9 výborných receptov s údeným v hlavnej úlohe. Vyskúšajte ich všetky!

Po chuti údeného sa môžete utĺcť?

Potom vyskúšajte naše recepty s údeným mäsom, na ktorých si pochutí celá vaša rodina.

Ochutnajte údenú polievku, plnené knedle či zapekané zemiaky.

Máme pre vás aj tip, ako si pripraviť údené hovädzie hruďou a to sami a úplne jednoducho.

Tak poďme na to!

Pečené údené v ovocnom náleve

Luxusná pochúťka, ktorú jednoducho musíte ochutnať! Pečené údené mäso na sladko je úplne delikátna záležitosť, ktorú ocenia aj tí najnáročnejší hostia.

Ingrediencie

  • 1 ks údeného mäsa
  • 1 šálka hruškového džúsu
  • 1 šálka pomarančového džúsu
  • 0,5 šálky trstinového cukru
  • 0,5 šálky medu

Postup

  1. Rúru si predhrejte na 200 °C.
  2. Do hlbokého pekáča nalejte hruškový a pomarančový džús (môžete pridať aj vodu), premiešajte a vložte doň údené mäso (mäso by malo byť zaliate cca do polovice).
  3. Pekáč prikryte alobalom a pri teplote 200 ° C ho pečte mäso do mäkka.
  4. Mäso počas pečenia polievajte ovocnou zmesou, v prípade potreby pridajte vodu.
  5. Keď je mäso dostatočne mäkké, vyberte ho z rúry a pripravte si glazúru.
  6. Med zmiešajte s cukrom, touto zmesou polejte mäso a nechajte ho dopiecť dozlatista (môžete použiť funkciu gril, avšak pozor na to, aby sa vám mäso nespálilo).
  7. Takto pripravené údené mäso podávajte s celozrnným chlebom, chrenom a nakladanými uhorkami, prípadne s rôznymi druhmi zemiakových šalátov.
Kus pečeného mäsa, pokrájaného a servírovaného na tácke s vidličkou.
www.blog.cavetools.com

Slovenské halušky s kapustou a údeným mäsom

Halušky patria medzi tradičné slovenské jedlo s nezameniteľnou chuťou. Vyskúšajte tento variant s kapustou a údeným mäsom. Budete sa oblizovať!

Ingrediencie

  • 3 zemiaky
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 200 g kyslej kapusty
  • 200 g údeného mäsa
  • 1 cibuľa
  • soľ a korenie podľa chuti
  • rasca podľa chuti
  • 1 lyžica oleja

Postup

  1. Zemiaky olúpte a najemno postrúhajte.
  2. Vytlačte z nich všetku vodu.
  3. K nastrúhaným zemiakom pridajte múku, soľ a vajcia.
  4. Vypracujte cesto.
  5. V hrnci priveďte vodu do varu.
  6. Cesto vložte do sita na halušky a pretlačte do vriacej vody halušky.
  7. Varte cca 8 minút, pokiaľ samy nevyplávajú na povrch.
  8. Uvarené halušky sceďte a nechajte ich v mise.
  9. Na panvici si na oleji dozlatista osmažte najemno nakrájanú cibuľu a na kocky nakrájané údené mäso.
  10. K mäsu a cibuli pridajte kyslú kapustu, rascu, soľ, korenie a všetko spoločne ešte chvíľu opekajte.
  11. Halušky servírujte premiešané s kapustou a údeným.
  12. Ozdobte jarnou cibuľkou alebo pažítkou.
Noky s kyslou kapustou a údeným, servírované na tanieri.
www.remoska.sk

Hrachová kaša s údeným mäsom

Nie každý má hrachovú kašu práve v láske, to sa však s naším receptom môže zmeniť! Servírujte ju s údeným mäsom a kyslou uhorkou a verte, že si pochutnáte.

