Najsladšie recepty na múčniky z cukety, ktoré kedy ochutnáte! Maškrtte sladko, ale zdravo

Recepty na múčniky a cuketa, verte alebo nie, idú dohromady.

Je to veľmi univerzálna prísada do rôznych pokrmov, ktorá sa ako máloktorá zelenina hodí aj do sladkých múčnikov všetkého druhu.

Svojou neutrálnou chuťou a nevýraznou farbou všetky múčniky len zvláčnia a navyše ich urobia aj menej kalorickými.

Poďte ich s nami všetky vyskúšať!

Cuketová buchta s čokoládou

Super mäkká a lahodná čokoládová buchta z cukety je posiaty čokoládovými lupienkami a preliaty čokoládovou polevou. Toto je najlahodnejší spôsob, ako jesť zeleninu.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g hladkej múky
  • 60 g nesladeného prírodného kakaového prášku
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lyžičky soli
  • 240 ml rastlinného oleja
  • 200 g krupicového cukru
  • 150 g hnedého cukru
  • 4 veľké vajcia
  • 80 g kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 2 lyžičky čistého vanilkového extraktu
  • 3 stredné nakrájané cukety
  • 180 g polosladkých čokoládových lupienkov
  • čokoládovou polevou alebo vanilkovou polevou

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • Vymažte dve tortové formy a dajte bokom.
  • Vo veľkej mise prešľahajte múku, kakaový prášok, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ.
  • V ďalšej veľkej mise pomocou ručného alebo stojanového mixéra prešľahajte olej, kryštálový cukor, hnedý cukor, vajcia, kyslú smotanu, vanilku a cuketu, kým sa nespoja.
  • Nalejte do suchých surovín a šľahajte na strednú rýchlosť, kým sa úplne nespoja.
  • Vmiešajte čokoládové lupienky. Cesto bude mierne husté.
  • Cesto rovnomerne nalejte do tortových foriem.
  • Pečte asi 25–32 minút, alebo pokiaľ nie sú koláče prepečené.
  • Pre otestovanie prepečenosti zapichnite do stredu buchty špáradlo. Pokiaľ vyjde čisté, je hotovo.
  • Nechajte buchtu pred nanesením polevy a zostavením úplne vychladnúť.
  • Najprv veľkým zúbkovaným nožom odrežte tenkú vrstvu z vrchov koláčov, aby ste vytvorili rovný povrch.
  • Na vrch prvej časti cuketovej buchty rovnomerne potrite polevou. Navrch položte 2 buchtu a potrite zvyšnou polevou po celom povrchu a po stranách. Navrch natrieme zvyšky polevy.
  • Podľa potreby ozdobte čokoládovou polevou alebo mini čokoládovými lupienkami. Nakrájajte a podávajte.

Aby ste mohli ingrediencie poriadne vyšľahať, je potrebné mať ten najkvalitnejší mixér . Vyberte si vďaka našej recenziu!

Nadýchaný zdravý múčnik z čokolády a cukety.
Zdroj: bakerbynature.com

Hrnčeková cuketová bábovka s orieškami

Bábovku z cukiet si pripravte, keď už nebudete vedieť čo s nadmernou úrodou cukiet, kedy je ich úroda takmer nekonečná.

Je skutočne jednoduchá a rýchlo pripravená. A navyše vydrží vláčna aj týždeň, keď náhodou kúsok zostane.

Čo budeme potrebovať

1 hrnček=300 ml

  • 1 1/2 hrnčeka polohrubej múky
  • 1 hrnček krupicového cukru
  • 2 vajcia
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1/4 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček nastrúhanej cukety
  • 1/2 hrnčeka sekaných orechov
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • 1 lyžica kakaa
  • štipka soli

Postup

  • Všetky ingrediencie zmiešame v hladké polotekuté cesto, vlejeme do vymastenej a hrubou múkou alebo strúhankou vysypanej formy.
  • Pečieme vo vyhriatej rúre zo začiatku 180 °C, potom zmiernime na 160 °C, kým vpichnutú špajľu nevytiahneme suchú.
  • Pečieme asi 45 minút.
Krásna a lahodná bábovka na bielom podnose s čokoládovou polevou.
Zdroj: noshingwiththenolands.com

Cuketový koláč s jablkami

Vyskúšajte si pripraviť vynikajúci jemný koláč s cuketou a jablkami, svoje rozhodnutie nebudete ľutovať! Je fantastický!

Čo budeme potrebovať

  • 200 g cukety nastrúhané nahrubo
  • 100 g cukru krupica
  • 150 g polohrubej múky
  • polovicu vrecka prášku do pečiva
  • 0,4 dl oleja
  • 1 vajce
  • na posýpku trochu masla, cukru a hrubej múky
  • na preklad 2 až 4 jablká

Postup

  • Z cukety, cukru, polohrubej múky, prášku do pečiva a oleja vymiešame cesto.
  • Z masla, hrubej múky a cukru pripravíme posýpku, jablká nakrájame na plátky.
  • Do vymastenej a vysypanej tortovej formy poukladáme jablká nakrájané na plátky. Na ne nalejeme cesto a hore opäť rozložíme jablká. Posypeme posýpkou.
  • Pečieme v predhriatej rúre na 180 ° C asi 30 minút.
Krehký koláč plnený cuketou a jablkami.
Zdroj gardenandgun.com

Medovník z cukety

Výborný domáci cuketový perník, ktorý je porovnateľný s klasikou, rozdielom je jeho vláčnosť, ktorú mu dáva cuketa.

