4 varianty receptov na zapekaný baklažán. Ktorá je najlepšia?

Zapečený baklažán sa dá v kuchyni využiť v rôznych receptoch.

Hľadáte inšpiráciu, ako ho pripraviť?

Skúšali ste už napríklad lasagne z baklažánu?

Poďte sa pozrieť na recepty, ktoré sme pre vás na túto tému nachystali.

Zapečený baklažán s mletým mäsom (lasagne)

Už ste niekedy skúšali domáce lasagne? Ak áno, a zároveň vám chutili, určite by ste ocenili aj tento recept na lasagne z baklažánu. Táto zapečená špecialita je skvelou voľbou ako na obed, tak na večeru.

Ingrediencie:

Na baklažán:

  • 2 baklažány
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia

Na omáčku:

  • 450 g mletého hovädzieho mäsa
  • ½ veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 800 g pasírovaných paradajok
  • 140 g paradajkového pretlaku
  • 200 g paradajok
  • ½ hrnčeka čerstvej nasekanej bazalky
  • 1 lyžička oregana
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky mletého korenia
  • ¼ hrnčeka čerstvej petržlenovej vňate

Na syrovú časť:

  • 420 g syra ricotta
  • 1 veľké vajcia
  • ½ lyžičky soli
  • ⅛ lyžičky muškátového orieška
  • 450 g mozzarelly (nakrájané na plátky)
  • 1 hrnček nastrúhaného parmezánu
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

  • Baklažány si umyte, nakrájajte na podlhovasté plátky asi 7 mm široké.
  • Vyskladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkajte ich olejom, osoľte a okoreňte.
  • Takto ich dajte piecť do predhriatej rúry na 205 ° C na dobu asi 25 minút.
  • V polovici doby pečenia plech s baklažánmi otočte.
  • Medzitým si nachystajte omáčku.
  • Cibuľu a cesnak si olúpte a nakrájajte na drobno.
  • Na troške rozpáleného oleja ju nechajte zatiahnuť mäso.
  • Akonáhle je mäso zatiahnuté, dajte ho na tanier bokom a do rovnakej panvice pridajte trochu oleja.
  • Na ňom osmažte do sklovata cibuľu a cesnak.
  • Pridajte na kocky nakrájané paradajky, chvíľu restujte a nechajte ich pustiť šťavu.
  • Pod pokrievkou ich chvíľu nechajte vo vlastnej šťave povariť, než zredukujú svoju tekutinu.
  • Pridajte paradajkový pretlak a chvíľu varte za občasného miešania.
  • Potom prilejte pasírované paradajky, pridajte bazalku, oregano, ½ lyžičky soli, korenie a petržlenovú vňať.
  • Nechajte prebublávať zhruba 20 minút.
  • Pridajte mäso späť do omáčky a varte ďalších 5 minút.
  • Syr ricotta si zmiešajte s vajcom a 2 lyžicami petržlenu, ½ lyžičkou soli a muškátovým orieškom.
  • Túto zmes dajte zatiaľ do chladničky.
  • Do hlbšieho (olejom vymasteného) pekáča (asi 20×30 cm) si nalejte zhruba hrnček paradajkovej omáčky s mäsom, na to naukladajte asi 6 plátkov baklažánu (aby táto vrstva prekryla omáčku), na to rozprestrite ⅓ syrové zmesi z ricot.
  • Pokračujte pridaním mozzarelly, na to nalejte 1 a ½ hrnčeka omáčky a následne posypte ¼ hrnčekom syra parmezán.
  • Tento celý postup opakujte ešte 2 krát.
  • Poslednú vrstvu bude tvoriť baklažán pokvapkaný hrnčekom omáčky a posypaný zvyškom mozzarelly a parmezánu.
  • Takto dajte zapiecť do rúry opäť na 205 ° C na dobu asi 30 minút.
baklažánové lasagne
Zdroj: primaverakitchen.com

Tip: Pozrite sa na ďalšie recepty domáce lasagne a inšpirujte sa.

Na videorecept môžete pozrieť tu:

How to Make The Most Amazing Eggplant Lasagna | The Stay At Home Chef

Zapečený baklažán podľa Pohlreicha

Tieto zapečené baklažány sú úžasnou súhrou chutí. Ich šťavnatosť sa zlučuje s výraznou chuťou paradajok, syra a mäsa. Môžete si ich dopriať s ľadovým šalátom alebo pokojne inou prílohou.

Ingrediencie:

Na mäsovú zmes:

  • 500 g mletého jahňacieho mäsa
  • 1 červená cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ½ lyžičky mletej rasce
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • štipka chilli
  • 1 hrnček pasírovaných paradajok
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku

Na baklažány:

  • 2 stredne veľké baklažány

Na dokončenie:

  • ½ hrnčeka nastrúhaného parmezánu
  • ľadový šalát

Postup:

Pečenie baklažánov:

  • Baklažány si umyte a pozdĺžne nakrájajte na polovice. Vnútro vydlabte tak, aby vám zostalo asi 1 cm dužiny. (Vnútro nevyhadzujte).
  • Potrite ich olivovým olejom a dajte ich na plechu vyloženom papierom na pečenie piecť do predhriatej rúry na 180 ° C na asi 30 minút.

