Máte doma svoj obľúbený recept na buřtguláš?
Možno je načase vyskúšať ho aj trošku inak.
Toto sýte a veľmi chutné jedlo možno upraviť v mnohých variantoch, či už doma alebo napríklad vonku nad ohňom.
Inšpirujte sa našimi receptami aj rôznymi spôsobmi zahustenie.
Skúsili by ste aj bezmäsitú variantu?
tradičné buřtguláš
Kto by ho nepoznal. Toto jedlo dostane na nohy každého. Jednoduchý recept je veľmi obľúbený aj v kotlíkové verzii vonku na ohni a skvele zahreje obzvlášť v zimných mesiacoch. Ak hľadáte niečo, čím potešíte stravníkov a zároveň sa naučíte veľmi ľahké jedlo, potom je toto správna voľba.
ingrediencie:
- 4 špekáčiky
- 8 stredne veľkých zemiakov
- 2 väčšie cibule
- 2 červené papriky
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice masla
- 4 lyžice sladkej papriky
- 1 lyžička rasce
- 1 lyžica majoránky
- 60 g hladkej múky
- 1,5 l hovädzieho vývaru
- soľ
- korenie
postup:
- Vo väčšom hrnci rozohrejte maslo. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, cibuľu a papriku a chvíľu restujte.
- Potom pridajte na kolieska či na kocky nakrájané špekáčiky (olúpané) a restujte, kým nebudú zo strán trochu zlatisté.
- Zasypte zmes sladkou paprikou a rascou a vmiešajte múku.
- Takto restujte na nízkom ohni ešte zhruba 2 minúty, potom prilejte vývar.
- Akonáhle sa začne vývar variť, pridajte olúpané a nakrájané zemiaky.
- Varte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec pridajte majoránku a dochuťte soľou a korením.
- Podávajte guláš samotný alebo s čerstvým chlebom.

TIP: Ďalšie inšpiráciu na podobná jedla nájdete v našich receptoch na poctivý guláš .
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Objavte podobné tipy
Pikantné guláš s špekáčiky
Trochu pálivej chuti nikdy neuškodí, a v prípade buřtguláše už vôbec nie. Do tohto receptu môžete navyše použiť klasické špekáčiky alebo napríklad aj klobásky, ktoré máte radi. A malý tip – s vychladeným pivom vám bude chutiť ešte viac.
ingrediencie:
- 450 g špekáčikov (môžu byť aj klobásky)
- 450 g zemiakov
- 400 g paradajok
- 2-4 chilli papričky (podľa chuti)
- 2 cibule
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 lyžica pikantnej mletej papriky
- 1 lyžica majoránky
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžica hladkej múky
- soľ
- korenie
postup:
- Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu.
- Pridajte na kolieska či na kocky nakrájané špekáčiky alebo klobásky (menší klobásky môžete ponechať vcelku) a na kolieska nakrájané chilli papričky. Osmažte dozlatista.
- Zasypte pikantné paprikou, vmiešajte múku a po dôkladnom premiešaní prilejte vývar.
- Pridajte nadrobno nakrájané olúpané paradajky a protlak.Jakmile sa začne vývar variť, pridajte nakrájané a olúpané zemiaky.
- Varte, kým zemiaky nezmäknú. Potom dochuťte majoránkou, soľou a korením.

TIP: Recept na pikantné buřtguláš môžete na tanieri zjemniť kyslou smotanou.
Španielsky buřtguláš s chorizo
Podobné recepty, ako máme u nás, nájdete aj v iných krajinách. Napríklad v Španielsku, kde guláš varí s chorizo a podávajú s ryžou. Zaujímavá kombinácia, ktorá stojí za vyskúšanie.
ingrediencie:
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1 lyžica masla
- 700 g špekáčikov či párkov
- 300 g chorizo klobásky
- 2 cibule
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice hladkej múky
- 1 lyžica údené papriky (korenie)
- 2 červené čili papričky
- 200 ml hovädzieho vývaru
- 175 ml kyslej smotany
- 1 lyžica čerstvo nasekaného petržlenu
- soľ
- korenie
postup:
- V hrnci rozohrejte maslo spoločne s olejom. Orestujte nakrájané špekáčiky či párky spoločne s chorizo po dobu 5-7 minút.
- Mäso dajte bokom a na výpeku osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom (zhruba po dobu 3-4 minút). Zasypte múkou a restujte ďalšie 2-3 minúty.
- Pridajte papriku, chilli a korenie a dôkladne premiešajte.
- Zalejte zmes vývarom a pridajte osmažené párky a chorizo. Varte po dobu 30-35 minút (môžete tiež zapekať v rúre na 150 stupňov Celzia po rovnakom čase).
- Hotový guláš podávajte s varenou ryžou a na tanieri dozdobte kyslou smotanou a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou.

Vegánsky guláš so sójovými párky
Nesmieme zabúdať ani na vegánsku verziu, ktorá sa chuťou takmer nelíši od originálnych receptov. V hlavnej úlohe sójové párky.
ingrediencie:
- 3 sójové párky
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 6 stredne veľkých zemiakov
- 1 lyžica paradajkovej pasty
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 750 ml vody
- 1 lyžička rasce
- 3 lyžičky sladkej papriky
- soľ
- korenie
postup:
- Rozohrejte olivový olej vo väčšom hrnci.
- Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a nechajte zosklovatieť.
- Akonáhle začne cibuľa hnednúť, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, rascu, papriku a soľ. Premiešajte.
- Potom pridajte 500 ml vody, sójovú omáčku a paradajkovou pastu.
- Varte po dobu 45 minút. Ak sa viac vyparí voda, dolejte ďalších 250 ml. Nechajte ešte povariť a pridajte paradajkové pyré (vďaka nemu nie je potrebné ďalšie zahusťovadlo).
- Nakrájajte sójové párky na kolieska a zľahka ich osmažte na panvici s troškou oleje.Poté ich pridajte do guláša a ešte chvíľočku povarte.
- Podávajte s čerstvým pečivom alebo samostatne.

Tipy ako zahustiť buřtguláš
V našich receptoch je k zahusteniu používaná klasika v podobe múky. Ide to ale aj inak. Tu prinášame hneď niekoľko tipov, ako buřtguláš pripraviť tak, aby mal dokonalú konzistenciu.
zahustenie chlebom
Chlieb je veľmi obľúbenou variantou, ako zahustiť akýkoľvek guláš. A postačí vám aj staršie a okoralý. Stačí ho zbaviť kôrky a rozdrobiť alebo nastrúhať. Potom už len do guláša vmiešate ľubovoľné množstvo podľa toho, ako veľmi ho chcete mať hustý.
kukuričný škrob
Namiesto múky sa dá použiť aj kukuričný alebo zemiakový škrob. Ten dnes zoženiete v obchodoch úplne bežne. Používa sa bez úpravy podobne, ako keď zahusťuje múkou.
zemiaky
Ak vám pri varení zostanú zemiaky, použite ich. Stačí ich do guláša trochu nastrúhať. V takejto veľkosti sa rozvarí a omáčka bude tak akurát.