4 varianty receptov na zapekaný baklažán. Ktorá je najlepšia?

Zapečený baklažán sa dá v kuchyni využiť v rôznych receptoch.

Hľadáte inšpiráciu, ako ho pripraviť?

Skúšali ste už treba lasagne z baklažánu?

Poďte sa pozrieť na recepty, ktoré sme pre vás na túto tému nachystali.

Zapečený baklažán s mleté ​​mäsom (lasagne)

Už ste niekedy skúšali domáce lasagne? Ak áno, a zároveň vám chutili, určite by ste ocenili aj tento recept na lasagne z baklažánu. Táto zapečená špecialita je skvelou voľbou ako na obed, tak na večeru.

ingrediencie:

Na baklažán:

  • 2 baklažány
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička soli
  • ½ lyžičky čierneho korenia

Na omáčku:

  • 450 g mletého hovädzieho mäsa
  • ½ veľké cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 800 g pasírovaných paradajok
  • 140 g paradajkového pretlaku
  • 200 g paradajok
  • ½ hrnčeka čerstvej nasekanej bazalky
  • 1 lyžička oregana
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  • ¼ hrnčeka čerstvej petržlenovej vňate

Na syrovou časť:

  • 420 g syra ricotta
  • 1 veľké vajce
  • ½ lyžičky soli
  • ⅛ lyžičky muškátového orieška
  • 450 g mozzarelly (nakrájané na plátky)
  • 1 hrnček nastrúhaného parmezánu
  • 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

postup:

  • Baklažány si umyte, nakrájajte na podlhovasté plátky asi 7 mm široké.
  • Vyskladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie, pokvapkajte ich olejom, osoľte a okoreňte.
  • Takto je dajte piecť do predhriatej rúry na 205 ° C na dobu asi 25 minút.
  • V polovici doby pečenia plech s baklažány otočte.
  • Medzitým si nachystajte omáčku.
  • Cibuľu a cesnak si ošúpte a nakrájajte na drobno.
  • Na troške rozpáleného oleja ju nechajte zatiahnuť mäso.
  • Akonáhle je mäso zatiahnutej, dajte ho na tanier bokom a do rovnakej panvice pridajte trochu oleja.
  • Na ňom osmažte do sklovata cibuľu a cesnak.
  • Pridajte na kocky nakrájané paradajky, chvíľu restujeme a nechajte ich pustiť šťavu.
  • Pod pokrievkou je chvíľu nechajte vo vlastnej šťave povariť, než zredukujú svoju tekutinu.
  • Pridajte paradajkový pretlak a chvíľu varte za občasného miešania.
  • Potom prilejte pasírovanie paradajky, pridajte bazalku, oregano, ½ lyžičky soli, korenie a petržlenovú vňať.
  • Nechajte prebublávať zhruba 20 minút.
  • Pridajte mäso späť do omáčky a varte ďalších 5 minút.
  • Syr ricotta si zmiešajte s vajcom a 2 lyžicami petržlenovej vňate, ½ lyžičkou soli a muškátovým orieškom.
  • Túto zmes dajte zatiaľ do chladničky.
  • Do hlbšieho (olejom vymasteného) pekáčika (asi 20 × 30 cm) si nalejte približne hrnček paradajkovej omáčky s mäsom, na to naskladajte asi 6 plátkov baklažánu (aby táto vrstva prekryla omáčku), na to rozprestrite ⅓ syrovej zmesi z ricotty.
  • Pokračujte pridaním mozzarelly, na to nalejte 1 a ½ hrnčeka omáčky a následne posypte ¼ hrnčekom syra parmezán.
  • Tento celý postup opakujte ešte 2 krát.
  • Poslednú vrstvu bude tvoriť baklažán pokvapkaný hrnčekom omáčky a posypaný zvyškom mozzarelly a parmezánu.
  • Takto dajte zapiecť do rúry opäť na 205 ° C na dobu asi 30 minút.
baklažánová lasagne
Zdroj: primaverakitchen.com

Tip: Podívejte se na další recepty domácí lasagne a inspirujte se.

Na videorecept môžete pozrieť tu:

Zapečený baklažán podľa Pohlreicha

Tieto zapečené baklažány sú úžasnou súhrou chuťou. Ich šťavnatosť sa zlučuje s výraznou chuťou paradajok, syru a mäsa. Môžete si ich dopriať s ľadovým šalátom alebo pokojne inú prílohou.

ingrediencie:

Na mäsovú zmes:

  • 500 g mletého jahňacieho mäsa
  • 1 červená cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ½ lyžičky mletej rasce
  • ½ lyžičky muškátového orieška
  • štipka chilli
  • 1 hrnček pasírovaných paradajok
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku

Na baklažány:

  • 2 stredne veľké baklažány

Na dokončenie:

  • ½ hrnčeka nastrúhaného parmezánu
  • ľadový šalát

postup:

Pečenie baklažánov:

  • Baklažány si umyte a pozdĺžne nakrájajte na polovice. Vnútro vydlabte tak, aby vám zostalo asi 1 cm dužiny. (Vnútro nevyhadzujte).
  • Potrite ich olivovým olejom a dajte ich na plechu vyloženom papierom na pečenie piecť do predhriatej rúry na 180 ° C na asi 30 minút.

