5 najlepších diétnych receptov z rýb pre pôsty

Pri všetkých pôstoch a teda aj počas predveľkonočného pôstu je mäso z rýb povolené ako vhodný pokrm.

Pri nahliadnutie do starých kuchárok zistíme, ako sa časy menia, pretože recepty na tieto jedlá, podľa ktorých varili naše babičky či u tých mladších prababičky, sú úplne nepoužiteľné.

Najvyššie stráviteľnými varenými rybami je šťuka. Nielen o nej je však tento výber receptov z diétnych rýb. Inšpirujte sa!

Tradičné rybia polievka z kapra

INGREDIENCIE

  • hlava kapra, odrezky
  • 2 petržlenu
  • ¼ malého zeleru
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice masla
  • 1 mrkva
  • 3 bobkové listy
  • 5 guličiek nového korenia
  • 3 guličky čierneho korenia
  • podľa chuti soľ
  • 1 lyžička hladkej múky

POSTUP

  1. Hlavu kapra a odrezky dáme do väčšieho hrnca.
  2. Pridáme zeleninu, korenie a zalejeme vodou.
  3. Osoľte a varíme na miernom plameni asi 1 hodinu.
  4. Na panvici orestujeme na masle najemno nastrúhanú mrkvu a pridáme do hotového vývaru.
  5. Urobíme maslovú zápražku a pridáme ju do polievky.
  6. Dobre rozšľaháme v polievke a prevaríme.
  7. Pridáme na kúsky nakrájané mlieč a obranné rybie mäso.

Rybacia polievka apetitonline.cz

Rybie nátierka zo sardiniek

Jemná a chutí rybie nátierka po ktorej siahnu aj rada deti.

INGREDIENCIE

  • 1 balenie sardiniek v oleji
  • 1 lučina
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • soľ
  • 1 jarná cibuľka
  • 1 nakladaná uhorka

POSTUP

  1. Sardinky slejemea dáme do misky.
  2. Pridáme lúkach, citrónovú šťavu.
  3. Osolíme a rozmixujeme tyčovým mixérom.
  4. Vmiešame nadrobno nakrájanú vňať jarnej cibuľky a uhorku.
  5. Môžete poodávat s ľubovoľným pečivom – domácim chlebom alebo pivnými rožky.

rybie nátierka bite.co.nz

Losos s bylinkami na cesnakovom masle

Losos patrí k veľmi obľúbeným a chutným rybám, preto nie je potrebné sa zaoberať veľmi zložitou prípravou. Jeho chuť naopak vynikne, ak ho urobíme klasicky na masle s bylinkami.

INGREDIENCIE

  • 4 filety lososa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 50 g masla
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • soľ
  • korenie čerstvo mleté
  • 2 lyžice sekanej petržlenovej vňate

POSTUP

  1. Do hlbšej panvice dáme rozpustiť maslo.
  2. Vhodíme do neho 4 celé olúpané strúčiky cesnaku a na miernom ohni ich necháme asi 5 minút restovat, nesmie sa začať páliť.
  3. Orestovanou cesnak vyberieme z panvice, pokiaľ nie je masla dosť, tak k nemu ešte lyžicu pridáme.
  4. Do ochuteného masla dáme opekať osolené a operených filety lososa.
  5. Filety opekáme 2 minúty z každej strany.
  6. Nakoniec pokvapkáme s citrónovou šťavou a posypeme petržlenovou vňaťou.
  7. Podávajte s rannými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Losos s bylinkami na cesnakovom masle cookingclassy.com

Pečený pstruh na masle a tymianu

A co takhle dát si pstruha? Je to zaručená pochoutka pro všechny rybí milovníky a nadšence do fitness receptů. Pstruh má maso jemné konzistence i chuti, kterou by bylo škoda přebít výrazným dochucováním.

INGREDIENCIE

  • 2 ks celého pstruha
  • 2 celé citróny
  • 1 zväzok tymianu
  • 1 zväzok kôpru
  • 2 lyžice masla
  • olivový olej
  • soľ a korenie

POSTUP

  1. Pstruhy vypitveme, umyte, osušíme.
  2. Z oboch strán do nich urobíme niekoľko zárezov.
  3. Potom je zvonku aj zvnútra osolíme a okoreníme – soľ votrieme aj do všetkých zárezov.
  4. Citróny dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké kolieska.
  5. Tá potom navrstvíme do brušných dutín oboch rýb.
  6. Položíme ich do pekáča alebo zapekacej misy, navrch dáme vetvičky tymianu a kôpru, plátky masla, a zľahka zastrekneme olejom.
  7. Dáme na pätnásť až dvadsať minút piecť do rúry vyhriatej na 200 ° C.

pečený pstruh

Makrela na grile

V našich končinách veľmi obľúbená ryba. Najčastejšie úprava je tá na grile. A tú si dnes predstavíme.

INGREDIENCIE

  • makrela
  • cibuľa
  • fenikel
  • paradajka
  • olej
  • cesnak
  • soľ
  • korenie

POSTUP

  1. Zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Z alobalu vytvoríme misku a doprostred nej, položíme kúsky zeleniny.
  2. Na to osolenou a okorenenou makrelu. Posypeme plátky cesnaku. Pokvapkáme olejom.
  3. Vytvoríme balíček, ktorý grilujeme nad žeravými uhlíkmi cca 20 minút.
  4. Podávame buď priamo v miske alebo na tanieri s pečivom.

grilovaná makrela

Z príloh vylúčime knedle aj halušky a podávame iba rôzne upravené zemiaky alebo dusenú a vhodne ochutenú ryžu.

K niektorým opekanými pokrmom potom postačí len pečivo. Ak je pokrm pripravený bez zeleniny, potom podávame so zeleninovým šalátom.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.