Vyskúšajte tie najzaujímavejšie recepty na bochníčky k Veľkej noci pre sladké maškrtenie. Inšpirujte sa!

Chystáte sa na Veľkú noc? Potom rozhodne neváhajte vyskúšať recepty na veľkonočný mazanec.

Táto luxusná sladká pochúťka nesmie počas sviatkov jari na vašom stole chýbať.

Prekvapte svojich najbližších aj priateľov a pripravte im hostinu, na ktorú hneď tak nezabudnú.

Možno, že medzi našimi receptami nájdete svoj nový obľúbený kúsok, ku ktorému sa budete pravidelne vracať a dáte mu prednosť pred svojim rodinným receptom.

Najlepší veľkonočný mazanec

Typickou dobrôtkou pre sviatky jari je jednoznačne bochník, o ktorom by sa dalo hovoriť ako o jednom z hlavných symbolov českých Veľkej noci.

Pripravuje sa z kysnutého cesta a milujeme ho hlavne s teplým kakaom alebo bielou kávou. Ako lepšie odštartovať sviatočný deň ako práve s touto dobrôtkou na raňajky.

Ďalšie, čo by vo vašom zošítku určite nemalo chýbať, sú recepty na veľkonočnú plnku , ktorá je tiež počas týchto sviatkov úplne nenahraditeľná.

Ingrediencie:

  • 2 a 1/2 hrnčeka (330 g) polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka (120 ml) vlažného mlieka
  • 2/3 kocky rozpusteného nesoleného masla (70 g)
  • 2 žĺtky
  • 1/3 hrnčeka (65 g) kryštálového cukru
  • 2 lyžičky sušeného droždia
  • 2 polievkové lyžice (35 g) hrozienok
  • 2 lyžice (35 g) lúpaných mandlí
  • 1 – 2 lyžičky vanilkovej esencie alebo 1 vrecko vanilkového cukru
  • Čerstvo nastrúhaná citrónová kôra z 1/2 – 1 citróna
  • Štipka soli
  • Rum na namáčanie hrozienok (cca 4 – 5 lyžíc)

Na dokončenie:

  • 1 vajce
  • 1 – 2 hrsti lúpaných mandlí

Postup:

  • Začneme tým, že si deň vopred namočíme hrozienka do rumu a zakryjeme tanierikom.
  • Nasledujúci deň preosejeme do veľkej misy múku, uprostred utvoríme jamku, do nej dáme sušené droždie, lyžičku cukru a zalejeme polovicou vlažného mlieka.
  • Jemne premiešame s trochou múky, aby sa utvorilo riedke cesto. Potom misu zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť po dobu 30 minút.
  • Po uplynutí tejto doby pridáme vlažné rozpustené maslo, zvyšné mlieko, cukor, žĺtky, soľ, vanilku, nastrúhanú citrónovú kôru a uhnite hladké vláčne cesto, ideálne pomocou drevenej varešky. Pokiaľ máme stojančekový kuchynský mixér s hnetacím hákom, potom cesto pripravíme v ňom.
  • Keď je cesto vypracované, pridáme do misy nasekané mandle s namočenými hrozienkami a zapracujeme do cesta, pričom rum z hrozienok zatiaľ odložíme bokom.
  • Hotové cesto zakryjeme a dáme na teplé miesto na 30 minút kysnúť.
  • Plech vyložíme papierom na pečenie, z cesta vytvarujeme bochník, položíme na plech a necháme ešte hodinu kysnúť.
  • Po poslednom kysnutí utvoríme na vrchu bochník krížik, a to ostrým nožom alebo pomocou nožníc.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov.
  • Rozklepneme jedno vajce, pridáme rum z hrozienok a vidličkou našľaháme. Potrieme celý povrch mazanca, posypeme plátkami mandlí a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme zhruba 30 minút.
  • Na konci pečenia zapichneme do mazanca drevenú špajľu, pokiaľ je suchá a cesto nelepí, môžeme ho vyberú, pokiaľ je na špajli nalepené cesto, necháme mazanec ešte 10 minút piecť.
  • Potom už len stačí vybrať z rúry a nechať vychladnúť.

Tip: Skúste potrieť plátky mazanca tenkou vrstvou čerstvého nesoleného masla a ozdobiť marmeládou alebo medom, je to vynikajúca lahôdka.

Sladký veľkonočný bochník.
Zdroj: https://www.cooklikeczechs.com/

Veľkonočný tvarohový mazanec

Sladké pochúťky k sviatkom jari patria a keď k tomu ešte pridáme ovocnú zložku, máme istotu, že si pochutnáme aj so svojimi blízkymi či priateľmi.

