Ovsené vločky sa chváli dobrými nutričnými hodnotami.
Pripraviť sa dajú na rôzne spôsoby. Skúšali ste už vianočné pečivo z ovsených vločiek?
Ak si dáte ovsené vločky na raňajky, dodáte telu energiu na celý deň.
Vedeli ste, že ovsené vločky sú celozrnná potravina s vysokým obsahom vitamínov a minerálov?
Ovsené vločky sú nemleté a mleté, mleté môžu byť nahrubo i najemno.
Upečte si podľa našich receptov zdravé koláčiky z ovsených vločiek, a to nielen na Vianoce.
Mäkké ovsené sušienky
Snáď najviac obľúbené vločkové cukrovinky sú sušienky.
Ak preferujete pochúťky bez cukru , môžete si urobiť sušienky z ovsených vločiek bez cukru.
Pridať namiesto cukru môžete napríklad prírodné náhradu, ako je kokosový cukor.
INGREDIENCIE
- 1 hrnček masla izbovej teploty
- 1 hrnček bieleho cukru
- 1 hrnček hnedého cukru
- 2 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžička soli
- 1 a 1/2 lyžičky mletej škorice
- 3 hrnčeky ovsených vločiek
POSTUP
- V stredne veľkej miske vymiešame maslo s bielym a hnedým cukrom.
- Zvlášť si rozšľahajte vajcia.
- Zmiešajte rozšľahané vajcia a maslo vymiešané s cukrom.
- V ďalšej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu, soľ a škoricu, a potom zmiešajte suché suroviny s mokrými, aby vzniklo cesto.
- Pridajte ovsené vločky a cesto dobre zamiešajte.
- Cesto dajte aspoň na hodinu do chladničky.
- Predhrejte si rúru na 190 ° C. Vyložte si plech papierom na pečenie.
- Vytiahnite cesto z chladničky a za pomoci lyžičky vytvárajte ovsené kôpky na plech.
- Vidličkou kôpky trochu rozmáčkněte, ale nie moc, pretože počas pečenia sa ešte trochu roztečú.
- Pečte toto zdravé vianočné cukrovinky z ovsených vločiek 8 až 10 minút, a potom ho nechajte vychladnúť.

Ovocné koláčiky z ovsených vločiek
Ďalší recept na koláčiky z ovsených vločiek vás ohromí.
Vianočné koláče sú bezlepkové, bez masla a oleja.
INGREDIENCIE NA KOLÁČE
- 1 hrnček ovsených vločiek
- 2/3 hrnčeka mandľové múky
- 1/3 hrnčeka bielej ryžovej múky
- štipka soli
- 1/3 hrnčeka pyré z sladkých zemiakov
- 1 žĺtok
- 2 lyžice pomarančovej šťavy
- 2 lyžice studenej vody
INGREDIENCIE NA OVOCNOM NÁPLŇ
- 1/2 hrnčeka hrozienok
- 1/4 hrnčeka zlatých hrozienok
- 1/2 hrnčeka nasekaných datlí
- 1/3 hrnčeka nasekaných marhúľ
- 1/8 hrnčeka kandizovaného ovocia
- 1/8 hrnčeka nasekaných kandizovaných čerešní
- 1 lyžica hnedého cukru
- 2 lyžice brandy
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1/3 hrnčeka namletých mandlí
- 1/2 lyžičky škorice
- štipka muškátového orieška
- štipka klinčeka
- štipka zázvoru
- 1 lyžica pomarančovej kôry
- 1 malé zelené jablko
POSTUP NA KOLÁČE
- Za pomoci mlynčeka na kávu či kuchynského robota rozomeľte ovsené vločky na múku.
- Ovsenú múku si dajte do veľkej misy a pridajte k nej mandľovou múku, bielu ryžovú múku a soľ. Zmes zmiešajte.
- Zvlášť si zmiešajte pyré z sladkých zemiakov, žĺtok a pomarančový džús.
- Zmiešajte suché suroviny s tými mokrými, pridajte jednu lyžicu vody. Ak je cesto príliš suché, pridajte ešte vodu. Pokiaľ je naopak príliš vlhké, pridajte bielu ryžovú múku.
- Vypracujte cesto a zabaľte ho do potravinovej fólie. Potom ho dajte aspoň na 30 minút do chladničky.
- Predhrejte si zatiaľ rúru na 180 ° C.
- Použite formy na maličké koláče a vyložte je papierom na pečenie, prípadne vymažte a vysypte ryžovou múkou.
- Vyvaľkajte si cesto na zhruba 3,5 mm vysoký plát. Za pomocou formičiek si urobte z cesta kolieska, ktoré potom natlačíme do pripravených formičiek na mini koláčiky.
- Urobte si tiež rovnaký počet ako koláčikov aj hviezdičky, ktoré potom dáte na ovocnú zmes (viď obrázok).
- Potrite koláče mliekom a formičky položte na plech, rovnako tak na plech vyložený papierom na pečenie dajte hviezdičky a dajte ich piecť na 15 až 20 minút.
POSTUP NA OVOCNOM NÁPLŇ
- Vo veľkej miske zmiešajte hrozienka, zlaté hrozienka, datle, marhule, kandizované ovocie a kandizované čerešne. Pridajte hnedý cukor, brandy, vanilkový extrakt a všetko premiešajte. Zakryte misku a nechajte zmes odležať cez noc.
- Nasledujúci deň pridajte mandle, škoricu, klinčeky, zázvor a pomarančovú kôru. Strúhadlom nastrúhajte jablko do misky a všetko zamiešajte dohromady.
- Zmes potom nanášajte do koláčikov.
- Hore nakoniec dajte upečené hviezdičky.