Ingrediencie

  • 500 g suchého deleného hrachu
  • 500 g údeného mäsa
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru
  • 1,5 cibuľa
  • 1-2 ks (nemusí byť) zemiakov
  • 15 guličiek čierneho korenia
  • 5 guličiek nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 2 lyžice sadla
  • majorán podľa chuti
  • štipka sušenej saturejky
  • voda podľa potreby
  • soľ podľa chuti

Postup

  1. Hrach prepláchnite a namočte na 8-12 hodín do studenej vody, najlepšie cez noc.
  2. Potom vodu zlejte, zalejte čistou vodou, povarte 10 minút a zase zlejte.
  3. Mäso uvarte s koreňovou zeleninou, polovicou cibule a korenia do mäkka, asi 2 hodiny, podľa množstva mäsa.
  4. Vývar si odložte.
  5. Predvarený hrach zalejte vývarom z mäsa, pridajte nakrájaný zemiak, štipku saturejky a uvarte do mäkka.
  6. Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme 2 lyžice hladkej múky a opražíme do zlatista.
  7. Túto zápražku pridajte do uvarenej hrachovej kaše, ktorá sa nám primerane zahustí.
  8. Podľa potreby pridajte vývar z mäsa, prelisujte cesnak, ochuťte soľou a chvíľu povarte.
  9. Nakoniec pridajte podľa chuti majoránku.
  10. Údené mäso nakrájajte na plátky, pridajte k porcii kaše a ozdobte osmaženou cibuľkou.
  11. Podávajte s kyslou uhorkou a chlebom.
Plátok údeného s kyslými uhorkami a kašou z hrachu, posypanú vyprážanou cibuľkou.
www.varecha.pravda.sk

Máme pre vás aj ďalšie recepty na kašu z hrachu 5x inak. Objavte klasické aj netradičné varianty!

Zemiakové knedle plnené údeným mäsom

Obľúbená klasika, ktorú nikdy nikto nepohrdne. Pripravte si vynikajúce plnené zemiakové knedle podľa nášho receptu a už nikdy nebudete chcieť iné!

INGREDIENCIA

  • 800 g zemiakov (varný typ C)
  • 300 g údenej krkovice
  • 200 g hrubej múky
  • 80 g detskej krupičky
  • 1 ks vajcia
  • hladká múka na pomúčenej doske
  • soľ

POSTUP

  1. Zemiaky uvarte v šupke domäkka a nechajte úplne vychladnúť.
  2. Medzitým povarte údené mäso úplne ponorené vo vode asi 20 minút.
  3. Vyberte ho na dosku, nechajte ho vychladnúť a nakrájajte ho na drobné kocky.
  4. Aby knedle čakaním na vriacu vodu nezriedli, naplňte veľký hrniec najmenej 3 litre osolenej vody a priveďte do varu.
  5. Vychladnuté zemiaky olúpte a nastrúhajte na jemnom strúhadle.
  6. K nastrúhaným zemiakom nasypte múku, krupicu a vyklepnite vajcia.
  7. Osoľte a rukami vypracujte mäkké a nelepivé cesto.
  8. Cesto rozdeľte na 4 časti a na pomúčenú dosku ho postupne rozvaľkajte na plát vysoký asi 0,5 až 1 cm.
  9. Rozdeľte ho na štvorce o hrane asi 8 cm.
  10. Doprostred každého štvorca položte kôpku údeného mäsa.
  11. Všetky štyri cípy cesta spojte dohromady a rukami vytvarujte okrúhlu knedľu.
  12. Hotové knedle opatrne presuňte do vriacej vody a opäť čo najrýchlejšie priveďte do varu.
  13. Vareškou ich odlepte od dna a varte 10 až 12 minút podľa veľkosti knedlí.
  14. Potom ich zlejte, každý prepichnite vidličkou a ihneď podávajte.
  15. Knedle môžete podávať s dusenou kyslou kapustou, alebo vyprážanou cibuľkou.
Rozpolená knedľa zo zemiakov plnená údeným a servírovaná na tanieriku.
www.sbs.com.au

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na luxusné knedle zo zemiakov . Užite si rôzne náplne!

Údené karé so zemiakovou kašou

Pripravte si tento chutný a pritom jednoduchý recept, ktorý si obľúbi celá vaša rodina!