Čo budeme potrebovať

  • 800 g cukety – olúpané, bez semienok
  • 3 vajcia
  • 200 g hnedého cukru
  • 4 lyžice medu
  • 150 g rozpusteného masla alebo rastlinného oleja
  • 200 g špaldovej múky
  • 200 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžica kvalitného kakaa
  • 1 lyžica škorice
  • 1 balenie perníkového korenia
  • 3 lyžice chia semienok
  • kôra z 1 citróna
  • orechy podľa chuti

Postup

  1. Predhrejeme rúru na 160 °C.
  2. Plech si vyložíme papierom na pečenie.
  3. Nastrúhame cuketu na jemnom strúhadle.
  4. Šťavu, ktorú pustí, nezlievame.
  5. Pridáme vajcia, olej, semienka, citrónovú kôru a dobre premiešajte.
  6. V druhej mise zmiešame všetky zostávajúce „suché“ ingrediencie.
  7. Teraz môžeme prepojiť obe zmesi a vzniknuté cesto dať rovno na plech a do predhriatej rúry.
  8. Pečieme 25 – 30 minút.

Tak ako cuketa patrí k letu az nej pripravené múčniky, tak k múčnikom patrí určite aj nejaký osviežujúci nápoj.
Môžete skúsiť pripraviť limonádu z bazových kvetov, domáci džús, alebo ovocnú limonádu .

Nakrájaný nadýchaný perník plný zdravej cukety.
Zdroj: pinchofyum.com

Luxusná buchta z cukety s ovocím

Nádherný cuketový múčnik s nadýchanou tvarohovou polevou a čerstvým ovocím.

Čo budeme potrebovať

Na buchte

  • 300 g nakrájanej cukety
  • 150 g cukru
  • 5 vajec
  • 60 ml rastlinného oleja
  • kôra z jedného pomaranča
  • 120 g kyslej smotany
  • 1/2 lyžice vanilkového extraktu na polevu
  • 400 g hladkej múky
  • 1/2 lyžičky jedlej sódy
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • Štipka soli

Na polevu

  • 90 g smotanového syra
  • 60 g masla
  • 240 g práškového cukru
  • 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
  • 60 ml hustej smotany

Ovocie

  • 1 liter jahôd nakrájaných na plátky
  • 4 kivi olúpané a nakrájané na plátky
  • 2 manga ošúpané a nakrájané na plátky
  • 1 liter čučoriedok alebo malín
  • jedna mandarínka olúpaná
  • Alebo čo máte radi

Postup

  • Predhrejte rúru na 180 stupňov.
  • Vymažte 2 okrúhle tortové formy tukom a vysypte múkou.
  • V stojanovom mixéri alebo veľkej mise prešľahajte nastrúhanú cuketu, vajcia, cukor, olej, kyslú smotanu a 1/2 lyžice vanilky.
  • Zmiešajte múku, prášok do pečiva, soľ a jedlú sódu a pridajte do mokrých ingrediencií.
  • Pokračujte v šľahaní, kým sa dobre nespoja. Cesto by malo byť dostatočne vlhké.
  • Cesto nalejte do pripravených tortových foriem a pečte 50 až 60 minút. Je hotové, keď špáradlo zapichnuté do stredu vyjde čisté.
  • Nechajte 10 minút vychladnúť na mriežke, potom buchtu vyberte z formy a nechajte niekoľko hodín úplne vychladnúť.
  • Zatiaľ čo torta chladne, pripravte si polevu. Smotanový syr, vanilkový extrakt a maslo vyšľaháme do hladka.
  • Za stáleho šľahania postupne pridávame práškový cukor. Pokračujte v miešaní, kým nebude všetko zmiešané a hladké.
  • V samostatnej miske ušľahajte hustú smotanu, kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  • Do polevy vmiešame krém.
  • Vychladnutú buchtu rozpoľte a zarovnajte, aby ste ju mohli ozdobiť.
  • Jednotlivé poschodia premažte polevou a pridajte na ne ovocie. Potom buchtu zložte dohromady tak, aby vznikol jeden celok.
  • Vršok torty a boky rovnomerne namažte zvyšnou polevou a ovocie naaranžujte po celom vrchu torty.
  • Nechajte v chlade, kým nebudete pripravení na podávanie.

Pokiaľ nemáte cuketu, nevadí, je možné ju nahradiť aj iným druhom tekvice.

Nadýchaná zdravá torta so šľahačkou a jahodami.
Zdroj: blog.sweetlaurel.com

Ako vybrať a jesť cuketu?

Pokiaľ ide o výber cukety, väčšia nie je vždy lepšia. Čím menšia je cuketa, tým bude chutnejšia a všeobecne menej vodnatá.

Vyberte si cuketu so žiarivou farbou (nech už je to akákoľvek farba) a pevnou, ale nie tvrdou štruktúrou, so stonkou stále pripojeným k cukete

Cuketu skladujte v priedušnom sáčku až týždeň.

Cuketa sa dá aj zmraziť! Najlepšie je, keď nakrájanú cuketu krátko povaríte v horúcej vode a potom „šokujete“ v ľadovom kúpeli. Nechajte úplne vyschnúť, potom zabaľte a zmrazte až na 6 mesiacov.

Ďalšie recepty s cuketou

  • Grilovaná
  • Marinovaná
  • Zapečená – skúste tieto recepty na plnené a zapečené cuketky
  • Cuketa vyprážaná na panvici
  • Cuketové pyré
  • Cuketový chlieb – alebo túto sekanú z cukety
  • Cuketové chipsy
  • Cuketové lievančeky
  • Cuketové rezance – inšpirujte sa v našich receptoch na cuketové špagety

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.