4 úžasné recepty na sladké rezy s orechmi, na ktorých si pochutíte

Už ste skúšali orechové rezy?

Rôzne druhy rezov sú u nás celkom populárne a niet divu… Sú totiž veľmi chutné.

Kto z vás nemá rád krémy? Karamelové, žĺtkové, tvarohové, vanilkové, čokoládové, kávové. Je ich nespočet.

My sme si pre vás pripravili 4 úžasné recepty na rezy s orechmi s rôznymi krémami.

Orechové rezy so salkom na plech

Tento recept na orechové rezy so žĺtkovou polevou si zamilujete, ak máte radi sladké dezerty. Krém so sladkým kondenzovaným mliekom je jednoducho jedna báseň pre maškrtné jazýčky. Či už chytáte slávnostný zákusok alebo máte chuť na niečo dobré, neváhajte vyskúšať.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky olúpaných vlašských orechov
  • 6 vajec
  • 1 hrnček cukru
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • ½ lyžičky prášku do pečiva

Na krém:

  • ⅔ hrnčeka sladeného kondenzovaného mlieka
  • 2 žĺtky z veľkých vajec
  • 1 lyžica vody
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 1 a ½ hrnčeka zmäknutého masla

Na sirup:

  • ¼ hrnčeka cukru
  • 1 hrnček vody
  • 3 lyžice rumu

Na polevu (kto chce):

  • 100 g čokolády na varenie
  • ½ hrnčeka smotany na šľahanie

Postup:

  • Orechy si opražte na suchej panvici. Trvá to asi 5 minút (keď sú hotové, začnú voňať).
  • Keď budú vychladnuté, môžete ich rozmixovať na drobno.
  • Vajcia si vyšľahajte pomocou šľahača. Po minúte prisypte cukor a pokračujte v šľahaní.
  • Bokom si zmiešajte múku s práškom do pečiva, a potom ju zamiešajte v troch etapách k vaječnej zmesi. Nakoniec vmiešajte ¼ hrnčeka nasekaných orechov.
  • Cesto nalejte do papiera na pečenie vyloženého väčšieho plechu a dajte piecť na 175 °C na dobu asi 25 minút.

Príprava sirupu:

  • Vodu s cukrom zvarte do konzistencie sirupu. Trvá to pár minút. Akonáhle stuhne, je hotovo. Po vychladnutí pridajte rum.
  • Hotovým sirupom potrite upečený a vychladnutý korpus.

Príprava krému:

  • Vaječné žĺtky vyšľahajte spolu s cukrom, kondenzovaným mliekom a vanilkou do hladka.
  • Túto zmes potom premiestnite nad vodný kúpeľ a pokračujte v šľahaní ďalších 5-7 minút.
  • Vyšľahanú hmotu dajte vychladiť do studenej vody a miešajte, aby vychladla.
  • Medzitým si vyšľahajte maslo do nadýchanej peny.
  • Vychladnutú zmes k maslu pridajte a šľahajte ešte asi 2 minúty.
  • 1 hrnček krému si dajte bokom a do zvyšku krému pridajte ¼ hrnčeka orechov.
  • Hotový a vychladnutý korpus, potretý sirupom, rozdeľte na 2 polovice.
  • Jednu polovicu potrite krémom s orechmi a navrch dajte druhú časť korpusu.
  • Zostávajúci 1 hrnček krému využite na bočnej časti rezov a ich vrch.
  • Dajte ich vychladiť na 30 minút do chladničky.
  • Ak nechcete použiť čokoládovú polevu, stačí ozdobiť orechy.

Príprava čokoládovej polevy (ľubovoľné):

  • Čokoládu si nalámte na kocky a spolu so smotanou priveďte do varu. Nechajte chvíľku zahrievať, a potom odstavte z plameňa.
  • Nechajte polevu ešte 15 minút za občasného miešania schladiť a potom ju polejte vrchnú časť rezov.
  • Zvyšok orechov využite na posypanie čokoládovej polevy.
  • Nechajte schladiť, a potom môžete podávať.
orechový rez so žĺtkovým krémom
Zdroj: dremstime.com

Orechové rezy s krémom mocca s mascarpone

Máte radi orechy natoľko, že by ste ich najradšej zakomponovali do každého jedla? A ak máte bohatú úrodu, prečo aj nie? Navyše sú zdravé! Tak poďte vyskúšať tieto rezy.

Ingrediencie:

  • 1 a ¾ hrnčeka polohrubej múky
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ¼ lyžičky sódy bikarbóny
  • ½ lyžičky soli
  • ¾ hrnčeka zmäknutého masla
  • ½ hrnčeka cukru krupice alebo kryštál
  • ½ hrnčeka trstinového cukru
  • 3 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ⅓ hrnčeka plnotučného mlieka
  • 1 a ½ lyžičky instantnej kávy rozpustenej v 1 lyžici vriacej vody
  • ½ hrnčeka nasekaných vlašských orechov

Na krém:

  • 115 g mascarpone alebo čerstvého smotanového syra
  • ½ hrnčeka práškového cukru
  • ½ lyžičky vanilkového extraktu
  • 2 lyžičky instantnej kávy rozpustené v 1 lyžičke vriacej vody
  • 180 ml smotany na šľahanie (min. 35 %)

Postup:

  • V mise si zmiešajte múku s práškom do pečiva, sódou a soľou a dajte bokom.
  • Vyšľahajte si maslo s cukrom do peny, šľahajte asi 3 minúty, potom pridávajte vajcia jedno po druhom.
  • Pridajte vanilku a pri nízkych otáčkach zašľahajte múčnu zmes striedavo s kávou a mliekom.
  • Nakoniec vmiešajte nasekané orechy.
  • Cesto nalejte na plech (asi 25×40 cm) vyložený papierom na pečenie a pečte pri 180°C asi 20 minút.