Ingrediencie:

Na kvások:

  • 20 g čerstvého droždia
  • 120 g mlieka
  • 1 polievková lyžica cukru kryštál
  • 1 lyžica múky

Na cesto:

  • 3 g soli
  • 140 g cukru kryštál
  • 50 g čerstvého nesoleného rozpusteného masla
  • 3 vajcia
  • 340 g polohrubej múky
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 160 g hrozienok a kandizovaného ovocia (v pomere cca 50:50)
  • 250 g plnotučného tvarohu (lepšie keď nebude z vaničky)
  • Na dohotovenie:
  • 100 g brusníc
  • 70 g kryštálového cukru

Postup:

  • Zahrejeme mlieko, aby bolo vlažné a rozpustíme v ňom droždie, po lyžici cukor aj múku. Zamiešame, dáme na teplé miesto a necháme 15 minút kysnúť.
  • Do nádoby kuchynského robota rozklepneme vajcia, pridáme cukor a našľaháme do peny.
  • Potom vmiešame tvaroh, rozpustené maslo, soľ a vanilku. Rozmixujeme na hladkú hmotu.
  • Prilejeme kvások a znova dobre premiešame.
  • Preosejeme múku do misky a prisypeme do nádoby robota.
  • Nakoniec prihodíme hrozienka s kandizovaným ovocím a znova dobre premiešame. Zatiaľ odložíme bokom.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a vyššiu obdĺžnikovú formu vyložíme papierom na pečenie.
  • Medzitým dáme do malého hrnca či panvice brusnice, prisypeme cukor a necháme 5 minút povariť.
  • Potom odstavíme, aby zmes trochu vychladla a pridáme do cesta. Opatrne premiešame a vlejeme do pripravenej formy.
  • Vložíme do predhriatej rúry, zakryjeme alobalom alebo kusom papiera na pečenie.
  • Pečieme prvých 10 minút na 180 stupňov, potom teplotu znížime na 150 ° C a necháme piecť ešte 35 – 40 minút. Mazanec nesmie byť vysušený.
Veľkonočná torta s tvarohom a brusnicami.
Zdroj: https://whereiscake.com/

Pletený sladký bochník

Klasický český mazanec už sme niekedy skúsili všetci, ale napríklad v Taliansku sa ako veľkonočná pochúťka pripravuje Pane di Pasqua, čo je tradičný sladký chlieb. Má svetlo žltú farbu, ľahko sladkastú chuť a je dokonale nadýchaný. Kôrka je zlatavá a sype so sezamovými semienkami.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 2 vrecká aktívneho sušeného droždia
  • 1 hrnček vlažnej vody
  • 2 lyžičky kryštálového cukru
  • 1 hrnček vareného mlieka
  • 1/4 hrnčeka nesoleného rozpusteného masla
  • 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 lyžička soli
  • 6 hrnčekov hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 1 – 2 lyžičky nastrúhanej citrónovej kôry z chemicky neošetreného citróna

Na dohotovenie:

  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica mlieka
  • 1 lyžica sezamových semienok

Postup:

