10 luxusných receptov na polievky s kuracím mäsom, ktoré vylieči každý neduh!

Rýchle, ľahké a lahodné… presne tak môžeme popísať tieto recepty na slepačie (kuracie) polievky.

Vývar ako od babičky sa hodí na každú príležitosť.

Urobte si ho na sobotný obed so zeleninou, ako slávnostné predjedlo s mäsovými guličkami alebo keď ste chorí s poriadnou dávkou cesnaku a chilli, ktoré vás prehreje.

Tak akú polievku si dnes uvaríte?

Kurací vývar s kuskusom

Najlepšia kuracia polievka, akú kedy budete jesť! Recept je jednoduchý na prípravu a ideálny na konzumáciu keď je vám zle. Nabitý protizápalovými prísadami, ako je zázvor, kurkuma, cesnak.

Čo budeme potrebovať

  1. Lyžica avokádového oleja (alebo olivového oleja)
  2. Cibuľa (nakrájaná na kocky)
  3. 2 veľké mrkvy (nakrájané na plátky)
  4. 2 stopkaté zelery (nakrájané nahrubo)
  5. Lyžica čerstvého zázvoru (nastrúhaného)
  6. Lyžica kurkumy
  7. 600 ml kuracieho vývaru
  8. 500 g kuracích pŕs (alebo stehien)
  9. Lyžička rozmarínu
  10. Lyžička tymiánu
  11. ½ lyžičky soli
  12. Štipka korenia
  13. 100 g kuskusu
  14. 75 g hrášku

Postup

  1. Veľký hrniec si dáme na platňu a sporák zapneme na strednú teplotu
  2. Pridáme olej
  3. Akonáhle sa olej zahreje, pridáme cesnak, cibuľu, mrkvu a zeler
  4. Varíme ich niekoľko minút, kým cibuľa nezosklovatí
  5. Ďalej pridáme nastrúhaný zázvor a kurkumu
  6. Začneme vyprážať a vyprážame asi 30 sekúnd, kým sa korenie nerozvonia
  7. Potom pridáme kurací vývar, kuracie prsia, rozmarín, tymián, soľ a korenie
  8. Polievku privedieme do varu a potom pridávame kuskus
  9. Teplotu potom znížime a polievku varíme bez pokrievky 20-25 minút, kým kurča nie je úplne prepečené
  10. Akonáhle je kura uvarené, vyberieme ho a preložíme ho na doštičku
  11. Mäso potom vidličkou natrháme na malé kúsočky a vrátime ho späť do hrnca
  12. Zároveň do hrnca pridáme mrazený hrášok
  13. Polievku ochutnáme av prípade potreby dochutíme
Lahodná horúca polievka s kuracím mäsom a kuskusom.
Zdroj: thekitchn.com

Kuracia polievka s rezancami

Klasická kuracia rezancová polievka, po ktorej sa budete cítiť tak dobre. Ideálny recept v chorobe a chladných dňoch!

Čo budeme potrebovať

  1. 2 lyžice masla
  2. Cibuľa (nakrájaná na kocky)
  3. 2 mrkvy (nakrájaná na kocky)
  4. 2 stopkaté zelery (nadrobno nakrájaný)
  5. 3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  6. 800 ml kuracieho vývaru
  7. 2 bobkové listy
  8. Soľ
  9. Korenie
  10. 1,5 kg kuracích pŕs
  11. 250 g širokých rezancov
  12. Hrsť čerstvého petržlenu
  13. Čerstvý kôpor
  14. Lyžica citrónovej šťavy

Postup

  1. Vo veľkom hrnci si rozpustíme maslo
  2. Pridáme cibuľu, mrkvu a zeler
  3. Za občasného miešania zeleninu varíme asi 3-4 minúty
  4. Potom pridáme cesnak
  5. Vyprážame ho, kým sa nerozvonia
  6. Následne pridáme kurací vývar a bobkové listy
  7. Vývar dochutíme soľou a korením
  8. Pridáme kuracie prsia a polievku privedieme do varu
  9. Akonáhle sa vývar začne variť, znížime teplotu a hrniec prikryjeme
  10. Varíme dovtedy, kým kurča nie je úplne prepečené približne 30-40 minút
  11. Kurča potom z hrnca vyberieme a naporciujeme ho na menšie kúsky
  12. Kurča vrátime do hrnca a pridáme cestoviny
  13. Cestoviny varíme do mäkka asi 6-7 minút
  14. Hrniec potom odstránime z tepla a vmiešame petržlen, kôpor a šťavu z citróna
  15. Polievku ochutnáme a poprípade dochutíme soľou a korením
  16. Hotovú polievku ihneď podávame
Polievka s trhaným kuracím mäsom, zeleninou a cestovinou.
Zdroj: jessicagavin.com

