Tie najlepšie púpavové recepty na jednom mieste! Rozžiarte žltou farbou aj váš stôl!

Hľadáte recepty na púpavy, ktoré sú nielen zdravé, ale aj jednoduché a chutné?

Potom sa inšpirujte našimi návodmi na prípravu tých najlepších púpavových dobrôt.

Na svoje si prídu aj milovníci prírodnej medicíny!

Recept na púpavový med

Vyrobte si tohto skvelého pomocníka nielen v boji proti nachladnutiu a kašľu!

Pokiaľ chcete chuť medu trochu ozvláštniť, môžete, namiesto citróna, použiť pomaranč.

Ingrediencie

  • 2 šálky čerstvých púpavových kvetov
  • 1,5 šálky vody
  • 1,5 šálky trstinového cukru
  • 1 citrón

Postup

  • Púpavové kvety jemne umyte studenou vodou.
  • Následne ich, spoločne s vodou a niekoľkými plátkami citróna, vložte do hrnca a na miernom ohni ich, prikryté pokrievkou, varte asi 15 minút.
  • Potom nechajte zmes v hrnci vychladnúť a lúhovať cez noc.
  • Druhý deň zmes preceďte, cez sitko či plátno, do iného hrnca.
  • K púpavovému výluhu pridajte cukor a na miernom ohni všetko dôkladne miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  • Potom zmes, za občasného miešania, varte ešte 30 minút.
  • Keď začne zmes hustnúť, je med hotový.
  • Ešte teplý med z púpavy prelejte do pripravených pohárov s vekom, ktoré, po naplnení, ihneď uzavrite.
  • Ak by vám med začal kryštalizovať, ponorte naplnený pohár, na chvíľu, do nádoby s teplou vodou.

Med z púpav v pohári.
zdroj: veganonboard.com

Milovníkom medu a mäsa odporúčame vyskúšať skvelé recepty na medové mäso !

Púpavový sirup

Máte radi palacinky, lievance či vafle? S týmto lahodným sirupom bude váš obľúbený pokrm ešte neodolateľnejší. Sirup slúži aj ako skvelé dochutenie čaju.

Ingrediencie

  • 1,5 šálky púpavových kvetov
  • 3 šálky vody
  • 2 šálky trstinového cukru alebo iného sladidla
  • ¼ šálky medu (voliteľne)
  • čerstvá citrónová šťava z polovice citróna

Postup

  • Púpavové kvety umyte a nechajte ich, asi hodinu, schnúť na papierovej či látkovej utierke.
  • Keď kvety preschnú, odstráňte z ich spodnej časti zelené kališné liesky, inak bude váš sirup zbytočne horkastý.
  • Púpavové kvety dajte do hrnca a zalejte ich vodou.
  • Následne vodu priveďte do varu a kvety povarte asi 1 minútu.
  • Potom hrnce z ohňa odstavte, zakryte a nechajte cez noc púpavové kvety vo vode lúhovať.
  • Nasledujúci deň púpavový výluh preceďte cez jemné sitko alebo plátno.
  • Do nádoby s púpavovým výluhom pridajte cukor, med a citrón.
  • Zmes priveďte do varu a na miernom ohni varte približne hodinu, kým sa množstvo tekutiny zredukuje asi na polovicu.
  • Následne zmes z ohňa odstráňte a prelejte do pripravených pohárov.

Sirup z púpav v pohári s dávkovačom.
zdroj: naturesnurtureblog.com

Zaujal vás recept na púpavový sirup? Potom vyskúšajte aj jednoduchý recept na bazový sirup .

Púpavový čaj

Púpavový čaj pomáha znižovať zadržiavanie vody v tele, krvný tlak a pomáha regulovať cukor v krvi. Navyše prospieva pleti!

Pripravte si chutný nápoj, ktorý je možné piť za tepla aj za studena.

Ingrediencie

  • ½ šálky púpav
  • 4 šálky vody

Postup

  • Do hrnca dajte variť vodu a nasypte do nej púpavy.
  • Hrniec priklopte a varte 20 minút.
  • Po tejto dobe odkryte a pochutnajte si na skvelom čaji.
  • Čaj môžete ozdobiť čerstvou umytou púpavou a môžete podávať.
  • Ak sa chcete osviežiť, pridajte do čaju ľad.
  • Kto má rád sladší nápoj, môže čaj z púpavy dochutiť cukrom alebo obľúbeným sladidlom.

Čaj z púpavy v bielej šálke s tanierikom, zdobený čerstvými kvietkami.
zdroj: morningchores.com

Milujete zaujímavé čaje? Potom si pripravte niektorý zo 6 receptov na pečený čaj .

Čaj z koreňa púpavy

Pochutnajte si na výbornom nápoji, ktorého príprava je jednoduchá, rýchla a využijete pri nej celú rastlinu.