  • Do menšej misky vlejeme hrnček vlažnej vody, prisypeme droždie, 2 lyžičky cukru a necháme 10 minút odstáť. Po desiatich minútach premiešame.
  • Medzitým sparíme mlieko. Nalejeme ho do hrnca so silnejším dnom a za stáleho miešania pomaly zahrejeme na stredne vysokú teplotu, až sa začne ľahko variť. Odstavíme na 4 minúty bokom, aby trochu vychladlo.
  • Vlažné mlieko nalejeme do stojanového mixéra s nástavcom na šľahanie, prilejeme rozpustené maslo, 3/4 hrnčeka cukru, soľ a šľaháme na strednú rýchlosť.
  • Pridáme rozpustené droždie a znova našľaháme. Po častiach prisypeme polovicu múky, čím vznikne husté cesto. Prihodíme 2 vajcia, 2 žĺtky, citrónovú kôru a na strednú rýchlosť šľaháme, kým sa suroviny nespoja.
  • Vymeníme šľahací hák za hnetacie, zasypeme cesto zhruba 3/4 zvyšnej múky, zvyšok odložíme a zapneme miešanie pri nízkej rýchlosti asi na 1 – 2 minúty, aby sa všetko premiešalo. Pokiaľ je cesto lepkavé, budeme prisypávať zvyšok múky po častiach.
  • Preložíme cesto na pomúčenú dosku a po dobu 5 – 7 minút miesime, aby bolo hladké a jemné.
  • Misu vymažeme trochou masla alebo oleja, vložíme do nej vypracované cesto, párkrát ho v mise otočíme, aby bolo namazané zo všetkých strán.
  • Zakryjeme potravinárskou fóliou, kuchynskou utierkou a dáme kysnúť na teplé miesto, kde nie je prievan. Počas 1 a 1/2 hodiny by malo cesto svoj objem zdvojnásobiť.
  • Pripravíme si dva plechy vyložené papierom na pečenie.
  • Cesto v mise stlačíme, prenesieme znova na pomúčenú dosku a rozdelíme na dve rovnaké časti. Jednu po druhej dôkladne prehnite po dobu 2 minút.
  • Teraz každú časť rozdelíme na 3 rovnaké kusy, čím získame 6 dielikov. Jednotlivé dieliky miesime a vyvaľkáme do cca 40 cm dlhého „povrazu“.
  • Naukladáme vždy 3 povrazy vedľa seba, pevne ich pomýlime a konce zastrčíme pod hotový pletenec. Takto pripravený mazanec prenesieme na plech. To isté urobíme aj s druhou trojicou povrazov.
  • Bochníky zakryjeme kuchynskou utierkou a dáme na teplé miesto bez prievanu kysnúť na ďalšiu 1 hodinu.
  • Potom si predhrejeme rúru na 175 stupňov av malej miske ušľaháme 1 žĺtok s 1 lyžicou mlieka. Tým potrieme oba pletence a posypeme sezamovými semienkami.
  • Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30 – 35 minút, až bude povrch zlatisto sfarbený a bochník bude znieť po zaklopaní na dno dute.
  • Upečené vyberieme z rúry a na 10 minút odstavíme nabok. Až potom preložíme mazance na kuchynskú mriežku, kde ich necháme úplne vychladnúť.

Tip: Neváhajte mrknúť aj na ďalšie pochúťky, ktoré nesmú počas týchto sviatkov na stole chýbať, a to sú zaujímavé recepty na veľkonočných judášov .

Taliansky sladký mazanec s vôňou citróna.
Zdroj: https://www.kitchenfairy.ca/

Vegánsky pletenec na Veľkú noc

Tento jednoduchý, a napriek tomu veľmi chutný recept na zdravší variant veľkonočného mazanca vás prekvapí svojou perfektnou štruktúrou a veľmi dobrou chuťou.

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 20 g čerstvého droždia (alebo 2 lyžičky sušeného droždia)
  • 300 ml vlažného sójového mlieka (môže byť aj ovsené)
  • 30 g cukru
  • 2 lyžičky soli
  • 60 g rastlinného masla alebo margarínu
  • Na potretie:
  • 2 polievkové lyžice nesladeného sójového alebo ovseného mlieka
  • 2 lyžice agávového alebo javorového sirupu

Postup:

  • Droždie zmiešame s vlažným sójovým mliekom aj cukrom v malej miske a dáme na 5 minút odstáť, aby začalo peniť.
  • Do nádoby mixéra alebo kuchynského robota nasypeme múku, soľ, pridáme rozpustené droždie a miesime zhruba 5 minút.
  • Prihodíme margarín/maslo a spracovávame ďalších 5 – 10 minút pri strednej rýchlosti, aby vzniklo hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny misy.
  • Hotové cesto zakryjeme čistou vlhkou utierkou a necháme 1 a 1/2 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.
  • Potom si cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov az každého vyvaľkáme 25 cm dlhý povraz s priemerom asi 5 cm.
  • Zapletieme 3 dlhé povrazy do pletenca a potom zatočíme do kruhu a oba konce spojíme tak, že ich pevne pritlačíme k sebe. To isté urobíme aj s druhou trojicou povrazov.
  • Pripravíme si plech s papierom na pečenie a pletence položíme na plech. Potrieme polovicou zmesi sójového mlieka s agávovým sirupom a pri izbovej teplote znova necháme kysnúť ďalších 30 minút.
  • V polovici kysnutia si predhrejeme rúru na 200 stupňov.
  • Mazance potrieme zvyšnou zmesou sirupu s mliekom a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme 25 minút dozlatista. Potom už len stačí nechať vychladnúť a nakrájať.

Tip: Pokiaľ budete chcieť viac mazancov, môžete každý jednotlivý povraz zakrútiť do pletenca a vytvarovať ako kruh/veniec. Tým získate 6 menších pletencov.