Zdroj: breakfastdramaqueen.com
Objavte podobné tipy
Medové ovsené sušienky
Sušienky z ovsených vločiek si môžete robiť na rôzne spôsoby.
Čo tak do nich pridať ešte trochu medu ? Aj v takom prípade sa stále jedná o diétne cukroví z ovsených vločiek, pretože med prináša ľudskému telu veľa benefitov.
INGREDIENCIE
- 100 g ovsených vločiek
- 40 g špaldovej múky
- 1 lyžička škorice
- 1/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky vanilkového prášku
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 60 g roztaveného kokosového oleja
- 60 ml medu
- 2 lyžice mlieka bez laktózy
- 2 cm nastrúhaného čerstvého zázvoru
- 1/4 hrnčeka hrozienok
- 1/4 hrnčeka mandlí (plátky)
POSTUP
- Predhrejte rúru na 180 ° C a plech si vyložte papierom na pečenie.
- Vo veľkej miske zmiešajte ovsené vločky, múku, škoricu, prášok do pečiva, soľ a vanilkový cukor.
- Pridajte tiež hrozienka a plátkami mandlí.
- V menšej miske zmiešajte kokosový olej, med, mlieko a zázvor.
- Zmiešajte suché suroviny s mokrými a zamiešajte ich tak, aby vzniklo cesto.
- Cesto nechajte na päť minút odležať, a potom z neho robte sušienky.
- Za pomoci lyžičky dávajte na plech ovsené kôpky, trochu je rozmáčkněte vidličkou a dajte ich piecť do rúry.
- Cukrovinky z ovsených vločiek pečte 8 až 10 minút.

Perníčky z ovsených vločiek
Čo by to bolo za Vianoce bez medovníčkov? Pripraviť si môžete jednoduché medovníčky podľa tradičného receptu .
Preferujete však zdravšie verziu z ovsených vločiek? Postupujte nasledovne.
INGREDIENCIE
- 1/2 hrnčeka ovsených vločiek
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 2 lyžice nasekaných pekanových orechov
- 1/2 lyžice hnedého cukru
- 1 lyžička perníkového korenia
- lyžica hrozienok
POSTUP
- Zmiešajte v miske ovsené vločky, mlieko, hrozienka a orechy. Oslaďte zmes hnedým cukrom a pridajte ešte lyžičku perníkového korenia.
- Vypracujte cesto a nechajte ho cez noc odležať v chladničke.
- Ďalší deň pečte perníčky z ovsených vločiek, ktoré chutia naozaj výborne.

Nepečené ovsené koláčiky
Ak nechcete všetko piecť, pripravte si nepečené pečivo z ovsených vločiek.
Sušienky sú lahodné, nie sú suché, a ak ich namočíte do čokolády, budete si ich piecť každú chvíľu, ako vám zachutia.
Príprava takéhoto receptu na vianočné pečivo z ovsených vločiek vám nezaberie viac ako desať minút.
INGREDIENCIE
- 1/2 hrnčeka soleného masla
- 1 a 3/4 hrnčeka kryštálového cukru
- 1/3 nesladeného kakaového prášku
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 2/3 hrnčeka smotanového arašidového masla
- 3 hrnčeky ovsených vločiek
POSTUP
- Vyložte si dva plechy papierom na pečenie.
- Do trojlitrového hrnca dajte maslo, cukor, kakao a mlieko. Zmes rozpustite na miernom ohni a miešajte ju, kým ju neprivediete k varu.
- Zmes nechajte 60 sekúnd povariť. Hrniec dajte bokom a pridajte do zmesi vanilku, arašidové maslo a ovsené vločky.
- Cesto miešajte tak dlho, kým sa všetky ingrediencie nespoja.
- Za pomoci lyžičky vytvorte kôpky a mierne rozmáčkněte vidličkou, alebo dajte cesto do formičiek na košíčky.
- Nechajte sušienky odstáť pri izbovej teplote asi pol hodiny.

Prečo piecť koláčiky z ovsených vločiek?
Ovsené vločky sú charakteristické vysokým obsahom vitamínu B1 tiamínu a kyseliny listovej. Rovnako tak v nich nájdete draslík, fosfor a horčík.
Ovsené vločky ako také majú nízky glykemický index , pomaly sa vstrebávajú a pretože obsahujú veľké množstvo vlákniny, prospievajú tráviacemu systému.
Hlavnou zložkou v ovsených zložkách je beta-glukán , ktorý má schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
Nájsť môžete rôzne diétne recepty z ovsených vločiek, pretože vločky sa odporúčajú aj pri rôznych diétach. Nepriberá sa po nich, a preto sa často nimi nahrádza klasická mouka.TIP NA ZÁVER: Veľmi obľúbené sú lievance z ovsených vločiek, ktoré si môžete robiť pokojne každý deň na raňajky. Recepty na lievance z ovsených vločiek nájdete aj u nás na stránkach .