Ingrediencie

  • 4,5 čajovej lyžičky sušených púpavových koreňov
  • 2 šálky vody
  • 1–2 čajové lyžičky masla alebo smotany (voliteľné)
  • škorica, zázvor, vanilkový extrakt (na dochutenie)

Postup

  • Umiestnite hrniec na platňu a na dno nasypte korene púpavy.
  • Restujte, kým sa púpava nerozvonia a nezhnedne.
  • Následne vlejte do hrnca vodu a dochucovadlá a priveďte do varu. Dochucovadlá môžete použiť len niektoré, podľa vlastnej voľby, alebo všetky naraz.
  • Akonáhle sa začne voda variť, znížte teplo a varte 30–45 minút.
  • Hotový púpavový čaj dochuťte maslom alebo javorovým sirupom.

Čaj z koreňa púpavy v pohári s uchom.
zdroj: craftylittlegnome.com

Jarný púpavový šalát s vajíčkom a grepom

Najlepšie je použiť na tento šalát listy z vlastnej záhradky alebo také, pri ktorých ste si istí, že neboli chemicky ošetrené.

Ingrediencie

  • 2 šálky púpavových listov
  • 2 jarné cibuľky
  • 2 vajcia
  • 1 grep
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • 1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy

Postup

  • V hrnci uvarte vajcia natvrdo (10 minút).
  • Zatiaľ čo sa vajcia varí, zmiešajte, vo vedľajšej miske, olivový olej a citrónovú šťavu.
  • Jarnú cibuľku nakrájajte na drobné kolieska a premiešajte ju v hlbokom tanieri s púpavovými listami. Následne všetko prelejte dresingom z oleja a citrónovej šťavy.
  • Uvarené a vychladnuté vajíčka olúpte a nakrájajte na plátky alebo menšie kúsky. Pridajte do šalátu.
  • Na záver pridajte na tanier aj olúpané mesiačiky grepu.
  • Teraz už len stačí pochutnať si na výbornom šaláte z púpav.
  • Podávajte s čerstvým pečivom.

Šalát z listov púpav s vareným vajcom a nechtíkmi grepu.
zdroj: tasteofhome.com

Máte radi čerstvé pečivo? Vyskúšajte naše recepty z domácej pekárne .

Lahodné púpavové víno

Radi ochutnávate niečo nové a zaujímavé? Potom si pripravte lahodný nápoj, ktorým je perlivé víno zlatistej farby.

Ingrediencie

  • 1 liter púpavových kvetov
  • 4,5 litra vody
  • 2 citróny
  • 2 pomaranče
  • 1,5 kg cukru
  • 40 g droždia

Postup

  • Z kvetov púpavy odstráňte väčšinu zelených častí, teda predovšetkým kalichy na spodnej časti kvetov.
  • Následne púpavové kvety sparte 2,5 l vriacej vody a nechajte lúhovať 1 deň.
  • Druhý deň zmes preceďte a výluh nalejte do päťlitrovej nádoby.
  • Následne rozmiešajte cukor v 2 l vriacej vody. Akonáhle sa cukor rozpustí, nechajte roztok vychladnúť a prilejte ho do nádoby s púpavovým výluhom.
  • Teraz olúpte citróny i pomaranče, nakrájajte ich na plátky a spoločne s rozdrobeným droždím všetko pridajte do nádoby s púpavovým výluhom.
  • Následne túto nádobu zakryte potravinovou fóliou, do ktorej urobte, pomocou ihly, niekoľko otvorov, aby mohol dovnútra prenikať vzduch.
  • Nádobu umiestnite na 6 týždňov na svetlo, k oknu a nechajte kvasiť.
  • Až kúsky citrusov klesnú na dno nádoby, prelejte víno do pripravených fliaš.
  • Fľaše následne uzavrite a uskladnite na dobu aspoň 6 mesiacov, lepšie však dvoch rokov, do chladu a temna.
  • Tento recept na púpavové víno je možno trochu beh na dlhú trať, ale výsledná chuť stojí skutočne za to!

Víno z púpav v karafe a dvoch pohároch.
zdroj: thespruceeats.com

Ak máte radi víno, môžete vyskúšať naše chutné recepty s hroznovým vínom .

Púpavový olej

Predstavte si, že by ste si vedeli pripraviť zázrak prírodnej medicíny, ktorý pomáha pri najrôznejších opuchoch, zápaloch a uštipnutí hmyzom.

Predstavte si, že tento zázrak nemusíte užívať iba ako vonkajší liek, ale môžete si na ňom pochutnať aj ako na zálievke do šalátov a podporiť tak správnu funkciu tráviacej sústavy.

