Najlepšie recepty na cukrovinky pre diabetikov na jednom mieste. Inšpirujte sa!

Diabetikom je kvôli cukru maškrtenie tradičných vianočných cukroviniek zakázané.

Hľadáte preto recepty na dia vianočné pečivo?

Potom ste tu správne!

Navyše vám poradia, čo v cukroví môžete použiť namiesto klasického cukru.

Môžete si tak pochutnať napríklad aj na vanilkových rožtekoch či lineckom pečive!

Linecké diabetické pečivo

Vedeli ste, že linecké pečivo nepochádza z rakúskeho mesta Linz? V rakúskom mestečku sa totiž pečie iba tradičný linecký koláč, nie linecké pečivo ako u nás.

Nech už je teda pôvod akýkoľvek, linecké pečivo sa pripravuje v mnohých variantoch. Upiecť si môžete okrem kakaovej a medovej verzie aj dia linecké pečivo, a to podľa nasledujúceho receptu.

INGREDIENCIA

  • 2 lyžice masla izbovej teploty
  • 1/4 hrnčeka erytritolu alebo stévie
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka soli
  • 2 lyžice repkového oleja
  • 1 vajce
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 3 lyžice žltej alebo bielej kukuričnej múky
  • ríbezľová marmeláda pre diabetikov

POSTUP

  1. V miske si ušľahajte maslo.
  2. Pridajte k nemu erytritol či stéviu, prášok do pečiva a štipku soli.
  3. Šľahajte suroviny tak dlho, kým sa dokonale nespoja dohromady.
  4. Ďalej pridajte do cesta olej, vajcia a vanilku.
  5. Ešte chvíľu cesto šľahajte.
  6. Postupne pridávajte múku, a to ako hladkú, tak aj kukuričnú.
  7. V tomto okamihu už mixér odložte bokom a hneťte cesto rukami.
  8. Akonáhle máte dobre prepracované cesto, zarobte si ho na dve polovice.
  9. Obe časti cesta zabaľte do potravinovej fólie a dajte do chladničky na aspoň dve až tri hodiny.
  10. Rúru si predhrejte na 180 °C a vytiahnite cesto z chladničky.
  11. Z každej časti vyvaľkajte plát a vyrežte z neho napríklad kolieska (tvar záleží na vás).
  12. V polovici koliesok urobte ešte otvor uprostred.
  13. Dia linecké pečivo naskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte na zhruba 5 minút do rúry.
  14. Akonáhle začnú okraje cukroviniek hnednúť, vytiahnite ho.
  15. Linecké nechajte vychladnúť, a potom natrite kolieska, ktoré nemajú uprostred otvor, ríbezľovou (kľudne aj akoukoľvek inou) marmeládou a prilepte na ne kolieska s otvorom.
Linecké zlepované marmeládou nielen pre diabetikov na tácke.
www.eatingwell.com

Máme pre vás aj ďalšie zdravé recepty na pečivo na Vianoce bez cukru v 7 lahodných variantách!

Nepečené guličky z arašidového masla

Nielen deti si zamilujú toto luxusné pečivo bez cukru!

INGREDIENCIA

  • ½ šálky prírodného arašidového masla
  • ¼ šálky sušeného odtučneného mlieka
  • ¼ šálky nesladeného strúhaného kokosu
  • ⅓ šálky ovsených vločiek
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • ¼ šálky pšeničných klíčkov
  • ¼ šálky nesladené koncentrované jablčnej šťavy

POSTUP

  • Zmiešajte arašidové maslo, sušené mlieko a kokos vo veľkej mise.
  • Vmiešajte ovsené vločky, mletú škoricu, pšeničné klíčky a koncentrát jablčnej šťavy a poriadne premiešajte.
  • Zo zmesi vytvarujte guličky s priemerom 2,5 cm.
  • Pred podávaním nechajte dôkladne vychladnúť.
  • Zvyšné guličky uchovávajte v chladničke.
Dia guličky na tácke.
www.allrecipes.com

Melasové sušienky

Vedeli ste, že existuje toľko dia cukroví? Zrejme nestačíte pozerať. Medzi ďalšie obľúbené recepty na vianočné pečivo pre diabetikov patria melasové sušienky.