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov
  • 2 kyslé jablká
  • 1 cibuľa
  • trochu oleja
  • 3 lyžice masla
  • 200 ml mlieka
  • štipka soli
  • 600 g údeného karé

Postup

  1. Zemiaky očistite, uvarte a čiastočne sceďte, roztlačte a dobre vymiešajte.
  2. Mlieko povarte s maslom a soľou a postupne zamiešajte do zemiakov.
  3. Očistené jablká rozvarte s trochou vody na kašu, pridajte k zemiakom a utrite dohladka.
  4. Cibuľu nakrájajte nadrobno, opražte na oleji do ružova a naložte na kašu.
  5. Mäso umyte a uvarte.
  6. Polovychladlé nakrájajte na plátky a podávajte s kašou.
Plátok údeného so kašou zo zemiakov servírovaný na tanieri s vidličkou a ozdobený čerstvou petržlenovou vňaťou.
www.dobruchut.aktuality.sk

Údená polievka s krúpami

Táto lahodná výdatná polievka z údeného mäsa, krúp a zeleniny je plná chuti a skvele zasýti a zahreje. Vyskúšajte ju aj vy!

INGREDIENCIA

  • 750 g údeného mäsa, môžem byť aj kosti
  • 2 bobkové listy
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 2 guličky nového korenia
  • 250 g krúp
  • 2 lyžice sadla
  • 1 cibuľa nakrájaná na jemno
  • 2 zemiaky olúpané a nakrájané na kocky
  • 1 mrkva nakrájaná na kocky
  • 1 petržlen nakrájaný na kocky
  • 1 lyžička majoránky
  • soľ, petržlen na ozdobu

POSTUP

  1. Údené mäso vložte do hrnca a zalejte 2 litre vody.
  2. Pridajte bobkový list, korenie, nové korenie a varíme asi hodinu.
  3. Krúpy zalejte dvojnásobkom studenej vody a nechajte ich aspoň 45 minút stáť.
  4. Potom ich uvarte podľa návodu, prepláchnite studenou vodou.
  5. V hrnci rozohrejte masť, pridajte cibuľu a nechajte ju zosklovatieť.
  6. Zalejte cez sitko vývarom z údeného mäsa, pridajte zemiaky a varte 10 minút.
  7. Pridajte zeleninu, krúpy, varte ďalších 15 minút.
  8. Medzitým nakrájajte mäso na kúsky, vložte ho do polievky, okoreňte majoránom, prípadne osoľte a ozdobte petržlenovou vňaťou.
Polievka z údeného, krúp a zeleniny servírovaná v hlbokom tanieri s vedľa položenou lyžicou.
www.simplyhappyfoodie.com

Chcete tiež ďalších 5 úžasných polievok s vôňou údeného mäsa ? Vyskúšajte ich!

Údené s chrenovou omáčkou

Vyskúšajte tento jednoduchý tradičný recept na chrenovú omáčku s údeným mäsom. Zvládne ho aj úplný začiatočník!

Ingrediencie

  • 1 kg údené krkovičky
  • 50 g masla
  • 2 lyžice hladkej múky
  • podľa chuti (čerstvý nastrúhaný) chren
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti kryštálový cukor
  • podľa chuti citrónová šťava
  • 250 ml smotany na varenie
  • 100 ml mlieka
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 lyžice oleja
  • 300 ml vývaru z údeného mäsa

Postup

  1. Najprv si uvarte údené mäso.
  2. Na rozohriatom masle opražte hladkú múku do žlta.
  3. Zalejte mliekom a povarte na miernom ohni asi 10 minút.
  4. Primiešajte vývar z údeného mäsa (asi 3 dl), a pridajte nastrúhaný čerstvý chren.
  5. Pomaly povarte ďalších 10 minút, prípadne osoľte.
  6. So soľou opatrne, vývar je slaný od údeného.
  7. Podľa chuti pridajte cukor a citrónovú šťavu.
  8. Nakoniec pridajte kvalitnú smotanu na varenie.
  9. Nechajte prejsť varom.
  10. Na oleji opražte nakrájanú cibuľu do hneda.
  11. Nakrájané mäso dajte na tanier a posypte osmaženou cibuľou.
  12. Podávajte s knedľou.
Plátok údeného s vyprážanou cibuľkou, servírovaný s omáčkou z chrenu a žemľovou knedľou.
www.varecha.pravda.sk

Francúzske zemiaky so syrom a údeným

Výborné bezlepkové jedlo, ktoré si s kľudom môžete dopriať aj počas diéty. Je jednoduché na prípravu a pritom chutné. Užite si ho!