Recept na vegánsky pletený veľkonočný mazanec.
Zdroj: https://www.aline-made.com/

Jemná sladká buchta

Tento mazanec má tú výhodu, že sa s cestom pracuje na výbornú. Táto sladučká pochúťka vykúzli úsmev na perách nielen vám, ale aj vašej rodine a priateľom. Čo poteší je univerzálnosť cesta, vďaka čomu môžete meniť príchute podľa chuti.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 1 hrnček teplého plnotučného mlieka
  • 1 lyžička aktívneho suchého droždia
  • 1/4 hrnčeka teplej vody
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 – 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžička soli
  • 2 vajcia
  • 4 a 1/2 hrnčeka hladkej múky (niekedy až 5 hrnčekov)
  • 1/2 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
  • Trochu mlieka na potretie
  • Hnedý cukor na posypanie

Na polevu:

  • 1 hrnček práškového cukru
  • 1 – 2 polievkové lyžice čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
  • ¼ hrnčeka opražených nakrájaných mandlí

Postup:

  • Do misy stojanového mixéra dáme teplú vodu. Pridáme droždie, premiešame a zakryjeme čistou utierkou. Necháme cca 5 minút odstáť, pokiaľ kvások nebude peniť.
  • Pridáme teplé mlieko, cukor, vajcia, nasadíme hnetací hák a niekoľkokrát premiešame, kým sa všetko nespojí.
  • Prisypeme 1/3 z celkového množstva múky, soľ a znova zamiešame. Pri nízkej rýchlosti prilejeme rozpustené maslo, vanilkový extrakt a premiešame.
  • Prihodíme zvyšok múky, len párkrát zamiešame, a nakoniec mixér vypneme, misu vyberieme, prikryjeme čistou utierkou a dáme na 15 minút odpočinúť.
  • Potom vrátime misu na stojan, zapneme na strednú rýchlosť a necháme hniesť zhruba 6 až 8 minút, aby nám vzniklo lesklé, hladké a ľahučko lepivé cesto.
  • Hotové cesto preložíme do misky vymastenej maslom či olejom, pretočíme, aby bolo namazané aj z druhej strany a zakryjeme potravinovou fóliou. Dáme na teplé miesto kysnúť asi na 1 hodinu.
  • Pripravíme si plech vyložený papierom na pečenie a cesto vyberieme z misky na pomúčenú dosku. Prehniteme a rozdelíme na 3 rovnako veľké časti.
  • Každú časť vytvarujeme do povrazca s dĺžkou cca 30 cm. Všetky tri povrazy potom oložíme vedľa seba, spojíme ich konce a prepletieme ich, aby vznikol pletenec.
  • Zakryjeme čistou kuchynskou utierkou, aby mohol pletenec ešte 30 minút kysnúť. Potom si predhrejeme rúru na 180 stupňov.
  • Povrch mazanca potrieme mliekom a posypeme hnedým cukrom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 30 – 40 minút dozlatista.
  • Upečené môžeme ešte poprášiť cukrom.
Glazovaný pletený veľkonočný chlieb k šálke kávy.
Zdroj: https://vintagekitchennotes.com/

Prečo pečieme mazanec?

Veľká noc patrí k najdôležitejším kresťanským sviatkom, ktoré sú zároveň aj sviatkami jari. Pre našich predkov bol mazanec obľúbenou a hojne vítanou lahôdkou, pretože bolo bežné, že sa postili od mäsa. Pečenie mazanca je tradíciou už od 16. storočia.

Vtedy sa piekli sladké kysnuté bochníčky, aby sa mohla osláviť bohyňa jari. Neskôr tento zvyk pretrval aj po prijatí kresťanstva a bochníčky zdobené hrozienkami či mandľami sa dávali chudobným.

Pekol sa na Bielu sobotu, aby ho bolo možné vziať do kostola na Veľkonočnú nedeľu a nechať ho posvätiť. Kňaz mu dal sväté pomazanie, vďaka čomu vlastne vznikol aj ten názov pomazanec, respektíve dnes používaný mazanec.

Je dobré spomenúť, že predtým boli rozhodujúce aj majetkové pomery v jednotlivých rodinách. U tých menej majetných bol bežný jeden väčší mazanec. Rozdelil sa na toľko dielov, koľko členov daná rodina mala. Oproti tomu v bohatých rodinách sa vždy piekol pre každého člena malý bochník, aby mal každý svoj.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.