4 skvelé recepty na buřtguláš s mäsom aj vo vegánskej verzii

Máte doma svoj obľúbený recept na burtguláš?

Možno je načase vyskúšať ho aj trošku inak.

Toto sýte a veľmi chutné jedlo je možné upraviť v mnohých variantoch, či už doma alebo napríklad vonku nad ohňom.

Inšpirujte sa našimi receptami aj rôznymi spôsobmi zahustenia.

Skúsili by ste aj bezmäsú variantu?

Tradičný burtguláš

Kto by ho nepoznal. Toto jedlo dostane na nohy každého. Jednoduchý recept je veľmi obľúbený aj v kotlíkovej verzii vonku na ohni a skvele zahreje obzvlášť v zimných mesiacoch. Pokiaľ hľadáte niečo, čím potešíte stravníkov a zároveň sa naučíte veľmi ľahké jedlo, potom je toto správna voľba.

Ingrediencie:

  • 4 špekáčiky
  • 8 stredne veľkých zemiakov
  • 2 väčšie cibule
  • 2 červené papriky
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice masla
  • 4 lyžice sladkej papriky
  • 1 lyžička rasce
  • 1 lyžica majoránky
  • 60 g hladkej múky
  • 1,5 l hovädzieho vývaru
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Vo väčšom hrnci rozohrejte maslo. Pridajte nadrobno nakrájaný cesnak, cibuľu a papriku a chvíľu restujte.
  • Potom pridajte na kolieska či na kocky nakrájané špekáčiky (ošúpané) a restujte, kým nebudú zo strán trochu zlatisté.
  • Zasypte zmes sladkou paprikou a rascou a vmiešajte múku.
  • Takto restujte na nízkom ohni ešte zhruba 2 minúty, potom prilejte vývar.
  • Akonáhle sa začne vývar variť, pridajte olúpané a nakrájané zemiaky.
  • Varte, kým zemiaky nezmäknú. Nakoniec pridajte majoránku a dochuťte soľou a korením.
  • Podávajte guláš samotný alebo s čerstvým chlebom.
Guláš s burtami a zemiakmi
mykentuckyhome-kim.blogspot.com

TIP: Ďalšiu inšpiráciu na podobné jedlá nájdete v našich receptoch na poctivý guláš .

Pikantný guláš s burtami

Trochu štipľavej chuti nikdy neuškodí av prípade burtguláša už vôbec nie. Do tohto receptu môžete navyše použiť klasické špekáčiky alebo napríklad aj klobásky, ktoré máte radi. A malý tip – s vychladeným pivom vám bude chutiť ešte viac.

Ingrediencie:

  • 450 g špekáčikov (môžu byť aj klobásky)
  • 450 g zemiakov
  • 400 g paradajok
  • 2-4 chilli papričky (podľa chuti)
  • 2 cibuľa
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 1 lyžica pikantnej mletej papriky
  • 1 lyžica majoránky
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžica hladkej múky
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Na oleji speňte nadrobno nakrájanú cibuľu.
  • Pridajte na kolieska či na kocky nakrájané špekáčiky alebo klobásky (menšie klobásky môžete ponechať vcelku) a na kolieska nakrájané chilli papričky. Osmažte dozlatista.
  • Zasypte pikantnou paprikou, vmiešajte múku a po dôkladnom premiešaní prilejte vývar.
  • Pridajte nadrobno nakrájané olúpané paradajky a pretlak. Akonáhle sa začne vývar variť, pridajte nakrájané a olúpané zemiaky.
  • Varte, kým zemiaky nezmäknú. Potom dochuťte majoránom, soľou a korením.
Pikantný guláš s párkom a zemiakmi
folivers.com

TIP: Recept na pikantný burtguláš môžete na tanieri zjemniť kyslou smotanou.

Španielsky burtguláš s chorizom

Podobné recepty, ako máme u nás, nájdete aj v iných krajinách. Napríklad v Španielsku, kde guláš varí s chorizom a podávajú s ryžou. Zaujímavá kombinácia, ktorá stojí za vyskúšanie.