Krémová polievka s kuraťom

Pokiaľ fandíte skôr polievkam, ktoré majú krémovú konzistenciu, tak rozhodne nesmiete vynechať tento recept.

Čo budeme potrebovať

  1. Lyžica olivového oleja
  2. 2 cibuľa
  3. Lyžica tymiánu
  4. 1,5 l kuracieho vývaru
  5. 2 mrkvy
  6. 300 g pečeného kurčaťa (zvyšky od obeda)
  7. 200 g hrášku
  8. Strúčik cesnaku
  9. Lyžica citrónovej šťavy

Postup

  1. Vo veľkom hrnci si na stredenie teplotu zahrejeme olej
  2. Pridáme na kocky nakrájanú cibuľu, mrkvu a lyžicu tymiánu
  3. Smažíme približne 15 minút, kým cibuľa nezosklovatí
  4. Do hrnca vlejeme kurací vývar a privedieme ho do varu
  5. Hrniec prikryjeme pokrievkou a polievku varíme asi 10 mínu
  6. Pridáme zvyšky pečeného kurčaťa a 5 minút varíme
  7. Potom odoberieme 2 hrnčeky polievky a tie rozmixujeme tyčovým mixérom na kašu
  8. Rozmixovanú kuraciu zmes vrátime do hrnca
  9. Pridáme hrášok a zvyšné korenie
  10. Premiešame a varíme ďalšie 5-10 minút, kým sa polievka neprehreje
  11. Vo vedľajšej miske si zmiešame grécky jogurt, cesnak a citrónovú šťavu
  12. Polievku nalejeme do hlbokých tanierov, vmiešame jogurtový dip a podávame
Krémová polievka s kuracím mäsom a zeleninou v hlbokej miske.
Zdroj: beyondthechickencoop.com

Čínska pikantná kuracia polievka

Tento ázijský kurací vývar s rezancami je jemný a pritom krásne pikantný. Odporúčame urobiť si dvojitú dávku, pretože si ju zamilujeme na prvú lyžičku.

Čo budeme potrebovať

  1. 4 kuracie prsia
  2. 60 ml saké (alebo vodky)
  3. 5 cm zázvoru (nakrájaný na tyčinky)
  4. 3 jarné cibuľky (nadrobno nakrájané)
  5. 150 ml sójovej omáčky
  6. 4 lyžičky sezamového oleja
  7. 600 g hrubých rezancov (udón)
  8. 2 veľké chilli papričky
  9. Vajcia
  10. 2 lyžice pažených sezamových semienok

Postup

  1. Kuracie prsia očistíme a pokrájame na plátky
  2. Kurča vložíme do sakej a chvíľu ho v ňom marinujeme
  3. Zázvor zmiešame s bielou časťou nakrájanej jarnej cibuľky, sójovou omáčkou, olejom a cesnakom
  4. Do veľkého hrnca nalejeme 2 listre vody a privedieme ju do varu
  5. Do vody vlejeme zázvorovú zmes a znížime teplotu na nízky stupeň
  6. Takto zmes varíme asi 50 minút
  7. Do vývaru postupne pridávame kura spoločne so saké, rezance a chilli
  8. Vývar znovu privedieme do varu
  9. Akonáhle sa polievka začne variť, teplo vypneme
  10. Vajcia si rozšľaháme a za neustáleho miešania ho pomaly vlievame do horúcej polievky
  11. Pridáme zvyšnú zelenú časť jarnej cibuľky a zamiešame
  12. Polievku necháme 2 minúty odpočívať
  13. Keď polievku podávame, posypeme ju opraženými sezamovými semienkami
Pálivá polievka podľa čínskej receptúry s grilovaným mäsom.
Zdroj: recipetineats.com

Brokolicová polievka s kuracím mäsom

Moja osobne najobľúbenejšia polievka zo všetkých. Preto v tomto zozname receptov na kuracie polievky nesmela chýbať. Milujem krémové polievky, milujem švajčiarske výrazné syry a milujem kuracie mäso… táto polievka má jednoducho všetko na čo si môžem, spomenú a čo mi chutí.

