8 najlepších receptov na cukrovinky na Vianoce 25 tipov na čo si dať pozor

Každé rodina má svoje obľúbené druhy vianočného pečiva. Hoci sortiment vianočného pečiva je naozaj pestrý, možno o niektorom vianočnom cukroví povedať, že ho pozná každý alebo aspoň takmer každý.

Sú to vanilkové rožteky, prácičku, plnené košíčky a ďalšie všeobecne známe názvy. Pre tieto druhy vianočného pečiva existuje množstvo receptov a každoročne sa v rade rodín vo veľkom množstve pečú.

Z týchto najznámejších receptov na vianočné pečivo sme pre vás 7 pripravili. Nechajte si chutiť!

vanilkové rožteky

Vanilkové rožky sú asi najznámejšie a najobľúbenejšie vianočné pečivo.

ingrediencie

  • 24 dkg hladkej múky
  • 16 dkg masla
  • 5 dkg cukru
  • 10 dkg orieškov
  • 1 žĺtok

postup

  • Vypracujeme cesto a necháme ich v chlade odpočinúť.
  • Potom si vyvaľkáme väčšie valčeky, odkrajujeme kúsky a z nich tvarujeme malé rožteky.
  • Upečieme a ešte horúce obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.

cesto v tvare rožtekov

medvedí prácičku

Medvedí prácičku sú tradičné a často pečené koláčiky s rôznymi receptami predovšetkým čo sa týka koreniacich prísad.

ingrediencie

  • 28 dkg tuku
  • 35 dkg hladkej múky
  • 21 dkg práškového cukru
  • 12 dkg strúhaných orechov
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice kakaa alebo 6 dkg strúhanej čokolády
  • 1/2 lyžičky škorice
  • štipka tlčeného klinčeka
  • citrónová kôra

postup

  • Na doske vypracujeme cesto, necháme ich v chlade odpočinúť a potom plníme do formičiek.
  • Používame formičky pripomínajúce skutočné labky alebo ako bolo predtým zvykom, do formičiek predstavujúcich najrôznejšie motívy (motýle, zvieratká, bábiky …).
  • Upečené vyklopíme a ihneď, ešte horúce je obaľujeme v práškovom cukre zmiešanom s vanilkovým cukrom.
prácičku medvedí
jaktak.cz

plnené orechy

Plnené orechy sa pečú v špeciálnych „orechových“ formičkách. Potom sa spájajú krémom, väčšinou orechovým, ale môže byť ochutený podľa rodinných zvyklostí.

suroviny:

ingrediencie

  • 30 dkg hladkej múky
  • 25 dkg tuku
  • 14 dkg cukru
  • 14 dkg strúhaných orechov

postup

  • Na doske vypracujeme cesto. Kúsky cesta vtláča do formičiek vymazaných stuženým tukom.
  • Upečieme, opatrne vyklopíme, pretože cesto je krehké a po vychladnutí ich plníme.
  • Naplnené orechy buď len pocukrujeme, tiež ich môžeme čiastočne zmočiť v čokoládovej poleve alebo ozdobiť tenkými linkami čokoládovej polevy. Recept je na väčšie množstvo, takže je možné upiecť len z polovice dávky.
orechy plnené krémom
www.lidovky.cz

kokosky

Kokosky sú druh kokosového cukroví, ktoré pripomína malé cukrárske zákusky.

ingrediencie

  • 30 dkg krupicového cukru
  • 5 bielkov
  • 20 dkg kokosu
  • potrebný počet lineckých koliesok

postup

  • Cukor a bielky ušľaháme nad parou do tuhého hladkého snehu a pridáme strúhaný kokos.
  • Na plech položíme papier na pečenie a sáčkom s väčšou trubičkou tvoríme kopčeky. Veľmi mierne upečieme a necháme vychladnúť.
  • Na linecké koliesko natrieme plnku (marmeládu alebo krém), prilepíme Kokoška a dozdobíme čokoládovou polevou, popr. spodok kokosky namočíme v čokoládovej poleve.

kokosové pusinky

Strojkové cukroví

Strojkové cukroví je obľúbené rýchle cukroví, pripravované väčšinou z úspornejších ciest.

