Najlepšie recepty na bublaninu: 10x inak, ale zakaždým lahodne

Je rýchla a nenáročná na prípravu.

Môžete do nej použiť akékoľvek obľúbené ovocie.

Zvládne ju aj úplný začiatočník!

Právom patrí medzi najobľúbenejšie letné dezerty.

Inšpirujte sa v našich receptoch na bublaninu a pripravte si tento skvelý múčnik pokojne aj mimo sezóny.

Klasická čerešňová bublanina

Bublanina ako od babičky. Sladké čerešne a trené cesto – recept, na ktorom si zaručene pochutnáte.

Ingrediencie

  • 200 g kryštálového cukru
  • 200 g masla
  • 100 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • 4 bielky
  • 4 žĺtky
  • 400 g vykôstkovaných čerešní
  • štipka soli
  • 1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva

Postup

  • Zmäknuté maslo vyšľahajte s cukrom
  • Pridajte žĺtky a opatrne zašľahajte
  • Prisypte oba druhy múky, štipku soli, kypriaci prášok a premiešajte
  • Z bielkov vyšľahajte sneh a zľahka ho vmiešajte do cesta
  • Plech alebo zapekaciu formu vymažte maslom a vysypte krupicovým cukrom
  • Nalejte cesto, posypte ho čerešňami a dajte na 30 minút piecť do rúry vyriatej na 150 °
  • Hotovú bublaninu poprášte práškovým cukrom
Dva kúsky bublaniny s čerešňami
Zdroj: tasteatlas.com

Piškótová bublanina s jahodami

Jahodová bublanina z piškótového cesta je veľmi obľúbená – je nadýchaná, svieža a doslova sa rozplýva na jazyku.

Ingrediencie

  • 130 g polohrubej múky
  • 150 g krupicového cukru
  • 4 vajcia
  • 400 g jahôd
  • štipka soli

Postup

  • Oddeľte žĺtky od bielkov
  • K bielkom pridajte soľ a vyšľahajte do tuhého snehu
  • Do neho postupne zašľahajte cukor, žĺtky a múku
  • Plech vymažte maslom a vysypte hrubou múkou
  • Cesto rozotrite na plech a položte naň kúsky jahôd
  • Pečte v vyhriatej rúre na 150° 25 – 35 minút
Piškótový bublaninový koláč s jahodami
Zdroj: natashaskitchen.com

Máte prebytok jahôd? Pozrite sa na ďalšie recepty s jahodami.

Ríbezľová bublanina s kefírom

Máte veľa ríbezlí a už vám dochádzajú nápady, čo s ním? Nezúfajte a skúste tento recept na bublaninu s kefírom.

Ingrediencie

  • 150 g hladkej múky
  • 150 g polohrubej múky
  • 3 vajcia
  • 80 g masla
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 ml kefíru
  • štipka soli
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 prášok do pečiva
  • 500 g červených ríbezlí

Postup

  • K rozpustenému maslu primiešajte krupicový aj vanilkový cukor
  • Pridajte kefír a vajcia a vyšľahajte
  • Múku zmiešajte so štipkou soli a práškom do pečiva a prisypte do tekutej zmesi
  • Plech vymažte kúskom masla a vysypte krupicovým cukrom
  • Cesto nalejte na plech a zasypte ho ríbezľami
  • Dajte piecť do rúry vopred vyhriatej na 180 °
  • Pečte 20 minút
  • Bublaninu nechajte vychladnúť a potom ju servírujte posypanú práškovým cukrom
Rezy ríbezľové bublaniny na tanieri
Zdroj: juliasrecipes.com

Krehká bublanina s malinami

Olejová bublanina je rýchla a jednoduchá. Recept aj pre tých, ktorí sa v kuchyni ešte len rozhliadajú.

