Upečte si obľúbenú stálicu medzi múčniky.
Bublanina s ovocím je sladká a nadýchaná, presne tak, ako to máte radi.
Piekli ju naše mamičky aj babičky, pekla sa ešte pred nimi, pečie sa teraz a bude sa piecť určite aj naďalej.
Prečo? Pretože je jedným slovom vynikajúce.
Bublanina s ovocím a posýpkou
Nie je snáď klasickejšie recept ako bublanina doplnená posýpkou. Jej príprava je veľmi jednoduchá, takže ju zvládne aj začiatočník v pečení.
INGREDIENCIE:
- 200 g cukru
- 400 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 2 dl oleja
- 3 dc mlieka
- prášok do pečiva
- ovocie
- na posýpku – 50 g polohrubej múky, 40 g cukru múčka a 40 g masla
POSTUP:
- Pripravíme si cesto tým, že v mise zmiešame cukor, múku, vajcia, olej, mlieko a prášok do pečiva.
- Poriadne premiešame.
- Pripravíme si posýpku z múky, cukru a masla.
- Plech vyložíme papierom na pečenie a cesto na neho nalejeme.
- Poukladáme obmytým ovocím a posypeme posýpkou.
- Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 ° C.
Objavte podobné tipy
Hrnčekové bublanina
Výhodou hrnčekových receptov je to, že nemusíme žiadne prísady vážiť, ale iba ich odmeriame pomocou hrnčeka. V našom recepte sme použili hrnček veľkosti asi 300 ml.
INGREDIENCIE:
- 1 hrnček mlieka
- 1 hrnček práškového cukru
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 2 vajcia
- ovocie
- pol hrnčeka oleja
POSTUP:
- Cesto na bublaninu pripravíme tak, že do misy postupne pridáme múku, vajce, prášok do pečiva, vanilkový cukor, mlieko a olej.
- Všetko dôkladne premiešame.
- Plech si vymastíme olejom a vysypeme hrubou múkou, nalejeme pripravené cesto.
- Poukladáme obmytým ovocím.
- Upečieme dozlatista v predhriatej rúre na 180 ° C.

čerešňová bublanina
Čerešne a bublanina patria neodmysliteľne k sebe. Táto vynikajúca kombinácia bude chutiť určite aj vám. Pečte ju však výhradne z masla, len tak bude mať čerešňová bublanina tú správnu chuť a vôňu.
INGREDIENCIE:
- 350 g hladkej múky
- 220 g práškového cukru
- 2 vajcia
- 70 g masla
- citrónová kôra
- pol balíčka prášku do pečiva
- 3 dl mlieka
- 200 g čerešní
POSTUP:
- Nadýchané cesto pripravíme tak, že v mise vymiešame do peny žĺtky, cukor a maslo.
- Pridáme strúhanú citrónovú kôru, hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva a mlieka a zamiešame.
- Ušľaháme tuhý sneh z bielkov a pridáme ho opatrne do cesta.
- Plech si vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
- Na plech vylejeme cesto a poukladáme ho umytými čerešňami, ktoré sme obalili v hladkej múke, aby moc neklesli do cesta.
- Pečieme dozlatista v predhriatej rúre na 180 ° C.
- Upečenú bublaninu necháme vychladiť a nakrájame ju na rezy a pocukrujeme.

ríbezľová bublanina
Ak na svojej záhrade máte kríky červených ríbezlí, možno premýšľate, čo s úrodou. Upečte si ríbezľovou bublaninu, ktorá môže byť aj chutným pohostením na nedeľné popoludnie.
INGREDIENCIE:
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 1 a pol hrnčeka cukru krupica
- 2 dl oleja
- 3 celé vajcia
- 3 dl mlieka
- 1 prášok do pečiva
- červené ríbezle
POSTUP:
- Zmiešame polohrubú múku, cukor krupicu a olej.
- Pridáme 3 celé vajcia, mlieko a prášok do pečiva.
- Všetko riadne premiešame, aby vzniklo vláčne cesto.
- Plech vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou.
- Na plech nalejeme cesto a poukladáme umytým ríbezľami.
- Upečieme dozlatista v predhriatej rúre asi na 180 ° C.

čučoriedková bublanina
Nič nechutné lepšie ako bublanina s vlastnoručne zozbieraných čučoriedok.
INGREDIENCIE:
- 3 hrnčeky polohrubej múky
- 2 hrnčeky pieskového cukru
- 250 ml smotany na šľahanie
- 4 vajcia
- 1 balíček prášku do pečiva
- cukor múčka na posypanie
- čučoriedky
POSTUP:
- Použijeme hrnček asi o objeme 250 ml a odmeriame si múku a cukor.
- Vajíčka vyšľaháme s cukrom do tuhej peny.
- Pridáme smotanu na šľahanie a dobre vyšľaháme a primiešame múku a cukor s práškom do pečiva.
- Plech vymastíme tukom a vysypeme poriadne hrubou múkou.
- Cesto nalejeme opatrne na plech a poukladáme ho umytými čučoriedkami.
- Upečieme dozlatista v predhriatej rúre asi na 180 ° C.

marhuľová bublanina
Až začne sezóna marhúľ, nezabudnite si upiecť marhuľovou bublaninu. Chutí skvele ku káve.
INGREDIENCIE:
- 300 g polohrubej múky
- 150 g cukru pieskového
- 200 ml smotany na šľahanie
- 2 lyžice rumu
- 1 balíček prášku do pečiva
- štipka soli
- marhule
POSTUP:
- Do misy rozklepneme celé vajcia a s cukrom je vyšľaháme do peny.
- Za stáleho šľahania pridáme smotanu a postupne vmiešame ešte rum, štipku soli a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.
- Plech vyložíme papierom na pečenie a nalejeme na neho cesto, ktoré husto poukladáme nakrájanými marhuľami.
- Pečieme v rozohriatej rúre na 180 ° C asi pol hodiny.

Bublaninu môžeme upiecť aj z kysnutého cesta. Spracováva sa tak ako ostatné kysnuté cestá. Ako kypriaci prostriedok sa používa droždie. Jedná sa o trochu sýtejšie bublaninu a určitou nevýhodou je čas potrebný na kysnutie cesta.
Vykysnuté cesto vkladáme na vymastený plech, posypeme ovocím a necháme ešte chvíľu kysnúť.
Podarila sa bublanina? Podeľte sa s nami v komentároch. Pokiaľ máte radi iné múčniky, skúste napríklad domáce bábovku ako od babičky.