7 rýchlych receptov na vianočné cukrovinky zo žĺtkov, ktoré si zamilujete

Ak vám zostal nejaký ten žĺtok z vajíčka, nevyhadzujte ho a urobte si žĺtkovej vianočné pečivo.

Vedeli ste, že zo žĺtkov pripravíte rezy, polevu, ale napríklad aj lahodný puding ?

Upečte si linecké kolieska podľa tohto receptu, a potom ich naplňte žĺtkovým krémom.

Pripravili sme pre vás výborné recepty na vianočné pečivo žĺtkovej, ktoré vám nezaberú ani príliš veľa času.

Žĺtkovej vianočné pečivo v podobe sušienok

Pečiete si niektoré cukrovinky treba už druhý adventný víkend? Potom na zoznam zaraďte tiež žĺtkovej sušienky, ktoré si môžete ozdobiť niektorú z týchto lahodných poliev.

Príprava sušienok vám nezaberie viac ako desať minút a samotným pečením strávite približne štvrť hodiny.

INGREDIENCIE

  • 3 lyžice nesoleného masla izbovej teploty
  • 1/3 hrnčeka kryštálového cukru
  • 1 veľký žĺtok
  • 4 lyžice smotany na šľahanie
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • štipka morskej soli

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 180 ° C a vyložte si plech papierom na pečenie.
  2. V miske utrite maslo na jemný krém.
  3. Do masla pridajte cukor a ešte ho mixujte, kým nevznikne nadýchaný krém.
  4. Pridajte žĺtok, smotanu na šľahanie a vanilkový extrakt. Všetky ingrediencie miešajte tak, kým sa nespoja.
  5. Postupne do cesta vmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ. Vytvorte cesto, z ktorého sa ľahko tvarujú sušienky.
  6. Vytvorte si guličku, dajte ju na plech a jemne rozmáčkněte vidličkou, aby vznikla sušienka.
  7. Vianočné cukrovinky zo žĺtkov pečte približne 15 minút.
TIP : Velice dobře chutnají tyto sušenky s vanilkovou polevou. Smíchejte 5 lžic nesoleného másla pokojové teploty, 3/4 hrnku práškového cukru, 1/2 lžičky vanilkového extraktu a 1/2 lžičky smetany. Všechny uvedené ingredience smíchejte za pomoci elektrického mixéru, dokud vám nevznikne lehký a nadýchaný krém. Zdobte krémem třeba až jeden den před Štědrým dnem.
sušienka zo žĺtkov s jemným krémom
Zdroj: dessertfortwo.com

Slané vianočné cukrovinky žĺtkovej

Počas vianočného obdobia sa to sladkým sladkosťami len tak hemží.

Ak dostanete chuť na slané, majte pripravenú aj slanou variantu vianočného pečiva z varených žĺtkov.

Zhruba 50 malých slaných sušienok pripravíte nasledovne.

INGREDIENCIE

  • 2 solená varené žĺtky
  • 60 gramov masla
  • 70 gramov hladkej múky
  • 30 gramov sušeného mlieka
  • 30 gramov zemiakového škrobu
  • 30 gramov práškového cukru
  • 1 žĺtok na potretie
  • 2 lyžice sezamových semienok na zdobenie

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 165 ° C a vyložte si plech papierom na pečenie.
  2. Utrite maslo s práškovým cukrom a konzervovanými vaječnými žĺtky, kým nevznikne nadýchaný krém.
  3. Preosejte všetky sypké ingrediencie, teda sušené mlieko, zemiakový škrob a hladkú múku.
  4. Ingrediencie zmiešajte a vytvorte cesto.
  5. Z cesta si vyvaľkajte plát tučný zhruba 1 centimeter.
  6. Vykrajovačom vytvorte z cesta sušienky, napríklad kolieska, kytičky a podobne. Záleží na tom, akú máte práve formu.
  7. Sušienky dajte na plech vyložený papierom, potrite ich rozklechtaným žĺtkom a posypte sezamovými semienkami.
  8. V rúre pečte sušienky zhruba 12 až 15 minút.
cukroví zo žĺtkov na slaný spôsob
Zdroj: yummly.com

Sušienky z varených žĺtkov

Určite to poznáte. Uvaríte deťom vajcia na tvrdo, avšak skonzumujú iba bielok a žĺtok nechajú na tanieri. Čo s takými žĺtky?

Pripravte si sladké vianočné pečivo z varených žĺtkov a nemusíte ich tak vyhadzovať. Ako na to?

