4 skvelé recepty na buřtguláš s mäsom i vo vegánskej verzii

Máte doma svoj obľúbený recept na buřtguláš?

Možno je načase vyskúšať ho aj trošku inak.

Toto sýte a veľmi chutné jedlo možno upraviť v mnohých variantoch, či už doma alebo napríklad vonku nad ohňom.

Inšpirujte sa našimi receptami aj rôznymi spôsobmi zahustenie.

Skúsili by ste aj bezmäsitú variantu?

tradičné buřtguláš

Kto by ho nepoznal. Toto jedlo dostane na nohy každého. Jednoduchý recept je veľmi obľúbený aj v kotlíkové verzii vonku na ohni a skvele zahreje obzvlášť v zimných mesiacoch. Ak hľadáte niečo, čím potešíte stravníkov a zároveň sa naučíte veľmi ľahké jedlo, potom je toto správna voľba.

ingrediencie:

  • 4 špekáčiky
  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • 2 väčšie cibule
  • 2 červené papriky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 4 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžica majoránky
  • 60 g hladkej múky
  • 1,5 l hovädzieho vývaru
  • soľ
  • korenie

postup:

  • Vo väčšom hrnci rozohrejte maslo. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, cibuľu a papriku a chvíľu restujte.
  • Potom pridajte na kolieska či na kocky nakrájané špekáčiky (olúpané) a restujte, kým nebudú zo strán trochu zlatisté.
  • Zasypte zmes sladkou paprikou a rascou a vmiešajte múku.
  • Takto restujte na nízkom ohni ešte zhruba 2 minúty, potom prilejte vývar.
  • Akonáhle sa začne vývar variť, pridajte olúpané a nakrájané zemiaky.
  • Varte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec pridajte majoránku a dochuťte soľou a korením.
  • Podávajte guláš samotný alebo s čerstvým chlebom.
Guláš s špekáčiky a zemiakmi
mykentuckyhome-kim.blogspot.com

TIP: Ďalšie inšpiráciu na podobná jedla nájdete v našich receptoch na poctivý guláš .

Pikantné guláš s špekáčiky

Trochu pálivej chuti nikdy neuškodí, a v prípade buřtguláše už vôbec nie. Do tohto receptu môžete navyše použiť klasické špekáčiky alebo napríklad aj klobásky, ktoré máte radi. A malý tip – s vychladeným pivom vám bude chutiť ešte viac.

ingrediencie:

  • 450 g špekáčikov (môžu byť aj klobásky)
  • 450 g zemiakov
  • 400 g paradajok
  • 2-4 chilli papričky (podľa chuti)
  • 2 cibule
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lyžica pikantnej mletej papriky
  • 1 lyžica majoránky
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžica hladkej múky
  • soľ
  • korenie

postup:

  • Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  • Pridajte na kolieska či na kocky nakrájané špekáčiky alebo klobásky (menší klobásky môžete ponechať vcelku) a na kolieska nakrájané chilli papričky. Osmažte dozlatista.
  • Zasypte pikantné paprikou, vmiešajte múku a po dôkladnom premiešaní prilejte vývar.
  • Pridajte nadrobno nakrájané olúpané paradajky a protlak.Jakmile sa začne vývar variť, pridajte nakrájané a olúpané zemiaky.
  • Varte, kým zemiaky nezmäknú. Potom dochuťte majoránkou, soľou a korením.
Pikantné guláš s párkom a zemiakmi
folivers.com

TIP: Recept na pikantné buřtguláš môžete na tanieri zjemniť kyslou smotanou.

Španielsky buřtguláš s chorizo

Podobné recepty, ako máme u nás, nájdete aj v iných krajinách. Napríklad v Španielsku, kde guláš varí s chorizo ​​a podávajú s ryžou. Zaujímavá kombinácia, ktorá stojí za vyskúšanie.

ingrediencie:

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 lyžica masla
  • 700 g špekáčikov či párkov
  • 300 g chorizo ​​klobásky
  • 2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžica údené papriky (korenie)
  • 2 červené čili papričky
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • 175 ml kyslej smotany
  • 1 lyžica čerstvo nasekaného petržlenu
  • soľ
  • korenie

postup:

  • V hrnci rozohrejte maslo spoločne s olejom. Orestujte nakrájané špekáčiky či párky spoločne s chorizo ​​po dobu 5-7 minút.
  • Mäso dajte bokom a na výpeku osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom (zhruba po dobu 3-4 minút). Zasypte múkou a restujte ďalšie 2-3 minúty.
  • Pridajte papriku, chilli a korenie a dôkladne premiešajte.
  • Zalejte zmes vývarom a pridajte osmažené párky a chorizo. Varte po dobu 30-35 minút (môžete tiež zapekať v rúre na 150 stupňov Celzia po rovnakom čase).
  • Hotový guláš podávajte s varenou ryžou a na tanieri dozdobte kyslou smotanou a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Buřtguláš s chorizo ​​salámou a smotanou
bbc.co.uk/

Vegánsky guláš so sójovými párky

Nesmieme zabúdať ani na vegánsku verziu, ktorá sa chuťou takmer nelíši od originálnych receptov. V hlavnej úlohe sójové párky.

ingrediencie:

  • 3 sójové párky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 1 lyžica paradajkovej pasty
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 750 ml vody
  • 1 lyžička rasce
  • 3 lyžičky sladkej papriky
  • soľ
  • korenie

postup:

  • Rozohrejte olivový olej vo väčšom hrnci.
  • Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a nechajte zosklovatieť.
  • Akonáhle začne cibuľa hnednúť, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, rascu, papriku a soľ. Premiešajte.
  • Potom pridajte 500 ml vody, sójovú omáčku a paradajkovou pastu.
  • Varte po dobu 45 minút. Ak sa viac vyparí voda, dolejte ďalších 250 ml. Nechajte ešte povariť a pridajte paradajkové pyré (vďaka nemu nie je potrebné ďalšie zahusťovadlo).
  • Nakrájajte sójové párky na kolieska a zľahka ich osmažte na panvici s troškou oleje.Poté ich pridajte do guláša a ešte chvíľočku povarte.
  • Podávajte s čerstvým pečivom alebo samostatne.
guláš so sójovými párky
brandnewvegan.com

Tipy ako zahustiť buřtguláš

V našich receptoch je k zahusteniu používaná klasika v podobe múky. Ide to ale aj inak. Tu prinášame hneď niekoľko tipov, ako buřtguláš pripraviť tak, aby mal dokonalú konzistenciu.

zahustenie chlebom

Chlieb je veľmi obľúbenou variantou, ako zahustiť akýkoľvek guláš. A postačí vám aj staršie a okoralý. Stačí ho zbaviť kôrky a rozdrobiť alebo nastrúhať. Potom už len do guláša vmiešate ľubovoľné množstvo podľa toho, ako veľmi ho chcete mať hustý.

kukuričný škrob

Namiesto múky sa dá použiť aj kukuričný alebo zemiakový škrob. Ten dnes zoženiete v obchodoch úplne bežne. Používa sa bez úpravy podobne, ako keď zahusťuje múkou.

zemiaky

Ak vám pri varení zostanú zemiaky, použite ich. Stačí ich do guláša trochu nastrúhať. V takejto veľkosti sa rozvarí a omáčka bude tak akurát.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.