Čo budeme potrebovať

  1. 50 g masla
  2. 250 g hladkej múky
  3. 1,5 l vody
  4. 3 kocky kuracieho bujónu
  5. 1 kg kuracích pŕs (nakrájané na kocky)
  6. 2 brokolica (nalámaná na ružičky)
  7. 100 ml smotany
  8. 300 g čedaru (nastrúhaný)

Postup

  1. Vo veľkom hrnci si rozpustíme maslo
  2. Za stáleho miešania pridáme múku
  3. Miešame, kým nevznikne hustá kaša
  4. Vzniknutú zápražku vyberieme z hrnca a dáme ju bokom
  5. V rovnakom hrnci zmiešame vodu, bujón, kuracie mäso, brokolicu a soľ s korením
  6. Vývar privedieme do varu
  7. Potom znížime teplotu a polievku varíme ďalších 45 minút
  8. Postupne po troškách vmiešavame zápražku, kým polievka nezhustne
  9. Varíme 5 minút
  10. Pridáme smotanu a 100 g čedaru
  11. Miešame, kým sa syr nerozpustí a potom postupne pridávame aj zvyšný čedar
  12. Hotovú polievku s kuraťom podávame posypanú nastrúhaným čedarom spoločne s obľúbeným pečivom
krémová polievka s kuracím mäsom, zeleninou a rozpusteným syrom.
Zdroj: simply-delicious-food.com

Zeleninový vývar s kuracími guličkami

Táto domáca kuracia polievka je recept na zdravú večeru, ktorý ste práve dnes hľadali. Lahodná a jednoduchá na prípravu a samozrejme zdravšia ako by ste čakali. Zahreje ako v žalúdku, tak na duši.

Čo budeme potrebovať

Na guličky

  1. 2 lyžice olivového oleja
  2. 1 kg kuracích stehien (mletá)
  3. 50 g cibule
  4. Štipka korenia
  5. Lyžička soli

Na polievku

  1. 4 lyžice olivového oleja
  2. 100 g cibule
  3. 3 menšie mrkvy
  4. 2 repíkaté zelery
  5. 800 ml kuracieho vývaru
  6. 400 ml vody
  7. 500 g zemiakov
  8. 75 g ryže (alebo cestovín)
  9. Soľ
  10. Korenie
  11. Petržlen

Postup

  1. V panvici si na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu
  2. Akonáhle cibuľa zozlatne, tak pridáme soľ a korenie
  3. Panvicu stiahneme z platne mletá kuracie stehná
  4. Miešame, aby sa mäso s cibuľou premiešalo
  5. Potom z mäsa začneme tvarovať guličky a odložíme ich bokom
  6. V hrnci si na strednú teplotu rozohrejeme olej a orestujeme nakrájanú cibuľu s nakrájanou mrkvou a zelerom
  7. Pridáme vývar a vodu
  8. Vývar privedieme do varu
  9. Do hrnca potom pridáme olúpané a nakrájané zemiaky
  10. Vývar sa nám stále musí variť
  11. Potom do hrnca pridáme ryžu
  12. Akonáhle je ryža trochu uvarená, začneme vkladať mäsové guličky
  13. Tie varíme na strednú teplotu asi 15 minút, kým nie sú úplne prepečené
  14. Pridáme, petržlen, soľ a korenie
  15. Kuraciu polievku ihneď servírujeme
Silná kuracie vývar s kuracími mäsovými guľami a zeleninou.
Zdroj: damndelicious.net

Slepačia polievka z papiniaku

Lahodná domáca polievka so slepačím mäsom ako od babičky. Jej chuť je dokreslená domácimi krutónmi, ktoré sa na vývar dokonale hodia.