Prinášame vám recept, ktorý vám toto všetko umožní!

Ingrediencie

  • púpavové kvety (množstvo voliteľné – čím viac kvetov, tým silnejšia príchuť oleja)
  • olivový olej (podľa množstva kvetov)

Postup

  • Čerstvé kvety púpavy rozprestrite na bavlnenú utierku a nechajte ich, aspoň jeden deň, ľahko preschnúť.
  • Takto preschnutými kvetmi naplňte polovicu pohára, ktorý chcete na výrobu oleja použiť.
  • Následne celý pohár s kvetmi zalejte olivovým olejom, a to až po okraj.
  • Pred uzavretím obsah pohára premiešajte pomocou drevenej varešky.
  • Pevne uzavretý pohár umiestnite na teplé a slnečné miesto a nechajte ho stáť 2 týždne.
  • Počas tejto doby, každé dva až tri dni, pohárom zatrepte, aby sa jeho obsah premiešal a lepšie sa tak uvoľnili liečivé látky. Zároveň kontrolujte, či sa vo vnútri netvorí pleseň.
  • Po dvoch týždňoch obsah pohára preceďte pomocou sita, vystlaného látkou či gázou.
  • Potom, čo precedíte tekutý obsah, premačkajte cez látku aj zvyšky púpavových kvetov.
  • Váš olej z púpav je hotový a môžete ho používať až po dobu jedného roka. Skladujete ho v suchu a na temnom a chladnom mieste.

Olej s kvetmi púpavy v pohári s čiernym vekom.
zdroj: siplemomreview.com

Vyskúšajte olej v spreji , ktorý vám v kuchyni uľahčí prácu.

Púpavová káva

V tomto prípade sa označenie káva používa na nápoj, pripravený z usušených a namletých koreňov smotanky lekárskej. Tie by sa mali zo zeme vykopávať buď na jeseň, alebo na jar.

Ingrediencie

  • púpavové korene
  • voda
  • cukor a mlieko (na dochutenie)

Postup

  • Korene, zbavené zelených častí, dôkladne umyte a nakrájajte na menšie kúsky.
  • Tieto kúsky potom vložte do rúry, predhriatej na 200 °C a pečte približne 30 minút, aby sa korene vysušili.
  • Po vychladnutí korene nameľte pomocou mlynčeka na kávu. Vzniknutý prášok potom môžete ihneď použiť alebo uskladniť vo vzduchotesnom pohári.
  • Na prípravu jednej šálky použite 2 čajové lyžičky namletého prášku.
  • Prášok zalejte horúcou vodou a celú kávu prípadne dochuťte cukrom či mliekom, podľa svojho vkusu.
  • Ak chcete, môžete kávu, pred konzumáciou, taktiež precediť, ale nie je to nutné.
  • Čierna káva z koreňa púpavy chutí najlepšie, ak si ju vychutnáte v pokoji a pohode.

Káva z koreňa púpavy v hnedom ozdobnom hrnčeku.
zdroj: eatweeds.co.uk

Recept na púpavový likér

Chcete si pochutnať na niečom tvrdšom a neobvyklom?

Potom vyskúšajte tento úžasný recept, ktorý oceníte vy aj vaši hostia!

Ingrediencie

  • 150 g púpav
  • očistený citrón (najlepšie bio)
  • 150 g hnedého cukru
  • 0,7 l vodky

Postup

  • Kvety opláchnite a osušte ich pomocou papierovej utierky.
  • Odtrhnite žlté kvety od stonky az citróna vytlačte šťavu.
  • Do nádoby s vekom vlejte šťavu, vložte do nej kvety, prilejte 125 ml vody, a nakoniec pridajte vodku.
  • Nádobu uzavrite tak, aby dobre tesnila a nechajte stáť 4 týždne na svetlom mieste.
  • Po tejto dobe prefiltrujte kvapalinu do karafy a podávajte.

Zlatý likér z púpav v pohári.
zdroj: eatsmarter.com

Pre tých, ktorí alkoholu neholdujú, máme skvelé recepty na domáce limonády , ktoré najviac osviežia hlavne v lete.

Púpavová šťava

Tento recept je skvelý pre tých, ktorí chcú posilniť imunitný systém a prečistiť svoju pečeň. Vyskúšajte ho!

Ingrediencie

  • 1 veľký zväzok púpav
  • cca 3 cm koreňa zázvoru
  • 1 celý citrón (bez kôry)
  • ½ veľkého ananásu (olúpaného)
  • 1 jablko

Postup

  • Všetky ingrediencie vložte do odšťavovača a hotovú šťavu poriadne premiešajte.
  • Podávajte v pohári, ozdobenom ananásom.
  • Ak chcete, môžete do nápoja pridať ľad. Zvlášť v lete je vychladená púpavová šťava úžasne osviežujúcou bombou.

