Polievka je jedlo chudobných. Tak tomu v dávnejších dobách skutočne bolo. Dnes už to nie je tak úplne pravda.
Je to hodnotný pokrm , ktorý má svoje čestné miesto na každej slávnostnej tabuli a na každom menu reštaurácie.
V polievke je veľa zeleniny, mäsa a ďalších prísad, ktoré prinášajú telo blahodárne vitamíny a živiny . Taký silný vývar porazil už nejednu začínajúcich nádchu či virózu. A hustá zeleninová polievka zachránila nejednu hostitelku pred nečakanou návštevou.
V tomto článku vám predstavíme našich 7 obľúbených polievok. Veríme, že vám budú chutiť.
Gulášová polievka
Gulášová polievka je veľmi obľúbenou polievkou. Základom je mäsový vývar alebo vývar z bujónu, veľmi dobrá je z vývaru z údeného mäsa alebo kostí.
Pretože sa jedná o polievku značne variabilný, tak ju pre sýtosť môžeme doplniť opečenou údeninou alebo sekanými varenými vajcami.
ingrediencie:
- 200 g mäsa (najlepšie hovädzieho)
- 1 cibuľa
- soľ
- korenie
- 2 lyžičky sladkej papriky
- 1 l vývaru
- 1 lyžica hladkej múky
- 2 zemiaky
- 2 strúčiky cesnaku
- rasca, majoránky a chilli (kto má rád ostré)
postup:
- Speňte cibuľu na troche tuku alebo oleja. Pridajte mäso nakrájané na kocky a osmažte zo všetkých strán. Zaberie to pár minút. Poprášte sladkou paprikou, zamiešajte a potom zalejte polovicou vývaru, aby paprika nezhorkla.
- Osoľte, okoreňte podľa chuti. pridajte tiež rascu, čili a duste pod pokrievkou tak dlho, kým mäso nezmäkne a nezkřehne.
- Pripravte si zápražku. Na tuku opražte múku, musíte stále miešať. Zalejte zvyškom vývaru a metličkou rozšľahajte dohladka. Pridajte to k základu polievky.
- Nakoniec vmiešajte na kocky nakrájané zemiaky, rozotrený cesnak a majoránku. Tú premasírujte v prstoch, aby ste uvoľnili čo najviac chuti a vône. Varte 15 minút.
- Polievku podávajte s pečivom a na kolieska nakrájanou cibuľou.
Objavte podobné tipy
držková polievka
Táto polievka nie je moc obľúbená medzi ženami. Avšak kto neskúsil, nemôže súdiť. Držky sú lahôdka. Veľa šéfkuchárov je vyhľadáva a ponúka na svojich menu ako delikatesu.
ingrediencie:
- 2 kg hovädzích držiek
- 2 cibule
- 100 g tuku
- drvenú rascu
- 1 lyžica mletej papriky
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 100 g hladkej múky
- korenie
- soľ
- 1/2 lyžičky majoránky
- 3 strúčiky cesnaku
postup:
- Držky umyte a vložte do hrnca. Povarte 30 minút. Vodu zlejte a dvakrát postup zopakujte. Pri treťom varení však varte 1 hodinu a vodu ponechajte ako vývar z polievky.
- Držky nakrájajte na tenké rezance. V hrnci si na tuku usmažte cibuľu. Pridajte papriku, pretlak a štipku rasce. Premiešajte a zasypte múkou. Zápražku zalejte cca 2 litre vývaru. Rozmiešame zápražku a varte ďalších 20 minút.
- Ochuťte soľou, korením, majoránom a cesnakom a pridajte držky.
- Podávajte s pečivom.
Rybacia polievka
Tradičný vianočný pokrm. U nás však hojne nahradzovaný Hrachovka, ale to je veľká chyba. Veď urobiť rybiu polievku nie je žiadna veda. Náš recept bude chutiť aj odporcom rýb.
ingrediencie:
- 1 rybie hlava, chvostovú plutvu a odrezky mäsa
- ikry alebo mliečie
- 3 mrkvy
- petržlen
- 1/2 zeleru
- 1 cibuľa
- kúsok póru
- soľ
- korenie
postup:
- Zbavte rybie hlavu očí a odstráňte žiabre. Umyte pod tečúcou vodou a hlavu, chvost a odrezky vložte do hrnca a zalejte vodou.
- Nakrájajte zeleninu na drobné kúsky (mrkvy, petržlen, zeler a pór) a pridajte k rybe. Prihoďte cibuľu aj so šupkou, dodá farbu, osoľte, okoreňte a varte 30 minút, kým ryby a zelenina nebude mäkká.
- Potom polievku preceďte. Zeleninu vráťte do hrnca. Mäso oberte z kostí, natrhajte na menšie kúsky a pridajte ho späť k zelenine do rybieho vývaru.