Čo budeme potrebovať

Na pečivo

  1. 3 lyžice masla (rozpusteného)
  2. Lyžička cesnakového prášku
  3. Lyžička korenia
  4. 300 g francúzskej bagety (nakrájané na kocky)

Na polievku

  1. Cibuľa (nakrájaná na kocky)
  2. Zeler (nakrájaný nadrobno)
  3. 3 strúčiky cesnaku (prelisovaný)
  4. Lyžička soli
  5. Lyžička korenia
  6. 600 ml kuracieho vývaru
  7. 75 g hladkej múky
  8. 75 ml vody
  9. 30 ml bieleho vína
  10. 200 g čedaru (nastrúhaného)
  11. 100 g bieleho švajčiarskeho syra (nastrúhaného)
  12. 500 g pečeného kurčaťa
  13. 500 g mäkkej kuracej salámy

Postup

  1. Rúru si predhreje man 180 stupňov
  2. Vo veľkej mise si zmiešame rozpustené maslo, cesnak a korenie
  3. Vhodíme na kocky nakrájanú bagetu a premiešame
  4. Kocky rozložíme na plech a vložíme ich do rúry
  5. Krutóny pečieme po dobu 15-20 minút, kým nie sú zlatisté
  6. Do papiňáka vložíme prvých 5 prísad do polievky
  7. Tie zalejeme vývarom a na nízku teplotu ich varíme 2 hodiny, kým zelenina nezmäkne
  8. Zvýšime teplotu v papiniaku
  9. Zmiešame si vodu s múkou, aby vznikla hladká zmes
  10. Múku potom zamiešame do vývaru a varíme do zhustnutia 30-40 minút
  11. Pridáme víno
  12. Pridáme syry a miešame, kým sa syry nerozpustia
  13. Potom pridáme kura a šunku
  14. Polievku necháme prehriať a servírujeme
  15. Polievku zdobíme a podávame upečenými krutónmi
Polievka so slepačím mäsom, zeleninou a rezancami.
Zdroj: plainchicken.com

Kuracie vývar s bielymi fazuľami a chilli

Zdravý, rýchly jednoduchý… čo viac o tomto recepte na polievku so slepačím mäsom dodať. Vyskúšajte ju a uvidíte sami, že neodoláte a behom pár minút bude hrniec od polievky prázdny.

Čo budeme potrebovať

  1. 750 g kuracích pŕs (nekrájaný na kocky)
  2. Štipka soli
  3. Štipka korenia
  4. 2 lyžice olivového oleja
  5. Cibuľa (nakrájaná na kocky)
  6. Paprička jalapeno
  7. 4 strúčiky cesnaku (nasekaný)
  8. 2 lyžičky oregana
  9. Lyžička mletej rasce
  10. 2 plechovky bielych fazule (odkvapkaných)
  11. 500 ml kuracieho vývaru
  12. 200 g čedaru (strúhaného)

Postup

  1. Kurča osolíme a okoreníme
  2. Vo veľkom hrnci si na strednú teplotu rozohrejeme 1 lyžicu oleja
  3. Pridáme kura a začneme ho restovať, kým nie je zlatisté a dáme ho bokom
  4. V rovnakom hrnci potom zahrejeme zvyšný olej a do mäkka restujeme cibuľu
  5. Pridáme nakrájanú jalapeno, cesnak, oregano a rascu
  6. Všetko varíme a miešame ďalšie 2 minúty, potom zložíme z tepla
  7. Pridáme 250 ml vývaru a 1 plechovku celých fazule
  8. Vedľa v miske si rozmixujeme 1 plechovku fazule s 250 ml vývaru
  9. Fazuľovú zmes vmiešame do fazuľovej polievky na platni
  10. Polievku varíme na nízku teplotu asi 40 minút
  11. Nakoniec prisypeme syr a miešame, kým sa nerozpustí
Tradičný kurací vývar so zeleninou a bielymi fazuľami.
Zdroj: feastingathome.com

Šošovicová polievka s pečeným slepačím mäsom

Je až neskutočné, že z niekoľkých málo ingrediencií je možné pripraviť takto lahodnú polievku. S prísadou ako je grilované kura urobíte v tomto recepte na kuraciu polievku veľkú parádu. Toto je presne ten recept, ktorý potrebujete, keď neviete čo uvariť na večeru v priebehu vyťaženého pracovného týždňa.