Ingrediencie

  • 250 g polohrubej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 4 vajcia
  • 100 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 220 g krupicového cukru
  • 400 g mrazených malín
  • soľ

Postup

  • Oddeľte žĺtky a bielky
  • Žĺtky prešľahajte s vanilkovým a krupicovým cukrom
  • Prilejte olej a mlieko a premiešajte
  • Prisypte múku s kypriacim práškom a rozmiešajte do hladkého cesta
  • Bielky so štipkou soli vyšľahajte do tuhého snehu
  • Sneh opatrne vmiešajte do cesta
  • Rúru rozohrejte na 150 °
  • Plech alebo zapekaciu formu vymažte olejom a vysypte hrubou múkou
  • Cesto rozotrite na plech a bohato posypte mrazenými malinami
  • Pečte 30 minút
Bublanina s malinami v koláčovej forme
Zdroj: thespruceeats.com

Presné váženie sa hodí najmä pri príprave pečených receptov. Docielite tak tie najlepšie výsledky. Poradíme vám, ako si vybrať kuchynskú váhu do vašej kuchyne.

Jemná jogurtová bublanina

Hľadáte trochu zdravšiu verziu obľúbeného múčnika? Skúste túto odľahčenú s jogurtom.

Ingrediencie

  • 300 g polohrubej múky
  • 80 ml oleja
  • 200 ml bieleho jogurtu
  • 150 g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 prášok do pečiva
  • soľ
  • 400 g ovocia podľa chuti

Postup

  • Zmiešajte múku, prášok do pečiva a štipku soli
  • V druhej mise prešľahajte vajcia, pridajte olej a jagourt a premiešajte
  • Pomaly prisypávajte suchú zmes a rozmiešajte do hladkého cesta
  • Plech vymažte kúskom masla a vysypte hrubou múkou
  • Cesto nalejte na plech, dajte naň ovocie a pečte 20 – 25 minút v rúre vyhriatej na 180 °
  • Nechajte vychladnú, poprášte práškovým cukrom, rozdeľte na porcie a servírujte
Dva kúsky bublaniny s lesným ovocím na čiernom tanieriku
Zdroj: uniquegiftshop.co.uk

Zachutnal vám tento recept? Pripravte si aj ďalšie domáce múčniky z jogurtu.

Vláčna bublanina s čučoriedkami

Krásne jemný, hriešne dobrý múčnik, pri ktorom sa nemusíte báť, že by do druhého dňa okoral.

Ingrediencie

  • 300 g polohrubej múky
  • 200 g krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • štipka soli
  • 450 g čučoriedok

Postup

  • Rozšľahajte vajcia s cukrom
  • Pridajte smotanu a premiešajte
  • Múku zmiešajte so soľou a práškom do pečiva a vsypte do tekutej zmesi
  • Rozmiešajte do hladkého liateho cesta
  • Plech vymažte kúskom masla a vysypte krupicovým cukrom
  • Rúru rozohrejte na 180°C
  • Cesto nalejte na plech a posypte čučoriedkami
  • Pečte 20 – 30 minút
  • Ozdobte práškovým cukrom
Jedna porcia čučoriedkovej bublaniny na tanieriku s vidličkou
Zdroj: globaltableadventure.com

Najchutnejšia bublanina s tvarohom

Luxusná tvarohová bublanina s ovocím, po ktorej nezostane ani drobček. Vyskúšajte!

Ingrediencie

  • 350g polohrubej múky
  • 150g cukru kryštál
  • 250g plnotučného tvarohu
  • 5ks vajec
  • 200ml oleja (alebo 200g zmäknutého masla)
  • 100ml vlažného mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • Štipka soli
  • 500g čerstvého alebo mrazeného ovocia (ríbezle, čučoriedky, jahody,…)

Postup

  • V miske vyšľahajte bielky so štipkou soli do tuhého snehu.
  • Postupne pridávajte cukor, žĺtky, olej, mlieko a vanilkový cukor.
  • Potom pridajte tvaroh a múku zmiešanú s kypriacim práškom do pečiva.
  • Všetko riadne premiešajte aby vzniklo hladké a vláčne cesto.
  • Cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie, posypte ovocím podľa vašich chutí a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C po dobu 35 minút.
  • Hotovú bublaninu nechajte vychladnúť a potom nakrájanú podávajte napríklad s lyžicou tvarohu a ovocím.
Tvarohová bublanina s čerstvým ovocím.
Zdroj: mindmegette.hu

Črepníková bublanina s jablkami a pudingom

Túto hrnčekovú bublaninu zvládne upiecť naozaj každý a pochutná si na nej celá rodina.

