Vianočka je takmer nepostrádateľnou súčasťou Vianoc a gazdinky sa s obľubou predháňajú, komu sa tento rok viac podarila.
Tiež patríte medzi milovníkov tejto lahodnej a jemnej dobroty?
Receptov na vianočky sa netreba báť, nemusíte byť superžena, a tá vaša bude napriek tomu zlatým klincom sviatočné tabule.
Inšpirujte sa našimi receptami! Každého hosťa potom môžete obdarovať vlastné vianočkou.
Tvarohová vianočka
Tvarohová vianočka je obľúbenou variantou vianočky bez kysnutia – výrazne nám totiž skráti čas prípravy.
INGREDIENCIE
- 500 g polohrubej múky
- 180 g práškového cukru
- 200 g masla
- 2 vajcia
- 250 g mäkkého tvarohu
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 100 g hrozienok namočených v rume
- 50 g nasekaných mandlí
- 50 g kandizovaného ovocia
- nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
POSTUP
- Maslo vymiešame s cukrom, vajcami a citrónovou kôrou.
- Pridáme tvaroh, preosiatu múku zmiešanú s kypriacim práškom a všetko premiešame.
- Prisypeme hrozienka, kandizované ovocie, mandle a zapracujeme v cesto.
- Rozohrejeme rúru na 180 ° C.
- Upletenou vianočku prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajcom.
- Prepichneme na niekoľkých miestach špajdľou a pečieme približne 50 minút.
- Vychladnutú vianočku sypeme práškovým cukrom alebo zdobíme bielkovou či čokoládovou polevou.

Objavte podobné tipy
Kysnuté vianočka zo zemiakového cesta
Tradičné zemiaková vianočka z kysnutého cesta, ktorá chutí ako od babičky.
INGREDIENCIE
- 500 g polohrubej múky
- 250 g uvarených zemiakov v šupke
- 60 g masla
- 90 g cukru
- 30 g droždia
- 200 ml mlieka
- 1 vajce
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 50 g hrozienok namočených v rume
- štipka soli
POSTUP
- Maslo vymiešame s cukrom, vajcom, pridáme štipku soli a citrónovú kôru.
- Do mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások.
- Do masla zamiešame hrozienka a striedavo pridávame múku, jemne nastrúhané zemiaky a vzišiel kvások.
- Vypracujeme tuhšie cesto, prikryjeme čistou utierkou a dáme minimálne na 1 hodinu kysnúť na teplé miesto.
- Z vykysnutého cesta upletieme vianočku.
- Rúru predhrejeme na 180 ° C.
- Preložíme ju na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte najmenej 15 minút kysnúť.
- Vianočku prepichneme na niekoľkých miestach špajdľou a potrieme rozšľahaným vajcom.
- Pečieme približne 60 minút.
- Vychladnutú vianočku sypeme práškovým cukrom alebo zdobíme bielkovou či čokoládovou polevou.

šľahačková vianočka
Výborná vianočka z tých najlepších ingrediencií.
INGREDIENCIE
- 500 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 balíček sušeného droždia
- 250 ml smotany na šľahanie
- 2 vajcia
- 150 g hrozienok namočených v rume
- 50 g nasekaných mandlí
- štipka soli
- 1 žĺtok na potretie
POSTUP
- Všetky sypké ingrediencie premiešame.
- Pridáme aj zvyšok ingrediencií a vypracujeme cesto.
- Necháme asi 60 minút kysnúť na teplom mieste.
- Z vykysnutého cesta upletieme vianočku.
- Rúru predhrejeme na 200 ° C.
- Preložíme ju na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte najmenej 15 minút kysnúť.
- Vianočku prepichneme na niekoľkých miestach špajdľou a potrieme rozšľahaným vajcom.
- Pečieme približne 35 minút.
- Vychladnutú vianočku sypeme práškovým cukrom alebo zdobíme bielkovou či čokoládovou polevou.

