Aj z púpav možno pripraviť chutný a zdravý pokrm

Púpavy každý z nás vníma inak. Pre niekoho je ich žiarivá žlť v zelenej tráve symbolom krásy, naopak záhradkári sa jej hrozí ako prakticky nezničiteľného buriny.

Ale púpava môže priniesť úžitok v kuchyni. Takže ako púpava rozkvitne, môžeme si rozmyslieť jej využitie.

V dnešnom článku si môžete vybrať z troch receptov, kde je púpava tou hlavnou surovinou.

púpavový med

Říká se mu pampeliškový med, ale se zlatavým pokladem od včel má společnou jen konzistenci a barvu. Je zdravý a chuťové výtečný. Pomáhá v boji s kašlem a nachlazením. 

INGREDIENCIE:

  • 400 púpavových kvetov
  • 2 litre vody
  • 2 citróny
  • 2 kg cukru

POSTUP:

  1. Púpavové kvety umyjeme pod tečúcou vodou.
  2. Oprané kvety púpav vložíme do hrnca a zalejeme 2 litre vody.
  3. Na kolieska nakrájame 2 umyté citróny, ktoré bez kôstok pridáme do hrnca.
  4. Celú zmes privediete do varu a povaríte cca štvrť hodinky.
  5. Výsledný nálev necháme lúhovať do druhého dňa.
  6. Potom je zmes nutné precediť do ďalšieho hrnca.
  7. Následne pridáme cukor a necháme opäť variť asi 90 minút.
  8. Pravidelne miešame.
  9. Skončíme, až začne mať obsah hrnca „medovú“ konzistenciu.
  10. Potom rozlejeme do pohárov a uzavrieme viečkom.

 TIP : Při přípravě medu lze do nálevu přidat i plátky pomeranče, získáme tak pampeliškový med s příchutí pomerančů. 

púpavový med
Zdroj: viadelicia.cz

Púpavový šalát s pancettou a krutónmi

Viete ako chutí púpava? Čerstvé púpavové listy sú výborné do šalátov. Listy sú mierne horkastej a chuťou by sa dali prirovnať k čakanke.

INGREDIENCIE:

  • 2 vajcia
  • hromada púpavových zelených listov
  • 5 lyžíc olivového oleja
  • 100 g chleba, nakrájaného na kocky
  • 80 g pancetty, nakrájaná na tenké plátky alebo chudé slaniny
  • 1 strúčik pretlačeného cesnak
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie

POSTUP:

  1. V osolenej vode uvaríme veke natvrdo, necháme vychladnúť a olúpeme ich.
  2. Listy púpavy umyjeme v studenej vode, odrežeme tvrdé konce a nakrájame na kúsky.
  3. Na panvici rozohrejeme olej, pridáme chlieb a opekáme do zlatista.
  4. Krutónmi dáme bokom.
  5. Na panvicu dáme pancetty a opekáme ju do chrumkava, po opečení dáme opäť stranou.
  6. Do oleja pridáme rozotrený cesnak, soľ, korenie a citrónovú šťavu a vymiešame.
  7. Do misky pridáme púpavový listy k nim zálievku, krutónmi a pancetty, dobre premiešame.
  8. Vajcia nakrájame na kliny – buď na štvrtiny, alebo šestiny – a kladieme ich na šalát.
Púpavový šalát s pancettou a krutónmi
Zdroj: finecooking.com

púpavový čaj

INGREDIENCIE:

  • 2 lyžice kvetov púpavy
  • 1/2 l vody

POSTUP:

  1. Zalejeme dve lyžice kvietkov púpav pollitrom vriacej vody.
  2. Nádobu prikryjeme a necháme lúhovať desať minút.
  3. Čaj sa podáva po pol poháriku trikrát denne.
púpavový čaj
Zdroj: livestrong.com

Hovorí sa mu púpavový med, ale so zlatistým pokladom od včiel má spoločnú len konzistenciu a farbu. Je zdravý a chuťové znamenitý. Pomáha v boji s kašľom a prechladnutím.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.