Príprava mäsovej náplne:

  • Na rozohriatom oleji si osmažte vydlabaný baklažán. Akonáhle sa zozlatne, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujte asi 5 minút.
  • Potom pridajte cesnak a restujte ďalšiu minútu. Nakoniec pridajte korenie, premiešajte a zmes dajte z panvice bokom napríklad do taniera.
  • Rovnakú panvicu si nahrejte a pridajte mleté mäso. Miešajte ho, aby sa zo všetkých strán zatiahlo. Akonáhle je zatiahnuté, môžete pridať paradajkový pretlak a nechať chvíľku za občasného miešania povariť.
  • Pridajte pasírované paradajky a nechajte ešte 5-10 minút prebublávať.
  • Nakoniec pridajte orestovanú zmes baklažánov a všetko zmiešajte.

Konečná príprava:

  • Upečené baklažány naplňte touto zmesou, posypte parmezánom a dajte ešte na 20 minút zapiecť späť do rúry.
baklažán zapečený s jahňacím
Zdroj: laureninbalance.com

Tip: Premýšľate, akú prílohu k tomuto chodu zvoliť? Čo treba skúsiť niektorý z receptov na varené zemiaky na mnoho iných spôsobov ?

Zapekaný baklažán so zeleninou

Hľadáte tip na rýchly a zdravý obed alebo večeru? Baklažán zapečený so zeleninou je skvelou voľbou, pokiaľ nemáte chuť na nič mäsitého. Tento recept je navyše veľmi jednoduchý, s náročnosťou prípravy si teda starosti robiť nemusíte.

Ingrediencie:

  • 1 malý baklažán
  • 1 poriadna hrsť kukurice
  • 1 malá cibuľa
  • 1 malá paradajka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 a ½ lyžičky repkového oleja
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky oregana
  • ¼ lyžičky korenia
  • ½ hrnčeka vody
  • ⅓ hrnčeka nastrúhaného čedaru

Postup:

  • Baklažán si rozkrojte na horizontálne polovice.
  • Vnútro baklažánu vydlabte tak, aby vám zostala ešte zhruba 1 cm široká dužina so šupkou. (Vydlabaný baklažán nevyhadzujte).
  • Na panvici si rozpáľte olej. Na ňom orestujte vydlabaný baklažán, nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak, kukuricu a paradajku. Všetko osoľte, okoreňte a pridajte oregano.
  • Touto zmesou naplňte baklažány a dajte do pekáča podliateho vodou zapiecť do predhriatej rúry.
  • Pečte na 175 ° C asi 25-30 minút prikryté.
  • Potom ich odkryte, posypte syrom a dopečte ďalších 5 minút.
zapečený baklažán so zeleninou
Zdroj: 12tomatoes.com

Baklažán zapečený s mozarellou a kuracím mäsom

Tento recept vás možno zaujme tým, že k nemu nie je potrebných mnoho ingrediencií. Môžeme tiež povedať, že tento variant zapekaného baklažánu ani nie je náročný. Čo myslíte?

Ingrediencie:

  • 2 baklažány
  • olivový olej
  • 4 kuracie prsia
  • 5 plátky goudy
  • soľ podľa chuti
  • mozzarella

Postup:

Pečenie baklažánov:

  • Baklažány si umyte, osušte rozkrojte na podlhovasté polovice.
  • Potrite ich olivovým olejom, posoľte vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte ich piecť do predhriatej rúry na 180 °C.
  • Pečte ich zhruba 10-15 minút.
  • Potom ich častejšie kontrolujte. Hotové budú, až budú mäkké.

Príprava náplne:

  • Mäso si nakrájajte na malé kúsky.
  • Goudu si nakrájajte na kocky.
  • Až budú baklažány upečené, nechajte ich chvíľu vychladnúť, a potom im opatrne vyškriabte vnútro (asi 1 cm široké vnútro so šupkou ponechajte).
  • Na oleji si orestujte mäso, osoľte a nechajte zatiahnuť.
  • Potom pridajte vydlabaný baklažán a na kocky nakrájanú goudu.
  • Miešajte, kým sa syr nerozpustí.

Konečná príprava:

  • Touto zmesou upečené baklažány naplňte a navrch nasypte nastrúhanú mozzarellu.
  • Dajte ich ešte zapiecť na 200 ° C do rúry, kým sa syr neroztečie.
baklažán plnený mäsom
Zdroj: turkishfoodie.com

Aká je výhoda štvorcovej panvice ? Mrknite na našu recenziu.

Ako sa ešte dá táto výborná zelenina pripraviť? Na to existuje množstvo ďalších úžasných receptov s baklažánom či už s mäsom alebo bez mäsa , ktoré pre vás máme.

Ktorý sa páči vám?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.