maslová vianočka
Vianočka, po ktorej sa budete oblizovať až za ušami.
INGREDIENCIE
- 500 g polohrubej múky
- 100 g práškového cukru
- 200 g masla
- 30 g droždia
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 150 g hrozienok namočených v rume
- 50 g nasekaných mandlí
- citrónová kôra
- 1 žĺtok na potretie
POSTUP
- Maslo vymiešame s cukrom, vajcom, pridáme štipku soli a citrónovú kôru.
- Do mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások.
- Do masla zamiešame hrozienka, mandle a striedavo pridávame múku.
- Vypracujeme tuhšie cesto, prikryjeme čistou utierkou a dáme minimálne na 1 hodinu kysnúť na teplé miesto.
- Z vykysnutého cesta upletieme vianočku.
- Rúru predhrejeme na 180 ° C.
- Preložíme ju na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte najmenej 15 minút kysnúť.
- Vianočku prepichneme na niekoľkých miestach špajdľou a potrieme žĺtkom.
- Pečieme približne 60 minút.
- Vychladnutú vianočku sypeme práškovým cukrom alebo zdobíme bielkovou či čokoládovou polevou.

bezlepková vianočka
Aj pokiaľ držíte bezlepkovú diétu, rozhodne sa nemusíte vzdávať sladkého vianočného potešenie.
INGREDIENCIE
- 500 g bezlepkovej múky (napr. Jizerka zelená)
- 100 g práškového cukru
- 100 g masla
- 30 g droždia
- 250 ml mlieka
- 3 vajcia
- 150 g hrozienok namočených v rume
- 50 g nasekaných mandlí
- citrónová kôra
- 1 žĺtok na potretie
POSTUP
- Maslo vymiešame s cukrom, vajcom, pridáme štipku soli a citrónovú kôru.
- Do mlieka nadrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a necháme na teplom mieste vykysnúť kvások.
- Do masla zamiešame hrozienka, mandle a striedavo pridávame múku.
- Vypracujeme tuhšie cesto, prikryjeme čistou utierkou a dáme minimálne na 1 hodinu kysnúť na teplé miesto.
- Z vykysnutého cesta upletieme vianočku.
- Rúru predhrejeme na 180 ° C.
- Preložíme ju na plech vyložený papierom na pečenie a necháme ešte najmenej 15 minút kysnúť.
- Vianočku prepichneme na niekoľkých miestach špajdľou a potrieme žĺtkom.
- Pečieme približne 60 minút.
- Vychladnutú vianočku sypeme práškovým cukrom alebo zdobíme bielkovou či čokoládovou polevou.

Vianočka s prekvapením
Tradičné českou vianočku pozná určite každý. Chceli by ste ale prekvapiť? Tak vyskúšajte nemeckú variant s lekvárom!
INGREDIENCIE
Využijeme recept na maslovú vianočku, navyše si pripravíme iba lekvár.
POSTUP
- Cesto vypracujeme podľa návodu u maslové vianočky. Jediný rozdiel v príprave prichádza pri príprave prameňov.
- Rozvaľkáme cesto na širšie plát. Na jeho okraj nanesieme tenký pruh lekváru a zatočíme je.
- Vytvorený valček odrežeme a na okraj rozváľaného plátu opäť nanesieme pruh lekváru.
- Takto opakujeme, kým nemáme vytvorené valčeky s lekvárom vnútri.
- Spletieme vianočku tak, ako sme zvyknutí (prípadná inšpirácia na konci článku), posypeme plátkami mandlí a pečieme ako klasickú vianočku.
Vo videu uvidíte, ako vytvárať jednotlivé pramene plnené lekvárom.
Ako na pletenie vianočky?
Dobrý recept je jedna vec, ale ako vianočku pomýliť tak, aby vyzerala dobre?
Variant je hneď niekoľko. Úplne najjednoduchšie pletenie je vrkoč z troch prameňov. O ten vám ale nejde, že? Chcete niečo viac prepracovaného?
Ďalšími variantmi je pletenie zo štyroch, šiestich alebo dokonca ôsmich prameňov. Vianočka je vďaka tomu vyšší, nadýchanejšiu a ozdobný efekt vyzerá skvele.
Zdĺhavé a detailné popisy sú tu na nič. Najlepšie bude vidieť postup na vlastné oči.
Vianočka zo 4 prameňov
Vianočka pletená zo 6 prameňov
Pletenie vianočky z 8 prameňov
Vrstvená vianočka – spojenie viac vrkočov strong>
skladovanie vianočky
Upečenú vianočku by sme mali spotrebovať do 3 alebo 4 dní, aby nestvrdol.
Uchovávame ju zabalenú v látkovom obrúsku alebo čistej utierke strong>.
Nebalíme do igelitového či mikroténového sáčku, pretože by stratila svoju krehkosť a vláčnosť.
Ak sa vám tieto recepty páčili, tak odporúčame mrknúť aj na naše recepty na domáci vianočný štôlňu.