočnými ozdobami.
Plnené cukroví s kakaovým krémom ešte dozdobte polevou

Vianočné plnené mušle

ingrediencie

na cesto

  • 500 g hladkej múky
  • 50 g cukru
  • 250 g zmäknutého masla
  • 150 ml bieleho jogurtu

na dokončenie

  • Marmeláda podľa chuti, nutella či iná náplň
  • Práškový cukor na posypanie

postup

  • V mise zmiešajte múku a cukor, potom pridajte zmäknuté maslo.
  • Postupne pridávajte jogurt a propracovávejte v hladké cesto.
  • Potom vyvaľkajte v približne 5 mm hrubý plát a vykrajujte kolieska s priemerom zhruba 8,5 cm.
  • Každé vykrojené koliesko dajte do formy na ravioly, pridajte požadovanú (marmeláda, nutella, lekvár) náplň a zovrite.
  • Po uzavretí mušličky ju opatrne vyberte a dajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Takto pripravené mušličky pečte v predhriatej rúre na 180 ° C počas zhruba 15 minút.
  • Pred podávaním poprášte práškovým cukrom.

Ak nemáte formu na ravioly, aj tak si môžete tieto úžasné plnené mušličky vyrobiť.

Jednoducho vykrojená kolieska po naplnení prekladajte na polovicu a ozdobte kraja vidličkou.

Čím menšie mušličky vyrobíte, tým slávnostnejší vzhľad získate.

Vianočné pečivo plnené mušle.
Foto www.cuplovecake.de

Plnené hviezdičky s krémom z vaječného likéru

ingrediencie

na cesto

  • 200 g hladkej múky
  • 80 g práškového cukru
  • 100 g zmäknutého masla
  • ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 1 lyžica vaječného likéru

na náplň

  • 100 ml mlieka
  • 100 ml vaječného likéru
  • 30 g vanilkového pudingového prášku
  • 100 g masla
  • 50 g práškového cukru

postup

  • Všetky prísady na cesto zmiešame a vypracujte hladké cesto.
  • Potom vyvaľkajte na cca 5 mm hrubý plát a vykrajujte požadované tvary. Tvary vyberajte s ohľadom na následné plnenie krémom – odporúčame skôr jednoduché tvary ako sú hviezdičky, kolieska či srdiečka.
  • Pokladajte na papierom na pečenie vyložený plech a pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 11 minút. Potom nechajte vychladnúť.
  • Krém pripravíte nasledovne. Pudingový prášok zmiešajte s trochou mlieka.
  • Zvyšné mlieko, zmiešajte s cukrom a priveďte do varu.
  • Akonáhle sa mlieko začne variť, pridajte rozmiešanú pudingovú zmes a miešajte, kým puding nezhustne.
  • Na záver pridajte vaječný likér a primiešajte maslo.
  • Až táto zmes vychladne, ručným šľahačom vyšľahajte. Krém tak bude krásne ľahký.
  • Potom už len naplňte krémom zdobiace vrecko a zlepujte upečené tvary.

Tento vynikajúci ľahký krém môžete použiť aj v iných receptoch. Výborne sa bude hodiť aj na rôzne košíčky.

Plnené vianočné cukrovinky hviezdičky.
Foto www.aldi-sued.de

karamelový krém

ingrediencie

  • 180 g cukru
  • 80 g masla
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 lyžice vody

postup

  • Do hrnca dajte cukor a na veľmi miernom plameni pomaly rozpúšťajte, ale nemiešajte.
  • Až sa cukru rozpustí, pridajte na kúsky nakrájané maslo a až teraz zamiešajte.
  • Na záver opatrne prilejte smotanu na šľahanie.
  • Po dobu 10 – 15 minút nechajte zmes na malom plameni prebublávať a občas premiešajte.
  • Zmes by mala získať krémovú konzistenciu.
  • Nechajte vychladiť a môžete používať.

Ak karamelový krém nechcete využiť hneď, prelejte ho ešte teplý do pohára s objemom ca. 250 ml a nechajte schladiť. Následne môžete skladovať v chladničke aj niekoľko týždňov a používať postupne podľa potreby.

Karamelový krém na plnené vianočné pečivo.
Foto www.lecker.de

Kokosový krém s bielou čokoládou

ingrediencie

  • 70 g strúhaného kokosu (môžu byť aj plátky kokosu)
  • 100 g bielej čokolády
  • 90 g masla či margarínu
  • štipka soli

postup

  • Ak používate plátky kokosu, začnite tým, že je v sekáčika nasekáte na jemno.
  • Bielu čokoládu nalámte na kúsky a tiež rozdrvte v sekáčika. Pokiaľ ho nemáte k dispozícii, môžete jednoducho nastrúhať.
  • Pridajte soľ a zmäknuté maslo či margarín a vyšľahajte.
  • Teraz krém môžete dať do zdobiaceho vrecka a ľubovoľne použiť.

V prípade, že nemáte radi maslové krémy, môžete maslo či margarín nahradiť rovnakým množstvom kokosového oleja. Pre výraznejšiu chuť môžete pridať aj dve lyžice kokosového likéru.

Kokosový krém ako skvelá náplň do vianočného pečiva.
Foto www.edeka-wucherpfennig.de

čokoládový krém

ingrediencie

  • 250 g čerstvého syra
  • 200 g horkej čokolády, ideálne s vysokým obsahom kakaa
  • 1 lyžica medu

postup

  • Najprv rozpustite čokoládu spolu s medom. Potom nechajte ľahko vychladnúť.
  • Pridajte čerstvý syr a dôkladne premiešajte. Dajte aspoň na 1 hodinu do chladničky vychladiť.
  • Po vychladení zmes našľahajte ručným šľahačom, naplňte zdobiace vrecko a použite podľa ľubovôle.

Tento krém je krásne ľahký a vďaka použitým surovinám je aj zdravý. Výborne sa hodí do pečiva, kde je potrebné viac krému napr. Plnené trubičky, parížskej tyčinky alebo napríklad linecké košíčky.

Čokoládový krém na plnené pečivo.
Foto eatsmarter.de

Ak máte radi oriešky, môžete vyskúšať naše tipy na úžasné orechové krémy orechové krémy.

Tip pre ľahšiu prípravu: Skvelé (a rýchle!) Plnené cukroví (trubičky a košíčky) pripravíte aj z lístkového cesta.

Ak nepohrdnete vo vianočnom cukroví trochou alkoholu, skúste si prečítať niektoré z našich receptov na opité vianočné pečivo .

Podarilo sa vám vytvoriť skvelé plnené vianočné pečivo? Určite áno! Zdieľajte recept s priateľmi a pochváľte sa.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.