Cuketu ako hlavné jedlo alebo ako univerzálny prísadu do rôznych pokrmov sme už prebrali.
Ale cuketu možno ako máloktorú zeleninu pridávať aj do sladkých múčnikov všetkého druhu.
Svojou neutrálne chuťou a nevýraznou farbou všetky múčniky len zľahčí a navyše je urobí aj menej kalorickými.
1. Hrnčekové cuketová bábovka s orieškami
Bábovku z cukiet si pripravte, keď už nebudete vedieť čo s nadmernou úrodou cukiet, kedy je ich úroda takmer nekonečná. Je skutočne jednoduchá a rýchlo pripravená. A navyše vydrží vláčna aj týždeň, keď náhodou kúsok zostane.
INGREDIENCIE:
1 hrnček = 300 ml
- 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1 hrnček krupicového cukru
- 2 vajcia
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1/4 hrnčeka oleja
- 1 hrnček nastrúhanej cukety
- 1/2 hrnčeka posekaných orechov
- 1 vanilkový cukor
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 lyžica kakaa
- štipka soli
POSTUP:
- Všetky ingrediencie zmiešame v hladké polotekuté cesto, vlejeme do vymastenej a hrubou múkou alebo strúhankou vysypanej formy.
- Pečieme vo vyhriatej rúre zo začiatku 180 ° C, potom zmiernime na 160 ° C, kým vpichnutí špajľu nevytiahneme suchú.
- Pečieme asi 45 minút.
zdroj : senza-carne.blogspot.com
Objavte podobné tipy
2. Cuketový koláč s jablkami
Vyzkoušejte si připravit vynikající jemný koláč z cukety a jablek.
INGREDIENCIE:
- 200 g cukety nastrúhanej nahrubo
- 100 g cukru
- 150 g polohrubej múky
- polovicu sáčku prášku do pečiva
- 0,4 dl oleja
- 1 vajce
- na posýpku trochu masla, cukru a hrubej múky
- na prekladoch 2 až 4 jablká
POSTUP:
- Z cukety, cukru, polohrubej múky, prášku do pečiva a oleja vymiešame cesto.
- Z masla, hrubej múky a cukru pripravíme posýpku, jablká nakrájame na plátky.
- Do vymastenej a vysypanej tortovej formy nasypeme posýpku, na ňu poukladáme jablká nakrájané na plátky, na ne nalejeme cesto a hore opäť rozložíme jablká.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 30 minút.

zdroj : ketodietapp.com
3. Cuketové muffiny
INGREDIENCIE:
- 2,5 hrnčeka hrubej múky
- 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
- 2 hrnčeky práškového cukru
- 1 hrnček oleja
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička škorice
- 3 ks vajcia
POSTUP:
- V mise zmiešame všetky sypké suroviny okrem hrnčeka cukru.
- Do druhej, väčšej misy dáme vajcia s odloženým hrnčekom cukru, vyšľaháme hustú penu.
- Potom vmiešame mlieko, olej, sypkú zmes a krátko všetko prošleháme.
- V tejto fáze do hmoty vmiešame nastrúhanú cuketu, zmesou naplníme jamky v Mafinový forme (množstvo je tak na dve formy), plníme len do dvoch tretín, muffiny pečením nadobudnú.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 200 ° C asi 15-20 minút.

zdroj : blog.kitchenaid.cz
4. Cuketový perník
Výborný domáci perník , ktorý je porovnateľný s klasikou, rozdielom je jeho vláčnosť, ktorú mu dáva cuketa.
INGREDIENCIE:
- 800 g cukety – olúpané, bez semienok
- 3 vajcia
- 200 g hnedého cukru
- 4 lyžice medu
- 150 g rozpusteného masla alebo rastlinného oleja
- 200 g špaldovej múky
- 200 g pšeničnej celozrnnej múky
- 1 prášok do pečiva
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 1 lyžica kvalitného kakaa
- 1 lyžica škorice
- 1 balenie perníkového korenia
- 3 lyžice šalvie semienok
- kôra z 1 citróna
- orechy podľa chuti
POSTUP:
- Predhrejeme rúru na 160 ° C.
- Plech si vyložíme papierom na pečenie.
- Nastrúhame cuketu na jemnom strúhadle.
- Šťavu, ktorú pustí, nezlievame.
- Pridáme vajcia, olej, semienka, citrónovú kôru a dobre premiešajte.
- V druhej mise zmiešame všetky zostávajúce “suché” ingrediencie.
- Teraz môžeme prepojiť obe zmesi a vzniknuté cesto dať rovno na plech a do predhriatej rúry.
- Pečieme 25 – 30 minút.

zdroj: pinterest.com
Tak jako cuketa patří k létu a z ni připravené moučníky, tak k moučníkům patří určitě i nějaký osvěžující nápoj.
Můžete zkusit připravit limonádu z bezových květů, domácí džus, nebo ovocnou limonádu.