Ingrediencie

  • 3 hrnčeky hladkej múky
  • 1,5 hrnčeka cukru kryštál
  • 1 hrnček vlažného mlieka
  • 250g rozpusteného masla
  • 4 vajcia
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 500g – 1kg jabĺk, nakrájaných na kúsky
  • 2 balenia pudingu v prášku + 0,5l mlieka a cukor
  • Múčkový cukor na posyp

Postup

  • V mise zmiešajte múku, cukor a kypriaci prášok.
  • Pridajte vlažné mlieko, maslo, vajcia a všetko dôkladne zmiešajte.
  • Podľa návodu na balenie si uvarte pudingy z 0,5 l mlieka, oslaďte a nechajte chvíľku chladnúť.
  • Polovicu cesta nalejte na plech vyložený papierom na pečenie, položte nakrájané jablká a navrch naneste polovychladnutý puding.
  • Navrch nakoniec nalejte druhú polovicu cesta a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C po dobu 30-35 minút.
  • Upečenú bublaninu nechajte vychladnúť a podávajte posypanú práškovým cukrom.
Buchta s jablkami, sladkým pudingom a posypaná cukrom.
Zdroj: ok.ru

Trená bublanina s broskyňami

Práve trená je z dôvodu utretia všetkých ingrediencií. Pochutnajte si!

Ingrediencie

  • 200g polohrubej múky
  • 100g kryštálového cukru
  • 4 vajcia (rozdelené na bielky a žĺtky)
  • 1/2 kypriaceho prášku do pečiva
  • 100g rozpusteného masla
  • 4 lyžice mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 1kg kompótovaných alebo čerstvých broskýň

Postup

  • Najprv v mise utrite maslo s cukrom. Potom pridajte všetky žĺtky a všetko utrite do peny.
  • Pridajte múku zmiešanú s kypriacim práškom a vanilkovým cukrom. Nakoniec zjemnite lyžicami mlieka a vmiešajte ušľahaný sneh z bielkov.
  • Cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie.
  • Položte navrch polovice broskýň a dajte piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 ° C po dobu 30-35 minút.
  • Na spestrenie môžete navrch bublaniny pridať posýpku z múky, masla a cukru.
Broskyňová bublanina s trenými surovinami.
Zdroj: ketkes.com

Babičkina bublanina s ovocím a posýpkou

Tie najlepšie buchty sú predsa od našich babičiek. Prinášame vám ich recept na najlepšiu bublaninu s posýpkou.

Ingrediencie

  • 400g polohrubej múky
  • 150g cukru kryštál
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 vajcia
  • 100ml oleja alebo 100g masla
  • 300ml mlieka
  • Ovocie podľa chuti – čerešne, jahody, čučoriedky,..

Ingrediencie na posýpku

  • 50g polohrubej múky
  • 40g zmäknutého masla
  • 20g cukru

Postup

  • V miske zmiešajte múku s cukrom a práškom do pečiva.
  • Potom v inej mise zmiešajte vajcia s olejom, mliekom a pomaly pridávajte do zmesi so suchými ingredienciami.
  • Vzniknuté cesto nalejte na plech vyložený papierom na pečenie a navrch položte ovocie po celom povrchu.
  • Drobenku získate zmiešaním všetkých ingrediencií tak, že ich rukou zapracujete a získate hrudkovitú zmes.
  • Drobenkou posypte povrch múčnika a dajte piecť na 180 ° C po dobu 30-35 minút.
Malinová buchta s chrumkavou posýpkou.
Zdroj: whatmollymade.com

Názov bublaniny je odvodený od slova bublat – ľahké cesto pri pečení stúpne, zatiaľ čo ovocie, ktoré sa pokladie na povrch múčnika klesne dole, vyzerá to teda ako by cesto vybublalo nahor.

Tradične sa pripravuje z čerešní, ale je výborná s akýmkoľvek ovocím – čučoriedky, ríbezle, maliny, lesná zmes, ale aj slivky, rebarbora alebo napríklad ananás.

Po upečení a vychladnutí ju posypte práškovým cukrom a pokiaľ ju nezjete hneď, prikryte ju čistou utierkou, aby bola zostala čo najdlhšie čerstvá.

V horúcich letných dňoch ju servírujte s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Veľkú parádu ale urobí aj vetvička čerstvej mäty, medovky alebo pár kúskov ovocia.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.