Čo budeme potrebovať

  1. 5 veľkých mrkví (nakrájaných na plátky)
  2. 300 g sušenej šošovky
  3. Šalotka (nakrájaná nadrobno)
  4. 2 lyžičky provensálskeho korenia
  5. 600 ml kuracieho vývaru
  6. 250 g pečeného kurčaťa
  7. 35 ml smotany na šľahanie

Postup

  1. Do pomalého kuchynského hrnca pridáme všetky prísady, okrem kurčaťa a smotany, ktoré sú v recepte uvedené
  2. Hrniec zapneme a polievku varíme 6-8 hodín na nízku teplotu, kým šošovka nezmäkne
  3. Keď je polievka uvarená vmiešame kura so smotanou a hrniec prikryjeme
  4. Pokračujeme vo varení ďalších približne 15 minút, kým sa polievka nezahreje
Polievka plná šošovky so slepačím mäsom a zeleninou.
Zdroj: karenskitchenstories.com

Thajská kuracia polievka

Jednoduchý recept, ktorý si môžete v pokoji a pohodlí pripraviť aj deň vopred. Polievka sa v pomalom hrnci uvarí aj cez noc, takže ráno môžete vstávať s tým, že už máte pripravený jeden chod na nedeľný obed.

Čo budeme potrebovať

Na polievku

  1. Veľká cibuľa
  2. Veľký kus čerstvého zázvoru
  3. Lyžica oleja
  4. Celé grilované kura
  5. Celá škorica
  6. 5 celých klinčekov
  7. 3 celé badiány
  8. Lyžička semienok koriandra
  9. 3 l kuracieho vývaru
  10. 2 lyžice hnedého cukru
  11. 2 lyžice rybej omáčky
  12. Lyžica citrónovej šťavy
  13. 250 g ryžových rezancov

Na ozdobu

  1. Fazuľové klíčky
  2. Lístky čerstvej bazalky
  3. Lístky čerstvého koriandra
  4. Zelená cibuľa
  5. Chilli cesnaková omáčka
  6. Rybia omáčka
  7. Plátky limetky

Postup

  1. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov
  2. Cibuľu, zázvor nakrájame na väčšie kusy
  3. Pokladáme ich na plech a pokvapkáme olivovým olejom
  4. Vložíme do rúry a grilujeme, kým cibuľa nezmäkne
  5. Medzitým si vykostíme kura a mäso natrháme na drobné kúsky
  6. Do pomalého hrnca nalejeme vývar, pridáme ugrilovaný zázvor s cibuľou a korenie
  7. Hrniec zapneme a na nízku teplotu všetko varíme 6-8 hodín
  8. Medzitým si uvaríme rezance podľa obalu
  9. Tie potom scedíme a dáme bokom
  10. Z polievky vyhodíme zeleninu aj korenie a pridáme cukor, rybiu omáčku a citrónovú šťavu
  11. Premiešame a necháme polievku prehriať
  12. Do pripravených misiek pridáme kuracie mäso a rezance
  13. Vlejeme vývar a pridáme ingrediencie na dochutenie podľa nášho výberu
Polievka na thajský spôsob s rezancami a grilovaným kuracím mäsom.
Zdroj: damndelicious.net

Polievky všeobecne môžeme radiť do kategórie teplých predjedál. Preto je jasné, že ako jediné jedlo sobotného alebo slávnostného nedeľného obeda, stačiť nebude!

Preto sa musíte nechať inšpirovať ďalšími našimi receptami, ktorým bude kuracia polievka predchádzať.

Všetkým mäsožravcom odporúčame tieto recepty na holandské rezne z mletého mäsa . Nielen, že zasýtia ale všetci sa budú olizovať až za ušami!

Pokiaľ túžite po trochu diétnejšom obede, tak vám odporúčame výber akejkoľvek morskej ryby napríklad pangase, ten sa vám priamo rozplynie v ústach a vy sa po obede budete cítiť ľahko a plní energie. Skúste si pangase pripraviť v rúre alebo so zeleninou .

Že nemáte chuť na mäso? Nevadí aj pre vás máme na výber! Surovina, ktorú neurazíte, ale nadchnete malých i veľkých stravníkov je obaľovaný a vyprážaný syr . Ten miluje jednoducho každý.

Rovnako ako tieto recepty na šaláty s hermelínom . Výborne chutia, skvele zasýtia a dodajú vám množstvo energie. A to len vďaka tomu, že tieto recepty sú skvele vyvážené v zdrojoch bielkovín, tukov aj sacharidov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.