Výborné recepty na šaláty s rybou. Táto kombinácia nikdy nechutila lepšie

Premýšľate o zdravšej verzii svojho obeda?

Ak ste fanúšikom rýb, tak tu ste správne.

Vyberte si jeden z týchto piatich receptov na rybí šalát a pochutnajte si ako nikdy.

Rybí šalát s batátmi

Vymeňte stereotyp klasických zemiakov za sladké zemiaky alebo batáty. Táto sladká alternatíva skvele dopĺňa vyprážanú rybu na šalátovom lôžku.

Čo budeme potrebovať

  1. 3 veľké batáty (ošúpané a nakrájané na kocky)
  2. 3 lyžice olivového oleja
  3. 4 filety tilápie alebo tresky (ca 400 g)
  4. 2 lyžice citrónovej šťavy
  5. 2 lyžice sójovej omáčky
  6. 1 lyžičku chilli
  7. 3 uhorky hadovky
  8. 150 g rukoly
  9. čerstvá bazalka alebo 2 lyžice sušenej bazalky
  10. nastrúhaná citrónová kôra
  11. soľ
  12. korenie

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov
  2. Vyložíme si plech papierom na pečenie
  3. Na plechu si premiešame batátové kocky s 2 lyžicami olivového oleja
  4. Osolíme a okoreníme
  5. Batáty v rúre pečieme približne 30 minút av priebehu pečenia občas miešame kým nezhnednú
  6. Batáty necháme vychladnúť
  7. Medzitým si na panvici orestujeme na zvyšnom olivovom oleji rybu
  8. Rybu osolíme a okoreníme
  9. A pečieme kým nie je ryba hotová
  10. V malej miske zmiešame citrónovú šťavu, sójovú omáčku a chilli
  11. Vo veľkej mise zmiešame batáty, uhorku, rukolu, bazalku a citrónovú kôru, zalejeme dresingom a premiešame
  12. Šalát servírujeme a navrch dáme kúsky opečené ryby.
Výborný šalát na tanieri so sladkými zemiakmi.
Zdroj: eatingbirdfood.com

Šalát z údeného rybieho filé

Výživný a napriek tomu ľahký zeleninový rybí šalát. Táto varianta je skvelá napríklad pri letnom grilovaní, ako alternatíva ku grilovanému mäsu. Je to skvelé osvieženie.

Čo budeme potrebovať

  1. 250 g nových zemiakov
  2. 4 vajíčka veľkosti M
  3. 4 nakladané uhorky (nakrájané na malé kúsky)
  4. ½ červenej cibule (nakrájaná nadrobno)
  5. 2 lyžice vínneho octu
  6. 1 lyžica medu
  7. 130 g rukoly alebo šalátového mixu
  8. 125 g údeného pstruha
  9. 3 lyžice gréckeho jogurtu
  10. 1 lyžica kôpru

Postup

  1. V hrnci s osolenou vodou uvarte zemiaky
  2. Zemiaky varte približne 15 minút a zlejte
  3. Medzitým priveďte v hrnci vodu do varu a vložte vajcia
  4. Vo vriacej vode varte približne 7 minút
  5. Vodu vylejeme a vajíčka schladíme v studenej vode
  6. Šalátovú uhorku a cibuľu dáme do misy a pridáme med, ocot, soľ a zmiešame dohromady
  7. V malej miske si zmiešame jogurt, kyslé uhorky, cibuľu, lyžičku uhorkového láku a vmiešame aj kôpor
  8. Uvarené vajcia olúpeme a rozpolíme
  9. Šalátový mix naservírujeme na tanier, pridáme údeného pstruha, pokvapkáme šalátovým dresingom a pridáme vajcia

Šalát je možný podávať aj s údeným lososom.

Zeleninový šalát s rybou a vajíčkom.
Zdroj:recipetineats.com

Thajský experiment

Originálny thajský rybí šalát je explóziou chutí, ktorá vás úplne dostane. Vychutnajte si nezvyčajnú kombináciu grapefruitu, chilli papričiek a údeného lososa v jednom lahodnom thajskom jedle.

Čo budeme potrebovať

  1. 250 g údeného lososa
  2. 1 veľkú mrkvu
  3. 2 červené grapefruity
  4. 1 malá chilli paprička alebo chilli v prášku
  5. 240 g čínskej kapusty (najemno nakrájané)
  6. 15 g pražených arašidov (nakrájaných nahrubo)
  7. 15 g vyprážané cibule
  8. ½ červená cibuľa (nakrájaná na tenké plátky)

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov
  2. Oškrabeme mrkvu a nekrájame ju na rezančeky
  3. Grapefruit olúpeme a nakrájame na kocky
  4. Z jednej polovice grapefruitu vytlačíme jednu lyžicu šťavy
  5. Šťavu zmiešame s chilli a dáme bokom
  6. V mise zmiešame mrkvu, grapefruit, cibuľu a čínsku kapustu s grapefruitovým dresingom
  7. Navrch pridáme kúsky údeného lososa, orechy a vypraženú cibuľku

V tomto recepte je možné rybu nahradiť krevetami. Skúste jeden z týchto jednoduchých receptov na prípravu kreviet a zažite pravú Áziu.