- Podávajte s pečivom, ozdobené čerstvými bylinkami.
zemiaková polievka
Pravá česká zemiaková je zmesou zemiakov a zeleniny. Používa sa predovšetkým koreňová zelenina, cibuľa, karfiol, kel, ružičkový kel, pór a ďalšie momentálne dostupné druhy. Ak máme čerstvé alebo v prípade zemiakových placiek ešte lepšie sušené huby, potom to bude tá pravá chuť.
ingrediencie:
- 10 dkg masla
- 1 cibuľa
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 l vývaru
- 4 zemiaky
- 200 g zeleniny do polievky podľa chuti
- soľ
- bobkový list
- cesnak
- huby
postup:
- Do menšieho kastróliku nasypeme huby a zalejeme vodou. Krátko povaríme a zlejeme.
- V hrnci rozpustíme lyžicu tuku a pridáme na kocky pokrájanú cibuľu. Varíme kým nezozlátne. Potom pridáme na kocky nakrájanú všetku zeleninu vrátane zemiakov. Chvíľu podusíme a potom zalejeme vývarom.
- V druhom hrnci si pripravíme zápražku. Na rozohriaty tuk nasypte múku a miešajte až do vytvorenia svetlej hmoty. Tú pridajte k základu zeleniny. Povarte a nakoniec pridajte aj nachystané huby. Vmiešajte soľ, cesnak a bobkový list. Nechajte prejsť varom cca 5 minút.
- Polievku podávajte s nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.
kôprová polievka
Klasická polievka podávaná v školských kuchyniach. Je veľmi jednoduchá na prípravu. Ako mnoho iných aj ona sa radí medzi tie recepty, ktorá má svojich priaznivcov aj odporcov. Skúste tú našu a vyberte si svoju stranu. Kôpor je navyše výborným liekom pri žalúdočných ťažkostiach či sa užíva proti nespavosti. Ďalší dôvod navyše si ho zamilovať.
ingrediencie:
- 1/2 hrnčeka kôpru
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa
- 2 lyžice hladkej múky
- 4 zemiaky
- 4 guľôčky nového korenia a čierneho korenia
- bobkový list
- smotana na varenie
- 1 l vývaru
- 4 vajcia
postup:
- Na masle necháme zosklovatieť nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme múku, zalejeme smotanou a vývarom. Poriadne rozmiešame.
- Pridajte korenie, na kocky nakrájané zemiaky. Varte pol hodiny.
- V malom hrnci uvarte vajcia natvrdo a pokrájajte na malé kocky. Polovicu vhoďte priamo do polievky, druhou polovicou ozdobte priamo na tanieri. Posypte nasekaným kôprom.

Hubová polievka
Táto polievka sa dá variť tak z čerstvých tak sušených húb. Huby sú plné vitamínov a minerálov, využívajú sa v potravinárskom i farmaceutickom priemysle.
ingrediencie:
- 30 g masla
- 1 cibuľa
- 1 lyžica hladkej múky
- 300 g húb
- voda
- 1 smotana
- rasca
- soľ
- korenie
postup:
- Cibuľu si pripravte nakrájaním na malé kúsky a osmažte na masle. Pridajte plátky húb (sušené vopred namočte), osmažte, okmínujte, zasypte múkou.
- Chvíľu poduste a zalejte vodou. Dochuťte soľou a korením a varte dvadsať minút. Na koniec vmiešajte smotanu na zjemnenie chuti.
- Podávajte s pečivom.
šošovicová polievka
Na záver nesmie chýbať polievka z nejakej strukoviny. My siahli po tej najtradičnejšie. Šošovicová vláknina udržuje naše črevá v chode, a tak napomáha pri redukcii váhy.
ingrediencie:
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 200 g šošovice, min. 3 hodiny namočené vo vode
- 10 dkg slaniny
- 1,5 l vody
- majoránka
- cesnak
- soľ
- korenie
- olej
postup:
- Cibuľu nakrájajte na kocky, rovnako tak slaninu, mrkvu a petržlen hrubo nastrúhajte.
- Cibuľu osmažte spolu so slaninou na troche oleja. Potom pridajte zeleninu a trochu vody a duste 5 minút. Zlejte šošovku a pridajte k zelenine. Zalejte ďalším litrom vody. Varíme do zmäknutia.
- Nakoniec primiešajte rozotrený cesnak, soľ a majoránku.
- Podávajte horúce ozdobené čerstvou bylinkou.
Takáto polievka v tuhej zime dokonale prehreje celé telo. V lete v horúčave zasa naopak zasýti a stáva sa tak celým obedom alebo večerou. Polievka je na výrobu jednoduchá a rýchla.
V našich receptoch je veľa ingrediencií. Ak by vám ostali huby Skúste taktiež naše vybrané recepty na zapečené huby.