Pri všetkých pôstoch a teda aj počas predveľkonočného pôstu je mäso z rýb povolené ako vhodný pokrm.
Pri nahliadnutie do starých kuchárok zistíme, ako sa časy menia, pretože recepty na tieto jedlá, podľa ktorých varili naše babičky či u tých mladších prababičky, sú úplne nepoužiteľné.
Najvyššie stráviteľnými varenými rybami je šťuka. Nielen o nej je však tento výber receptov z diétnych rýb. Inšpirujte sa!
Tradičné rybia polievka z kapra
INGREDIENCIE
- hlava kapra, odrezky
- 2 petržlenu
- ¼ malého zeleru
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla
- 1 mrkva
- 3 bobkové listy
- 5 guličiek nového korenia
- 3 guličky čierneho korenia
- podľa chuti soľ
- 1 lyžička hladkej múky
POSTUP
- Hlavu kapra a odrezky dáme do väčšieho hrnca.
- Pridáme zeleninu, korenie a zalejeme vodou.
- Osoľte a varíme na miernom plameni asi 1 hodinu.
- Na panvici orestujeme na masle najemno nastrúhanú mrkvu a pridáme do hotového vývaru.
- Urobíme maslovú zápražku a pridáme ju do polievky.
- Dobre rozšľaháme v polievke a prevaríme.
- Pridáme na kúsky nakrájané mlieč a obranné rybie mäso.
apetitonline.cz
Objavte podobné tipy
Rybie nátierka zo sardiniek
Jemná a chutí rybie nátierka po ktorej siahnu aj rada deti.
INGREDIENCIE
- 1 balenie sardiniek v oleji
- 1 lučina
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- soľ
- 1 jarná cibuľka
- 1 nakladaná uhorka
POSTUP
- Sardinky slejemea dáme do misky.
- Pridáme lúkach, citrónovú šťavu.
- Osolíme a rozmixujeme tyčovým mixérom.
- Vmiešame nadrobno nakrájanú vňať jarnej cibuľky a uhorku.
- Môžete poodávat s ľubovoľným pečivom – domácim chlebom alebo pivnými rožky.
bite.co.nz
Losos s bylinkami na cesnakovom masle
Losos patrí k veľmi obľúbeným a chutným rybám, preto nie je potrebné sa zaoberať veľmi zložitou prípravou. Jeho chuť naopak vynikne, ak ho urobíme klasicky na masle s bylinkami.
INGREDIENCIE
- 4 filety lososa
- 4 strúčiky cesnaku
- 50 g masla
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- soľ
- korenie čerstvo mleté
- 2 lyžice sekanej petržlenovej vňate
POSTUP
- Do hlbšej panvice dáme rozpustiť maslo.
- Vhodíme do neho 4 celé olúpané strúčiky cesnaku a na miernom ohni ich necháme asi 5 minút restovat, nesmie sa začať páliť.
- Orestovanou cesnak vyberieme z panvice, pokiaľ nie je masla dosť, tak k nemu ešte lyžicu pridáme.
- Do ochuteného masla dáme opekať osolené a operených filety lososa.
- Filety opekáme 2 minúty z každej strany.
- Nakoniec pokvapkáme s citrónovou šťavou a posypeme petržlenovou vňaťou.
- Podávajte s rannými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.
cookingclassy.com
Pečený pstruh na masle a tymianu
A co takhle dát si pstruha? Je to zaručená pochoutka pro všechny rybí milovníky a nadšence do fitness receptů. Pstruh má maso jemné konzistence i chuti, kterou by bylo škoda přebít výrazným dochucováním.
INGREDIENCIE
- 2 ks celého pstruha
- 2 celé citróny
- 1 zväzok tymianu
- 1 zväzok kôpru
- 2 lyžice masla
- olivový olej
- soľ a korenie
POSTUP
- Pstruhy vypitveme, umyte, osušíme.
- Z oboch strán do nich urobíme niekoľko zárezov.
- Potom je zvonku aj zvnútra osolíme a okoreníme – soľ votrieme aj do všetkých zárezov.
- Citróny dôkladne umyjeme a nakrájame na tenké kolieska.
- Tá potom navrstvíme do brušných dutín oboch rýb.
- Položíme ich do pekáča alebo zapekacej misy, navrch dáme vetvičky tymianu a kôpru, plátky masla, a zľahka zastrekneme olejom.
- Dáme na pätnásť až dvadsať minút piecť do rúry vyhriatej na 200 ° C.
Makrela na grile
V našich končinách veľmi obľúbená ryba. Najčastejšie úprava je tá na grile. A tú si dnes predstavíme.
INGREDIENCIE
- makrela
- cibuľa
- fenikel
- paradajka
- olej
- cesnak
- soľ
- korenie
POSTUP
- Zeleninu nakrájame na menšie kúsky. Z alobalu vytvoríme misku a doprostred nej, položíme kúsky zeleniny.
- Na to osolenou a okorenenou makrelu. Posypeme plátky cesnaku. Pokvapkáme olejom.
- Vytvoríme balíček, ktorý grilujeme nad žeravými uhlíkmi cca 20 minút.
- Podávame buď priamo v miske alebo na tanieri s pečivom.
Z príloh vylúčime knedle aj halušky a podávame iba rôzne upravené zemiaky alebo dusenú a vhodne ochutenú ryžu.
K niektorým opekanými pokrmom potom postačí len pečivo. Ak je pokrm pripravený bez zeleniny, potom podávame so zeleninovým šalátom.