Ako na bublaninu: čerešňová, jahodová, ríbezľová … máme ich všetky!

Upečte si obľúbenú stálicu medzi múčniky.

Bublanina s ovocím je sladká a nadýchaná, presne tak, ako to máte radi.

Piekli ju naše mamičky aj babičky, pekla sa ešte pred nimi, pečie sa teraz a bude sa piecť určite aj naďalej.

Prečo? Pretože je jedným slovom vynikajúce.

Bublanina s ovocím a posýpkou

Nie je snáď klasickejšie recept ako bublanina doplnená posýpkou. Jej príprava je veľmi jednoduchá, takže ju zvládne aj začiatočník v pečení.

INGREDIENCIE:

  • 200 g cukru
  • 400 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 2 dl oleja
  • 3 dc mlieka
  • prášok do pečiva
  • ovocie
  • na posýpku – 50 g polohrubej múky, 40 g cukru múčka a 40 g masla

POSTUP:

  1. Pripravíme si cesto tým, že v mise zmiešame cukor, múku, vajcia, olej, mlieko a prášok do pečiva.
  2. Poriadne premiešame.
  3. Pripravíme si posýpku z múky, cukru a masla.
  4. Plech vyložíme papierom na pečenie a cesto na neho nalejeme.
  5. Poukladáme obmytým ovocím a posypeme posýpkou.
  6. Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 180 ° C.

Hrnčekové bublanina

Výhodou hrnčekových receptov je to, že nemusíme žiadne prísady vážiť, ale iba ich odmeriame pomocou hrnčeka. V našom recepte sme použili hrnček veľkosti asi 300 ml.

INGREDIENCIE:

  • 1 hrnček mlieka
  • 1 hrnček práškového cukru
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 vajcia
  • ovocie
  • pol hrnčeka oleja

POSTUP:

  1. Cesto na bublaninu pripravíme tak, že do misy postupne pridáme múku, vajce, prášok do pečiva, vanilkový cukor, mlieko a olej.
  2. Všetko dôkladne premiešame.
  3. Plech si vymastíme olejom a vysypeme hrubou múkou, nalejeme pripravené cesto.
  4. Poukladáme obmytým ovocím.
  5. Upečieme dozlatista v predhriatej rúre na 180 ° C.
Hotový recept na Hrníčkové bublaninu

čerešňová bublanina

Čerešne a bublanina patria neodmysliteľne k sebe. Táto vynikajúca kombinácia bude chutiť určite aj vám. Pečte ju však výhradne z masla, len tak bude mať čerešňová bublanina tú správnu chuť a vôňu.

INGREDIENCIE:

  • 350 g hladkej múky
  • 220 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 70 g masla
  • citrónová kôra
  • pol balíčka prášku do pečiva
  • 3 dl mlieka
  • 200 g čerešní

POSTUP:

  1. Nadýchané cesto pripravíme tak, že v mise vymiešame do peny žĺtky, cukor a maslo.
  2. Pridáme strúhanú citrónovú kôru, hladkú múku s kypriacim práškom do pečiva a mlieka a zamiešame.
  3. Ušľaháme tuhý sneh z bielkov a pridáme ho opatrne do cesta.
  4. Plech si vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou.
  5. Na plech vylejeme cesto a poukladáme ho umytými čerešňami, ktoré sme obalili v hladkej múke, aby moc neklesli do cesta.
  6. Pečieme dozlatista v predhriatej rúre na 180 ° C.
  7. Upečenú bublaninu necháme vychladiť a nakrájame ju na rezy a pocukrujeme.
Hotový recept na čerešňovú bublaninu
Zdroj: tastesoflizzyt.com

ríbezľová bublanina

Ak na svojej záhrade máte kríky červených ríbezlí, možno premýšľate, čo s úrodou. Upečte si ríbezľovou bublaninu, ktorá môže byť aj chutným pohostením na nedeľné popoludnie.

INGREDIENCIE:

  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 a pol hrnčeka cukru krupica
  • 2 dl oleja
  • 3 celé vajcia
  • 3 dl mlieka
  • 1 prášok do pečiva
  • červené ríbezle

POSTUP:

  1. Zmiešame polohrubú múku, cukor krupicu a olej.
  2. Pridáme 3 celé vajcia, mlieko a prášok do pečiva.
  3. Všetko riadne premiešame, aby vzniklo vláčne cesto.
  4. Plech vymastíme tukom a vysypeme hrubou múkou.
  5. Na plech nalejeme cesto a poukladáme umytým ríbezľami.
  6. Upečieme dozlatista v predhriatej rúre asi na 180 ° C.
Hotový recept na ríbezľovou bublaninu
Zdroj: autumnmakesanddoes.com

čučoriedková bublanina

Nič nechutné lepšie ako bublanina s vlastnoručne zozbieraných čučoriedok.

INGREDIENCIE:

  • 3 hrnčeky polohrubej múky
  • 2 hrnčeky pieskového cukru
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 4 vajcia
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • cukor múčka na posypanie
  • čučoriedky

POSTUP:

  1. Použijeme hrnček asi o objeme 250 ml a odmeriame si múku a cukor.
  2. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do tuhej peny.
  3. Pridáme smotanu na šľahanie a dobre vyšľaháme a primiešame múku a cukor s práškom do pečiva.
  4. Plech vymastíme tukom a vysypeme poriadne hrubou múkou.
  5. Cesto nalejeme opatrne na plech a poukladáme ho umytými čučoriedkami.
  6. Upečieme dozlatista v predhriatej rúre asi na 180 ° C.
Hotový recept na čučoriedkovou bublaninu
Zdroj: simplyrecipes.com

marhuľová bublanina

Až začne sezóna marhúľ, nezabudnite si upiecť marhuľovou bublaninu. Chutí skvele ku káve.

INGREDIENCIE:

  • 300 g polohrubej múky
  • 150 g cukru pieskového
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 2 lyžice rumu
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • štipka soli
  • marhule

POSTUP:

  1. Do misy rozklepneme celé vajcia a s cukrom je vyšľaháme do peny.
  2. Za stáleho šľahania pridáme smotanu a postupne vmiešame ešte rum, štipku soli a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.
  3. Plech vyložíme papierom na pečenie a nalejeme na neho cesto, ktoré husto poukladáme nakrájanými marhuľami.
  4. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 ° C asi pol hodiny.
Hotový recept na marhuľovou bublaninu
Zdroj: cnz.to

Bublaninu môžeme upiecť aj z kysnutého cesta. Spracováva sa tak ako ostatné kysnuté cestá. Ako kypriaci prostriedok sa používa droždie. Jedná sa o trochu sýtejšie bublaninu a určitou nevýhodou je čas potrebný na kysnutie cesta.

Vykysnuté cesto vkladáme na vymastený plech, posypeme ovocím a necháme ešte chvíľu kysnúť.

Podarila sa bublanina? Podeľte sa s nami v komentároch. Pokiaľ máte radi iné múčniky, skúste napríklad domáce bábovku ako od babičky.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.