INGREDIENCIE

  • 4 žĺtky z varených vajec
  • 1/2 hrnčeka nesoleného masla
  • 1/2 hrnčeka rastlinného tuku
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 lyžička citrónového extraktu
  • 1/2 lyžičky citrónovej kôry
  • 1 vaječný bielok zmiešaný s cukrom na polevu

POSTUP

  1. Uvarte si vajcia natvrdo (pozri nižšie návod, ako správne uvariť vajcia natvrdo).
  2. Utrite maslo, rastlinný tuk a cukor, kým nevznikne hladký krém.
  3. Pridajte žĺtky a citrónový extrakt. Zmes mixujte, kým nevznikne cesto.
  4. Pridajte hladkú múku a miešajte cesto tak dlho, kým sa jednotlivé suroviny nespoja.
  5. Položte si cesto na pomúčenú povrch, vyvaľkajte ho valčekom na plát hrubý asi 6 až 7 milimetrov.
  6. Vyrežte z cesta rôzne sušienky, treba kvetinky, kolieska a podobne.
  7. Umiestnite sušienky na plech vyložený papierom na pečenie.
  8. Predhrejte si rúru na 200 ° C a pečte v nej sušienky po dobu 8 až 10 minút.
  9. Sušienky nechajte vychladnúť a ozdobte ich polevou vytvorenou z jedného bielka a cukru.
aj z varených žĺtkov sú skvelé a chutné sušienky
Zdroj: yummly.com

Žĺtkovej-maslovej vianočné cukrovinky

Zo žĺtkov sa dajú sušienky pripraviť na rôzne spôsoby. Kým niektoré sú len zo štyroch ingrediencií, iného aj z desiatich.

Ak preferujete žĺtkovej vianočné pečivo z čo najmenej surovín, tieto maslové sušienky sú pre vás ako stvorené.

INGREDIENCIE

  • 180 g hladkej múky
  • 80 g cukru
  • 60 g masla
  • 4 ušľahanej žĺtky

POSTUP

  1. Utrite cukor s maslom a zmes roztavte v mikrovlnnej rúre, prípadne na sporáku.
  2. Zmiešajte múku, maslovú zmes a žĺtky.
  3. Za pomoci lyžičky vytvorte sušienky a dajte ich na plech vyložený papierom.
  4. Sušienky pečieme zhruba 10 minút na 160 ° C v predhriatej rúre.

NÁŠ TIP: Urobte si na toto cukroví čokoládovú polevu. Bude chutiť neskutočne. Čokoládovú polevu pripravte podľa našich tipov v tomto článku .

cukrovinky zo žĺtkov a masla sú jednoducho výborné
Zdroj: pinterest.com

Citrónovo-žĺtkovej cukroví

Citrón dodáva cukroví ojedinelý nádych. Sušienky sú potom svieže.

Ak patríte medzi milovníkov citrónového vianočného pečiva , pridajte citrónovú kôru trebárs aj do sušienok zo žĺtkov.

INGREDIENCIE

  • 1 a 1/2 hrnčeka cukru
  • 1 hrnček masla izbovej teploty
  • 6 žĺtkov
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 1/2 lyžičky citrónového extraktu
  • 1/2 lyžičky pomarančového extraktu
  • 2 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 1 lyžička tatárskej omáčky

POSTUP

  1. Predhrejte si rúru na 175 ° C. Vyložte si plech papierom na pečenie, prípadne použite silikónovú formu na pečenie.
  2. Utrite cukor s maslom za pomoci elektrického mixéra, kým nevznikne nadýchaný krém.
  3. V ďalšej miske rozmixujte žĺtky, vanilkový extrakt, citrónový extrakt a pomarančový extrakt. Pridajte zmes vaječných žĺtkov s extraktmi do masla. Všetko dokonale zmiešajte.
  4. Preosejte múku, sódu bikarbónu a krém z tatárskej omáčky.
  5. Zmiešajte múku s maslovou zmesou, kým sa cesto dokonale nespoja.
  6. Vytvorte z cesta guličky veľké ako vlašský orech a položte ich na papier na pečenie. Guličky jemne rozmáčkněte vidličkou, aby vznikli sušienky.
  7. Sušienky pečte v rúre približne 8 až 10 minút.
krehké sušienky zo žĺtkov a citróna
Zdroj: allrecipes.com

Citrónová kaša z vaječných žĺtkov

Bohužiaľ, medzi jednoduché recepty nepatrí žĺtkovej rezy. Vianočné pečivo, ktoré chcete mať pripravené rýchlo, je najobľúbenejší. Preto namiesto rezov si pripravte citrónovou kašu z vaječných žĺtkov .

Že neviete, ako takéto cukroví môže chutiť? Raz vyskúšate a už nebudete chcieť iné vianočné cukrový. Žĺtkový rez potom upadne do zabudnutia.

Pozor, príprava tohto pokrmu začína už dva týždne pred Vianocami.