Ingrediencie:

  • 1 lyžica rastlinného oleja
  • 1 lyžica masla
  • 700 g špekáčikov či párkov
  • 300 g chorizo klobásky
  • 2 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 1 lyžica údenej papriky (korenie)
  • 2 červené čili papričky
  • 200 ml hovädzieho vývaru
  • 175 ml kyslej smotany
  • 1 lyžica čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • V hrnci rozohrejte maslo spoločne s olejom. Orestujte nakrájané kurty či párky spoločne s chorizom po dobu 5-7 minút.
  • Mäso dajte bokom a na výpeku osmažte nadrobno nakrájanú cibuľu s cesnakom (zhruba po dobu 3-4 minút). Zasypte múkou a restujte ďalšie 2-3 minúty.
  • Pridajte papriku, chilli a korenie a dôkladne premiešajte.
  • Zalejte zmes vývarom a pridajte osmažené párky a chorizo. Varte po dobu 30-35 minút (môžete tiež zapekať v rúre na 150 stupňov Celzia po rovnakú dobu).
  • Hotový guláš podávajte s varenou ryžou a na tanieri dozdobte kyslou smotanou a posypte nasekanou petržlenovou vňaťou.
Burstguláš s chorizo salámou a smotanou
bbc.co.uk/

Vegánsky guláš so sójovými párkami

Nesmieme zabúdať ani na vegánsku verziu, ktorá sa chuťou takmer nelíši od originálnych receptov. V hlavnej úlohe sójové párky.

Ingrediencie:

  • 3 sójové párky
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 6 stredne veľkých zemiakov
  • 1 lyžica paradajkovej pasty
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 750 ml vody
  • 1 lyžička rasce
  • 3 lyžičky sladkej papriky
  • soľ
  • korenie

Postup:

  • Rozohrejte olivový olej vo väčšom hrnci.
  • Pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak a nechajte zosklovatieť.
  • Akonáhle začne cibuľa hnednúť, pridajte na kocky nakrájané zemiaky, rascu, papriku a soľ. Premiešajte.
  • Potom pridajte 500 ml vody, sójovú omáčku a paradajkovú pastu.
  • Varte po dobu 45 minút. Pokiaľ sa viac vyparí voda, dolejte ďalších 250 ml. Nechajte ešte povariť a pridajte paradajkové pyré (vďaka nemu nie je potrebné ďalšie zahusťovadlo).
  • Nakrájajte sójové párky na kolieska a zľahka ich osmažte na panvici s troškou oleja. Potom ich pridajte do guláša a ešte chvíľočku povarte.
  • Podávajte s čerstvým pečivom alebo samostatne.
guláš so sójovými párkami
brandnewvegan.com

Otestovali sme domáce elektrické krby . Zaujíma vás, aký je ich prínos?

Tipy ako zahustiť burtguláš

V našich receptoch je na zahustenie používaná klasika v podobe múky. Ide to ale aj inak. Tu prinášame hneď niekoľko tipov, ako burtguláš pripraviť tak, aby mal dokonalú konzistenciu.

Zahustenie chlebom

Chlieb je veľmi obľúbeným variantom, ako zahustiť akýkoľvek guláš. A postačí vám aj starší a okoralý. Stačí ho zbaviť kôrky a rozdrobiť alebo nastrúhať. Potom už len do guláša vmiešate ľubovoľné množstvo podľa toho, ako veľmi ho chcete mať hustý.

Kukuričný škrob

Namiesto múky sa dá použiť aj kukuričný alebo zemiakový škrob. Ten dnes zoženiete v obchodoch úplne bežne. Používa sa bez úpravy podobne, ako keď zahusťujete múkou.

Zemiaky

Pokiaľ vám pri varení zostanú zemiaky, použite ich. Stačí ich do guláša trochu nastrúhať. V takej veľkosti sa rozvarí a omáčka bude tak akurát.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.