5 rôznych druhov boršča alebo vyskúšajte tradičnú ukrajinskú polievku aj inak

Všetci určite poznajú hustú polievku viac či menej červenej farby s mierne navinulou chuťou, ktorá obsahuje dostatok mäsa a predovšetkým zeleniny.

Ale čo jej hongkonskú verziu?

Alebo variant bez červenej repy či s kyslou kapustou?

Vyberte si z 5 receptov na boršč a pripravte si ho napríklad aj v trochu netradičnej podobe.

Boršč s bravčovými rebrami

Boršč je možné pripravovať v desiatkach rôznych variáciách a táto je obzvlášť chutná. Polievka má skvelú jasnú rubínovú farbu a delikátnu chuť. Kombinácia mäkkej zeleniny a jemného mäsa je sprevádzaná vôňou bobkových listov a čierneho korenia.

Ingrediencie

  • 3 zemiaky
  • 3 paradajky
  • 5 bobkových listov
  • 1 cibuľa
  • 1 polievková lyžica octu
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 150 g červenej repy
  • 5 guličiek čierneho korenia
  • 1 kg bravčových rebier
  • 100 g kapusty
  • slnečnicový olej (na vyprážanie)
  • čerstvá petržlenová vňať (na servírovanie)
  • kyslá smotana (na servírovanie
  • soľ podľa chuti

Postup

  1. Bravčové rebrá nakrájajte na stredné kúsky.
  2. Olúpte cibuľu a prekrojte ju na polovicu.
  3. Vložte rebrá a cibuľu do hrnca.
  4. Pridajte čierne korenie a bobkové listy.
  5. Zalejte vodou a varte tak dlho, pokiaľ nie je mäso hotové hotové.
  6. Olúpte červenú repu a nastrúhajte ju.
  7. V hrnci rozpáľte slnečnicový olej a pridajte červenú repu.
  8. Prilejte ocot a trochu vody.
  9. Všetko premiešajte a zakryte pokrievkou.
  10. Duste, kým repa nie je hotová.
  11. Olúpte zemiaky a nakrájajte ich na kocky.
  12. Pridajte zemiaky do mäsového vývaru a vyberte cibuľu.
  13. Opláchnite kapustu, nakrájajte ju a pridajte do hrnca k mäsu a zemiakom.
  14. Všetko zmiešajte a pokračujte vo varení.
  15. Keď sú zemiaky a kapusta hotové, pridajte červenú repu a všetku tekutinu.
  16. Potom pridajte umyté a nakrájané paradajky.
  17. Olúpte strúčiky cesnaku, rozdrvte ich a pridajte do boršče.
  18. Pridajte soľ podľa svojho vkusu.
  19. Všetko povarte ešte asi 8 minút.
  20. Vypnite sporák a boršč odložte na 10-15 minút.
  21. Dajte polievku do servírovacích misiek.
  22. Pred podávaním pridajte kyslú smotanu a nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
Polievka s červenou repou a kapustou ozdobená petržlenovou vňaťou a kyslou smotanou v hlbokom tanieri.
www.ukrainian-recipes.com

Boršč bez červenej repy

Na tejto verzii boršča si pochutnajú najmä tí, ktorí nie sú priaznivci červenej repy. Polievka je plná kapusta a je skvele dochutená. Vyskúšajte ju aj vy.

Ingrediencie

  • 1 kg hovädzích polievkových kostí s množstvom mäsa
  • 8-10 šálok vody
  • 2-4 mrkvy, nakrájané na plátky
  • 4 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky
  • 1 veľká (alebo 2 stredná) cibuľa, nasekané
  • 1 stredne veľká hlávka kapusty, nakrájaná na jemno
  • 2 čajové lyžičky soli
  • 1/4 čajovej lyžičky korenia
  • 2 celé červené čili papričky (sušené)
  • čerstvý kôpor (hrsť alebo podľa chuti)
  • 2 plechovky paradajkového pyré
  • 2 šálky nakrájaných paradajok (voliteľne)

Postup

  1. Polievkové kosti podlejte vodou a duste, kým mäso nezmäkne (niekoľko hodín).
  2. Odstráňte kosť a hovädzie mäso rozdrobte.
  3. Prilejte viac vody a pred pridaním zeleniny pripravte 8-10 šálok vývaru.
  4. Pridajte zeleninu a korenie a varte, kým zelenina nezmäkne.
  5. Pridajte paradajkové pyré, nakrájané paradajky, rozdrobené hovädzie mäso a priveďte do varu.
  6. Podávajte s kyslou smotanou.
Kapustová polievka so zeleninou, hovädzím mäsom a kyslou smotanou na hlbokom tanieri s kôprom.
www.mennonitegirlscancook.ca

Ohodnotili sme tie najobľúbenejšie varné dosky na plyn . Pozrite sa, ako v teste obstáli.