Thajský šalát so zeleninou, rybou a čínskymi paličkami.
Zdroj: rusticjoyfulfood.com

Rybí šalát s chipsy z kapra

Kapor je typickou českou rybou. A typické je ho podávať so zemiakovým šalátom. Prečo ale nevyskúšať, túto kombináciu kaprích chipsov a paradajkového šalátu. Tento variant je oveľa ľahší ao trochu zdravší ako klasický vianočný pokrm.

Čo budeme potrebovať

Na kapra

  1. 1,5 kg – 2 kg kapra
  2. hladká múka
  3. 2 vajcia
  4. Strúhanka alebo rozdrvené kukuričné lupienky
  5. soľ
  6. korenie
  7. olej na vyprážanie

Na majonézu

  1. 1 žĺtok
  2. 30 ml vody
  3. nasekaný kôpor
  4. 1 citrón
  5. 250 ml oleja
  6. 10 ml ryžového octu
  7. 10 g dijonskej horčice

Na šalát

  1. Čerstvé letné paradajky
  2. Citrónová šťava
  3. Olivový olej
  4. Balzamikový ocot
  5. Šalotka (nakrájaná nadrobno)
  6. Soľ
  7. Korenie

Postup

  1. Kaprie mäso nakrájame na prúžky
  2. Dochutíme ho soľou, korením a obaľujeme ho v trojobale – múka, vajcia, strúhanka
  3. Na panvici rozpálime olej, kaprie kúsky usmažíme a necháme odkvapkať
  4. Medzitým si vyšľaháme žĺtok s vodou a octom
  5. Postupne pridávame olej
  6. Nakoniec pridáme citrónovú kôru, citrónovú šťavu a kôpor
  7. Paradajky rozpolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme olej, šalotku a dochutíme soľou s korením a pokvapkáme balzamikovým octom
  8. Paradajkový šalát servírujeme s vyprážanými kaprími chipsy a pokvapkaný domácou majonézou
Vyprážané chipsy z kapra kôprom a dipom.
Zdroj: rusticjoyfulfood.com

Rybí šalát s majonézou

Všetci poznáme klasický rybí šalát zo supermarketu. Toto je však úplne niečo iné. Chuť doma pripravovaného šalátu vás úplne ohromí a nikdy už sa ku kupovanému nevrátite.

Čo budeme potrebovať

  1. 1 kg filétov z tresky alebo pstruha
  2. 1 lyžica masla
  3. ½ cesnaku v prášku
  4. 1 lyžička mletého korenia
  5. 250 g majonézy
  6. 100 g cibule (nakrájané na jemno)
  7. 100 g stopkového zeleru
  8. 1 lyžička sušeného kôpru
  9. 1 lyžička soli

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 200 stupňov
  2. Plech do rúry vymažte alebo vyložte papierom na pečenie
  3. V miske zmiešame maslo, granulovaný cesnak a korenie
  4. Na plech vyložíme rybie filety a potrieme ich maslovou zmesou
  5. V rúre pečieme 15 – 25 minút kým mäso nie je mäkké
  6. Vo veľkej mise zmiešame majonézu, cibuľu, zeler, kôpor a soľ
  7. Do majonézy pridáme vychladnutú rybu a premiešame
  8. Pred podávaním necháme odpočinúť v chladničke TIP Podávajte s krekermi, na toastovom chlebe alebo na šalátovom lôžku.
Krémový šalát s majolkou v mištičke.
Zdroj: champagne-tastes.com

Domáci rybí šalát s paradajkami

Ak ste milovníkmi paradajok, tak tento recept je presne pre vás. Rybie filé v kombinácii so šťavnatými paradajkami, akoby vyzýval na ochutnanie. Recept je inšpirovaný svetoznámym šéfkuchárom, takže nemôže byť pochýb o jeho chuti.

Čo budeme potrebovať

  1. Extra panenský olivový olej
  2. 2 citróny
  3. Soľ
  4. Korenie
  5. 400 g rybieho filé (treska, pstruh, tilápia)
  6. majorán alebo oregano
  7. 800 g mix cherry paradajok
  8. 2 fenikly
  9. 2 lyžice balzamikového octu
  10. 1 chilli paprička

Postup

  1. Zmiešame olivový olej s citrónovou šťavou, štipkou soli a korenia
  2. Zmesou potrieme rybie filety a posypeme ich bazalkou alebo oreganom
  3. Na panvici si rozpálime trochu oleja
  4. Filety na panvičku položíme a pečieme z každej strany asi 2 minúty
  5. Na šalát nakrájame nadrobno paradajky a dochutíme soľou a korením
  6. Nadrobno nakrájame fenikel a preložíme ho do misy, tam ho zmiešame s olivovým olejom a citrónovou šťavou
  7. Paradajkový šalát zmiešame s feniklom a naložíme na tanier
  8. Navrch naložíme opečenú rybu, pokvapkáme jej balzamikovým octom a posypeme chilli papričkou
Ryba s bielym mäsom na paradajkovom šaláte.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Ak na obed potrebujete niečo výdatnejšie ako je len šalát s rybou tak odporúčam vyskúšať jeden z týchto cestovinových rybích šalátov, určite vás zasýti viac. Ak trváte na rybacom šaláte, ale viete, že by vám ako jediné jedlo nestačil, pusto sa do jedného z týchto receptov na výbornú zeleninovú polievku .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.