Príprava mäsovej plnky:

  • Na rozohriatom oleji si osmažte vydlabaný baklažán. Akonáhle sa zozlatne, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujte asi 5 minút.
  • Potom pridajte cesnak a restujte ďalšiu minútu. Nakoniec pridajte korenie, premiešajte a zmes dajte z panvice bokom napríklad do taniera.
  • Rovnakú panvicu si nahrejte a pridajte mleté ​​mäso. Miešajte ho, aby sa zo všetkých strán zatiahlo. Akonáhle je zatiahnutej, môžete pridať paradajkový pretlak a nechať chvíľku za občasného miešania povariť.
  • Pridajte pasírovanie paradajky a nechajte ešte 5-10 minút prebublávať.
  • Nakoniec pridajte orestovanou zmes baklažánov a všetko zmiešajte.

Konečná príprava:

  • Upečené baklažány naplňte touto zmesou, posypte parmezánom a dajte ešte na 20 minút zapiecť späť do rúry.
baklažán zapečený s jahňacím
Zdroj: laureninbalance.com

Tip: Přemýšlíte, jakou přílohu k tomuto chodu zvolit? Co třeba zkusit některý z receptů na vařené brambory na mnoho jiných způsobů

Zapekaný baklažán so zeleninou

Hľadáte tip na rýchly a zdravý obed alebo večeru? Baklažán zapečený so zeleninou je skvelou voľbou, ak nemáte chuť na nič mäsitého. Tento recept je navyše veľmi jednoduchý, s náročnosťou prípravy si teda starosti robiť nemusíte.

ingrediencie:

  • 1 malý baklažán
  • 1 poriadna hrsť kukurice
  • 1 malá cibuľa
  • 1 malé paradajka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 a ½ lyžičky repkového oleja
  • 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • ½ lyžičky soli
  • ¼ lyžičky oregana
  • ¼ lyžičky korenia
  • ½ hrnčeka vody
  • ⅓ hrnčeka nastrúhaného čedaru

postup:

  • Baklažán si rozkrojte na horizontálne polovice.
  • Vnútro baklažánu vydlabte tak, aby vám zostala ešte zhruba 1 cm široká dužina so šupkou. (Vydlabaný baklažán nevyhadzujte).
  • Na panvici si rozpálime olej. Na ňom orestujte vydlabaný baklažán, nadrobno nakrájanú cibuľu, pretlačený cesnak, kukuricu a paradajku. Všetko osoľte, okoreňte a pridajte oregano.
  • Touto zmesou naplňte baklažány a dajte do pekáča podlitého vodou zapiecť do predhriatej rúry.
  • Pečte na 175 ° C asi 25-30 minút prikryté.
  • Potom je odkryte, posypte syrom a dopečte ďalších 5 minút.
zapečený baklažán so zeleninou
Zdroj: 12tomatoes.com

Baklažán zapečený s mozzarellou a kuracím mäsom

Tento recept vás možno zaujme tým, že k nemu nie je potreba veľa ingrediencií. Môžeme tiež povedať, že tento variant zapekaného baklažánu ani nie je náročná. Čo myslíte?

ingrediencie:

  • 2 baklažány
  • olivový olej
  • 4 kuracie prsia
  • 5 plátky goudy
  • soľ podľa chuti
  • mozzarella

postup:

Pečenie baklažánov:

  • Baklažány si umyte, osušte rozkrojte na podlhovasté polovice.
  • Potrite ich olivovým olejom, posoľte vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie a dajte ich piecť do predhriatej rúry na 180 ° C.
  • Pečte je zhruba 10-15 minút.
  • Potom je častejšie kontrolujte. Hotové budú, až budú mäkké.

Príprava náplne:

  • Mäso si nakrájame na malé kúsky.
  • Goudu si nakrájajte na kocky.
  • Keď budú baklažány upečené, nechajte ich chvíľu vychladnúť, a potom im opatrne vyškrabte vnútrajšky (asi 1 cm široký vnútro so šupkou ponechajte).
  • Na oleji si orestujte mäso, osoľte a nechajte zatiahnuť.
  • Potom pridajte vydlabaný baklažán a na kocky nakrájanú goudu.
  • Miešajte, kým sa syr nerozpustí.

Konečná príprava:

  • Touto zmesou upečené baklažány naplňte a navrch nasypte nastrúhanú mozzarellu.
  • Dajte je ešte zapiecť na 200 ° C do rúry, kým sa syr neroztečie.
baklažán plnený mäsom
Zdroj: turkishfoodie.com

Jaká je výhoda čtvercové pánve? Mrkněte na naši recenzi.

Ako sa ešte dá táto výborná zelenina pripraviť? Na to existuje veľa ďalších úžasných receptov s baklažánom či už s mäsom alebo bez mäsa , ktoré pre vás máme.

Ktorý sa pozdáva vám?

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.