5 mňamózních receptov na Cícerová nátierku

Milujete rastlinné nátierky?

Hummus je pochúťka levantského pôvodu, ktorá si získava svoje miesto v gastronómii po celom svete.

Ochutnajte recepty na hummus z cícera, vybrali sme si pre vás 5 najobľúbenejších!

Chcete si doma urobiť sezamovú pastu tahini? Nie je problém. Recept máme!

Základný recept na hummus

Čo je hummus? U nás sa dá povedať, že ide o nátierku z cíceru. Obsahuje aj ďalšie prísady, ktoré sú obsiahnuté v tomto základnom recepte.

Tento pokrm má nadmieru pozitív pre naše telo. Trebárs napomáha redukcii hmotnosti a liečbe srdcových ochorení.

ingrediencie:

  • 1 plechovka cícera alebo 1 a ½ hrnčeka varené cíceru (čo je ¾ hrnčeka sušené cícera)
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ¼ hrnčeka citrónovej šťavy
  • 1 stredná strúčik cesnaku
  • ½ lyžičky soli
  • ½ hrnčeka tahini sezamové pasty (pozri tip)
  • 2-4 lyžice ľadovej vody
  • ½ lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžica panenského olivového oleja

postup:

  • Pokiaľ máte čerstvú cícer, budete ju musieť uvariť.
  • Cícer dajte na panvicu, přisypejte sódu, podlejte vodou a nechajte variť asi 20 minút, aby sa cícer Rozvařilů.
  • Medzitým si rozmixujte citrónovú šťavu spolu s cesnakom a soľou dojemné.
  • Počkajte 10 minút, aby sa ingrediencie rozležala.
  • Potom do mixéra pridajte tahini. Mixujte, kým nebude mať krémovú konzistenciu.
  • Do pasty pridajte ľadovú vodu a mixujte dohladka.
  • Ak je tahini moc hustá, prilejte o 1 až 2 lyžice viac vody. (V procese mixovania občas pastu zo steny mixéra zoškrabte).
  • Uvarenú cícer prolejte ľadovou vodou (asi 30 sekúnd).
  • K paste pridajte uvarený cícer, rascu a mixujte.
  • V priebehu prilievajte olej a mixujte, kým hummus nebude mať dokonale hladkú konzistenciu.
  • Trvá to asi 2 minúty, tak buďte trpezliví.
  • Prípadne pridajte ďalšie lyžicu (aj viac) ľadovej vody.
  • Ochutnajte, či nie je potreba dochutiť soľou alebo citrónovou šťavou navyše. Prípadne dochuťte a ešte chvíľku mixujte.
  • Hotový hummus si dajte do pohárov alebo misiek a ozdobte obľúbenými bylinkami.
  • V chladničke vydrží až týždeň.
jednoduchá cícerová nátierka sa Semienkové ozdobou
Zdroj: pixabay.com

Urobte si domáce sezamovú pastu tahini:

ingrediencie:

  • 3 hrnčeky sezamových semienok (450 g)

postup

  • Sezamové semienka opečte na panvici dozlatista, stále miešajte, rýchlo sa pripaľujú.
  • Hotové je z panvičky presypte na plech a nechajte vychladiť.
  • Akonáhle vychladnú, nasypte ich do mixéra a mixujte 5-10 minút.
  • V celom procese nezabudnite zoškrabovať sezam zo stien mixéra.

Tipy, ako môžete tento základný recept na hummus vylepšiť:

Zelený hummus

  • Pridajte k cíceru ¾ hrnčeka akýchkoľvek zelených byliniek.

Hummus so sušenými paradajkami

  • Pridajte k cíceru ¾ hrnčeka sušených paradajok nakladaných v oleji (zcezených).

Hummus s čiernymi olivami

  • K cíceru pridajte ¾ hrnčeka čiernych olív.

Ak máte radi strukovinové nátierky , hummus pre vás bude skvelou voľbou!

Hummus s cviklou

Obzeráte sa po niečom zdravom na zahryznutie? Potom môžeme ponúknuť kúsok tejto výbornej nátierky z cíceru. Vyskúšajte tento recept a vytvorte si skvelú raňajkami, desiatu alebo večeru.

ingrediencie:

  • 1 plechovka cícera
  • 2 stredné predvarené červenej repy
  • 2 strúčiky cesnaku
  • šťava z jedného stredného citróna
  • 2-3 lyžice tahini
  • 2-3 lyžice olivového oleja
  • ¼ lyžičky soli
  • ½ lyžičky mletej rasce

postup:

  • Repu a cesnak si nakrájajte na kocky.
  • Dajte ich do mixéra a pridajte zcezenou cícer.
  • Mixujte 1 minútu, potom pridajte citrón, tahini, olej, soľ, rascu a mixujte, kým nie je konzistencia krémová.
  • Prípadne pridajte viac tahini alebo ľadovú vodu po lyžiciach.
  • Ochutnajte, či nie je potreba dochutiť.
  • V chladničke môžete uchovávať 4-5 dní.
cícerová nátierka s cviklou
Zdroj: pixabay.com