INGREDIENCIE

  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 2/3 hrnčeka citrónovej šťavy
  • 1/2 lyžičky citrónovej kôry
  • 4 žĺtky
  • 5 lyžíc masla nakrájaného na kocky

POSTUP

  1. V menšom hrnci zmiešajte žĺtky s cukrom a dajte zmes na mierny oheň.
  2. Pridajte do hrnca citrónovú šťavu, citrónovú kôru a tiež maslo.
  3. Zmes miešajte, kým nezhustne.
  4. Dávajte si pozor, aby ste ju nevarili na príliš silnom ohni, pretože by sa vám mohla pripáliť.
  5. Akonáhle bude zmes hustá, dajte ju do vzduchotesnej sterilizované nádoby a ponechajte v chladničke aspoň dva týždne.
  6. Zmes potom vytiahnite, urobte z nej podklad a ozdobte ju podľa svojej fantázie (viď obrázok nižšie).
TIP : Sterilizujte nádobu v mikrovlnné troubě. Je to jednoduché a rychlé.
z vaječných žĺtkov a citrónu si urobíte výbornú kašu
Zdroj: yummly.com

Domáce vanilkový puding zo žĺtkov

Premýšľate, čo si dať na Štedrý deň na raňajky? Pripraviť si môžete napríklad vianočku podľa týchto receptov.

Ak sa chcete tento rok oprostiť od tradícií, zabudnite na vianočku a naservírujte ráno na Štedrý deň všetkým členom rodiny domáci puding.

Samozrejme je jednoduché vytvoriť puding tak, že ho kúpite v obchode a uvaríte ho v mlieku. Aj tak je stále cítiť, že sa jedná o kupovanú variantu.

Čo takto si pripraviť vlastné puding zo žĺtkov?

INGREDIENCIE

  • 2/3 hrnčeka cukru
  • 1/4 hrnčeka kukuričného škrobu
  • 1/4 lyžičky soli
  • 2 a 2/3 hrnčeka mlieka
  • 4 žĺtky
  • 4 lyžičky vanilky

POSTUP

  1. V hrnci zmiešajte cukor, kukuričný škrob a soľ.
  2. V miske rozšľahajte žĺtky do hladka a pridajte do nich mlieko.
  3. Postupne vmiešavajte mlieko so žĺtkami do hrnca s cukrom, škrobom a soľou. Miešajte ingrediencie tak, aby sa dokonale spojili.
  4. Prestaňte chvíľu zmes miešať a počkajte, než sa hore nedostanú zvyšné kúsky vaječného žĺtka. Zozbierajte je drôteným sitkom.
  5. Puding varte na miernom ohni, neustále miešajte, kým nezhustne.
  6. Akonáhle bude puding hustý, ešte ho za stáleho miešania minútu povarte.
  7. Hrniec odstavte a dajte puding do pripravených šálok, a potom hore na puding položte plastové viečko, aby sa nevytvoril škrupina.
  8. Puding nechajte vychladnúť aspoň 4 hodiny v chladničke, ideálne však cez noc.
výborný je aj sladký žĺtkový puding
Zdroj: reformationacres.com

Ako pripraviť ten najlepší žĺtkový krém do vianočného pečiva?

Žĺtky sa dajú spotrebovať rôznymi spôsobmi. Ak nechcete piecť priamo žĺtkovej vianočné cukrovinky, stačí pripraviť vianočné cukrovinky sa žĺtkovou polevou. Upečiete si napríklad linecké kolieska a naplníte je žĺtkovým krémom.

Pripraviť však žĺtkový krém je naozajstný kumšt. Dôležité je, aby bol jemný, zamatový a hlavne mal žltú farbu.

Hustotu krému môžete regulovať škrobom, prípadne múkou.

INGREDIENCIE

  • 0,5 l mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 110 g kryštálového cukru
  • 60 g hladkej múky (v prípade potreby pridajte viac)
  • 1 lyžička vanilkového extraktu

POSTUP

  1. Vlejte mlieko do hrnca, pridajte vanilkový extrakt, a potom priveďte mlieko do varu.
  2. Hrniec odstavte.
  3. V miske si zatiaľ vyšľahajte žĺtky s cukrom, kým nevznikne svetlý krém. Pridajte múku a škrob, a potom krém miešajte, kým sa jednotlivé ingrediencie nespoja.
  4. Pri stálom miešaní pomaly vlívejte horúce mlieko.
  5. Sceďte cez jemné sito do hrnca, a potom krém priveďte opäť k varu. Neustále ho miešajte, aby sa vám nepripálil.
  6. Akonáhle začne zmes prebublávať, nechajte ju ešte minútu povariť, a potom ju odstavte.
  7. A máte žĺtkový krém do vianočného pečiva.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.