7 skvelých predjedál v podobe polievky

Polievka je jedlo chudobných. Tak tomu v dávnejších dobách skutočne bolo. Dnes už to nie je tak úplne pravda.

Je to hodnotný pokrm , ktorý má svoje čestné miesto na každej slávnostnej tabuli a na každom menu reštaurácie.

V polievke je veľa zeleniny, mäsa a ďalších prísad, ktoré prinášajú telo blahodárne vitamíny a živiny . Taký silný vývar porazil už nejednu začínajúcich nádchu či virózu. A hustá zeleninová polievka zachránila nejednu hostitelku pred nečakanou návštevou.

V tomto článku vám predstavíme našich 7 obľúbených polievok. Veríme, že vám budú chutiť.

Gulášová polievka

Gulášová polievka je veľmi obľúbenou polievkou. Základom je mäsový vývar alebo vývar z bujónu, veľmi dobrá je z vývaru z údeného mäsa alebo kostí.

Pretože sa jedná o polievku značne variabilný, tak ju pre sýtosť môžeme doplniť opečenou údeninou alebo sekanými varenými vajcami.

ingrediencie:

  • 200 g mäsa (najlepšie hovädzieho)
  • 1 cibuľa
  • soľ
  • korenie
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • 1 l vývaru
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 2 zemiaky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • rasca, majoránky a chilli (kto má rád ostré)

postup:

  1. Speňte cibuľu na troche tuku alebo oleja. Pridajte mäso nakrájané na kocky a osmažte zo všetkých strán. Zaberie to pár minút. Poprášte sladkou paprikou, zamiešajte a potom zalejte polovicou vývaru, aby paprika nezhorkla.
  2. Osoľte, okoreňte podľa chuti. pridajte tiež rascu, čili a duste pod pokrievkou tak dlho, kým mäso nezmäkne a nezkřehne.
  3. Pripravte si zápražku. Na tuku opražte múku, musíte stále miešať. Zalejte zvyškom vývaru a metličkou rozšľahajte dohladka. Pridajte to k základu polievky.
  4. Nakoniec vmiešajte na kocky nakrájané zemiaky, rozotrený cesnak a majoránku. Tú premasírujte v prstoch, aby ste uvoľnili čo najviac chuti a vône. Varte 15 minút.
  5. Polievku podávajte s pečivom a na kolieska nakrájanou cibuľou.

polievka z hovädzieho mäsa známa ako gulášová

držková polievka

Táto polievka nie je moc obľúbená medzi ženami. Avšak kto neskúsil, nemôže súdiť. Držky sú lahôdka. Veľa šéfkuchárov je vyhľadáva a ponúka na svojich menu ako delikatesu.

ingrediencie:

  • 2 kg hovädzích držiek
  • 2 cibule
  • 100 g tuku
  • drvenú rascu
  • 1 lyžica mletej papriky
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 100 g hladkej múky
  • korenie
  • soľ
  • 1/2 lyžičky majoránky
  • 3 strúčiky cesnaku

postup:

  1. Držky umyte a vložte do hrnca. Povarte 30 minút. Vodu zlejte a dvakrát postup zopakujte. Pri treťom varení však varte 1 hodinu a vodu ponechajte ako vývar z polievky.
  2. Držky nakrájajte na tenké rezance. V hrnci si na tuku usmažte cibuľu. Pridajte papriku, pretlak a štipku rasce. Premiešajte a zasypte múkou. Zápražku zalejte cca 2 litre vývaru. Rozmiešame zápražku a varte ďalších 20 minút.
  3. Ochuťte soľou, korením, majoránom a cesnakom a pridajte držky.
  4. Podávajte s pečivom.

Polievka z držiek

Rybacia polievka

Tradičný vianočný pokrm. U nás však hojne nahradzovaný Hrachovka, ale to je veľká chyba. Veď urobiť rybiu polievku nie je žiadna veda. Náš recept bude chutiť aj odporcom rýb.

ingrediencie:

  • 1 rybie hlava, chvostovú plutvu a odrezky mäsa
  • ikry alebo mliečie
  • 3 mrkvy
  • petržlen
  • 1/2 zeleru
  • 1 cibuľa
  • kúsok póru
  • soľ
  • korenie

postup:

  1. Zbavte rybie hlavu očí a odstráňte žiabre. Umyte pod tečúcou vodou a hlavu, chvost a odrezky vložte do hrnca a zalejte vodou.
  2. Nakrájajte zeleninu na drobné kúsky (mrkvy, petržlen, zeler a pór) a pridajte k rybe. Prihoďte cibuľu aj so šupkou, dodá farbu, osoľte, okoreňte a varte 30 minút, kým ryby a zelenina nebude mäkká.
  3. Potom polievku preceďte. Zeleninu vráťte do hrnca. Mäso oberte z kostí, natrhajte na menšie kúsky a pridajte ho späť k zelenine do rybieho vývaru.
  4. Podávajte s pečivom, ozdobené čerstvými bylinkami.