Pripravené cesto sa vkladá do strojčeka na mäso s pripevneným nadstavcom na tvarovanie a pretlačením získavame nekonečný pruh ozdobne tvarovaného cesta.

Z cesta sa potom robia krúžky, rožteky, tyčinky, vlnky, esíčka, apod.

ingrediencie

  • 25 dkg polohrubej múky
  • 15 dkg práškového cukru
  • 12,5 dkg masla
  • 2 pudingy s vanilkovou príchuťou
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 prášku do pečiva

postup

  • Vypracujeme cesto a necháme ich v chlade 2 hodiny odpočinúť.
  • Potom pomocou strojčeka a nadstavca s nastaveným tvarom vytláčame prúžky cesta. Dotvarujeme je a upečieme doružova na vymastenom plechu.
  • Vychladnuté zlepujeme pikantným džemom alebo marmeládou a pocukrujeme alebo konce namáčame v čokoláde, zdobíme krížom krážom nitkami polevy a pod.
cukroví cez strojček
nejrecepty.cz

plnené košíčky

Pre plnené košíčky potrebujeme formičky košíčkov, použiť možno ale aj formičky báboviek. Po upečení košíčky plníme plnkou alebo krémom, zdobíme čokoládovou polevou, orechy, strúhaným kokosom alebo kandizovaným ovocím.

ingrediencie

  • 8 dkg tuku
  • 14 dkg hladkej múky
  • 6 dkg cukru
  • na špičku noža kypriaceho prášku do pečiva
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica rumu

postup

  • Na doske vypracujeme cesto a po malých kúskoch je vtláčame do vymazaných formičiek.
  • Upečieme, vyklopíme, necháme vychladnúť. Vychladnuté naplníme plnkou, polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme. Pikantnejšiu košíčky získame, keď pod plnku vložíme trochu ríbezľového džemu alebo marmelády.

orechová plnka

ingrediencie

  • 1/8 l mlieka
  • vanilkový cukor
  • 7 dkg cukru
  • trochu škorice
  • pol lyžice kakaa
  • 12 dkg strúhaných orechov
  • trochu rumu

postup

  • Všetko chvíľu povaríme, podľa potreby zahustíme trochou rozdrvených piškót.

košíčky s náplňou

linecké koláčiky

Kto by ho nepoznal? Linecké je veľmi jednoduché na prípravu a verte, že ho každý rád uvidí na tanieri.

Pokiaľ chcete trochu zdravší verziu, stačí bežnú pšeničnú múku nahradiť špaldovú.

ingrediencie

  • 250 g masla
  • 350 g múky (možno vyskúšať aj inú ako pšeničnú)
  • 3 žĺtky
  • 1 balenie vanilkového cukru
  • 120 g práškového cukru
  • marmeláda na zlepenie

postup

  • Preosiatu múku zmiešame so žĺtkami, cukry a maslom izbovej teploty. Vytvoríme cesto. Zabalíme ho do fólie vo forme gule a necháme v chlade odpočinúť.
  • Uváľam si tenký plát cesta na pomúčenej ploche. Potom vykrajujeme zvoleným vykrajovačom kúsky cesta a kladieme ich na plech. Najtypickejšie tvar je koliesko. Je však možné tvoriť aj kytičky alebo napríklad autá.
  • Na polke vykrojených tvaroch nezabudnite trubičkou vytvoriť dieru. Pečte pri nižšej teplote cca 5 minút. Tak dlho kým nie je cesto pevné na dotyk a ľahko zlaté na povrchu.
  • Vychladnuté koláčiky zlepujeme marmeládou.