INGREDIENCIA

  • 2 hrnčeky celozrnnej múky
  • 1 a 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžička mletého zázvoru
  • štipka soli
  • 1/2 hrnčeka margarínu
  • 1/4 hrnčeka stévie
  • 1/4 hrnčeka tmavé melasy
  • 1 vaječný bielok

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  2. V miske zmiešajte dohromady múku, jedlú sódu, škoricu, zázvor a soľ.
  3. Premiešajte zmes vidličkou a odložte misku stranou.
  4. V ďalšej miske za pomoci elektrického mixéra rozšľahajte margarín až do hladka.
  5. Pridajte stéviu, melasu a vaječný bielok.
  6. Pomaly zmes premiešajte, aby sa všetky suroviny dokonale spojili.
  7. Potom zmiešajte mokré suroviny so suchými, kým nevznikne cesto, ktoré by nemalo byť lepkavé.
  8. Dlaňami urobte valčeky a rozkrájajte ich na niekoľko rovnako veľkých častí.
  9. Potom vezmite vždy jeden kúsok z valčeka, vidličkou ho roztlačte na sušienku a zároveň tak hore vytvoríte vidličkou mriežku.
  10. Pečte pečivo zhruba 8 minút.
  11. Hotovo.
Diabetické sušienky z melasy.
www.diabeticgourmet.com

Vyskúšajte tiež našich 6 skvelých receptov na diétne fit vianočné pečivo alebo zabudnite na hory bieleho cukru a múky!

Dia vanilkové rožteky

Vanilkové rožteky sú jednoduché, rýchle a hlavne veľmi chutné. Obsahujú však veľa cukru, takže pre diabetikov ide o zakázanú zónu. Ak nechcete o také tradičné vianočné pečivo prísť, upečte si vanilkové rohlíčky pre diabetikov.

INGREDIENCIA

  • 225 gramov masla izbovej teploty
  • 3 lyžice stévie či iného sladidla vhodného pre diabetikov
  • 2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 lyžica vody
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 hrnčeky namletých mandlí (alebo lieskových orechov)

POSTUP

  1. Rozohrejte si rúru na 180 °C.
  2. Vo veľkej miske utrite maslo s cukrom, vanilkovým extraktom a vodou.
  3. V ďalšej miske si zmiešajte múku a soľ.
  4. Potom pridajte suché suroviny do mokrých a dôkladne všetko premiešajte, aby sa ingrediencie spojili.
  5. Pridajte namleté ​​orechy a premiešajte, kým nevznikne hutné cesto.
  6. Lyžičkou si naberte cesto a vyvaľkajte z neho rožok.
  7. Dia vanilkovej rožky potom dávajte na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Pečte 15 až 20 minút, kým nebudú upečené do zlatista.
Vanilkové rožteky pre diabetikov na mriežke.
www.thespruceeats.com

Kokosové sušienky

Chcete si dopriať dia kokosové pečivo? Stačí zvoliť správne ingrediencie. Pozrite sa, ako pripraviť mäkké sušienky s chrumkavými okrajmi. Prinášame vám recept na kokosové pečivo pre diabetikov, ktorých si budete piecť nielen na Vianoce.