Hummus s pečenou červenou paprikou a cesnakom + videorecept

Už ste niekedy ochutnali nátierku z pečené zeleniny? Že nie? Určite by bola škoda nevyskúšať. Tento recept na hummus si zaslúžil aj video, tak nazrite.

ingrediencie:

  • 2 veľké červené papriky
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 1 lyžička olivového oleja
  • 2 hrnčeky varené cíceru (tj. 1 hrnček sušené / alebo v konzerve)
  • 3 lyžice tahini
  • šťava z citróna
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžice vody
  • 1 lyžica balzamikového octu
  • ½ lyžičky mletej papriky
  • ½ lyžičky soli

postup:

  • Rúru si predhrejte na 205 ° C.
  • Červenej papriky umyte, očistite od semienok a nakrájajte na hrubšie plátky.
  • Dajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a potrite ich olivovým olejom.
  • Pridajte k nim všetok cesnak (neloupejte!), Tiež je potrite olejom.
  • Pečte asi 25 minút.
  • Po upečení môžete cesnak ošúpať.
  • Dajte všetky ingrediencie (okrem cícera) do mixéra a mixujte dohladka.
  • Občas zoškrabnite okraje mixéra, aby sa všetko dobre rozmixovalo.
  • Pridajte cícer a znova mixujte.
  • Ak chcete, aby bol hummus hustejšie, pridajte tahini, ak redšie, pridajte vodu.
  • Prípadne dochuťte extra soľou alebo citrónovou šťavou.
hummus sa skvele hodí ako nátierka na celozrnné chleby
Zdroj: pixabay.com

Videorecept tu:

V tomto videoreceptu môžete vidieť 5 úžasných receptov na domácu hummus.

Stačí si k tomu upiecť treba výbornú domácu bagetu a hostina je hotová.

Hummus s kurkumou, karí a pečeným citrónom

Tento recept na hummus si môžete zhliadnuť na vyššie uvedenom videu. Jedna z ingrediencií, kurkuma, má vďaka kurkumínu v nej obsiahnutom blahodarné účinky. Môže napomôcť v boji s obezitou, cukrovkou, srdcovým ochorením, zápaly čriev, ale aj s niektorými druhmi rakoviny.

ingrediencie:

  • 2 hrnčeky varené cíceru (1 hrnček sušené / alebo konzervované cca 500 g)
  • 1 citrón
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ¼ hrnčeka tahini
  • ¼ hrnčeka vody
  • 1 lyžica olivového oleja
  • ½ lyžičky kurkumy
  • ¼ lyžičky kari
  • ¼ lyžičky soli

postup:

  • Rúru si predhrejte na 250 ° C.
  • Citrón si nakrájajte na priečne polovice a dajte na plech vyložený papierom na pečenie ukrojenou stranou nahor.
  • Pečte asi 10 minút, kým trochu nezhnedne.
  • Nechajte ho trochu vychladnúť, potom vyžmýkajte.
  • Dajte všetky ingrediencie okrem cíceru do mixéra a mixujte, kým nie je konzistencia jemná.
  • Pridajte cícer a mixujte znovu do hladkej konzistencie.
kurkuma Cícerová nátierku krásne zafarbia a ochutí
Zdroj: flickr.com

Tipy na servírovanie:

Ozdobte pečenými paradajkami, plátky pečeného citróna, pečenými píniovými orechy, posypané kurkumou, bazalkou alebo oreganom.

Hummus môže byť aj skvelý tip na šalátovú zálievku . Stačí ho zmiešať s olivovým olejom, citrónovou šťavou a mletou paprikou.

Jednoduchá cícerová nátierka s hráškom

Hľadáte inšpiráciu na rýchlu večeru, desiatu alebo raňajky? Vyskúšajte tento jednoduchý recept. Je to základná hummus obohatený o zelený hrášok.

ingrediencie:

  • 1 plechovka cícera
  • 1 hrnček mrazeného alebo čerstvého hrášku
  • 2 lyžice tahini
  • 2 lyžičky citrónovej šťavy
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipka soli a korenia

postup:

  • Cícer zceďte a dajte si ju do mixéra, tekutinu si nechajte!
  • Mrazený hrášok si nechajte povoliť, a potom prelejte horúcou vodou, potom ho pridajte k cíceru.
  • Pridajte tahini, citrónovú šťavu, cesnak, soľ, korenie a 4 lyžice nálevu z cíceru.
  • Mixujte niekoľko minút do hladkej konzistencie.
  • V prípade potreby pridajte viac náleve.
pre dodanie novej chuti skúste do Hummus pridať hrášok
Zdroj: flickr.com

Tak čo, ktorý hummus si dnes urobíte?

Ako vidíte, nemusí sa vždy využiť len ako nátierka alebo dip.

Vďaka nemu existuje aj jeden zo spôsobov, ako pripraviť lososa . Stačí zmiešať hummus a tymián, potrieť lososa a dať piecť.

Či už to bude akýkoľvek z receptov, iste si to nemusíte vyčítať. Táto proteínová dobrota je zdravá. A čo viac? Je to fitness strava.

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.