4 rôzne druhy boršču: ukrajinskej tradičné polievky

Všetci určite poznajú hustú polievku viac či menej červenej farby s mierne navinul chuťou, ktorá obsahuje dostatok mäsa a predovšetkým zeleniny.

S červenou farbou polievky dobre farebne harmonuje biela farba kyslej smotany, ktoré k tejto polievke pri podávaní neodmysliteľne patrí.

Polievka, ktorá je tak plná ingrediencií, že sa môže podávať aj ako samostatné jedlo sa u nás označuje ruským názvom boršč.

Šťava z repy čistí pečeň, chráni organizmus pred rádioaktívnymi látkami, bol preukázaný aj jej účinok pri renováciu poškodených buniek .

Vyberte si teda zo 4 receptov a pripravte si tradičnú ukrajinskú polievku.

Boršč z hovädzieho mäsa a repy

INGREDIENCIE

na vývar

  • pol kila hovädzieho mäsa s kosťou (predné hovädzie, hovädzie kosť alebo hovädzie rebrá)
  • niekoľko guličiek čierneho korenia
  • niekoľko guličiek nového korenia
  • bobkový list
  • soľ

na polievku

  • 2 červenej repy
  • 2 zemiaky
  • štvrť hlavy kapusta
  • 2 mrkvy
  • 1 veľká cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • na dochutenie: soľ, korenie, cukor, ocot, kôpor

POSTUP

  1. Mäso umyjeme pod studenou vodou.
  2. Potom ho dáme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme guličky čierneho korenia, nové korenie, bobkový list a soľ.
  3. Privedieme k varu a necháme mierne prebublávať.
  4. Na povrch sa začnú vyplavovať nečistoty, ktoré pozbierame z povrchu.
  5. Varíme ais 90 minút, potom skúsime, či je mäso prevarené.
  6. Z vývaru vytiahneme mäso, odložíme ho bokom a vývar precedíme.
  7. Kým sa varí vývar, tak si pripravíme zeleninu.
  8. Zemiaky oškrabeme a nakrájame na menšie kocky.
  9. Nastrúhame kapustu, mrkvu a olúpanú červenú repu.
  10. Cibuľu nakrájame na drobné kúsky.
  11. Cesnak prelisujeme.
  12. Na panvici osmažíme cibuľu, potom prisypeme mrkvu a červenú repu.
  13. Pridáme paradajkový pretlak, naberačku vývaru a všetko premiešame.
  14. Duste asi 20 minút, kým sa všetko neprovaří a nespoja.
  15. Mäso z vývaru nakrájame na malé kúsky.
  16. Do hrnca k vývaru pridáme zeleninovú zmes z panvice, nastrúhané kapusta, nakrájané zemiaky a prelisovaný cesnak.
  17. Zakryjeme pokrievkou a varíme asi 20 minút.
  18. Pridáme nakrájané mäso a prelisovaný cesnak.
  19. Dochutíme soľou, korením a kôprom.
  20. Ak by bola chuť málo výrazná, pridáme lyžicu octu a lyžicu cukru.
  21. Pred servírovaním ozdobíme ňokom z kyslej smotany.

Boršč z hovädzieho mäsa a repy mojedilo.ireceptar.cz

Zeleninový boršč z červenej repy (bez mäsa)

INGREDIENCIE

  • 200 g očistenej červenej repy
  • 200 g očistenej mrkvy
  • 200 g očistených zemiakov
  • 200 g bielej hlávkovej kapusty
  • 50 g olúpané cibule
  • 1 rovná lyžička mletej rasce
  • 3 strúčiky cesnaku
  • vňať čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ
  • 4 lyžice kyslej smotany

POSTUP

  1. Očistenú mrkvu a červenú repu nakrájame na plátky.
  2. Zemiaky nakrájame na menšie kúsky, cibuľu nakrájame na tenké plátky.
  3. Kapustu nakrájame na malé štvorčeky, ktoré oddelíme od seba.
  4. Najskôr uvaríme cviklu v 1 litri studenej osolenej vody.
  5. Po 10 minútach pridáme pokrájanú mrkvu, 3 strúčiky cesnaku vcelku, nakrájanú cibuľu a rascu.
  6. Nakoniec pridáme pokrájané zemiaky a kapusta.
  7. Hrniec so zeleninou povaríme 10 minút.
  8. Do taniera polievky vložíme lyžicu kyslej smotany a zdobíme petržlenovou vňaťou.

