Vínna klobása , pôvodom česká údenina, sa vyrába prevažne z bravčového, jemne namletého mäsa. Zvláštnosťou je, že sa do nej pridáva biele víno .
Klobásy sa tepelné nespracúvajú, preto sa vždy musí skonzumovať čo najskôr. Najčastejšie je vínna klobása pripravovaná vyprážaním, pečením alebo zapekaním do rôzneho jedla.
Vyskúšajte si tieto 3 recepty s vínnou klobásou a naučte sa ju pripravovať na niekoľko spôsobov.
Vínna klobása s omáčkou
ingrediencie:
- 60 dkg vínnej klobásy
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 malá konzerva sterilizovaného hrášku
- 1/2 litra vývaru alebo vody
- citrónová šťava
postup:
- Klobásu rozdelíme na 4 porcie, obalíme ich v hladkej múke a opečieme na oleji.
- Opečenú klobásu vyberieme, do výpeku pridáme maslo, ktoré zaprášime trochou hladkej múky, zalejeme vývarom alebo vodou a povaríme.
- Do omáčky pridáme odkvapkaný sterilizovaný hrášok bez nálevu, dochutíme soľou a citrónovou šťavou.
- Pri podávaní opečenú klobásu prelejeme omáčkou.

Namiesto hrášku môžete použiť mrazenú zeleninovú zmes, ktorú krátko povaríte. Ak nemáte radi jedla s omáčkami, vynecháme ju.
Vhodnou prílohou sú rôzne upravené zemiaky . Môžete však použiť aj čerstvú zeleninu .
Objavte podobné tipy
Vínna klobása na pive
ingrediencie:
- 50 dkg vínnej klobásy
- 2 dl čierneho piva
- 2 lyžice ostrej horčice
postup:
- Vinné klobásy stočíme do koliesok a spojíme špáradlom a krátko opečieme na tuku.
- Do čierneho piva rozmiešame horčicu a zmesou podlejeme klobásu.
- Pečieme v rúre asi 30 minút.

Foto: www.fresh.iprima.cz
Pod vínnu klobásu môžeme do pekáča pridať aj cibuľu , nadrobno nakrájanú slaninu alebo zeleninu podľa vašej chuti.
Ako prílohu podávame hranolky, opečené zemiaky alebo zeleninovú oblohu.
Lasagne s vínnou klobásou
Vínnu klobásu nemusíme vždy pripravovať vcelku. Jej obsah sa tiež môže zapiecť do jedla . Jej chuť totiž dodáva jedlu naozajstný šmrnc .
Naučte sa pripravovať Lasagne s vínnou klobásou práve teraz.
ingrediencie:
- 50 dkg lasagní
- 40 dkg vínnej klobásy
- 1 dl mlieka
- 15 dkg nivy
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
postup:
- Lasagne predvaríme a necháme ich odkvapkať.
- Mlieko uvedieme do varu, vsypeme do neho hrubo nastrúhanú nivu a necháme za stáleho miešania rozpustiť.
- Do zmesi potom vytlačíme obsah vínnej klobásy a všetko dobre premiešame.
- Pridáme prelisovaný cesnak a dosolíme podľa chuti.
- Do vymasteného pekáča zložíme vrstvu predvarených lasagní, potrieme zmesou a vrstvy opakujeme. Poslednou vrstvou sú lasagne, pokvapkáme maslom a môžeme zaliať kyslou smotanou.
- Pečieme v rúre pri 220 ° zhruba 20-30 minút, kým nie je povrch dozlatista zapečený.

Podávame so zeleninovým šalátom .
Keďže na milovníkov mäsa myslíme, odporúčame na vyskúšanie aj recepty na hydinové na gril, ktorý vás nielen zasýti, ale priamo nadchne vaše žalúdky.