Máte radi zahryznúť ku káve niečo sladké?
Čo treba biskupský chlebíček, v ktorom nebudú chýbať hrozienka, orechy alebo mandle ani kandizované ovocie.
Biskupský chlebíček je výborným pohostením pre návštevy alebo len tak pre nedeľné popoludnie. Jeho príprava nie je príliš zložitá a zvládne ju každý, kto vie piecť z treného alebo piškótového cesta.
Poďme teda na to, uvidíte, že to nie je tak ťažké.
Čokoládový alebo kakaový chlebík
Chutnú voľbou je tiež ochutenie biskupského chlebíka čokoládou. Vyskúšajte a uvidíte sami, že takto získa obľúbený zákusok nový rozmer.
INGREDIENCIE:
- polohrubá múka
- vajcia
- cukor pieskový
- prášok do pečiva
- olej
- kandizované ovocie, hrozienka, orechy alebo mandle
- čokoláda alebo kakao
POSTUP:
- Vymiešame žĺtky s pieskovým cukrom a olejom.
- Pridáme polohrubú múku s práškom do pečiva.
- Ušľaháme sneh z bielkov a pridáme ho do trené hmoty.
- Pridáme nakrájané kandizované ovocie.
- Do cesta vmiešame rozpustenú alebo jemné nastrúhanú čokoládu alebo kakao.
- Ak pripravujeme mramorovaný chlebíček, pridávame do chlebíčkovej formy striedavo svetlé a tmavé cesto s kakaom alebo čokoládou.
- Biskupský chlebíček upečieme.
kávový chlebíček
Ak máte radi príchuť kávy, potom sa jej nemusíte vzdávať ani u biskupského chlebíka. Stačí nahradiť množstvo predpísané tekutiny instantné kávou a máte úplne nový recept.
INGREDIENCIE:
- polohrubá múka
- vajcia
- cukor pieskový
- olej
- prášok do pečiva
- kandizované ovocie, mandle alebo orechy
- instantná káva
POSTUP:
- Vymiešame žĺtky s pieskovým cukrom a olejom.
- Pridáme polohrubú múku s práškom do pečiva.
- Ušľaháme sneh z bielkov a pridáme ho do trené hmoty.
- Predpísanú tekutina nahradíme silnú vychladnutú uvarenú instantné kávou.
- Pridáme nakrájané kandizované ovocie.
- Biskupský chlebíček upečieme v chlebíčkovej forme.
ovocný chlebíček
Zaujímavou alternatívou biskupského chlebíka je tá, keď do cesta pridáme čerstvé ovocie. Môžu to byť banány, jablká alebo hrušky.
INGREDIENCIE:
- polohrubá múka
- vajcia
- cukor pieskový
- olej
- prášok do pečiva
- orechy, mandle alebo kandizované ovocie
- čerstvé ovocie – banány, jablká, hrušky
POSTUP:
- Žĺtky vymiešame s pieskovým cukrom a olejom.
- Pridáme polohrubú múku s práškom do pečiva.
- Ušľaháme sneh z bielkov a pridáme ho do trené hmoty.
- Do cesta na biskupský chlebíček vmiešame pripravené ovocie. Môžu to byť vidličkou roztlačené banány, nastrúhané jablká alebo hrušky, prípadne niektoré drobné ovocie.
- Biskupský chlebíček upečieme.
Plnený chlebík
Vyskúšajte biskupský chlebíček naplniť marmeládou ochutenými piškóty. Môžete použiť niektorý z výrazných likérov – napríklad kávový alebo mandľový.
INGREDIENCIE:
- polohrubá múka
- vajcia
- cukor pieskový
- olej
- prášok do pečiva
- kandizované ovocie, mandle alebo orechy
- piškóty
- marmeláda
- kávový alebo mandľový likér
POSTUP:
- Žĺtky vymiešame s pieskovým cukrom a olejom.
- Do hmoty zamiešame polohrubú múku, do ktorej sme dali prášok do pečiva.
- Ušľaháme sneh z bielkov a pridáme ho do trené hmoty.
- Časť treného cesta nalejeme do chlebíčkovej formy a preložíme piškóty namáčaných v chuťovo výraznom likéru – napr. Kávovom alebo mandľovom. Piškóty môžeme namazať tiež marmeládou.
- Piškóty prikryjeme zvyšným cestom.
- Biskupský chlebíček upečieme.
Pečenie a konečná úprava biskupského chlebíka
Chlebíček pečieme v tukom vymazanej a hrubou múkou, jemnú strúhankou alebo strúhaným kokosom vysypanej forme. Cesto vkladáme do mierne vyhriatej rúry a pečieme približne pri 180 ° C 30-40 minút.
Po upečení necháme vychladnúť, vyklopíme a buď iba pocukrujeme, alebo prelejeme niektorú z poliev. Najčastejšie a najobľúbenejší je čokoládová poleva, ale môže byť aj karamelová, rumová alebo citrónová.
Povrch polevy uhladíme, môžeme ho aj striedmo ozdobiť orechy alebo mandľami. Po stuhnutí polevy krájame múčnik na plátky.
Dbáte na zdravú výživu? Použite pri príprave biskupského chlebíka ovsené vločky alebo cukor nahraďte medom.
Ku káve sa hodí celá rada sladkých múčnikov. Za nás môžeme odporučiť napríklad článok s recepty na sladké muffiny na 7 spôsobov .