Zeleninový boršč z červenej repy bezhladoveni.cz

Litovský studený boršč

INGREDIENCIE:

  • 0,5 l kefíru
  • 1 dl sladkej smotany
  • 250 g nakladané červenej repy
  • 1 uhorka
  • 2 lyžice sekanej pažítky
  • 2 lyžice posekaného kôpru
  • štipka cukru
  • 2 vajcia natvrdo
  • soľ
  • 2 varené zemiaky

POSTUP:

  1. Repu uvaríme v šupke domäkka, teda asi 2 hodiny, necháme vychladnúť, potom ju ošúpeme a nastrúhame.
  2. Z vajec uvarených natvrdo vyberieme žĺtky, tie premiešame s nadrobno posekaným kôprom a vňaťou jarnej cibuľky.
  3. Pridáme soľ a na kúsky nasekaný bielok, opäť premiešame
  4. Vopred uvarené a olúpané zemiaky nakrájame, premiešame s umytú ale neolúpanú, tiež na kocky nakrájanú uhorkou.
  5. Zmes pridáme k ostatným ingredienciám, spolu s uvarenou a nastrúhanou repou, všetko spolu premiešame.
  6. V tejto fáze tiež pridáme kyslú smotanu, kefír a vodu, vody použijeme toľko, ako veľmi riedky budeme boršč chcieť
  7. Všetko spolu opäť dôkladne premiešame, podľa chuti osolíme a dáme do chladničky na chvíľu vychladiť.

Litovský studený boršč www.delfi.lt

Pravý bieloruský boršč

INGREDIENCIE

  • 30 dkg hovädzieho mäsa
  • 2-3 kosti
  • 2 nôžky klobásy
  • 30 dkg červenej repa “> repy
  • 10 dkg paradajkového pretlaku
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • kúsok zeleru a petržlenu
  • 1 lyžica sadlo surové “> sadla
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 dl kyslej smotany
  • ocot
  • soľ
  • bobkový list
  • mleté ​​čierne korenie

POSTUP

  • Masové kosti uvaríme spolu s hovädzím mäsom, mäso vyberieme, kosti odložíme a vývar precedíme
  • Všetku zeleninu nakrájame nadrobno a osmažíme ju na tuku
  • K osmahnuté pridáme paradajkový pretlak a asi 15 minút podusíme
  • Červenú repu uvaríme v šupke zvlášť, olúpeme ju a pokrájame na rezance (alebo použijeme sterilizovanú)
  • Do vývaru z mäsa dáme variť nakrájané zemiaky a po chvíľke pridáme pokrájanú červenú repu
  • Potom pridáme zápražku, pripravenou zo masti a múky, opraženú koreňovú zeleninu, bobkový list, korenie a varíme, až je všetko mäkké
  • Do polievky vložíme na kocky nakrájané varené hovädzie mäso, na kolieska pokrájanú klobásu a dochutíme cukrom a octom a soľou
  • Podávame s kyslou smotanou

Pravý recepty na bieloruský boršč

Celková úprava boršče se liší podle jednotlivých zemí a místních zvyklostí a variant je tolik, že je ani nelze jednoznačně popsat, takže pro zajímavost jen několik příkladů.

Někde se boršč nezahušťuje vůbec, jinde se naopak zahušťuje jíškou nebo strouhanými brambory. Liší se i druhy používaného masa a výjimkou není ani bezmasý boršč. Naopak někde se boršč ještě doplňuje rozškvařenou slaninou.

Poměrně veliká různost panuje v používané zelenině. Červená řepa bývá základem, ale někde se k ní připojují i rajčata a to v takovém množství, že především v jižnějších zemích převažují nad řepou. Někde se přidává i kyselé zelí.

Kromě zeleniny se do polévky přidávala i jablka nebo jiné dostupné druhy ovoce.

Chcete vyskúšať aj iné polievky známe pre svoju tradíciu z iných krajín? Pozrite sa na naše recepty na polievky odinakiaľ .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.