Tie najlepšie recepty na hummus z cícera! Skúste tradičné aj netradičné varianty

Milujete rastlinné nátierky?

Hummus je pochúťka levantského pôvodu, ktorá si získava svoje miesto v gastronómii po celom svete.

Ochutnajte recepty na cícerový hummus, vybrali sme si pre vás 4 najobľúbenejších!

Chcete si doma urobiť sezamovú pastu tahini? Nie je problém. Recept máme!

Hummus z cíceru

Čo je hummus? U nás možno povedať, že ide o nátierku z cícera. Obsahuje aj ďalšie prísady, ktoré sú obsiahnuté v tomto základnom recepte.

Tento pokrm má nadmieru pozitív pre naše telo. Napríklad napomáha redukcii hmotnosti a liečbe srdcových ochorení.

Čo budeme potrebovať

  • 1 plechovka cíceru alebo 1 a ½ hrnčeka vareného cíceru (čo je ¾ hrnčeka sušeného cíceru)
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ¼ hrnčeka citrónovej šťavy
  • 1 stredný strúčik cesnaku
  • ½ lyžičky soli
  • ½ hrnčeka tahini sezamovej pasty (pozri tip)
  • 2-4 lyžice ľadovej vody
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžica panenského olivového oleja

Postup

  • Ak máte čerstvý cícer, budete ju musieť uvariť.
  • Cícer nechajte na panvičku, prisypte sódu, podlejte vodou a nechajte variť asi 20 minút, aby sa cícer rozvaril.
  • Medzitým si rozmixujte citrónovú šťavu spolu s cesnakom a soľou najemno.
  • Počkajte 10 minút, aby sa ingrediencie rozležali.
  • Potom do mixéra pridajte tahini. Mixujte, kým nebude mať krémovú konzistenciu.
  • Do pasty pridajte ľadovú vodu a mixujte dohladka.
  • Pokiaľ je tahini veľmi hustá, prilejte o 1 až 2 lyžice viac vody. (V procese mixovania občas pastu zo steny mixéra zoškrabte).
  • Uvarený cícer prelejte ľadovou vodou (asi 30 sekúnd).
  • K paste pridajte uvarený cícer, rascu a mixujte.
  • V priebehu prilievajte olej a mixujte, kým hummus nebude mať dokonale hladkú konzistenciu.
  • Trvá to asi 2 minúty, tak buďte trpezliví.
  • Prípadne pridajte ďalšiu lyžicu (aj viac) ľadovej vody.
  • Ochutnajte, či nie je potrebné dochutiť soľou alebo citrónovou šťavou navyše. Prípadne dochuťte a ešte chvíľku mixujte.
  • Hotový hummus si dajte do pohárov alebo misiek a ozdobte obľúbenými bylinkami.
  • V chladničke vydrží až týždeň.

Tipy, ako môžete tento základný recept na hummus vylepšiť:
Zelený hummus
Pridajte k cíceru ¾ hrnčeka akýchkoľvek zelených byliniek.
Hummus so sušenými paradajkami
Pridajte k cíceru ¾ hrnčeka sušených paradajok nakladaných v oleji (scedených).
Hummus s čiernymi olivami
K cíceru pridajte ¾ hrnčeka čiernych olív.
Ak máte radi strukovinové nátierky , hummus pre vás bude skvelou voľbou!

Tanierik plný krémovej cícerovej nátierky.
Zdroj: rainbowplantlife.com

Hummus bez tahini

Tu je jednoduchý spôsob, ako pripraviť recept na cícerovú nátierku bez tahini! Je dokonale krémový.

Čo budeme potrebovať

  • 1 stredný strúčik cesnaku
  • 2 plechovky cíceru
  • 1 veľký citrón (¼ šálky citrónovej šťavy)
  • 30 ml tekutiny z plechovky od cíceru alebo vody
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička kóšer soli
  • ¼ lyžičky rasce
  • 1 lyžica arašidového masla (alebo mandľového masla alebo kešu masla)

Postup

  • Cesnak olúpeme.
  • Cícer sceďte a tekutinu si odložte.
  • Odšťavnite citrón.
  • Cesnak nasekajte, kým nebude jemný.
  • Pridajte cícer, citrónovú šťavu, 30 ml tekutiny, olivový olej, kóšer soľ, rascu a arašidové maslo.
  • Mixujte niekoľko minút, kým nebude veľmi krémové.
Lahodná nátierka plná zdravých surovín bez tahini.
Zdroj: downshiftology.com

Domáci hummus s červenou repou

Obzeráte sa po niečom zdravom na zahryznutie? Potom môžeme ponúknuť kúsok tejto výbornej nátierky z cícera. Vyskúšajte tento recept a vytvorte si skvelé raňajky, desiatu alebo večeru.