INGREDIENCIA

  • 2 a 1/2 hrnčeka strúhaného kokosu
  • 1/2 hrnčeka mandľovej múky
  • 1/4 hrnčeka kokosového oleja
  • 1/2 hrnčeka javorového sirupu

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  2. Vyložte si plech papierom na pečenie.
  3. Za pomoci kuchynského robota si zo všetkých uvedených surovín urobte cesto.
  4. Akonáhle bude zmes hustá a lepkavá, vezmite kávovú lyžičku a vytvárajte z cesta kôpky na plech.
  5. Cukroví pečte 12 až 16 minút, kým nebudú okraje zlatisté.
Sušienky z kokosu naukladané na sebe.
www.beamingbaker.com

Možno sa vám budú hodiť aj naše recenzie vstavaných rúr . Kto vyhral v našom teste?

Mrkvové pečivo pre diabetikov

Ako počas Vianoc, tak pokojne aj počas celého roka si môžete pripraviť toto úžasné dia cukroví z mrkvy. Mrkvové sušienky chutia výborne, a to nemusí byť ani s klasickým cukrom.

INGREDIENCIA

  • 1/2 hrnčeka nesoleného masla izbovej teploty
  • 1/2 hrnčeka erytritolu
  • 2 veľké vajcia
  • 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnček jemne nastrúhanej mrkvy
  • 1/2 hrnčeka namletých vlašských či pekanových orechov
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 3 lyžice proteínového prášku (môžete vynechať)
  • 1/4 hrnčeka strúhaného kokosu
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1 a 1/4 lyžičky mletej škorice
  • 1/4 lyžičky mletého zázvoru
  • štipka muškátového orieška
  • štipka soli

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 180°C.
  2. Utrite maslo so sladidlom.
  3. Pridajte 2 vajcia a vanilkový extrakt a cesto zamiešajte.
  4. Ďalej pridajte mrkvu, kokos a orechy.
  5. Akonáhle máte všetky suroviny perfektne premiešané, dajte do nich ešte proteínový prášok, jedlú sódu, prášok do pečiva, korenie a soľ.
  6. Vypracujte cesto.
  7. Cesto nechajte odležať aspoň 30 minút v chladničke.
  8. Akonáhle je cesto dobre vychladené, pripravte si plech a vyložte ho papierom na pečenie.
  9. Urobte z cesta niekoľko rovnako veľkých kôpok.
  10. Mrkvové pečivo pre diabetikov pečte zhruba 10 minút.
  11. Cukroví nechajte vychladnúť a potom ich môžete spojiť napríklad krémom (pozri obrázok), alebo ich jesť samotné.
Cukrovia z mrkvy zlepovanej krémom na tanieri.
www.nanaslittlekitchen.com

Chcete tiež ďalšie nevšedné recepty na pečivo z mrkvy , ktoré uspokojí kadejaký maškrtný jazýček? Inšpirujte sa!

Aké sladidlo je vhodné pre dia vianočné pečivo?

Bežne dostupný biely cukor je nielenže pre diabetikov nevhodný, ale tiež je celkovo nezdravý.

Vedeli ste, že dospelý jedinec v Českej republike spotrebuje ročne v priemere 40 kilogramov bieleho cukru?

Pritom existujú zdravé a prírodné náhradky , ktoré majú zelenú aj u diabetikov.

Ak sa teda púšťate do pečenia dia cukroví, recepty by nemali zahŕňať spomínaný biely cukor, ale namiesto neho by mala byť jedna z nasledujúcich náhradiek. Prípadne je možné cukor a sladidlo vynechať úplne.

Veľmi dôležitým údajom pre diabetikov je glykemický index , ktorý informuje o tom, ako rýchlo dokáže telo glukózu využiť. Všeobecne platí, že čím je glykemický index vyšší, tým väčšie sú aj výkyvy glykémie ako takej. Práve spomínané výkyvy sú pre diabetikov komplikácií.

Ako diabetici by ste mali siahnuť po sladidlách s nulovým alebo veľmi nízkym glykemickým indexom . Do danej kategórie spadá napríklad stévia . V menšom množstve sa diabetikom odporúča aj trstinová melasa , prípadne erytritol , ktorý nijako neovplyvňuje produkciu inzulínu.

A ako sa vám naše dnešné recepty páčili? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.