Príprava náplne:

  • Mascarpone si vyšľahajte dohladka. Pridajte cukor, vanilku a kávu. Šľahajte, kým sa všetko nespojí.

Konečná úprava:

  • Upečený a vychladnutý korpus rozkrojte na pol a náplň si rozdeľte taktiež na dve polovice.
  • Jednu polovicu potrite prvou časťou náplne a druhou polovicou korpusu ju priklopte.
  • Hornú časť rezov potrite druhou časťou krému a ozdobte orechmi.
mocca rezy s orechmi
Zdroj: simplyrecipes.com

Videorecept pozrite tu:

Coffee Walnut Cake Recipe Demonstration - Joyofbaking.com

Tip: Hľadáte ďalšie tipy, kde by ste ešte vlašské orechy využili? Nazrite naše recepty na sladké štrúdly v rôznych variantoch a inšpirujte sa!

Luxusné orechové rezy

Tento recept na orechové rezy s pekanovými orechmi je severská pochúťka hotová za pár minút. Suroviny, ako pekanové orechy a ananás, sú síce trochu exotické, ale stojí to za to! Ten lahodný krém z čerstvého syra je jednoducho dobrota.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 2 hrnčeky cukru
  • 2 lyžičky jedlej sódy
  • ½ lyžičky soli
  • 2 veľké vajcia
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 560 g ananásu v plechovke
  • ½ hrnčeka nasekaných pekanových orechov

Na krém:

  • 224 g čerstvého smotanového syra (izbové teploty)
  • 113 g zmäknutého masla
  • 1 a ¾ hrnčeka preosiateho práškového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • ½ hrnčeka nasekaných pekanových orechov

Postup:

  • Múku, cukor, soľ, sódu si zmiešajte.
  • Pridajte vajcia, roztlačený ananás, vanilku a opäť zamiešajte.
  • Prisypte nasekané pekanové orechy a premiešajte.
  • Cesto nalejte na plech (asi 22×30 cm) vyložený papierom na pečenie a pečte pri 180 °C zhruba 25-35 minút.

Príprava krému:

  • Syr a maslo vyšľahajte do jemna.
  • Potom po častiach prisypávajte cukor, pridajte vanilku a nakoniec prisypte orechy a zamiešajte.
  • Vychladnutý korpus potrite krémom a dajte na hodinu vychladiť.
rezy s pekanovými orechmi so syrovým krémom
Zdroj: danvinguide.se

Tip: Ak chcete mať rezy vrstvené, stačí zdvojnásobiť dávku surovín a na veľkom plechu upiecť korpus. Ten potom rozdeliť na dve polovice a ozdobiť krémom.

Zo zvyšku ananásu si urobte napríklad niektoré zo 4 variácií ananásového smoothie .

Rýchle rezy s orechmi a žĺtkovou polevou

Hľadáte inšpiráciu na rýchle pečenie? Toto je skutočne jednoduchý rez z jedného plechu. Navyše nie je nejako náročný na množstvo surovín. Takže je dosť pravdepodobné, že ani nebudete musieť na nákup.

Ingrediencie:

Na korpus:

  • 450 g zmäknutého masla
  • 2 hrnčeky cukru
  • 2 hrnčeky namletých vlašských orechov (asi 250 g)
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 6 vaječných bielkov (žĺtky nechajte na polevu)

Na polevu:

  • 6 vaječných žĺtkov
  • 1 a ½ hrnčeka práškového cukru

Postup:

  • Bielky si vyšľahajte so štipkou soli.
  • Bokom si vyšľahajte maslo s cukrom do nadýchanej peny, pridajte orechy a múku.
  • Nakoniec pridajte vyšľahané bielky.
  • Cesto nalejte do papierom na pečenie vyloženého plechu (22×30 cm) a pečte pri 180°C asi 30-40 minút.

Príprava polevy:

  • Medzitým, čo sa korpus pečie, nachystajte si polevu.
  • Žĺtky vyšľahajte s cukrom do nadýchanej peny.
  • Akonáhle je korpus upečený, polevu naň vylejte a dajte zapiecť na ďalšie 2-3 minúty, než poleva zatuhne.
  • Hotové rezy nechajte kompletne vychladnúť, a potom ich nakrájajte.
jednoduché orechové rezy
Zdroj: backen-und-kochen.ch

Orechy sa dajú kombinovať so sladkými aj slanými pokrmami.

Skvele chutia s banánmi, jablkami, v rôznych kysnutých koláčoch, závinoch, ale aj v zelerovom šaláte.

Medzi obľúbené patria aj orechové rezy s medom alebo linecké rezy.

A aké máte najradšej vy?

K týmto sladkým dezertom sa hodí aj šálka kvalitnej kávy pripravenej napríklad v kávovare DeLonghi . Mrknite na našu recenziu.

Čo napríklad perníkové rezy v rôznych variantoch ? Už ste ich skúšali?

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.