Čo budeme potrebovať

  • 1 plechovka cíceru
  • 2 stredné predvarené červené repy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • šťava z jedného stredného citróna
  • 2-3 lyžice tahini
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletej rasce

Postup

  • Repu a cesnak si nakrájajte na kocky.
  • Dajte ich do mixéra a pridajte scedenú cícer.
  • Mixujte 1 minútu, potom pridajte citrón, tahini, olej, soľ, rascu a mixujte, kým nie je konzistencia krémová.
  • Prípadne pridajte viac tahini alebo ľadovú vodu po lyžiciach.
  • Ochutnajte, či nie je potrebné dochutiť.
  • V chladničke môžete uchovávať 4-5 dní.
Krásne ružová nátierka s červenou repou.
Zdroj: upbeetanisha.com

Izraelský hummus s pečenou paprikou

Už ste niekedy ochutnali nátierku z pečenej zeleniny? Že nie? Určite by bola škoda nevyskúšať. Tento recept na hummus si zaslúžil aj video, tak nazrite.

Čo budeme potrebovať

  • 2 veľké červené papriky
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 2 hrnčeky varené cícermi (tj 1 hrnček sušené/alebo v konzerve)
  • 3 lyžice tahini
  • šťava z citróna
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžica vody
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • ½ lyžičky mletej papriky
  • ½ lyžičky soli

Postup

  • Rúru si predhrejte na 205 °C.
  • Červené papriky umyte, očistite od semienok a nakrájajte na hrubšie plátky.
  • Dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a potrite ich olivovým olejom.
  • Pridajte k nim všetok cesnak (nelúpte!), tiež ich potrite olejom.
  • Pečte asi 25 minút.
  • Po upečení môžete cesnak olúpať.
  • Dajte všetky ingrediencie (okrem cíceru) do mixéra a mixujte dohladka.
  • Občas zoškrabnite okraje mixéra, aby sa všetko dobre rozmixovalo.
  • Pridajte cícer a znovu mixujte.
  • Pokiaľ chcete, aby bol hummus hustejší, pridajte tahini, ak redší, pridajte vodu.
  • Prípadne dochuťte extra soľou alebo citrónovou šťavou.
Hummus s červenou paprikou a slaným chipsom.
Zdroj: lecremedelacrumb.com

Recept na domácu sezamovú pastu tahini

Čo budeme potrebovať

  • 3 hrnčeky sezamových semienok (450 g)

Postup

  • Sezamové semienka opečte na panvici dozlatista, stále miešajte, rýchlo sa pripaľujú.
  • Hotové ich z panvičky presypte na plech a nechajte vychladiť.
  • Akonáhle vychladnú, nasypte ich do mixéra a mixujte 5-10 minút.
  • V celom procese nezabudnite zoškrabávať sezam zo stien mixéra.

Tipy na servírovanie hummusu

Ozdobte pečenými paradajkami, plátkami pečeného citróna, pečenými píniovými orechmi, posypané kurkumou, bazalkou alebo oreganom.

Hummus môže byť aj skvelý tip na šalátovú zálievku . Stačí ho zmiešať s olivovým olejom, citrónovou šťavou a mletou paprikou.

Tak čo, ktorý hummus si dnes urobíte?

Ako vidíte, nemusí sa vždy využiť len ako nátierka alebo dip. Ako nátierka je jednoducho skvelý na chrumkavom kúsku pečiva.

A pokiaľ doma nemáte pečivo čerstvé, pokojne zužitkujte staršie. Dajte ho nachvíľu zapiecť do hriankovača. Využitie zásob pečiva sa naozaj oplatí. Pokiaľ sa chcete dozvedieť o hriankovačoch oveľa viac, prečítajte si hodnotenia, rady a tipy na výber hriankovače .

Vďaka nemu existuje aj jeden zo spôsobov, ako pripraviť lososa . Stačí zmiešať hummus a tymian, potrieť lososa a dať piecť.

Či už to bude akýkoľvek z receptov, určite si to nemusíte vyčítať. Táto proteínová dobrota je zdravá. A čo viac? Je to fitness strava.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.