Tradičný ukrajinský boršč

Tento boršč je naozaj výdatný, chutný a plný vitamínov. Jeho sladká chuť vám príjemne pošteká chuťové bunky a vy zatúžite po prídavku. Obvykle sa podáva s mäkkými cesnakovými rožkami alebo chrumkavým kváskovým chlebom.

Ingrediencie

  • 2 stredné repy (nastrúhané)
  • 3 šálky kapusty (nastrúhané)
  • 1 stredná mrkva (nastrúhaná)
  • 2 stredné zemiaky (nakrájané na kocky)
  • 1/3 šálky petržlenu (nastrúhané)
  • 1 malá cibuľa (nakrájaná nadrobno)
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 1 a 1/2 lyžice cukru
  • 1 polievková lyžica octu
  • 4 lyžice rastlinného oleja (alebo olivového oleja)
  • 2 drvené strúčiky cesnaku
  • soľ a mleté korenie podľa chuti

Na vývar

  • 10 šálok vody
  • 1 kg bravčovej plece (tuk odkrájajte)
  • 3 bobkové listy
  • 10 celých koreninových guličiek
  • 1 mrkva (ošúpaná a prekrojená na polovicu)
  • 1 stredná cibuľa (ošúpaná a prekrojená na polovicu)

Na podávanie

  • kyslá smotana
  • čerstvý kôpor, petržlenová vňať a jarná cibuľka (nadrobno)

Postup

  1. Vložte mäso, vodu, mrkvu, cibuľu, korenie a bobkový list do veľkého hrnca a priveďte do varu.
  2. Znížte teplotu a na miernom plameni varte asi 1,5 až 2 hodiny.
  3. Mäso vyberte, nechajte vychladnúť a nakrájajte na kúsky.
  4. Sceďte vývar cez plátno a odložte bokom.
  5. Vývar je možné pripraviť vopred a cez noc nechať v chladničke.
  6. Priveďte vývar späť do varu na strednom plameni.
  7. Medzitým vo veľkej panvici rozpáľte 2 lyžice oleja.
  8. Pridajte repu a za častého miešania restujte na stredne vysokom plameni po dobu 5 minút.
  9. Pridajte ďalšie dve polievkové lyžice oleja a potom cibuľu, mrkvu a petržlen.
  10. Pokračujte vo varení po dobu ďalších 10 minút.
  11. Pridajte paradajkový pretlak, ocot, cukor a 1 šálku horúceho vývaru a za častého miešania varte ďalších 10 minút.
  12. Do vriaceho vývaru pridajte mäso a zemiaky nakrájané na kocky a varte 15 minút.
  13. Teraz pridajte repu, mrkvu a cibuľu a počkajte, až sa boršč začne znova variť.
  14. Pridajte kapustu s drveným cesnakom a varte 5 minút.
  15. Pridajte soľ a korenie podľa chuti tesne predtým, než je boršč hotový, a následne primiešajte jemne nasekanú zeleň (čerstvý kôpor, petržlenovú vňať a jarnú cibuľku).
  16. Vypnite sporák, priklopte a nechajte 20 minút bokom.
  17. Podávajte s kyslou smotanou a pečivom.
Ukrajinská polievka s červenou repou, kapustou a zeleninou s kyslou smotanou a bylinkami na tanieri.
www.cravingtasty.com

Ak ste fanúšikovia červenej repy, nezabudnite vyskúšať aspoň 1 z našich sladkých aj slaných receptov z červenej repy .

Boršč po hongkonsku

Miska horúceho boršča v hongkonskom štýle vás udrží v teple po celú zimu. Táto paradajková polievka pozostáva z hovädzích kostí a je plná zeleniny. Výdatná, s nádychom kyslosti, ktorú dodáva čerstvá citrónová šťava… Čo viac si priať!

Ingrediencie

  • 500 g hovädzích kostí
  • 250 g hovädzieho mäsa vcelku vhodného na guláš
  • 1 malá cibuľa (nakrájaná na drobno)
  • 3 malé mrkvy (ošúpané a nakrájané na drobno)
  • 4 stonky stopkového zeleru (nakrájané na drobno)
  • 170 g paradajkového pretlaku
  • 3 paradajky (s odstráneným jadrom a nakrájané na drobno)
  • 12 a ½ šálky vody
  • 1/2 hlávky kapusty (opláchnutá a nakrájaná na veľkosť sústa)
  • 5 bobkových listov
  • 6 guličiek čierneho korenia (voliteľné)
  • 2 červené zemiaky (ošúpané a nakrájané na kocky – voliteľne)
  • 2 a ½ lyžičky soli
  • 1 a ½ lyžice cukru
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • 1 a ½ lyžice worcesterskej omáčky
  • mleté čierne korenie
  • rastlinný olej

