Púpavy každý z nás vníma inak. Pre niekoho je ich žiarivá žlť v zelenej tráve symbolom krásy, naopak záhradkári sa jej hrozí ako prakticky nezničiteľného buriny.
Ale púpava môže priniesť úžitok v kuchyni. Takže ako púpava rozkvitne, môžeme si rozmyslieť jej využitie.
V dnešnom článku si môžete vybrať z troch receptov, kde je púpava tou hlavnou surovinou.
púpavový med
Říká se mu pampeliškový med, ale se zlatavým pokladem od včel má společnou jen konzistenci a barvu. Je zdravý a chuťové výtečný. Pomáhá v boji s kašlem a nachlazením.
INGREDIENCIE:
- 400 púpavových kvetov
- 2 litre vody
- 2 citróny
- 2 kg cukru
POSTUP:
- Púpavové kvety umyjeme pod tečúcou vodou.
- Oprané kvety púpav vložíme do hrnca a zalejeme 2 litre vody.
- Na kolieska nakrájame 2 umyté citróny, ktoré bez kôstok pridáme do hrnca.
- Celú zmes privediete do varu a povaríte cca štvrť hodinky.
- Výsledný nálev necháme lúhovať do druhého dňa.
- Potom je zmes nutné precediť do ďalšieho hrnca.
- Následne pridáme cukor a necháme opäť variť asi 90 minút.
- Pravidelne miešame.
- Skončíme, až začne mať obsah hrnca „medovú“ konzistenciu.
- Potom rozlejeme do pohárov a uzavrieme viečkom.
TIP : Při přípravě medu lze do nálevu přidat i plátky pomeranče, získáme tak pampeliškový med s příchutí pomerančů.

Objavte podobné tipy
Púpavový šalát s pancettou a krutónmi
Viete ako chutí púpava? Čerstvé púpavové listy sú výborné do šalátov. Listy sú mierne horkastej a chuťou by sa dali prirovnať k čakanke.
INGREDIENCIE:
- 2 vajcia
- hromada púpavových zelených listov
- 5 lyžíc olivového oleja
- 100 g chleba, nakrájaného na kocky
- 80 g pancetty, nakrájaná na tenké plátky alebo chudé slaniny
- 1 strúčik pretlačeného cesnak
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
POSTUP:
- V osolenej vode uvaríme veke natvrdo, necháme vychladnúť a olúpeme ich.
- Listy púpavy umyjeme v studenej vode, odrežeme tvrdé konce a nakrájame na kúsky.
- Na panvici rozohrejeme olej, pridáme chlieb a opekáme do zlatista.
- Krutónmi dáme bokom.
- Na panvicu dáme pancetty a opekáme ju do chrumkava, po opečení dáme opäť stranou.
- Do oleja pridáme rozotrený cesnak, soľ, korenie a citrónovú šťavu a vymiešame.
- Do misky pridáme púpavový listy k nim zálievku, krutónmi a pancetty, dobre premiešame.
- Vajcia nakrájame na kliny – buď na štvrtiny, alebo šestiny – a kladieme ich na šalát.

púpavový čaj
INGREDIENCIE:
- 2 lyžice kvetov púpavy
- 1/2 l vody
POSTUP:
- Zalejeme dve lyžice kvietkov púpav pollitrom vriacej vody.
- Nádobu prikryjeme a necháme lúhovať desať minút.
- Čaj sa podáva po pol poháriku trikrát denne.

Hovorí sa mu púpavový med, ale so zlatistým pokladom od včiel má spoločnú len konzistenciu a farbu. Je zdravý a chuťové znamenitý. Pomáha v boji s kašľom a prechladnutím.