Podobným symbolom, ako je pre vianočné sviatky vianočka, je na pre veľkonočné sviatky mazanec . Obe tradičné pečiva sa odlišujú len tvarom, kysnuté cesto býva rovnaké alebo veľmi podobné.
Mazanec tvarujeme jednoducho ako guľatý bochník a pred upečením ho na povrchu môžeme ozdobiť šúpanými mandľami. Ešte bližšie vianočke je pletený veniec, ktorý môžeme aj plniť plnkami.
Inšpirujte sa nasledujúcimi recepty na veľkonočné mazanec alebo veniec.
Kysnutý veľkonočný mazanec
Nesmie chýbať na žiadnom stole.
INGREDIENCIE
- kysnuté cesto (z 500 g múky)
- štipka muškátového kvetu
- 1/2 vanilkového cukru
- 1 lyžička citrónovej kôry
- štipka soli
- 3 žĺtky
- 2 hrste hrozienok
- rum
- 2 hrste drveným vlašských orechov
- 1 hrsť plátkov mandlí
- 150 g rozpusteného masla
- 1 vajce
- práškový cukor
POSTUP
- Hrozienka vložíme do misky a namočíme v rume.
- Do kysnutého cesta zapracujeme muškátový kvet, vanilkový cukor, citrónovú kôru, soľ a žĺtky.
- Primiešame rumové hrozienka a vlašské orechy.
- Zapracujeme rozpustené maslo.
- Cesto necháme 2 hodiny kysnúť.
- Rúru predhrejeme na 200 ° C.
- Cesto rozdelíme na 2 bochníky.
- Do každého bochníku vyrežeme kríž.
- Bochníky potrieme vajcom a posypeme mandľami.
- Pečieme 10 minút.
- Teplotu znížime na 150 ° C a pečieme približne ďalších 25 minút.
- Posypeme práškovým cukrom a podávame.

Objavte podobné tipy
Bezlepkový veľkonočný mazanec
Mazance sa nemusíte vzdať ani pri prísnej diéte.
INGREDIENCIE
- 500 g bezlepkovej múky
- 150 g práškového cukru
- 1/2 vanilkového cukru
- 150 g masla
- 1 vajce do cesta
- 300 g tvarohu
- hrsť hrozienok
- rum
- 1 bezlepkový prášok do pečiva
- 100 g plátkov mandlí
- 1 vajce na potretie
- 1 hrsť plátkov mandlí na posypanie
POSTUP
- Hrozienka vložíme do misky a namočíme v rume.
- Rúru predhrejeme na 150 ° C.
- Všetky ingrediencie starostlivo premiešame a hnetieme cesto.
- Necháme 15 minút kysnúť.
- Vyvarujeme bochník, potrieme vajcom a posypeme mandľami.
- Pečieme približne 60 minút.
- Pred servírovaním pocukrujeme.

Tvarohový veľkonočný mazanec
Ak si netrúfate na kysnuté cesto, pripravte jeho moderný obdobu. Vďaka tvarohu mazanec vydrží dlho vláčny.
INGREDIENCIE
- 500 g hladkej múky
- 150 g rozpusteného masla
- 1/2 vanilkového cukru
- 150 g práškového cukru
- 250 g mäkkého plnotučného tvarohu
- 2 vajcia na cesto
- 1 kypriaci prášok
- 1 hrsť hrozienok
- rum
- 1 vajce na potretie
- 1 hrsť plátkov mandlí na posypanie
POSTUP
- Hrozienka vložíme do misky a namočíme v rume.
- Rúru predhrejeme na 200 ° C.
- Všetky ingrediencie starostlivo premiešame a hnetieme cesto.
- Vytvarujeme bochník, potrieme vajcom a posypeme mandľami.
- Pečieme 10 minút.
- Rúru znížime na 150 ° C a pečieme približne ďalších 30 minút.
- Pred servírovaním pocukrujeme.

Predstavili sme vám tri recepty, ako možno tradične i netradične upiecť veľkonočný mazanec alebo veniec.
Skúšajte nové chuti. Mazanca pristane škorica, muškátový oriešok, citrónová kôra, vanilka alebo rumová esencia. Nebojte sa aj pikantnejších chuťou.
Vyskúšajte aj ďalšie sladké veľkonočné recepty .