Postup

  1. Priveďte vodu vo veľkom hrnci do varu.
  2. Pridajte hovädzie kosti a mäso a priveďte späť do varu.
  3. Kosti a mäso sceďte a opláchnite pod vodou z kohútika.
  4. Odložte bokom, nechajte odkvapkať a vychladnúť.
  5. V inom veľkom hrnci rozpáľte na strednom plameni 1 lyžicu rastlinného oleja.
  6. Pridajte cibuľu a restujte 5 minút.
  7. Pridajte mrkvu a stopkový zeler a restujte ďalšie 3 minúty.
  8. Pridajte paradajky a varte ďalšie 4 minúty.
  9. Primiešajte paradajkový pretlak a dobre premiešajte.
  10. Pridajte kosti, mäso, 12 a ½ šálky vody, nasekané kapusta, bobkové listy a čierne korenie (ak je používaný).
  11. Priveďte do varu na vysokom plameni.
  12. Potom plameň znížte na strednú teplotu a za občasného miešania varte 1 a ½ hodiny.
  13. Vyberte kus hovädzieho z polievky a nakrájajte ho na kúsky.
  14. Vráťte späť do polievky.
  15. Ak chcete, pridajte zemiaky a pokračujte vo varení ďalšiu hodinu a pol.
  16. Dochuťte soľou, cukrom, citrónovou šťavou, worcesterskou omáčkou a čiernym korením.
  17. Ochutnajte a prípadne dokoreňte.
  18. Odstráňte z polievky bobkový list a guličky korenia.
  19. Preložte do servírovacích misiek.
  20. Ihneď podávajte s pečivom.
Zeleninová polievka s hovädzím mäsom po hongkongskom v hlbokom tanieri s lyžicou.
www.themissinglokness.com

Boršč z kyslej kapusty

Táto verzia boršča je jednoduchá, ale tak plná chuti! Môžete pridať zemiaky alebo mrkvu, ak chcete, ale v tomto recepte sa budeme držať hlavne tradičné repy a kapusta. A samozrejme nesmie chýbať kyslá smotana a čerstvý kôpor.

Ingrediencie

  • 1 stredne veľká cibuľa, nasekaná nadrobno
  • 2 lyžice olivového oleja alebo masla
  • polovica strednej hlávky kapusty, nakrájaná
  • 5 alebo 6 stredne veľkých rep, olúpaných a nakrájaných na malé kocky, okrem jednej, ktorá by mala byť nastrúhaná
  • 1/2 až 1 šálka nakrájanej kyslej kapusty, podľa toho, aký výrazný chcete mať svoj boršč
  • 2 litre dobrého (najlepšie domáceho) hovädzieho alebo zeleninového vývaru
  • 2 stredne veľké zemiaky, nakrájané na kocky (voliteľne)
  • 4 strúčiky cesnaku
  • soľ a korenie podľa chuti
  • kyslá smotana
  • čerstvý kôpor

Postup

  1. Vo veľkom hrnci s ťažkým dnom rozpáľte olivový olej a orestujte nakrájanú cibuľu dozlatista.
  2. Pridajte nakrájanú kapustu a nasekaný cesnak, dobre premiešajte a varte ešte minútu alebo dve.
  3. Pridajte všetky zvyšné prísady: repu, kapusta, zemiaky, ak ich používate a vývar.
  4. Možno budete musieť pridať trochu vody alebo vývaru podľa toho, akú hustú máte polievku.
  5. Varte na strednom plameni asi 30 minút alebo kým repa a kapusta nezmäknú.
  6. Dochuťte soľou a korením, ale pamätajte, že polievka už bude vďaka pridanej kyslej kapuste trochu slaná, preto ju pred dosolovaním ochutnajte.
  7. Podávajte s poriadnym kopčekom kyslej smotany a nasekaným čerstvým kôprom.
  8. Rovnako ako u väčšiny polievok aj táto chutí ešte lepšie ďalší deň, kedy sa chute krásne spoja a odležia.
Polievka z repy a kyslej kapusty s kopčekom kyslej smotany a čerstvým kôprom v servírovacej miske s vedľa položenou lyžicou.
www.kitchenvignettes.blogspot.com

Celková úprava boršča sa líši podľa jednotlivých krajín a miestnych zvyklostí a variantov je toľko, že ich ani nemožno jednoznačne popísať.

Niekde sa boršč nezahusťuje vôbec, inde sa naopak zahusťuje zápražkou alebo strúhanými zemiakmi. Líšia sa aj druhy používaného mäsa a výnimkou nie je ani bezmäsý boršč. Naopak niekde sa boršč ešte dopĺňa rozškvarenou slaninou.

Pomerne veľká rôznorodosť panuje aj v používanej zelenine. Červená repa býva základom, ale niekde sa k nej pripájajú aj paradajky a to v takom množstve, že predovšetkým v južnejších krajinách prevažujú nad repou. Niekde sa pridáva aj kyslá kapusta.

Okrem zeleniny sa do polievky dávali aj jablká alebo iné dostupné druhy ovocia.

Chcete vyskúšať aj iné polievky známe pre svoju tradíciu z iných krajín? Pozrite sa na naše recepty na polievky odinakiaľ .

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.