Milujete rastlinné nátierky?
Hummus je pochúťka levantského pôvodu, ktorá si získava svoje miesto v gastronómii po celom svete.
Ochutnajte recepty na hummus z cícera, vybrali sme si pre vás 5 najobľúbenejších!
Chcete si doma urobiť sezamovú pastu tahini? Nie je problém. Recept máme!
Základný recept na hummus
Čo je hummus? U nás sa dá povedať, že ide o nátierku z cíceru. Obsahuje aj ďalšie prísady, ktoré sú obsiahnuté v tomto základnom recepte.
Tento pokrm má nadmieru pozitív pre naše telo. Trebárs napomáha redukcii hmotnosti a liečbe srdcových ochorení.
ingrediencie:
- 1 plechovka cícera alebo 1 a ½ hrnčeka varené cíceru (čo je ¾ hrnčeka sušené cícera)
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ¼ hrnčeka citrónovej šťavy
- 1 stredná strúčik cesnaku
- ½ lyžičky soli
- ½ hrnčeka tahini sezamové pasty (pozri tip)
- 2-4 lyžice ľadovej vody
- ½ lyžičky mletej rasce
- 1 lyžica panenského olivového oleja
postup:
- Pokiaľ máte čerstvú cícer, budete ju musieť uvariť.
- Cícer dajte na panvicu, přisypejte sódu, podlejte vodou a nechajte variť asi 20 minút, aby sa cícer Rozvařilů.
- Medzitým si rozmixujte citrónovú šťavu spolu s cesnakom a soľou dojemné.
- Počkajte 10 minút, aby sa ingrediencie rozležala.
- Potom do mixéra pridajte tahini. Mixujte, kým nebude mať krémovú konzistenciu.
- Do pasty pridajte ľadovú vodu a mixujte dohladka.
- Ak je tahini moc hustá, prilejte o 1 až 2 lyžice viac vody. (V procese mixovania občas pastu zo steny mixéra zoškrabte).
- Uvarenú cícer prolejte ľadovou vodou (asi 30 sekúnd).
- K paste pridajte uvarený cícer, rascu a mixujte.
- V priebehu prilievajte olej a mixujte, kým hummus nebude mať dokonale hladkú konzistenciu.
- Trvá to asi 2 minúty, tak buďte trpezliví.
- Prípadne pridajte ďalšie lyžicu (aj viac) ľadovej vody.
- Ochutnajte, či nie je potreba dochutiť soľou alebo citrónovou šťavou navyše. Prípadne dochuťte a ešte chvíľku mixujte.
- Hotový hummus si dajte do pohárov alebo misiek a ozdobte obľúbenými bylinkami.
- V chladničke vydrží až týždeň.

Urobte si domáce sezamovú pastu tahini:
ingrediencie:
- 3 hrnčeky sezamových semienok (450 g)
postup
- Sezamové semienka opečte na panvici dozlatista, stále miešajte, rýchlo sa pripaľujú.
- Hotové je z panvičky presypte na plech a nechajte vychladiť.
- Akonáhle vychladnú, nasypte ich do mixéra a mixujte 5-10 minút.
- V celom procese nezabudnite zoškrabovať sezam zo stien mixéra.
Tipy, ako môžete tento základný recept na hummus vylepšiť:
Zelený hummus
- Pridajte k cíceru ¾ hrnčeka akýchkoľvek zelených byliniek.
Hummus so sušenými paradajkami
- Pridajte k cíceru ¾ hrnčeka sušených paradajok nakladaných v oleji (zcezených).
Hummus s čiernymi olivami
- K cíceru pridajte ¾ hrnčeka čiernych olív.
Ak máte radi strukovinové nátierky , hummus pre vás bude skvelou voľbou!
Objavte podobné tipy
Hummus s cviklou
Obzeráte sa po niečom zdravom na zahryznutie? Potom môžeme ponúknuť kúsok tejto výbornej nátierky z cíceru. Vyskúšajte tento recept a vytvorte si skvelú raňajkami, desiatu alebo večeru.
ingrediencie:
- 1 plechovka cícera
- 2 stredné predvarené červenej repy
- 2 strúčiky cesnaku
- šťava z jedného stredného citróna
- 2-3 lyžice tahini
- 2-3 lyžice olivového oleja
- ¼ lyžičky soli
- ½ lyžičky mletej rasce
postup:
- Repu a cesnak si nakrájajte na kocky.
- Dajte ich do mixéra a pridajte zcezenou cícer.
- Mixujte 1 minútu, potom pridajte citrón, tahini, olej, soľ, rascu a mixujte, kým nie je konzistencia krémová.
- Prípadne pridajte viac tahini alebo ľadovú vodu po lyžiciach.
- Ochutnajte, či nie je potreba dochutiť.
- V chladničke môžete uchovávať 4-5 dní.