linecké koláčiky

25 rád a tipov na prípravu vianočného pečiva

  • Pred pečením si vždy pripravíme všetky suroviny, ktoré budeme potrebovať, aby sme od cesta nemuseli odbiehať.
  • Suroviny do cesta musí mať rovnakú, väčšinou izbovú teplotu.
  • Rôzne orechy, mandle či kokos získajú veľmi dobrú chuť, keď ich pred zapracovaním do cesta opražíme v rúre nasucho.
  • Ak do pečiva potrebujeme nesolené pistácie, môžeme zakúpiť už solené, vylúpeme zo škrupín, zalejeme horúcou vodou a krátko ich povaríme. Soľ sa stratí a zostanú nám krásna zelená jadra.
  • Suroviny, najmä tuk najskôr posekáme nožom, až potom hnetieme rukami.
  • Hotové cesto musí odpočívať, uložíme ho pred ďalším použitím najmenej na 30 minút do chladničky. Čím dlhšia doba odpočívanie, tým je cukrovinky chutnejšie a lepšie držia tvar. Ak je to možné, pripravíme cesto jeden deň dopredu. Výnimkou je perníkové cesto, malo by odležať až tri dni.
  • Cukor a múku preosejeme cez sito. Cesto nakyprí a nebudú v ňom hrudky.
  • Do lineckého cesta používame cukor práškový, kryštálový by vytvoril v ceste tmavej bodky.
  • Perníkové cesto môžeme rozdeliť na niekoľko dielov a do každého zapracovať rôzne druhy orechov či kandizovaného ovocia. Skladujeme v dobre uzavretej krabici s niekoľkými plátkami jablka. Vďaka jablku budú medovníčky vláčnejšia.
  • Ak sa nám krehké cesto nedarí spojiť, nepridávame múku, ale trochu bielka či vody. Väčšie množstvo múky spôsobí, že cukroví bude tvrdé.
  • Niektoré druhy ciest môžeme zmraziť do zásoby (napr. Linecké, cesto na vanilkové rožteky atď.). Zamraziť môžeme surové alebo už upečené, ale neplnené a nezlepené kúsky cukroví.
  • Bielky do makronkového cesta či bielkového cukroví musí byť pred použitím vždy vychladené. Všetky suroviny do bielkového snehu zašľaháme až úplne na koniec. Cukroví sa nesmie piecť, len sušiť, inak sa bude lepiť.
  • Makrónky budú obzvlášť chrumkavé, keď je tesne pred pečením posypeme práškovým cukrom a kopčeky poukladáme na cukrárske oblátky. Upečené a vychladnuté ich môžeme tiež zamraziť.
  • Ak sa nám cesto lepí na valček, vložíme medzi cesto a valček papier na pečenie.
  • Pred vykrajovaním cukrovinky môžeme formičky vsunúť do hladkej múky. Cukroví sa tak na formičky či formičky neprilepí.
  • Zatiaľ čo nám cesto odpočíva, predhrejeme rúru na požadovanú teplotu. Nikdy nevkladáme plech do studenej rúry, z cukroví by sme mali nevzhľadné placky.
  • U elektrické a plynové rúry nastavíme plech na strednej drážku. U teplovzdušnej rúry môžeme využiť spodné, stredné a vrchné drážku naraz.
  • Plechy pred pečením potrieme slabší vrstvou tuku alebo na ne položíme papier na pečenie. Ten môžeme použiť niekoľkokrát za sebou.
  • Ak chceme predísť popraskaniu cukroví pri pečení, môžeme vložiť do rúry menšie hrniec s vodou.
  • Upečené pečivo ihneď odoberáme z plechu, inak sa nám prilepí a pri snímaní sa poláme. Ak sa nám predsa len povedie zmeškať túto chvíľu, plech vrátime na pár minút späť do rúry a môžeme Čurko uvoľniť.
  • Pokladáme na kuchynskú mriežku či studený nepomaštěný plech vychladnúť.
  • Po vychladnutí skladáme najlepšie do papierových krabíc na studené miesto, aby pečivo bolo vláčne.
  • Cukroví, ktoré zlepujeme marmeládou či džemom, môžeme zlepiť hneď po vychladnutí. S sladkosťami, ktoré plníme krémy, počkáme až tesne pred konzumáciou.
  • Ak je marmeláda príliš tuhá, môžeme ju nariediť lyžičkou rumu. Získa skvelú chuť a cukrovinky vydrží dlhšiu dobu.
  • Na polievanie pečiva sa najviac hodia kakaová poleva, obsahuje vysoký podiel kakaového masla, zvýrazní chuť cukrovinky a rýchlo zasychá.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.