Polievka z rybej hlavy

zemiaková polievka

Pravá česká zemiaková je zmesou zemiakov a zeleniny. Používa sa predovšetkým koreňová zelenina, cibuľa, karfiol, kel, ružičkový kel, pór a ďalšie momentálne dostupné druhy. Ak máme čerstvé alebo v prípade zemiakových placiek ešte lepšie sušené huby, potom to bude tá pravá chuť.

ingrediencie:

  • 10 dkg masla
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 l vývaru
  • 4 zemiaky
  • 200 g zeleniny do polievky podľa chuti
  • soľ
  • bobkový list
  • cesnak
  • huby

postup:

  1. Do menšieho kastróliku nasypeme huby a zalejeme vodou. Krátko povaríme a zlejeme.
  2. V hrnci rozpustíme lyžicu tuku a pridáme na kocky pokrájanú cibuľu. Varíme kým nezozlátne. Potom pridáme na kocky nakrájanú všetku zeleninu vrátane zemiakov. Chvíľu podusíme a potom zalejeme vývarom.
  3. V druhom hrnci si pripravíme zápražku. Na rozohriaty tuk nasypte múku a miešajte až do vytvorenia svetlej hmoty. Tú pridajte k základu zeleniny. Povarte a nakoniec pridajte aj nachystané huby. Vmiešajte soľ, cesnak a bobkový list. Nechajte prejsť varom cca 5 minút.
  4. Polievku podávajte s nadrobno nasekanou petržlenovou vňaťou.

Polievka s zemiakov

kôprová polievka

Klasická polievka podávaná v školských kuchyniach. Je veľmi jednoduchá na prípravu. Ako mnoho iných aj ona sa radí medzi tie recepty, ktorá má svojich priaznivcov aj odporcov. Skúste tú našu a vyberte si svoju stranu. Kôpor je navyše výborným liekom pri žalúdočných ťažkostiach či sa užíva proti nespavosti. Ďalší dôvod navyše si ho zamilovať.

ingrediencie:

  • 1/2 hrnčeka kôpru
  • 2 lyžice masla
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 4 zemiaky
  • 4 guľôčky nového korenia a čierneho korenia
  • bobkový list
  • smotana na varenie
  • 1 l vývaru
  • 4 vajcia

postup:

  1. Na masle necháme zosklovatieť nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme múku, zalejeme smotanou a vývarom. Poriadne rozmiešame.
  2. Pridajte korenie, na kocky nakrájané zemiaky. Varte pol hodiny.
  3. V malom hrnci uvarte vajcia natvrdo a pokrájajte na malé kocky. Polovicu vhoďte priamo do polievky, druhou polovicou ozdobte priamo na tanieri. Posypte nasekaným kôprom.
Polievka s kôprom
bohynekuchyne.cz

Hubová polievka

Táto polievka sa dá variť tak z čerstvých tak sušených húb. Huby sú plné vitamínov a minerálov, využívajú sa v potravinárskom i farmaceutickom priemysle.

ingrediencie:

  • 30 g masla
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 300 g húb
  • voda
  • 1 smotana
  • rasca
  • soľ
  • korenie

postup:

  1. Cibuľu si pripravte nakrájaním na malé kúsky a osmažte na masle. Pridajte plátky húb (sušené vopred namočte), osmažte, okmínujte, zasypte múkou.
  2. Chvíľu poduste a zalejte vodou. Dochuťte soľou a korením a varte dvadsať minút. Na koniec vmiešajte smotanu na zjemnenie chuti.
  3. Podávajte s pečivom.

Polievka z húb

šošovicová polievka

Na záver nesmie chýbať polievka z nejakej strukoviny. My siahli po tej najtradičnejšie. Šošovicová vláknina udržuje naše črevá v chode, a tak napomáha pri redukcii váhy.

ingrediencie:

  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 200 g šošovice, min. 3 hodiny namočené vo vode
  • 10 dkg slaniny
  • 1,5 l vody
  • majoránka
  • cesnak
  • soľ
  • korenie
  • olej

postup:

  1. Cibuľu nakrájajte na kocky, rovnako tak slaninu, mrkvu a petržlen hrubo nastrúhajte.
  2. Cibuľu osmažte spolu so slaninou na troche oleja. Potom pridajte zeleninu a trochu vody a duste 5 minút. Zlejte šošovku a pridajte k zelenine. Zalejte ďalším litrom vody. Varíme do zmäknutia.
  3. Nakoniec primiešajte rozotrený cesnak, soľ a majoránku.
  4. Podávajte horúce ozdobené čerstvou bylinkou.

Polievka z šošovky

Takáto polievka v tuhej zime dokonale prehreje celé telo. V lete v horúčave zasa naopak zasýti a stáva sa tak celým obedom alebo večerou. Polievka je na výrobu jednoduchá a rýchla.

V našich receptoch je veľa ingrediencií. Ak by vám ostali huby Skúste taktiež naše vybrané recepty na zapečené huby.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.