Hummus s pečenou červenou paprikou a cesnakom + videorecept
Už ste niekedy ochutnali nátierku z pečené zeleniny? Že nie? Určite by bola škoda nevyskúšať. Tento recept na hummus si zaslúžil aj video, tak nazrite.
ingrediencie:
- 2 veľké červené papriky
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 lyžička olivového oleja
- 2 hrnčeky varené cíceru (tj. 1 hrnček sušené / alebo v konzerve)
- 3 lyžice tahini
- šťava z citróna
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžice vody
- 1 lyžica balzamikového octu
- ½ lyžičky mletej papriky
- ½ lyžičky soli
postup:
- Rúru si predhrejte na 205 ° C.
- Červenej papriky umyte, očistite od semienok a nakrájajte na hrubšie plátky.
- Dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a potrite ich olivovým olejom.
- Pridajte k nim všetok cesnak (neloupejte!), Tiež je potrite olejom.
- Pečte asi 25 minút.
- Po upečení môžete cesnak ošúpať.
- Dajte všetky ingrediencie (okrem cícera) do mixéra a mixujte dohladka.
- Občas zoškrabnite okraje mixéra, aby sa všetko dobre rozmixovalo.
- Pridajte cícer a znova mixujte.
- Ak chcete, aby bol hummus hustejšie, pridajte tahini, ak redšie, pridajte vodu.
- Prípadne dochuťte extra soľou alebo citrónovou šťavou.

Videorecept tu:
V tomto videoreceptu môžete vidieť 5 úžasných receptov na domácu hummus.
Stačí si k tomu upiecť treba výbornú domácu bagetu a hostina je hotová.
Hummus s kurkumou, karí a pečeným citrónom
Tento recept na hummus si môžete zhliadnuť na vyššie uvedenom videu. Jedna z ingrediencií, kurkuma, má vďaka kurkumínu v nej obsiahnutom blahodarné účinky. Môže napomôcť v boji s obezitou, cukrovkou, srdcovým ochorením, zápaly čriev, ale aj s niektorými druhmi rakoviny.
ingrediencie:
- 2 hrnčeky varené cíceru (1 hrnček sušené / alebo konzervované cca 500 g)
- 1 citrón
- 2 strúčiky cesnaku
- ¼ hrnčeka tahini
- ¼ hrnčeka vody
- 1 lyžica olivového oleja
- ½ lyžičky kurkumy
- ¼ lyžičky kari
- ¼ lyžičky soli
postup:
- Rúru si predhrejte na 250 ° C.
- Citrón si nakrájajte na priečne polovice a dajte na plech vyložený papierom na pečenie ukrojenou stranou nahor.
- Pečte asi 10 minút, kým trochu nezhnedne.
- Nechajte ho trochu vychladnúť, potom vyžmýkajte.
- Dajte všetky ingrediencie okrem cíceru do mixéra a mixujte, kým nie je konzistencia jemná.
- Pridajte cícer a mixujte znovu do hladkej konzistencie.

Tipy na servírovanie:
Ozdobte pečenými paradajkami, plátky pečeného citróna, pečenými píniovými orechy, posypané kurkumou, bazalkou alebo oreganom.
Hummus môže byť aj skvelý tip na šalátovú zálievku . Stačí ho zmiešať s olivovým olejom, citrónovou šťavou a mletou paprikou.
Jednoduchá cícerová nátierka s hráškom
Hľadáte inšpiráciu na rýchlu večeru, desiatu alebo raňajky? Vyskúšajte tento jednoduchý recept. Je to základná hummus obohatený o zelený hrášok.
ingrediencie:
- 1 plechovka cícera
- 1 hrnček mrazeného alebo čerstvého hrášku
- 2 lyžice tahini
- 2 lyžičky citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku
- štipka soli a korenia
postup:
- Cícer zceďte a dajte si ju do mixéra, tekutinu si nechajte!
- Mrazený hrášok si nechajte povoliť, a potom prelejte horúcou vodou, potom ho pridajte k cíceru.
- Pridajte tahini, citrónovú šťavu, cesnak, soľ, korenie a 4 lyžice nálevu z cíceru.
- Mixujte niekoľko minút do hladkej konzistencie.
- V prípade potreby pridajte viac náleve.

Tak čo, ktorý hummus si dnes urobíte?
Ako vidíte, nemusí sa vždy využiť len ako nátierka alebo dip.
Vďaka nemu existuje aj jeden zo spôsobov, ako pripraviť lososa . Stačí zmiešať hummus a tymián, potrieť lososa a dať piecť.
Či už to bude akýkoľvek z receptov, iste si to nemusíte vyčítať. Táto proteínová dobrota je zdravá. A čo viac? Je to fitness strava.