Ingrediencie

  • 900 g zemiakov
  • 450 g údeného mäsa
  • 100 g strúhaného Eidamu
  • 3 vajcia
  • 220 ml mlieka
  • 100 g cibule
  • 20 g oleja / ghí / masti
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup

  1. Zemiaky si uvarte v šupke (môžete aj deň dopredu).
  2. Údené si môžete tiež ešte uvariť, ale nemusíte.
  3. 2 z 3 vajec uvarte na tvrdo (1 nechajte surové) a po vychladnutí ich nakrájajte na kocky.
  4. Cibuľu nakrájajte na drobné kocky.
  5. Uvarené a olúpané zemiaky si cez sito nakrájajte na kocky.
  6. Údené mäso tiež pokrájajte na kocky.
  7. Nakrájané zemiaky, údené a vajíčka dajte do pekáča a jemne premiešajte.
  8. Cibuľu opražte na tuku a pridajte do pekáča na zmes.
  9. V mlieku si rozmiešajte nastrúhaný syr, 1 surové vajcia, soľ a korenie.
  10. Túto zmes nalejte na zvyšok ingrediencií, ktoré máte už v pekáči a jemne ich spolu premiešajte.
  11. Pekáč vložte do rúry na 160 ° C a pečte približne hodinu.
  12. Dobrú chuť!
Zemiaky zapečené s vajcami, syrom a údeným servírované v zapekacej mise s vareškou.
www.blog.vyzivovetabulky.sk

Máme pre vás aj ďalšie neodolateľné recepty na zemiaky po francúzsku . Inšpirujte sa!

Údené hovädzie hruďou pre začiatočníkov

Skúste si pripraviť vlastné údené mäso, po ktorom sa budete môcť utĺcť. S naším návodom to zvládne úplne každý!

Ingrediencie

  • 4,5 kg hovädzieho hrude bez kosti
  • 1/2 šálky trstinového cukru
  • 1/3 šálky soli
  • 1/3 šálky papriky
  • 1/3 šálky sušeného chilli
  • 1/4 šálky čierneho korenia

Postup

  1. Orežte tuk z mäsa, poriadne ho potrite zmesou korenia a rozkúrte udiareň či gril na teplotu cca 107 stupňov Celzia.
  2. Vložte mäso do udiarne a nechajte ho tam, kým vnútorná teplota mäsa nedosiahne 74 °C (asi 7 hodín).
  3. Vyberte hruďou a zabaľte ho do alobalu, potom mäso vložte späť do udiarne/grilu a nechajte ho tam, kým najhrubší koniec hrude nedosiahne teplotu 93 °C.
  4. Prepečenosť overte tak, že najtenší koniec mäsa bude mäkký.
  5. Hrudie nechajte zabalené v alobale a pred krájaním ho nechajte aspoň 45 minút odpočinúť.
  6. Podávajte a užívajte si ho!
Pokrájaný kus údeného hovädzieho.
www.saltpepperskillet.com

Viete, že údené mäso si môžete aj zavárať a dopriať si tak jeho lahodnú chuť po celý rok? Vyskúšajte naše tipy!

Ako správne údiť mäso

  • Na údenie mäsa použite ideálne udiareň , pokiaľ ju však nemáte k dispozícii, postačí vám plynový gril alebo gril na drevené uhlie .
  • V poslednom prípade naukladáte drevené uhlie na jednu stranu grilu , druhú necháte prázdnu a môžete gril rozpáliť.
  • Strana s uhlíkmi sa rozpáli ako obvykle, čo je ideálne na steaky, ale kúzlo údenia vzniká na druhej strane .
  • Ak chcete údiť na plynovom grile , stačí zapnúť horáky na jednej strane grilu a ostatné nechať vypnuté.
  • Rovnako ako pri grile na drevené uhlie budete musieť chvíľu experimentovať, než presne zistíte, ako dosiahnuť požadovanú teplotu 107 – 135 stupňov Celzia.
  • Trik, ktorý zabráni vysychaniu mäsa a pomôže ho udržať vlhké a chutné, je dať grilovaciu alobalovú misku (asi do polovice naplnenú vodou) dovnútra grilu, na stranu, kde nie je žiadne uhlie.
  • Voda absorbuje teplo a potom ho znova vyžaruje, čo pomáha udržiavať celkovú teplotu grilu konzistentnú .
  • Doba údenia je rôzna.
  • Závisí od množstva faktorov ako je veľkosť mäsa, teplota počas údenia, množstvo soli či vlhkosť.
  • Najspoľahlivejšie je teplotu mäsa kontrolovať teplomerom na mäso .

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.