Zelená púpavová šťava v pohári na víno, zdobená kúskom ananásu a podávaná so slamkou.
zdroj: nurturemygut.com

Máte radi šťavy? Vyskúšajte teda aj recept na šťavu z granátového jablka .

Prečo konzumovať púpavu?

Púpava nie je len krásna kvetina. Je tiež veľmi prospešné zdraviu.

Aké sú zdravotné výhody púpavy?

  • Je vysoko výživná: Nájdete v nej vitamín A, C a K. Obsahuje aj vitamín E, kyselinu listovú a malé množstvo vitamínov skupiny B. Navyše v púpave nájdete aj minerály, vrátane železa, vápnika, horčíka a draslíka. Koreň púpavy je bohatý na inulín, čo je druh rozpustnej vlákniny, ktorý podporuje rast a udržiavanie zdravej bakteriálnej flóry v črevnom trakte.

  • Obsahuje antioxidanty: Hovoríme tu o silných antioxidantoch, ktoré pomáhajú neutralizovať alebo predchádzať negatívnym účinkom voľných radikálov v ľudskom tele. Púpava obsahuje aj vysokú hladinu antioxidačného beta-karoténu, ktorý poskytuje silnú ochranu pred poškodením buniek a oxidačným stresom. V púpave nájdete aj ďalšiu kategóriu antioxidantov, zvanú polyfenoly.

  • Pomáha v boji proti zápalu: Niektoré štúdie preukázali, že v bunkách, ošetrených zlúčeninami púpavy, boli výrazne znížené markery zápalu. Je ale potrebných ďalších štúdií.

  • Pomáha pri kontrole krvného cukru: Kyselina čakanová a kyselina chlorogenová sú dve bioaktívne zlúčeniny v púpave, ktoré sa nachádzajú vo všetkých častiach rastliny a pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi.

  • Pomáha znižovať hladinu cholesterolu: Niektoré štúdie ukazujú, že bioaktívne zlúčeniny v púpave môžu znížiť hladinu cholesterolu a znížiť tak riziko srdcových ochorení.

  • Môže znižovať krvný tlak: Tradičná bylinná medicína využíva púpavu pre jej močopudný účinok, ktorý pomáha detoxikovať orgány. Zbavenie tela prebytočnej tekutiny môže viesť k zníženiu krvného tlaku.

  • Podporuje správnu funkciu pečene: Niektoré štúdie ukazujú, že púpava má ochranný účinok na tkanivo pečene, ak je tkanivo vystavené toxickým látkam a stresu.

  • Môže pomôcť pri chudnutí: Púpava a jej bioaktívne zložky môžu podporovať chudnutie. Púpava zlepšuje funkciu metabolizmu a pomáha spomaľovať proces ukladania tukov, čo môže viesť k strate hmotnosti.

  • Pomáha v boji proti rakovine: Púpava pomáha brániť rastu rakovinových buniek.

  • Podporuje zdravé trávenie a lieči zápchu: Púpava zrýchľuje kontrakcie v žalúdku a vyprázdňovanie obsahu žalúdka do tenkého čreva. Okrem toho sú účinky koreňa púpavy také, že prítomná prebiotická vláknina, inulín, má silnú schopnosť znižovať zápchu a zvyšovať pohyb čriev.

  • Posilňuje imunitný systém: Púpava má antimikrobiálne a antivírusové vlastnosti, ktoré podporujú schopnosť tela bojovať s infekciou.

  • Má pozitívne účinky na pleť: Štúdie ukazujú, že púpava podporuje tvorbu nových kožných buniek, čo pomáha spomaľovať starnutie pleti.

  • Podporuje zdravie kostí: Púpava je dobrým zdrojom vápnika a vitamínu K, ktoré pomáhajú s prevenciou úbytku kostnej hmoty.

Ako odstrániť horkú chuť púpavy?

Púpava je charakteristická svojou horkastou chuťou. Pokiaľ sa jej chcete zbaviť, máte niekoľko možností, ako to urobiť.

V prípade púpavových kvetov stačí, keď ich zbavíte ich zelených kališných lístkov – žlté okvetné lístky totiž horké nie sú. Listy púpav na šalát sa tiež odporúča zbierať skoro z jari, kedy ešte nie sú také horké. Neskôr sa z nich horkosť dá odstrániť namočením v slanej vode. Namáčať stačí približne pol hodiny.

Z hľadiska konzumácie je samozrejme najlepšie používať púpavu, o ktorej viete, že nebola chemicky ošetrená a nepochádza z miesta blízko cesty. V každom prípade sa odporúča listy aj kvety, pred konzumáciou, dôkladne prepláchnuť pod tečúcou vodou.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)
Komentáre

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.